Varsinaiseen aiheeseen palatakseni, kannattaisiko loisista koittaa päästä ihan erikseen, kuin pitämällä makeavetisiä kaloja jatkuvasti suolatussa vedessä. Että jossain suurissa kalankasvattamoissa tietyille lajeille käytetään suolaa, lienee ihan liiketaloudelliset perusteet. Suola on halpaa ja ehkäpä kalat siten pysyvät oloissaan terveempinä.
Murtovetinen akvaario sen sijaan on kiinnostava. Ja murtovesiä on koko skaala suolaisuudeltaan makean ja meriveden välillä. Molleille laittaisin ilman muuta suolaa veteen ja onhan paljon muitakin lajeja, jotka myös murtovedessä esiintyvät.
Miksi tai miten merisuola saattaa kovettaa vettä? On mielenkiintoista, että nimenomaan - tai ainakin - kovan veden lajeja kasvatetaan kaupallisesti 'suolatussa' vedessä, mutta olen itsekseni pähkäillyt asian liittyvän osmoosiin. Onko kyseessä jonkinlainen "köyhän kovetus" niissä usein mainituissa kauko-idän laitoksissa? Toisaalta, onko suolan vaikutus osmoottiseen paineeseen samanlainen kuin kovetetun veden - siis korvaako suola kalsiumia ja magnesiumia kalan kannalta?lilo kirjoitti:Eli nimenomaan merisuolaa (se tosin saattaa nostaa GH-arvoa)