Kiekkokalojen ruokinnasta

Kiekkokalojen hoito, ongelmat ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Vahinkokiekot
Starting Member
Starting Member
Viestit: 3
Liittynyt: 14:51, 13.07.2023
Sukupuoli: Mies

Kiekkokalojen ruokinnasta

Viesti Kirjoittaja Vahinkokiekot »

Hei,

Sain perintönä kiekkokala-akvaarion joka tuntuu "toimivan" ihan hyvin (kalat terveitä, syövät hyvin, jne...) kyseessä siis 350l akvaario jossa tällä hetkellä 5 aikuista kiekkoa ja pleko. Ainoa(t) ongelmat tuntuvat olevan voimakas levättyminen ja se, että kasvit (Amazoninvesimiekat) eivät kasva lähellekään täyteen pituuteensa, vaan uudet lehdet levättyvät nopeasti ja nk. lahoavat pystyyn.

Isäni ruokki näitä seuraavanlaisesti Discus Life -pakasteruuilla: neljä kertaa päivässä yksi kuutio, paitsi aamuisin puolitoista. Onko tämä liikaa? Vedestä vaihdetaan 1/3 joka viikko, ja pohja imuroidaan samalla. Valaistuksena on 2x Juwelin led-valo, toinen putkista 'colour' ja toinen 'day' Valaistus on päällä 8h päivästä. Suodatin on Eheim experience 350 (typ 2426) Suodatin puhdistetaan 3kk välein. Jos joku kokeneempi harrastaja osaisi sanoa että mitä teen väärin, olisin erittäin kiitollinen.

Tarkoituksena olisi siis saada kasvit kasvamaan ja levät kuriin, ajattelin myös hankkia Kuparimonnisia pohjakaloiksi auttamaan ylimääräisen ruoan poistossa ennenkuin se mätänee.
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5535
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Kiekkokalojen ruokinnasta

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Suodattimen puhdistusväli on ainakin aivan liian tiheä. Jos tarve suodattimen puhdistukselle on noin usein, menee akvaarioon aivan liikaa ruokaa tai suodattimen massat eivät ole aivan optimaaliset. Nuo Eheimin suodattimen eivät lisäksi laadultaan ole muutenkaan ihan maailman parhaita, joten jos suodatin ei pumppaa sitä, mitä on luvattu, on suodatus alimitoitettu. Onhan akvaariossa myös se Juwelin oma suodatin?
Kasvien levättyminen voi johtua myös valaistuksesta? Minkä ikäiset putket altaassa on? Ovatko ne T5 vai T8 putkia?
Vahinkokiekot
Starting Member
Starting Member
Viestit: 3
Liittynyt: 14:51, 13.07.2023
Sukupuoli: Mies

Re: Kiekkokalojen ruokinnasta

Viesti Kirjoittaja Vahinkokiekot »

Puhdistusväli aivan varmasti on liian tiheä, sillä suodatinmassa ei ollut kovinkaan likaista, mikä olisi parempi, puolen vuoden välein? Suodattimen massa on sitä mitä suodattimen mukana tuli. Juwelin oma suodatin ei ole asennettuna, pitää hakea se äitini kellarista ja pistää kiinni. Putket ovat mallia T5 ja alle vuoden vanhoja. En osaa sanoa tarkkaa aikaa koska en niitä itse ole hankkinut.
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5535
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Kiekkokalojen ruokinnasta

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Tarkkaa puhdistusväliä on aika hankala sanoa, mutta itse kurkkaan ulkosuodattimiini suunnilleen vuoden välein ja katson onko tarvetta putsata.
Yleisesti suositettu ja itsekin hyväksi havaittu tapa ulkosuodattimen täyttämiseen: Ensin karkea vaahtomuovilevy, sen jälkeen tiheämpi vaahtomuovilevy ja niiden päälle hienosuodatuslevy jos tuntuu että sellaiselle on tarvetta. Loppu suodatin täytetään jollain biomassalla.
Se Juwel kannattaa tosiaan ottaa käyttöön ja täyttää samalla tavalla kun suosittelin ulkosuodattimenkin täyttöä.
Vuoden ikäiset T5 putket alkavat pikkuhiljaa olla siinä iässä että vaihdon tarve on edessä. Se voi olla osa syyllinen levättymiseen. Syy toki voi piillä muuallakin. Esim veden laadussa. Oletko mittaillut mitään vesiarvoja?
TopiT
Starting Member
Starting Member
Viestit: 24
Liittynyt: 10:30, 16.06.2023

Re: Kiekkokalojen ruokinnasta

Viesti Kirjoittaja TopiT »

