Loisteputket LEDeiksi -> levä kasvaa, kasvit ei

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
Jonda
Junior Member
Junior Member
Viestit: 107
Liittynyt: 11:16, 15.09.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Liminka

Loisteputket LEDeiksi -> levä kasvaa, kasvit ei

Viesti Kirjoittaja Jonda »

Altaan tiedot:
- Juwel Rio 240, alkuperäinen suodatin, valmistajan loisteputket vaihdettu valmistajan Colour ja Day -LED putkiin
- n. 30-40 keisaritetraa (valta osa alle 6kk ikäisiä poikasia), n. 10 punapäätetraa, 4 pandamonnista, jaguaarimonninen, partaimumonni
- kasveina vedensuosikkia, kierteisvallisneriaa, jaavan saniaista ja jaavan sammalta
- vedenvaihto 1/3 n. 4-6 vkon välein (liian harvoin, tiedän... yritän parantaa tapojani :) )
- ph n. 7,5, NO3 12,5, muita en ole mittaillut
- epäsäännöllinen kasvilannoitus Easy-lifen Profitolla

Vaihdoin siis loisteputket LEDeihin n. 6 kk sitten, ja siitähän ne ongelmat alkoikin. Jonkin aikaa vaihdon jälkeen levät alkoi kasvaa, ja samalla kasvien kasvu hidastui. Selvittelin asiaa netistä ensin itse, ja tein seuraavia toimenpiteitä yksi kerrallaan ja seurasin muutaman viikon vaikutuksia:
- lisäsin kasvilannoitusta (ja ostin uuden purkin, entinen oli muuttunut väriltään mustaksi, ajattelin että se on vanhentunut?) siten että laitoin reilun annoksen 2 krt viikossa, eli tuplat ohjeeseen verrattuna
- vähensin valojen päällä olo aikaa 11h -> 9h
- lisäsin valotauon keskelle päivää: 4h päällä ,2h pois, 4h päällä (ja vielä tunti pois päällä olo ajasta)
- lisäsin edelleen nestemäisen kasvilannoituksen määrää kolmeen kertaan viikossa
- kokeeksi muutama kasvilannoite tabletti muutaman kasvin juurelle
- easy-lifen easycarbo bio -hiilarin lisäys

Mutta, mikään ei auta :(, akvaario on ollu talossa lähes 20 vuotta, ja nyt ensimmäistä kertaa on seinä vastassa, enkä tiedä mitä tehdä. Kaikki kasvit on leväkasvuston peittämää, uutta kasvua ei juuri näy, ja kaikki on väriltään masentavan tummanvihreää. Kahdessa vedensuosikissa on n. puolen sentin pätkää uutta terveen näköistä vaaleaa kasvua, mutta siinä se pysyy, ei kasva enempää.
Mikä tässä menee vikaan?
Keisaritetrat sentään innostu lisääntyyn omia aikojaan aikalailla valojenvaihdon aikaan (en muista tarkkaan), jotain hyvää, kai :).
Lode
Junior Member
Junior Member
Viestit: 73
Liittynyt: 23:03, 14.09.2020
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Loisteputket LEDeiksi -> levä kasvaa, kasvit ei

Viesti Kirjoittaja Lode »

En ole paras asiantuntija, mutta auttaisiko se, jos yrittäisit saada tänne kuvaa siitä, millaista levää siellä kasvaa? Eri levälajit kun viihtyvät hyvin eri oloissa, niin on hankala ilman tarkempaa kuvausta miettiä, mitä voisi lähteä säätämään. Myös kokeneempia saattaisi auttaa tieto siitä, minkä merkkiset tai malliset ledit akvaarioon vaihdoit. Uskoisin, että myös vedenvaihdon tihentämisellä siihen suositeltuun kerran viikkoon poistuisi akvaariosta ylijäämälannoitteita ja muita yhdisteitä, joita kalat sinne tuottavat, ja joista levät ehkä innostuvat.
Jonda
Junior Member
Junior Member
Viestit: 107
Liittynyt: 11:16, 15.09.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Liminka

