Kasvit ja kalat eivät viihdy. Levät villiintyy.

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Kyltsi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 1
Liittynyt: 18:46, 11.01.2022

Kasvit ja kalat eivät viihdy. Levät villiintyy.

Viesti Kirjoittaja Kyltsi »

Juwel 180 l
Juwel 180 l
Hei. Minulla on Juwelin 180 l akvaario. Akvaario on ollut toiminnassa noin 4 vuotta. En ole oikein missään vaiheessa saanut akvaariota voimaan hyvin. Tarvitsisin apua akvaarion elvyttämiseen.

Lamppuina Juwel led day ja led colour.

Kasvit kasvavat hitaasti ja levät kukoistavat herkästi. Pimennyksillä ja levämyrkyllä olen saanut akvaariosta sinilevän ja keijulevän kuriin, mutta tulevat (räjähtävät) uudelleen, jos nostan valoisaa aikaa. Lamput ovat päällä 4h päivässä. Nykyinen riesa on ärhäkkä tupsulevä. Kasvit kasvavat tosi hitaasti ja kuolevat herkästi. Kasvien ravitseminen lisää leviä. Haluaisin saada kasvit voimaan hyvin ja levät jonkinlaiseen kuriin, että akvaariossa olisi tasapaino.

Vesijohtovedessä on paljon kalkkia. Vedenvaihdossa käytän AquaSafea. Vaihdan 1/3 vedestä kerran kuukaudessa. Veden lämpötila on 23.

Akvaariossa kuolee kaupan kalat (mm. platyt, miljoonakalat, sekä partamonni). Akvaariossani syntyneet miljoonakalan poikaset kasvavat aikuisiksi, mutta eivät elä puoltakaan vuotta. Kuihtuvat pois. Akvaariossa on nyt yksi aikuinen miljoonakala ja kaksi poikasta. Kaloja olen ruokkinut 2 kertaa viikossa. Parin viimeisen kuukauden aikana olen ruokkinut kaloja joka toinen päivä. Silti kuihtuvat.

Vettä vaihdettu viikko sitten.

Tein Aquilin tippatestit:
pH 8
GH 8
KH 7

Nitraatti ja nitriitti oli lähempänä nollaa.

Tetran liuskatesti:
pH 7,7
Nitriitti 0,0 mg/l
Nitraatti 0,01 mg/l
Kokonaiskovuus 6 dH
KH 12 dH
Kloori 0
Hiilidioksidi 8

Postissa on tulossa Tetra pH/KH minus. Mitä muuta voisin tehdä toisin tai aloittaa? Auttaisikohan esim. Easy-Life EasyCarbo?
Helmizebra
Starting Member
Starting Member
Viestit: 23
Liittynyt: 13:04, 02.03.2021
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lempäälä

Re: Kasvit ja kalat eivät viihdy. Levät villiintyy.

Viesti Kirjoittaja Helmizebra »

Terve!

Laitan vähän suuntaa-antavaa jeesiä omista kokemuksista. Saavat viisaammat jatkaa tästä :D

Ruokaa olisi parempi antaa VÄHÄN 2 kertaa päivässä kuin kahden päivän välein. Viikossa yksi paastopäivä. Voi olla että ihan nälkäänkin kuollut kaloja näin äkkiseltään ajateltuna kun varsinkin pienemmät kalat tarvitsevat usein ravintoa.
Vedenvaihtorutiiniksi olisi hyvä vaihtaa kerran viikossa 1/3 vedestä, kerran kuukaudessa on liian harvoin ja kuormittaa kaloja jo itsessään sekin kun testeihin näkymätön kuona kerääntyy altaaseen.
Jos alkuun menisi näillä ohjeistuksilla 2-3 viikkoa ja hakisi sen jälkeen varovaisen otannan uusia kaloja (10 lisää esim. alkuunsa) että nitraatin määrä ei kertalaakilla huitaise kattoon. Leväongelma on luultavasti lähtenyt pelkästään siitä että ledit posottaa ja kasveja ainakin kuvassa on vähänlaisesti syömään ylimääräisiä ravinteita --> levät syövät ne.
Uusien kalojen myötä nitraatin määräkin lisääntyy niin lähtisin lisäämään paljon lisää nopeakasvuisia kasveja ihan vaan varmuuden vuoksi ettei levä villiinny uudestaan. Muilta harrastajilta saa usein edullisia paketteja joissa on monia eri lajeja ja pääsee näkemään mitkä viihtyvät omassa akvaariossa. Myös kaikki kasvien ravitseminen on syytä unohtaa hetkeksi että allas löytää jonkinlaisen oman balanssinsa.

