1000L + 1000L Paludaria

Pidä päiväkirjaa akvaariostasi, tai dokumentoi akvaarioprojektisi etenemistä täällä
Neomarica
Junior Member
Junior Member
Viestit: 135
Liittynyt: 07:51, 18.05.2022
Akvaarioseurat: Tampereen Akvaarioseura

Re: 1000L + 1000L Paludaria

Viesti Kirjoittaja Neomarica »

Ihan huikea allas ja mielenkiintoinen siirtoprojekti. Tuskin malttaa odottaa minkälainen altaasta tulee valmiina. Mahdollisuuksia on rajattomasti. Toivon totisesti, että tässä tilassa on vesieriste ja lattiakaivo pahanpäivän varalle :mrgreen:
Kaituli
Senior Member
Senior Member
Viestit: 617
Liittynyt: 00:15, 27.09.2013
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Kuusankoski
Viesti:

Re: 1000L + 1000L Paludaria

Viesti Kirjoittaja Kaituli »

Pari kuvaa.
Hieman valaisimien virittelyä ja duunasin akvaarioiden väliin ulkosuodattimille kotelon mihin kaikki saa piiloon.

---
Valaisimet on työkoneisiin tarkoitettuja ledejä 4kpl. Hokasin juuri, että ekassa kuvassa niitä on vain 3kpl, mutta alemmassa niitä on 4kpl.
Tarvitsevat muuntajan koska tarkoitettu traktoreihin ja vastaaviin työkoneisiin.
18W per valaisin eli yhteensä 72W koko tankille 🙂
Kelvinit on 6000K, lumenit 1620lm, IP67/IP69K.
Merkki on Purelux ja ostettu valostoresta reilu vuosi sitten kun olivat jossain alennuksessa 4kpl tyyliin 60€. En löytänyt sieltä enää näitä samoja kun koitin etsiä Black Friday tarjouksia.
Kyseiset valot on tarkoitettu työkoneiden lähivaloiksi ali ne tekee aika kivan valaistuksen 2m matkalta. Nuohan tulee siis kattoon kiinni, nyt ne on tuossa akvaarion päällä.
Nämä työkoneiden valot voittaa töpseleihin laitettavat työvalot siitä, että näiden valoteho ei häviä eikä sävy muutu kun valo osuu veteen. Lisäksi nämä voi laittaa todella korkealle kattoon ja silti ohjata valon niin, että valo ei vuoda ja valaise ympäri huonetta kuin jokin aurinko.
Tuossa akvaarion päällä oli testissä myös yksi säädettävä akvaariovalaisin (led) 150cm, mutta tuskin tarvitsen sitä. Oli kuitenkin kiva kokeilla sitä kun olin jo unohtanut omistavani sen 😃
1200IMG_20221124_222341.jpg
---
Toisessa kuvassa rakentelin tuollaisen 204x41x70cm kokoisen kotelon filmivanerista/venevanerista. Kansi on 2cm paksua tavaraa ja systeemissä on jalat päädyissä ja keskellä, kestää painoa helposti yli 1000kg.
Tuon alle tulee ainakin 3kpl Eheim XL1500, 1kpl Fluval FX5 ja ehkä joku muu. Niiden kaveriksi sinne tulee myös 500W öljylämmitin lämmittämään suodattimien kierrättämää vettä. Parempi näin kuin ostaa epäluotettavia sauvalämmittimiä iso läjä. Tuo kuvissa näkyvä ilmalämpöpumppukin teki oharit ja puhalsi pihalta kylmää ilmaa kellarin täyteen. Hieman [sensuroitu] kun tulin töistä kotiin ja menin ruokkimaan kaloja. Rupesi sitten tietokone raksuttamaan miten tuollaisen voisi tulevaisuudessa ehkäistä, eli siinä syy miksi laitan lämmittimen samaan koteloon ulkosuodattimien kanssa.
Infoilen sitten kuinka homma toimii kun saan kokemusta.
Samalla tietty hoksasin, että tuohon kotelon päällehän sopisi vielä yksi akvaario ja mulla sattuu olemaan siihen just sopiva yksilö tyhjänä odottamassa. Sen pohja-ala on 125x35cm ja korkeutta muistaakseni 40cm. Olen aina futsaillut, että se olis aika sopivan kokoinen lajiakvaario afrikkalaisille kotiloissa pesiville pikkuahvenille.
Tuon kotelon eteen tulee uusi 3 istuttava vuodesohva koska edellinen oli niin iso, että se piti siirtää pois tuon ison akvaarion tieltä. Vaimo kuitenkin haluaa, että joku saa koittaa nukkua tuolla lirinässä ja lorinassa niin vaatimuksena oli uusi vuodesohva. Pitää varmaan kysyä sohvakaupassa saako kaupan päälle kumisia lakanoita 😃 Onneksi tuolla on oma vessa muutaman metrin päässä 🙂
1200IMG_20221126_221730.jpg
---
Seuraavaksi todo listalla:
- Lamput nätisti kattoon ja johdot piiloon.
- Suodattimien letkut ja viemärit pitää viritellä, kun akvaarion alla vielä sen tyhjänä ollessa uskaltaa konttailla.
- Kaikille pitää saada lisää pistokkeita ja niitä pitää olla varuiksi myös ylimääräisiä.
- Ylivuodolle pitää porata reikä tai ehkä kaksi.
- 3D taustaa pitää alkaa tekemään, josta esimakuna kuvassa näkyvä sininen 10cm paksu uretaanilevy.
- Koetäytön teen niin, että lisään vettä useammassa vaiheessa (4-5 kerrosta) ja annan seisoa 3-4 päivää kunnes laitan uuden kerroksen. Saa akvaario samalla asettua ja hakea painoaan uudessa paikassa jalustansa päällä paremmin kuin jos pistää altaan kerralla täyteen. Jos jostain vuotaa niin sekin on helpompi paikantaa kuin kerralla täyteen metodilla. Vielä en ole edes aloittanut koska tuolla alla pitää vielä kontata ja 3D taustaa ei pysty tekemään kastumatta jne, jne...
Suuri on luottoni, että ei vuoda.
---
Satuisiko lukijoista joku olemaan lasialan ammattilainen joka voisi sanoa voiko tuosta korjata naarmuja samalla tekniikalla kuin autojen laseista? Eli täyttää naarmut jollain autonlasien korjaus hartsisysteemillä? Mulla nimittäin sattuu olemaan jotain 100% vesikirkasta hartsia 10 litraa, mikäli se on vielä kuranttia kamaa (voin käydä tarvittaessa lukemassa purkin kyljestä nimen). Ostin sen joskus 6-8 vuotta sitten, avasin kannen ja muutin sitten suunnitelmaani, enkä ole koskaan purkkia uudelleen avannut. Tavara liikkuu saavinsa kuitenkin sisällä kuten pitääkin eli ei ole kovettunut ollenkaan. Se tarvitsee erillisen kovettimen joka siihen sekoitetaan tietyn kaavan mukaan. Meinasin, että voisikohan sitä nyt hyödyntään muussakin kuin tulevassa 3D taustan tekemisessä. Onko tuollaisilla kovettimiin sekoitettavilla hartseilla edes jotain puoliintumisaikaa?
Kaituli
Senior Member
Senior Member
Viestit: 617
Liittynyt: 00:15, 27.09.2013
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Kuusankoski
Viesti:

