Mikäköhän tauti on kyseessä?

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Mikäköhän tauti on kyseessä?

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Huomasin muutama n. viikko sitten tetran suussa pallon joka näytti ensin ruoanpalalta jota se kanniskelee suussaan. Sitten seuraavana päivänä tajusin vasta että se on kiinteä osa kalaa. se näytti ensin kiinteältä, pinta oli samettinen se oli tosi valkoinen. Säikähdin ja pistin sen karanteeniin. Annoin ekana iltana 3 tunnin suolakylvyn sekä seuraavana. Koska minulla ei ollut läpinäkyvää astiaa, en tiedä miten tämä vaikutti. Kolmantena päivänä siirsin sen läpinäkyvään astiaan ja huomasin että kyhmy näyttää nyt enemmän epäsäännölliseltä, kuin rakkulalta ja on vaalennut läpikuultavaksi. Samettimainen pinta on lähtenyt. Laitoin 30 litran läpikuultavaan säilytysastiaan joka toimii nyt hospitaalitankkina antibioottikuurin, joka on nyt kolmatta päivää käynnissä. Kala on koko ajan käyttäytynyt todella levottomasti. En ole saanut sitä syömään vaan se on laihtunut langanlaihaksi. Tänään se kuitenkin näytti näykkivän ruokaa, en tiedä menikö mahaan asti. Kyhmy on entisellään kuitenkin ja kala ui edestakaisin lasia pakkomielteisesti. Tuossa kuvassa kyhmy näyttää isommalta kuin se on. Se on sijoittunut tetran alahuuleen oikealle. Se tuntuu viihtyvän myös kuplavirrassa joka tulee ilmastimesta. Hospitaalitankissa on lämmitin, pieni suodatin sekä ilmastin ja olen pitänyt bakteeritartunnan varalta lämpötilan vain 22 asteessa. Olen pistänyt siihen Easly life Vooglea tueksi, catappauutetta yms kalaa mahdollisesti tukevaa.

Tänään iski kuitenkin uusi katastrofi. Huomasin kirsikkabarbin huulen olevan aivan valkoinen. Se näytti valkoiselta rinkulalta koko suu. Eristin kirsikkabarbin nyt samaan tankkiin jossa on tetran antibioottikuuri meneillään ja annan sille 3 tunnin suolakylvyt kahtena peräkkäisenä päivänä. Minulla on jo tilattuna Seachem Paraguardia siltä varalta ettei antibiootti tepsi. Antibiootti jota käytän on Sera bactobur. Sienikuuria ei ollut kaupassa. Ostin myös varalta Sera Omnipurin joulunpyhien varalle ties kuinka kauan tuote viipyy postissa. Ensin epäilin että se on columnaris bakteeri, mutta voihan se olla sieni-infektiokin tai jotain paljon pahempaa.

Vesiarvot on olleet koko ajan hyvät, paitsi GH yleistestillä on aina lähes nolla. Ne olivat aiemmin normaalit, viime aikoina jostain syystä lähes nolla. KH on 6, ph n. 6.8. Nitriittejä nitraatteja eikä ammoniakkia juuri ole. Lämpötila on 24 astetta. Tein nyt vedenvaihdon enkä ole varma laittaisiko ennaltaehkäisevästi myös akvaarioon antibioottia, mutta en halua tehdä sitä ellen tiedä mistä oikein on edes kyse. Minun akvaario on täynnä kasveja jotka on kasvaneet runsaasti akvaariomultapohjalla, kalat on olleet tosi terveitä, akvaario on perustettu lokakuun alussa. Monniset on jopa kuteneet. Ainoa ongelma on ollut tappelevat neontetrat sekä kasvava leväongelma, pari niistä on tosi aggressiivista. Toinen tappelevista sairastui tuohon pattiin suussa.

Akvaario on 105 litrainen, käytössä on 2 suodatinta, Aquaelin Asap 500 sekä Aqual Minipat filter. Vaihdan vettä n. 1-2 kertaa viikossa. Minulla on ollut käynnissä toista viikkoa levänestokuuri, Easy life bioexit, mutta kun ongelma ilmeni niin lopetin sen. Leväbarbit ja monniset tuntuivat lisäksi levottomilta levänestoaineen jälkeen pari päivää. Nykyisin olen pyrkinyt välttämään vedenvaihtoja, koska nitriitit pysyy alhaalla ja tankki vaikuttaa puhtaalta. Kun käytin akvaariosuolaa alussa ennaltaehkäisemään kalatauteja 2 tl/100l viikossa, mitään ongelmia ei ilmennyt, ongelmat alkoi viikkoja suolan käytön lopetuksen jälkeen. Minulla on 6 leväbarbia, 6 täplämonnia, 5 kirsikkabarbia, 11 neontetraa, sekä muutama kotilo joita on tullut itsekseen kasvien mukana. Kotilo-ongelma on pysynyt kurissa ihan itsekseen. Kesti kauan ennen kuin edes huomasin kotiloita, jotka on vain 5 mm leveitä.

