Lähes koko kalasto kuollut yhtäkkiä, apua tarvitaan kipeästi!

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
Armas1
Starting Member
Starting Member
Viestit: 2
Liittynyt: 08:16, 20.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Lähes koko kalasto kuollut yhtäkkiä, apua tarvitaan kipeästi!

Viesti Kirjoittaja Armas1 »

* Iso joukko kalakuolemia äkillisesti, osaavien neuvoja tarvitaan, lämmin kiitos jo etukäteen kaikista näkemyksistä ja avusta! *

Akvaario: Hankittu 7/2021. Tilavuus 110 ltr, Juwel, vedestä vaihdetaan 1/3 kerran viikossa, samalla lapotaan pohja, ruokinta 2 x päivässä, biotopolia ja kasviravinnetta lisätään siivouksen yhteydessä. Suodattimessa ollut kesästä cirax + Juwel bio plus fine + bio pad (tämä vaihdetaan kerran viikossa, muut pestään kevyesti). Kesästä akvaariossa ollut myös ilmastin. Hiekka Seepsulan musta hieno hiekka.

Kalasto: Kesästä 2022 lähtien kalakoostumus ollut 1 partis, 2 noitamonnit, noin 10 täplämonnia, noin 8 kirsikkabarbia, noin 8 kiilakylkeä, 2 hunajarihmaa ja 5 sukarapua.

Kasvit: Vesiruttoa, sammalpallo, miekkalehtiä, anubias ja yksi jota en tunnista.

Vesiarvot: pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila
GH ja KH ei testattu (mitä nämä on, uusia itselle), muut normaalit (pH, no2, no3) ja lämpötila noin 23.

Mitä tehty juuri ennen ongelmaa: Pe-iltana siivottu normaalia pidemmän tauon (vajaa 2 vk matkan vuoksi) jälkeen, matkalta palattu tiistaina, ti-pe ei oireita, normaali "meno" akvaariossa. Reissun aikana ruokittu joka toinen päivä kaloja, tuttu ja varma ruokkija.

Ongelma: La-aamuna kalat ei syöneet ja vesi samentunut harmaaksi lievästi. Aamupäivällä alkoivat pinnassa oleilla. Puolilta päivin alkoi kuolla kiilakylkiä, kaikki kuolivat muutamissa tunneissa. Sen jälkeen barbit sama juttu. Nyt su-aamuna poimittu monnisia pois, muutama niistä, isoimmat, enää jäljellä. Monnit ja rihmat näyttää huonoilta, lepäävät vain.

Miten koetettu hoitaa tilannetta: Eilen la vaihdettu vettä, lapottu kertaalleen, mitattu useasti pH, no2, no3, lisätty biotopolia ja denitrolia myös eilen tippa ja tänään. Tänä aamuna vaihdettiin taas 10 ltr vettä ja mitattiin arvot.

Kysymys: Mitä voimme vielä tehdä, jotta viimeiset säästyy? Mitä on mahdollisesti tehty väärin? Miten aiheuttajan voisi selvittää?
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1922
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Lähes koko kalasto kuollut yhtäkkiä, apua tarvitaan kipeästi!

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Viittaa puutteelliseen suodattimen biologiseen toimintaan, liikaruokintaan ja siitä aiheutuneeseen bakteerisamennukseen ja kalojen bakteeri-infektioon. Yleensä on turvallisempaa jättää kalat paastolle 2 vkon matkan ajaksi kuin ottaa maallikko ruokkimaan niitä. Aikuiset kalat pärjäävät 2vkoa ilman ruokaa, mutta maallikko ruokkii lähes aina liian paljon. Oletkohan sinäkin antanut matkan jälkeen vähän enemmän sapuskaa, kun ovat "vain" joka toinen päivä saaneet syömistä.

