Keijulevä ongelma

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Saunatonttu
Starting Member
Starting Member
Viestit: 2
Liittynyt: 18:14, 11.04.2015
Sukupuoli: Nainen

Keijulevä ongelma

Viesti Kirjoittaja Saunatonttu »

Hei. Nyt on pitkään jatkunut ongelma akvassa eikä millään saada kuriin.

Akvaarion speksit;
Akvaario Juwel Rio 240 litraa
Suodattimena toimii Juwelin oma sisäsuodatin
Kalasto; 1 partamonni
1 albiinomonninen
2 kuparimonnissta
1 kiilakylki
7 neontetraa
3 keltabarbia
2 leväbarbia
1 kääpiörihmakala

Lämpötila 25,5 astetta
Vedenvaihto viikon - parin välein 100litraa noin.
Ruokinta kerran päivässä hiutaleita sekä pohjanappeja

Vesiarvot; nitraatti 0, nitriitti 0, gh alle 3, kh alle 3, ph 6,4, fosfaatti 0,5mg/l.

Ongelmana siis jo yli puoli vuotta jatkunut keijulevä. Vesi vihreää ja sameaa. Ajoittain saatiin levämyrkyillä jo paremmaksi mutta kokonaan ongelma ei ole poistunut lainkaan. On kokeiltu myös pimentää yli viikoksi, ei apua. Hetken oli jo parempi mutta nyt viime siivouksen jälkeen ongelma räjähti taas käsiin. Tällä kertaa pestiin lasit hyvin sisältä joka tehtiin myö silloin kun ongelma alkujaan tuli. Mitä teemme kun mikään ei auta ja emme pääse selville siitä mistä ongelma johtuu?
kalaton1
Senior Member
Senior Member
Viestit: 791
Liittynyt: 18:37, 01.03.2013
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Keijulevä ongelma

Viesti Kirjoittaja kalaton1 »

Allas varmasti kypsä kun on jo tuonkin ikäinen joten nitraatin 0 tulos ei liene johdu siitä.
Onko altaassa paljon kasveja? Kaloja ei ainakaan ole liikaa, voisit lisätä nykyisiä kalojasi, suurin osa niistä on parvikaloja.
Mä väittäisin että ongelma johtuu nitraatin vähyydestä, jota vedenvaihto vaan pahentaa, kasvit kuluttaa kaiken nitraatin ja sulla aika vähän kuormitusta että sitä tulisi mistään. Yleensä nitraatin ja fosfaatin epätasapaino altaassa aiheuttaa vihersamennuksen, fosfaattia liikaa ja nitraattia liian vähän.
Vedenvaihdoista ei kannata tinkiä, koska veteen kerääntyy muutakin kökköä, mutta jotenkin nitraattia olisi sinne jonkin verran saatava. Nitraattia saat lisäämällä kaloja ja ehkä ruokkimalla hiukan enemmän(tämä tietty lisää ehkä fosfaattejakin) mutta joskus on ehkä lisättävä nitraattia hallitusti pullosta.
JBL clearol on auttanut monia vihersamennuksen poistossa, mutta senkin lisäksi on puututtava itse ongelmaan, ei pelkästään oireen hoitoon.

Muoks.ja tuo fosfaatti määrä sulla näyttää olevan ihan ok, eli itse nostaisin nitraatti pitoisuutta hallitusti vedenvaihtojen yhteydessä n.3-5 paikkeille ja seuraisin arvoa vedenvaihtojen välissä.
Krooninen akvaariokuume vuodesta 2012
Visumies
Junior Member
Junior Member
Viestit: 172
Liittynyt: 05:23, 27.01.2015
Sukupuoli: Mies

Re: Keijulevä ongelma

Viesti Kirjoittaja Visumies »

Itse en nyt olisi ihan varma tuosta nitraatin lisäämisestä, ettei vaan ruoki levää lisää ?

