Aloittelijan kysymyksiä!

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Aloittelijan kysymyksiä!

ViestiKirjoittaja Windy8 » 10:57, 10.09.2018

Nyt kun akvaario on ollut onnistuneesti pystyssä jonkin aikaa niin on herännyt monta kysymystä.

105 litraisessa akvaariossa on ainoana pohjakalana yksi partamonni, riittääkö se pohjalle vai pitäiskö siellä olla muutakin? Tämä kaveri on kyllä piilevät hoitanut huolella kasveista ja sisustuksesta yksinäänkin.

Minulle on nyt sitten käynyt niin että minulle on myyty 14 kpl parvi kirsikkabarbeja, joista 10 on koiraita ja 4 naaraita 8O eivät ole vielä täysikokoisia mutta osa koiraista näkyy jo olevan aika kukkoilevia, tosin jahtaaminen ja pötrjhentely ym näkyy jakautuvan aika tasaisesti parven kesken tällä hetkellä. Miten saisin tuota parven dynamiikkaa parannettua, en haluais että alkavat kovin ärhentelemään täysikasvuisina. Lisänä vielä 8kpl mustatetroja jotka muuten viihtyvät oikein hyvin mutta välillä näkyvät hermostuvan barbien kisailusta.

Yhtenä taka-alan kasvina on joku vesitähdikki. Se kasvaa pinnan yläpuolelle, pitääkö sitä lyhentää vai saako se olla noin? Onko sille parempi juuriin laitettava lannoitepallo vai nestemäinen? Molempia löytyisi.
Windy8
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 23
Liittynyt: 08:00, 17.08.2018
Sukupuoli: Nainen

Re: Aloittelijan kysymyksiä!

ViestiKirjoittaja IndiaKilo » 20:47, 10.09.2018

Parempi edetä hitaasti, pienin askelin. Näin siitä huolimatta, että alussa on yleensä kova halu ”tehdä jotain”, jolloin melkein mikä tahansa muutos on ”jotain” ja siksi ”oikein”. Eli ei noin. Kärsivällisyys palkitaan.

Noin äkkiseltään altaasi vaikuttaisi ”sentti kalaa/vesilitra”- säännön perusteella olevan aika täynnä, joten ainakaan en yrittäisi tilanteen parantamista kaloja lisäämällä. Mitä barbien ja tetrojen yhteiseloon tulee, veikkaisin kyseessä olevan barbien sisällä nokkimisjärjestyksen hakemisesta ja tetrojen osalta vain yleisluontoisesta totuttelusta. Kumpikaan noista kun ei ymmärtääkseni ole kovinkaan agressiivinen laji (en tosin omista kumpaakaan), mutta tottuminen vie aikansa.

”Talkkariosaston” kaloista kannattanee pysyä olemassa olevassa partiksessa, jos se kerran suoriutuu tehtävästään kunnialla. Kun akvaario on käytössä about täydellä kalakapasiteetillaan, tuonne ei kannattane lisätä yhtään enempää kaloja.

Mitä tulee pinnalle kasvaviin kasveihin, anna kasvien kasvaa kaikessa rauhassa pintaa pitkin. Omassa purkissani on kaksi isompaa aluetta, jossa olen antanut kasvuston kasvaa osin aika massiivisiksiksikin ”räystäiksi”, joiden alla kalat tuntuvat viihtyvän. Tuohan vastaa noiden luonnollista elinympäristöä siinä, että monet kalat kaipaavat ”ilmasuojaa” lokeilta, sääskiltä, tiiroilta ja mitä noita petolintuja nyt on, mistä johtuen useat kalat hakeutuvat luonnossa oksien ja vastaavien alle.
IndiaKilo
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 7
Liittynyt: 23:23, 19.06.2018
Sukupuoli: Mies

Re: Aloittelijan kysymyksiä!

ViestiKirjoittaja IndiaKilo » 21:08, 10.09.2018

Vielä lannoitepallojen ja nesteiden osalta, yleensä olen käyttänyt palloja istuttaessani uusia kasveja. Ylläpidonomainen lannoitus on sitten tapahtunut nesteillä.
IndiaKilo
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 7
Liittynyt: 23:23, 19.06.2018
Sukupuoli: Mies

Re: Aloittelijan kysymyksiä!

