105 l kasviakvaario asukkeineen

Pidä päiväkirjaa akvaariostasi, tai dokumentoi akvaarioprojektisi etenemistä täällä
Neomarica
Junior Member
Junior Member
Viestit: 128
Liittynyt: 07:51, 18.05.2022
Akvaarioseurat: Tampereen Akvaarioseura

Re: 105 l kasviakvaario asukkeineen

Viesti Kirjoittaja Neomarica »

Hyvä vaan kun kalat pinkoo pakoon metsästettäessä, se kertoo että niillä toimii luontainen selviytymisvaisto. Pidän sitä niin luonnollisena asiana, etten osaa ottaa siitä stressiä. Ja kun haavittavat kalat ei kohta siirron jälkeen oo moksiskaan tilanteesta, en usko, että niille jää mitään traumoja siitä, kun niiden perusasiat on vaan kunnossa. Onneksi eläimet elää hetkessä, eikä jää märehtimään menneitä eikä murehdi tulevia.

Monniset on tosiaan just tuollaisia loiskuttelijoita kun käyvät pinnalla haukkaamassa happea :) Olikos sille monnis-toiminnalle joku nimikin; suolistohengittäjä :D Meillä samaa loisketta pitää valojen sammuttua pari pientä plekoa. Ne ei varsinaisesti käy hapen takia, vaan muuten vaan ovat yöaktiivisia. Oon jo miettinyt häiritseekö ne muita jo nukkumaan asettuneita kaloja, mut en onneksi ole muissa huomannut mitään stressin merkkejä. Siellä ne vaan möllöttää unillaan vaikka nää kaks rallaa ees taas :mrgreen:
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Re: 105 l kasviakvaario asukkeineen

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Vs: Joo monniset on kyllä hassuja kaloja ja niillä on paljon outoja tapoja. Luulen itsekin että se on vaan outo.

Päiväkirjaa: Tulipas taas siivoiltua akvaarioita monta tuntia. Siihen ei kyllästy koskaan kun se tunne että saa siistiä on niin hieno, vaikka tympäisisi kuinka aloittaa homma. Se on samalla kalojen "kylpypäivä" vedenvaihdon muodossa. Minulla on tunne että niitä virkistää puhtaus ja on ilo tuottaa edes jollekin pienelle elävälle sintille iloa. Myös trimmasin isointa akvaariota, se tosin näyttää melkein paremmalta ilman trimmausta kuten yleensä (kunnes alkaa taas tuuhettua) ja otin pois mangrovejuurakon jälleen lääkekuurin viimeiseksi viikoksi ettei kerää myrkkyjä. Jälleen kuvissa ei näy kunnolla miten iso ero niissä on siivouksen jälkeen. Weekly maintenance: Kasvilannoitteeksi Easy Life Profitoa ja Easy Life fosfoa. Voogle estämään kalatauteja sekä tietty Easy life Aquamakeria vedenparannusaineena.

Lääkekuurin aikana pistän varalta aina Vooglea sairaan kalan annostusohjeella 5 päivää viikossa, että se kompensoi mahdollista rasitusta kaloille. Kovin ovat virkeitä jotenka huoleen ei ainakaan vielä aihetta. Kirsikkabarbi-typerykset alkoi syödä lääkettä joka meni välittömästi valkoisiksi rihmoiksi kosketukseen veden kanssa. Laitoin välittömästi oikeaa ruokaa jos ei maistuisi myrkkyrihmat niin paljon. Esha Alxissa oli ohjeessa että yliannostuksen oireet ovat lähinnä neurologisia kaloilla, en ole huomannut mitään. Luultavasti kuuri on vain turha ei ainakaan vaarallinen kaloille kun olen noudattanut annostusohjetta.

60 litran akvaario on leväallas, siinä ei toimi tasapaino, en ole muistanut tosin lannoittaa sitä pitkään aikaan ja valaistus on ollut aika voimakas, vähensin sitä. Isossa akvaariossa levät ovat aika hyvällä mallilla. Siellä sulkaärviä on vallannut akvaarion ja kasvaa tosi nopeasti. Olen karsinut cabomboja kovalla kädellä kun ne valtaavat ärsyttävästi jo viikossa akvaarion pinnan, ettei valoa pääse lainkaan muihin osiin. Punaiset kasvit ei oikein missään akvaariossani menesty kun kasvavat hitaammin kuin muut kasvit ja jäävät levien ja muiden kasvien varjoon.

Tuossa eräänä päivänä uskaltauduin käväisemään ostamassa lisää ruokaa akvaarioliikkeessä ja mainitsin varovaisesti että taistelukala eli vain pari viikkoa. Kaupan nainen oli mukava ja lupasi heti toisen tilalle ilmaiseksi, koska ei ole normaalia että niin pian kuolevat. Kysäisin samalta mistäköhän mahtavat olla peräisin, että ovatko ulkomailta, niin kuulemma ovat kun ei kotimaassa kasvatus ole kannattavaa. Sanoin kohteliaasti että pitää harkita vielä, että ottaisinko jonkun muun kalan tilalle. Toinen laji mitä voisi mahduttaa 60 litran akvaarioon on korurihmakalat, mutta aika värittömiltä vaikuttavat.

Kuvia:
Poikasallas ei tarvinnutkaan siivousta tänään:
Poikasallas tänään.jpg
Ennen siivousta:
Before maintenance.jpg
Siivouksen jälkeen:
After maintenance.jpg
Ennen siivousta:
DirtyII.jpg
Siivouksen jälkeen:
II After maintenance 2.jpg
Ennen siivousta:
Before maintenance3.jpg
Siivouksen jälkeen:
After maintenance2.jpg
II After maintenance.jpg
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Kuvia+tilannepäivitystä

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Poikasaltaassa ei vieläkään ollut noussut ammoniakki, kas kummaa, mutta vaihdoin silti vettä kun pintaan alkoi taas muodostua kalvoa. Vesi kun vajenee haihtuessaan niin suodatin ei toimi enää täydellä teholla ja pintavesi jää helposti seisomaan. Edellisestä vedenvaihdosta on jo 4 päivää. Ammoniakki kyllä nousee melko pian jonnekin hieman alle 0,5:een mutta pysyttelee siinä monta päivää eikä ala tasaisesti nousta kuten aiemmin. Hajuongelma ei ole kumma kyllä tullut takaisin, siihen auttoi suuri vedenvaihto, pohjan imurointi, sekä pintavirtauksen lisääminen. Huonekin piti tuulettaa silloin eräänä päivänä. Lisäsin tuolloin myös rutkasti catappanlehtiuutetta koska olen huomannut että suurina määrinä se tekee vedestä hyvänhajuista. Mikä lie jäänyt pohjalle märkänemään silloin.

Näyttäisi että viimein riparium -kasveista alkaa olla hyötyä ja juuret on alkaneet imeä myrkkyjä. Haju alkaa haista normaalileväiselle, ei enää pahalle. Altaan reunoihin muodostuu likaisena vaahtoa joka haisee hieman pahalle, ei enää yhtä pahalle kuin ensin jolloin sitä muodostui joka päivä. Pyyhin sen pois talouspaperilla, joskus käytän hammasharjaa ja puhdasta vettä. Pistin lorauksen taasen catappanlehtiuutetta. Yksi idea taas olisi ostaa uusi mangrovejuurakko ja vain liottaa (ei keittää) sitä yön yli astiassa. Silloin siitä irtoaisi tanniineja jatkuvasti ja poikasetkin tykkäisi kun eivät näy niin paljon sameassa vedestä. Kirkas kasvivalo on lähinnä vain ripariumkasveille muutenkin. Poikasethan ei valosta oikein tykkää. Nuo muut mangrovejuurakot muissa akvaarioissa on jo keitetty moneen kertaan eikä niistä enää irtoa yhtään tanniineja.

Poikaset eivät ehkä ole enää niin arkoja? kun en joudu joka päivä niitä häiritsemään enää. Se stressasi poikasia ihan liikaa. Silti ne ovat superarkoja ja pinkovat piiloon joka risahduksesta. Mutta en halua kovin usein enää nähdä sitä, että ne kuvittelevat etteivät löydä kyllin hyvää piilopaikkaa jolloin alkavat paniikissa uida ympyrää pyrkien altaasta ulos. Itsellekin tuntui ylivoimaiselta joka päivä vaihtaa vettä, tuntuu ylelliseltä kun joka päivä ei tarvitse enää hämmentää akvaarioita.

Voi noiden monnisten intoa kun saivat tubifexiä, jota en olekaan tarjonnut aiemmin kuin kerran. Pienille monnisille se ei näytä lainkaan kelpaavan mutta isot tykkää kovasti ja värisevät innosta. Kuutio hupenee tosi nopeasti. Vaihtelu lie virkistää.

