Haiseeko kypsytys?

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
NesteHukka
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1892
Liittynyt: 17:48, 20.11.2001
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lempäälä

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja NesteHukka »

Substral kirjoitti:
SPLASH kirjoitti:
Substral kirjoitti:Kun vesi on viettänyt akvaariossa päivän, tai viikon, se ei enää olekaan hanavettä. Kumma juttu, altaassa pH voi olla ihan mitä sattuu ja näin ollen huomio ammoniakki-ammonium muunnoksesta on aivan pätevä.
Hmm. omassa altaassa pH ei ikinä ole mitä sattuu. Huono juttu jos omassa altaassasi se heittelee.
Ja mielestäsi 100 nitraattia on ok, outoa. Eiköhän siinä vaiheessa kannata lopettaa ruokinta. Nitraattihan viittaa siihen että bakteerit toimivat ja allas on kypsä (kunhan nitriitti on nollassa).
Altaan pH määräytyy muun muassa siellä olevan sisustuksen ja eläimistön perusteella. Sen takia se voi olla mitä sattuu, eikä ole sidottuna hanaveden arvoon. Tämä ei tarkoita, että pH suoranaisesti heittelee, vaikka todellisuudessa pH altaassa ei ole vakio. Tämä kun johtuu kasvien toiminnasta päivällä ja levosta yöllä. Jos mittaat omankin altaasi pH:n usean kerran päivässä, se todennäköisesti on hieman vaihdellut. Tilannetta korostaa hiilidioksidilisäyksen käyttö, sillä yöllä lepoaikana kasvit eivät käytä hiilidioksidia kovinkaan paljoa päivään verrattuna. Käyttämättä jäänyt hiilidioksidi voi pehmeässä vedessä muuttaa pH:ta jopa huomattavan paljon. Noin esimerkkinä tuollainenkin tilanne.

Nitraatin määrään en kommentoinut mitään, tuon osion keksit aivan omin avuin. Pienenä riidanhaastamisena; ei kannata syyttää muita sanojen suuhunlaittamisesta (esim tuolla ahvenen palautus luontoon -ketjussa), jos itse tekee sitä aivan yhtä innokkaasti.
Tottakai pH heittelee, mutta akvaarion kypsyminen tai toisin sanoen tasapainotilan hakeminen kestää mielestäni paljon kauemmin mitä yleensä annetaan ymmärtää. Kun se tasapainotila on saavutettu (eikäsen saavuttamista ole liikaa häiritty hätäisillä toimenpiteillä), niin sitten se pysyykin.

Puhun tosin vain omista kokemuksista ja vain 12 vuoden mittaisella otannalla, joten tämä ei välttämättä ole mitenkään yleispätevä kommentti.
Kaikki eivät ehkä tiedä: Ctrl pohjassa vierittää hiiren rullaa, niin saa zoomattua kuvia jos ei muuten. Jean Subuffet: "For me, insanity is super sanity. The normal is psychotic. Normal means lack of imagination, lack of creativity"
MaAnKe
Starting Member
Starting Member
Viestit: 31
Liittynyt: 17:23, 27.06.2010
Sukupuoli: Nainen

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja MaAnKe »

Juu, selkeästi tuolla jo bakteeriketju toimii, mutta nyt vaan nuo nitriitit pitäis saada tippumaan. Tuo vedenvaihto on nyt sitten ensimmäisenä asialistalla, sitä olen itsekkin jo miettinyt, mutta aloittelijan epävarmuudella en ole vielä ryhtynyt tuumasta toimeen.

Voi voi, ja minä kun muka lähdin "varovaisesti" liikkeelle ja sitten kuitenkin tietämättömyyttäni ja malttamattomuuttani lutrasin tuon ammoniakin kanssa kuin heikkopäinen :mrgreen: . Tämä on mun ensimmäinen kalaton kypsytys, ja vaikka kuinka yrittää ohjeita lukea niin näin siinä sitten käy! No tuskin tässä mitään kauheaa on tapahtunut, eiköhän tästä vielä voittajaksi selvitä.