Käytän Easy life profitoa lannoitukseen kerran viikossa, en ole jaksanut sen enempää miettiä, koska kasvit kasvavat hurjaa vauhtia, mutta myös levätkin. Minulla on 2x 14 watin Aquaelin loisteputkilamppua valaistuksena akvaarioon. Viherpilkkulevä valloitti kaikkien hitaasti kasvavien lehdet, siksi levänestokuuri. Siksi olen lisännyt nyt myös Easy life Fosfoa, koska fosfaattiarvotkin ovat lähes nolla. Olen pitänyt huolen että fosfaatin lisäämisen jälkeen arvot ei ylitä 0.8 ppm. Onkohan levänestoaine aiheuttanut kalojen sairastumisen? Nyt kuitenkin on myöhäistä lie ja siellä alkaa levitä joku tauti?
Liitteet
20221222_162121.jpg
20221221_102327.jpg
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Re: Mikäköhän tauti on kyseessä?

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Nyt olen huomannut että yksi täplämonninen on alkanut kieputtamaan itseään kuin sitä kutittaisi ja sillä on pilkku kyljessä. Se näyttää kuin suomut olisivat siitä kohden irronneet. Pistin Sera omnipuria koko akvaarioon kun en tiedä mikä tauti on kyseessä.
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Re: Mikäköhän tauti on kyseessä?

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Siis ei mitään vastauksia? Edes arvauksia? On kyllä köyhää..Pitänee kokeilla ulkomaisia foorumeita sitten. Tauti on leviämässä kirsikkabarbeissa, eikä eristys / karanteeni ole auttanut. Tautia on nyt tällä hetkellä kirsikkabarbinaaraissa 2 kpl joilla on valkoinen suu. Eristin neontetrat uuteen 60 litran akvaarioon ja lopetin tetran jolla oli kysta suussaan kun siihen ei tehonnut antibiootti. Yksi tetra on kalpea ja makaa pohjalla, sekä siltä puuttuu päästään suomuja. Toinen tuntui hinkkaavan itseään nopeasti kiveä vasten. PIstin tähän tankkiin seachem paraguardia. Olen laittanut suolakylpyyn kirsikkabarbeja, joilla oli suuoireet paraguardin kanssa (1 h), mutta se näytti auttavan vain hetkeksi. Sama oire tulee päivän päästä takaisin, eli valkoinen suu. Monnisen en ole nähnyt raapivan itseään kun olen laittanut Sera omnipuria tankkiin. Muutoin vaikuttavat terveiltä, paitsi kirsikkabarbien suut. Nyt on siis sera omnipur 105 litran tankissa ja seachem paraguad toisessa 60 litran. Ehkäpä pitäisi lopettaa vain kaikki sairaat kalat suoraan eikä lääkitä niitä. Nyt karanteenissa ei ole yhtään kun en saanut yhtään niistä kiinni, ovat oppineet varomaan haavia. Pelkään että kyseessä on neontetratauti, johon ei tehoa mikään lääkityskään.

Tässä vaiheessa ei tunnu olevan mitään hyötyä eristyksestäkään kun tauti on jo levinnyt useisiin lajeihin. Pitäisiköhän kuitenkin yrittää eristää, en tiedä. Tuntuu että tauti leviää nopeammin kuin mikään lääke tehoaa ja pelkään ihan realistisestikin menettäväni koko kalaston ihan turhaan.
Neomarica
Junior Member
Junior Member
Viestit: 128
Liittynyt: 07:51, 18.05.2022
Akvaarioseurat: Tampereen Akvaarioseura

Re: Mikäköhän tauti on kyseessä?

Viesti Kirjoittaja Neomarica »

