111na kirjoitti:
Ilmeisesti et ole mitannut/laskenut/seurannut kuinka paljon typpeä annat koska kasvit voivat huonosti. Muuten hyvin toimivalla ympillä (joka nostaa nitriitin muutamassa päivässä) ja sopivin ammoniumannoksin hyvä kypsyminen kestäisi yleisimmin vain kaksi viikkoa. Kypsytyksen loppu on tehtävä myös niin, että havaitaan nitriitin laskevan nolliin itsekseen, ilman vedenvaihtoja. Tästä, kuten ajastakaan, et maininnut mitään.
Tästäpä oli pitkälle kyse..en osannut mitenkään arvioida, kuinka paljon mitäkin ainesosaa piti tuoda, enkä oikein löytänyt siihen vastauksia. Nollista aloitettavaan kypsytykseen löytyi multaan liittyviä vinkkejä ja hirvensarvisuolan määrästä oli neuvoja kyllä, mutta tuollainen hybridi, jossa ymppi tulee toimivasta akvasta, se jäi ihan epäselväksi.
Kypsyttelyprosessia oli muistaakseni 2-3 viikkoa, ja myös ruokin akvaa koko ajan.
Epäilen, että laitoin liikaa hirvensarvisuolaa verrattuna ympin määrään, koska bakteereja selvästi oli, kun nitraattikin "kiehui", ja tuo osaltaan hidasti prosessia. Isoilla vedenvaihdoilla ja vähitellen kaloja tuomalla arvot kaunistuivat sittemmin ihan ok, mutta kalojen tuomisen yhteydessä tuli sellainen lievempi nitriittipiikki, johon olin kyllä tottunut ja joka ei näkynyt kalojen käytöksessä.
Vika tässä tapauksessa ei ollut metodissa, vaan kokeilijassa, myönnän sen auliisti.
![Wink [;)]](./images/smilies/icon_wink.gif)
Kaipaisin vaan niitä todella rautalanka-ohjeita, joilla joku, jolla ei ole tämänkään verran tajua ja kärsivällisyyttä, voisi onnistua kalattomassa kypsytyksessä..tämähän on kai yksi syy, miksi monet kalakauppiaat eivät edes neuvo kalatonta, kun suurin osa ihmisistä mokaa sen jollain tavalla kuitenkin?