Haiseeko kypsytys?
Valvoja: Moderaattorit
Re: Haiseeko kypsytys?
Blondivitsit ei TAASKAAN pitänyt paikkaansa, juuri mainitsemallasi tavalla se menee.
Re: Haiseeko kypsytys?
No jee, loistavaa, jotain ymmärsin kuitenkin!
Josko tämän kypsytyskatastrofin nyt saisi käännettyä voitoksi, ja ravutkin kotiin ennen joulua!
Ja vielä sellainen, että näkyykö tämän hirvensarvisuola-tempun vaikutus testeissä ihan varmasti, vaikka vedessä on nyt sitä StartUp ainetta mukana?
Josko tämän kypsytyskatastrofin nyt saisi käännettyä voitoksi, ja ravutkin kotiin ennen joulua!
Ja vielä sellainen, että näkyykö tämän hirvensarvisuola-tempun vaikutus testeissä ihan varmasti, vaikka vedessä on nyt sitä StartUp ainetta mukana?
-
- Senior Member
- Viestit: 559
- Liittynyt: 23:21, 28.06.2010
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Raasepori
Re: Haiseeko kypsytys?
Ilman vesitestejä et voi tietää altaan kypsymisen. Pahinta mitä voi tapahtua on joko ammoniakki- tai nitriittimyrkytys. Eli kaikki kalat kuolevat. Yleensä jos vedessä alkaa ilmentyä nitraatteja, niin allas on hyvässä kypymisvaiheessa. Jos muuhun ei ole varaa, niin nitriitti- ja nitraatti-tippatestit. Säästä kalojen ostamiseen menevät rahat ja hanki kunnon testit ennen kaloja.
Nuo bakteerituotteet ovat aika hyviä, en kuitenkaan usko niiden toimivan heti. Bakteerien pitää ankkuroitua johonkin, esim hiekkaan, koristeisiin ja suodattimiin. Niiden pitää alkaa syödä ja lisääntyä. Ennen sitä ne olevat hyvin alttiita ammoniakkimyrkytykselle. Siksi ihmisiten antibiotitkin syödään kuurina koska niden pitää levittäytyä ja uskaltaa hyökätä. Bakteerit yleensä turvaavat selustansa lisääntymisellä tarpeeksi ennen kuin käyvät kimppuun.
Nuo bakteerituotteet ovat aika hyviä, en kuitenkaan usko niiden toimivan heti. Bakteerien pitää ankkuroitua johonkin, esim hiekkaan, koristeisiin ja suodattimiin. Niiden pitää alkaa syödä ja lisääntyä. Ennen sitä ne olevat hyvin alttiita ammoniakkimyrkytykselle. Siksi ihmisiten antibiotitkin syödään kuurina koska niden pitää levittäytyä ja uskaltaa hyökätä. Bakteerit yleensä turvaavat selustansa lisääntymisellä tarpeeksi ennen kuin käyvät kimppuun.
-
- Advanced Member
- Viestit: 1138
- Liittynyt: 21:49, 15.10.2009
- Akvaarioseurat: Tampereen akvaarioseura
- Sukupuoli: Nainen
- Paikkakunta: Nokia
Re: Haiseeko kypsytys?
viikko on kulunut kun aloitin kalattoman kypsytyksen pelkällä bio digestillä. ei vielä nitriittä....nitraattitestiä mulla ei vielä ole. kalanruokaa pieni määrä joka päivä.
pitäisikö hakea hirvensarvisuolaa, vai pärjäänkö sillä että heittelen tuota kalanruokaa joka päivä? kasvattaako se tuota bakteerimäärää...
käsitin että jos laittaa sen stop ammo-ampullit mukana voi kaloja ottaa. mutta päätin pelkällä bio digestillä kypsyttää....ilman kaloja. vettähän ei pidä vaihtaa ennen kuin nitriitti muuttuu nitraatiksi, ymmärsinkö oikein?
pitäisikö hakea hirvensarvisuolaa, vai pärjäänkö sillä että heittelen tuota kalanruokaa joka päivä? kasvattaako se tuota bakteerimäärää...
käsitin että jos laittaa sen stop ammo-ampullit mukana voi kaloja ottaa. mutta päätin pelkällä bio digestillä kypsyttää....ilman kaloja. vettähän ei pidä vaihtaa ennen kuin nitriitti muuttuu nitraatiksi, ymmärsinkö oikein?