Re: 1000L + 1000L Paludaria

Viesti Kirjoittaja Kaituli »

Lisäinfoa valaistuksesta:

Valokeila:
Työturvallisuuden vuoksi työkonevalot on suunniteltu näyttämään pitkälle ja silti säilyttämään valoteho.
Työmaavalot menettää valotehoa työkonevaloihin verrattuna ihan 100-0. Mielestäni myös valojen värisävykin muuttuu.
Itselläni on käytössä molempia joten vertailukohtaa ja kokemusta on paljon.
Kuvakaaviosta näkee, että valokeila alkaa hajaantumaan noin 5m päästä. Minulla on katosta matkaa akvaarion pohjalle vajaa 1,8m joten 1m vettä siinä välissä ei vaikuta valotehoon mitenkään.
1200IMG_20221127_013234.jpg


Speksit:
6x3W eli 18W ei kuullosta paljolta, mutta on työvaloissa valoteholtaan riittävästi.
Tämä tarvii muuntajan koska ei sellaisenaan käy suoraan seinätöpseliin koska on tarkoitettu akkuvirtaa käyttäväksi. Samasta syystä Wattimäärä on pienempi tehoon nähden mitä voisi kuvitella.
Kelvinit:
6000K todellakin pitää paikkaansa eikä ole vain suuntaa antava. Tämä 6000K ei kellerrä ollenkaan koska se on suunniteltu niin, että se on päivänvaloa talvipimeällä lumenauraajille jne.
1200IMG_20221127_013311.jpg
1200IMG_20221127_013326.jpg