Kuvia:
Poikasallas:
poikasallas2.jpg
Pikkumonnisten koko nyt (60 litran akvaariossa):
koko monniset 3 kk2.jpg
koko monniset 3 kk.jpg
Suurin leväbarbi on aika lihava:
suuri leväbarbi.jpg
Tubifex näyttää maistuvan varsinkin monnisille:
tubifex7.jpg
tubifex6.jpg
tubifex5.jpg
tubifex4.jpg
tubifex3.jpg
tubifex2.jpg
tubifex1.jpg
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Leväräjähdys ja hajuongelma

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Taas on alkanut haista hieman poikasallas multatilkun kohdasta. Imuroin sieltä poikasten kakan näköisiä pökäleitä, yäk. Ne tykkää hengailla mullassa näemmä muutenkin vaan. Se multa haisee ihan koirankakalle, niin pahanhajuista se on. No ehkä liioittelen, minä varmaan jo yökkisin silloin. Minulla on supertarkka hajuaisti ja kärsin muutenkin kaikista voimakkaista hajuista. Lisäksi märän roskapussin hajua lisäsi artemiakasvattamo, mikä ei ole ollut kätevää yhtään hankkimisesta asti. Ensinnäkin jos kasvattamoa ei ilmasta voimakkaasti, se alkaa haista tosi nopeasti eikä munat kuoriudu ja en ollut tarkistanut ilmakiveä vaan se oli jäänyt roikkumaan ilmaan eikä siis ilmastanut vettä. Olen pistänyt kun muuta ei ole JBl artemio mixiä ohjeen mukaan 2 tl puoleen litraan vettä.

En ole iljennyt laittaakaan eläviä artemioita poikasaltaaseen, kun näyttävät niin passiivisilta ja aroilta vaan olen syöttänyt niitä 60 litran akvaarioon. On mukavaa katsella neontetrojen säntäilevän ympäriinsä. Isoonkin akvaarioon voisi niitä syöttää mutta ne on lähinnä kelvanneet tähän asti ahneille kirsikkabarbinaaraille. Eikä päivän artemiasatsissa todellakaan ole paljoa, vain makupalaksi. En tiedä miksei niistä suurin osa kuoriudu, eikä juuri yhtään ellei pistä ilmastinta. Siitä satsista riittää ehkä n. 3-4 päiväksi makupala johonkin akvaarioon. Sitten paha haju on jo niin voimakas, että ei kuoriudu enää juuri yhtään ja koko allas alkaa haista märänneelle. Pesen sen tiskiaineella, että haju lähtisi pois. Vaikka tulisikin pesuainejäämiä.

Taas piti myös vaihtaa vettä 60 litran akvaariossa kun levät oli räjähtäneet täysin. Cabombat kasvamisestaan huolimatta olivat yhtäkkiä ällöttävän limaisen vihreän kalvon peitossa, kalvo oli vallannut rihmamaisesti kaikki kasvien pinnat. Hankasin varovaisesti sormella kaikki kasvin lehdet. Hankasin lasinkin levänpuhdistussienellä sekä imuroin pohjasta 3 kymmenlitraista sankoa vettä pois. Lisäksi etanat ovat vallanneet tuonkin akvaarion ja niitä löytyi aika monta jo. Luin netistä imuroimastani MJ Aquascapingin levänpoisto-oppaasta, että se on green dust algaeta luultavimmin ja siihen auttaa runsaat vedenvaihdot. Luultavasti olen lannoittanut liikaa. Akvaario on sen verran uusi, ettei tarvi vielä lainkaan lannoitteita. Yäk, muutenkin kämppä pitäisi siivota, akvaarioiden siivoamiseen menee niin paljon energiaa, ettei jaksa omasta asunnosta huolehtia niin paljoa.
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Ongelmien ratkomisyritelmiä

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Tuossa se puupalikka sitten on toivon mukaan irrottamassa terveellisiä tanniineja veteen. Ostin halvimman pehmeää mangrovepuuta olevan melko suoran kappaleen. En tykkää asettelusta, se ei oikein näytä missään hyvältä, kun on niin suora. Hajuongelma oli hetken onnellisesti poissa ja nyt pysyy. Olohuoneessa on sellainen lievä navetan haju, vaihtoi vettä tai ei, pohjan imurointikin on hankalaa kun korkeutta altaassa ei ole että saisi mitään suutinta suoraan, pipetillä imurointi on ainoa keino. Pitänee tilata lisää samaa hiekkaa että saa paksumman pohjan, joka toivon mukaan "imee" hajua. Sitten poistan nuo akvaariomullat nurkasta kokonaan haisemasta, kuoli vähäiset akvaariokasvit tai ei.

Suodatinkin on tukossa yhtenään, jouduin vaihtamaan suodatinsienen karkeampaan ettei virtaus pysähtyisi yhtenään ja samalla ne vähätkin bakteerit altaasta häviää. Pistin aloitusbakteeripullollisen verran bakteereja taas veteen. Se oli hölmöissä lasiampulleissa, jotka toivon mukaan eivät pirstoutuneet mikrosiruiksi veteen. Välillä on kiva bongata poikasia, jotka on yhtä arkoja kuin olisi luonnossa. Välillä ne näkee syömässä, mutta heti kun nostaa kameran esiin ne pinkoo piiloon. Meinasin ostaa ekaan altaaseen petokotiloita kaupasta, mutta muistin että minullahan on ekassa altaassa lääkekuuri kesken. Ja kaiken uuden lisääminen on aina vain uusi ongelma, jos rauhoittuisi ensin ennen kuin tekee uusia impulssiostoksia. Ihailin myös sinistä sukarapua, jonka ostosta olen haaveillut pitkään. Pitänee tilata netistä myös isompi suodatin kun 60 litraisenkin akvaarion suodatin menee koko ajan tukkoon. Ehkäpä Aquaelin tuttu ja turvallinen asap 300 -suodatin on ihan hyvä. Heti kun 8 kpl monnista on vähänkin kasvanut, biokuorma alkaa olla näemmä liikaa leväisessä altaassa ja ei mene monta päivää kun sieni taas täytyy pestä kun virtaus on pysähtynyt.
Liitteet
puupalikka.jpg
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Hajunpoistoyritelmä2

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Heräsin aamulla taasen poikasaltaan aiheuttamaan navetanhajuun kämpässä. Tarkemmin ajateltuna ei se ole kamalan paha haju edes, kun olen siivonnut kuitenkin altaan säännöllisesti. Se haiskahtaa hieman jo maatuneelle ulkohuusille, mutta silti ei ole mikään hyvä haju. Parasta pitää ovet suljettuina makuuhuoneeseen. Eilenkään ei paha haju lähtenyt kokonaan jotenka tänään oli ohjelmassa vaihtaa lisää vettä ja imuroida pohja nyt niin hyvin kuin osaa. Laponhan voi pistää matalassakin altaassa pystyyn, kunhan on ensin saanut käsipumpulla sen käyntiin. Tämä on paras imuri, patteri-imurilla ei tee mitään, kun se vaatii 40cm vedenkorkeuden. Se oli turha ostos. Sitten normaalisti yritin pipetillä vauhdittaa pohjan sekoittumista puhaltamalla siihen ilmaa samalla kun imuroin pohjaa lappoimuri pystyssä. En tosin tiedä onko siitä apua hiekan kanssa, olen huomannut että hiekkapohjan imurointiin ei tuo oikein auta. Pipetti onkin paras lisäväline pohjamullissa olevan sakan nostamiseen pohjalta sekä tiheän kasvuston imuroimiseen, ettei juuret lähde irti. Koska jo sankollisen jälkeen pinta menee liian matalaksi saada lappoimuria kunnolla käyntiin, täytin sankollisen vettä imurointien välissä. Sitten imuroin toisen sankollisen vettä. En tiedä saiko tuosta juuri mitään irti, pohjapinta-ala on valtava ja kerää siis paljon enemmän roskaa.

Puupalikka on myös pettymys, aiemmat mangrovejuurakot värjäsi veden ruskeaksi jo muutamassa tunnissa ja piti keittää kuuteen kertaan ennenkuin värjääminen loppui. Tämä palikka ei juuri mitään irrota veteen. Ilmeisesti niissä on suuria luonnollisia eroja jos ostettaessa.

