Ruskohara

Monnit, nuoliaiset ja muut pohjalla elävät kalat.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Aquamies

Ruskohara

Viesti Kirjoittaja Aquamies »

20230303_205328.jpg
(Löyhästi) Aasia aiheisen nanon alkaessa pikkuhiljaa olla miehitetty haluaisin kertoa kokemukseni ruskoharasta. Kuution pohjalle kalaa etsiessä tuo vaikutti potentiaalisimmalta vaihtoehdolta - mutta mitä enemmän otin selvää, sitä ristiriitaisempaa saatava tieto oli. Löysin ensin yhden liikkeestä ja tilasin kolme lisää. Upea pikku otus ja oikein suositeltava pohjakala nanoihin, tässä havaitsemiani elintapoja:

-syö levää, on sekasyöjä ja syö ihan kaikkea sukaravun tyhjistä kuorista pakastettujen pikkueliöiden kautta mädäntyneisiin kasvinosiin. Ei kuitenkaan ehkä tehokkain levän kurissa pitäjä (vrt amanot tai neritinat)

-on yöaktiivinen, mutta joskus viipyy esillä pitkään valojen syttymisen jälkeen ja/tai päivällä kun valaistuksessa tauko. Tämä taitaa olla yksilöllistä.

-menee hyvin yksinkin pienessä altaassa, ei varsinaisesti tunnu kaipaavan lajiseuraa... mutta jos useampia, ovat rohkeampia (mulla 4 kpl 49 l kuutiossa) ja selkeästi omalla tavallaan sosiaalisia (=lepäävät samassa kolossa)

-koloja ja pöheikköjä ehdottomasti, mutta mielellään tuntuvat "saalistavan" paljaalla hiekalla, joten sitäkin on hyvä olla

-nyt vielä odotan että esitiedoista poiketen lisääntyisi :D
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Ruskohara

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Mielenkiintoista! Monniharrastajat yleensä keskittyy vain eteläamerikkalaisiin lajeihin (ripsimonnit yksi poikkeus), mutta monnejahan on kaikissa maanosissa Etelämannerta lukuunottamatta (kyllä, myös Australiassa!). Esimerkiksi Afrikassa on Etelä-Amerikan imumonneja muistuttavia mutta ei sukulaisia Chiloglanis-monneja, joita pidetään akvaariossa äärimmäisen harvoin. Ehkä joku vielä keksii, mikä saa nämä harat ja muut kutemaan. Pidettiinhän imumonnejakin kauan mahdottomina viljellä, kunnes tajuttiin, että monien lajien tärkein kutuvaatimus on sellainen putki, johon kala just ja just mahtuu sisälle. Luonnossa ne tekee jokitörmiin luolia, jotka jää kuivana kautena kuiville ja niissä pesii sitten pääskyjä.
Aquamies

Re: Ruskohara

Viesti Kirjoittaja Aquamies »

Näillä pitäis vissiin olla muniakseen kutuallas, missä vesiarvot just eikä melkein jiirissä , tiheä vedenvaihto ja just oikea uros/naaras-suhde (2/3 luki monessa paikassa) ja sittenkin sattuman kauppaa. Ei ihme että saatavilla olevat taitaa tulla kaikki luonnosta. Ehkä joku tosiaan keksii jonkun kikka kolmosen ja yhtäkkiä näitä on tori.fi pullollaan. :D
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Ruskohara

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Että on silti sattuman kauppaa, osoittaa että vesiarvot tai oikea sukupuolisuhde ei ole se ratkaiseva tekijä.
Aquamies

Re: Ruskohara

Viesti Kirjoittaja Aquamies »

Palataanpa vanhaan ketjuun. Olen nähnyt kaikki neljä yhtäaikaa ja siten varmistunut, että ovat tallella, kerran viimeisen puolen vuoden aikana kun hiekkaa lukuunottamatta tyhjäsin kaiken. Silloinkin piti yhtä etsiä ennen kuin pöllähti hiekasta. Tein kai liian piiloisan ja pöheikköisen elinympäristön. 1-2 voi bongata jos jaksaa yöllä herätä ja taskulampulla sohia. Haamut kuitenkin pitävät pohjan puhtaana. Hieno kala.😅
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Monnit ja nuoliaiset”