Yksi tehokas tapa ongelman poistamiseen olisi hankkia UV-C suodatin. Tuo kuten kerroit ei edes viikon pimennys auttanut niin ongelma
tuntuu olevan melko ikävän sitkeä.
450 litraa suolaista visiota...mitenhän sitä osaisi...
kalaton1
Senior Member
Senior Member
Viestit: 791
Liittynyt: 18:37, 01.03.2013
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Keijulevä ongelma

Viesti Kirjoittaja kalaton1 »

Joskus keijulevät saa vallan kun altaassa liikaa ravinteita, sitä nitraattiakin. Mutta aina näin ei ole, täälläkin foorumissa monelta vuodelta keskusteluja siitä kuinka vihersamennus on ottanut vallan kun nitraatti/fosfaattisuhde heittää häränpyllyä. Luonnossa suhde on T:F 16:1, ap:n tapauksessa ainakin harkitsisin tätä vaihtoehtoa jos ongelma on vaivannut jo noinkin kauan eikä vedenvaihdot,leväaineet eikä pimennys ole auttanut. Netissä on paljon juttua kuinka se johtuu liiallisista ravinteista, mutta vielä enemmän on juttua kuinka se tulee nitraatin loputtua altaasta.
Itselläni on kokemusta samaisesta nitraatti/fosfaatti epäsuhdasta joka aiheutti altaaseeni sinilevää.
Krooninen akvaariokuume vuodesta 2012
Mikapo
Junior Member
Junior Member
Viestit: 127
Liittynyt: 16:32, 09.08.2013
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Karis/Karjaa

Keijuleväongelma

Viesti Kirjoittaja Mikapo »

Minulla oli muutama kuukausi sitten samanlainen ongelma. Akvaarion pH nousi viikoittaisen vedenvaihdon jälkeen tasolta 6,5 tasolle 8,0 (myöhemmin kävi ilmi, että paikallinen vesilaitos on nostanut pH:ta putkiston syöpymisen vähentämiseksi tarkoituksella ja pysyvästi). Lemmikkieläinkaupassa ratkaisuksi suositeltiin pH:ta alentavaa ainetta. Muutama päivä sen lisäämisen jälkeen vesi sameni ja levä alkoi kasvaa laseissa niin nopeasti, että ne sai puhdistaa kaksi kertaa päivässä. Nitraattia oli edelleen 12,5 mg/l, mutta fosfaatti oli noussut tasolta 0,00 - 0,25 tasolle 10 mg/l! Syyksi paljastui pH:ta alentava aine: sen vaikuttava aine on fosforihappo. Ei ihme, että fosfaatti nousi pilviin jo pienellä annostuksella, mutta pH ei laskenut kuin nimeksi

Vesi kirkastui ja levän kertyminen laseihin palasi normaaliksi, kun tein viikon välein 80 %:n vedenvaihdot. Lisäksi hankin varmuuden vuoksi UV C -sterilointilaitteen, joka asennettiin ulkosuodattimen poistoletkuun. Vesi on nyt kristallinkirkasta.

Yritän pitää fosfaatin mahdollisimman lähellä nollaa poistamalla kuolleet kasvinosat mahdollisimman nopeasti ja välttämällä katkarapupellettien kaltaisia fosfaattipitoisia ruokia. Nitraatin pidän tasolla 12,5 mg/l lisäämällä sitä tarvittaessa pullosta.
320 l Amazon, 784 l kiekkola, 120 l
Saunatonttu
Starting Member
Starting Member
Viestit: 2
Liittynyt: 18:14, 11.04.2015
Sukupuoli: Nainen

Re: Keijulevä ongelma

Viesti Kirjoittaja Saunatonttu »

Kiitos teille viesteistä ja neuvoist. Luulen että näin kaiken jo kokeilleena koitamme ensin saada nitraatti-fosfaatti suhteen balanssiin. Kalastoa täytyy siis kasvattaa. Aiemmin meillä oli pieni allas jossa oli itseasiassa enemmän kaloja eikä koskaan esiintynyt vihersamennusta. :D
kalaton1
Senior Member
Senior Member
Viestit: 791
Liittynyt: 18:37, 01.03.2013
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Keijulevä ongelma

Viesti Kirjoittaja kalaton1 »