Sain kirjoituksestasi sen käsityksen, että peset suodatinmateriaalit kerran viikossa. Tämä on aivan liian usein. Suodatinmateriaalien pitäisi antaa olla rauhassa periaatteessa niin kauan, kunnes virtaus alkaa hidastua. Käytännössä virtauksen hidastumista voi olla vaikea nähdä, mutta oppii kyllä huomaamaan ajan, jonka jälkeen suodatinmateriaali alkaa tukkeutua. Eli kun suodattimen avaa, ja materiaali ei ole vielä aivan täynnä mustaa/ruskeata mönjää, laitetaan materiaali pesemättömänä takaisin suodattimeen ja suodatin päälle. Käytännössä tässä kestää yleensä useampia kuukausia. Se tummanruskea mönjä ei ole likaa, mikä pitää saada äkkiä pois, vaan hyödyllistä bakteerimassaa, joka puhdistaa vettä. Vanulevy pitää vaihtaa useammin mutta tuskin sekään viikossa tukkoon menee. Toki tukkeutumisen nopeuteen vaikuttaa kuormitus, mistä päästään siihen, että kaloja oli aivan liian paljon. Vedestä pitäisi vaitaa yli puolet viikossa.

Eli minun tulkinta on se, että liikaruokinta aiheutti aineenvaihduntatuotteiden voimakkaan lisääntymisen vedessä, ja vaillinainen biologinen suodatus ei kyennyt hajottamaan niitä, joka puolestaan aiheutti vesimassassa olevien bakteerien massalisääntymisen, joka taas sairastutti kalat. Voi olla, että olen väärässäkin mutta en keksi muuta.

Et maininnut paljonko ovat "normaalit" pH, no2, no3, ja millä mitattu. Jos mitattu tikkutestillä, eivät ole luotettavia. Käytä vastaisuudessa JBL:n tippatestejä. Eivät nuo arvot kyllä vielä välttämättä värähdäkään, jos mainitsemani syy on totta.

GH on veden kokonaiskovuus (Gesamthärte), KH on karbonaattikovuus (Karbonathärte), mutta ne eivät ole olennaisia tässä ongelmassa.

Sinun pitää nyt tehdä välittömästi ISO vedenvaihto. Esim. 50% eli 50 litraa heti ja vaikka muutaman tunnin päästä toisen kerran samanlainen. 10 litraa ei auta mitään. Voi olla, ettei tämä silti auta enää, jos kaloilla on jo bakteeri-infektio. Ei ruokintaa muutamaan päivään. Kun hankit uusia kaloja, osta paljon vähemmän. Mielummin vähemmän lajeja kuin vähemmän yksilöitä per laji.
Neomarica
Junior Member
Junior Member
Viestit: 128
Liittynyt: 07:51, 18.05.2022
Akvaarioseurat: Tampereen Akvaarioseura

Re: Lähes koko kalasto kuollut yhtäkkiä, apua tarvitaan kipeästi!

Viesti Kirjoittaja Neomarica »

Kr70 on todennäköisesti oikeassa mikä ongelman on aiheuttanut. Mitatut arvot olisi hyvä laittaa näkyviin, että niitä voisi tulkita. Ja nimenomaan niillä tippatesteillä mitatut.

Yksi mikä vielä tuli mieleen kun ongelmat ovat alkaneet veden vaihdon jälkeen on se, ettei vesilaitoksella olisi ollut tehokloorausta meneillään esim putkirikkojen vuoksi (varsinkaan Helsingin alueella en pitäisi ihmeellisenä juuri nyt). Jos tehoklooraus menossa, vedenparannusainetta pitäisi käyttää yliannoksella. Näistä on aiheutunut tosi ikäviä kalaston menetyksiä, kun eivät vesilaitoksella mieti kotiakvaarioita ja välttämättä ilman eri pyyntöä ilmoita kotitalouksille.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1922
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Lähes koko kalasto kuollut yhtäkkiä, apua tarvitaan kipeästi!

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Hyvä ehdotus Neomaricalta! Tehoklooraus voisi tosiaan olla yksi mahdollinen syy. Se olisi tappanut bakteerikannan, jolloin vesi olisi samentunut puhdistusvaikutuksen puutteesta. Oletko huomannut, että vesi olisi haissut uimahallilta?
Armas1
Starting Member
Starting Member
Viestit: 2
Liittynyt: 08:16, 20.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Re: Lähes koko kalasto kuollut yhtäkkiä, apua tarvitaan kipeästi!

