Kun monniset vain kuolee :(

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
Surkima
Starting Member
Starting Member
Viestit: 18
Liittynyt: 17:12, 28.04.2019

Kun monniset vain kuolee :(

Viesti Kirjoittaja Surkima »

Epätoivoinen akvaristi täällä hei :(

Ensin taustatiedot altaasta, eli kyseessä on n. 280l hiekkapohjainen (Biltema) akvaario, mikä on ollut toiminnassa reilut 3v. Vesi on kirkas, allas on levätön ja näennäisesti siis siisti ja puhdas. Nitriitti 0, nitraatti 15-20 vedenvaihtovälista riippuen (25-50% 1-2vko välein), lämpö 25, ph n. 7, GH 2. Muita testejä ei löydy tällä hetkellä. Vedenvaihdon yhteydessä käytän vedenparannusainetta (nyt Biotopol, aiemmin Aquasafe) ja vesilaitoksen mukaan vesi täällä on hyvä, eli klooria ei käytetä tms.

Altaassa on asukkaina rusokirjoahvenpariskunta, 12 nuolimonnia ja tällä hetkellä 6kpl kuparimonnisia (oli 10, hankin ne reilu kk sitten -> edellisistä monnisista aikaa vähintään 6kk). Lisäksi pohjalla on kierteisiä. Kasvillisuutta on varsin paljon, mutta mitään roskaavaa ja sitä kautta vettä kuormittavaa ei löydy (miekkoja, vallisneriaa lähinnä). Suodatuksena on kaksi sisäsuodatinta. Virtaus kulkee koko akvaariossa niin, että kasvit heiluu ja moskaa kerääntyy vain muutamaan kohtaan kantojen väliin, mistä sen saa helposti lapottua pois.

Ongelmana on siis otsikon mukaiset monniset :cry: Olen nyt kolmesti akvaarion olemassaolon aikana koittanut hankkia niitä 10kpl parven, mutta aina lopputulos on sama: alkuun kaikki on ok, mutta sitten yhtäkkiä yksi alkaa välillä "kellua" pohjalla ja selkäevä alkaa syöpyä (ei mitään valkoista tms. reunalla). Eli jotain uimarakkovaivaa yhdistettynä ilmeisesti eväruttoon. Muissa kaloissa ei ole ikinä mitään vikaa (eikös esim. nuolimonnien pitäisi olla vielä herkempiä vesiarvojen suhteen..?) ja monnisetkin menevät yksi kerrallaan: edellisenä päivänä kaikki on kunnossa, seuraavana päivänä yhdellä on uintiongelma + syöpymä ja vuorokauden kuluttua kala on kuollut. Näiden kuolemien välissä voi olla aikaa viikko tai jopa ueampi aiemman perusteella, mutta nyt 2vko aikana on joko kuollut tai olen suosiolla lopettanut 4 kalaa. En enää vain tajua mitä teen väärin... Olen koittanut käydä pohjaakin läpi säännöllisesti ja se ei ole ikinä ollut tukossa tms. Monniset ovat aina olleet kuparimonnisia. Aiemmassa akvaariossa oli täplämonnisia ja niiden kanssa ei ikinä ollut ongelmaa + ne lisääntyivät kuin kanit.

Olen googlettanut googlaamisen perään ja noiden oireiden perusteella aiheuttajana voisi olla vain "huono" vesi, mutta mikä siinä olisi huonoa noilla arvoilla/olosuhteilla? Hiekassa jotain (on ihan hiekkaa, ei hiekkapuhallusaine tms.)..? Miksi muut ei koskaan oireile? Mitä ihmettä minulta jää nyt huomaamatta..? Mitä testejä vielä kannattaa hankkia vian löytämiseksi? Tykkään niin monnisista ja haluaisin niitä tuohon akvaarioon, mutta parvien tapattaminen alkaa jo masentaa :( Meinasin jo koko akvaarionkin hävittää sen takia... Joku pieni parvikalakin tuohon oli tarkoitus hankkia, mutta sekin on jäänyt tuon monnisongelman takia väliin :?
Surkima
Starting Member
Starting Member
Viestit: 18
Liittynyt: 17:12, 28.04.2019

Re: Kun monniset vain kuolee :(

Viesti Kirjoittaja Surkima »

Ja taas piti lopettaa yksi :cry: Ulkoisesti tämä yksilö oli kunnossa (normi paino, kidukset ok, evät ehjät), mutta kala "kellui" selällään kannon päällä eikä reagoinut edes tökkäisyyn. Eilen kaikki oli vielä kunnossa, eli ihan yhtäkkiä alkoi tuokin oireilu.