En luovuta, jokainen kuukausi on sellainen, että jospas vielä kuukauden jaksaisi odottaa että poikaset kasvaa, sittenhän pääsen lopullisesti eroon koko altaasta eikä tarvitse murehtia koskaan enää. Riparium kasvit pistän varmaan 60 litran altaaseen, en tosin ole varma vielä. Ne ovat nyt taas ekstra-arkoja kun joudun joka päivä hämmentämään vettä. Pistin niille valvontakameran huvikseni altaan yläpuolelle, josta näkee että yöllä ne ovat aktiivisimpia, ne jopa varovaisesti tutki tankkia. Mutta nyt ne menee taas piiloon ainakin puoleksi tunniksi jos menen lähellekään tankkia, ennenkuin taas uskaltautuvat esiin, oli ruokaa esillä tai ei. Olisipa kiva laittaa huvikseni poikasallas livestream nettiin, mutta en tiedä miten se olisi mahdollista ilmaiseksi. Yöllä valvontakameran kuva on mustavalkoinen mutta poikasten liikkeet erottuu aivan hyvin. Niitä on hauskaa katsella kamerasta ennen nukkumaan menoa.
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Poikasaltaan ja muiden altaiden kuulumiset

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Poikasallas alkaa olla ok. Minun olisi pitänyt käyttää karkeampaa suodatussientä kaikissa altaissa kun tuo tiheä suodatussieni menee aina niin nopeasti tukkoon. Lisäksi käytän sitä minimiteholla useimmiten, onhan siinä max 400 l/h kierrätysnopeus mutta se tekee todella voimakkaan virtauksen maksimiteholla. Minulla on nyt jokaisessa altaassa tuo sama Aqual Minipat suodatin. Luultavasti siinä ei ole edes paljoa tehoja esim. 105 litran akvaariossa, mutta en ole jaksantu välittää niin kauan kun edes iso Aquael ASAP 500 suodatin on käynnissä. Siinä alussa vain on sellainen vedenkiillotusefekti, vesi on välittömästi kirkasta tunnin sisällä vedenvaihdoista ja imuroinneista kun vesi on sekoittunut sakkaiseksi. Mutta siksi pitäisikin pestä sieni varmaankin päivä vedenvaihtojen jälkeen myös. En pidä isoista kalliista pöntöistä suodattimina, koska niissä on pieni vesivahingon riski, mieluummin 2 pientä suodatinta altaan sisällä jos 1 ei riitä.

Poikasallas alkaa olla myös kypsä, ammoniakit ei olleet vieläkään nousseet kolmantena päivänä vedenvaihdoista, jee. Se on meinannut myös sitä, että poikaskuolemat on taas loppuneet, ei ole ollut yhtään pitkään aikaan. Kun altaassa oli pitkään ongelmia, niin niitä kuoli joka päivä yksi tai 2. Virheistä oppii, parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Ne alkavat olla lisäksi niin isoja, että ehkäpä eivät ihan vähästä kuolekaan. Ripariumkasvit ovat viihtyneet ja peikonlehti on jopa alkanut kasvattaa uusia lehtiä. Juuret yltävät nyt pohjahiekkaan. Pothos vai mikä lie tuo toinen kasvi onkaan on pysynyt samanlaisena, ei ole kuollutkaan. Vesikasvien laita sen sijaan on toinen, ne eivät juuri näytä viihtyvän altaassa. Lisään kellukasveja aina toisten akvaarioiden siivouksen yhteydessä, nyt ne alkaa olla kuin rikkaruoho, että riittää lisättäväksi. Ne silti näyttää kärsivän, ehkäpä lamppu on liian voimakas niille. Sammaleista toinen tuppo näyttää olevan kuolemassa ja karistaa moskaa pohjalle, otin sen pois. Pistän 2:n viikon välein 2 isoa catappan lehteä, se määrä näyttää olevan ihan sopiva. Vesi on jatkuvasti lievän tanniinista nyt tuon pohjakalikankin kanssa.

Rohkeimmat käy syömässä välittömästi vedenvaihdon jälkeen. Koskaan kerralla niitä ei näe, olen nähnyt maksimissa n. 7 poikasta. En siis ole varma onko niitä enää edes yli 10 elossa. Koska osa on niin arkoja, ne eivät saa syödäkseen niin paljon ja ovat pienempiä. Nyt on alkanut upota nopeammin 2 tablettia päivässä, ehkäpä sopiva määrä olisi 3 pohjatablettia päivässä. Olen ruokkinut mieluummin niukasti, ettei allas taas likaannu ja poikasia kuole ammoniakkiin. Vesi alkaa haista n. kolmantena päivänä vedenvaihdosta mullalle, en pidä hajusta. Huolellinen imurointi auttaa parhaiten hajuongelmiin.

60 litran akvaario on todella leväinen, siinä huomaa sen eron kun ei ole levänsyöjiä. Oikeastaan haluaisin antaa pois 4 poikasta sieltä ja jättää vain 4 monnista ja ottaa 4 muuta levänsyöjää tilalle, esim. otocincluseja joita oli akvaariokaupassa ja näyttivät oikein virkeiltä ja terveiltä, ne kuulemma sopivat pieneenkin akvaarioon. Sinne oli tullut uusia taistelukaloja pari, toinen oli komean sininen, toinen oli ruosteenvärinen, mikä herätti huomioni. Olen kahden vaiheilla ottaako uusi taistelukala vaiko ei. Koen että ikävä kyllä voin vaikuttaa vain siihen, onko kalojen loppukoti hyvä vaiko ei. Ruosteenvärinen oli rumempi mutta virkeämpi. Sillä oli kyllä persoonallisen näköinen väritys ja sinänsä näyttäisi paremmalta akvaariossani. Ensi viikolla haluaisin jo luovuttaa 4 isointa monnista 60 litran akvaariosta, koska ne sotkevat altaan todella nopeasti. Ne näyttävät jo täysin täysikasvuisilta monnisilta, samoja mitä näkee kaupassa ja kasvavat hurjaa vauhtia. Ne ovat kohta 3 kk ikäiviä nyt kaikki. Vaikka minulla on nyt siellä Aquael Asap 300 suodatin apuna, toinen minipat filter on koko ajan tukossa.

Luulempa että minulla on jo nyt liian täyttä, haluan silti ottaa maksimin mitä voi ilman että allas voi huonosti. Minulla on 105 litrainenkin vähän liian täysi, mutta olen saanut siihen hyvän hoitotasapainon ja kaikki kalat näyttävät viihtyvän siinä todella hyvin. Kerran viikossa vedenvaihto ja imurointi pitää altaan kirkkaan näköisenä. Joka toinenkin viikko varmasti riittäisi kalojen hyvinvoinnin kannalta, mutta silloin se ei olisi niin hoidetun näköinen. Siinä on tällä hetkellä 5 leväbarbia, 6 täplämonnista sekä 6 kirsikkabarbia. Epäilin hetken että leväbarbeille allas on liian ahdas, mutta ne näyttävät virkeiltä ja onnellisilta sekä ovat melko kesyjä. Luulempa etteivät ne haluaisi jättää kotiaan, johon ovat tottuneet. Ehkäpä ne kuitenkin muksii itseään ja siksi niillä puuttuu välillä suomuja. Nyt en ole nähnyt lisää suomujen lähtöä. Kirsikkabarbiuroksilla näyttää suomut melko kuluneilta, mutta ne ovat todella aggressiivisia ja minun mielestä jahtaavat ja jopa näykkivät toisiaan. Silti ne ovat virkeitä ja minusta ovat normaaleja, ne on aina olleet tosi aggroja. Ne ovat aina tosi virkeitä ja elinvoimaisia ja älyttömän innostuneita kylläkin ruoasta, tulee hemmoteltua niitä ihan liikaa kaikenlaisilla herkuilla mitä on kertynyt kaappiin. Artemiapelletit ja tubifexmadot on niiden suosikkeja.

Täplämonnisilla on tapana käydä louskuttelemassa pinnalla liian ison aterian jälkeen, ehkäpä hapen haukkominen auttaan niiden ruoansulatusta, samaa tekevät pienemmät poikaset 60 litran altaassa aterian aikana, käyvät useammin haukkaamassa happea vaikkeivat jääkään pinnalle.

syömässä panorama.jpg
syömässä1.jpg
syömässä2.jpg
syömässä3.jpg
syömässä4.jpg
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Ajatuksia..

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Poikasten luovutus lähestyy ja jännittää. Sitäkin haikeammalta tuntuu kun poikaset on nyt vasta kasvaneet hurjasti ja ovat jopa leikkisiä. Parhaiten niitä tarkkailee valvontakameran avulla. Ne ovat vilkkaimmillaan illalla ja aikaisin aamulla. Ne ovat liian säikkyjä kuvattavaksi jos seisoo vieressä. Kuvasin niistä valvontakameralla pari 10 minuutin pätkää ja jos jaksan pistän joskus youtubeen. Editointi on vain hirveää hommaa. Videoon voisi pistää kuvatekstejä seikkailustani monnisten kasvatuksen parissa ja pari vinkkiä. Youtubessa ei kaivamallakaan löydy videoita monnisten poikasista edes englanniksi, niiden eri vaiheista, varsinkaan juuri täplämonnisen. Minulla on loputkin lähinnä vain kuvia.