Viesti Kirjoittaja Armas1 »

Hei! Kiitos vastauksista kr70 ja Neomarica! Koetan tässä kommentoida molemmille mihin osaan.

Puutteellinen suodattimen toiminta kuulostaa järkeenkäyvältä. Pe-aamuna havaitsimme toiminnan hidastuneen, jonka jälkeen vaihdoin biopadin. Pe-iltana akvaario siivottiin ja samalla putsasin vielä suodattimen - olisiko siinä lähtenyt joku möhnä liikkeelle.

Liikaruokintaa en epäile, tytär kävi ruokkimassa, joka ruokkii kaloja meillä muutenkin pääsääntöisesti.

Hyvä tietää pärjäävät noin kauan ilman ruokaa - olen ajatellut vain viikonlopun yli. Joskus useamman päivän poissaolon jälkeen ovat syöneet kasveja.

Hyvä tietää myös, että kaloja on ollut liian paljon! Tästäkin ollut erilaisia koulukuntia ja näkemyksiä.

JBL tippatestejä käytetty ja arvot olleet mukana olevien asteikkojen normaalialueella, arvoja en laittanut ylös.

Hengissä selvinneet kalat (partis, 2 noitamonnia, 2 hunajarihmaa ja 5 täplämonnista) saatiin reilu vuorokausi ongelman alkamisesta väliaikaismajoitukseen, jossa ainakin vielä tänään olivat ok kunnossa.

Tuo klooraus oli hyvä nosto! Koetan selvittää paikalliselta vesilaitokselta asiaa. Ei asuta Helsingissä.

Allas on nyt tyhjennetty ja pesty, ilman pesuaineita, kuivumassa. Tarvitseeko sille tehdä muuta puhdistusta tms. jos ollut bakteereista kyse? Voiko samat kasvit laittaa takaisin? Hankin uuden hiekan ja laitamme loppuviikosta kypsymään.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1922
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Lähes koko kalasto kuollut yhtäkkiä, apua tarvitaan kipeästi!

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Sitä akvaariota ja suodatinta ei nimenomaan olisi pitänyt puhdistaa kokonaan. Nyt hyödylliset bakteerikasvustot ovat täysin kuolleet ja pitää aloittaa alusta. Minähän kirjoitin, että iso vedenvaihto, että saadaan veden bakteeri- ja aineenvaihduntatuotteiden kuormitusta alas. En ehdottanut mitään puhdistusta. Jos kyse oli bakteeri-infektiosta, ne olivat sellaisia bakteereja joita on kaikkialla ja joista tulee patogeenisia vasta suurina tiheyksinä.

Voi laittaa samat kasvit ja samat hiekat.
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Re: Lähes koko kalasto kuollut yhtäkkiä, apua tarvitaan kipeästi!

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Mitä minä oon oppinut akvaarionhoidosta, niin tärkeinhän on juuri ne suodattimen oikeat bakteerit. Kuulostaa pahalta käyttää vaihdettavia suodatinmateriaaleja, hyvä bakteerikanta ei pääse kehittymään mutta valmistaja saa myytyä suodatusmateriaaleja ihan turhaan. Paras olisi biologinen suodatus eli pelkkä muovinen suodatussieni jota ei uusi kuin parin vuoden/vuoden välein ja sen kevyt pesu vain silloin kun suodatinvirtaus tukkeutuu ja silloin ei mitään ammoniakkipiikkejä pääse syntymään kun bakteerikanta on kehittynyt. Hyvän bakteerikannan kehittymiseen voi mennä jopa 2 kk. Suodatussieni tarjoaa paljon pinta-alaa hyvän bakteerikasvuston alustaksi, siksi se ei saa olla liian puhdas, pestävä haalealla akvaariovedellä tai johtovedellä vain siinä tapauksessa, ettei vesilaitoksella sen puhdistamiseen ole käytetty kemikaaleja, esim täällä johtovesi on puhdistettu UV-valolla.