Vakavasti olen jo miettinyt koko akvaarion tyhjentämistä ja uudelleen pystyttämistä uusine hiekkoineen, kun pakko tuolla on jotain vikaa jossain olla. Ensimmäisessä hankkimassani monniserässä silloin aikoinaan oli yksi valmiiksi sairas mitä en liikkeessä huomannut, mutta että samat oireet vain yhdellä lajilla jatkuisi edelleen ja pitkien monnisvapaiden taukojen jälkeenkin...
Surkima
Starting Member
Starting Member
Viestit: 18
Liittynyt: 17:12, 28.04.2019

Re: Kun monniset vain kuolee :(

Viesti Kirjoittaja Surkima »

Tein äsken akvaarioon isomman raivauksen ja poistin suurimman osan puusta ja kasveista. Siivosin kaikki kantojen aluset ym. ja moskaa oli kyllä jonkun verran, mutta mitään tukkoisia paikkoja pohjassa ei ollut. Harvennuksen tarkoitus oli lähinnä tarkistaa veden kiertoa pohjalla ja mm. suuntasin pääsuodatinta hiukan uusiksi. Kalaston laskenta osoitti, että monnisia ei ole enää jäljellä kuin neljä, eli muutaman kuolema on mennyt täysin ohi ja piilossa olleet raadot ovat voineet olla yksi syy veden pilaantumiseen . Mitään jälkiä niistä ei kuitenkaan näkynyt. Jäljellä olevat monniset näyttäisivät ainakin toistaiseksi olevan täysin ehjiä ja vilkkaita sekä uivat/pysyvät paikallaan normaalisti. Nuolimonneja on edelleen samat 12kpl mitä aikoinaan hankittaessakin ja rusokirjot ovat myös kunnossa, eli mysteerivaiva ei ole niitä verottanut (kuten arvelinkin).

Kovasti elättelen toiveita, että saisin tuon kuolemaputken pysäytettyä ja sen jälkeen täydennettyä parven 8-10 porukaksi. Vielä en vain siihen uskalla luottaa, kun sen verran äkillisesti edellisten oireetkin ovat tulleet esiin :(
GTX
Senior Member
Senior Member
Viestit: 561
Liittynyt: 23:14, 01.01.2014

Re: Kun monniset vain kuolee :(

Viesti Kirjoittaja GTX »

Toivon menestystä jatkolle. Ikävä ongelma, kun perusasiat näyttävät kuitenkin olevan kunnossa. Muutamia ajatuksia tuli mieleen, onko niistä hyötyä, sitä en osaa sanoa.

Vedenvaihtojen määrän kasvavattaminen, viikottain 50%. Kalastoa sinulla ei ole liikaa, mutta kokeile saada nitraatti 10 paikkeille. En ole monnisten asiantuntija, mutta jostain on jäänyt mielikuva, että eivät siedä korkeita nitraattipitoisuuksia. Oletko mitannut tippatesteillä vai liuskoilla? Paljonko on hanaveden nitraatti? Paljonko akvaarion nitraatti heti vedenvaihdon jälkeen?

Kannot ja juurakot, mitä puuta ovat? Ovatko tervettä kovaa puuta vai pehmeää jo hieman lahonnutta? Haisevatko pahalle jos nostat pois vedestä?

Voisit viedä vesinäytteen akvaarioliikkeeseen, niin saisit mitattua myös muita arvoja. Jos vedessä on liikaa rautaa tai jotain muuta, johon juuri monniset reagoivat. Mainitsin raudan vain esimerkkinä, en tiedä ovatko monniset mitenkään herkempiä sille kuin rusokirjot tai nuolimonnit.
Surkima
Starting Member
Starting Member
Viestit: 18
Liittynyt: 17:12, 28.04.2019

Re: Kun monniset vain kuolee :(

Viesti Kirjoittaja Surkima »

Mittaukset olen tehnyt tippatesteillä (JBL & Tetra). Hanavettä en olekaan mitannut, mutta siinä ei tietääkseni ole ainakaan mainittavasti nitraattia (voin testata kun pääsen kotiin). Paikallinen harrastajakaveri tosin mainitsi, että tällä hetkellä jostain syystä sähkönjohtavuus vedessä on tavallista korkeampi (tarkoittaa käytännössä mitä?), mutta itse en siis tuollaisia pysty mittaamaan. Heti vedenvaihdon jälkeen arvo pienenee 10 tietämille (+/-) riippuen hiukan vaihtomäärästä. Istutin tosin viikko sitten puskan rönsyliljaa akvaarion toiseen päähän vesiviljelyyn ja se näyttäisi pienentävän tuota nitraattimäärää, kun on nyt parissa päivässä innostunut tekemään urakalla uusia lehtiä ja kasvattanut kunnon juuret. Eli täytyykin seurata sen vaikutusta tuohon nitraattiarvoon jatkossa (olen ymmärtänyt, että liian pieni arvo altistaa mm. sinilevälle).

Kannot ovat mangrovea ja tällä hetkellä altaassa on enää yksi pienehkö pala. Se on ikivanha ja tumma, mutta pinta on edelleen kova eikä siinä ole mitään hajua. Yksi poistettu uudempi juurakko oli sotkevaisempi + värjäsi vettä, mutta sekään ei haissut. Muutamia pehmeämpiä kohtia siinä kyllä oli, eli täytyy käsitellä se painepesurilla ennen mahdollista uudelleen käyttöä. Lisäksi akvaariossa on vielä yksi pienehkö kuiva männyn oksa. Sellainen, joka löytyi 5v takaiselta hakkuuaukealta ja joka oli jo niin kuiva, että siitä oli kuoret lähtenyt itsestään ja pihkaa siinä ei ole. Pysyy jo pohjassa itsestään ja on edelleen kova eikä siitä irtoa mitään. Hajuton siis sekin.