Harmittelit kun kukaan ei vastaa. Itsekään en tiedä mikä kalojasi vaivaa, mutta yritin silti netistä etsiä jos löytäisin vastaavia tapauksia. Akvaariofacessa oli yllättävän paljon porukoilla noita samoja oireita ollut, ja nimenomaan neontetrojen kautta ilmennyt. Kukaan ei varmaksi voinut sanoa mikä niitä vaivasi, mutta samoihin johtopäätöksiin oli tultu, että kyseessä olisi neontetratauti tai jonkun muun aiheuttama home. Neontetrataudissahan väritkin katoavat, tätä kaloillasi ei vissiin ollut? Hoitoon ei oikein kukaan ollut saanut menestystä, vaan kaloja oli kuollut ja huonokuntoisimpia lopetettu. Veden laatu kehoitettiin pitämään hyvänä ja vesiarvot kyseisille lajeille optimina stressin välttämiseksi. Vooglen lisäämistä suositeltiin ja vedenparannusainetta joka muodostaa suojakalvon kalojen iholle. Tuo omnikur on varmaan oireiden mukaan sopiva lääke, tai sitten esim Fisutar myy Waterlife Protozinia jossa lukee, että se tehoasi myös neontetratautiin. Fisutar on muuten tosi pätevä noiden tautien kanssa, ja itse olenkin ottanut häneen yhteyttä hänen facesivujensa mesen kautta pienissäkin huolissa, ja saanut nopeasti vastauksia ja hyviä vinkkejä. Suosittelen lämpimästi. https://www.fisutar.fi/
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Re: Mikäköhän tauti on kyseessä?

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Kiitos vastauksesta. Toisessa tankissa on Sera Omnipuria ja tauti tuntuu pysyvän kuin "aisoissa", mutta ei kokonaan loppuneena. Useilla kaloilla puuttuu suomu sieltä täältä, mutta käytös on normaalia, kuin se ei juurikaan vaivaisi kaloja, virkeältä vaikuttavat, ainakin enimmäkseen. Suomuja puuttuu yhdeltä kirsikkabarbilta pari kyljestä, sekä lähes kaikilta monnisilta kyljestä yksi sieltä täältä tehden valkoisen pilkun kalaan, joka ei näytä miltään kasvustolta. Yhdellä monnisella on lisäksi outo valkoinen pilkku evässään, suorastaan ulokemainen. Epäilen että lisäksi niillä on loisia, ehkä se on laukaissut taudin. Aiemmin sillä oli useita pilkkuja pitkin vartaloaan.
Päällisin puolin tautia ei edes huomaisi, ellei liian tarkkaan katso.

Toisessa pienemmässä tankissa on pelkästään neontetroja ja niillä seachem paraguard. Yksikään tetra ei ole enää kalpea eikä makaa pohjalla eristyksissä. Suomuja en ole huomannut lähteneen enempää. Kaikki tetrat ovat virkeitä, värikkäitä ja syövät. Niiden käytös suorastaan parani uudessa tankissa, kun saavat olla yksin rauhassa siellä. Yksikään ei enää eristy toisista, eikä ole aggressiivinen, edes se jolta puuttuu kiduksen suojalevy. Ne uskaltavat välilllä olla yksinäänkin, eikä silloinkaan kukaan kiusaa muita.

Ulkolaisella foorumilta epäilivät että on suurutto. Kumpikin tauti (neontetratauti sekä suurutto) on kaikista karmein vaihtoehto, erittäin tappavia, eikä välttämättä parane tietyllä merkillä antibioottia vaan vaativat löytää juuri sen oikean riippuen bakteerin lajista(olen lukenut). En tiedä selviävätkö, toivoa vielä on, kun eivät vaikuta huonokuntoisilta yksikään. Voipi kyllä kestää pitkään ennenkuin kaikki oireet häviää, jos häviävätkään. Pidän lämpötilan varalta 23 asteessa molemmissa tankeissa ettei suurutto pääse juhlimaan. En ole varma onko tässä vaiheessa hyötyä kylvettääkään kaloja, jos eivät näytä kovin sairaalta ulospäin. Kunhan omnipur -kuuri loppuu, näillä näkymin laitan paraguardia myös isompaan akvaarioon edes n. viikon kuurina, vaikka onkin hyvin kallis lääke.

Mietin tosin pitäisiköhän lopettaa tetra jolta puuttuu kiduslevy, se on ollut terve kuin pukki koko ajan, mutta voi levittää tauteja muihin, kun on alttiimpi vammansa takia sairastumaan.
20221227_194618.jpg
Evässä pilkku
20221227_194552.jpg
Pilkku kyljessä
20221227_194517.jpg
20221227_194434.jpg
Pilkku kirsikkabarbin selkäevän juuressa
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5534
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Mikäköhän tauti on kyseessä?

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Näissä kuvissa joita olet julkaissut, en yhdessäkään ole nähnyt mitään merkkejä mistään varsinaisesta sairaudesta. Myönnettäköön, että joissain kuvissa kirsikkabarbin suussa näkyvä kasvusto etäisesti muistuttaa suuruttoa. Puuttuva kiduskansi ei vaikuta kalan terveyteen millään tavalla. Se on todennäköisesti synnynnäinen epämuodostuma.
Itse en tässä tilanteessa olisi ryhtynyt mihinkään toimenpiteisiin. Yleisesti ottaen esim. suun vahingot johtuvat kalojen päättömästä säntäilystä ja siitä seuraavasta loukkaantumisesta johon sitten iskee "hyvänlaatuinen bakteeri" vrt ihmiselle haavan päälle kasvava rupi.
Noiden bakteerilääkkeiden kanssa puljaaminen on todella vaarallista. Ne kun eivät tapa pelkästään sitä oletettua taudinaiheuttajaa vaan myös akvaarion hyvän typpibakteerikannan. Lääkityksen aikana typpikierron seuraaminen tippatesteillä useamman kerran päivässä on enemmän kuin perusteltua.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1922
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Mikäköhän tauti on kyseessä?