Saunatonttu kirjoitti:Kiitos teille viesteistä ja neuvoist. Luulen että näin kaiken jo kokeilleena koitamme ensin saada nitraatti-fosfaatti suhteen balanssiin. Kalastoa täytyy siis kasvattaa. Aiemmin meillä oli pieni allas jossa oli itseasiassa enemmän kaloja eikä koskaan esiintynyt vihersamennusta. :D
On ainakin kokeilun arvoinen, kun olette noinkin kauan jo kamppailleet asian kanssa. Kyllä tästä harrastuksesta pitäisi voida nauttiakkin :D
Ilmoittele täällä kuinka sujui, auttaa ehkä myöhemmin saman asian kanssa taisteleville :D
Krooninen akvaariokuume vuodesta 2012
77
Junior Member
Junior Member
Viestit: 73
Liittynyt: 11:05, 03.09.2005
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Jämsä

Re: Keijulevä ongelma

Viesti Kirjoittaja 77 »

Mikapo kirjoitti:Lisäksi hankin varmuuden vuoksi UV C -sterilointilaitteen, joka asennettiin ulkosuodattimen poistoletkuun. Vesi on nyt kristallinkirkasta.
Minkä merkkisestä UV-C-suodattimesta on kokemusta? Onko siis merkeillä väliä? Hintaerot ovat aika moiset, siksi kyselen.
Puh tiesi mitä tarkoitti, mutta koska oli pieniälyinen karhu, hän ei löytänyt sanoja siihen.
valkyria
Junior Member
Junior Member
Viestit: 198
Liittynyt: 11:40, 08.10.2014
Paikkakunta: HML

Re: Keijulevä ongelma

Viesti Kirjoittaja valkyria »

Täälläkin nyt kamppaillaan uudelleen vihersamennuksen kanssa (helmikuussa viimmeksi). Allas perustettu siis marraskuussa. Nyt menossa pimennys jonka poistan sunnuntaina. Toivottavasti tälläkertaa pidempään pysyy vesi kirkkaana kuin aijemmin. Itse tosin luulen myös, että nitraatin puute saattaa aiheuttaa tätä, kasveja kun akvaariossa on aikamoisesti (etenkin nopeakasvuisia) ja kaloja kohtuullinen määrä.
240l monnisia ja rihmakaloja ja 30l nano (poikasallas)
Eritysikiinnostuksen kohteena Corydoras-monniset <3
akiholm
Junior Member
Junior Member
Viestit: 212
Liittynyt: 11:05, 20.01.2013
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki

Re: Keijulevä ongelma

Viesti Kirjoittaja akiholm »

Hyviä ja tärkeitä huomioita edellä kaikki, ensialkuun voisit kuitenkin järkyttää keijuleviäsi pajulla l.nippu oksia ruokinta aukkoon, ryystävät nopeasti veden kirkkaaksi. Ikivanha mutta hyväksi todettu tapa, pajun oksien tyvet kuitenkin hyvä kuoria ettei "nilalimaa" vapaudu tarpeettomasti altaaseesi aiheuttaen maitomaista samennusta.., 8-)
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Keijulevä ongelma

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Meillä ei ole koskaan (kopkop) ole ollut keijulevää, mutta jos sellainen ilmaantuisi, kokeilisin ekana tuota akiholmin pajuvinkkiä, koska tiedän sen tepsineen monasti. Tosin vitsat pitää ottaa tiettyyn aikaan vuodesta (kevät on paras, koska hormoonituotanto on voimakkaimmillaan), mikä rajoittaa sen käyttöä, mutta nythän onkin juuri paras aika! Sen verran täydennän akiholmia, että tyveä ei kannata kuoria paljoa jos lainkaan, koska hormoonit, joiden vaikutukseen pajujen teho perustuu, tuotetaan heti kuoren alla ja kuoriminen poistaa myös hormooneja tuottavan solukon, jota ei puuaineksessa ole. Pajuthan siis elävät ja lähtevät kasvuun kun ne laitetaan akvaarioon, niiden teho perustuu niiden valtavaan kasvupotentiaaliin.