Tuo rauta ja toisena kupari tulivat itselleni ekana mieleen sellaisista testeistä, mitä voisin itsellenikin hankkia. Ammoniakkia ei kai noilla vesiarvoilla voi olla (eikös se ole emäksisemmän veden murhe?)..? Ja siihen nyt ainakin luulisi muidenkin lajien reagoineen... Mutta voisin kyllä joka tapauksessa ottaa vesinäytteen mukaan kun seuraavaksi käyn liikkeessä :D
Norhie
Senior Member
Senior Member
Viestit: 667
Liittynyt: 14:26, 18.01.2016
Sukupuoli: N/A
Paikkakunta: Imatra

Re: Kun monniset vain kuolee :(

Viesti Kirjoittaja Norhie »

Ammoniakin ja ammoniumin suhde vaihtelee veden pH:n mukaan, mutta toihan on helppo testata. Laita akvaan sen verran turvetta (esim. kekkilän luonnonturvetta) että pH laskee ja seuraa loppuuko kuolemat.

Tuleeko nuo nitraattilukemat kuinka lyhyessä ajassa? Jos tulevat esim. viikossa tuolla kuormalla, niin jotain on pielessä joko akvassa tai todennäköisemmin testeissä. Et millään saa kyllä noin isossa kasvialtaassa tuollaisia lukemia 12 oton, 6 kuparimonnisen ja rusopariskunnan voimilla. Ainakaan jos kasvit ovat terveitä.

Itellä on pienissä 100-litran altaissa enemmän kuormaa ja niissä menee useampi viikko ennen kuin nousee lähellekään 20:tä. Paitti tietenkin kun ymppään nitraattia lannotteiden muodossa. Lisäksi itsellä täplämonnisten poikasia oli ilmestynyt "kalattomaan" kasvikippoon kasvien mukana ja ko. kipon nitraatit on jatkuvasti 50 luokkaa. Ei paljoa monniset piitanneet.

Olen hieman skeptinen, että ongelma olisi itse vedessä tai edes pohjassa. Toisaalta monniset on ainoita kaloja, jotka sitä pohjaa tonkii MUTTA samalla kierteiset kuitenkin selviää hengissä ja ne on paljon monnisia arempia kaikille myrkyille. Onkos siulla kuinka paksulti sitä hiekkaa siellä pohjalla ja käytätkö mitään kasvilannoitekapseleita?

Ei olisi altaassa jokin monnisiin tarttuva virustauti? Tuo syöpymä viittaisi enemmän sellaiseen.

Muoks: Lisäksi voithan poistaa sen männynkappaleen, jos epäilet että se voisi jotain aiheuttaa
2x 240-litraa (seurala), 1x 180-litraa (evakkoallas), 1x 140-litraa (monnila), 1x 110 litraa (karanteeni), 1x 60 litraa (mysteerikuutio), 1x 60-litraa (taistoevakkola) ja aivan liikaa sekalaisia muovikippoja poikasille. Lue akvaariopäiväkirjaani.
GTX
Senior Member
Senior Member
Viestit: 561
Liittynyt: 23:14, 01.01.2014

Re: Kun monniset vain kuolee :(

Viesti Kirjoittaja GTX »

Surkima kirjoitti:Paikallinen harrastajakaveri tosin mainitsi, että tällä hetkellä jostain syystä sähkönjohtavuus vedessä on tavallista korkeampi (tarkoittaa käytännössä mitä?), mutta itse en siis tuollaisia pysty mittaamaan.
Lyhyesti sanottuna sähkönjohtavuudesta voi tehdä päätelmiä veden likaisuudesta. Saisitko kaverisi mittaamaan sinun akvaariovetesi arvon, niin vertaamalla hänen ja hanaveden arvoon saattaisi jotain selvitä. Mittaukset voisi tehdä ennen ja jälkeen vedenvaihdon.

Mikäli vesilaitoksenne käyttää pintavettä, niin sähkönjohtavuus hanavedessä saattaa nousta keväisin sulamisvesien kuljettaessa maa-ainesta tai vaikkapa lannotteita pelloilta vesistöön.

Norhien vinkki mahdollisesta kalataudista kannattaa myös huomioida. Kuolleen kalan voi lähettää tutkittavaksi. En nyt muista mille viranomaiselle, mutta Norhie tai joku muu osannee kertoa.

Jos haluat lukea sähkönjohtavuudesta lisää, niin kirjoita Googlen hakuun site:aqua-web.fi sähkönjohtavuus
Surkima
Starting Member
Starting Member
Viestit: 18
Liittynyt: 17:12, 28.04.2019

Re: Kun monniset vain kuolee :(

Viesti Kirjoittaja Surkima »

Huomasin juuri, että nitraattitestissä on mennyt päiväys pari kk sitten, eli enpä mittaile sillä enää mitään ja hankin perjantaina uuden :roll: Katsoo sitten miten paljon tulokset ovat heittäneet oikeista.