Näitä ohjeita on NIIN monia ja vannon että joissain niissä sitä ammoniakkia lisäillään vielä siinäkin vaiheessa kun nitraattia alkaa muodostua. Otappa näistä nyt sitten selvää.

Kiitos neuvoista, lisääkin saa tarjota. Tämä lähtee nyt vedenvaihtoon!
nepis76
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2122
Liittynyt: 20:22, 19.09.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Porvoo
Viesti:

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja nepis76 »

Mä en vielä vaihtaisi vettä vaan nyt antaisin sen nitriitin rauhassa muuntua nitraatiksi. Elikkäs ammoniakkia ei enää lisätä, vaan annat rauhassa muhia. [;)]

Kun nitriitti on poistunut, niin sitten vasta vettä vaihtoon. Ja humps, allas on kypsä. :mrgreen:
Tupu ja 128 litraa sekametelisoppaa seuraarion muodossa
http://www.karvakasat.net
Substral
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1394
Liittynyt: 17:24, 21.12.2008
Paikkakunta: Helsinki

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja Substral »

Muutamat ohjeet kertovat, että ammoniakin/hss:n lisäys lopetetaan kun nitraattia alkaa muodostua tai annostellaan kerran tai pari "hyvin vähän". Tämän jälkeen, kun NO2 on nollaantunut, voidaan vedenvaihdolla tiputtaa NO3 jonnekin 10-20 tasolle (kuten nepis76 kerkesikin tuohon väliin kirjoittaa). Tämän jälkeen voi vielä "testata" kypsyyden yhdellä ammoniakki/hss annoksella ja ikäänkuin varmistaa ettei altaaseen synny suurta NO2 pitoisuutta, joka voisi myrkyttää kalat. Kun on todettu ettei NO2 ole mitattavissa, voi hankkia kalojakin melko turvallisin mielin.
Eiköhän tämä ollut tässä..
Mika Sandell
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2027
Liittynyt: 16:20, 06.04.2009
Akvaarioseurat: TAY, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turku

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja Mika Sandell »

En nyt näkisi mitään syytä kiirehtiä vedenvaihdon kanssa, ja ammoniumia kaikissa minulle tutuissa ohjeissa lisätään vielä nitraatinkin muodostuessa, tosin määrää vähennetään. Kun nitriittiä alkaa muodostumaan, ammoniumin määrä puolitetaan ja samoin määrä edelleen puolitetaan nitraatin ilmestyessä kuvioihin. Tässä suora lainaus J. Järven ohjeesta:

"Käytin alkuperäistä Chris Cow'n kypsytysohjetta jossa veteen lisätään päivittäin 5 mg/l ammoniumia, kunnes nitrittiä alkaa muodostumaan, jolloin päivittäin lisättävä ammoniummäärä puolitetaan. Kun myös nitraattia alkaa olla, puolitetaan lisättävä määrä jälleen eli neljäsosaan. Aluksi siis noin 5 mg/ päivittäin, sitten 2,5 mg/ ja lopuksi noin 1 mg/l. Akvaario on kypsä, kun nitriittiä ei enää ole, vaan lisätty ammonium hapettuu nopeasti nitriitin kautta nitraatiksi."

Ja vielä kyseinen sivu kokonaisuudessaan:
http://aquahoito.info/suomi/kypsytys/kalaton.php
Muutenkin pätevät sivut, kannattaa tutustua.

Kun nitriitti on aikanaan nollassa, reilulla vedenvaihdolla nitraatti pois tai ainakin vähäiseksi, ammoniumilla tai vaikka kalanruoalla kuormitusta bakteeristolle, ja noin vuorokaudessa pitäisi olla tilanne, että ammoniumia eikä nitriittiä enää ole mitattavissa vaan kaikki on muuttunut nitraatiksi.
NesteHukka kirjoitti:Tottakai pH heittelee, mutta akvaarion kypsyminen tai toisin sanoen tasapainotilan hakeminen kestää mielestäni paljon kauemmin mitä yleensä annetaan ymmärtää. Kun se tasapainotila on saavutettu (eikäsen saavuttamista ole liikaa häiritty hätäisillä toimenpiteillä), niin sitten se pysyykin.
Ja se tasapaino on sittenkin tosi epävakaa, esimerkiksi aina kun kalamäärä muuttuu, akvaario hakee uuden tasapainotilan.