500l Pikkulehtikalojen Amazon ja 300l Helmirihmojen viidakko
https://www.youtube.com/watch?v=E3z1mJgJx-s
https://www.youtube.com/watch?v=E3z1mJgJx-s
-
- Advanced Member
- Viestit: 1508
- Liittynyt: 10:33, 19.07.2006
- Akvaarioseurat: JAS
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: JKL
- Viesti:
Re: Haiseeko kypsytys?
Puhut asiaa, mutta oletko nyt ihan varma, että bakteereilla on kollektiivinen äly?SPLASH kirjoitti:Siksi ihmisiten antibiotitkin syödään kuurina koska niden pitää levittäytyä ja uskaltaa hyökätä. Bakteerit yleensä turvaavat selustansa lisääntymisellä tarpeeksi ennen kuin käyvät kimppuun.
Re: Haiseeko kypsytys?
Jaahas, nyt tuli taas sellaista settiä että kaipaisin todella jotain lähdeteosta. Toki antibiootit pitää kuurina syödä, ei siinä mitään... mutta tuo perustelu oli kyllä jokseenkin mielenkiintoinen.SPLASH kirjoitti:Siksi ihmisiten antibiotitkin syödään kuurina koska niden pitää levittäytyä ja uskaltaa hyökätä. Bakteerit yleensä turvaavat selustansa lisääntymisellä tarpeeksi ennen kuin käyvät kimppuun.
/jari
Re: Haiseeko kypsytys?
Tetran tippatestitkin näyttävät nollia:
NH3 + NH4 = 0mg/l
NO2 = <0.3 mg/l
Jos nyt heitän sekaan hirvensarvisuolaa, niin onko oletettavaa että muutosta näkyy vielä tänään, huomenna, myöhemmin? Eli milloin kannattaa testata uudestaan?
ja kysytääs nyt sitten kaikki tyhmät kysymykset kerralla, eli http://aquahoito.info/suomi/kypsytys/palikka.php liittyen:
"1 maustemitallinen hirvensarvensuolaa (noin 1g) sadan litran akvaarioon antaa suunnilleen 5 mg/l. Kun sen liottaa vaikka desilitraan, josta ottaa 20 ml liuosta tuohon noin 20 litraan, saa tuon 5 mg/l. Toisenapäivänä 10 ml ja kolmantena sekä seuraavina 5 ml."
->otetaanko 63 litraan siis aluksi 60ml ( 3x tuo mitä yllä 20 litraan) liuosta, joka päivä annos puolittaen?
Haparoi haparoi....
NH3 + NH4 = 0mg/l
NO2 = <0.3 mg/l
Jos nyt heitän sekaan hirvensarvisuolaa, niin onko oletettavaa että muutosta näkyy vielä tänään, huomenna, myöhemmin? Eli milloin kannattaa testata uudestaan?
ja kysytääs nyt sitten kaikki tyhmät kysymykset kerralla, eli http://aquahoito.info/suomi/kypsytys/palikka.php liittyen:
"1 maustemitallinen hirvensarvensuolaa (noin 1g) sadan litran akvaarioon antaa suunnilleen 5 mg/l. Kun sen liottaa vaikka desilitraan, josta ottaa 20 ml liuosta tuohon noin 20 litraan, saa tuon 5 mg/l. Toisenapäivänä 10 ml ja kolmantena sekä seuraavina 5 ml."
->otetaanko 63 litraan siis aluksi 60ml ( 3x tuo mitä yllä 20 litraan) liuosta, joka päivä annos puolittaen?
Haparoi haparoi....
Re: Haiseeko kypsytys?
Tohon ei lähdeteosta löydy, edes satukirjoista. Joku etiikka niidenkin kirjoittamisessa on, ettei kersoja johdeta harhaan ihan miten sattuu.JJVi kirjoitti:Jaahas, nyt tuli taas sellaista settiä että kaipaisin todella jotain lähdeteosta. Toki antibiootit pitää kuurina syödä, ei siinä mitään... mutta tuo perustelu oli kyllä jokseenkin mielenkiintoinen.SPLASH kirjoitti:Siksi ihmisiten antibiotitkin syödään kuurina koska niden pitää levittäytyä ja uskaltaa hyökätä. Bakteerit yleensä turvaavat selustansa lisääntymisellä tarpeeksi ennen kuin käyvät kimppuun.