Monniset näyttävät ajavan toisiaan takaa ja menevän piiloihin, ne siis leikkivät, voi kuinka söpöä! Siitä tiedän että niillä on viimein hyvin, allas oli pitkään huono ja suuri ammoniakkipitoisuus teki lienee ne sairaiksi. Allas alkaa silti haista aika tunkkaisen multaiselle joka kolmas päivä. Eilen imuroin todella hyvin ja pistin pohjalle ostamaani JBL Sansibar red hiekkaa lisää varovaisesti lusikalla. Se piti pestä etukäteen monta kertaa sillä hiekka on todella pölyävää. Minulla loppui jossain vaiheessa voimatkin kalanhoitoon kun muut kalat sillä väin sairastuivat. Nyt onneksi kaikki on terveitä kaikissa muissakin altaissa, menetin vain yhden neontetran ja taistelukalan joka myytiin minulle huonokuntoisena. Nyt laitan vooglea jokaiseen altaaseen viikottain, poikasillekin että jaksavat paremmin kauppaan luovutusstressin.

Uudet täplämonniset kaupassa ovat jo nyt pienempiä kuin minun monniset. Niitä ei ole ruokittu niin paljon, niin kasvussa omat poikaset ovat kirineet niistä jo yli. Kauppaan ne on tuotu todella pieninä ja jo kauppiaskin suositteli että voi olla poikasten kannalta parempi jos annan vielä niiden kasvaa lisää. Kävin vielä varmistamassa, että voivathan ottaa kerralla 13-17 poikasta. Kaupassa näytetään kaloja ruokittavan yleensäkin niukasti, ettei altaat likaannu niin äkkiä. Se tuntuu hieman pahalta, en tiedä selviääkö kaikki. En aio pitää poikasia itse kuitenkaan. Voisinhan hankkia niille oikean ison akvaarion kylläkin mutta ei ole enempää rahaa.

Ajattelin luovuttaa kaikki kerralla kannellisessa muovisankossa ja veljen auton kyydillä. Itku varmaan pääsee silloin. Akvaarion hoito on parasta vastapainoa ja terapiaa opiskelulle. Kumpa minulla olisi ollut se kun opiskelin pääsääntöisesti. Se auttaa myös traumaperäiseen stressihäiriöön. Kun katselee kaloja, se jotenkin rauhoittaa ja resetoi aivoja. Kalojen ilo on tarttuvaa ja joka päivä huomaa niiden tekevän jotain hassua joka naurattaa. Tämä siis silloin kun kalat on terveitä. Monniset isomassakin altaassa "loksuttelee" pinnalla iltaisin tukevan illallisen jälkeen. Se on hauska ilmiö. Sitä alkoi tapahtua sen jälkeen kun syötän silloin tällöin illalla tubifex kuution. Ne ahmii täristen innosta täristen sen vain muutamassa minuutissa. Muutkin kalat toki menee apajille.
Neomarica
Junior Member
Junior Member
Viestit: 128
Liittynyt: 07:51, 18.05.2022
Akvaarioseurat: Tampereen Akvaarioseura

Re: 105 l kasviakvaario asukkeineen

Viesti Kirjoittaja Neomarica »

Olisi kyllä kiva nähdä jos teet monnisista videon joskus. Laita ihmeessä linkki tännekin jos teet :) Vähän hämmentyneen mietin kun laitoit ettei (täplä)monnisista löydy videoita, vaikka just YouTubesta katsoin niin monta sivua löytyi videoita/tarinoita/infoa monnisten ja jopa täplämonnisten kasvatuksesta. Ehkä meillä on eri kanavat etsimiseen... :?
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Re: 105 l kasviakvaario asukkeineen

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Löytyy monnisista vinkkejä kyllä youtubesta, mutta ei löytynyt tietoa miten nopeasti ne kasvaa isoiksi. Miltä ne näyttää isompina minkäkin ikäisenä tarkalleen, se minua kovasti olisi kiinnostanut tietää. En arvannut että menisi vähintään 3 kk monnisten kasvamiseen tarpeeksi isoiksi. Toista oli esim. taistelukalan poikaset pienenä, ne kasvoi viikoissa isoksi. Tosin en enää niin muista kun olin lapsi. Yhden ainoan videon löysin jostain muusta monnislajista, minkä ikäisiä ovat ja minkä näköisiä, mutta en saanut selvää siitäkään kuinka isoja ovat esim. 45 päivän ikäisinä. Video päättyi siihen. Niillä oli videossa sen ikäisenä aikuisen piirteet jo, mutta ne olivat ilmeisesti yhä pikkuisia kuten olivat minunkin poikaset. Ne näyttävät kasvaessaan hyvin pian piirteiltään aikuisilta, mutta koko pysyy yllättävän kauan pikkuisena. En tiedä onko kaikilla kasvattajilla sama kokemus, että lopussa tulee kasvupyrähdys, niin minulla ainakin on tapahtunut. Ensin moneen kuukauteen ei näytä tapahtuvan koon kanssa paljon mitään.

Minusta tieto on hyvin olennainen että tietää minkä kokoisen investoinnin elämästään tekee poikasten kasvattamiseen, ei tässä lomille pääse esim missään käymään. Sitäkään en tiennyt hankkiessani näitä, että tämä on ilmeisesti pitkäikäinen lajikin, se selittäisi miksi kasvavat niin hitaasti. Lisäksi eri monnislajeilla saattaa olla pieniä eroja kuinka nopeasti kasvavat. Monnisista löytyy aika vähän tietoa, alussa löytyi esim. väärää tietoa miten naaraat erottaa uroksista. Ehkäpä neuvo oli yleinen eikä pätenyt juuri täplämonnisiin. Minä en ainakaan erota mistään muusta kuin käytöksestä ja koosta. Jokaisella on yksilölliset evät riippumatta sukupuolesta. Koiraat kasvaa nopeammin kuin aremmat naaraat ja siksi ne pysyvät pitkään täysin samankokoisina. Naaraat kasvavat huomattavasti suuremmiksi.

Toinen yllättävä seikka on että ns. myytävä poikasruoka on monnisille todella huonoa ja ne eivät pääse kasvamaan sillä kokoa. Parhaiten ne kasvavat monnisten omilla ruoilla, joita olen antanut pohjatablettien muodossa. Sillä ne kasvavat todella nopeasti jostain syystä. Tiedettä en tämän takana tiedä.

Yleensä kaikesta maailman aiheista löytyy älyttömästi tietoa jota voi vertailla mutta tämä kai on niin niche harrastus, että parin harrastajan vinkit ei vielä paljoa sano. Lisäksi minua kiinnostaa kalan eri kehitysvaiheet ja käytös, enkä voi omista kokemuksistani varmaa mitään sanoa. Harvoja kiinnostaa kalojen käytös niin paljon kuin minua. En kyllä tiedä edes mitä ajan takaa tai osaa selittää. Tuntuu että haluaisin vain yhtä seikkaperäistä tietoa esim. monnisista kuten olen löytänyt yleistä akvaarioharrastuksesta joka on tiedettä, mistä on ollut todella paljon apua ja tuonut jonkinlaista "turvan" tunnetta uutena akvaarioharrastajana. Ainoa joka tuntui täysin tuntevan monniset lajina oli eräs luennoitsija youtubessa, joka oli tarkkaillut monnisia niiden luonnollisessa elinympäristössä eteläamerikan viidakoissa vuosia ja tuntui selittävän muutamia outoja seikkoja, jotka on askarruttanut. Esim en tiennyt että ne on myrkkykaloja, ne pistävät stressaantuessaan. En ole nähnyt niiden ikinä pistävän ketään, eikä takuulla sellaista videota löydy youtubesta.
Neomarica
Junior Member
Junior Member
Viestit: 128
Liittynyt: 07:51, 18.05.2022
Akvaarioseurat: Tampereen Akvaarioseura

Re: 105 l kasviakvaario asukkeineen

Viesti Kirjoittaja Neomarica »

Facessahan olisi vaikka millä mitalla ryhmiä, joissa tuota sinun janoamaa tietoa olisi pilvin pimein. Itsekin kuulun suomalaiseen monniset-ryhmään ja ulkolaisia on mm corydoras world. Corydoras Worldilla on web sivutkin mutta jäsenyys on maksullinen. En tiedä onko kuinka aktiivinen porukka...

Oletko käynyt tällä linkin sivustolla? Siinä on selostettu aika yksityiskohtaisesti monnisten puolustusmekanismia.
https://aquainfo.org/corydoras-davidsandsi/
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Re: 105 l kasviakvaario asukkeineen

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

En kuulu facebookiin koska se on minusta vastenmielistä, enimmäkseen huonoja kokemuksia siitä. Aikoinaan kuuluin vain siksi kun pelasin Farmvilleä ahkerasti ja piti olla 900 "ystävää", sainkin paljon kaveripyyntöjä viikottain arabeilta etsimässä naisseuraa, hah. En ole käynyt vuosiin enää sivulla ja poistanut kaiken vähänkin henkilökohtaisen, toivottavasti. Tuttavista voin sanoa että minusta kukaan mitään mielekästä ei koskaan Facebookiin kerro elämästään, ottaa kuvia lähinnä päivällisistään, mikä minusta on tosi outoa tai leuhkii miten hieno etelänloma oli ja kokee syyllisyyttä jos ei koko ajan roiku siellä. Mutta kukin tavallaan kai, jokaisella on lie erilaiset kokemukset siitä.