Se että emäksinen hanavesi helposti happamoituu akvaariossa, johtuu suomalaisen veden yleensä huonosta puskurointikyvystä.
28.1.2012 asti MHS

CorydoradinaeFinland
NesteHukka
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1892
Liittynyt: 17:48, 20.11.2001
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lempäälä

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja NesteHukka »

MHS kirjoitti:
Se että emäksinen hanavesi helposti happamoituu akvaariossa, johtuu suomalaisen veden yleensä huonosta puskurointikyvystä.
En tiedä missä sellaista vettä on täällä suomessa, koska niissä osoitteissa joissa olen vettä tutkiskellut, GH on aina ollut 4-6, KH myös 4-6 ja harrastuksen alkuaikoina en meinannut saada sitä menemään pH:ssa millään edes seiskaan! 7,2 oli jo saavutus!

En tiedä onko vesilaitoksella käytetty jotakin ylöspäin puskuroivaa ainetta aikaisemmin, koska nykyisellään nuo kovuusarvot näyttävät ihan samaa, mutta pH on 6,5 ja hyvin vakaa sellainen.

Kun puhun vakaasta, niin allaskin on ollut 700 litrainen ja nykyinen 1000 litrainen, eli ei ne arvot ihan tuostavaan heittelekään.
Kaikki eivät ehkä tiedä: Ctrl pohjassa vierittää hiiren rullaa, niin saa zoomattua kuvia jos ei muuten. Jean Subuffet: "For me, insanity is super sanity. The normal is psychotic. Normal means lack of imagination, lack of creativity"
MaAnKe
Starting Member
Starting Member
Viestit: 31
Liittynyt: 17:23, 27.06.2010
Sukupuoli: Nainen

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja MaAnKe »

No minä jo kuvittelin olevani aivan hakoteillä. Juurikin aquahoito.info- sivuilta ja täältä foorumilta olen noita kypsytysohjeita lueskellut. No kuitenkin nyt kerkesin rynniä jo akvaariolle ja vaihdoin 30 l tuosta 110 litrasta. Että näin. Pitää katsella mitä testit näyttävät huomenna ja miettiä varmaan jatkoa sitten.

Mullahan ei tosiaan ole kasveja eikä muutakaan elävää kypsymässä olevassa akvaariossa, että sen puolesta nuo nitraatit eivät olisi haitanneet. No ainakin tuohon pH:n laskemiseen tuo vedenvaihto varmaan auttoi.

Arvatenkin huomenna näkyy laimenneet nitriitti ja nitraattiarvot, mutta miten sitten jatketaan? Lisätäänkö ammoniakkia ja kalanruokaa vaikko eikö? :?

Ja kiitos kovasti kaikesta avusta. Luulisi ettei tämä nyt NIIN vaikeaa ole, mutta kyllä se vaan on. :)
thank
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1528
Liittynyt: 16:30, 12.01.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kemijärvi, Lappi

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja thank »

NesteHukka kirjoitti:
MHS kirjoitti:
Se että emäksinen hanavesi helposti happamoituu akvaariossa, johtuu suomalaisen veden yleensä huonosta puskurointikyvystä.
En tiedä missä sellaista vettä on täällä suomessa, koska niissä osoitteissa joissa olen vettä tutkiskellut, GH on aina ollut 4-6, KH myös 4-6 ja harrastuksen alkuaikoina en meinannut saada sitä menemään pH:ssa millään edes seiskaan! 7,2 oli jo saavutus!