Pähkinänkuoressa mitä itse tekisin:

Hedelmäpussillisen verran uusia, edullisia kasveja ihan vaan kellumaan akvaarioon odottamaan istutusta kun näkee miten pärjäävät
Ruokinta 2x päivässä VÄHÄN
Jos lampuissa mahdollisuus polttaa vaan toista kerrallaan niin toinen pois päältä siihen asti että saadaan tasapaino
Kaikki kasvilannoitus pois.
Vedenvaihdot kerran viikossa 30-50% seuraavat 2-3 viikkoa, jatkossa 30% viikossa riittänee
Uusien kalojen tuominen vähän kerrallaan kun edellämainitut on hoidettu että nitraattiakin saadaan altaaseen.

Toivottavasti auttoi ja toivotan tsemppiä elvytykseen! :mrgreen:
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1365
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kasvit ja kalat eivät viihdy. Levät villiintyy.

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Samoilla linjoilla Helmiseepran kanssa.

Valaistustehoon en osaa sanoa, kun en tunne noita lamppuja. Ihmeen siniselle näyttää kuvassa mutta saattaa johtua toki kameran WB-säädöstä/automatiikasta. Sanot kuitenkin, että lamput ovat päällä 4h päivässä. Tarkoitatko että kaks kertaa 4h ja välissä tauko vai että koko päivänä vain 4h? Jälkimmäinen on liian vähän.

Nopeakasvuiset köynnöskasvit vievät leviltä ravinteita eli niitä. Köynnöskasvit teettävät enemmän työtä, koska pohjaan istutettuina ne kasvavat pian pintaan ja sitten ne pitäisi repiä irti, katkaista ja istuttaa uudelleen. Jos pelkästään katkaisee, tynkä näyttää rumalta. Toki voi jättää pinnalle kellumaan mutta sitten ne syövät valoa pohjakasveilta. Jos/kun saat akvaarion tasapainoon ja kasvit kasvamaan, voi sitten halutessa vähentää köynnöksiä.

Usein sinilevä villiintyy, jos nitraattia ei ole lainkaan mutta valaistusta ja muita ravinteita on paljon. Kannattaa silloin tällöin mittailla nitraattia ja huolehtia, tarpeen vaatiessa nitraattilannoitteen kanssa, että nitraattia on aina joku 5-10 mg/l. Huomaa, että useimmat lannoitteet eivät sisällä nitraattia, koska useimmissa akvaarioissa sitä tulee tarpeeksi kalojen jätteistä. Itse käytän Tropica Specialised Nutrition -lannoitetta, jossa on myös nitraattia ja fosfaattia, mutta saahan niitä erilläänkin.

Kuten sanottu, mielummin viikottainen vedenvaihto. Vaihtomäärä riippuu kalojen määrästä.

Ruokintaa on liian vähän kuten seepra sanoo. Poikaset tarvitsevat joka päivä ruokaa.

Jos pidät platyja ja miljoonakaloja, et tarvitse pH-miinusta. Maatiaispartamonnikin on hyvin sopeutuva ja kestävä. Parasta kun et ala testailemaan pH-minuksen kanssa jos et aio ottaa happamaa vettä tarvitsevia kaloja. Helpommalla pääset, jos pidät emäksisestä vedestä pitäviä kaloja.

Jos et millään saa kasveja kasvamaan ja leviä häviämään, valitse himmeä valaistus, ota kasvit pois ja sisusta akvaario juurakoilla. Ei kasveja välttämättä tarvita.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”