Kaloja uima-altaassa -- kirjaimellisesti

Täällä keskustelu on vapaata, kunhan homma pysyy hyvän maun ja käytöksen rajoissa ja keskustelu jotenkin koskettaa akvaarioita. Muu yleinen keskustelu -> ""Off-Topic" ja äänestykset"-ryhmään.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Cory
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1055
Liittynyt: 10:30, 10.08.2001
Akvaarioseurat: HAS

Kaloja uima-altaassa -- kirjaimellisesti

Viesti Kirjoittaja Cory »

Kun noista "uima-altaista" on usein puhetta, niin tässä pieni tarina elävästä elämästä - ja ihan oikeasta uima-altaasta. Nimittäin tuttavien naapurilla oli mennävuosina kultakaloja; tarkkaa määrää en tiedä, mutta taisi olla pari kolme yksilöä. Tuli heillä siinä sitten pidempi lomareissu eteen ja hätä, että mitä fisuille tehdä siksi aikaa. Aikansa ihmeteltyään keksivät, että pistetään ne pihalla olevaan uima-altaaseen (ilmeisesti altaassa ei käytetty sanottavammin klooria). Lomalta palatessa heitä sitten odotti pieni yllätys: altaassa molski kultsuja aika moninkertainen määrä! Tuttavan mukaan tuossa uima-altaassa oli usein riesaksi asti hyttysten toukkia, eli kultsuilla oli ilmeisesti ollut oikein mukavat oltavat. Tilaa ja elävää ruokaa yllin kyllin! Tapahtumapaikkana oli muuten Australia, vuodenaikaa en valitettavasti tiedä.


Universities are full of knowledge. Freshmen bring little in and seniors take none out and knowledge accumulates.
TiHe
Rekihurja
Rekihurja
Viestit: 1926
Liittynyt: 13:00, 02.09.2002
Paikkakunta: Kuopio Finland

Viesti Kirjoittaja TiHe »

Tukkuri jolle kasvattelimme lehtikaloja tekee melkein samoin suomessa. Erotuksena oli vain keinotekoisesti puutarhan yhteyteen tehty ulkolammikko. Kun Akvaariotukkurin kesäkausi on hiljainen saa tällätavalla kultakalojaan erityisemmin hoitamatta syksyksi kotimaisia kultakalan poikasia akvaarioliikkeisiin myyntiin.

Muuten samaisen tukkurin mukaan kaukoidästä tuodut kultakalat ovat jonkin (en muista loisen nimeä...) ulkoisen loisen saastuttamia joihin ei tehoa kuin organofosfatit.

Kaukoitä on yksi maailman suurimpia akvaariokalojen tuottajia, myös kultakalat ja karpit. Keskilämpötila monessa maassa pyörii 26-30c nurkilla näitä kaloja kasvatetaan ulkoaltaissa. Ja täällä suomessa puhutaan ja vakuutetaan että kultakalat ja karpit ovat viileänveden asukkeja...



-------------------------
Koirat haukkuvat, mutta karavaani kulkee.
Cory
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1055
Liittynyt: 10:30, 10.08.2001
Akvaarioseurat: HAS

Viesti Kirjoittaja Cory »

Timppa kirjoitti: Keskilämpötila monessa maassa pyörii 26-30c nurkilla näitä kaloja kasvatetaan ulkoaltaissa. Ja täällä suomessa puhutaan ja vakuutetaan että kultakalat ja karpit ovat viileänveden asukkeja...

Totta. Tuolla tarinani Australian kolkassakin kesälämpötilat kiipeävät + 40 C ja ylikin. Ja se ei taatusti ole edes lämpimin paikkakunta, kun on likipitäen niin kaukana päiväntasaajasta kuin tuossa maassa on mahdollista. Talvella siellä onkin toki viileämpää - keskuslämmityksen puutteessa meikäläinenkin palelee .

Universities are full of knowledge. Freshmen bring little in and seniors take none out and knowledge accumulates.
Maisu
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5469
Liittynyt: 15:10, 30.07.2001
Akvaarioseurat: Ciklidistit, HAS, NCS, TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Maisu »

Australiassahan on aika tarkka lainsäädäntö näissä akvaarioasioissa lähtien siitä mitä saa tuoda maahan ja mitä ei, kun pelkäävät lajien pääsevän paikallisiin vesistöihin syrjäyttämään maan omaa lajistoa. Toivottavasti tuttavasi otti kaikki tällaiset asiat huomioon.



-maisu-
Cory
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1055
Liittynyt: 10:30, 10.08.2001
Akvaarioseurat: HAS

Viesti Kirjoittaja Cory »

maisu kirjoitti: Australiassahan on aika tarkka lainsäädäntö näissä akvaarioasioissa lähtien siitä mitä saa tuoda maahan ja mitä ei, kun pelkäävät lajien pääsevän paikallisiin vesistöihin syrjäyttämään maan omaa lajistoa.
Totta. Eikä tuo koske pelkkiä vesistöjä. Siirtomaalaivan mukana tullut eurooppalainen ampiainen on hyvä esimerkki siitä mitä voi tapahtua. Ajatelkaa vain meikäläistä ampparia, jolla on ympärivuotinen kesä aikaa rakentaa ja rakentaa sitä pesäänsä.....

