Kuinka ison akvaarion tarvitsen?

Täällä keskustelu on vapaata, kunhan homma pysyy hyvän maun ja käytöksen rajoissa ja keskustelu jotenkin koskettaa akvaarioita. Muu yleinen keskustelu -> ""Off-Topic" ja äänestykset"-ryhmään.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
jannekalle
Starting Member
Starting Member
Viestit: 2
Liittynyt: 10:51, 22.09.2012
Sukupuoli: Mies

Kuinka ison akvaarion tarvitsen?

Viesti Kirjoittaja jannekalle »

Lähitulevaisuudessa olen hankkimassa mahdollisesti pienen, ehkä noin 80-150 litraa. Haluaisin 1 kääpiörihmalakalauroksen tai 1 taistelukalauroksen, noin 12-15 kiilakylkeä tai rubiinitetraa tai ehkä noin 6-8 kirsikkabarbia ja 4-5 piikkisilmää. Kuinka ison akvaarion tarvitsen näille kaloille? Voiko kirsikkabarbeja pitää samassa akvaariossa taistelukalan kanssa, vai nyppivätkö ne sen eviä ja suhtautuuko taistelukala vihamielisesti kirsikkabarbeihin, koska ne ovat punertavia ja jos taistelukala on itsekin punainen? Siis vaikuttaako taistelukalan väri sen suhtautuminen muihin kaloihin? Entä jos siellä olisikin pintakaloina 1 hunajarihmakala 3-4 naaraan kanssa, ainakin jos akvaario oli se 150-litrainen, niin sinne ne kai voisi laittaa?

Entä jos hankkisin edellä mainittujen kalojen sijaan esim. vaikka noin 10 platya (2 urosta ja 8 naarasta) ja esimerkiksi 15 miljoonakalaa (3 urosta ja 12 naarasta). Kuinka ison akvaarion nuo kalat tarvitsevat? Entä voisiko niiden kanssa pitää jotain pohjakaloja ja jos voi, niin mitä?
Goldmember
Starting Member
Starting Member
Viestit: 5
Liittynyt: 10:35, 30.01.2022

Re: Kuinka ison akvaarion tarvitsen?

Viesti Kirjoittaja Goldmember »

Kyllä nuo 150l sopii..

Kalamäärä riippuu myös ahkerasta hoidosta, tai siitä miten suuri kyky akvaariolla on käsitellä "jätettä".

Mulla on parissa akvaariossa reilusti suosituksia enemmän kalasoppaa, mutta olen perustanut ne pikkuhiljaa ekosysteemeinä (paksu hiekkapohja, multaa/turvetta ja paljon kasveja)

Jos barbien käytös epäilyttää, niin hanki ne ensin ja seuraa käytöstä. Siitä selviää miten suhtautuvat muihin.

Taistelukala ei niinkään kiusaa ei taistelukaloja, mutta niissä on niin paljon yksilöitä, että voi olla ettei sovi minkään kanssa samaan.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kuinka ison akvaarion tarvitsen?

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Nykyään ei kannata ostaa kaupasta kääpiörihmakaloja. Suuri osa niistä on erään lajispesifisen virustaudin saastuttamia eivätkä elä kauan. Etsi netistä 'dwarf gourami iridovirus'. Jos löydät suoraan joltain viljelijältä niin sitten kyllä. Itellänikin on tällaisia. Hunajarihmakala ei sairastu siihen vaikka on lähisukulainen ja sellaisen voi ottaa.

1 hunajarihma, 1 taisto, 15 kiilakylkeä ja 5 piikkisilmää sopii kyllä siihen 80 l altaaseenkin. Tietty mitä isompi, sitä parempi.

Kirsikkabarbit on rauhallisia, eivät näyki taiston tai rihmakalan eviä. Taisto on myös rauhallinen muille kaloille kutuajan ulkopuolella (jos ei ole naarasta, niin sitten ei tietenkään ole kutuaikaakaan). Varsinkin nykyiset pitkälle jalostetut pitkäeväiset taistot ovat flegmaattisia eivätkä saisi edes kiinni barbeja. Muiden kalojen värillä ei väliä taistolle.

Jos enemmän hunajarihmakaloja, akvaarion olisi hyvä olla vähän isompi.

10 platylle ja 15 miljoonakalalle olis hyvä olla lähempänä sitä 150 litraa, mutta ota huomioon, että jos otat synnyttäviä, niin niiden määrä lisääntyy koko ajan, varsinkin miljoonakalojen, joita on muutaman kuukauden kuluttua jo moninkertaisesti. Tyypilliset suomalaiset vesijohtovedet ovat myös pehmeitä ja sellaisenaan erinomaisia muille mainitsemillesi, mutta platyille ja jalostetuille miljoonakaloille pitäisi mielellään olla kovempaa vettä, ja veden kovettaminen käy pitkän päälle työlääksi. Se veden kovuus kannattaa selvittää ennen kalojen ostamista.

Synnyttäville tuo pari urosta ja 10 naarasta on muuten vanhanaikainen ohje. Syynähän on, että naaraat saisivat silloin olla paremmin rauhassa. Nyttemmin on huomattu, että jos uroksia on yhtä paljon tai jopa enemmän, ne käyttävät paljon aikaa keskinäisen arvojärjestyksensä selvittämiseen eivätkä naaraat ole siksi sen ahtaammalla. Lisäksi jos kaikki ottavat "haaremin", kehotan miettimään, mitä uroksille tehdään. Sama juttu kuin kukonpoikien kanssa. Ja vielä lisäksi: jos naaraita on paljon, tapahtuu myös väestöräjähdys nopeammin. Myös hunajarihmakaloja voi huoletta ottaa vaikka 2 urosta ja 2 naarasta, JOS on paljon kasvitiheikköjä varsinkin pinnan tuntumassa. Urokset valtaavat reviirit kukin omasta päästä akvaariota. Johonkin keskivaiheelle tulee näkymätön reviiriraja, jota ne eivät juurikaan ylitä. Naaraat liikkuvat molempien reviirien alueella. Urokset toki ajavat naaraita takaa, mutta sitä varten pitää olla niitä kasvitiheikköjä. Reviirikäyttäytymistä on mielenkiintoista seurata.
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5534
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Kuinka ison akvaarion tarvitsen?

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Kirsikkabarbi viihtyy viileämmissä vesissä paremmin kuin mainitsemase labyrinttikalat joten ei mielellään niitä samaan altaaseen.

Platyt ja miljoonakalat kaipaavat kovaa ja emäksistä vettä josta taas ei mainitsemasi labyrintit ei niin hirveästi diggaa. Suosittlen miettimään jompaa kumpaa kokonaisuutta.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleistä keskustelua (akvaario)”