Re: Loisteputket LEDeiksi -> levä kasvaa, kasvit ei

Viesti Kirjoittaja Jonda »

LEDit on tosiaan nuo Juwelin omat Day (9000 Kelvin, https://www.juwel-aquarium.de/en/Produc ... s/LED-DAY/)
ja Colour (4425 Kelvin, https://www.juwel-aquarium.de/en/Produc ... ED-COLOUR/)

Kuvaa en vielä onnistunut saamaan, mutta yritin tunnistaa leviä itse, ja mielestäni suurin ongelma on tumma ohut kerros lehtien päällä, ehkä ruskolevää...? Sinilevän tuntomerkitkin passaa, mutta en huomaa mitään erityistä hajua tuola.
Toinen on vaaleanvihreää, noin millin-parin korkuista, kasvaa tasaisena mattona kasvien pinnalla.

Ryhdistäydyn nyt tuon vedenvaihdon kans, tulosten näkemiseen mennee jonkun aikaa :).

Kiitos vinkeistä, toki kuulisin mielellään vielä lisää :)!
joosefina
Starting Member
Starting Member
Viestit: 2
Liittynyt: 04:34, 08.01.2022
Sukupuoli: Nainen

Re: Loisteputket LEDeiksi -> levä kasvaa, kasvit ei

Viesti Kirjoittaja joosefina »

Hei, minulla ihan sama ongelma. Myös Juwelin rio 240, jonka jouduin kiireessä ostamaan (Vanha rikkoutui, lasten vauhdikkaissa leikeissä). Minulla on alkuperäisen suodattimen lisäksi ulkoinen eheim prof 3 suodatin. Minulla nyt kaksi noita day valoa, kun neuvoivat että color valo edistää levän kasvua, mutta vaihdon jälkeen ongelmat jatkuivat, ehkä jopa pahenivat. Minä kuvittelin tuon levän (tumman vihreä limakerros kasvien päällä ja pohjahiekassa) jonkinlaiseksi sinileväksi, haju on maakellarimainen, ei kovin voimakas. On kyllä kuvakin, mutta liian suuri tänne ladattavaksi. Vaihdan vettä 1-2 vkon välein. Nyt akvaario kokonaan pimeänä muutaman päivän ja sinilevän poistoon tarkoitettu aine vaikuttamassa siellä. Ensin poistin niin paljon levää kuin pystyin. Lähtee onneksi aika helposti, paitsi veden suosikeista oli vaan pakko katkaista, pahimmat kohdat kokonaan. Saa nähdä auttaako, mutta pelkään, että kuitenkin tulee uudestaan. Toivottavasti löytyy apua.
Jonda
Junior Member
Junior Member
Viestit: 107
Liittynyt: 11:16, 15.09.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Liminka

Re: Loisteputket LEDeiksi -> levä kasvaa, kasvit ei

Viesti Kirjoittaja Jonda »

Minäkin painiskelen vielä saman ongelman kanssa, kierteisvallisneria kasvaa kituliaasti, jää alle 10 cm pituiseksi, vedensuosikista oli yksi 5 cm pätkä enään jäljellä kun kokeilin paikallisen akvaarioliikkeen myyjän suosituksesta vaihtaa yksi kohta hienosta pohjahiekasta Aqua Growt Soil:iin (https://www.amazon.com/Hydor-Prodibio-A ... B073RDCTBQ), ja juurelle pari savikuulaa. No, on se 2 kk jälkeen vielä hengissä, mutta pituus ei ole ylittänyt 10 cm... eli sekin kituu jotenkin,
Vedenvaihtovälin tiivistämisellä en huomannut suurta vaikutusta tilanteeseen. Ehkä tuo juurelle laitettava lannoite vähän paremmin auttaa kasveja, pysyvät kitumalla hengissä kuitenkin.
Uutena vaivana sielä on nyt alkanut kasvaa pitkää rihmalevää... kasvien pinnalla edelleen n. millin pituista vaaleanvihreää levää, niinkuin karvapeite, ei semmoista kalvomaista. :(
SiriusAng
Member
Member
Viestit: 358
Liittynyt: 13:09, 30.09.2003
Akvaarioseurat: TAS