Kalojen tuonti maahan on muutenkin hankalaa, yksityishenkilöltä ainakin. Koiran maahantuontiin on sentään valmiit karanteenilaitokset (6kk karanteeni), mutta eipä tietystikään fisuille. Jos itse ne aikoo karanteenata, ei karanteenaustilasta saa päästää mitään vettä "tavalliseen" viemäriin, pihalle kaatamisesta puhumattakaan. Kalliiksi tulisi. Haaveja yms. ei myöskään tietenkään saa viedä, elleivät ne ole käyttämättömiä.

Eipä silti, lajitarjonta paikallisissa akvaarioliikkeissä on ihan mukavan runsas. Yleiset lemmikkieläinpuljut voi siellä kyllä unohtaa, ne ovat vielä pahempia kuin meikäläiset!
maisu kirjoitti: Toivottavasti tuttavasi otti kaikki tällaiset asiat huomioon.
Tuttavan naapurit, tarkalleen ottaen, eivät ne tuttavani. Itse en näitä naapureita ole koskaan sen kummemmin tavannut, joten en osaa sano kuinka lainkuuliaisia he ovat. Tapahtumakin tapahtui vielä vuosia ennen kuin edes tunsin näitä tuttavianikaan. Mutta niin toivon minäkin, etteivät niitä luontoon laskeneet. Silti, ausseina varmasti tiesivät kuitenkin riskin, jos niin menettelivät: 2 vuotta vankeutta, saattoi olla enemmänkin.....

----------------------

Itseasiassa, koska tunnen näitä Australian ongelmia, jotka ovat syntyneet, kun ajattelemattomuutta on tuotu jotain elöperäistä mukana/päästetty lemmikki luontoon, en voi ymmärtää tuollaista toimintaa täällä Suomessakaan. Typerät turistit kuskaavat mukanaan mitä mieleen juolahtaa, ja esim. AM:ssäkin on ollut kalaesimerkkejä molemmista (eikä sitä toisessa tapauksessa edes pidetty pahana!!)

Vaikka yleensä pyrinkin suhtautumaan asioihin rauhallisesti, niin siinä kiehahtaa minullakin yli, kun itseään akvaristeiksi kutsuvat ihmiset tuovat ulkomaanreissuiltaan mukanaan kaloja tai kasveja vaivautumatta selvittämään mitkä ovat Suomen tuontisäännökset tai heidän matkakohdemaansa vientisäännökset. Ei voi olla ylivoimaisen vaikeaa tarkistaa Suomen tullin sivuilta tuonti- ja vientirajoitukset. Jos jostain haluaa tuoda jotain elävää mukanaan, niin kyllä silloin on syytä vaivautua soittamaan kyseisen maan tulliviranomaisille ja kysyä onko se edes laillista. (Jos ei kielitaito riitä, niin silloin on syytä jättää "tuliaiset" väliin.)


Universities are full of knowledge. Freshmen bring little in and seniors take none out and knowledge accumulates.
Liisa S
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1129
Liittynyt: 11:39, 02.11.2001
Paikkakunta: Espoo HAS, Monniklubi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Liisa S »

Tullimääräysten mukaan Suomeen saa tuoda ihan vapaasti omaan käyttöön kaloja, kunhan ne eivät ole uhanalaisten lajien listalla tai sellaisia, jotka voivat elää Suomen vesistöissä. Tulli ei tutki, ovatko kalat ostettuja vai itse pyydettyjä.
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Cory kirjoitti:
Vaikka yleensä pyrinkin suhtautumaan asioihin rauhallisesti, niin siinä kiehahtaa minullakin yli, kun itseään akvaristeiksi kutsuvat ihmiset tuovat ulkomaanreissuiltaan mukanaan kaloja tai kasveja vaivautumatta selvittämään mitkä ovat Suomen tuontisäännökset tai heidän matkakohdemaansa vientisäännökset. Ei voi olla ylivoimaisen vaikeaa tarkistaa Suomen tullin sivuilta tuonti- ja vientirajoitukset.
Hei!
Minä toin kaloja Sambiasta enkä ottanut tullista selvää. Sen sijaan otin selvää MMM:n Eläinlääkintäosastosta. Yksityishenkilö saa tuoda tropiikista kaloja vapaasti omaan käytöön. Perustelu: nuo eläimet tai niiden loiset eivät kotiudu Suomen talveen. Kosmopoliittiset loiset ja taudit ovat täällä jo.

Vientilisenssi ja määräykset olivat luonnolliesti tiedossa ja hoidossa.

