Pieni käynnistystesti

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1929
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Pieni käynnistystesti

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Sain nyt vihdoin kirjoitettua raportin viime keväänä tekemästäni käynnistystestistä. Siitä piti tulla ”suuri käynnistystesti”, tarkoituksena oli testata erilaisia variaatioita, verrata myös avattuna seisoneesta pullosta otettua bakteerivalmistetta, käytetyllä suodatinmassalla käynnistämistä jne. mutta sitten työkiireiden vuoksi homma piti keskeyttää ja tästä tuli vain ”pieni käynnistystesti”.


Vehkeet

Suoritin testin n. 10 litran akvaariossa, missä oli kansilasi ja suodatin eikä mitään muuta laitteistoa eikä sisustusta. Suodattimena oli Dennerle Nano Filter.
https://dennerle.com/en/products/nano-a ... ner-filter
Lisäksi kiinnitin suodattimeen laajennuksen ”Nano Filter Extension”, jolla suodatinmassan määrä lisääntyy ehkä noin 30 %.
https://dennerle.com/en/products/nano-a ... rextension
Ilman laajennusta suodatin on tarkoitettu 10–40 litran akvaarioihin, joten suodatinmassan määrä laajennuksen kanssa on 10 l akvaarioon enemmän kuin tarpeeksi. Suodatin sai aikaan akvaarioon voimakkaan virtauksen. Suodatinmassana käytin vaahtomuovia. Suodattimessa on valmiina pienet vaahtomuovilevyt ja tyhjät muulle massalle tarkoitetut tilat suodattimessa ja laajennuksessa täytin vaahtomuovilevystä leikkaamillani suikaleilla. Ensimmäisen testin päätyttyä vaihdoin vaahtomuovit ja pesin suodattimen ja akvaarion perusteellisesti.

Ennen testien aloitusta käytetty vesijohtovesi sai annoksen JBL Biotopolia ja seisoi sitten vuorokauden.

Bakteerivalmisteena käytin JBL Denitrolia. Käyttämäni putelit ostin samalla kerralla ja katsoin, että ne olivat peräisin samasta erästä. Varjelin niitä kylmältä ja kuumalta.

Bakteerinruokana käytin Tetra Min Baby -poikasruokaa.

Mittasin vesiarvot JBL:n tippatesteillä.


Testin suoritus

Suoritin kaksi käynnistystä, ensimmäinen ilman bakteerivalmistetta, toinen Denitrolilla. Testit aloitin laittamalla vesi akvaarioon, suodatin päälle ja aloittamalla ”ruokinta”. Denitrol-testissä laitoin ensimmäisen annoksen aloituspäivänä ja toisen annoksen silloin kun nitriittiä alkoi ilmaantua (jälkimmäinen sen varalta, että nitriittiä nitraatiksi hapettavat bakteerit olisivat ehtineet kuolla nitriitin puutteessa). Vettä en vaihtanut testin kuluessa lainkaan; vain haihtuneen veden korvasin uudella samanlaisella. Haihtuminen oli hyvin vähäistä johtuen peitinlasista ja veden huoneenlämpötilasta.

Poikasruokaa laitoin akvaarioon JBL:n fosfaattitestin mittalusikallisen päivässä. Tässä lusikassahan on kaksi lusikkaa: toisessa päässä iso (nitraattitestiä varten) ja toisessa pieni (fosfaattitestiä varten).

Vesiarvot mittasin joka toinen päivä. Tarkoitus oli mitata ammonium (NH4), nitriitti (NO2) ja nitraatti (NO3) -arvot. Kuitenkin minulle selvisi vasta toisen testin kuluessa, että alussa käyttämäni ammoniumtesti oli seissyt avattuna liian pitkään, vaikkei ollutkaan vanhentunut, ja näytti siksi koko ajan nollaa.