Apuna on myynnissäkin olevia kaikenlaisia bakteerivalmisteita suodattimeen, joita voi kokeilla nopeuttaakseen kannan kehittymistä. Jos epäilee että kalat on sairaita, niin on olemassa antibiootteja, joiden ei pitäisi häiritä suodattimen normaalia biologista toimintaa. Liikaa pintojen pesua pitäisi välttää, ellei selvästi ole esim. paksun levän peitossa, lasit voi toki raapata. Pohjan kevyt imurointi. Paljon kasveja. Vedenvaihto noista on tärkein ja voi vaihtaa minusta hyvin vettä 2 kertaa viikossa muttei yleensä enempää koskaan kuin 50%. Käytettävä aina joka vedenvaihdon yhteydessä vedenparannusaineita, niiden pitäisi olla turvallisia.


Valkoinen tai harmaa vesi on merkki juuri heikosta bakteerikannan kehittymisestä, allas ei ole päässyt kypsymään tarpeeksi ja jos on puhdistettu pinnat, niin kuona vain on lähtenyt veteen liikkeelle.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1922
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Lähes koko kalasto kuollut yhtäkkiä, apua tarvitaan kipeästi!

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Viisaita sanoja Taijalta. Samea vesi on useimmiten tosiaan bakteerisamennusta. Bakteerit pääsevät massalisääntymään, jos vedessä on paljon aineenvaihduntatuotteita bakteerien ruokana. Aineenvaihduntatuotteita on vedessä paljon, jos suodattimen bakteeritoiminta on heikkoa tai olematonta, ja/tai kaloja liikaruokitaan. Eli jos suodattimen bakteerit eivät puhdista vettä, niin sitä alkavat tehdä vapaassa vedessä elävät bakteerit. Jos vapaassa vedessä on liian paljon bakteereja, ne ovat haitallisia kaloille. Sitten kun bakteerit ovat saaneet pilkottua kuonan tasolle ammonium/fosfaatti, alkaa myrkyttyminen, koska ammoniumia ja nitriittia hapettavat bakteerit elävät vain pinnoilla (käytännössä suodattimessa) eikä vapaassa vedessä. Eli hiukan yksinkertaistaen: mitä likaisemmalta suodatin näyttää, sitä puhtaampi vesi. Rajoitteena tosiaan se, että kun suodatin menee hyvin "likaiseksi", alkaa kuollut ja elävä bakteerimassa haitata veden kiertoa. Ymmärrän kyllä aloittelijan ajatuksia, että suodatin pitäisi puhdistaa mahdollisimman usein. Siihen vaikuttaa varmasti myös nimitys "suodatin", eli että suodatetaan vedestä likaa pois, ja sitten se lika pitää saada pois suodattimesta, että voitaisiin suodattaa uutta likaa. On myös ehdotettu nimitystä bioreaktori.

Yksi keino päästä eroon bakteerisamennuksesta on UV-suodatus, mutta se ei poista ongelman syytä.

Tuo Bio Pad on vanulevy, joka pitää tosiaan vaihtaa. Sitä ei oikein saa kunnolla puhdistettua ilman että sen rakenne särkyy. Se on tarkoitettu pienten roskien poistamiseen vedestä, ei biologiseen suodatukseen. Minustakin se on kyllä melko turha, ja sen pääasiallinen tarkoitus on varmaankin tuottaa rahavirtaa valmistajalle. Sen voi hyvin korvata vaahtomuovilevyllä, joka puhdistetaan vain harvoin kevyesti.

Kaikkein paras metodi saada uutta bakteerimassaa suodattimeen on puristaa siihen lietettä toimivasta suodattimesta tai vielä parempi siirtää suoraan suodatin materiaalia toimivasta suodattimesta.

Voisitko Taija vinkata jonkun akvaariokäyttöön tarkoitetun antibiootin, joka ei häiritse biologista suodatusta? Olen luullut, että kaikki bakteerilääkkeet tappavat myös suodatinbakteerit.

Jos on varma, ettei vettä kloorata eikä putkistosta liukene kuparia, ei vedenparannusainetta tarvita.
Neomarica
Junior Member
Junior Member
Viestit: 128
Liittynyt: 07:51, 18.05.2022
Akvaarioseurat: Tampereen Akvaarioseura

Re: Lähes koko kalasto kuollut yhtäkkiä, apua tarvitaan kipeästi!

