Taiston evärutto

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
Kirae
Starting Member
Starting Member
Viestit: 41
Liittynyt: 16:15, 04.03.2018

Taiston evärutto

Viesti Kirjoittaja Kirae »

Hei!

Kyselen taas lääkintäohjeita, sillä uuden taiston evärutto on todella sitkeässä. Kala tuli tasan kuukausi sitten ja sen jälkeen sen evät ovat sulaneet todella pahasti. Pyrstöä on enää noin puolet jäljellä alkuperäisestä. Onneksi se on karanteenissa, mutta alkaa iskeä huoli että saanko tuon terveeksi ennen kuin pyrstö on sulanut kokonaan pois.

Olen yrittänyt lääkitä eväruttoa ensin Baktopur + Ectopur -kuurilla, jolla ei ollut mitään vaikutusta. Sen jälkeen laitoin vähän yli viikon kuurin Baktopur Directiä sekä yhden 30 min kylvyn. Kuuri loppui tänään ja evät ovat eilistä pienemmät, joten ilmeisesti ei auttanut tuokaan. Mitä tässä pitäisi seuraavaksi tehdä?

Tuoreita vesiarvoja en nyt tähän voi laittaa, kun olen tänään tehnyt kaksi isoa vedenvaihtoa lääkkeen poistamiseksi akvaariosta enkä tajunnut mitata ennen. Ensimmäisen vedenvaihdon jälkeen mittasin pH:n 7,6, mikä on vähän korkea. Nyt kun hiilaripullo on lääkinnän jälkeen taas paikallaan niin putoaa varmasti vähän. Laitan myös bakteerivalmistetta jos nitriitti alkaa nousemaan, kun Baktopur Direct varoitteli suodatinbakteerien tappamisesta. Kh ja gh ovat ennen olleet noin 4. Lämpöä on 26 astetta.
Liitteet
Taiston evät.jpg
Kirae
Starting Member
Starting Member
Viestit: 41
Liittynyt: 16:15, 04.03.2018

Re: Taiston evärutto

Viesti Kirjoittaja Kirae »

Testasin tänään vesiarvoja, ja ne ovat nyt:

Lämpö 26 astetta
pH 7,5
kh4
gh 4
NO2 en JBL:n testistä erota alinta ja toiseksi alinta väriä toisistaan, joten laitoin varmuuden vuoksi bakteerivalmistetta. Joka tapauksessa minimaalisesti, jos edes on.

Taiston pyrstö jatkaa pienenemistään. Mitä tälle voisi vielä yrittää?
Jakulaari
Senior Member
Senior Member
Viestit: 761
Liittynyt: 22:27, 23.03.2006

Re: Taiston evärutto

Viesti Kirjoittaja Jakulaari »

Moi!

Alkuun muutama kysymys:

- Minkäkokoisessa altaassa taisto on ja paljonko altaassa on virtausta?
- Kasveja näyttää olevan ainakin kuvassa, onko altaassa pohjamateriaalia / muita koristeita tai piiloja?
- Onko nuo mitatut arvot lähelle samat mitä tuoreessa hanavedessäkin? (Jos on niin kannattaa tehdä pienempiä vedenvaihtoja (n. 20% vedestä) 2-3 kertaa viikossa yhden isomman sijaan silloin kun ei ole tarve poistaa vedestä mitään lääkettä, niin vesiarvot ei muutu niin rajusti joka kerta.)
- Käytäthän vedenparannusainetta?
- Onko kalalla mitään muita oireita? (outoa käytöstä, ruokahaluttomuutta, venyvää ulostettan tms?)
- Millä lisäät hiilidioksidia?