ViestiKirjoittaja Windy8 » 10:48, 11.09.2018

Kiitos! Olen samaa mieltä että akvaarion kalasto näyttää silmään aika valmiilta enkä sinänsä haluaisi sinne uusia kaloja mutta lähinnä just mietityttää tuo kirsikoitten parvi, ovat muuten rauhallisia ja sopuisia mutta tuo kymmenen koiraan joukko saa jo nyt välillä melko hässäkän aikaan kun spurttaavat joukkona ympäri allasta tai änkevät johonkin ahtaaseen koloon pyörimään. Ja stressaantuvatko naaraat pitemmän päälle kun noin monta sulhoa ahdistelee?

Tähdikistä vielä, mietin sitä että kärsiikö kasvi kun latva siis monta senttiä pinnan yläpuolella, kuivaako se tms? Muuten kyllä tykkään kun kasvavat komeasti ja vedensuosikki onkin tehnyt jo mainion viidakon tetroille
Windy8
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 23
Liittynyt: 08:00, 17.08.2018
Sukupuoli: Nainen

Re: Aloittelijan kysymyksiä!

ViestiKirjoittaja Akvaharrastaja » 19:45, 11.09.2018

Ei sen tähdikin siitä pitäisi kuivahtaa, mutta jos tilanne näyttää siltä, että se kuivuu kuitenkin, niin kasvin voi katkaista siltä latvasta ja latvapistokkaan voi istuttaa uudelleen.

Ja ne muutamat kirsikkabarbinaaraat voivat kyllä stressaantua liiallisesta koiraiden määrästä. Suostuisikohan paikallinen eläinliike, josta olet ne ostanut, vaihtamaan muutaman koiraan naaraisiin?
54l & 2 x 98l
Akvaharrastaja
Member
Member
 
Viestit: 464
Ikä: 20
Liittynyt: 19:43, 28.07.2011
Paikkakunta: Kouvola
Sukupuoli: Nainen

Re: Aloittelijan kysymyksiä!

ViestiKirjoittaja Norhie » 19:59, 11.09.2018

Tuo sentti/litra sääntö on kyllä niin hanurista kuin olla ja osaa. Se ei ollenkaan ota huomioon kalojen aktiivisuutta tai biokuormaa johtuen kalan muodosta, ruokailutottumuksista tai sen elinympäristön vaatimuksista.

Tietämättä akvan suodatuksesta sen enempää toi on noin 85% täynnä tuolla kalastolla olettaen, että suodatus kestää perässä. Etuna tietenkin se, että jos kalastoa ei ole vedetty ihan tappiin, niin eipähän ylity suodatuskapasiteetti niin helposti.

Uuden kalan hankkimisen sijaan tosin kannattaa miettiä kasvattaisiko nykyisiä parvia parilla kalalla esim. kirsikkojen määrän 20 kpl tai vaikka mustaterojen määrän 15.

Pienet parvikalat viihtyy aina paremmin mitä suurempi joukko saman näköisiä kavereita ympärillä. Kotilot puolestaan on erinomaisia putsareita.

Muoks: Siitä olen täysin samaa mieltä, että kannattaa edetä hissukseen. Jos tuo on tuore akva niin siellä on jo nyt ihan kiitettävästi kalaa.
2x 240-litraa (seurala), 1x 130-litraa (aasia/apistola), 1x 100-litraa (ramistola) sekä päälle vielä pikku karanteenikuutio. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 650
Liittynyt: 15:26, 18.01.2016
Paikkakunta: Imatra
Sukupuoli: N/A

Re: Aloittelijan kysymyksiä!

ViestiKirjoittaja Windy8 » 08:15, 12.09.2018

Meillä on vähän haasteena se että lähin "paikallinen" eläinkauppa on 120km päässä. Tuota vaihtoa voisi kyllä tiedustella, sitten ei olisi niin paineita lisätä parvea kovin suureksi. Mustatetrojen parven olen ajatellut pitää maks 10 yksilössä, mutta tuo 8 näkyy tuossa akvaariossa toimivan jo aika hyvin, käyttäytyvät mielestäni aika lajityypillisesti, paljon enemmän liikkuvat parvena kuin kirsikat ja tulevat keskenään hyvin toimeen. Uskaltaisikohan tuohon siis maks 6 kirsikkaa jossain vaiheessa vielä ottaa lisää niin että olisivat naaraita, jos eivät suostu vaihtamaan? Uutta lajia en tosiaan enää halua, nuo kirsikat näkyvät käyttävän tilaa pohjasta pintaan asti, tonkivat ruokaillessaan pohjankin aina kauttaaltaan läpi.