Hyvä linkki muuten tuo, itse en päiviäkään kaivamalla löytänyt noin hyviä sivuja. Tosin seikkailin enemmän youtubessa. Kaipaisin enemmän tosin videoita monnisista aivan kuten muistakin eläimistä kuten esim. kissoista löytyy pilvin pimein. Mutta kissat onkin suositumpia ja ihan syystä, onhan ne söpöjä ja niitä voi silittää.

Jännittää onnistuuko monnisista videon prosessointi ipadilla, editointiin meni monta tuntia. Editointi ei ole mun juttu, koska vaatii liian tehokkaita koneita ja liikaa kärsivällisyyttä. Usein editorit maksaa paljon rahaa myös. Alan olla vanhanaikainen ja ylipäänsä koneisiin menee kärsivällisyys, aina niihin tulee joku vika. Mutta silloin kun kokee että on todella jotain jaettavaa (mitä ei itse ole löytänyt etsimälläkään youtubesta) on motivaatiota tehdä videoita taas. Tein vuosia sitten youtubevideoita peleistä, lähinnä erilaisia tutoriaaleja ja rakenteluvideoita mutta lopetin just kun editointi vie liikaa aikaa, eikä ne olleet edes kovin hyviä videoita vaikka osa keräsikin katsojia, suurin osa skippasi heti alussa videon pois, mikä vähän kyllä vei intoa pois.
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Uusi video poikasista!

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Nyt on linkki videoon monnisten poikasista. :)

https://screencast-o-matic.com/watch/c0eh2ZVyWp4
Neomarica
Junior Member
Junior Member
Viestit: 128
Liittynyt: 07:51, 18.05.2022
Akvaarioseurat: Tampereen Akvaarioseura

Re: 105 l kasviakvaario asukkeineen

Viesti Kirjoittaja Neomarica »

Kiitos videolinkistä, oli kiva video :)

Omat ajatukset facesta ovat ihan samanlaiset kuin sinulla. En todellakaan päivittele sinne kuulumisiani enkä kaipaa kenenkään muidenkaan jaaritteluja, vaan käytän sitä puhtaasti välineenä mielenkiintoisten ryhmien seuraamiseen. Ihan joka asiasta mitä vaan tulee mieleen, löytyy harrastajien ryhmä, jos ei Suomesta niin sitten jostain ulkomailta :mrgreen: Siinäkin on tärkeää jättää provoilijat omaan arvoonsa ja keskittyä olennaiseen.

Oliko tällainen video sinulle tuttu? Mielestäni se on hauskasti toteutettu ja todellakin esitelty monnisia eri ikäisinä ja kaikkea niiden perustarpeista :mrgreen: https://www.youtube.com/watch?v=TienO5KOvhQ

Ja näemmä seuraava video automaattitoistolla olikin vastaava monnisvauvojen kehityskertomus: https://www.youtube.com/watch?v=_9Gue1kT0qQ
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Re: 105 l kasviakvaario asukkeineen

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Heh joo noi videot tuli itselläkin aikoinaan vastaan monnisista. Toi Girl talks fish on kyllä hyvä kanava ja ainoa joka mainitsi että niiden kasvamisessa voi mennä jopa 9 kk, mikä tieto mulle tosin oli myöhäistä kun olin jo ihmetellyt 2 kk mikseivät kasva. Lisäksi selittää mukavasti ja kansantajuisesti tuputtamatta mitään.
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Levät

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

60 litrainen akvaario on leväallas. Näkemäni levä ilmeisesti on sinilevää, se tekee ällöttävän sinertävän vihreän kalvon kasvien pinnoille, joka leviää kuin hämähäkin seitti, joka lähtee todella helposti irti. Minulla ei ole ollutkaan sellaista levää ennen, se ei ole edes levä vaan bakteeri. Sen pitäisi tunnistaa hajusta, mutta minun nokkaan se ei haise erityisen pahalle. Sitten on tuttua ruskeaa levää, mikä on uusien akvaarioiden ongelma sekä hankalaa viherpilkkulevää. Näille leville en aio toistaiseksi tehdä mitään. Lisäksi on vihreää hiutalemaista levää kivien pinnoilla, mitä en kanssa tunnista, mikä ei minua juurikaan haittaa.

Sinilevä saattaa johtua huonosta virtauksesta altaassa joka on vieläkin taistelukalan jäljiltä. Vaihdoin karkeamman sienen toiseen suodattimeen, jospas se ei menisi heti tukkoon ja otin suihkusetin pois, joka jo parissa päivässä menee niin tukkoon, että tiputtaa vettä vain pienistä raoista. Vähensin lisäksi valaistusta puolelle teholle ja pistin varalta taas pikkuisen kasvilannoitetta, pitää kokeilla tätä. Ainakin virtauksen lisäämisen luulisi auttavan sinilevään. Leväongelma on pahentunut vain kun olen lisännyt valon tehoja. Pistin myös Vooglea ja Easylife Filter mediumia, koska vaihdoin juuri suodattimen sienen uuteen.

Poikasallas taas on semmoinen hökötys, että toivoisin että siellä kasvaisi edes levää. Luultavasti lamppu on liian kirkas ja vain polttaa kasvit. Säädin lamppua korkeammalle, jolloin kasvilampun kirkas valo ärsyttävästi leviää myös ympäristöön. Ripariumkasvit kuitenkin valosta tuntuvat tykkäävän, ehkäpä se ei ole edes riittäväkään, sillä uudet lehdet ovat melko vaaleita. Ripariumkasvit näyttävät auttavan paljon ammoniakin säätelyssä altaassa, mutta eivät silti poista hajua. Minun nokkaan haisee jokaisen aterian jälkeen poikasen pissa nenään. Se häipyy kyllä, jos ruokkii vähänkään niukemmin. Poikasallas alkaa olla liian pieni poikasille sotkun määrän takia sekä myös suodatin on alusta asti ollut luultavasti liian pienitehoinen. Lisäsin myös kasvilannoitetta, koska siellä on hiekkapohja, vedessä tuskin on lainkaan ravinteita kasveille tai edes leville, jotka auttaisivat puhdistamaan vettä.

105 litraisessa altaassa levät taas näyttävät hävinneen miltei kokonaan, paitsi sitkeä viherpilkkulevä, joka ei häviä ellei poista kasveja joihin se on levinnyt. Se on vanhaa levää, joka levisi niihin jo alussa. Levät ovat jo niin vähissä, että kasveihin on ilmestynyt reikiä, ehkäpä etanat ovat ruvenneet syömään levän sijasta niitä. Lisäksi lehtiä karisee säännöllisesti pohjalle. Poistan etanoita tusinoittain käsin joka siivouksen yhteydessä, harmi kun niihin ei ole ratkaisua. Jos en poista, niin määrä räjähtää erittäin äkkiä ja veteen tulee ällöttävä haju.

Lisäksi pesin suodattimet eilen 105 litraisesta altaasta vaikka vaihdoin samana päivänä myös vettä mitä ei suositella, koska isompi suodatin näytti jo niin ällöttävän likaiselta ja leväiseltä, vaikka kumma kyllä ei yhäkään ollut tukossa. En ole päästänytkään sitä niin likaiseksi tähän mennessä. Sisälle menee niin paljon etanoita että jos pitää suodattimet puhtaana, ne ei lisäänny niin nopeasti. Pesin myös moottorin irrottamalla siitä rupelin, mitä en ole älynnyt ennen pestä. Se oli aika likainen, vaikka suodatin on pysynyt hyvin käynnissä. Toisessa Aquael mini pat filter -suodattimessa oleva tiheä sieni on jo niin kulunut, että pitäisi varmaan jo vaihtaa uuteen kun ei enää pysy kunnolla edes muodossaan.