Täällä on normaalisti käytössä oman kunnan pohjavesi, mutta viime kesän kuivuuden takia vettä on lainattu paristakin naapurikunnasta, joissa toisessa on myös pohjavesi ja toisessa vesi käsittääkseni otetaan joesta. Eli ehkä se selittää tuon sähkönjohtavuuden. Täytyy pyytää kaveria käymään testinsä kanssa ja vertailla vesiä altaissa ja hanoissa. Hän siis asuu omakotitalossa hiukan kauempana, eli putkisto ainakin on eri luokkaa mitä tässä vanhassa kerrostalossa (johon tosin on tehty putkiremppa n. 10v sitten).

Tuota virustautia itse epäilin, mutten vain tajua mikä se olisi. Ensimmäistä erää yritin silloin lääkitä eväruttoon toimivalla lääkkeellä ilman menestystä. Virus ilmeisesti voi pysyä akvaariossa pitkänkin hengissä, vaikka yhtään kalaa ei enää olisikaan, eli senkin puolesta se voisi joku tauti olla...

Hiekkaa akvaariossa on paksuimmassa kohdassa n. 8cm ja ohuimmassa ehkä reilu 1cm. Pohja on siis kallistettu niin, että takareunassa on paksummin ja etureunassa vain hyvin ohuelti sen ollessa kasviton. Lannoituksena on käytössä joku pohjatabletti täsmälannoituksena noille miekoille ja valluille. Nimeä en tähän hätään muista, kun siirsin ne aikanaan toiseen rasiaan epäkäytännöllisestä purkista (oli joku rasittava keltainen, pieni muovipurkki hankalalla kannella eikä tabletit meinannut tulla ulos sieltä). Tuolle rönsyliljalle täytyy varmaan alkaa jotain nestemäistäkin käyttämään.

Olisiko jollain tähän hätään suositella jotain yleispätevää hätäapulääkitystä, vitamiineja tms. lisäsuojia mitä olisi hyvä olla varastossa paniikkitilanteita varten? Nuo jäljellä olevat monniset voivat edelleen hyvin ja ajattelin parin viikon päästä koittaa parvea täydentää, jos nuo ovat edelleen silloin kunnossa. Jotain kuitenkin haluaisin vielä kokeilla, jos oireet taas tulee esille.
Surkima
Starting Member
Starting Member
Viestit: 18
Liittynyt: 17:12, 28.04.2019

Re: Kun monniset vain kuolee :(

Viesti Kirjoittaja Surkima »

Pakko taas tulla hiukan hehkuttamaan, kun monniset on edelleen hengissä ja lisäksi pojat hengailee porukan ainoan naaraan ympärillä ja rallia vedetään siihen tahtiin, että taitaa kutua pukata. Ei niin, että tuolla mikään henkiin jäisi, mutta ainakin tuntuvat voivan vihdoinkin paremmin :D Uusi nitraattitestikin antaa järkeviä lukemia: hanasta 0 ja akvaariossa alle 10 ja olen ruokkinutkin noita muutamana päivänä hiukan reippaammin mm. pakastesurvareilla (ajattelin, että kaikki lisäenergia on nyt tarpeen). Tosin lievän bakteerisamennuksen taisin sen takia saada aikaiseksi (ei se viherräkään, joten tuskin vihersamennuskaan), mutta kai se tuosta vielä kirkastuu. Nitriitti on edelleen nolla ja kaikki muukin vaikuttaa olevan kunnossa, niin en vielä ainakaan tuosta huolestu :roll:
Surkima
Starting Member
Starting Member
Viestit: 18
Liittynyt: 17:12, 28.04.2019

Re: Kun monniset vain kuolee :(

Viesti Kirjoittaja Surkima »

Vielä tilannepäivitys tähän, eli kaikki neljä ovat edelleen hengissä ja hyvinvoivia. Täydensin parvea vielä kuudella kaverilla ja vilske on nykyisin jo melkoinen :) Varsinainen ongelma jäi mysteeriksi, mutta toivottavasti se nyt pysyy poissa. Vesikin on taas kirkasta ja nitraatit pysyy rönsyliljan ja nyt myös kultaköynnöksen lisäyksen jälkeen 5-10 välissä.
Norhie
Senior Member
Senior Member
Viestit: 667
Liittynyt: 14:26, 18.01.2016
Sukupuoli: N/A
Paikkakunta: Imatra

Re: Kun monniset vain kuolee :(

Viesti Kirjoittaja Norhie »