En tiedä onko vesilaitoksella käytetty jotakin ylöspäin puskuroivaa ainetta aikaisemmin, koska nykyisellään nuo kovuusarvot näyttävät ihan samaa, mutta pH on 6,5 ja hyvin vakaa sellainen.

Kun puhun vakaasta, niin allaskin on ollut 700 litrainen ja nykyinen 1000 litrainen, eli ei ne arvot ihan tuostavaan heittelekään.
Tuu Kemijärvelle tutkiskelemaan, täällä on kH 0-2 ja gH samaa luokkaa. ;)
R_R
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1463
Liittynyt: 19:36, 27.05.2009

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja R_R »

Kypsytys ei ole vaikeaa, mutta neuvojen antajat haluaa antaa ohjeen, joka ovat heidän mielestä ne ainoat oikeat. Kaikilla on kuitenkin tarkoituksena saada aikaiseksi kypsä akvaario.
Älä vaihda vettä, ennenkuin kaikki nitriitti on hävinnyt vedestä. Lisää ammoniakkia pieninä määrinä ja testaa nitriitin määrä. Kun nitriittiä ei enää ole, eikä tule ammoniakin lisäyksen jälkeen, on akvaario kypsä. Vasta silloin voidaan vaihtaa vettä nitraatin laskemiseksi. Kasvit ja kalat voi silloin hankkia, mutta älä kuormita akvaariota heti liikaa. Huomaa, ettei akvaario saa olla kauaa ilman bakuille tarjottavaa ruokaa, muuten ne kuolee.
Osa bakuista kuolee, koska kypsytyksessä on syntynyt suurempi bakukanta kuin kalojen aiheuttama kuorma pystyy elättämään.
jenniliini82
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1138
Liittynyt: 21:49, 15.10.2009
Akvaarioseurat: Tampereen akvaarioseura
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Nokia

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja jenniliini82 »

mietityttää myös kovasti tuo kypsytys. jostain luin että kun käyttyy tuota bio digestiä niin ei tarvita tuota ammoniakkia vain pelkkä kalanruoka riittää.

itse myös tuota bio digestiä, siellä ne bakut nyt sitten olleet viisi päivää, joka päivä olen laittanut kalanruokaa pienen määrän. Nitriittiä vedessä ei vielä ole laisinkaan, mutta ei kyllä nitraattiakaan. Eli mitään ei ole tapahtunut ainakaa vielä.

Eli pitäisikö minunkin alkaa lisäillä tuota ammoniakkia ja mistä sitä saa ja millä nimellä?
vai riittääkö että heittelen sitä kalanruokaa joka päivä? ja mittailen nitriittiä...
Sitä stop ammoa en minäkään ole laittanut, koska ajattelin kypsyttää kalattomasti.
500l Pikkulehtikalojen Amazon ja 300l Helmirihmojen viidakko

https://www.youtube.com/watch?v=E3z1mJgJx-s
R_R
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1463
Liittynyt: 19:36, 27.05.2009

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja R_R »

jenniliini82 kirjoitti:mietityttää myös kovasti tuo kypsytys. jostain luin että kun käyttyy tuota bio digestiä niin ei tarvita tuota ammoniakkia vain pelkkä kalanruoka riittää.
Kalanruoka muuttuu ammoniakiksi (luulisin) ja siksi molemmat ohjeet ovat oikein.
Pikkuaqua
Junior Member
Junior Member
Viestit: 54
Liittynyt: 22:03, 17.09.2010
Sukupuoli: Nainen

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja Pikkuaqua »

Keskiviikkona tulee 2 viikkoa kypsytystä täyteen...

Multaymppi on altaassa, ja kalanruokaa laitan. Nitriittiä eikä nitraattia näy liuskatestissä edelleenkään ollenkaan!?

Johtuuko niiden pysyminen nollassa liuskatestien epätarkkuudesta, vai siitä Prodibion Start Up valmisteesta, joka väittämän mukaan estää nitriitin muodostumisen - vaihdoin kerran jo vettä kun haisi todella pahalta, eli tiettävästi olen laimentanut Start Upin pitoisuuden vedestä - pitäisi vaikuttaa nitriittilukemaan?