Re: Loisteputket LEDeiksi -> levä kasvaa, kasvit ei

Viesti Kirjoittaja SiriusAng »

Jos tästä on mitään lohtua, niin yleensä tuon tyyppiset ongelmat tulee LED:eihin siirtymisen alkuvaiheessa ja jäävät pois kun tasapaino löytyy uudestaan. En oo paras neuvomaan kasviasioissa, mutta yleensä valoteho nousee, kun siirrytään LED:eihin. Mutta koska CO2 ja ravinteiden määrä ei nouse, niin kasvit ei pysty hyödyntämään lisääntynyttä valonmäärää. Mutta sen sijaan levät pystyy ja vievät kasveilta lopunkin elintilan. Itsekin kokeilin tämän käytännössä kun hankin entisen kasvialtaan mutakaloille (allas jossa ei ole kasveja kuin nimeksi).. Levää riitti monessa muodossa ja kauan, kunnes tajusin ottaa puolet valoista pois. Lisäksi altaan reunalle tuli peikonlehti ja kultaköynös imemään ravinteita.

Mutta periaatteessa oot tehnyt kaiken ihan oikeeseen suutaan eli kasvien lisääminen, ledien käyttöönotto asteittain (eli juuri nuo valotauot ja ihan lyhyitä "päiviä" alkuun (esim. osa aloittaa 4h päivästä ja pidentää sitä tunti kerrallaan hitaasti). Lannoitteiden sijoittaminen pohjaan kasvien saataville on myös hyvä idea. Huono uutinen on, että nuo harvoin korjaantuu kovin nopsaan. Jos tästä on mitään apua, niin itse käytän nykyisin apuna mm. pintavesikasveja (blokkaavat valoa ja vievät ravinteita vedestä paljon) samanasian asian ajaa myös esim. kultaköynös. Myös vedenvirtauksen lisääminen saattaa auttaa, jos ongelmana on ettei ravinteet kulkeudu kasveille asti. Mitä enemmän sielä on kasveja, sitä enemmän ne estävät veden virtausta ja sitä heikommin ravinteet liikkuvat.

Eli jos mentäisiin ajassa taaksepäin, niin olisi ehkä valittu heikompi tehoinen valaisin (jos ei tarkoitus ole hankkia vaativampia kasveja). Otettu ne käyttöön tunti kerrallaan ja lisätty samaanaikaan reilusti kasveja. Muokattu CO2 lisäystä ja lannoitusta. Jos tästä on mitään apua, niin Aquascape porukoilta löytyy näihin paljon ohjeita, koska heillä on pääsääntöisesti käytössä aika järeitä valoja vaativien kasvien takia. :)
joosefina
Starting Member
Starting Member
Viestit: 2
Liittynyt: 04:34, 08.01.2022
Sukupuoli: Nainen

Re: Loisteputket LEDeiksi -> levä kasvaa, kasvit ei

Viesti Kirjoittaja joosefina »

Hei, sain leväongelman selätettyä, jee!! Aluksi tosiaan puhdistin tankin hyvin ja laitoin levämyrkkyä, pidin peittoa akvaarion päällä, että oli 5 päivää ihan pimeänä, auttoi hetkeksi, sitten levä tuli takaisin. Molemmat kannen läpät avattiin niin, ettei oo niin umpinainen. Otin myös kuplakoneen pois, ei apua. Lannoitin kasveja. Tauotettiin valoja. Lopulta se mikä auttoi, oli lediputkien kääntäminen niin, että kirkas valo tulee ylöspäin juwelin molemmat putkista.Nyt kasvit taas kasvaa ja akvaario on puhdas, huh.
Koomikko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2235
Liittynyt: 13:14, 20.04.2012
Akvaarioseurat: Kalasoppa
Sukupuoli: Mies