Itse en lähtisi useamman kuurin perään ihan heti uudelleen lääkitsemään millään vaan tekisin seuraavasti:
- Jo mainitsemani pienet vedenvaihdot joka toinen/joka kolmas päivä.
- Nostaisin lämpöä 27-28 asteeseen.
- Ruokkisin maltillisesti, ettei liika ruoka kuormita vettä.
- Lisäisin altaaseen intianmantelipuunlehtiä, noihin pH arvoihin heittäisin suoraan 3 kpl s-koon lehtiä 100 litraa kohden, myöhemmin ehkä lisääkin vesiarvoista riippuen.
- Lisäksi käyttäisin turveuutetta vedenvaihtojen yhteydessä lisäämällä uutetta vaihdettavan veden määrään suhteutettuna annoksena aineen valmistajan ohjeen mukaan.
- Mittaisin ainakin NO2 ja pH arvot säännöllisesti, ainakin 2 kertaa viikossa ennen vedenvaihtoa.

Sekä intianmantelipuunlehdet, että turveuute värjäävät vettä ruskeaksi ja tekevät vedestä happamampaa, lisäksi niistä liukenee veteen humushappoja. Nämä kaikki asiat on hyväksi taistolle ja vähentävät stressiä. Turveuutteen lisäys on silti syytä aloittaa maltillisesti, ettei tule isoja heilahduksia kerralla. pH olisi hyvä saada lopulta lähemmäs seitsemää.

Näillä ohjeilla kokeilisin ainakin kaksi viikkoa, ennen minkään uuden lääkekuurin aloittamista.
Jos tilanne muuttuu nopeasti merkittävästi huonompaan suuntaan voi kokeilla jotain muuta eväruttoon käytettävää lääkettä.
Ensisijaisesti kuitenkin pyrkisin tekemään kalalle sekä veden, että muun elinympäristön suhteen stressittömät olosuhteet.

Pitkä-eväiset taistelukalat ovat valitettavan herkkiä tälläisille ongelmille ja toiset yksilöt eivät pääse niistä koskaan täysin eroon, toivottavasti kuitenkin sun kalasi alkaisi toipumaan.

*lisäys, itse olen lääkinnyt useita kertoja aivan turhaan kaloja, kun jälkikäteen ajateltuna sairastelun syynä on ollut epävakaat vesiolot. Siksi suosittelen ottamaan vähän taukoa lääkitsemisestä.
Kirae
Starting Member
Starting Member
Viestit: 41
Liittynyt: 16:15, 04.03.2018

Re: Taiston evärutto

Viesti Kirjoittaja Kirae »

Kiitos perusteellisesta vastauksesta. Kävin jo akvaarioliikkeessä kyselemässä neuvoja ja sieltä suositeltiin JBL:n Ektol Fluid eväruttolääkettä, joten sen kuuri on nyt menossa. Taiston selkäevä on pahoin suikaloitunut ja näyttää siltä, että osa voi kohta irrota kokonaan, joten en tiedä olisiko tässä edes ollut aikaa odotella viikkoja. Käsittääkseni kun kokonaan sulanut evä ei enää kasva takaisin.

Allas on 43 litrainen karanteeniakvaario, jossa on Aquael Mini 400 l/h suodatin. Pohjamateriaalina on hiekka ja altaassa on myös juurakko sekä paljon kasveja joiden seassa voi piilotella. Vedenparannusaineena on Seachem Prime. Hiilidioksidi tulee hiivatepullosta, joka on kaasukellon päässä. Muistaakseni hanaveden pH on lähempänä kahdeksaa, mutta altaassa on erittäin vähän kuormitusta joten teen vain 10 litran vedenvaihdon kerran viikossa. Esim. nyt tuo taisto on koko altaan ainoa asukas, kun sukaravut on lääkityksen tieltä muualla. Tiikerikotilon unohdin siirtää, joten se on nyt entinen. :(

Kalalla ei muuten ole oireita, mutta huomasin jonkin aikaa sitten sen pyrstön edessä olevan pullottavan kohdan. Etsimäni tiedon mukaan kyseessä on uimarakko, ja pullotus saattaa johtua joko ummetuksesta tai laihuudesta. Ummetus tuskin olisi jatkunut monta viikkoa ja kala on ollut lääkityksien aikaan niukalla ruualla, joten arvelen syyksi laihuutta.