Katselin yöllä mielenkiintoisia näkökantoja Father Fish -nimiseltä youtubettajalta, joka on myös biologi ja iktyologi. Hän ei usko edes vedenvaihtoihin ja on sitä mieltä jopa ettei kaloja pitäisi syöttää, ne syö levää. Mietin itsekin pitäisikö vedenvaihtoja vähentää, se säästäisi myös itseltä työtä. Nyt vaihdan vettä kerran viikossa, mutta pienessä 60 litraisessa olen taas joutunut levien takia vaihtamaan useammin. Tämä vedenvaihtojen vähentäminen mielestäni tietenkin käy vain kunnolla kypsyneissä altaissa, joissa ei ole poikasia, joita pitää ruokkia useasti päivässä.
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Emämoka viime metreillä+monnisten tarkkailuja

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Alan olla loppusuoralla poikasten hoidon kanssa kun taas heräsin märkien roskapussien hajuun keskellä yötä. Syy onneksi selvisi mikä sen aiheutti, lisäsin vedenvaihdossa eilen pienen kerroksen hiekkaa entisen päälle, joka on nyt alkanut haista. Haju oli kamalampi kuin koskaan. Tein yöllä vedenvaihdon ja huolellisen imuroinnin mikä ei auttanut, aamulla sama juttu. Imuroin toisen sankollisen lisää, tällä kertaa imuroiden mahdollisimman paljon lisäämääni hiekkaa, jossa on aivan kamala haju. Kiviinkin tarttuu haju ensin tosi hyvin kunnes se lievenee, hiekkahan on tuhansia pienen pieniä kivihiukkasia, jotka jokainen imee pahan hajun itseensä poikasten pissasta ja ulosteista. Hiekka on tavallaan ylimääräinen suodatin ja nyt tuhosin pinnalla elävät hyötybakteerit lisäämällä uuden kerroksen hiekkaa. Hajuun on tähän asti auttanut siivouksen lisäksi parhaiten Easy life filter medium, mikä hillitsee myös ammoniakin kertymistä altaassa niin äkkiä, mutta nyt on sekin tökötti loppu. Muista tököteistä en ole huomannut paljoakaan hyötyä poikasaltaassa.

Matala allas on tosi hankala, enkä suosittele kellekään. Kaikki akvaariot vaatisi paksun pohjakerroksen, jossa hyötybakteerit elävät, eikä tuohon ole edes mahtunut. Ja haju on kamala kun pohja alkaa haista helposti ohuen vesikerroksen läpi. Vesi seisookin helpommin matalassa altaassa ja minulla on tunne, että poikaset haluaisi uimatilaa myös ylöspäin. Eihän monninen täysin pohjakala ole, vaan välillä uiskentelee ylemmissäkin vesikerroksissa, käytös mitä en ole koskaan ymmärtänyt koska se syö vain pohjalta. En uskalla tehdä liikaa vedenvaihtoja, koska sekin voi rasittaa poikasia, pienen hajun kanssa on vain elettävä. Koska vettä on pitänyt vaihtaa muutenkin tiuhaan, on se vähän kuin petriallas, hyötybakteerit eivät pääse syntymään ja kypsyminen on tosi hidasta.

Poikasia on vaan liikaa noin pieneen altaaseen, syy miksi niin suuri osa niistä kuoli. Ja nyt ne on melkein täysikokoisia lukuunottamatta yhtä ainutta kitukasvuista, alkaa olla kiire luovuttaa ne kauppaan. Pitänee tehdä niin joku päivä ensi viikolla. En tiedä mitä teen kitukasvuiselle poikaselle. Ainoa humaani tapa tuntuisi olla pistää se 60 litraiseen akvaarioon muiden monnisten seuraksi, joita on jo muutenkin liikaa, mutta jos luovuttaa siitäkin 4, että jäljelle jää 4 monnista, joista pieni on sitten viides.

Akvaarion hoidossa aloittelijana on toiminut parhaiten päivä kerrallaan -asenne. Jokainen päivä tuo uudet haasteet ja tämä harrastus on arvaamaton aika usein, varsinkin alussa. Stressin kanssa pitäisi vain elää, mitä enemmän kaloja sitä enemmän stressiäkin.

Olen lyhyen ajan, aivan liian lyhyen ajan saanut nähdä läheltä monnisten käyttäytymistä isossakin laumassa. Ongelma on, että jos kalat on sairaita tai huonovointisia, ei siis onnellisia, niissä ei näy mitään kiinnostavaa ja persoonallista ja ne ovat melko passiivisia. Viime aikoina allas on ruvennut juuri ja juuri toimimaan vaihtamalla joka 3. päivä vettä mikä on tähän asti riittänyt. Ja olen huomannut monnisten tulevan rohkeammiksi ja jopa leikkisiksi. Monniset ovat nälkäisiä kaloja, jos niitä ruokkii niukasti mutta muutoin ovat terveitä, ne käyttävät kaiken ajan pohjan tonkimiseen jätteistä. Mutta runsaiden aterioiden jälkeen voi niiden riemua kun ne leikkivät keskenään. Ne uiskentelevat aivan turhanpäiväisesti ympyrää ja ajavat toisiaan takaa, leikkivät myös piilosta minun mielestä. Niiden liikkeistä näkyy että niissä on älyllistä elämää ja ne ovat uteliaita kaloja. Miten voisinkaan olla uskomatta, etteikö nuo hassut nappisilmät sisällä sielua aivan yhtä paljon kuin muukin elämä tällä maapallolla? Yöllä valvontakamerasta näkee ne hassut nappisilmät mustina kun kamera kääntää mustavalkovärit käänteisiksi.
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Monnisten kuulumiset 60 litraisessa

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Hah, näemmä alkaa näkymään jo nyt kutukäyttäytymistä myös 60 litran altaassa lisäämilläni monnisilla, joita on siellä 8 kpl. Monta koirasta on yhden naaraan kimpussa, naaraat nyt jo näyttää hieman kookkaammilta kuin koiraat. Ne on nyt yli 3 kk ikäisiä. Monniset "harjoitteli" sitä jonkun aikaa toisessakin altaassa heti ostamisen jälkeen kunnes alkoi näkymään lopulta munia. Pidän erityisesti noista pitkäpiikkisistä kaloista, etualalla kuvissa näkyy monnisella todella pitkä selväevä. Syötän niille joka päivä 2 pohjatablettia, yksi aamuin illoin, joskus laitan myös hieman Tetra Rubin flakeseja neontetroille, kun ne tuntuvat taas kärttyisiltä ja tappelee ruoka-aikana muutoin.
Pikkuläskit1.jpg
pikkuläskit2.jpg
pikkuläskit3.jpg
Lode
Junior Member
Junior Member
Viestit: 88
Liittynyt: 23:03, 14.09.2020
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: 105 l kasviakvaario asukkeineen

Viesti Kirjoittaja Lode »

Onpa kyllä komeat evät noilla monnisilla! Ja kivan terveen näköisiä kaloja muutenkin. Mukavaa jos homma alkaa kääntyä ilon puolelle :)
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Re: 105 l kasviakvaario asukkeineen

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Vs: Kiitos kiitos!

Päiväkirjaa:
Kylläpä väsytti venynyt vedenvaihtohomma 105 litraisessa. Muuten en välittäisi mutta rumahan se on kun levää alkaa kertymään lasiin, joka on lähinnä sellaista valkoista bakteerikertymää ennemminkin ja iso kasa etanoita joka paikassa sekä kuolleita lehtiä pohjalla. Etanat masentavat, se on niin väsyttävää hommaa, että en enää jaksa miettiä humaanisuutta, vaan pistän kuumaa vettä sankoon, että etanat irtoaa ja kaadan suoraan viemäriin. Joskus ne silti kiinnittyvät pytyn seinämiin, mikä on ällöttävä. Trimmasin kasveja rutkasti taas, jotka oli täynnä etanoita.

Kasvit on ruvenneet karistamaan ja isolehtisiin on tullut jopa reikiä. Mutta koska en ole koskaan ollut vaihtamatta vettä näin kauan vapaaehtoisesti, niin vesi tuntuu jotenkin asettuneen ja siinä oli jopa hyvä haju. Pitäisi ottaa tavaksi vaihtaa hieman harvemmin. Olen seurannut biologi "Father Fish":in videoita youtubesta ja minulla on hieman ristiriitainen olo mikä on "luonnollista" ja kuinka paljon ihmisen pitäisi puuttua akvaarion toimintaan. Ääripää on että ei juuri milloinkaan siivoa eikä vaihda vettä, mutta ei silloin pidä paljon kaloja ollakaan tai ruokkia niitä millään muulla kuin luonnollisella ruoalla, silloinkin harvoin, joka ei jää mätänemään minnekään sekä muitakin toimenpiteitä hänen metodiinsa kuului. Kaiken muuttaminen täysin luonnolliseksi on minusta riskaabelia, koska luonto ei aina asetu kuten pitäisi vaan joku hirvittävä bakteeri ottaa vallan. Mutta päätin jo alussa että akvaarioni on hybridi, autan luontoa kaikenlaisilla tököteillä ja putsaamisella, mutta en liiaksi.