"Kypsyttää" odotella jos teen sitä turhaan, ja vedessä ei tapahdukaan mitään mitä pitäisi!

Mistä tiedän että vedessä tapahtuu jotain, jos testit näyttävät pelkkää nollaa päivästä toiseen??
R_R
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1463
Liittynyt: 19:36, 27.05.2009

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja R_R »

Kypsytyksessä ei saa estää nitriitin syntymistä, sitä tarvitaan bakujen muodostamiseen, jotka sitten muuttaa nitriitin vaarattomampaan muotoon nitraattiksi.
Pikkuaqua
Junior Member
Junior Member
Viestit: 54
Liittynyt: 22:03, 17.09.2010
Sukupuoli: Nainen

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja Pikkuaqua »

No jaa, mielenkiintoista. Milläs tuon saa nyt sitten käyntiin?! 100% vedenvaihto ja uusi yritys?

Menee jo hermo, kun luulin että tuo aine olisi helppo/oikea tapa aloittaa, ja siihenkö tämä nyt kaatuu?

Rakentavia ehdotuksia vailla!
thank
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1528
Liittynyt: 16:30, 12.01.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kemijärvi, Lappi

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja thank »

Pikkuaqua kirjoitti:No jaa, mielenkiintoista. Milläs tuon saa nyt sitten käyntiin?! 100% vedenvaihto ja uusi yritys?

Menee jo hermo, kun luulin että tuo aine olisi helppo/oikea tapa aloittaa, ja siihenkö tämä nyt kaatuu?

Rakentavia ehdotuksia vailla!
No siis, kypsytyksessä ammoniakki muuttuu ensin nitriitiksi ja sitten nitraatiksi, joten jos nitriitin muodostuminen on estetty, ei nitraattiakaan voi olla. Tekisin vedenvaihdon ja aloittaisin alusta esim Safe Startilla tai mitä ne nyt tuohon bakteerivalmisteeksi suosittelee.
Pikkuaqua
Junior Member
Junior Member
Viestit: 54
Liittynyt: 22:03, 17.09.2010
Sukupuoli: Nainen

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja Pikkuaqua »

http://www.akvaarioon.fi/Prodibio-Start-up-6

Ai että vedenvaihdolla 1 aine vedestä pois, ja toisesta pullosta toista käynnistysainetta tilalle???
Substral
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1394
Liittynyt: 17:24, 21.12.2008
Paikkakunta: Helsinki

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja Substral »

Prodibio on sen verran hyvä tuote, että eivät ole mokanneet tuota kypsytyshommaa "nitriitin estämiseen". Kokemuksella voin sanoa, että tuo markkinointilause kääntyy todellisuudessa "estää järkyttävän suurien nitriittipitoisuuksien muodostumisen". Tuotteen ohjeen lukemalla olisi selvinnyt, että suunnitellusta kalastosta noin kolmasosa olisi pitänyt lisätä akvaarioon prodibion käyttöä seuraavana päivänä. Tämän jälkeen tarkkaillaan nitriittiä ja nitraattia normaalisti. Itse olen kypsyttänyt 200 litraisen altaan tuolla ja onnistui täydellisesti. Tämän kokemuksen perusteella arvelisin, että bakteerit eivät ole saaneet asianmukaista ravintoa riittävästi ja ovat siksi kuolleet ajan kuluessa. Toinen vaihtoehto on liuskatestien viallisuus, ovat voineet imeä kosteutta.