Viesti Kirjoittaja Neomarica »

Jos loput kalat on päässeet väliaikaismajoitukseen, voisikohan sen altaan suodattimesta saada hyvää bakteeriainesta tämän tehopuhdistetun altaan suodattimeen?

Minäkin laittaisin kaikki samat hiekat ja kasvit jne takaisin, koska kalojen kuolema tuskin johtui mistään niistä. Niin kuin edellä mainittu minäkin uskon, että vedessä on tapahtunut kemiallinen reaktio, kalojen kannalta haitallinen epätasapaino, ja sen johdosta kalat ovat myrkyttyneet ja osa kuollut.
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Re: Lähes koko kalasto kuollut yhtäkkiä, apua tarvitaan kipeästi!

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Joo itsekin tuntuu siltä, että myrkytykset tappaa nopeasti kun taudeista näkyy kaloissa yleensä selvempiä merkkejä, joihin ehtii tarttua. Ammoniakkimyrkytys on yleisin akvaariokalojen kuolinsyy, siksi minusta on ihmeellistä, että yleistesteissä ei ole sitä, se yleensä pitääkin ostaa erikseen. Ostamani ammoniakkitesti tosin itsellä vaati 3 erillistä testiliuosta, eli testaaminen ei ole ihan yksinkertaista. Tykkään silti hyvistä testituloksista huolimatta vaihtaa vettä kaloille pari kertaa viikossa, kun ne tuntuvat siitä tykkäävän, se on mun tapani hemmotella kaloja. Ne tulevat leikkimään virrassa. Luonnossakin vesi vaihtuu tosi tiuhaan varsinkin joissa, eikä pohjaa ja pintoja puhdista mikään kuin korkeintaan etanat ja pohjakalat. Joki - ja pohjakalat on tosi herkkiä ammoniakille. Ne kuitenkin hengittää sitä vettä. Luonnossa ammoniakkia ainakin joissa on täysi nolla.

Mulla tuli itsellä ostettua vähän liikaa kalojakin, mikä meinaa useampaa vedenvaihtoa sekä tiuhempaa suodattimen tukkeutumista. Suositus on pelkästään 55 cm kalaa 100 l vettä, mikä tuntuu kyllä tosi vähältä kun kaupoissa altaat on niin täynnä, saa helposti virheluulon että siltä ne näyttää kotonakin.
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5534
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Lähes koko kalasto kuollut yhtäkkiä, apua tarvitaan kipeästi!

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

TaijaT kirjoitti: 15:16, 24.11.2022 Ammoniakkimyrkytys on yleisin akvaariokalojen kuolinsyy,
Mistä tälläinen tieto mahtaa olla peräisin? Varsinkin meillä suomessa suurin osa akvaariosta on pehmeän ja happamen veden altaita joihin ammoniakkia ei edes muodostu.
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Re: Lähes koko kalasto kuollut yhtäkkiä, apua tarvitaan kipeästi!

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

En tiiä nyt onko asiasta tehty mitään tieteellistä tutkimusta, mutta suurin aloittelijoiden virhe on just akvaarion puutteellinen kypsytys ja se on hyvin yleistä, että sitten kalat kuolee äkisti ammoniakkimyrkytykseen ilman hyödyllisiä bakteereja hajottamassa. Asiasta on runsaasti tietoa netistä hakusanalla nitrogen cycle sekä paljon ohjevideoita tähän englanniksi. Kyllähän ammoniakkia, sekä nitriittiä syntyy kalojen ruokinnasta ja jätteistä vaikka olisi hapankin allas, vedenvaihdot on hyvinkin tarpeen, näistä ei kannata luistaa. Tämä selviää varmimmin juuri testaamalla ne vesiarvot jos epäilyttää. Oudon riidanhakuiselta tuntuu toi kommenttisi, siis väität että happamen veden akvaariossa vettä ei siis tarvi ollenkaan vaihtaa? En ole kyllä moisesta ennen kuullutkaan.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1922
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Lähes koko kalasto kuollut yhtäkkiä, apua tarvitaan kipeästi!