Toivottavasti tuo lääke auttaa, mutta kokeilen myös neuvojasi veden muokkaamisesta.
Jakulaari
Senior Member
Senior Member
Viestit: 761
Liittynyt: 22:27, 23.03.2006

Re: Taiston evärutto

Viesti Kirjoittaja Jakulaari »

Okei, kuvassa tilanne ei näyttänyt vielä niin pahalta , mutta jos on mennyt nopeasti huonompaan suuntaan, niin lääkitys on paikalllaan. Suosittelen nostamaan veden lämpötilaa jo nyt kuurin aikana.

Hiivatepullo on hyvä jos syöttö on tasaista. Vedenparannusaine myös hyvä (muuten kuin lääkekuurin aikana), jottei mikään hanaveteen mahdollisesti lisätty aine ärsytä kalan limakalvoja. Piiloutumismahdollisuus myös hyvä, jos on mahdollista lisätä pintakasveja, niin nekin ovat labyrittikalojen mieleen yleisesti, niiden lomaan saa tehtyä kuplapesiä ja niiden alla on turvallista lymyillä. Onko altaassa myös vähemmän virtaavia kohtia tai onko niitä mahdollista tehdä esim. kääntämällä suodattimen virtausta seinään päin? Pinnan olisi toki tällöinkin hyvä liikkua virtauskodassa hieman jotta akvaarion hyödyllisille bakteereille riittää happea, vaikka taistelukala ei erityisen hapekasta vettä tarvitse.

Hanaveden pH:n ollessa noinkin korkea suosittelen varsinkin tekemään vedenvaihdon useammassa erässä. Tosin jos alat käyttämään turve/humusuutetta vaihdettavaan veteen, niin isommatkaan vaihdot eivät ole niin ongelmallisia.

Jotkut harrastajat myös tekevät itse humusuutetta lisäämällä kiehuvaa vettä kuivien tammenlehtien tai intianmantelipuunlehtien päälle ja antavat sitten tämän seoksen tekeytyä päivän verran ennen vedenvaihtoa. Vedenvaihdossa tekeytynyt vesi sitten siivilöidään uuden veden sekaan. Täältä AW:stakin varmaan löytyy paljon kokemuspohjaisia ohjeita diy-uutteisiin.

Pullotkseen en osaa sanoa näkemättä mitään, mutta jos kala ei muuten ole turvonnut ja kakkii normaalisti niin tuskin on yliruokinta tai ummetus kyseessä. Eväruttoa voidaan pitää jossain määrin sekundäärisenä infektiona, eli joku muu sairaus tai olosuhteet heikentävät kalan yleiskuntoa niin paljon että bakteerit pääsevät niskan päälle, siksi olosuhteiden muokkaus ja tasaisena pitäminen on paikallaan.

Toivottavasti tämä lääkitys tepsii.
Kirae
Starting Member
Starting Member
Viestit: 41
Liittynyt: 16:15, 04.03.2018

Re: Taiston evärutto

Viesti Kirjoittaja Kirae »

Nyt on uutta lääkettä mennyt kaksi kuuria ja ei mitään apua. Taisto on mennyt vain huonompaan suuntaan. Se on tähän asti ollut tosi rohkea ja aktiivinen, mutta nyt se viettää pitkiä aikoja piilossa ja säikkyy helposti. Jopa ruokailu on jäänyt muutaman kerran väliin, kun se ei ole tullut pois piilosta. Lisäksi pienistä rintaevistä toisesta on sulanut noin kolmannes pois, ruodot vaan törröttää. Taisto näyttäisi liikkuvan pääosin näiden evien avulla, joten alkaa kyllä mietityttää, että missä vaiheessa tämä menee rääkkäyksen puolelle.