Re: Loisteputket LEDeiksi -> levä kasvaa, kasvit ei

Viesti Kirjoittaja Koomikko »

Ongelmat johtuvat valon lisääntymisestä suhteessa ravinteiden lisääntymiseen. Levät kyllä pärjää mutta kasvit tarvitsevat ravinteita. Toivottavasti vaihdat nykyään vettä useammin enemmän ja säännöllisesti. Vesi arvoja kannattaa mittailla säännöllisesti ainakin sen aikaa kunnes säännöllisillä rutiineilla akvaario on tasapainossa.
Tuo profito ei yksin riitä mihinkään. Mittaa nyt ensin nitraatin määrä jos se ei ole tiedossa. Kuva kertoisi aika paljon.

Nyt kun valoa on enemmän olisi mahdollisuus ottaa akvaarioon vaativampia kasveja.
Kirjoituksistani ei pidä loukkaantua.
Jonda
Junior Member
Junior Member
Viestit: 107
Liittynyt: 11:16, 15.09.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Liminka

Re: Loisteputket LEDeiksi -> levä kasvaa, kasvit ei

Viesti Kirjoittaja Jonda »

Kiitos hyvistä huomioista. Olen nyt vaihtanut vettä n. 1/4 viikon tai kahden välein, mittasin myös nitraatin, ja se näytti 12.5 mg/l.
Rihmalevä on nyt varmaan suurin haaste, sitä pitää siivota kerran viikossa. Kuvakin olis mutta on vähän teknisiä haasteita nyt saada se tänne... :)
Kaikenkaikkiaan kasvit on vielä hengissä, kierteisvallisneria leviääkin jonkin verran, mutta jotenkin se jää mun mielestä normaalia matalammaksi, ja lehtien pinnalle kertyy se vaaleanvihreä 'karvapeiteen näköinen' kerros, noin millin pituista. Vallisneria puskat on aika tiiviisti, en ole uskaltanut kovin karsia jos ne häviää kokonaan, mutta nyt tein pieniä testialueita, ja karsin niitä sen verran että väliin jää virtaavaa vettä.

Valon suhteen ajattelin kokeilla vielä jakaa valojaksot kahtia, eli päivän aikana valot on päällä n. 2 h ja välissä n. 1 tauko yhteensä 4 noita 2h pätkiä on valot päällä. En tiedä onko tuosta mitään hyötyä, mutta ajattelin omalle kohalle, paahteisen auringon alla on kivempi olla lyhyempi pätkä kerrallaan ja sitten istua varjossa välillä :D .

Tuosta nestemäisestä lannoitteesta, onko joku muu tehokkaampi/parempi kuin tuo Profito? Edellisen vedenvaihdon aikana työnsin lisää saviturvepalloja hiekkaan, katotaan saako ne kasvua nopeutuun (kuinkahan kauan yksi tuommoinen pallo säilyy ennenkuin tarvii laittaa uuden samaan kohtaan...?)
GTX
Senior Member
Senior Member
Viestit: 552
Liittynyt: 23:14, 01.01.2014

Re: Loisteputket LEDeiksi -> levä kasvaa, kasvit ei

Viesti Kirjoittaja GTX »

Vedenvaihdoissa voisit kokeilla 50% määrää säännöllisesti kerran viikossa. Samaten lannoitus säännölliseksi määrän ja ajan suhteen. Epäsäännöllinen vedenvaihto ja lannoitus voivat jo ylläpitää leväongelmaa.

Valaisussa olisi parempi siirtyä yhteen 2-3 tunnin valotaukoon päivässä. Jos pätkit valaistuksen useiksi pieniksi jaksoiksi, niin kasvien yhteytys ehtii juuri lähteä käyntiin ja sitten se taas katkeaa. Ei hyvä kasvien kasvulle, mutta luultavasti levät kyllä kasvavat hyvin.