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Ei tässä kukaan riitaa ole haastamassa. Hyvä, että saadaan keskustelua aikaiseksi. Puutteellinen kypsytys on tosiaan yleinen aloittelijoiden virhe, ja monesti vielä seurausta siitä, että kypsytys tehdään akvaariokauppiaan virheellisten neuvojen mukaan: uuteen akvaarioon laitetaan bakteeriympppiä ja annetaan akvaarion sitten "kypsyä" 2 vkoa, jonka jälkeen laitetaan kalat ja ihmetellään, miksi tulee nitriittiä, vaikka niin kauan kypsytettiin. Myrkytykset tulevat tavallisissa makeavesiakvaarioissa nitriitistä, ei ammoniakista. Teemu on siinä oikeassa, että happamassa vedessä ammoniakkia muodostuu vain mitättömiä määriä. Se johtuu siitä, että määritelmän mukaan hapan vesi tarkoittaa sitä, että siinä on vety-ionien (H+) ylimäärä. Nämä vety-ionit tunkevat ammoniakkimolekyyliin (NH3) mukaan, jolloin muodostuu ammoniumia (NH4+), joka on myrkyllistä vain hyvin suurina pitoisuuksina. Ammoniumin ja ammoniakin suhteellisista pitoisuuksista eri pH-arvoissa löytyy kuvaajia netistä, esim.
https://compost.css.cornell.edu/odors/ammonia.html
Kuvasta näkyy, että vasta yli 8 pH-arvoissa alkaa tulla merkittävästi erittäin myrkyllistä ammoniakkia. Pitoisuus vaihtelee tosin lämpötilan mukaan. Linkin kuvaaja on 25 asteessa.

Kypsässä akvaariossa ei ole mitään näistä myrkyistä kuin hyvin pieniä määriä, mutta tämähän ei tarkoita sitä, etteikö vettä tarvitse vaihtaa. Vettä vaihdetaan muista syistä.

Mikä on akvaariokalojen ENNENAIKAISEN kuoleman yleisin syy, on mielenkiintoinen kysymys. Veikkaisin, että se ei sittenkään ole nitriitti/ammoniakki -myrkytys, vaan erilaiset huonoista olosuhteista johtuvat bakteeri-infektiot.
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Re: Lähes koko kalasto kuollut yhtäkkiä, apua tarvitaan kipeästi!

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

Googlella löytyy hakusanoilla"most common reason for aquarium fish death" tämmönen linkki ekana:

https://www.bunnycart.com/blog/10-most- ... 20a%20week. Ekana mainitaan heikko akvaarion kypsytys. Tämä on lisäksi useiden seuraamieni enkunkielisten akvaariotubettajien mielipide jotka on harrastaneet sitä monta vuotta ja joilla on useita tankkeja, en nyt muista kuka siitä sanoi, mutta tuo tulee heikko kypsytys aina esiin kun etsii kalakuolema aiheesta, itselle se on mielenkiintoinen aihe, koska en halua että mulle kävis koskaan niin. Yleensä jos on infektio niin siinähän tulee ensin näkyviä oireita kaloille ja kalat kuolee hitaasti, ei yhtäkkiä yhdessä yössä varsinkaan kun vedenvaihto ketjun aloittajalla jäi ilmeisesti ensin tekemättä, sen sijaan meni sekoittamaan tankin vettä pohjaimuroinnin avulla.

Tiedän tuosta ammoniakkipitoisuuden vaarallisuudesta, että matala ph auttaa asiaan, se antaa anteeksi enemmän ammoniakkipitoisuutta, ei siis ole niin myrkyllistä kaloille mutta ei se terveellistäkään ole. Kalat siis ui omassa kusessaan ja vesi haisee ainakin mun nokkaan pahalle jo pienilläkin ammoniakkipitoisuuksilla. Mutta nitraattivedenkierrossa (nitrogen cycle) 1. vaarallinen yhdiste on ammoniakki joka noista on kaloille se kaikkein myrkyllisin, se muuttuu sen jälkeen nitriitiksi, joka on toiseksi myrkyllisin kaloille, vasta sitten se muuttuu vaarattomammaksi nitraatiksi, jota kasvitkin jo osaa käyttää. Aiempi Teemu Salosen kommentti antoi aihetta ymmärtää, että ammoniakkia ei edes synny jos on matala ph, mikä on kyllä täyttä potaskaa. Siis kysytään että mun pitää perustella asiaa, kun itsekään ei sitä perustele mitenkään.