Ulkonäkö ja koko:
Todella pienikokoisia 16X4,8X6,4cm!
Nämä on kooltaakin vain noin 1/5 osa siitä mitä töpseliin laitettavat työmaavalot on mitoiltaan ja helppoja piilottaa vaikka mihin katon rakoon miten mielikuvitus vaan antaa periksi.
Nämä on mustia ja mun katto on valkoinen joten nämä pitää maalata valkoisiksi josta pieni pilkkumiinus :D
Kun katselin nettiä niin työkonevaloja myydään myös joitain malleja valkoisina, mikä oli täysi yllätys koska miksi? :o
1200IMG_20221127_013334.jpgHinta:
Ostamani valot 4kpl muistaakseni noin 70€ vuosi sitten alennuksesta (valostore.fi) .
Muuntaja 100W 80€ (Ahlsell*)
Vastakappaleet valaismien pikaliittimille 4kpl 24€ (Motonet**)
Tarvittava määrä johtoja 20€.
Yhteensä: 194€ = naurettavan halpa LED valaistus 350x80x100cm (LKS) akvaarioon!
*) Muuntajia kannattaa kysellä useammastakin sähkötarvikekaupasta koska hinnat voi heitellä jopa satasella.
**) Tilasin Kiinasta samoja liittimiä 20kpl hintan 17€. Koska meillä on työkoneita ja myös akvaarioita ;)Vertailu työmaavalot vs työkonevalot:

Työmaavalot:
Tämä perustuu omaan kokemukseeni molempien valojen käytöstä töissä ja akvaarioissa, joka ei ole enää ollut moneen vuoteen pelkkä harrastus.
Töpseleihin laitettavissa työmaavalojen valmistajien välillä on todella paljon eroa valotehoissa ja kelvineissä vaikka paketin kyljessä lukisi samat numerot. Samalla valmistajallakin eroja löytyy paljon riippuen hintalapusta. Olen kokeillut/käyttänyt/käytän omissa akvaarioissani ainakin 10 eri työmaavaloa niin tiedän mitä vertailen. Yksi malli mitä edelleen käytän en muista nimeä, mutta ostin Pohjoiskymen Sähkökeskuksesta ja hintaa oli 30W valolla 50€/kpl. Ostin eka kaksi ja 2kk päästä toiset 2 toiseen samanlaiseen akvaarioon. Ne akvaariot rakastaa niitä valoja!
Tarkoitan kertoa, että oikeasti hyvästä työmaavalosta joka tekee mitä lupaa ja soveltuu akvaariokäyttöön, saa maksaa 3-4x enemmän kuin halpiksesta, mutta mistä tiedät mikä on hyvä ellet testaa kaikkia ja kuten minä :D
Plussana töpseliin laitettavia työmaavaloja on helppo löytää ja ostaa lähes mistä tahasta kaupasta ja hinnatkin tuntuu, että nyt tuli tehtyä ”löytö!”.
Kotona vasta viikkojen päästä saa tietää oliko ostos hyvä vai ei, riippuen kalastosta ja kaikesta muusta mitä akvaariossa tapahtuu.

Työkonevalot:
Työkonevaloilla on eri säännöt koska niitä käytetään työkoneissa joissa vaatimuksena on, että valoilla näkee tehdä töitä turvallisesti.
Pyöräkuormaajilla ja traktoreilla pitää nähdä liikenteessä ja parkkipaikkoja auratessa mustissa hiipivät kännikalat ja muut hölmöt.
Työkonevaloissa valoissa mennään työ- ja liikenneturvallisuus edellä joten valmistajien spekseissä ei voi huijata tai ei saa myydä tuotteitaan.
Valmistajien on helpompi ylittää rajat kuin päästä niistä hipoen yli, kuten elämässä muutenkin pitää tehdä!
Itse olen käyttänyt työkseni kaivinkoneita ja pyöräkuormaajia yli 15-v ja ekan akvaarion sain joskus 1970 luvulla :)
Henkilökohtaisesti antoisinta on ollut kun olen pystynyt hyödyntämään työn ja harrastuksen kokemuksia keskenään.
eriador
Member
Member
Viestit: 432
Liittynyt: 02:04, 25.02.2011
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Etelä-Karjala/Lappeenranta

Re: 1000L + 1000L Paludaria

Viesti Kirjoittaja eriador »

Oletkohan tuolla chilifoorumilla kirjoitellut vesikasvatuksesta liittyen tähän paludaarioon?🙂
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Akvaariopäiväkirjat ja projektit”