Onko parempaa lannoitetta kuin ProFito? On ja ei. Riippuu ihan siitä, että saavatko kasvisi kaiken tarvitsemansa ProFitosta, vai eivätkö saa. ProFito on yleislannoite, joka sisältää "rautaa, kaliumia, mangaania ja muita ravinteita". Joskus nämä yleislannoitteet ovat sopivia, mutta eivät aina, eivatkä jokaiseen akvaarioon. Nitraattia sulla näyttää olevan riittävästi, mutta miten on fosfaatin, kaliumin ja raudan määrä? Nämäkin pitäisi mitata, niin sitten voisi yrittää säätää lannoitusta tarkemmin kohdalleen.

Valoakin sulla on kohtalaisesti. Entä hiilidioksidi? CO2 määrä olisi myös oleellista mitata pidemmällä ajanjaksolla Drop Checker-tyyppisellä testilaitteella. Lannoituksen muuttaminen ei auta, jos alhainen CO2 määrä on kasvien kasvua rajoittava tekijä.

Lannoituksesta ja levistä löytyy hyviä artikkeleita Aquasabin sivuilta https://www.aquasabi.com/aquascaping-wiki
Jonda
Junior Member
Junior Member
Viestit: 107
Liittynyt: 11:16, 15.09.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Liminka

Re: Loisteputket LEDeiksi -> levä kasvaa, kasvit ei

Viesti Kirjoittaja Jonda »

Selvä homma, palaan alkuperäiseen valaistukseen, enpä osannut tuota ajatella :).
Ei löydy iteltä noita testejä suoraan, joten pistin tilaukseen.
Jatkan tuota profiton käyttöä kuten tähän asti (kaksinkertainen annos), kuten myös lisään ohjeen mukaisen annoksen tuota easycarbo bio:a, jota olen kans käyttänyt hieman epäsäännöllisesti, kun siitä ei näytä olevan apua. Mutta ehkä sekin johtuu epäsäännöllisestä käytöstä :).
Jonda
Junior Member
Junior Member
Viestit: 107
Liittynyt: 11:16, 15.09.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Liminka

Re: Loisteputket LEDeiksi -> levä kasvaa, kasvit ei

Viesti Kirjoittaja Jonda »

Nyt on testituloksia:
K 9 mg/l
PO4 0,2 mg/l
Fe 0,4 mg/l

Amatöörianalysoijana sanoisin, ettei nuo ihan metässä ole, ehkä tuo K vähän alakanttiin? Laitoin eilen myös tuon tonttulakin näköisen lasihökötyksen ('Drop Checker-tyyppinen testilaite') mittailemaan hiilidioksidia, ja nyt vajaan vuorokauden jälkeen indikaattori neste on ihan tummansinistä, mikä mittariston mukaan tarkoittaa ihan liian vähän hiilareita.
Kaapista löytyis easylifen nestehiilaria, jota laitoin jossakin välissä, mutta lopetin kun ei näyttänyt auttavan. Eli tällä hetkellä sinne ei lisätä mitään. Ohje sanoo 10 ml / 100l, aloitan varmaankin nyt sillä ensin, vai miten kannattais tehdä?
Ja muutan vedenvaihdon 50% / viikko :)
GTX
Senior Member
Senior Member
Viestit: 552
Liittynyt: 23:14, 01.01.2014

Re: Loisteputket LEDeiksi -> levä kasvaa, kasvit ei

Viesti Kirjoittaja GTX »

No nyt on hienoa tekemistä ja eteenpäin on hypätty iso askel. Ravinteiden osalta testitulokset näyttää mun mielestä siltä, ettei niissä ole mitään kasvien kasvua rajoittavaa tekijää. Hiilidioksidin puute taitaa olla ongelman aiheuttaja, kuten testitulos osoittaa.