Muuten en vaivaisi päätäni ravinteilla sen enempää muuta kuin huolehtisin, että kaikkea on varmasti riittävästi. Suhteilla ei ole koskaan todettu olevan yksiselitteisesti mitään vaikutuksia mihinkään, puutoksilla paljonkin! Itse olen aina kippaillut ravinteita paljon, mutta en ole vaivautunut miettimään suhteita koskaan. Myös se, että kasveilla on ravinteita käytössää epätasaisesti, aiheuttaa helposti ongelmia. Tai muut jatkuvasti vaihtelevat olosuhteet, koska kasvit arvostavat tasaisuutta. Jos levää on tullut, syy on kyllä ollut joku ihan muu N:P-suhde (joten ole laskenut koskaan!) ! Jos suhteilla olisi väliä, meidän kaikkien pitäisi olla jatkuvasti mittailemassa ja säätämässä arvoja, mutta näin ei ole. En silti väitä, etteikö ravinteilla ja levillä olisi korreelaatiota, mutta jotain poikkeusta lukuunottamatta se on välillinen kasvien (hyvinvoinnin) kautta.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Keijulevä ongelma

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

Saunatonttu kirjoitti:Hei. Nyt on pitkään jatkunut ongelma akvassa eikä millään saada kuriin.

Akvaarion speksit;
Akvaario Juwel Rio 240 litraa
Suodattimena toimii Juwelin oma sisäsuodatin
Kalasto; 1 partamonni
1 albiinomonninen
2 kuparimonnissta
1 kiilakylki
7 neontetraa
3 keltabarbia
2 leväbarbia
1 kääpiörihmakala

Lämpötila 25,5 astetta
Vedenvaihto viikon - parin välein 100litraa noin.
Ruokinta kerran päivässä hiutaleita sekä pohjanappeja

Vesiarvot; nitraatti 0, nitriitti 0, gh alle 3, kh alle 3, ph 6,4, fosfaatti 0,5mg/l.

Ongelmana siis jo yli puoli vuotta jatkunut keijulevä. Vesi vihreää ja sameaa. Ajoittain saatiin levämyrkyillä jo paremmaksi mutta kokonaan ongelma ei ole poistunut lainkaan. On kokeiltu myös pimentää yli viikoksi, ei apua. Hetken oli jo parempi mutta nyt viime siivouksen jälkeen ongelma räjähti taas käsiin. Tällä kertaa pestiin lasit hyvin sisältä joka tehtiin myö silloin kun ongelma alkujaan tuli. Mitä teemme kun mikään ei auta ja emme pääse selville siitä mistä ongelma johtuu?
Suosittelisin kyllä ensin hankkimaan reilusti lisää suodatusta ja katsomaan, miten se tehoaa. Yhdessä purkissa n. 5 vuotta sitten oli keijulevää. Tarttui ja laskeutui aina kasvien lehdille eikä vedenvaihto auttanut. Kun pistin kunnon puhurit, ongelma häipyi itsestään. UVC-tykin hankin, joka poisti ongelman nopeasti, mutta palasi aina uudelleen. KUn havaitsin, että kasvin lehdet ja pöheikkö kerää viherkeijulevät ja heiluttelen kädellä lehtiä, hurja pöhähdys lähti. Kun pistin kunnon puhurit ja vaihtelin vettä, lehdille ei enää laskeutunut keijua ja ongelmat hävisivät.

Nyttemin talossa on niin paljon virtausta ja suodatusta, että keiju ei varmasti pääse lehdille vajoamaan ja eipä ole ongelmaa näkynyt.

Tuo Juwelin suodatin on melkoisen nuuskapumppu ja alimitoitettu. Itselläni ei ole 240 litran Juwelissa ulkkareita, koska hankkiuduin eroon kaikista. 2 Juwelin omaa suodatinta kummaskin päädyssä hoitaa pienien ulkkareiden tehtävää. Lisänä on 2x2252 Eheim (2x1200l/h), 2x1000l/h Fluval4.

Kun kasviryteikköä on, virtaus on reilu, mutta kasvit pysyvät kiinni ja kalatkin uivat ihan kivasti. Tosin siinä pytyssä on helmipalloplekojen, sewellioiden kudut koko ajan ketjussa....tarkoitus pitää virtausta toki.