Muutenkin tuntuu että suomessa harrastus on vähemmän laajaa ja lapsenkengissä, harmittava tosiasia. Suurimmat kalaharrastajat on amerikassa ja sielläkin tieto vasta kehittyy.
Naskalin
Junior Member
Junior Member
Viestit: 117
Liittynyt: 15:05, 27.02.2017
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Vantaa

Re: Lähes koko kalasto kuollut yhtäkkiä, apua tarvitaan kipeästi!

Viesti Kirjoittaja Naskalin »

[sensuroitu] kirjoittaa, mutta jonnekin on pakko hiukan purkaa tunteita. Tällä kertaa paska säkä osui omalle kohdalle.
Itsellä kuoli viime yönä 450l altaasta otsikon tyyppisesti kaikki kiekkokalat ja punapäätetrat. Altaassa olleet monnit, plecot, ravut, yms. jäivät henkiin ja jatkavat elämää normaalisti.

Perjantai-iltana tehty n.1/3-4 osan vedenvaihto, lauantaipäivä vietetty muualla ja sunnuntaiaamuna klo 4 kerätty raadot altaasta. Ennen 1/2 osan hätävedenvaihtoa liuskalla katsoin arvoja ja ainoa mikä näytti olevan hälyttävästi pielessä oli kloorin määrä. Liuskan asteikko kloorille on mitä on, joten siitä vaikea vetää yksiselitteisiä johtopäätöksiä, mitä todelliset arvot ovat olleet, joka tapauksessa vaikuttaisi olevan ylitse kolmen, johon purkin asteikko myös loppuu.

Jälkiviisaus on tunnetusti se paras viisaus, mutta olisi varmaan pitänyt kiinnittää vettä vaihtaessa enemmän huomiota siihen kuplien määrään mitä letkusta tuli. Jos joku näyttää epäilyttävältä, niin sitä se pääsääntöisesti myös ilmeisesti on. Mutta kun on tottunut luottamaan, että kraanavesi on riittävän laadukasta, niin sitten kun se piikki sieltä tulee, niin sitä ei hoksaa ennen kuin on liian myöhäistä.

Kiekot ja parvessa uivat punapäätetrat oli itselle se silmäterä altaassa, nyt allas vaikuttaa pystyyn kuolleelta. Masentavaa.
Neomarica
Junior Member
Junior Member
Viestit: 128
Liittynyt: 07:51, 18.05.2022
Akvaarioseurat: Tampereen Akvaarioseura

Re: Lähes koko kalasto kuollut yhtäkkiä, apua tarvitaan kipeästi!

Viesti Kirjoittaja Neomarica »

8O Ihan hirveetä !! Otan osaa :cry:
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5534
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Lähes koko kalasto kuollut yhtäkkiä, apua tarvitaan kipeästi!

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Naskalin kirjoitti: 12:48, 12.03.2023
Jälkiviisaus on tunnetusti se paras viisaus, mutta olisi varmaan pitänyt kiinnittää vettä vaihtaessa enemmän huomiota siihen kuplien määrään mitä letkusta tuli. Jos joku näyttää epäilyttävältä, niin sitä se pääsääntöisesti myös ilmeisesti on. Mutta kun on tottunut luottamaan, että kraanavesi on riittävän laadukasta, niin sitten kun se piikki sieltä tulee, niin sitä ei hoksaa ennen kuin on liian myöhäistä.
Olen pahoillani kokemastasi. Nähtävästi vedenparannusaine ei hoitanut hommiaan. Mitä ainetta käytit?
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1922
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Lähes koko kalasto kuollut yhtäkkiä, apua tarvitaan kipeästi!

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Mitä muuta voi sanoa, kuin että otan osaa, varsinkin kalojen puolesta.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”