Onko Drop Checkerissä käyttämäsi testiliuos 20 vai 30 mg/l (ppm)? Jos on 30 mg/l liuos, niin ei sitä tarvitse sinisestä ihan kirkkaan vihreäksi asti saada, kun kyseessä ei kuitenkaan ole viimeisen päälle viritetty kasviakvaario. Riittävä CO2-taso sulle on varmasti 20 mg/l, tämän mittaamiseen saa valmista testiliuosta ainakin Aquasabilta.

EasyCarbo jakaa mielipiteitä suuntaan ja toiseen. Jotkut vannovat sen puolesta, kun taas toisilla siitä ei ole ollut mitään hyötyä. Minä en usko siitä olevan hiilidioksidin lähteeksi, toimii ehkä levämyrkkynä joissakin tapauksissa. Itse kokeilin kerran EasyCarboa useamman kuukauden ajan tupsulevän vähentämiseen, mutta en nähnyt minkäänlaista vaikutusta.

Kun akvaariosi koko on 240 litraa, niin järkevin ratkaisu tasaisen ja riittävän CO2-tason ylläpitoon on paineistetun hiilidioksidin käyttö. Mielelläni kertoisin jostain edullisesta vaihtoehdosta, mutta kun niitä ei käytännössä ole. Jos tekee kerralla hyvän, niin 2 kg hiilidioksipullo, paineenalennin/regulaattori neulaventtiilillä, kuplalaskuri, hyvä levitin ulkosuodattimen letkuun (esim Sera flore 500) ja magneettiventtiili + ajastin katkaisemaan CO2-syöttö yöajaksi.

Jos aloitat hiilidioksidin syötön, niin sitten taas ravinteiden mittausta, koska kasvien kunnollinen kasvuun lähtö kuluttaa reilummin ravinteita.
Jonda
Junior Member
Junior Member
Viestit: 107
Liittynyt: 11:16, 15.09.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Liminka

Re: Loisteputket LEDeiksi -> levä kasvaa, kasvit ei

Viesti Kirjoittaja Jonda »

Olen nyt tässä pähkäillyt mitä tekisin, kiinnostais kyllä tuota CO2 lisäystä laittaa, mutta joutuuhan niihin näköjään sijoittamaan. Ja lisäksi systeemeillä on jonkin verran hintaeroa, hankalaa tietää mikä se järkevin sitten olis...
Ja sitten lueskelin tältä foorumilta juttuja CO2 laitteista, ja sielä puhuttiin sihisevistä liittimistä, lattialle valuneista vesilitroista jonkun osan pettäessä... Huh 8O
Ja tuosta nestemäisestä hiilarista ei tosiaan ole yhtään mihinkään.
Luulisin että mun Drop Checkerin testilius on tuo 20, kovin helposti sitä tietoa en löytänyt, mutta tästä se maxi versio mulla on
https://www.akvaariotarvike.fi/kauppa/a ... p-checker/
Se on pysynyt viikon kokoajan samanvärisenä,eli tumman sinisenä, joko asensin sen väärin, tai sielä tosiaan on hiilarinpuutetta (viikko sitten lisäämäni nestemäinen hiilari ei vaikuttanut testerin liuoksen väriin millään tavalla).
Haaparannan Ikeaan olis tulossa reissua kohta, käynpä kattoon olisko siinä lemmikkiliikkeessä (Djurmagnet tms) noita hiilarisysteemejä.
Niin joo, ja vielä, mulla on suodattimena Juwelin oma sisäsuodatin, vaikuttaa vissiin siihen millaisen levittimen laittaa, jos ymmärsin oikein :)
GTX
Senior Member
Senior Member
Viestit: 552
Liittynyt: 23:14, 01.01.2014

Re: Loisteputket LEDeiksi -> levä kasvaa, kasvit ei

Viesti Kirjoittaja GTX »

Sisäsuodattimeen ei tosiaan voi liittää mainitsemaani Sera flore levitintä, mutta levitintä voi käyttää myös kiertovesipumpun avulla. Siinä olisi yksi ratkaisu, ettei tarvitse pelätä vesivuotoja, kun laittaa levittimen ja kiertovesipumpun altaan sisäpuolelle. Jos on vielä mahdollista sijoittaa CO2-pullo ylemmäs kuin akvaarion vedenpinta, niin sitten ei edes CO2-letkun kautta ole vuotomahdollisuutta.