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Samaa mieltä Teemun kanssa. Lisäksi totean että jatkuvat summittaiset lääkitykset, suolan ja muiden aineiden kokeilu ja ylimitoitetut hoitotoimet varmaan stressaavat ja heikentävät kaloja. Kuvittele että sulla on pientä rintakipua, ensin annetaan kokeilumielessä viikko sydänlääkitystä, sitten viikko tehokasta särkylääkettä ja vielä viikko psyykelääkettä. Millainenhan on olo sen jälkeen.

Nuo puuttuvat suomut on ihan tavallisia, voi tulla pienestä kinastelusta ja näykkimisestä. Ne kyllä kasvaa uudelleen
Neomarica
Junior Member
Junior Member
Viestit: 128
Liittynyt: 07:51, 18.05.2022
Akvaarioseurat: Tampereen Akvaarioseura

Re: Mikäköhän tauti on kyseessä?

Viesti Kirjoittaja Neomarica »

Nyt ainakin uusissa kuvissa kalat näyttävät jo ihan normaaleilta. En laittaisi kenellekään enää uusia lääkekuureja, vaan olemassa olevat loppuun. Sen jälkeen pitäisin vesiarvot priimana säännöllisillä veden vaihdoilla lääkekuurin aiheuttaman stressin minimoimiseksi. Lääkekuurit aina rasittavat kaloja ja koko akvaarion tasapainoa, siksi niiden käyttämiseen kannattaakin olla tosi hyvät perusteet ja tietää mitä on hoitamassa. Steriiliksi taudin aiheuttajista akvaariota ei koskaan tule saamaan eikä ole tarkoituskaan. Tasapainoisessa akvaariossa elävät stressittömät kalat kyllä pystyvät vastustamaan monia taudin aiheuttajia, ihan niin kuin luonnossakin tapahtuu.

En myöskään lopettaisi tetraa puuttuvan kiduskannen takia, jos se käyttäytyy muuten normaalisti; syö ja uiskentelee muiden kimpassa herättämättä huomiota.
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Re: Mikäköhän tauti on kyseessä?

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

No minua ei ainakaan kaduta, että olen kalat ajoissa lääkinnyt siltä varalta että niillä on suurutto koska oireet täsmäsi siihen. Siihen suositus on mahdollisimman pikainen hoito koska se tauti tappaa nopeasti. Täällä on ihan toisen koulukunnan väkeä, jotka rupeavat lääkitsemään kalojaan vasta sitten kun kaloja on jo kuollut ja syytetään heikkoa kalastoa jo kaupasta ostettaessa. Vedenvaihtoa täällä ei näemmä myöskään suositella, eikä vedenparannusaineiden käyttöä, onhan se toki paljon halvempaa ja vaivattomampaa siten. Uudet kalat ovat halvempia kuin jotkut lääkkeet.

Kalat nyt tosin vaikuttavat terveiltä, eikä ehkä niitä tarvitsekaan enempää lääkitä. Sairaat kalat oireili muutenkin, olivat syömättömiä ja apaattisia sekä osaa kutitti rajusti. Yhdellä neontetralla puuttuu päästä yhä suomuja mutta on muutoin terve, päättelen ainakin niin käytöksen takia. Ei ne suomut heti takaisin kasva vaikka tervehtyisikin. Osan oireilu toki voinut olla kuvitteluakin. Outo sattuma, että kirsikkabarbit sairastui neontetran jälkeen, eikä ne ole keskenään tapelleet. 2:lla oli suu valkoisena pari päivää.

Ei nuo ole lääkekuurista olleet moksiskaan. Tokkopa tämä asia on ihan kuitenkaan verrattavissa sydänlääkkeisiin. Ei mahda kaloille ollakaan sellaisia tarjolla. Kalalääkäreitäkin on ehkä muutama USA:ssa muttei esim Suomessa ja lähinnä isommille kaloille. Tietenkin myös suodatan entisen lääkekuurin pois aktiivihiilellä. Uusimmissa lääkkeissä sitäpaitsi luvataan ettei pitäisi liikoja rasittaa suodatinbakteeristoa. Varsinkin paraguard on ilmeisesti tällainen hellävaraisempi ja käytetään yleisestikin kalojen karanteeniin, vaikka vain epäiltäisiin sairautta. Minulla on lisäksi easy filter mediumia millä voin täydentää bakteeristoa. Yksikään kala ei ole tällä hullutuksella sentään kuitenkaan kuollut. En tiedä mitä olisi tapahtunut jos en olisi reagoinut mitenkään.
Neomarica
Junior Member
Junior Member
Viestit: 128
Liittynyt: 07:51, 18.05.2022
Akvaarioseurat: Tampereen Akvaarioseura

Re: Mikäköhän tauti on kyseessä?