Syy voi olla muukin sinulla. Mutta lisäsuodatus tuskin pahaa tekee....toki ei tuollaista menoa tarvitse kuin itselläni, mutta ehkä hankkisin reilusti suodatusta lisää silti sinuna. Kalastoa sinulla ei ole paljoa ja rihmis ei hurjasta puhurista pidä, mutta suodatus on hyvä olla reilu siitä huolimatta....mutta toki itse päätät.

Kun suodatus on kunnossa, voi kalastoa olla reilummin ja vettäkin vaihtaisin 50 % viikottain. Näin ei nitraatin kanssa tarvitse läträtä. Kalat kun eivät nitraatista oikein tykkää....
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
Mikapo
Junior Member
Junior Member
Viestit: 127
Liittynyt: 16:32, 09.08.2013
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Karis/Karjaa

Re: Keijulevä ongelma

Viesti Kirjoittaja Mikapo »

77 kirjoitti:Minkä merkkisestä UV-C-suodattimesta on kokemusta? Onko siis merkeillä väliä? Hintaerot ovat aika moiset, siksi kyselen.
Minulla on EHEIM reeflexUV 800:

https://www.eheim.com/en_GB/products/te ... flexuv-800

Olen tilannut samanlaisen toiseenkin akvaarioon. Kyse ei ole suodattimesta vaan ulkosuodattimeen poistoletkuun asetettavasta laitteesta. Vesi steriloituu kulkiessaan sen läpi. Suurin virtaus, jolla steriloinnin ilmoitetaan toimivan, on 600 l/h. Oli helppo asentaa. UV-polttimo täytyy vaihtaa vuoden välein.
320 l Amazon, 784 l kiekkola, 120 l
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Keijulevä ongelma

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

Lähestyisin UVC-suodatinta tärkeästä perusasiasta: haluatko akvan ulkopuolelle vai esim. sisäpuolelle laitettavan vai ulkosuodattimeen integroitavan. Itselläni on Hailean 39W järeä tykki, joka on hieman liioiteltuna metrin mittainen, eikä ehkä ihan jokapäiväiseen käyttöön. Tehoja on huikeasti peruskippoon ja vesi selkeni muutamassa tunnissa kristallin kirkkaaksi. Oma uvc vaatii tehokkaan kiertovesipumpun pyörittämään uvc:ta. Suodatin ja letkut ovat akvan sisällä, itse mötikkä on akvan ulkopuolella. Jouduin valvomaan varmuudeksi putsaushommaa, ettei tule vesivahinkoa. Ei sitä tullut, mutta yksin en hommaa jättäisi pyörimään missään nimessä. Eli tuo on vain akuuttiin ongelmaan.

Ulkkariin integroitava taas vie tovisen aikaa asentaan, mutta voi olla päällä kun tarvitsee ja sitten ei-päällä, jos tarve sitäkin vaatii.

Joskus aikainaan ostin UVC-suodattimen, jossa pieni muutaman watin polttimo. Ihan rahanhaaskausta:).

Katsoisin kiinnityssysteemiä ja tehoja.
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
Koomikko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2235
Liittynyt: 13:14, 20.04.2012
Akvaarioseurat: Kalasoppa
Sukupuoli: Mies

Re: Keijulevä ongelma

Viesti Kirjoittaja Koomikko »

Itsellä on linkin takaa löytyvä 18w uvc-suodatin joka on asennettu 660l akvaarioon ulkosuodattimen perään. Ulkosuodattimen poistoletku on haaroitettu joten uvc:lle saa halutun läpivirtauksen. Hinta ei mielestäni ole paha ja maksamalla 14€ lisää saa tuplasti tehokkaamman jos tarvetta sellaiselle on.
http://fish.aquaristic.net/en/UV-Steril ... 3612616d73
Kirjoituksistani ei pidä loukkaantua.
77
Junior Member
Junior Member
Viestit: 73
Liittynyt: 11:05, 03.09.2005
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Jämsä

