*Viltzu* kirjoitti:Mitenkäs tästä eteenpäin? Ammoniakkia kehiin...? Mihin suuntaan noiden nitriitin ja nitraatin pitäs tosta mennä, ei voi paljoa enää nousta...?
Ei sen nitriitin enää pitäisi juuri nousta, jos et ammoniakkia ole lisää antanut. Miten eteenpäin, riippuu mitä ohjeita seuraat!
Kaikki on tässä aiemmin kirjoitettu. Jos sanoisin miten minä tekisin, kuka tässä sitten kypsyttelee?
![Cool 8-)](./images/smilies/icon_cool.gif)
Vai sanonko..
Siinä on vaihtoehtoina että vaihtaa vettä, tai ei tee yhtään mitään tai lisää ammoniakkia. Sen voin kyllä sanoa etten viimeistä ainakaan tekisi, mutta kukin tyylillään.
TeePapu kirjoitti:Hip hei, äsken oli nitriitti nollissa!
Lisäsin mitattuani 10ml ammoniakkia ja lisättyäni tajusin että sitähän tuli vähän reippaanlaisesti, ei siis 1,25mg/l, kuten olisi varmaan ollut parempi. Mutta jos tämä muuttuu nitraatiksi ~vuorokaudessa, niin tulkitsen valmiiksi.
Sehän kävi nopeasti! Miten se muuten meni, ajan suhteen ja minkälaisin ammoniumin lisäilyin?
Tuosta merkistä, että kun 'nitriitti alenee tietyssä ajassa tietyn verran' vielä varoituksen sananen. (Vaikkei Teepapu niin sanonut, mutta tuli vain mieleen.) Sitä ei pidä tulkita niin että kun nitriitti alenee vaikkapa kymmenestä kuuteen vaikka vuorokaudessa, voisi siinä sitten vaihtaa kaiken veden laittaa kalat uimaan.
Oikein on niin, että annetaan bakteerien tehdä työ aivan nollille asti. Tokihan vettä voi vaihtaa turhan korkeiden arvojen laskemiseksi, mutta se on eri asia. Tärkeää on havaita, että vedestä tulee myrkytöntä 'itsestään'.
Ja jos epäilyttää, tämän jälkeen voi taas laittaa uuden annoksen ammoniumia ja katsoa kuinka se muuttuu. Ilman ammoniumtestiä on tärkeää huomata nitriitin värähdys hetkeksi ylöspäin , mikä hyvin kypsässä tilanteessa on joskus vaikeaa. Reilusti lisäten ainakin sitten nitraatin selvästä kohoamisesta voi asian havaita.