Viesti Kirjoittaja Neomarica »

Ihan samaa mieltä en voi olla tuosta kommentista ettei Suomessa suositeltaisi säännöllisiä veden vaihtoja tai vedenparannusaineita käytettäväksi. Kyllähän nämä ovat ihan akvaarion perushoitoa. Suurimmassa osassa Suomen vesilaitoksilla on käytössä kloramiini, joten vedenparannusaineet ovat ihan perusteltuja käyttää. Vesilaitoksen sivuilta saa selville käytetäänkö sitä omalla alueella vai ei. Joskus vesilaitokset tekevät tehokloorauksia eivätkä ilmoita siitä kuluttajille ollenkaan, koska se ei vaikuta talousveden käyttöön. Ja vanhojen asuintalojen putketkin saattavat olla vielä kupariputkia, ja silloin kannattaa valita vedenparannusaine joka tehoaa kupariin (AquaSafe). Limakalvosuojakin hyödyttää kaloja ihan varmasti. Pienellä tutkimisella selviää onko vedenparannusaine tarpeen vai ei. Itse olen käyttänyt ja ollut käyttämättä, monia vuosia molempia tapoja, sama asuinpaikka. Se miksi nyt käytän on se, että meillä on kiekkokaloja ja haluan turvata heidät ihan 100%, herkkiä kaloja kun ovat. Luultavasti meidän alueella pärjäisivät ilmankin ihan hyvin, paitsi jos sattuu se putkirikko jossain ja tulee tehoklooraus juuri vedenvaihtopäivänä.

Lääkkeiden käytöstä ajattelen, että tarpeeseen toki lääkekuuri on paikallaan, enkä sitä jättäisi laittamatta jos riskinä on kalojen menetykset. Hankaluutena lääkkeiden kanssa juuri tuo diagnosointi mitä hoidetaan ja millä. Itsellänikin on tällä hetkellä Camasell kuuri menossa kidusloisten takia.
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Re: Mikäköhän tauti on kyseessä?

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Ihan ihmeellisiä neuvoja täällä tulee kyllä, ettei kaloja tarvitsisi edes lääkitä kun näyttää Suomen kalaharrastus olevan vain yhden foorumin ja parin vakiovastaajan varassa. Aiemmissa ketjuissa on ollut sellaisia äärimielipiteitä ettei Suomessa tarvitse edes vaihtaa vettä, kun hanavesi on niin muka niin puhdasta ja myös hapanta, ettei ammoniakkia edes synny. Toisessa ketjussa ihmeteltiin pitkään mikähän kaloilla on kun niitä kutittaa, eikä kellään tullut mieleenkään lääkitys. Auta armias että jos tämä hajottajabakteeristo häiriintyy, sama sillä kuoleeko kaloja. (Tässä kaloja oli kuollut). Sen sijaan keskityttiin laajoihin tippatesteihin ja vesikemian analysointiin kirjan verran. Kalat kyllä elävät ihan hanavedessäkin, eikä yleensä terve kala sairastu varsinkin jos käyttää ihan perusvedenparannusainetta. Facebookia en käytä, jotenka en tiedä onko siellä mitään kunnollisia ryhmiä. Suosittelisin käyttämään myös googlea ja englanniksi. Ompa surullista jos ei osaa edes englantia.

Tänä aamuna kirsikkabarbilta löytyi harmaa millin kokoinen kasvusto selästään, enkä oikein jaksaisi ruveta suolakylpyjäkään tekemään, se kyllä stressaa kaloja. Tauti ei tunnu lähtevän kaloista. Leväbarbilla on päässään suuri valkoinen kasvusto. Ulkomaisen foorumin vastaus oli päinvastainen, ettei tuohon tautiin (suurutto) auta mikään kuin kalojen lopetus. Itsellä on optimismia vielä kokeilla eri lääkkeitä, mutta pitää miettiä jo tätäkin. Kyllähän noissa lääkkeissä on suuruttoonkin luvattu auttavan. Mutta näyttääpä olevan niin että ihan sama, kalat ei nyt kauaa suljetussa luonnottomassa ympäristössä elä jos niihin pesiytyy tauti. Toisessa neontetra-akvaariossa suuruton oireet helpottui heti kun käytin paraguardia. Toivottavasti auttaa toiseenkin.
Neomarica
Junior Member
Junior Member
Viestit: 128
Liittynyt: 07:51, 18.05.2022
Akvaarioseurat: Tampereen Akvaarioseura

Re: Mikäköhän tauti on kyseessä?