Surkima kirjoitti:T
uota virustautia itse epäilin, mutten vain tajua mikä se olisi. Ensimmäistä erää yritin silloin lääkitä eväruttoon toimivalla lääkkeellä ilman menestystä. Virus ilmeisesti voi pysyä akvaariossa pitkänkin hengissä, vaikka yhtään kalaa ei enää olisikaan, eli senkin puolesta se voisi joku tauti olla...
Virukset säilyy niin pitkään kun on kaloja. Bakteerit säilyy pidempääkin. Bakteerilääkkeet ei auta virustauteihin. Yleensä virustauteihin ei ole lääkkeitä.
Hiekkaa akvaariossa on paksuimmassa kohdassa n. 8cm ja ohuimmassa ehkä reilu 1cm. Pohja on siis kallistettu niin, että takareunassa on paksummin ja etureunassa vain hyvin ohuelti sen ollessa kasviton. Lannoituksena on käytössä joku pohjatabletti täsmälannoituksena noille miekoille ja valluille. Nimeä en tähän hätään muista, kun siirsin ne aikanaan toiseen rasiaan epäkäytännöllisestä purkista (oli joku rasittava keltainen, pieni muovipurkki hankalalla kannella eikä tabletit meinannut tulla ulos sieltä). Tuolle rönsyliljalle täytyy varmaan alkaa jotain nestemäistäkin käyttämään.
Periaatteessa 8 cm on niin paljon, että jos on hienoa hiekkaa, niin voi synty anaerobisia taskuja ja sitä kautta rikkivetyä. Rikkivety on sitten keskimääräistä tappavampaa ja tappaa lisäksi nopeasti. Sille jää ammoniakki kakkoseksi. Sen tosin tunnistaa siitä, että haisee mädille kananmunille. Jos pohjaa tökkiessä nousee pahanhaijuisia kaasukuplia, niin sillon on varmasti rikkivetyä. Toisaalta sinulla on kasveja, joten kasvit kyllä ilmastaa pohjan. Eikä kyllä rajottuisi vain monnisiin.
Olisiko jollain tähän hätään suositella jotain yleispätevää hätäapulääkitystä, vitamiineja tms. lisäsuojia mitä olisi hyvä olla varastossa paniikkitilanteita varten? Nuo jäljellä olevat monniset voivat edelleen hyvin ja ajattelin parin viikon päästä koittaa parvea täydentää, jos nuo ovat edelleen silloin kunnossa. Jotain kuitenkin haluaisin vielä kokeilla, jos oireet taas tulee esille.
Ei voi suositella oikein mitään kun ei tiedä mistä tuo johtui. Toki voisit esim. lapota pohjan jos sitä ei ole lapottu pitkään aikaan. Voi olla hankalaa kasvien takia.
2x 240-litraa (seurala), 1x 180-litraa (evakkoallas), 1x 140-litraa (monnila), 1x 110 litraa (karanteeni), 1x 60 litraa (mysteerikuutio), 1x 60-litraa (taistoevakkola) ja aivan liikaa sekalaisia muovikippoja poikasille. Lue akvaariopäiväkirjaani.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1929
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kun monniset vain kuolee :(

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Kyllä minusta kaikki viittaa johonkin tautiin. Oliko niillä kuolleilla viikset kunnossa? Toivottavasti tauti on nyt ohi!
Surkima
Starting Member
Starting Member
Viestit: 18
Liittynyt: 17:12, 28.04.2019

Re: Kun monniset vain kuolee :(

Viesti Kirjoittaja Surkima »

Pohjalla asuu kierteisiä ja olen itse tarkoituksella möyhinyt pohjaa välillä. Ikinä ei ole kuplia noussut ja mitään hajuja ei myöskään ole ollut. En koskaan lappoa pohjaa (koska Bilteman hiekka), mutta imuroin kyllä siitä pinnalta mahdollisia moskia (kertyy lähinnä isompien puskien juurille ja kantojen alle).

Ja osalta monnisilta oli viikset kuluneet ja käsittääkseni se voi nimenomaan johtua pohjan/veden likaisuudesta (bakteerit?). En vain tajua, että mitä se "lika" olisi, jos pohjalla ei mitään näkyvää ole, vesi näyttää puhtaalle ja vesiarvot on nitraatti/nitriitti -osastolla kunnossa. Tilasin joka tapauksessa jo yhden sisäsuodattimen lisää, kun tuskin siitä haittaakaan on :roll:
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1929
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kun monniset vain kuolee :(

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Sitä vähän ounastelinkin (että viiksetkään ei ollu kunnossa). Kysessä on todennäköisesti bakteeritulehdus, jonka monniset on saaneet ennen sun akvaan joutumista/pääsemistä. Viikset menee pilalle, jos pohja on pilaantunut tai jos pohjahiekka on teräväsärmäistä. Kun viikset ovat vahingoittuneet, pääsevät bakteerit sisälle. Jos kalan yleiskunto on huono (huono ruokinta, vesiarvot huonot, stressi tms), tulehdus saattaa leviätä elimistössä yleistulehdukseksi. Evät ja viikset ovat ohuet, joten siellä tulehdus näkyy selvästi (eli ne "syöpyvät"). Ihmiselläkin tällaiset yleisinfektiot olivat yleisiä ennen 40-lukua, jolloin penisilliini löydettiin. Ihmisellä tätä kutsutaan verenmyrkytykseksi; netistä löydät tietoa, mikä se on. Paikallinen tulehdus saattoi olla hengenvaarallinen, jos se kehittyi verenmyrkyrykseksi. Kaloilla se on periaatteessa hyvin samanlainen. Olet käyttänyt eväruttolääkettä, mutta ilmeisesti infektio oli päässyt liian pitkälle. Tai sitten kyseessä oli sittenkin virusinfektio.