Nollatesti ilman bakteerivalmistetta

Päivä 0: testi alkaa
Päivä 6: pohjalle yhteen kohtaan pyörteeseen jäänyt ruokaklöntti alkaa homehtua
Päivä 10: NO2 alkaa ilmaantua 0,025 mg/l
Päivä 12: NO2 0,025; NO3 alkaa ilmaantua 0,5 ja 1 välissä
Päivä 14: NO2 0,05; NO3 1; pinnalla bakteerikelmu
Päivä 15: home on hävinnyt
Päivä 16: NO2 0,05; NO3 1, pohjalla oleva ruokaklöntti muuttuu kellertäväksi
Päivä 18: NO2 0,1; NO3 1
Päivä 20: NO2 0,4; NO3 5
Päivä 22: NO2 0,6; NO3 30
Päivä 24: NO2 0,6; NO3 60
Tämän jälkeen nitraattitesti loppui enkä päässyt ostamaan lisää, koska minulla oli korona ja olin karanteenissa. Lisäksi nitriittitestistä on vaikea verrata 0,6 ja sen yläpuolella olevia arvoja, joten olen merkinnyt tästä lähtien vain ”ainakin 0,6”.
Päivä 32: alkoi mennä usko siihen, että nitriitti laskisi, joten lopetin ruokinnan
Päivä 40: NO2 tippui äkkiä nollaan. Kaksi päivää aiemmin se oli ollut vielä ainakin 0,6


Testi bakteerivalmisteella

Päivä 0: testi alkaa, akvaarioon 50 ml Denitrolia eli 10-kertainen yliannostus
Päivä 8: pohjalle yhteen kohtaan pyörteeseen jäänyt ruokaklöntti alkaa homehtua
Päivä 14: NO2 alkaa ilmaantua 0,025 mg/l, samalla NO3 alkaa ilmaantua 0,5 ja 1 välissä; laitoin akvaarion toisen 50 ml annoksen Denitrolia
Päivä 16: NO2 0,05; NO3 1
Päivä 18: tässä vaiheessa ostin uuden ammoniumtestin: NH4 0,6, NO2 0,3, NO3 5; pohjalta ruokaklöntti ja sen mukana home hävinnyt
Päivä 20: NH4 0,4; NO2 0,6; NO3 15; pinnalla bakteerikelmu
Päivä 22: NH4 0; NO2 0,6; NO3 30; pohjalle ilmestynyt pieni keltainen klöntti ruokaa
Päivä 24: NH4 0; NO2 0; NO3 3


Johtopäätöksiä

Denitrol toimii muttei ole ihmeaine. Nitriitin ilmaantumisesta sen häviämiseen kului nollatestissä 30 päivää, vaikka lopetin ruokinnan 8 päivää ennen nitriittien nollautumista. Denitrol-testissä nitriitin ilmaantumisesta sen häviämiseen kului vain 10 päivää, ja ruokintaa jatkoin koko ajan.

Kalanruoka ei ole käynnistykseen sopivaa bakteerinruokaa. Denitrol ei nopeuttanut nitriitin ilmaantumista. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että kestää monta päivää ennen kuin kalanruoka mineralisoituu ja ammoniumia alkaa muodostua. Itse asiassa Denitrol-testissä nitriitin ilmaantuminen kesti hieman kauemmin mutta tämä voidaan laittaa mittausvirheen piikkiin. Käynnistys pitää suorittaa siten, että ammoniumia tulee heti alusta lähtien, laittamalla heti pienen määrän kaloja tai käyttämällä hirvensarvisuolaa.

Tippatestit vanhentuvat nopeammin avattuna. Ensimmäisessä ammoniumtestissäni oli parasta ennen -päiväykseen vielä monta kuukautta jäljellä, mutta se oli seissyt muutaman kuukauden avattuna. Se näytti nollaa, vaikka uusi testi näytti hälyttäviä lukemia. Tästä moitteet valmistajille: testeissä pitäisi lukea, kauanko ne säilyvät avattuna hyvinä.