Viesti Kirjoittaja Neomarica »

Suomen akvaarioharrastus ei ole yhden foorumin varassa, vaan harrastajat ovat nykyään siellä facebookin akvaarioryhmissä. Osa heistä kirjoittelee vähän täälläkin. Tämä foorumi on tällä hetkellä tosi hiljainen, kiitos facen. Mutta silti ne facelaiset seuraavat tätäkin foorumia ja kaivelevat aika ajoin tämän foorumin keskusteluja koska täälläkin on valtavasti tietoa ja kokemusta.

Suomalaisesta vinkkelistä ulkolaista lääkkeiden käyttöä kauhistellaan oli eläinryhmä mikä tahansa. Mm antibioottien holtiton käyttö on valtava maailman laajuinen ongelma, silti esim jenkeissä surutta tungetaan antibioottia vaivaan kuin vaivaan :frown:
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1922
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Mikäköhän tauti on kyseessä?

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Ei kukaan ole täällä sanonut, ettei vettä tarvitsisi vaihtaa. Vaikka hanavesi olisi kuinka puhdasta, se ei pysy puhtaana akvaariossa. No joo, onhan sellaisiakin koulukuntia, jotka eivät vettä vaihda, mutta kyllä se nykyään pieni vähemmistö on. Johonkin 60-luvulle asti ei vaihdettu vettä lainkaan, koska uskottiin vanhan akvaarioveden olevan kallisarvoista. Se ettei ammoniakkia synny happamassa vedessä on tosiasia, jonka voit varmistaa lukuisilta nettisivustoilta, sekä suomeksi että englanniksi. Olet yksinkertaisesti ymmärtänyt jotain väärin. Sen sijaan syntyy ammoniumia, joka on vain todella isoina pitoisuuksina myrkyllistä.

Teemun arvio voi olla oikea, että suun "kasvustot" ovat syntyneet siitä, kun kalat ovat törmäilleet laseihin ja haavoittaneet itseään. Leväbarbillehan tuo akvaario on aivan liian pieni ja nehän töytäilevät helposti häirittynä. Häiriötä on ilmeisesti piisannut jatkuvien hoitotoimien seurauksena. Mutta tätähän on mahdotonta arvioida varmasti muutaman kuvan perusteella, kun kalan näkemälläkin diagnoosi on usein arvauspeliä. Varman tuloksen saisi vasta ottamalla kudosnäytteen ja toimittamalla sen labraan.

Minuakaan ei kiinnosta facebookin käyttäminen kaikkien paljon uutisoitujen lieveilmiöiden takia ja siksi, että alustoilla, joilla on suuri määrä erilaisia käyttäjiä, keskustelu menee usein ala-arvoiseksi ihan kuten tälläkin forumilla alkuaikoina. Tunnen henk.koht. monia kokeneita harrastelijoita ja ammattilaisia eikä siksikään ole erityistä tarvetta päästä kyselemään facebookissa. Vielä pari vuotta sitten, kun varsinkin Toukopouko, Teemu ja muutama muu nostivat tasoa, tämä oli hyvä forum. Nythän tämä on kuollut melkein kokonaan.
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Re: Mikäköhän tauti on kyseessä?

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Tässä alkaa keinot olla lopussa ja voimatkin. Kuitenkin kun on omnipurin 7. Päivä, vaihdoin lähes puolet akvaariovedestä ja pistin pienen pussin aktiivihiiltä suodattimeen että jos loputkin lääkkeet lähtee vedestä. Ehkäpä olenkin sairastuttanut ja heikentänyt kalojen limakalvoja vahvalla lääkkeellä ja tauti on siksi vain levinnyt. Pistin lähes viimeiset jämät Vooglea ja 2 tl akvaariosuolaa, joka sekin alkaa olla lopussa. Eilen nimittäin leväbarbi hyppäsi akvaariosta, liekö siksi sillä on naarmu päässä. Se säikähti kun lähestyin akvaariota. Minkäpä minä sille voin, ei minulla ole varaa isompaan akvaarioon. Se löytyi vesisankosta akvaarion edestä. Pitänee jos kalat tervehtyy laittaa takaisin leväbarbit liikkeeseen, minä jo kerran sitä kysyin, mutta sanoivat että katsoisin miten ne alkaa viihtymään. Tähän asti ovat viihtyneet. No eivät selvästikään kun jo hyppii ulos akvaariosta.