Onko tässä enää mitään tehtävissä vai pitäisikö kala päästää kärsimyksistään?
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Taiston evärutto

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

Itse kävin noutamassa rescue-taistelukalan. Oli sitkeä evärutto. Koko ajan oli urhea herra, mutta nyt on oikein voimissaan :). Oli hurja dropirumpa ja vieläkin pistän Cattapa-X herralle.
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Taiston evärutto

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

Fisutar10 kirjoitti:Itse kävin noutamassa rescue-taistelukalan. Oli sitkeä evärutto. Koko ajan oli urhea herra, mutta nyt on oikein voimissaan :). Oli hurja dropirumpa ja vieläkin pistän Cattapa-X herralle.
Varmuudeksi myös madotin Tirpan Kusurilla, sillä joskus evärutto on toki sekundäärivaiva jostain muusta.

https://youtu.be/mTlGx0VP0w0
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
Kirae
Starting Member
Starting Member
Viestit: 41
Liittynyt: 16:15, 04.03.2018

Re: Taiston evärutto

Viesti Kirjoittaja Kirae »

Nyt itse asiassa näyttää jo vähän paremmalta. :)

Taisto on virkistynyt ja rohkaistunut ja selkäevässä on pieniä paranemisen merkkejä. Suikaloitunut osa on vähän alkanut kasvaa takaisin yhteen. Pyrstön pää on edelleen musta, mutta se ei ole enää lyhentynyt ainakaan silmin nähtävää määrää. Pitää nyt tarkkailla tilannetta, mutta ehkä taisto tästä selviää.

Tirppa on muuten upean värinen. Hienoa että sait ja jaksoit pelastaa. :)
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Taiston evärutto

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

Hyvä juttu. Jouduin kuukauden dropittamaan ja ongelma palasti helposti aina uudelleen. Vaihdoin vettäkin omasta boksista lähes päivittäin. Tirpan selkäevä vain mureni ja lopulta lähti palasia kunnolla. Ihmeen reipas oli Tirppa koko ajan.

Pistin Baktopur directiä ja Baktopuria rinnan ja hieman Ectopuria. Hurja coctail. Lopulta vielä rutto yritti palata. Kokeilin vielä Omnipur S, koska epäilin, että home saattoi iskeä myös sekundääriksi (vaikka haituvaa en nähnyt) tai jokin alkueliökin. Sitten tuntui, että ongelma lopulta väistyi.

Cattapa-X menee nyt hieman koko ajan ja se tuntuu pitävän evät kunnossa "luomuna".

Poika myös kävi Kusurilla madotusprojektin ihan aluksi, vaikka kidusloisia en välttämättä epäillyt. Joskus ne vain vie kalan huonoon kuntoon ja oireet eivät ole niin ilmeisiä sen suhteen, että tajuaisi. Tuo Kusuri on siitä hyvä, että se on kalalle hyvin mieto ja menee siinä sivussa muiden dropien kanssa. Myöhemmin vielä fluke solvetin kidusloisten varalle (kun ajattelin, että kestää sen hoidon).

Joka tapauksessa kala on nyt madotettukin eikä toivon mukaan tarvitse koskaan sen suhteen huolta kantaa tai uusia. Myöskin talous on tarkoitus pysyä matovapaana, niin muut ei joudun yhden kalan takia ongelmiin tai madotusrumbaan :)).

Tirppa muuttaa kohta Tuusulaan, koti on jo pedattu viime yönä ja Tirppa matkustaa nopeasti uuteen kotiin :).

En ole mikään taistelutietäjä, mutta herkkä on kala kun se tulee tukun kautta liikkeestä kotiin. Itse ehkä laittaisin varoiksi jotain ennaltaehkäisevää mietoa yleisdropia. Kun rutto alkaa, rumba on hurja. Madottaisin myös kalan varmuudeksi. Ja pitäisin jatkossa ihan omassa boksissa ja juuri sille boostatun kipon. Oma pienikin kippo on taistolle mieleen (mulla on 60 litran kippo). Nyt vasta uskalla laittaa oikean sisustuksen, ja herra on kuivilla tuosta ongelmasta - kop kop. Mutta aina noiden huntujen kanssa on oltava varovainen, evät tosi herkkiä.

Tirpalle tuntuu maistuvan vain Atisonin raksu (jopa paremmin se sininen purkki, kun kuin punainen Pro). Ja pakastesurvarit on herkku :).
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”