Mitään muuta levitintä en osaa suositella, kun minulla on kokemusta vain kahdesta levittimestä. Ferplast CO2 Energy Mixer oli täysin käyttökelvoton, hiilari liukeni huonolla suhteella, hiilaria karkasi paljon ja suodatuslevy tukkeutui parissa päivässä. Sera flore on tehokas, siitä ei karkaa yhtään hiilaria, ainoa heikko kohta on CO2-letkun liitin, jota on käsiteltävä varoen.

Onko kenelläkään kokemuksia hyvistä levittimistä?

Vältä halvimpia ratkaisuja, ne saattavat toimia pienissä akvaarioissa, mutta 240 litraiseen suosittelen kunnon laitteita. Investointi kaikkine tarvikkeineen on arviolta 300-350 €. Se on iso raha, jonka vastineeksi saa rehevät hyvinvoivat kasvit.
SiriusAng
Member
Member
Viestit: 358
Liittynyt: 13:09, 30.09.2003
Akvaarioseurat: TAS

Re: Loisteputket LEDeiksi -> levä kasvaa, kasvit ei

Viesti Kirjoittaja SiriusAng »

Ihana kuulla, että olet pääsemässä voitolle levistä! Mulla ei ole itselläni kokemusta co2 lisäyksestä, joten tulin vaan onnittelemaan! :mrgreen:
Jonda
Junior Member
Junior Member
Viestit: 107
Liittynyt: 11:16, 15.09.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Liminka

Re: Loisteputket LEDeiksi -> levä kasvaa, kasvit ei

Viesti Kirjoittaja Jonda »

Noniin, päivitystä tähän asiaan. Hankin Eheimin CO2 set 400:n ja JBL Taifun M:n jotka on nyt olleet toiminnassa n. 3 kk (ensimmäinen CO2 pullo meni just tyhjäksi :) ).
Mitään hätäisen hommaa tämä ei tosiaan ole, meni viikkoja ennenkuin altaassa alko tapahtuun yhtään mitään, muut hoitotoimenpiteet oli kutakuinkin vakiot: vedenvaihto 40-50% kahden viikon välein, Profiton lisäys kahdesti viikossa (ehkä noin kaksin-kolminkertainen annos ohje määrään verrattuna) ja kasvien juurille palleroita jonka nimen unohdin ja niiden loputtua JBL flora Ferropol root on nyt käytössä.
Vedensuosikki on vihdoin lähtenyt kasvuun, siinä meni kyllä n 2,5 kk hiilarin lisäyksestä! Nyt se näyttää leviään hyvällä tahdilla. Kierteisvallisneriat leviää jonkin verran, mutta ne on edelleen minikasvuisia, eivät kasva yli 10 cm vaikka ne on ollut ennen pidempiä, se vähän ihmetyttää...
Rihmalevää on edelleen, sitä saa kerätä joka kerta veden vaihdon yhteydessä (onpa muuten silkkisen tuntuista kun sitä on paksuja nippuna :mrgreen: ). Ja muutakin pinnoilla olevaa lyhyttä levää on, mutta en panikoi sen kans, selvästi allas on nyt muutostilassa, joten odotellaan mihin se asettuu.
Ehkäpä se tästä hyväksi muuttuu, nyt pitäis vielä löytää paikka mistä saa lisää hiilidioksidia...
Kiitos neuvoista ja vinkeistä, etenkin GTX; asiallisia ja selkeitä neuvoja!
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”