Voiko sen mahdollisen tähdikinpistokkaan sitten vaan tökätä pohjaan? Kasvaako vanha kasvi enää sitten korkeammaksi vai jääkö lyhennyksen jälkeen silleensä? Kiitos avusta :D

Sen verran vielä että odotan joka tapauksessa kuukauden pari ennen mitään kalastomuutoksia, kun tuolla nyt ei mitään tiettyä yksilöä erityisesti kiusata. Se on ihan totta että tulee olo että pitäisi heti korjata tilannetta jotenkin, mutta siinä voi tosiaan mennä ojasta allikkoon :) jos ei sitten joku tuttu satu yhtäkkiä tarvimaan muutamaa komeaa kirsikkakoirasta :D
Windy8
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 23
Liittynyt: 08:00, 17.08.2018
Sukupuoli: Nainen

Re: Aloittelijan kysymyksiä!

ViestiKirjoittaja Norhie » 18:10, 12.09.2018

Minusta voit ihan hyvin ottaa kuusi kirsikkaa lisää jossain välissä. Pidät vaan suodatuksen kunnossa, niin ei varmasti tule ainakaan kalan määrän takia mitään ongelmia.

Mitä tulee tuohon vesitähdikkiin ja sen leikkaukseen, niin leikkauksen jälkeen sen pitäisi haaroa leikkauskohdasta. Jos on intianvesitähdikki, niin se leviää melkein mistä kohdasta tahansa (latva ja sivupistokkaat). Leikkelemällä ja istuttamalla yläosat saat siitä tiiviimmän ja nätimmän näköisen. Siis jos pidät tiiviimmästä kasvustosta.

Toki se pinnan lähellä oleva kasvusto on yleensä paremman ja terveemmän näköistä (riippuu valon ja ravinteiden pääsystä pohjaan) että joskus on fiksumpaa vaan heittää se alaosa pois ja istuttaa ne leikatut yläosat ja sivupistokkaat takaisin.

Tässä tapauksessa kun kasvi kasvaa altaasta pois, niin se alkaa kasvattamaan ilmalehtiä. Sellaisen kun leikkaat ja upotat niin kestää taas vähän aikaa ennen kuin se alkaa kasvamaan vesilehtiä ja ne ilmalehdet sulaa sitten alta pois. Lopputulos voi olla hieman hassun näköinen kun yläosassa on lehtiä ja alaosassa ei. Siitä veteen jäävästä osasta se sitten alkaa haaromaan, eli ei kannata leikata ihan läheltä pintaa.

Näin siis jos on intianvesitähdikki, mutta periaate on sama jotakuinkin kaikilla ruohovartisilla kasveilla.

Muoks: Niin ja jos pidät tuosta veden pinnan päälle ylätävästä kasvustosta, niin ei minusta mitään syytä leikata. Koko kasvi hyötyy ilman hiilidioksidista, jossa sitä on moninkerroin veteen nähden.
2x 240-litraa (seurala), 1x 130-litraa (aasia/apistola), 1x 100-litraa (ramistola) sekä päälle vielä pikku karanteenikuutio. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 650
Liittynyt: 15:26, 18.01.2016
Paikkakunta: Imatra
Sukupuoli: N/A

Re: Aloittelijan kysymyksiä!

ViestiKirjoittaja Windy8 » 07:30, 13.09.2018

Suodattimena toimii paketin mukana tullut Aquaelin asap 500 sisäsuodatin, netissä vähän parjattu mutta ainakin toistaiseksi melko tehokkaan oloinen.

Kiitos kattavasta kasvitiedosta! Anteeksi epämääräisyyteni lajin suhteen, myyjä sanoi kyseessä olevan vesitähdikki mutten muista mikä ja nyt kun olen kuvia googletellut niin minusta ei ihan intianvesitähdikkiin sovi vaikka samankaltainen onkin. Uskon että antamasi ohjeet pelittää tuon kanssa varmasti hyvin, taidan toistaiseksi antaa kasvaa noin kun ei vielä ole lamppua lähellä :)
Windy8
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 23
Liittynyt: 08:00, 17.08.2018
Sukupuoli: Nainen


Paluu Alkeet

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 18 vierailijaa