Monnisia ostettaessa on tärkeää varmistaa, että kaikkien viikset ovat ehjät. Itsekin olen saman virheen tehnyt kuin sinä ja saanut kaloja, jotka vähitellen kuolivat juuri samanlaisin oirein.

Lisäsuodatin tuskin auttaa, sinullahan nitriitit on jo nollassa. UV-sterilisaattori vois olla järkevämpi hankinta, mutta tärkeintä on huolehtia, että pohja ei pilaannu, ja sanoit, että pohjan pitäis jo olla kunnossa. Jäljelle jää, että sun pitää seurata monnisia tarkkaan, ja heti, jos näkyy merkkejä, että jollain yksilöllä on paheneva yleistulehdus, pitää ryhtyä toimenpiteisiin. Merkit ovat: 1) monninen ei syö, 2) se hengittää hyvin nopeasti myös levossa (siis muulloinkin, kun nopean uimisen jälkeen), ja 3) se pitää koko ajan selkäevää alhaalla kehoon "liimaantuneena". Se saattaa myös heiluttaa kevyesti pyrstöä koko ajan. Syömisen lopettaminen on varmaan selvin merkki. Toimenpiteet ovat:
- eristä kala pieneen akvaarioon tai sen puutteessa mihin tahansa altaaseen, mielellään ainakin noin 10 l ja mielellään läpinäkyvä, että kalaa voi seurata. Siirto pitää tietysti tehdä varovasti totuttaen uuteen veteen kuten uutta kalaa ostetaessa
- jos on ylimääräinen lämmitin, niin tarpeen mukaan. Jos on ilmastin, niin se sairaalaan. Ei suodatinta, koska lääke kuitenkin tappaa bakteerit. Ei vedenparannusainetta, koska se heikentää lääkkeen tehoa. Ei hiekkaa, että pohja on varmasti puhdas. Joku piilo voi olla
- laita sairasakvaan bakteerilääkettä, esim. JBL Ektol fluid Plus 125: 5 ml / 25 l vettä (jos karbonaattikovuus vähintään 8, niin tupla-annos)
- joka toinen päivä voit kokeilla, syökö kala, mutta vain hyvin pieni tabletin pala, ettei vesi mene pilalle
- neljän päivän kuluttua vaihda puolet vedestä ja laita toinen samanlainen annos lääkettä, hoida samoin
- taas 4 pv kuluttua vaihda puolet vedestä ja muutaman tunnin päästä uudestaan puolet vedestä (veden pitää tietysti olla suunnilleen saman lämpöistä ja nyt voit käyttää vedenparannusainetta, koska lääkettä ei enää tule)
- jos mahdollista, jätä kala sairaalaan seurattavaksi joksikin aikaa
- nyt ruoki kunnolla, jos kala alkaa syömään. Ime letkulla joka päivä töhnät pois pohjalta ja vaihda puolet vedestä joka päivä (ainakin, jos akva on hyvin pieni)
- jos kala syö ja pitää selkäevää koholla, on se luultavasti parantunut. Mahdollisesti voit pitää sitä vielä jonkin aikaa ja katsoa, alkaako evät parantumaan. Viiksien parantumista ei pidä jäädä odottamaan, siinä kestää kauan. Jos tulehdus on ohi, ei kala sairastu enää alkuperäisessä isossa akvaariossakaan, vaikkeivat viikset olisi täysikokoisia, jos pohja vaan on kunnossa (ei pilaantunut eikä teräväsärmäistä)

Jos tulehdus pääsee niin pitkälle, että "kelluu" selällään, ei mitään ole enää tehtävissä.
Surkima
Starting Member
Starting Member
Viestit: 18
Liittynyt: 17:12, 28.04.2019

Re: Kun monniset vain kuolee :(

Viesti Kirjoittaja Surkima »

Kiitokset kattavasta vastauksesta ohjeineen :D

Tilaamassani suodattimessa itseasiassa on UVC-sterilisaattori mukana (Aquael Unifilter 1000 UV), mutta mikään supertehokas se ei kyllä ole. Ilmeisesti uudempi malli suuremmilla ledimäärillä on kuitenkin joillain jotain auttanut ainakin vihersamennuksiin :roll: Mutta ei ollut niin paha investointi, että menkööt nyt sitten edes lisäsuodattimena jos ei muuta.

Tarvikkeet eristystä varten löytyy, joten jatkossa pystyn laittamaan mahdollisen ongelmakalan eristykseen. Bakteerilääkkeenkin voin hankkia varalle, ettei tarvitse paniikissa sellaista lähteä metsästämään. Tuota en tiennytkään, että vedenparannusainetta ei kannata lääkkeen kanssa käyttää, eli muistan senkin jatkossa.