Kasvien suhteen tilanne on kokonaan toinen. Sen saa selvittää joku toinen.

www.akvaariotieto.info/suomi/oscari.htm
Akvaarion Oscari No:29

Muokattu - jarvij on 25/01/2002 12:32:04
Cory
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1055
Liittynyt: 10:30, 10.08.2001
Akvaarioseurat: HAS

Viesti Kirjoittaja Cory »

jarvij kirjoitti:Minä toin kaloja Sambiasta enkä ottanut tullista selvää. Sen sijaan otin selvää MMM:n Eläinlääkintäosastosta.
No sen puoleenhan tullikin kehottaa kääntymään useassa tapauksessa. Akvaariokalat on tosin mainittu jo tullin esitteissä: niiden tuonti on vapaata mistä maankolkasta tahansa - paitsi jos ovat uhanalaisia. Muista kaloista ei manita mitään vaan listaamattomien elikoiden kohdalla kehoitetaan kääntymään MMM:n elintarvike- ja terveysosaston puoleen.
jarvij kirjoitti:Vientilisenssi ja määräykset olivat luonnolliesti tiedossa ja hoidossa.
Mukava kuulla! Näistä kun ei usein vaivauduta ottamaan selvää.... On siinäkin matkustajia, kun eivät kunnioita kohdemaan lainsäädäntöä *huokaus*
jarvij kirjoitti:Kasvien suhteen tilanne on kokonaan toinen. Sen saa selvittää joku toinen.
No selvitänpä mitä tiedän, kun kerran tuli puheeksi

EU:n alueelta rehuja saa tuoda vapaasti (paitsi tulipoltteen isäntäkasveja, mikä ei oikein taida koskea akvaariokasveja, jollei esim. omenapuuta sinne aio laittaa ) Luonnovaraisten kasvien tuonti on kuitenkin kiellettyä, samoin mm. maa-aineksen tuonti.

EU:n ulkopuolelta muualta Euroopasta ilman terveystodistusta tuotavaksi sallitut kasvit on listattu erikseen. Akvaariokasveja ei tässä joukossa ole, eli ilmeisesti niiden kanssa tarvitaan terveystodistus.

Tuonti Euroopan ulkopuolelta (mukaanlukien Turkki, Kypros ja Malta) "Ruukkukukkien, viher- ja akvaariokasvien sekä taimitarhakasvien tuonti vaatii terveystodistuksen". Luonnonvaraisten kasvien tuonti on kielletty.

Tietoni perustuvat esitteeseen nimeltä "Matkustajia koskevia tuonti- ja vientirajoituksia" (Tullihallitus, elokuu 2001).

Että tälleen.....

Universities are full of knowledge. Freshmen bring little in and seniors take none out and knowledge accumulates.

Muokattu - Cory on 25/01/2002 14:55:19
Chyental
Senior Member
Senior Member
Viestit: 738
Liittynyt: 13:06, 21.01.2002
Paikkakunta: Pori

Viesti Kirjoittaja Chyental »

Cory kirjoitti: toimintaa täällä Suomessakaan. Typerät turistit kuskaavat mukanaan mitä mieleen juolahtaa, ja esim. AM:ssäkin on ollut kalaesimerkkejä molemmista (eikä sitä toisessa tapauksessa edes pidetty pahana!!)
Olisin ihan kiinnostunu kuulemaan, mitä on tapahtunu, koska mulle ei tule akvaariomaailmaa..?

-Chyental-
Hukkailun ja unohtelemisen mestari
Liisa S
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1129
Liittynyt: 11:39, 02.11.2001
Paikkakunta: Espoo HAS, Monniklubi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Liisa S »

Tässä ilmeisestikin viitataan viime Akvaariomaailmassa olleeseen juttuun, jossa jonkun verran keskivertoa kokeneempi akvaristi toi ulkomailta lomareissulta Suomeen moskiittokaloja eli sellaista makeanveden kalalajia, joka taatusti on ei-uhanalainen, ei-rauhoitettu ja ei kykene elämään Suomen luonnossa. Laji myös tunnetusti käy akvaariokalaksi. Kalat pyydystettiin ojasta, joka ei ollut luonnonsuojelualueella tai vastaavassa paikassa.

Enivei, ulkomailta kaloja itse etsiessä pitäisi aina selvittää paikallinen lainsäädäntö. Riippuu tietenkin maasta, mutta keskimäärin homma sujuu niin että merikaloilla, etenkin akvaarioon kelpaavilla, voi olla tiukkojakin pyyntirajoituksia, samoin paikallisesti tärkeillä makeanveden ruokakaloilla, mutta pientä makeanveden sinttiä saa pyytää vapaasti muutamaa lajia ja tiettyjä suojelualueita lukuunottamatta. Suurimmat vaikeudet tulevat usein vastaan lentoyhtiön kanssa, sillä muutama lentoyhtiö ei anna kuljettaa MITÄÄN eläimiä.
sendie
Junior Member
Junior Member
Viestit: 87
Liittynyt: 19:47, 30.01.2002

Viesti Kirjoittaja sendie »

Mitäs luulisitte, jos ottaisin tänä vuonna kultakaloja puutarhalammikkoomme, voisitvatko lisääntyä? *kiinnostuneena*
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleistä keskustelua (akvaario)”