Pesin erittäin likaisen suodattimen kun olen varonut pesemästä sitäkin liikaa, ettei ”bakteerit häiriinny”. Sekin voi toki sairastuttaa kaloja. Kertaakaan se ei ole ollut näin likainen. Ehkäpä kalat on tottuneet liikaankin puhtauteen ja nyt kun on vähän likaisempaa sairastuvat oitis. PIeni pussi aktiivihiiltä on varmaankin liian pienikin, mutta korvasin osan suodatinsienestä sillä. Kirsikkabarbeilla on pieniä pilkkuja vartalossaan kuin olisi lähtenyt jotain ja yhdellä on harmaa tiplu päässä. Tuntuu tässä vaiheessa kaikki keinot kyllä turhilta ja pitää vain katsoa kuka jää henkiin. Ne eivät ole kovin sairaita mutta eivät terveitäkään. Ne ovat semivirkeitä kaikki ja monniset ovat yhä virkeitä. Alensin lämpötilaa vielä yhden asteen, se on nyt 22 C. Ehkäpä päivän tauon jälkeen kokeilen hellävaraisempaa Paraguardia ja otan aktiivihiilen pois. Paraguardin jälkeen on kokeiltava aktiivihiiltä kanssa.

Ainoa ongelma minkä keksin akvaariostani on tosiaankin liikakansoitus. Nyt kun ne ovatkin kasvaneet jo niin suuriksi. Sitä lievitti vain vähän neontetrojen sijoittaminen toiseen tankkiin johon ne hyvin yksinään mahtuvatkin. En tajunnut että saisin maksaa rutolla tästä mokasta hankkia liikaa kaloja ennenkuin ehdin tarkistaa tuuma/gallona säännön vai mikäkö se olikaan. Leväbarbit ovat ihan viime aikana kasvaneet todella suuriksi, 10 cm pituisiksi ja akvaarion pituus on vain 75 cm. Olen nähnyt kyllä aktiiviharrastajilla melkoisia akvaarioita aika täynnä, mutta kuvittelin että suodatusta lisäämällä siitä ongelmasta pääsisi ja jonkin aikaa akvaario olikin hyväkuntoinen ja kalat näyttivät onnellisilta. Eikä ole ollut tappeluakaan kuin neontetroilla, mutta ei sitäkään enää kun siirsin eri tankkiin.

MInulla ei ole varaa pistää mitään karanteeniinkaan kun odotan yhä postista viidettä suodatinta. Toki voisin laittaa toisen suodattimen karanteenialtaaseen. Mutta leväbarbit ovat ainakin niin vikkeliä ettei niitä saa kiinni. Ja taas menisi lisää lääkettä sinnekin ja se vain stressaisi kaloja. Voihan olla että kalat voi parantuakin taudeista, en tiedä. Minun käsitykseni mukaan kalat sairastuessaan eivät kauaa elä, ainakaan ilman hoitoa. Ne eivät ole kovin kestäviä ja siinä vaiheessa kun on jo näkyviä merkkejä kaloissa, tauti on jo hyvin pitkällä. Voihan olla että osa jääkin ilman hoitoakin henkiin. PItänee toivoa parasta, mutta kauan tässä kestää.
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Re: Mikäköhän tauti on kyseessä?

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Vaikka kalani ovatkin melko terveitä, outo oireilu kaloilla ei lopu. En tiedä onko sit kemikaaliärsytystä vaiko tautia, sillä viikkoja sitten lisäämäni levänestoaine ei lie noin vain lähde akvaariosta vettäkään vaihtamalla. Se ärsytti kaloja pari päivää ja ne vaikutti stressaantuneilta ja en ajatellut että se olisi vaarallista. Viikko sen jälkeen kalat sairastuivat ja on oireilleet lievästi siitä lähtien huolimatta vedenvaihdoista ja lääkekuurista. Akvaariovesi haisee oudolle, hieman märänneelle. Vaihdoin vettä 40% tänään ja viimeksi vaihdoin vettä torstaina. Oireilevat kalat käyttäytyy kuin niitä kutittaisi, ne kiepsahtelevat kiviä vasten. Lähinnä oireillut enää on täplämonninen, jolla on selkäevässä outo pieni valkoinen ulokemainen pilkku, melkein kuin mato, ollut jo monta viikkoa. Tänään kuitenkin leväbarbi alkoi kiepsahdella ja hieroa nokkaansa kiviin. Sillä näyttää nokassa olevan joku näppylä. Samaa käytöstä näin myös neontetroilla mutta ovat siitä jo eri akvaariossa parantuneet, samoin suomujen lähdöstä. Epäilen että jäljellä yhä on jokin loistartunta, ehkäpä epäilemäni suurutto on jo kaloista lähtenyt koska kalojen suut ovat normaalit.