Mitä itse tekisin.. Reipas vedenvaihto, jotta ylimääräinen ammoniakki/ammonium poistuu altaasta. Bakteerit eivät lillu vedessä, joten vedenvaihto ei niitä altaasta poista. Liian korkeat pitoisuudet estävät kaiken hyödyllisen kehittymisen. Uusi multaymppi halutessa. Rahaa voi polttaa myös toiseen bakteerivalmisteeseen, mutta tuskin tarvitsee. Tippatestien ostoon (myös ammoniakki/ammonium testi) ja lahjoituksena saatava partamonni altaaseen samantien. Niin tylyltä kuin se kuullostaakin, niin partis kestää harvinaisen kovaa kuritusta ja todennäköisesti selviää altaassa ilman ongelmia. Nitriitti ei välttämättä nouse mitenkään haitalliselle pitoisuudelle koskaan. Siitä sitten tarkkailemaan, lähteekö kannat kasvuun.
Eiköhän tämä ollut tässä..
thank
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1528
Liittynyt: 16:30, 12.01.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kemijärvi, Lappi

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja thank »

Pikkuaqua kirjoitti:http://www.akvaarioon.fi/Prodibio-Start-up-6

Ai että vedenvaihdolla 1 aine vedestä pois, ja toisesta pullosta toista käynnistysainetta tilalle???
Aah nyt minä käsitin. Tässä linkissä puhutaan siis kalallisesta kypsytyksestä, jolloin ehkä ymmärränkin tuon nitriitin muodostumisen estämisen, sillä sehän on kaloille ja muille eliöille myrkyllistä. Kalattomassa kypsytyksessä nitriittiä juuri täytyy muodostua, jotta altaaseen saadaan riittävä typpibakteerikanta hajottamaan nitriittiä, ennen kalojen tuomista. Otathan huomioon, että bakteerivalmisteita käytettäessäkin akvaarion kypsyys täytyy todeta jollain tapaa ennen kalojen tuomista, jotta voidaan varmistaa bakteerien riittävä määrä ja toiminta.
R_R
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1463
Liittynyt: 19:36, 27.05.2009

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja R_R »

Ongelma onkin siinä, ettei Prodibion Start Up ole toiminut eikä nitraattia ole muodostunut niinkuin tuoteselosteessa luvataan. Siksi normaali (ilman Start Upia) kypsytys hidastuu, koska Bio Digest poistaa nitriittiä.
Pikkuaqua
Junior Member
Junior Member
Viestit: 54
Liittynyt: 22:03, 17.09.2010
Sukupuoli: Nainen

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja Pikkuaqua »

Siinä pakkauksessa lukee että kaloja voidaan tuoda jo seuraavana päivänä, ei mitään siitä että näin täytyy jo tehdä, voidaan ja täytyy tarkoittavat kyllä eri asioita! En halunnut luottaa tuohon mainintaan muutamasta tunnista, kun kaikki toitottavat paria viikkoa, koska kalathan siinä kärsisivät jos ne liian aikaisin sinne laittaa...

MITEN altaan kypsyyden voi todeta, muuten kuin tekemällä vesitestit, jotka eivät nähtävästi kummemmin heilahtele arvoiltaan?
Voiko altaaseen nyt sitten laittaa jo kaloja, jos olen sen tuolla aineella "kypsyttänyt"? :roll:
R_R
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1463
Liittynyt: 19:36, 27.05.2009

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja R_R »

Jos sulla on hirvensarvisuolaa (tai jotain joka muuttuu vedessä ammoniakiksi), laita sitä hiukan akvaarioon ja mittaa muutaman tunnin kuluttua nitraattiarvo. Jos nitraattia syntyy, mittaa vielä nitriitti ja sen pitäisi olla 0. Ellei näin tapahdu, ei akvaario ole kypsä.
Substral
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1394
Liittynyt: 17:24, 21.12.2008
Paikkakunta: Helsinki

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja Substral »

Sehän tässä nyt on ongelma, että Prodibion käyttämisen jälkeen altaaseen ei ole annettu tarpeeksi suurta kuormitusta. Pieni hyppysellinen kalanruokaa ei selvästikään ole riittänyt bakteereille. Tästä syystä usein käytetään hirvensarvisuolaa; kuormaa on riittävästi. Kalat lisäämällä olisi saatu riittävä biologinen kuormitus myös. Startup sopii kalalliseen kypsyttämiseen (oman kokemukseni mukaan täydellisesti), joten tässä tapauksessa kypsyttämiseen on käytetty "väärää" tuotetta. Kalattomassa olisi voinut käyttää Bio Digestiä, joka ei sido nitriittiä.