Olen nyt muutamalta taholta kuullut, että muillakin on ollut vastaavia ongelmia nimenomaan kuparimonnisten kanssa ja myös heillä vastaavat oireet ovat alkaneet parin päivän sisään muutosta. En tiedä mistä nuo tulee ja miten pitkään niitä liikkeissä karanteenataan, joten hyvinkin mahdollista että ovat sairastuneet jo valmiiksi stressin takia. Muutama on epäillyt myös liiallista sukurutsausta heikkouden taustalle. Mutta eipä tässä kai auta kun pitää silmät auki ja vahtia noita kuin haukka mahdollisten ongelmien varalta, jotta ehtii tarvittaessa nopeasti puuttumaan tilanteeseen :roll:
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1929
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kun monniset vain kuolee :(

Viesti Kirjoittaja kr70 »

UVC on hyvä peli. Sellaista voi suositella joka altaaseen, jossa kalatiheys on suuri. On tutkittu, että kaikkein huolellisimminkin hoidetussa akvaariossa (ilman UVC:tä) bakteerien ja muiden taudinaiheuttajien tiheys on monta kertaa suurempi kuin luonnonvesissä.

Todennäköisesti kaloilla on ollut infektio ostettaessa. Siirron ja uuden ympäristön aiheuttama stressi aiheuttaa sitten infektion pahenemisen. Tämä on siis minun tulkinta.

Onnea nyt niiden monnisten kanssa ja toivotaan kaikki täysillä, että jäljelle jääneet on terveitä. Jos ostat uusia, muista katsoa, että viikset on ehjät. Karanteeni olis hyvä olla myös kotona.
Surkima
Starting Member
Starting Member
Viestit: 18
Liittynyt: 17:12, 28.04.2019

Re: Kun monniset vain kuolee :(

Viesti Kirjoittaja Surkima »

Huoh, ja taas mennään... Olin viikon muualla ja takaisin tullessa akvaario on selkeästi tavallista sameampi. Roskaa vedessä ei näy ja sameuden laatua on vaikea määritellä, kun yksi kannoista värjää veden kellertäväksi. Vesiarvoissa ei ole mitään tavallisuudesta poikkeavaa (lämpö 25, nitraatti lähempänä 5 kuin 12,5, nitriitti 0, pH karvan alta 7) ja suodattimet pyörii normaalisti, pohja on siisti eli ei moskakertymiä. Edestä päin katsottaessa vesi on ihan ok, mutta päädystä katsottaessa näkyvyys heikkenee merkittävästi puolen välin jälkeen (pituus 125cm).

Kalakuolemiltakaan ei ole vältytty... Kaksi nuolimonnia oli päättänyt tehdä itsarin: toinen oli sulloutunut Turbo Filterin ulostuloaukkoon (virtaus niin kova, että tosissaan on saanut töitä tehdä sen eteen) ja toinen oli jotenkin änkenyt itsensä kannon alle jumiin. Kolmannella nuolimonnilla on vaaleita ruhjeita päälaessa ja selässä, eli jotain kai sekin on tehnyt... Lisäksi yksi nuolimonni kellui pinnalla kuolleena, mutta mitään ulkoisia vammoja siinä ei ollut ja kunnosta/hajuttomuudesta päätellen se ei voinut olla ollut kuolleena kuin korkeintaan muutaman minuutin.

Monnisia ei ole elossa kuin kuusi ja jäljellä olevista muutaman viikset ovat ihan valkoiset ja selkeästi tavallista ohuemmat. Mitään hötöä tms. niissä ei näy. Näin toisen ahvenista hyökkäävän raivon vallassa yhden monnisen viiksiin kiinni, joten niillä saattaa olla jotain tekemistä asian kanssa. Ahvenet on nyt siirretty muualle, joten niistä ei ole murhetta jatkossa. Korutetrat on kunnossa ja käyttäytyvät normaalisti. Samoin jäljellä olevat nuolimonnit ja monniset käyttäytyy tavallisesti, eli eivät ole apaattisia tms.

Vahdoin nyt vettä n. 50%, mutta muita toimenpiteitä en tehnyt. Tällä hetkellä alkaa vain olla niin epätoivoinen olo, etten enää tiedä mitä ihmettä tässä tekisi... Kato käy ja monnisten lisäksi myös nuolimonnit liittyivät nyt ensimmäisen kerran joukkoon. Tekee jo mieli laittaa pillit pussiin koko akvaarion osalta :( Joko laittaa se pois kokonaan tai sitten vain suosiolla tyhjentää, vaihtaa hiekat ja desinfioida koko allas sekä kannot/suodattimet, vaihtaa kasvit jne. Ottaa tosissaan päähän, kun muuten akvaario näyttää niin hyvälle... Kasvit kasvaa, levää ei näy ja vesiviljelyssä olevat huonekasvitkin rehottaa ihan tosissaan.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1929
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kun monniset vain kuolee :(

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Älähän nyt luovuta. Eikös monneja lukuunottamatta kaikki ole kunnossa?