Monnisilla monella läheltä katsottuna näyttää olevan kuin suomuja lähtenyt irti, pieniä valkoisia tipluja. Toisella leväbarbilla on laaja valkoinen alue päässä, josta on kuin suomut lähteneet. Epäilen sen kuitenkin tulleen kuhmusta kun se hyppäsi akvaariosta pois eräänä iltana päätyen alla olevaan vesisankkoon. Kuului muksahdus ja molskaus. Kalat voivat kuitenkin muutoin hyvin kutittamista lukuunottamatta ja ovat virkeitä ja syövät jotenka mitään vakavaa tautia ei niillä lie ole, mutta olisipa kivaa nähdä joskus kalat täysin terveenä ilman mitään oireita. Tähän asti ovat olleetkin todella terveitä. Monniset jatkaa kutuaan, leväbarbit ovat olleet viime aikoina hieman letargisempia ja makailevat mielellään pohjalla. Kirsikkabarbeilla oireilu näyttää onneksi laantuvan ja ovat virkeitä. Hieman ennen sairastumistaan kaikilla kaloilla tuntui olevan vähemmän ruokahalua, enkä kiinnittänyt siihen mitään huomiota, tällöin kirsikkabarbit eivät juuri tulleet syömään lainkaan, vaikka olivat aika pulleita. Siitä lähtien on ollut pilkkuja vähän joka kalassa.
20230101_155237.jpg
Vaikka kuvassa ei kovin hyvin näy, selkäevässä on jokin valkoinen uloke. Tämä kala on oireillut kutiamalla jo pitkään.
20230101_155357.jpg
20230101_155351.jpg
20230101_155327.jpg
20230101_155325.jpg
Liitteet
20221230_130200.jpg
20230101_115115.jpg
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1922
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Mikäköhän tauti on kyseessä?

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Kaikki kuvissa olevat näyttävät täysin terveiltä. Jos monniset ovat oikeasti kipeitä, ne pitävät selkäevää alhaalla ruumista vasten. Jos selkäevät ovat terhakkaasti pystyssä, ovat ne terveitä. Vielä parempi merkki terveydestä on se, että ne kutevat.
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5534
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Mikäköhän tauti on kyseessä?

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

kr70:n kanssa asiasta samaa mieltä.
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Re: Mikäköhän tauti on kyseessä?

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Pitänee toivoa että näkemäni taudin merkit pikkuhiljaa siitä tasoittuvat pelkällä Vooglella, joka on turvallista käyttää eikä muokkaa vesiarvoja/bakteerikantaa.. Ovathan nuo sentään nyt kaikki virkeitä, eli nuo pilkut ei niitä tunnu vaivaavan. Eilinen vedenvaihto tuntui myös virkistävän niitä. Leväbarbilla tänä aamuna löytyi "poskesta" n. 2 mm levyinen pyöreä pilkku, kuin haalistuma. Nyt tähän mennessä 9 kalalla on näkynyt jotain noista osalla jo ohimenevänä: pilkkuja, kutinaa, ruokahaluttomuutta pahemmin sairailla, kalpeutta sekä 2:lla kirsikkabarbilla oli valkoiset suut parina päivänä. 1. sairastunut kala joka oli tetra piti lopettaa siksi, koska se ei pystynyt syömään kunnolla pattikasvaimen takia suussaan eikä se milläään lääkkeellä lähtenyt pienenemään/puhkeamaan.
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

:(

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

No taistelukala kuoli. Se siitä alilääkitsemisestä. Mistä todella tietää milloin kala on sairas ja milloin se on vain hulluutta päässä? [:I] [: :( Se tuli jo ostettaessa sairaana eikä juuri syönyt mutta virkistyi väliaikaisesti Vooglella. Olin vielä ostanut paraguardia varastoon jota yleisestikin käytetään varalta karanteeniin uusien kalojen lääkitsemiseen.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1922
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Mikäköhän tauti on kyseessä?

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Nuo ylijalostetut taistot on vaan tosi herkkiä. Mahdollisesti olosuhteiden muutos on heikentänyt sitä ja se on saanut jonkin bakteeri-infektion sellaisista bakteereista joita on aina vedessä. Hyvin todennäköisesti et olisi voinut pelastaa sitä vaikka miten olisit lääkinnyt. Jo tuo kyljellään makaaminen on selvä merkki ettei mitään ole tehtävissä. Seuraavan kerran kun ostat kaloja, kato ettei samassa myyntiakvaariossa ole yhtään flegmaattista eikä muulla tavoin sairasta kalaa. Noista jalostustaistoista on tietty vaikea nähdä, kun ne on muutenkin apaattisia ja ovat usein yksin bokseissaan.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”