Altaan kypsyyttä ei voi todeta muuten kuin vesitesteillä, sopivan biologisen kuorman käyttämisen jälkeen. Yleisin tapa on heittää altaaseen hirvensarvisuolaa ja katsoa että seuraavana päivänä NO2 on nollautunut ja NO3 kasvanut oikeaoppisesti. Koska sinulla on nolla ja nolla, ainoa mitä voit tehdä on mitata altaan ammoniakki/ammonium pitoisuudet. Jos ne ovat korkealla jo nyt ja kalanruokaa lisäämällä nousevat vielä korkeammiksi, ei allas ole kypsä, vaan vesi on myrkyllistä kaikelle elämälle. LIian korkea ammoniakkipitoisuus tappaa myös hyvät bakteerit.
Eiköhän tämä ollut tässä..
Pikkuaqua
Junior Member
Junior Member
Viestit: 54
Liittynyt: 22:03, 17.09.2010
Sukupuoli: Nainen

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja Pikkuaqua »

hmmm, kiitoksia neuvoista tähän asti. Kannattanee siis hakea tuota hirvensarvisuolaa, ja olisivatko tippatestit luotettavampia/herkempiä kuin tuo liuskatesti?

Myydäänkö hirvensarvisuolaa ihan tuolla nimellä apteekissa, ja millainen määrä sitä pitäisi/olisi hyvä veteen laittaa, teelusikallinen (allas on 63 l)?
Ja ammonium, nitriitti, ja nitraatti testit ilmeisesti oleellisimmat nyt?
Substral
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1394
Liittynyt: 17:24, 21.12.2008
Paikkakunta: Helsinki

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja Substral »

Oman kokemuksen mukaan liuskatestit ovat pääsääntöisesti käyttökelvottomia tarkkaan mittauskeen, varsinkin ne 5/6-in-1 mallit.. Pelkän pH:n mittaavalla tikulla pystyi hyvin seuraamaan muutoksia, mutta vakiona se näytti koko ajan 0.5 liian vähän (verrattuna tippoihin ja akvaarioliikkeen elektroniseen mittariin). Montaa arvoa mittaavat näyttivät aina ihan mitä sattuu. Tuli akvariokaupan mukana paketti alle 2kk vanhoja tikkuja avaamattomassa paketissa. Mittailin kolme tikkua kerrallaan arvoja ja parhaimmillaan en saanut kertaakaan samaa tulosta tikkujen välille! :D Meni luotto tikkutesteihin täydellisesti.

Aquahoito-sivulta voi vilkuilla hirvensarvisuolan perusteita; klicka här. Hirvensarvisuolaa saa ihan sillä nimellä apteekeista ja (yleensä) hieman kalliimmalla hinnalla myös akvaarioliikkeistä.
Eiköhän tämä ollut tässä..
Pikkuaqua
Junior Member
Junior Member
Viestit: 54
Liittynyt: 22:03, 17.09.2010
Sukupuoli: Nainen

Re: Haiseeko kypsytys?

Viesti Kirjoittaja Pikkuaqua »

Annostellaanko juttuja muuten akvaarion tilavuuden (leveys x syvyys x korkeus : 1000) vai vesitilavuuden (hiekka vie tilaa) mukaan?

"1 maustemitallinen hirvensarvensuolaa (noin 1g) sadan litran akvaarioon antaa suunnilleen 5 mg/l."
Blondikysymys :mrgreen: , että jos litroja onkin vain se 63, otetaan vain reilu puolikas maustemittaa, liuotetaan desiin vettä ja annostellaan siitä nuo millilitramäärät veteen = pitoisuus on oikea?
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”