Reiät kasvien lehdillä saattavat johtua kaliumin puutteesta, mitä minulla on varastossa, jotenka pistän sen nyt viikko-ohjelmaan lannoitukseen. Mutta en ole aivan varma, jotenka pitänee tilata kaliumtesti aquaristikshopista, liika-annostushan saattaa olla vaarallista kaloille. Samalla ostoslistaan on kertynyt uusia suodatinsieniä, kun vanhat on jo niin vanuttuneita noihin minisuodattimiin, sekä perusvesitesti, toinen ruokinta-automaatti ja toinen uv-lamppu suodattimeen toiseenkin altaaseen. Hintaa kertyisi sille taas vähän yli 100 euroa. En minä mitään turhaa ikinä mielestäni tilaa, mutta 100 euroa kuussa tuntuu olevan minimi mitä menee tähän harrastukseen.

Etsy.com on kyllä turhin kauppa, toimitus on tulliselvitysten takia järkyttävän hidasta. Aika ironista, että luvattu toimitusaika on aina nopea, mutta ei se pidä koskaan paikkaansa. Jopa aliexpressiltä kiinasta asti toimitus on monesti nopeampaa, vaikka siellä toimitusaika suoraan sanotaan olevan 2 kk. Tilasin nimittäin etsystä fluvalin lampulle 3d-tulostetun telineen, jolla voisi nostaa sitä vähän ylemmäs ripariumkasveja varten. Koska kun luovun poikasista, allas jää tyhjilleen ja kasvit pitäisi siirtää jonnekin. Ajattelin pistää ne 60 litraiseen, se on alunperinkin ollut haaveeni tehdä siitä riparium, koska se on niin hyvännäköistä ja tekee olohuoneesta viidakon näköisen. Riparium on onnistunut hyvin matalassa altaassa, kasvit on tosi helppohoitoisia, kun viihtyvät pelkässä vedessä näemmä ja ovat lisänneet jopa lehtiään. Ainoa huono puoli on hieman tunkkainen mullanhaju silloin tällöin, mitä ei saa pois juurista, joihin multakokkareet on kiinnittyneinä.

Yöllä nukuin tyypilliseen tapaan huonosti ja päätin katsoa turvakamerasta poikasia. Huomasin että vesi ei liikkunut juuri lainkaan ja asia rupesi vaivaamaan sen verran, että pesin taas suodattimen keskellä yötä, kun se oli taas täysin tukossa. Kaivelin jokaikisen moottorinosan joihin kanssa oli kertynyt mönjää. Ja taas se päivällä tuntuu olevan aika tukossa, mutta ehkäpä en koska siihen tänään. Poikaset altaassa on kasvaneet hirvittävän nopeasti, nyt niillä on jo niin nälkä, että ehkäpä pitää ruokkia 4 pohjatablettia päivässä. Ne ovat uskaltautuneet jopa kerjäämään ruokaa, ne eivät aina enää jokaisesta liikahduksesta säikykään kun lähestyy rauhallisesti allasta. Ne tietävät että joskus ruokinkin niitä, enkä aina hämmennä vettä, mitä ne vihaa. Piilopaikat ei enää riitä niin kookkaille poikasille ja ne monesti tyytyvätkin värjöttelemään peikonlehden varjossa melko näkösällä. Ne on virkeitä vain kun ruokkii niitä paljon, jos ruokkii vähän, ne säästää energiaa makoilemalla vain pohjalla. Toinen niitä passivoiva on vesi-ongelmat. Ammoniakkitesti loppui jotenka joudun arvaamaan että ehkäpä joka 3. päivä vedenvaihto riittää tuossa altaassa. Myöskin easy filter medium on melkein lopussa, mutta säästön vuoksi noita en tilaa, enkä myöskään catappan lehtiä, koska en pidä noita poikasia enää kauan.
Neomarica
Junior Member
Junior Member
Viestit: 128
Liittynyt: 07:51, 18.05.2022
Akvaarioseurat: Tampereen Akvaarioseura

Re: 105 l kasviakvaario asukkeineen

Viesti Kirjoittaja Neomarica »

Ootko koskaan harkinnut petokotiloita, että pääsisit eroon roskakotiloista? Vaikka pedot vastaavasti lisääntyisi niitä liikkeet ottaa varmaan mielellään vastaan kun niitä myydään eteenpäin. Itsekin olen usein kytistellyt onko paikallisessa petokotiloita saatavilla. Onneksi nyt just ei ole kotilo-ongelmaa altaassa, mutta jos ostaa uusia kasveja, niitä voi aina tulla uudestaan.

Mielenkiinnosta laskin omat akvaarioon liittyvät ostokset parilta viime vuodelta. Toissa vuonna oli mennyt noin 20e/kk ja viime vuonna reilu 10e/kk. Mutta meillä ei ole kuin yksi allas, ei kasvatustoimintaa ja allas on jo pitkään ollut toiminnassa, eikä enää tarvitse ihmeempiä investointeja. Yksi 100e kiekkokala oli kallein hankinta toissa vuonna. Loput hankinnat oli lähinnä suodatinmatskuja ja ruokapurkkeja.

Vedenvaihtojen harventamisessa kannattaa ottaa huomioon kalojen tuottamat kuona-aineet mitkä ei näy varsinaisesti testeissä. Eli vesi kuormittuu myös siltä osin jos harventaa vedenvaihtotahtia. Tosin itsekin jossain vaiheessa vaihdoin parin viikon välein vettä ja allas toimi hyvin ja tasapainossa. Kaikki riippuu niin kokonaisuudesta. Tällä meidän tän hetken kokoonpanolla vähintään viikon välein on pakko vaihtaa vettä, kun kuormitus on iso nuorten kalojen ja runsaan ruokinnan takia.
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Neontetra taas sairaana

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Vs: Joo petokotilot on yksi varteenotettava vaihtoehto, vaikka aika ällöttävä. Mutta mielenkiintoistahan se olisi ja jos ne tosiaan syö tavallisia kotiloita, mulle kelpaa. Kunhan pääsen liioista kaloista eroon niin voin harkita uusia elukkahankintoja. On näkynyt petokotiloita kaupassa mutta viimeksi eivät osuneet mukaan kun mulla oli silloin lääkekuuri menossa 105 litraisessa, mikä lie onneksi oli aika turha, tai sit tehosi koska kalat on nyt varmasti terveitä.

Päiväkirjaa:
Eilen illalla taas huomasin että yksi kala on sairaana, neontetralla oli vahingoittuneen näköinen evä, kuin sitä olisi nypitty, siinä oli hieman valkoista rihmaa. Olin väsynyt ja ajattelin että voi odottaa ongelmaa huomiseen. Tänä aamuna neontetran pyrstö oli täysin valkoinen ja bakteerikasvuston peitossa. Eli olisi varmaan pitänyt reagoida heti eikä odottaa että tauti kaksinkertaistuu kalassa. Nyt ei ole varmaa tehoaako lääkkeet kalaan. Koska minulla ei ole karanteeniallasta, pistin Sera Bactopuria altaaseen, kun sitä on kasvit täysin sietäneet vailla lehtien karistelua. Vaihdoin ainakin puolet vedestä ennen sitä ja imuroin pohjan kunnolla, sekä otin ylimääräiset koristeet pois.

Päivä kerrallaan. Mietin hyötyisikö kala suolakylvystä, mutta Hobby Ektopur -pussin manuaalissa tarkemmin luettaessa sitä suositeltiin tehohoidoksi lähinnä homeisiin ja johonkin loiseen. Kala on nyt eristynyt ja jopa kalpeahko. Jos kuuri ei tehoa pitänee vaan kylmästi lopettaa kala. Onneksi tuo allas ei ole minun lemppari, 105 litraiseen olen pistänyt "parhaat" lemmikkini. Neontetroissa on yhtenään tauteja ja syynä ilmeisesti tehokasvatus. Neontetrat on nyt pysyvästi toisessa altaassa, etteivät levitä mun suosikkilemmikkeihin mitään tauteja. Kylmäähän tämä ajattelu hieman on.

Mutta syypää tähän epidemiaan ilmeisesti on itsessä. 60 litrainen altaani on aivan liian täynnä kaloja. Tämä kypsytti päätöstä ehkä luopua kaikista monnisen poikasista, kunhan lääkekuuri on ohi. Jos uskoisin että poikasallas kestää 8 ison monnisen biokuormaa lisää, olisi voinut harkita taas siirtää lääkekuurin ajaksi kaikki monniset samaan poikasaltaaseen. Mutta toisaalta niissä voi olla jo piilevänä bakteeri ja näillä näkymin en uskalla luovuttaa niitä edes kauppaan ennenkuin 60 litran allas on terve. Altaassa on suuria ongelmia ja sinilevä ei ota laantuakseen. Vaikka olen lisännyt virtausta, levä tulee heti päivässä parissa takaisin. Yksi vaihtoehto on ostaa heti keväällä siihen uudet kasvit ja heittää leväiset kokonaan pois. Jotkin sellaiset jotka kasvavat toivon mukaan nopeasti tapellakseen leviä vastaan. Moka oli trimmata altaan kasvit liian aikaisin kun tuo allas selvästi ei ole asettunut. Lisäksi jouduin vaihtamaan suodatinsienen harvempaan, joka oli ollut pitkään käytössä altaassa koska se menee yhtenään tukkoon. Saman tien kala sairastui. Se oli ollut aikoinaan karanteenialtaassa ja olin muka desinfioinut sen kiehuvalla vedellä, koska pelkään että siinä on yhä tautibakteeri- tai kemikaalijäämiä. Pitänee ruveta käyttämään täydennysbakteereja tuossakin altaassa ja tilata Easy life Filter mediumia lisää.