Testin loppuun jäi vielä suuri arvoitus: miten voi olla mahdollista, että samalla kun nitriitti laski nollaan, myös nitraatti laski melkein nollille? Ei ollut kyse ainakaan testin äkillisestä vanhentumisesta, koska testasin vielä uudella testillä, ja se näytti samaa. Muodostuuko suodattimeen sittenkin denitrifikaatiobakteereja ja onko sellaisia bakteerivalmisteissa? Testissäni lisätyt bakteerimääräthän ovat hirmuisia.
Anniquu_
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1330
Liittynyt: 16:07, 28.03.2009
Akvaarioseurat: TAS
Paikkakunta: Kangasala

Re: Pieni käynnistystesti

Viesti Kirjoittaja Anniquu_ »

Tämä onkin mielenkiintoinen testi. :)

Erityisesti tuo ilman ymppiä tehty testi on kiinnostava, kun multaympillä olen käynnistänyt aikaa sitten altaan, niin siinä nitriitin lasku kesti lähes yhtä kauan kuin tuossa ilman mitään ymppiä tehdyssä. Ja siinä mulla oli hirvensarvisuola bakteerin ruokana, niin periaatteessa ruokaa oli heti saatavilla bakteereille. Mutta ei "maailma ole steriili", niin nitrifikaatiobakteereita on kaikkialla, vaikka ei heti sitä tulisi ajatelleeksi. Sikäli mikäli ei ole kiire, niin tuollinen ihan tyhjästä lähtevä käynnistys olisi aika siisti tapa, kun vaikka mullan pitäisi sukkahousussa altaassa perinteiseen tapaan, niin siitä tulee vähän sotkua altaaseen, niin tuolla mullattomalla startilla olisi sotku vältettävissä.

Suomessa (oletan, että olet edelleen Saksassa?) bakteeriliemikypsytyksessä tunnutaan vannovan SafeStartin nimeen. Sillä nitriittiä tulisi vähiten, mutta varsinkin jos kypsyttää kaloilla, niin tuntuu, että kuun asento suunnilleen vaikuttaa siihen, että onnistuuko startti nitriitittömästi vai ei... Sen takia itse suositan aina kalatonta kypsytystä, jos se vaan on mahdollista.


Mulla on ollut kypsytyskokeiden teko suunnittteilla tässä jo pidemmän aikaa, niin voisi koittaa ihan tuollaista "tyhjästä nyhjäisy -kypsytystä" ;) myös testata. :? :D

Nitraatin häviäminen on kyllä hyvä kysymys. En osaa siihen sanoa oikein mitään, mutta tuollaisia nitraatin yllätyshäviämisiä on "nettikertomuksissa" aina välillä havaittu. Sähkönjohtavuusmittari voisi ehkä kertoa asiasta jotain, että laskisiko tuollaisessa tilanteessa myös sähköjohtavuus, vai olisiko muutos niin pieni, että sitä ei sillä oikein havaitsisi.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1929
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Pieni käynnistystesti

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Typpibakteereja on tosiaan kaikkialla. Tarpeellinen kanta kehittyy kyllä, kunhan annetaan tarpeeksi aikaa, ja niille on syömistä. Yleensä akvaarioon tulee kasveja, ja niiden mukana tulee jo pieni määrä bakteeriymppiä. Se ihmetyttää vähän, miten joillain tuntuu olevan hirmuinen kiire saada kalat sisään niin pian kuin mahdollista. Onhan akvaarion kuitenkin tarkoitus pyöriä vuosikausia.

Tässä testissä tarvittuja aikoja ei voi suoraan verrata tavallisen akvaarion käynnistykseen, koska testissä oli akvaarion vesimäärään nähden paljon suodatinmassa, todella paljon bakteeriymppiä ja luultavasti myös paljon ruokintaa, joskin alussa bakteereille sopimatonta sellaista.

Samanlaisia havaintoja kypsytyksen toimivuudesta: Taivaankappaleiden liikkeet, mahdollisesti myös ohi ajavien ratikoiden ja autojen liikkeet selittänevät sitä, miksi kypsytys joskus toimii, joskus ei. Kertokoon joku jos tietää sopivan loitsun.

Ja näin on tosiaan päässyt tapahtumaan, että löydyn tällä hetkellä Saksasta. Tällä kertaa Hampurista.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”