-Gone fishing-
-
- Advanced Member
- Viestit: 1892
- Liittynyt: 17:48, 20.11.2001
- Akvaarioseurat: TAS
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Lempäälä
Re: Haiseeko kypsytys?
Jos käyttää poronsarvijauhetta epähuomiossa hirvensarvisuolan sijasta, niin onko tämä sitten siitä seurausta? http://www.facebook.com/photo.php?pid=1 ... =fbx_album
Kaikki eivät ehkä tiedä: Ctrl pohjassa vierittää hiiren rullaa, niin saa zoomattua kuvia jos ei muuten. Jean Subuffet: "For me, insanity is super sanity. The normal is psychotic. Normal means lack of imagination, lack of creativity"
-
- Senior Member
- Viestit: 559
- Liittynyt: 23:21, 28.06.2010
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Raasepori
Re: Haiseeko kypsytys?
Sitä voi kyllä ihan kotonakin kokeilla. Tetrimaljaan bakteereja ja seuraa miten nopeasti hyökkäävät vastustajaan. Ei yksittäinen bakteeri hyökkäykseen lähde vaan kasvattaa ensin taaksensa lisää bakteereja. Eihän meilä olisi bakteeritauteja jos ne muutamat jonkun yskimisen myötä heti hyökkäisivät. Kuolisivat heti jos eivät tekisi pesäkkeitä joissa lisääntyä.hx kirjoitti:Tohon ei lähdeteosta löydy, edes satukirjoista. Joku etiikka niidenkin kirjoittamisessa on, ettei kersoja johdeta harhaan ihan miten sattuu.JJVi kirjoitti:Jaahas, nyt tuli taas sellaista settiä että kaipaisin todella jotain lähdeteosta. Toki antibiootit pitää kuurina syödä, ei siinä mitään... mutta tuo perustelu oli kyllä jokseenkin mielenkiintoinen.SPLASH kirjoitti:Siksi ihmisiten antibiotitkin syödään kuurina koska niden pitää levittäytyä ja uskaltaa hyökätä. Bakteerit yleensä turvaavat selustansa lisääntymisellä tarpeeksi ennen kuin käyvät kimppuun.
Ei ihan satusedän tarinointia.
Re: Haiseeko kypsytys?
Sori, hieman vaikea on kuvitella bakteereja suunnittelemassa hyökkäystään tetrimaljaan. Mikä se niiden vastustaja siellä maljassa on, lihaliemikö?SPLASH kirjoitti:Sitä voi kyllä ihan kotonakin kokeilla. Tetrimaljaan bakteereja ja seuraa miten nopeasti hyökkäävät vastustajaan. Ei yksittäinen bakteeri hyökkäykseen lähde vaan kasvattaa ensin taaksensa lisää bakteereja. Eihän meilä olisi bakteeritauteja jos ne muutamat jonkun yskimisen myötä heti hyökkäisivät. Kuolisivat heti jos eivät tekisi pesäkkeitä joissa lisääntyä.hx kirjoitti:Tohon ei lähdeteosta löydy, edes satukirjoista. Joku etiikka niidenkin kirjoittamisessa on, ettei kersoja johdeta harhaan ihan miten sattuu.JJVi kirjoitti:Jaahas, nyt tuli taas sellaista settiä että kaipaisin todella jotain lähdeteosta. Toki antibiootit pitää kuurina syödä, ei siinä mitään... mutta tuo perustelu oli kyllä jokseenkin mielenkiintoinen.SPLASH kirjoitti:Siksi ihmisiten antibiotitkin syödään kuurina koska niden pitää levittäytyä ja uskaltaa hyökätä. Bakteerit yleensä turvaavat selustansa lisääntymisellä tarpeeksi ennen kuin käyvät kimppuun.
Ei ihan satusedän tarinointia.
Lisätään nyt vielä että vaikka -Olipa kerran elämä- olikin ansiokas kuvaus elämästä, ei sitä nyt ihan miten sattuu saa tulkita. Toki siinä olisi sitä lähdettä tälle skenaariolle, mutta silti.