KUVIA:
Lääkekuuri altaassa värjännyt veden vihreäksi:
vihreä leväallas.jpg
Neontetran pyrstö on taudista valkoinen:
evärutto1.jpg
evärutto4.jpg
Pikkumonniset poikasaltaassa uskaltautuu paremmin hämärässä esiin:
Monniset illalla.jpg
Pari isointa uskaltaa olla esillä päivänvalossakin vaikka otan esiin kameran:
pikkumonninen.jpg
pikkumonninen2.jpg
Kuitenkin ruoka useimmille kelpaa:
syömässä.jpg
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Neontetrojen salainen elämä

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Tänä aamuna neontetra näyttää "paremmalta", sillä on lähtenyt kokonaan lähes pyrstö pois. Se ui pikkuisella nysällä, jossa on valkoiset reunat, hmm.. Laitoin eilen sen 3 tunnin suolakylpyyn mutta välittömästi sen jälkeen tuntui että pyrstö oli vain enemmän täynnä valkoista töhnää. Nyt lie se köntti on lähtenyt jonnekin sotkien akvaariota, yäk. Hobby Ektozon akvaariosuola on melkein lopussa, täytyi tilata lisää pahan päivän varalle.

Samalla yritän 3 päivän pimennystä akvaariossa, jos se rauhoittaisi kaloja ja sinilevä talttuisi. Kokonaan en pistä pimeäksi hupun kanssa, se tuntuu oudolta. Neontetrat ovat olleet levottomia viime aikoina enkä tiedä miksi. Ne on taas aggressiivisia kiusaajia, näin jopa yhden neontetran yrittävän nyppiä jopa monnista mikä on ennenkuulumatonta.

3 tunnin suolakylpy oli minulle stressaavampaa kuin kalalle. Tällä kertaa älysin käyttää akvaariovettä kylpyyn että sitä ei stressaa vesiarvojen muutos ja täydentää puuttuva vesi lääkkeineen takaisin. Neontetra vain chillaili pohjalla, näytti niin liikkumattomalta että luulin jo sitä kuolleksi. Säikytin sitä parin tunnin päästä varovaisesti pillillä jonka seurauksena se tuli pintaan lurkkimaan että mitä nyt kuin odottaen jotain kuin "otatko minut jo pois". Pistin taas peiton päälle loppuajaksi, että se saa rauhassa nukkua, lepo tekee lie sille hyvää. Kun pistin tetran takaisin, se ei ollut ollenkaan tervetullut. Muut tulivat ynseänä hätistelemään sitä kuin että "mitä tulet tänne tautipesä tartuttamaan meihinkin mikä sulla on", hah. Muutoin jättivät neontetran onneksi rauhaan. Pistin valot pimeäksi illallakin että saavat lepoa.

Mietin onko karanteenissa aina edes järkeä, minulle on ainakin stressaavaa katsella kalan kärsimystä yksinään vieraassa altaassa. Tämä stressi heikentää kovasti kalan paranemista. Toisaalta jos se on kovin sairas, saa olla mahdolliselta kiusaamiselta rauhassa. Omassa kotonaan voi paremmin toipua toivottavasti, saa nähdä.

Mietin että kalojen hierarkiassa on järkeä, sairaat kalat häädetään pois, etteivät tartuta muihin. Samalla ruokaketjun pohjalla olevat heikot yksilöt saavat viimeiseksi ruokaa, jolloin ne ei saastuta omalla ulosteellaan akvaariota. Father Fishin videoista opin että kalat syövät jopa toisten ulosteita nälissään koska niillä on huono ruoansulatus ja ne sisältää vielä paljon ravinteita. Sairaampi ja heikompi kala syö muiden jätteitä ilmeisesti kun ei ehdi apajille. Tämä on vain oma teoriani, tiedän yhä masentavan vähän kaloista. Ne ovat minusta mystisempia kuin maaeläimet kun ne elävät ihan eri elementissäkin.

En kyllä aio noudattaa Father Fishin fanaattista täysin luonnollista akvaariotilaa lähes ilman vedenvaihtoja, se on riskaabelia. On mielenkiintoista silti että joku siihen on pystynyt. Se ensinnäkin vaatisi 3:n tuuman pohjakerroksen, luonnollista multaa pohjalle 2 tuumaa, yhden tuuman päälle hiekkaa. Father Fishin akvaariot on liiankin "luonnollisia", ei kauniita vaan näyttävät sottaisilta. Kaikenmaailman lehdet ovat mätänemässä pohjalla luoden kerroksia hyödyllisille alkueläimille ja bakteereille. Lasejakaan ei hän pese näemmä usein vaan se näyttää melko samealta.

LIsäksi en tiedä olenko ihan huuhaa ja tärähtänyt mutta olen yrittänyt lähettää positiivisia ajatuksia ongelma-akvaarioille, jos se auttaisi. Minulla on tunne että se on auttanut ainakin poikasaltaan kanssa. Ainakin se auttaa itseä pysymään rauhallisena ja järjissään eikä menettämään hermoja niiden kanssa sekä toimimaan rauhallisemmin ja harkitummin niiden kanssa mikä vähentää kaikenlaista hökeltämistä ja sähläämistä. Aina kun muistan, yritän sanoa ääneen että kaikki on kunnossa ja hyvin, kun teen jotain kalalle stressaavaa kuten pyydystän sen sankkoon.
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Kuvia taas

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Olen voittanut pikkumonnisten suosion antamalla useita kertoja niille ruokaa päivässä. Ne osaavat tulla esiin kuin kerjäämään ja eivät aina edes pakene kaikki piiloon kun pistän ruokatabletin uppomaan. Otin kuvan myös neontetrasta lääkekuurin toisena päivänä.

Otin kuvan sairaan tetran pyrstöstä nyt:
tetran pyrstö.jpg
Monniset juuri ennen luovutusta eivät enää ole niin arkoja:
pikkuläskit syömässä.jpg
pikkuläskit syömässä2.jpg
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Monnisen poikasten kuulumiset luovutuksen edellä

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Jännittää huominen kun olis suunnitelmissa viedä monnisen poikaset silloin liikkeeseen. Saa nähdä miten käy. Kuin ne aavistaisi hermostukseni, poikaset on tänään harvinaisen säikkyjä. Vaihdoin vettä tänään rutiininomaisesti siltä varalta, että on puhdas sankovesi missä poikaset viedä liikkeeseen niin yksi yritti hypätäkin ulos akvaariosta. Ei ne onneksi ole kovin mahtavia hyppijöitä eikä hyppää korkealle. Yölläkään en saanut unta vaan katsoin valvontakamerasta mitä niille kuuluu. Ne vain makoili pohjalla kuin "vartioimassa" oven suuntaan. On kuin kävisin yksityistä sotaa niitä vastaan, ne tuntuvat tietävät aikeeni ja aikovat pistää täysillä hanttiin.

Tänä aamuna mietin toimintasuunnitelmaa ja paras olisi että veli olisi apuna pitämässä muovikantta sulkuporttina ajettuna ne nurkkaan josta ne on helppo haavilla poimia. Kun on kyse monnisista, ei sekään tule olemaan helppoa. Ne osaavat karata pienimmistäkin raoista. Saahan ne kiinni mutta stressittömästi tuskin. Niille jäi trauma viimeksi jo kun tyhjensin entisen altaan melkein kokonaan ennen niiden kiinniottoa. Ne pelkäävät aina kun vedenpinta laskee liikaa, että taasko niiden asumus tuhotaan. Nyt vesi on jo tarpeeksi niin matala, etten halua ruveta tyhjentelemään sitä, saati poistamaan hiekkaakaan, sekin pelottaisi niitä varmasti. En osaa kuvitella elämää ilman poikasakvaariota, siitä on ollut niin valtavasti vaivaa ja iloakin myös, tosin vasta viime metreillä.

60 litran allas voi hyvin, neontetran pyrstö on pysynyt suhteellisen siistinä. En ole huolissani siitä enää. Huomenna loppuu lääkekuuri ja pitää tehdä myös vedenvaihto. Ehkäpä en viitsi yrittää pyydystää monnisia siitä altaasta vielä, saa nähdä.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Akvaariopäiväkirjat ja projektit”