Eikös kyseessä ollut led valot? Ei pitäisi olla mennyt vuodessa huonommaksi.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1936
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kiekkokalojen ruokinnasta

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Ruokinta tuntuu aika voimakkaalta, joskin vaikea sanoa ruokintatilannetta näkemättä. Kauanko niiltä menee syödä yksi kuutio? Pakasteiden antamisessa on useita koulukuntia. Kiekkoharrastajatkin riitelevät joskus siitä, saako pakastekuutiota heittää jäisenä veteen, kuten ilmeisesti teet(?). Parempi olisi sulattaa se ensin ja antaa vähitellen akvaarioon siten, ettei syömätöntä ruokaa pääse pohjalle asti. Sulatusta ei saisi tehdä ainakaan kuumalla vedellä, koska ravinteita liukenee kuuman veden mukaan.

Jotenkin akvaarion olosuhteet suosivat leviä miekkakasvien sijaan. Syytä ei ole helppo sanoa etänä. Voi olla valo, kuten ehdotettiin, joskaan miekkakasvit eivät tarvitse paljon valoa. Voisi olla kyse ennemminkin ravinnetasapainosta, joka voisi taas johtua liikaruokinnasta. Olisi hyvä testata ravinnetasoja, kuten nitraatti, fosfaatti, rauta. Näihin parhaat ovat JBL-merkin tippatestit.

Kuparimonnisia voit hyvin ostaa, mutta niitä ei minusta pitäisi hankkia syömättömän ruoan poistoon. Jos ruokaa jää syömättä, se johtuu väärästä ruokinnasta. Monnisetkin ovat eläviä eläimiä eikä niitä pitäisi jättää tähteiden varaan.

Suodattimesi ei ole laadultaan ehkä maailman paras mutta ei tarvitse ollakaan. Riittää kun toimii. Ylimääräinen suodatin on tietenkin aina hyödyllinen. Suodatusta voi tuskin olla liikaa.

Suosittelen käyttämään esisuodatinta, jolloin ulkosuodatin ei likaannu niin nopeasti. Eheim Prefilter on osoittautunut erittäin käteväksi.
https://eheim.com/en_GB/aquatics/access ... ter?c=1961
Se laitetaan akvaarion sisään suodattimen imuputkeen. Siinä ei ole mitään tekniikkaa, se on vain kotelo, jonka sisään suodatinmassa tulee. Tämän massan kun pesee vaikka kerran viikossa tai kahdessa (riippuen likaantumistahdista), niin ulkosuodattimeen ei mene roskaa ja se pysyy kauemmin toimintakuntoisena. Ulkosuodattimen tehtävä on silloin pelkastään biologinen suodatus. Periaatteessa saman tehtävän ajaa imuputkeen laitettu vaahtomuovin pala, mutta sen kun ottaa pois, paljon roskaa pääsee takaisin akvaarion veteen. Eheim Prefilterissä kun massat ja roskat ovat kotelon sisällä, vain vähän roskaa pääsee karkaamaan. Vakiona Prefilterissä on vaahtomuovit, samat kuin Aquaball-suodattimissa. Jos haluaa vielä tehokkaampaa roskanpoistoa, voi vaahtomuovin korvata vanulla. Ulkosuodattimen sisään ei minusta kannata laittaa hienosuodatuslevyä, koska se menee ensiksi tukkoon. Muuten ei ulkkaria tarvitse tosiaan vuotta useammin avata, ainakaan jos esisuodatin on kiinni.
Neomarica
Junior Member
Junior Member
Viestit: 132
Liittynyt: 07:51, 18.05.2022
Akvaarioseurat: Tampereen Akvaarioseura

Re: Kiekkokalojen ruokinnasta

Viesti Kirjoittaja Neomarica »

Onko levättyminen siis alkanut vasta kun sinä olet alkanut hoitaa akvaariota? Pitikö sitä silloin siirtää eli käytännössä tyhjentää ja aloittaa alusta (vaikkakin samoilla tarpeilla)? Se selittäisi jossain määrin levääntymistä, jos sitä ei aiemmin ole ollut. Mutta 350 litraa on aika vähän 5 aikuiselle kiekolle ja plekolle joten kuormitusta tulee aika paljon. Ottaisin ainakin sisäsuodattimen avuksi keräämään roskaa ja moskaa ja pidentäisin ulkosuodattimen puhdistusväliä noin puoleen vuoteen aluksi. Siitä sitten katsoisin miten kovasti likaantuu. Sisäsuodattimen puhdistaisin vedenvaihdon yhteydessä koska sen ei tarvitse toimia biologisena suodattimena. Toisaalta tuo esisuodatin ulkkariin ajaa periaatteessa saman asian. Ja varmistaisin veden kierron niin, että ne töryt tosiaan menevät sinne suodattimille, eivätkä jää johonkin suvantopaikkoihin likaamaa vettä.