/jari
Re: Haiseeko kypsytys?
mukavaa että aloittelijan tyhmät kysymykset tarjoavat jollekulle pätemisenmahdollisuuksia
Auttaisko joku nyt vielä oikean HSS-annostuksen kanssa?
Auttaisko joku nyt vielä oikean HSS-annostuksen kanssa?
Re: Haiseeko kypsytys?
Tetrimaljoista en ole kuullut, mutta petrimaljoissa on tullut kasvateltua yhtä sun toista.
-
- Senior Member
- Viestit: 559
- Liittynyt: 23:21, 28.06.2010
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Raasepori
Re: Haiseeko kypsytys?
Laita vastustajaksi toinen bakteeri ja tarkkaile kilpailua. Niinhän se "Olipa kerran elämä" menee.
Ja, juu petrihän se toki on.
Ja, juu petrihän se toki on.
-
- Katalysaattori
- Viestit: 3362
- Liittynyt: 16:50, 22.12.2008
- Akvaarioseurat: HAS
- Sukupuoli: Nainen
- Paikkakunta: Helsinki
Re: Haiseeko kypsytys?
Mä ainakin laitoin silloin altaan ulkomittatilavuuden mukaan, muistaakseni..Pikkuaqua kirjoitti:mukavaa että aloittelijan tyhmät kysymykset tarjoavat jollekulle pätemisenmahdollisuuksia
Auttaisko joku nyt vielä oikean HSS-annostuksen kanssa?
325: M. festivus, H. pyrrhonotus, C. duplicareus, CW021, Hypancistrus sp. L-066
250: T. espei, P. kuhlii, Hypancistrus sp. L-066
100: Axelrodia riesei
100: Carinotetraodon travancoricus
250: T. espei, P. kuhlii, Hypancistrus sp. L-066
100: Axelrodia riesei
100: Carinotetraodon travancoricus
Re: Haiseeko kypsytys?
Pitääkö sinne laittaa vielä erotuomariksi antibiootti? Vai onko se ollenkaan hyvä erotuomari kun aiemmin epäilit antibioottien uskallusta hyökätä?SPLASH kirjoitti:Laita vastustajaksi toinen bakteeri ja tarkkaile kilpailua. Niinhän se "Olipa kerran elämä" menee.
Ja, juu petrihän se toki on.
Laita nyt jo se lähde tälle teoriallesi, olipa kerran elämä ei oikein vakuuta vaikka hienoja bakteerien hyökkäysstrategioita esitteleekin. Esimerkiksi Jukka Järven sivuilta saa ihan erilaisen kuvan bakteerien ja antibioottien välisestä vuorovaikutuksesta enkä oikein ole varma kumpaako uskoisin.....tai olen mä sittenkin aika varma.
/jari
Re: Haiseeko kypsytys?
Luin jostain, että tuota HSS-jauhetta voisi vaan suoraan ripotella akvaarioon, mikä kuulostaa siis meikäläisen onnettomalle kemian- ja matematiikantajulle helpommalta kuin pähkäillä jotain pitoisuuksia. Pussissa vaan kun ei kerrota mitään, oisko yksi maustemitallinen alkuun paha? ja huomenna siitä vain puolet?Pullahiiri kirjoitti:Mä ainakin laitoin silloin altaan ulkomittatilavuuden mukaan, muistaakseni..
Onko yliannostuksen mahdollisuutta?
Voihan makrilli sentään, kun en tiedä altaasta onko se nyt ylikypsä, alikypsä, sopiva, vai muuta?
-
- Elite Member
- Viestit: 6450
- Liittynyt: 23:09, 10.01.2002
- Sukupuoli: Nainen
- Paikkakunta: Espoo, HAS
Re: Haiseeko kypsytys?
Mä olen kypsytellyt tuolla Prodibion Start upilla juurikin niinkuin paketti neuvoo. Eli vedenparannusaine akvaan, ampullien sisältö akvaan ja kalat perään. Ei minkäänlaisia ongelmia.
Sitä ammoniakkia lotratessanne muistakaahan, että jos sitä hölvää sinne akvaan liikaa, niin ne hyvät hajottajabakutkin kuolevat. Eivät nekään sitä määräänsä enempää kestä, vaikka se niiden ruokaa onkin.
Sitä ammoniakkia lotratessanne muistakaahan, että jos sitä hölvää sinne akvaan liikaa, niin ne hyvät hajottajabakutkin kuolevat. Eivät nekään sitä määräänsä enempää kestä, vaikka se niiden ruokaa onkin.