Sameus saattaa johtua kannoista, jos vedenvaihtoväli oli tällä kertaa pidempi. Tai kalakuolemista; kuollut kala pilaa äkkiä veden, ja tämä ei näy heti nitriittilukemissa.

Nuolimonnien kuolemat eivät ole mitään epätavallista. Niistä raportoidaan usein, että sopeutuminen on vaikeaa ja alussa voi tulla selittämättömiä kuolemia. Minä en ottaisi niitä itselleni lainkaan; minusta on tuhlausta tuoda maahan kaloja, joista suuri osa kuolee melkein heti. Joskus aikoinaan minulla näitäkin oli, en muista kauanko elivät. Mukavia hoidokkejahan ne tosin ovat, jos pärjäävät.

Joillakin virtaavan veden kaloilla on voimakas taipumus yrittää päästä virtaa vastaan pois akvaariosta, jos olosuhteissa on jotain vikaa. Olen kuullut, että nuoret partamonnit ovat tukkineet koko ulkosuodattimen ulostuloputken. Minulla on sinisilmät uineet virtausta vastaan pois akvaariosta, kun olen kaatanut sinne lisää vettä kastelukannusta.

Monnisista on siis 4 kuollut sitten ed. viestisi? Oliko niillä ne tyypilliset oireet, mitka kuvasit yllä? Vai kuolivatko, kun olit poissa?

Hyvä kun siirsit ahvenet erilleen. Ja 50% vedenvaihto oli oikea toimenpide.

Minä suosittelisin, että älä osta nyt uusia kaloja, ainakin niin kauan, että näet, että nykyinen kalasto varmasti jää henkiin. Eli että nykyinen kalasto pysyy hengissä ainakin kuukauden, sanoisin. Ilman kuolemia. Suosittelisin edelleen, että älä myöhemminkään osta kaloja, jotka jostaan syystä eivät sopeudu sinulle.
Surkima
Starting Member
Starting Member
Viestit: 18
Liittynyt: 17:12, 28.04.2019

Re: Kun monniset vain kuolee :(

Viesti Kirjoittaja Surkima »

Nuo nuolimonnit olivat olleet minulla jo pidempään ja tähän asti voineet mainiosti. Nyt niillä vain näytti olleen joku selittämätön tarve päästä hengestään ja itseasiassa löysin vielä yhden kannon rakoon juuttuneen yksilön juuri äsken... Oli edelleen hengissä, mutta sen verran vammautunut, että lopetin sen suosiolla.

Näillä monnisilla ei ollut mitään ulkoisia vammoja viiksiä lukuun ottamatta. Evät olivat ehjät. Käytöksessä ei ollut mitään poikkeavaa ennen lähtöäni. Nykyiset 6kpl ovat muutaman viiksiä lukuun ottamatta myös kunnossa, mutta se siis saattoi olla ahventen tekosia. Myös nuolimonnit ja korutetrat käyttäytyvät tällä hetkellä normaalisti.

Pesin juuri kaikki kannot ja oksat kunnolla ja osasta kieltämättä lähti edelleen moskaa irti. Möyhin myös pohjaa löytämättä mitään tavallisesta poikkeavaa.

Aikomuksena ei ole hankkia uusia kaloja hetkeen ja jään seuraamaan, että pysyvätkö nuo nykyiset nyt hengissä vai eivät. Eli seuraillaan edelleen tilannetta...
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1929
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kun monniset vain kuolee :(

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Voisikohan olla, että ahvenet on kaiken takana? Jos ne vaikka on aloitelleet kutupuuhia ja rökittäneet kaikkia monneja. Nuolimonnit ovat epätoivoisesti yrittäneet päästä ahvenia karkuun suodattimeen ja kivien alle. Muuten tosi omituista, että nuolimonnit yhtäkkiä kaikki kuolee ja vielä noin omituisella tavalla.
Surkima
Starting Member
Starting Member
Viestit: 18
Liittynyt: 17:12, 28.04.2019

Re: Kun monniset vain kuolee :(

Viesti Kirjoittaja Surkima »

Tällä kertaa epäilen syyksi ahvenia, kun niitä tyypillisiä ulkoisia vammoja tai väsähtänyttä käytöstä ei ollut lainkaan. Ja nimenomaan noiden nuolimonnien käytöksen takia, koska niillä ei ole ollut tähän asti mitään ongelmia ja tuollainen joukkoitsemurha ei ole normaalia... Ahventen poistuttua jäljellä olevat kuusi monnista ovat jälleen normaaleja ja nuolimonnitkin rauhallisia eikä uusia uhreja ole ilmestynyt. Monnisten viiksetkin näyttävät jo paremmilta, eli nirhaumat niissä ovat lähteneet paranemaan. Eli ehkä tässä edelleen on toivoa ja alkuperäinen mysteerivaiva monnisten osalta olisi selätetty!
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”