Monnisista valitsisin helmimonnisia tai vihermonnisia jotka kestävät paremmin kiekkolämpöjä. Vaikka monniset söisivätkin kiekkojen ruoantähteet, ne omalta osaltaan kuormittavat jätöksillään vielä lisää altaan vettä.

Kokeilisin olisiko vaikka yhden ruokintakerran vähentämisellä vaikutusta altaan tilaan. Ja myös kokeilisin olisiko tiheämmillä vedenvaihdoilla ratkaisua ongelmaan. Lisäksi miettisin mikä levä on kiusana ja sitä kautta saattaisi löytyä ratkaisu ongelmaan. ja myöskin mittaisin vesiarvot ja katsoisin onko siellä joku arvo korkealla esim fosfaatti.

Ja niistä kasveista vielä; käytätkö mitään lannoitetta niille? Miekkakasvit pitävät juurien ympäristöön laitettavista lannoite tableteista tai kuulista.
Vahinkokiekot
Starting Member
Starting Member
Viestit: 3
Liittynyt: 14:51, 13.07.2023
Sukupuoli: Mies

Re: Kiekkokalojen ruokinnasta

Viesti Kirjoittaja Vahinkokiekot »

Joo, suodatin on täytetty ihan ohjekirjan mukaan, vesiarvoja en ole tarkistanut, pitää varmaan hankkia joku testaussetti. Ruokakuutiot sulatan erillisessä astiassa ja sitten kippaan mössön akvaarioon yleensä kahdessa osassa. Kuutio tuntuu menevän todella nopeasti, se nk. foraging-vaihe (kun kalat noukkivat pohjaan tippunutta ruokaa kestää toki pidempään) Monnisia en tietenkään ajatellut jättää pelkkien tähteitten varaan, ajattelin vain että niistä olisi hyötyä siinäkin.

Akvaariossa oli levättymistä silloinkin kun se oli vielä isälläni. Olen kokeillut lannoitetabletteja joita Hgin akvaariokeskus suositteli, mutta ainoa vaikutus oli että levät riehaantuivat entisestään. Kasvit edelleenkin kitukasvuisia.

Joten kannattaa varmaan:

a) Vähentää ruokintakertoja

b) Ottaa lisäsuodattimet käyttöön

c) Vaihtaa vettä useammin

d) Tarkistaa vesiarvot
Neomarica
Junior Member
Junior Member
Viestit: 132
Liittynyt: 07:51, 18.05.2022
Akvaarioseurat: Tampereen Akvaarioseura

Re: Kiekkokalojen ruokinnasta

Viesti Kirjoittaja Neomarica »

Runsas ruokinta on toisaalta hyvinvoivien kiekkojen perusedellytys. Yhdessä kuutiossa ei ole valtavasti syömistä viidelle aikuiselle kiekolle (ja sille plekollekin tarvitsee mennä välillä jotain sinne pohjalle). Tarkoitan sitä, että jos muilla asioilla saa ongelmaa hoidettua, hoitaisin yhä itse kiekkoja ruokinta edellä (vaikka itse kirjoitinkin, että saattaisin kokeilla yhden ruokintakerran jättämistä väliin), sillä niiden hyvinvointi on kaikkein tärkeintä.

Itseasiassa tämän kaltainen leväongelma on itselleni varsin tuttu kun allas on vähän nafti isolle raskaasti ruokittavalle porukalle. Esimerkiksi nuoria kasvavia kaloja on vaan ruokittava runsaasti, jotta niistä tulee kunnollisia aikuisia ja altaan hoito pitää räätälöidä sen mukaan. Tämä tarkoittaa tiheitä vedenvaihtoja, kunnollisia suodattimia jne jne. Teettää työtä, mutta lopputulos on palkitseva kun kaiken saa viimein tasapainoon.

Ja kasveille suositellaan valotaukoa jossain vaiheessa päivää jos levät on kiusana. Pienempikin valoaika riittää kasveille, mutta levät kärsivät jos välissä on muutaman tunnin tauko.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1936
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kiekkokalojen ruokinnasta

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Valotaukoon vielä lisäyksenä, että edellytyksenä on, että huoneesta tulee akvaarioon sen verran valoa, etteivät kalat nukahda. Ei siis ihan pimeäksi saa laittaa keskellä päivää, muuten kalojen vuorokausirytmi kärsii.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kiekkokalat”