En käy enää juurikaan foorumilla. Yhteydenotot tärkeissä asioissa: riesale@hotmail.com En vastaile yksityisesti tuleviin kalasto-, tauti- ymv. kyselyihin.
Re: Haiseeko kypsytys?
Ilmeisesti minunkin olisi pitänyt tosiaan heti samantien laittaa ne kalat ja kasvit sinne suoraan. En tehnyt näin, koska en ihan loppuun asti ollut vakuuttunut aineen toimivuudesta sillä nopeudella mitä paketissa luvattiin, ja päätin odotella. 2 viikossa tilanne ei ole muuttunut miksikään, vesiarvot on samoja kuin Prodibion laittamisen jälkeenkin - en ole selvää vastausta saanut, että vaikuttaako tuo prodibio siellä vedessä nyt niin, että mitään nitriitti/nitraattimuutoksia on turha edes odotellakaan, ja allas olisi koko ajan ollut valmis ottamaan asukkaat vastaan?Mari kirjoitti:Mä olen kypsytellyt tuolla Prodibion Start upilla juurikin niinkuin paketti neuvoo. Eli vedenparannusaine akvaan, ampullien sisältö akvaan ja kalat perään.
Eli onko nyt faktisesti niin, että odottelen ja hermoilen ihan turhaan, fisut purkkiin ja sillä selvä, kun ei ole nitriittiä sen enempää kuin nitraattiakaan mitattavia määriä?!
Ja toistan nyt vielä itseäni: http://aquahoito.info/suomi/kypsytys/palikka.php liittyen:
"1 maustemitallinen hirvensarvensuolaa (noin 1g) sadan litran akvaarioon antaa suunnilleen 5 mg/l. Kun sen liottaa vaikka desilitraan, josta ottaa 20 ml liuosta tuohon noin 20 litraan, saa tuon 5 mg/l. Toisenapäivänä 10 ml ja kolmantena sekä seuraavina 5 ml."
-> omani on 63l, eli otan reilu puolikkaan maustemitan ja liotan sen desiin vettä
->otetaanko liuosta 63 litraan siis aluksi siitä desistä 60ml ( 3x tuo mitä yllä 20 litraan) liuosta, joka päivä annos puolittaen?
-
- Katalysaattori
- Viestit: 3362
- Liittynyt: 16:50, 22.12.2008
- Akvaarioseurat: HAS
- Sukupuoli: Nainen
- Paikkakunta: Helsinki
Re: Haiseeko kypsytys?
Laitan tähän teemu7117:n ohjeen, jonka hän mulle silloin väänsi rautalangasta kun allasta kypsyttelin (kiitokset hänelle siitä!). Eli olinkin tosiaan laittanut veden määrän mukaan, enkä ulkomittojen kuten tuossa aiemmassa viestissä sanoin. Pikkualtaani kypsytin tuolla Prodibiolla eikä onneksi tarvinnut lutrata enää HSS:n kanssa.
"Ammoniumbikarbonaatti hajonnee jotakuinkin näin:
NH4HCO3 -> NH3+H20+CO2
Ja hapettuu edelleen:
NH3/NH4+ ->NO2
NO2 -> NO3
Kyllähän siinä kaikkea muutakin pH:sta riippuen heiluu mukana, mutta joka tapauksessa tuo menee niin että 1 mooli ammoniumia/ammoniakkia hapettuu 1 mooliksi nitriittiä. Ja edelleen 1 mooli nitriittiä hapettuu 1 mooliksi nitraattia.
"Ammoniakki" on veden pH:sta riippuen joko enemmän tai vähemmän ammoniakkia NH3 tai ammonium-ioneita NH4+. Happamassa on enemmän ammoniumia kuin emäksisessä. Alle 6 pH:ssa ei voi olla enää ammoniakkia vaan se on ammonium muodossa.
