Pyörittelen mielessäni muutamia suolaisia suunnitelmia, vaikka toteutusaikataulu tulee olemaan luultavasti hyvin pitkä. Ensin ajattelin n. satalitraista pikkuallasta, mutta kun siitä vähentää tekniikan viemän tilan, siitä tulee varmaan aivan liian ahdas. Eli jos hankkisikin sellaisen n. 120-litraisen altaan ja rajaisin siitä osan tekniikkatilaksi, niin että itse riutalle jäisi sitten se satakunta litraa tilaa..? Tuo oma 100-l miljoonakala-altaanikaan ei nimittäin ole missään tapauksessa iso. Tuosta en raaskisi lohkaista minkäänlaista siivua erikseen.
En halua ala-allassysteemejä, ihan siksi, että minulla on levollisempi olo, jos kaikki vesi on samassa altaassa. Ei läpivientejä ja putkituksia, eikä siis niin montaa mahdollisuutta vuodoille. Ja sittenkin lasilistat tms. silikonisaumojen suojaksi. En nimittäin halua saumoihin porautuvia matojakaan.
Varsinaiseen asiaan, eli onko suunnitelmissa jotain ilmeistä vikaa:
-Altaan toisesta päädystä rajataan osa tekniikkatilaksi, pääaltaan ja tekniikkatilan väliin laitetaan ylivuotokampa, että pintavesi pysyy varmasti liikkeessä ja päätyy skimmerille. Olen ymmärtänyt, että vaahdotettava moska kertyy nimenomaan pintaan? Lämmitin, vaahdotin ja pinnantasaaja (ja mahdolliset myöhemmin hankittavat lisähärpäkkeet) siis siihen lokeroon. Veden palautus pääaltaan puolelle sitten pumpun avulla, mutta miten? Väliseinään reikä ja pumppu siihen *tök* vai jonkinlainen putkitus/letkunpätkä ja veden palautus vaikka altaan toiseen päähän?
Altaan puolelle pari kappaletta nanostreamejä vettä liikuttamaan. Tässä mallissa ei muuta tekniikkaa sitten olisikaan näkyvillä.
Millainen merkitys on aktiivihiilellä/fosfaatinpoistajalla, kannattaako varata tila myös jonkinlaiselle sisäsuodattimelle niitä varten?
Tarkoitus olisi elätellä pääosin elävän kiven mukana tulevia öttiäisiä ja korkeintaan muutamaa pientä kalaa. Lisäksi jotain kohtalaisella valomäärällä pärjääviä (pehmyt)koralleja tms. Mahdollisimman simppeli meininki, kiitos.
Valaistus onkin sitten asia, josta ymmärrän ehdottomasti vähiten, mitä tekniikkaan tulee. Mitä tuollaiseen kannattaisi ajatella valaisimeksi? Olen kai edes pikkuisen kärryillä Kelvineistä, mutta eri valaisintyyppien vaatimat wattimäärät, niiden käyttökustannukset/käyttöikä... = ? Ja mistä kummasta niitä sopivia putkia/polttimoita/mitälie oikein tempaistaan? Yksi puhuu työmaavalaisimista, toinen ledeistä, kolmas T5:sta ja neljäs jostain ihan muusta. Kääk. Rohkenisiko joku esittää ihan oikeita vaihtoehtoja tähän? Vaikka ihan linkkeinäkin. Jos tämä riuttahomma johonkin kompastuu lopullisesti, niin minulla se kompastuskivi on tässä. En parhaalla tahdollanikaan ymmärrä asiasta tarpeeksi, vaikka miten luen.