Taistelukala ja joululoma

Rihmakalat, kiipijäkalat, pusukalat, taistelukalat jne.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
KeltainenSukarapu
Starting Member
Starting Member
Viestit: 2
Liittynyt: 16:44, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Taistelukala ja joululoma

Viesti Kirjoittaja KeltainenSukarapu »

Eli, akvaarioita löytyy talosta kaksi. Isossa akvaariossa (300l) on enemmän asukkaita (kirsikkabarbi ja kardinaalitetraparvi, partamonni, sukarapuja ja kamala kasa kotiloita), pienemmässä yksi taistelukala, rapuja ja kotiloita. Ruokinta-automaatteja löytyy taloudesta 1kpl.

Joululomalla olemme kotoa 2vk poissa, saan akvaarioista tietämättömän käymään muutaman kerran tarkistamassa akvaarioiden kunnon, mutta ruokintaa en ehkä uskalla jättää hänen harteille. Laitan kirjalliset ja tarkat ohjeet taiston altaan vesimäärän vaihdosta, mutta mites ruokinta? Laitanko automaatin pyörimään taiston altaaseen vai isompaan altaaseen? Isompi allas ei toisaalta pilaa vettä niin nopeasti, mitä taiston allas, eli sinne voisi laittaa jonkinlaisia lomaruokia myös (suosituksia saa antaa). Ja kannattaako kaiken varalta taiston altaasta ottaa loman ajaksi sukaravut turvaan? Mitään jättimäistä tilaa niille ei ole, mutta esim syvä karkkirasia omalla suodattimella ja hiekkapohjalla + muutama kasvi on mahdollista laittaa.

Ensimmäistä kertaa olen lomalle lähdössä niin, että akvaariossa asuu muitakin kuin vain rapuja ja kotiloita. Harrastusta takana alle vuosi
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Taistelukala ja joululoma

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Aikuiset kalat pärjäävät 2 vkoa ilman ruokintaa. Siinä tapauksessa, että kaloja on yliruokittu (kuten yleensä tapahtuu), voi paasto tehdä hyvääkin. Voit alentaa lämpötilaa hiukan, niin aineenvaihdunta hidastuu. Rapujen luulisin löytävän pohjalta ja kasvien seasta kaikenlaista pientä syötävää.

Kun teet ennen lomaa pari kertaa 50% vedenvaihdon, luulisi taiston pärjäävän 2 vkoa ilman vedenvaihtoa. Toki riippuen akvaarion koosta.

Paras tosiaan, ettei anna maallikolle mitään akvaariotehtäviä.
Neomarica
Junior Member
Junior Member
Viestit: 128
Liittynyt: 07:51, 18.05.2022
Akvaarioseurat: Tampereen Akvaarioseura

Re: Taistelukala ja joululoma

Viesti Kirjoittaja Neomarica »

Voisiko taistolle laittaa kerta-annokset valmiiksi pikku purkkeihin tms, jos lomahoitaja voisi ne sitten ohjeen mukaan antaa? Ei kuitenkaa välttämättä joka päivä vaan silloin tällöin että vesi pysyy varmasti hyvänä. Ruokinta-automaatin laittaisin ehdottomasti vain isoon altaaseen ja varmistaisin hyvissä ajoin että se toimii moitteettomasti eli käyttöön jo hyvissä ajoin. Ja annokset sillä aika minimiin vedenlaadun varmistamiseksi. Entäpä jos taisto muuttaisi isoon altaaseen muiden kanssa loma-ajaksi? Onko vedessä iso ero (vesiarvoissa, lämpötilassa)? Vai eikö se sovi muiden kalojen puoleen sinne isoon?
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Taistelukala ja joululoma

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Ihan hyvä idea laittaa kerta-annokset pikkupurkkeihin. Silti vaara, että lomahoitaja tekee itsenäisiä päätöksiä tyyliin "se ahmi niin nopeasti kaiken, että annoin 'vähän' lisää". Sun pitää teroittaa sille, että missään tapauksessa ei saa antaa yhtään enempää, vaikka se kala huutaisi sieltä suomeksi, että lisää. Ja perustella vielä, miksi ei enempää.

Kai se taisto voisi muuttaa isoonkin akvaarioon. Kirsikkabarbit tuskin näykkii huntupyrstöjä kuten jotkut muut barbit. Voithan kokeilla jo pari päivää ennen lähtöä, onko ongelmia. Onko vesiarvoissa eroja, ei voi tietää, kun et ole maininnut niitä.
KeltainenSukarapu
Starting Member
Starting Member
Viestit: 2
Liittynyt: 16:44, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Re: Taistelukala ja joululoma

Viesti Kirjoittaja KeltainenSukarapu »

En taida uskaltaa laittaa isomaan altaaseen, mun yks kirsikkabarbi uros on tosi äkäinen ja reviiritietoinen. Olen miettinyt myös, jos tuon taistelukalan myis pois ja ottais uuden kun aika on parempi
TaijaT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 14:02, 17.11.2022
Sukupuoli: Nainen

Re: Taistelukala ja joululoma

Viesti Kirjoittaja TaijaT »

2 viikkoa kyllä tuntuu pitkältä ajalta ilman ruokaa jos tankissa ei ole paljon levää ja kasveja jota kalat voi syödä. Varmuudeksi joku voisi käydä ruokkimassa kalat edes kerran ennaltamääritellystä annospussista ettei tule liikaa. Toisaalta on 2 viikon lomaruokiakin lie olemassa. Itse olen miettinyt samaa ja ehkäpä päädyn hankkimaan kahdelle akvaariolle 2 luotettavaa ruoka-automaattia. Ainakin hiutaleruoka tukkii automaatit, jotenka pitää hankkia sellainen jossa on tuuletin kuivaukseen tai käyttää pelkkiä rakeita. Pyörivä rumpu on mielestäni luotettavampi kuin JBL:n korkkiruuvisysteemi, minkä ostin. Automaattia on lisäksi hyvä testata pari päivää, että näkee mitä se alkaa tekemään. Kätevä keksintö on hullulle neurootikolle myös melko halpa Gigantistakin löytyvä kolmenkympin HD turvakamera jossa on ilmainen seuranta-appi kännykkään, josta näkee onko tulossa katastrofi ruoan suhteen vaiko ei, toimiiko automaatti.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Labyrinttikalat”