Sillä kummassa muodossa tuo on kypsyttäessä ei liene hirveästi merkitystä. Bakteerit sitten hapettavat ammoniumin/ammoniakin nitriitiksi. Muistan hämärästi, että bakteerit lisääntyvät paremmin emäksisissä oloissa, mutta kypsytyksen aikana ja Helsingin vedellä pH on joka tapauksessa luultavasti emäksistä. Sillä asialla ei kannata itseään stressata.
n=m/M
M(NH4HCO3)=79 g/mol
m= 4g eli tuo määrä jonka olet lisännyt päivittäin
n=m/M= 4g/79(g/mol) =0,0506 mol
M(nitriitti)= 46 g/mol
m=n*M=46 g/mol * 0,0506 mol =2,3276 g
M(nitraatti) = 62 g/mol
m=n*M=62 g/mol * 0,0506 mol = 3,1372 g
Akvaariosi tilavuus oli 317 litraa eli vettä siellä on varovaisesti arvioiden 280 litraa, kun otetaan lasit pois ulkomitoilla annetusta nimelliskoosta ja hiekka pohjalta.
Eli 4 g ammoniumbikarbonaattia muuttuu 2327,6 mg/280 l = 8,3 mg/l nitriittiä akvaarioosi.
Toisaalta tuolla arvolla ei hirveästi tee mitään sillä nitriitistä osa siis jo muuttuu sinulla kokoajan nitraatiksi.
Nitriitti taas muuttuu nitraatiksi, joka on loppu tuote siten että tuo 4 g muuttuu 3137,2g/280 l =11,2 mg/l nitraattia vedessä. Eli jos olet 10 päivää lisäänyt tuon 4g ammoniumbikarbonaattia veteen ja se kaikki muuttuu jossain vaiheessa nitraatiksi tulee nitraattia 112 mg/l.
Ammoniakiksi muutettuna tuo lisäämäsi 4 g ammoniumbikarbonaattia vastaa noin 3 mg/l puhdasta ammoniakkia.
Kannattaa vetää jollain selkeällä ohjeella tuolta forumin puolelta sen lisäyksen suhteen. Yhden ohjeen muistan sellaisen, että lähtötilanne oli 5 mg/l per päivä ammoniakkia kunnes tulee nitriittiä. Nitriittiä tullessa puolitettiin määrä 2,5 mg/l ja kun nitraattia alkoi tulemaan niin taas puolitettiin määrä 1,25 mg/l."
"Ammoniumbikarbonaatti hajonnee jotakuinkin näin:
NH4HCO3 -> NH3+H20+CO2
Ja hapettuu edelleen:
NH3/NH4+ ->NO2
NO2 -> NO3
Kyllähän siinä kaikkea muutakin pH:sta riippuen heiluu mukana, mutta joka tapauksessa tuo menee niin että 1 mooli ammoniumia/ammoniakkia hapettuu 1 mooliksi nitriittiä. Ja edelleen 1 mooli nitriittiä hapettuu 1 mooliksi nitraattia.
"Ammoniakki" on veden pH:sta riippuen joko enemmän tai vähemmän ammoniakkia NH3 tai ammonium-ioneita NH4+. Happamassa on enemmän ammoniumia kuin emäksisessä. Alle 6 pH:ssa ei voi olla enää ammoniakkia vaan se on ammonium muodossa.
Sillä kummassa muodossa tuo on kypsyttäessä ei liene hirveästi merkitystä. Bakteerit sitten hapettavat ammoniumin/ammoniakin nitriitiksi. Muistan hämärästi, että bakteerit lisääntyvät paremmin emäksisissä oloissa, mutta kypsytyksen aikana ja Helsingin vedellä pH on joka tapauksessa luultavasti emäksistä. Sillä asialla ei kannata itseään stressata.
n=m/M
M(NH4HCO3)=79 g/mol
m= 4g eli tuo määrä jonka olet lisännyt päivittäin
n=m/M= 4g/79(g/mol) =0,0506 mol
M(nitriitti)= 46 g/mol
m=n*M=46 g/mol * 0,0506 mol =2,3276 g
M(nitraatti) = 62 g/mol
m=n*M=62 g/mol * 0,0506 mol = 3,1372 g
Akvaariosi tilavuus oli 317 litraa eli vettä siellä on varovaisesti arvioiden 280 litraa, kun otetaan lasit pois ulkomitoilla annetusta nimelliskoosta ja hiekka pohjalta.
Eli 4 g ammoniumbikarbonaattia muuttuu 2327,6 mg/280 l = 8,3 mg/l nitriittiä akvaarioosi.
Toisaalta tuolla arvolla ei hirveästi tee mitään sillä nitriitistä osa siis jo muuttuu sinulla kokoajan nitraatiksi.
Nitriitti taas muuttuu nitraatiksi, joka on loppu tuote siten että tuo 4 g muuttuu 3137,2g/280 l =11,2 mg/l nitraattia vedessä. Eli jos olet 10 päivää lisäänyt tuon 4g ammoniumbikarbonaattia veteen ja se kaikki muuttuu jossain vaiheessa nitraatiksi tulee nitraattia 112 mg/l.
Ammoniakiksi muutettuna tuo lisäämäsi 4 g ammoniumbikarbonaattia vastaa noin 3 mg/l puhdasta ammoniakkia.
Kannattaa vetää jollain selkeällä ohjeella tuolta forumin puolelta sen lisäyksen suhteen. Yhden ohjeen muistan sellaisen, että lähtötilanne oli 5 mg/l per päivä ammoniakkia kunnes tulee nitriittiä. Nitriittiä tullessa puolitettiin määrä 2,5 mg/l ja kun nitraattia alkoi tulemaan niin taas puolitettiin määrä 1,25 mg/l."
325: M. festivus, H. pyrrhonotus, C. duplicareus, CW021, Hypancistrus sp. L-066
250: T. espei, P. kuhlii, Hypancistrus sp. L-066
100: Axelrodia riesei
100: Carinotetraodon travancoricus
250: T. espei, P. kuhlii, Hypancistrus sp. L-066
100: Axelrodia riesei
100: Carinotetraodon travancoricus
-
- Senior Member
- Viestit: 559
- Liittynyt: 23:21, 28.06.2010
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Raasepori
Re: Haiseeko kypsytys?
Voit aloittaa tällä kertaa vaikka Wikipediasta (tosin täällähän Wikipedia on huuhaata):JJVi kirjoitti:Pitääkö sinne laittaa vielä erotuomariksi antibiootti? Vai onko se ollenkaan hyvä erotuomari kun aiemmin epäilit antibioottien uskallusta hyökätä?SPLASH kirjoitti:Laita vastustajaksi toinen bakteeri ja tarkkaile kilpailua. Niinhän se "Olipa kerran elämä" menee.
Ja, juu petrihän se toki on.
Laita nyt jo se lähde tälle teoriallesi, olipa kerran elämä ei oikein vakuuta vaikka hienoja bakteerien hyökkäysstrategioita esitteleekin. Esimerkiksi Jukka Järven sivuilta saa ihan erilaisen kuvan bakteerien ja antibioottien välisestä vuorovaikutuksesta enkä oikein ole varma kumpaako uskoisin.....tai olen mä sittenkin aika varma.
http://en.wikipedia.org/wiki/Bacteria
Sieltä löytyy aika kattavaa tietoa.
Bakteerit leviävät usein sinne suuntaan missä on ruokaa. Kun tila loppuu, hyökkäävät ja taistelevat uudesta tilasta. Niillä voi olla koko bakteerikantaa kattava kommunikointisysteemi jonka mukaan suunnistavat. Eli bakteerit lähimpänä uhkaa voivat viestittää muille, että kasvakaa toiseen suuntaan.
No, lue itse.
Ja oliko sinulla niitä muita argumenttejä?
Re: Haiseeko kypsytys?
Mulla oli koulussa kemia 6, mutta en haluaisi antaa sen estää akvaarioharrastusta. Mutta nyt kyllä suomeksi sanottuna itkettää!
Miten VOI olla yhdestä asiasta näin paljon eriäviä teorioita, eikä kysymisestä tule näköjään hullua hurskaammaksi!
63 litraa vettä hiekan päällä hurisee nurkassa ilmeisesti tyhjänpanttina, kun en saa mitään selvää tilanteesta, enkä ymmärrä konkreettisella tasolla OLLENKAAN mitä tuolle pitäisi tehdä?! Jatkaa pelkän veden hämmentämistä ensi vuoteen ilman kasveja, kaloja, rapuja?
Miksei tämä nyt voi luonnistua? Olen kohta jo niin pettynyt että tyhjennän koko purkin ja unohdan koko jutun, kun tuntuu niin ylivoimaisen vaikealta, mutta ei tässä näin pitänyt käydä, ei ollenkaan!
epätoivo...
-
- Katalysaattori
- Viestit: 3362
- Liittynyt: 16:50, 22.12.2008
- Akvaarioseurat: HAS
- Sukupuoli: Nainen
- Paikkakunta: Helsinki
Re: Haiseeko kypsytys?
Mä testasin ton pikkualtaan kypsyyttä sillä, että lisäsin sinne HSS:aa, koska olin todella skeptinen ton Prodibion suhteen. Lisäsin sinne siis vähän liikaa illalla ja seuraavana päivänä testasin nitriitin. Koska nitriittiä ei ollut vaan nitraattia, oli allas kypsä. Jos bakuja ei olisi ollut tarpeeksi muuntamaan ammoniakki nitraatiksi olisi hss näkynyt nitriittinä. Ammoniakkitestiä mulla ei ollut.
325: M. festivus, H. pyrrhonotus, C. duplicareus, CW021, Hypancistrus sp. L-066
250: T. espei, P. kuhlii, Hypancistrus sp. L-066
100: Axelrodia riesei
100: Carinotetraodon travancoricus
250: T. espei, P. kuhlii, Hypancistrus sp. L-066
100: Axelrodia riesei
100: Carinotetraodon travancoricus
Re: Haiseeko kypsytys?
liuokset ja pitoisuudet on hiukka liian haastavia , mutta voiko tuota HSS siis oikeasti vaan laittaa vaikka maustemitallisen veteen, ja mitata huomenna vesiarvoja uusiksi?
-
- Advanced Member
- Viestit: 2122
- Liittynyt: 20:22, 19.09.2007
- Sukupuoli: Nainen
- Paikkakunta: Porvoo
- Viesti:
Re: Haiseeko kypsytys?
Moikka!
Älä vaivu epätoivoon. Ekaa allasta kypsyttäessä kaikki tuntuu tosi vaikeelta, mä tiedän. Itsekin ekaa akvaariota kypsytellessä meni sormi suuhun monta kertaa. Jotenkin vaan sitten alkoi nitriitit ja nitraatit nousta ja pikkuhiljaa akvaario kypsymään. Voin kokemuksesta sanoa, että toisen akvaarion kanssa se on jo paljon helpompaa ja kolmas,neljäs, jne kypsyykin sitten jo ihan omaa tahtiaan. Luet nyt vaan rauhassa ajatuksella nuo kirjoitukset läpi, kysy vaan mikäli tulee jotain mitä et ihan ymmärtänyt ja pikkuhiljaa oivallat tuon kypsyttämisen idean. Kyllä se siitä lutviutuu!
Kun mä aloitin akvaarioharrastuksen, niin emmäkään tajunnut mitään noista kemioista. Pikkuhiljaa sitä vaan oppii ja vähitellen ne asiat alkavatkin olla jo suht helppoja.
Muoks. Ja kyllä mä pistin HSS:n suoraan akvaarioon ilman mitään liottamisia ja litkujen tekoa.
Älä vaivu epätoivoon. Ekaa allasta kypsyttäessä kaikki tuntuu tosi vaikeelta, mä tiedän. Itsekin ekaa akvaariota kypsytellessä meni sormi suuhun monta kertaa. Jotenkin vaan sitten alkoi nitriitit ja nitraatit nousta ja pikkuhiljaa akvaario kypsymään. Voin kokemuksesta sanoa, että toisen akvaarion kanssa se on jo paljon helpompaa ja kolmas,neljäs, jne kypsyykin sitten jo ihan omaa tahtiaan. Luet nyt vaan rauhassa ajatuksella nuo kirjoitukset läpi, kysy vaan mikäli tulee jotain mitä et ihan ymmärtänyt ja pikkuhiljaa oivallat tuon kypsyttämisen idean. Kyllä se siitä lutviutuu!
Kun mä aloitin akvaarioharrastuksen, niin emmäkään tajunnut mitään noista kemioista. Pikkuhiljaa sitä vaan oppii ja vähitellen ne asiat alkavatkin olla jo suht helppoja.
Muoks. Ja kyllä mä pistin HSS:n suoraan akvaarioon ilman mitään liottamisia ja litkujen tekoa.
Viimeksi muokannut nepis76, 23:53, 11.10.2010. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Tupu ja 128 litraa sekametelisoppaa seuraarion muodossa
http://www.karvakasat.net
http://www.karvakasat.net