Re: Keijulevä ongelma

Viesti Kirjoittaja 77 »

akiholm kirjoitti: ensialkuun voisit kuitenkin järkyttää keijuleviäsi pajulla l.nippu oksia ruokinta aukkoon, ryystävät nopeasti veden kirkkaaksi. Ikivanha mutta hyväksi todettu tapa
Kiitos kikasta! Kävin äsken hakemassa pajuja akvaarioon ja jännityksellä katson, miten ne vaikuttavat :D

Itselläni siis myös rehahti vihersamennus/keijulevä -ongelma, kun akvaario on vasta vajaa pari kuukautta vanha, kaloja tuli kerralla suht paljon ja kaivoveteemme pääsi lumien sulaessa humuspitoista pintavettä... Vetemme on siis ruskehtavaa/kellertävää hanasta tullessaan ja muuttuu akvassa vihertäväksi. Suodatus on ylimitoitettu, joten se ei ongelmaa ehkäissyt. Jospa nuo pajut. Tai sitten se UVC-sterilisointi...

Niin ja vielä - voiko samennuksen aikana laittaa EasyCarboa? Eli onko siitä haittaa vai hyötyä keijulevälle?
Puh tiesi mitä tarkoitti, mutta koska oli pieniälyinen karhu, hän ei löytänyt sanoja siihen.
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Keijulevä ongelma

Viesti Kirjoittaja Sisso »

En tiedä miten keijulevä suhtautuu hiilariin, mutta pääsääntöisesti voi sanoa, että myös levät tykkää hiilarista ja tietyissä oloissa (kasvien voidessa huonosti) sen lisääminen voi hyödyttää leviä. Jos käytät pajuja, voisit lopetta ECn käytön siksi aikaa ja jatkaa taas sitten kun vihersamennus on hallinnassa. Tuskin sen lisäämisestä pajuhoidon aikana on haittaakaan, mutta en usko että juuri hyötyäkään pajujen tehdessä taikojaan. Pajut ryystää kaikki ravinteet muutenkin, turha niille on hyvä aineita syöttää. Kerrohan miten pajuhoito tepsi!

Hiukan lisää tästä pajujen käytöstä vihersamennuksen yhteydessä http://www.aquaticplantcentral.com/foru ... ethod.html ja http://www.allabout-aquariumfish.com/20 ... oblem.html

Jos nitraatista on pulaa, sen lisääminen pullosta on täysin turvallista. Sen sijaan en lähtisi kikkailemaan sillä kalojen määrää lisäämällä, koska silloin onglmana ei ole nitraatti vaan kalojen poistamat kuona-aineet, kuten erillaiset hormoonit ja muut elimistön aineenvaihduntajätökset, jotka kertyvät veteen. Mitä enemmän kaloja, sitä enemmän myös nitrifikaatiobakteereita ja myös bakteereilla on aineenvaihdunta, joka tuottaa jätettä veteen. Kasveilla on iso rooli erilaisten lopputuotteiden sitomisessa.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
valkyria
Junior Member
Junior Member
Viestit: 198
Liittynyt: 11:40, 08.10.2014
Paikkakunta: HML

Re: Keijulevä ongelma

Viesti Kirjoittaja valkyria »

Olipa hyvä tuo pajuvinkki, taitaa olla niin, että minäkin käyn tuon yhden pajua kasvavan joutomaan kautta, kun ulkoilutan koiria ja testaan auttaisivatko ne minunkin purkkiani :)
240l monnisia ja rihmakaloja ja 30l nano (poikasallas)
Eritysikiinnostuksen kohteena Corydoras-monniset <3
raijaaa
Member
Member
Viestit: 259
Liittynyt: 20:03, 27.12.2006
Sukupuoli: Nainen

Re: Keijulevä ongelma

Viesti Kirjoittaja raijaaa »

Apua :cry: , täälläkin vihersamennus havaittu, ensimmäistä kertaa ikinä ja masennusta pukkaa :? menin ihan lukkoon kun tuon akvaarion tänään näin. En pystynyt tekemään mitään. Mutta siis jos olen oikein ymmärtänyt ei kannatakaan käydä puljaamaan ja vaihtamaan vettä rajusti ainakaan? Luin tämän ketjun ja taidankin lähteä pajuja hakemaan.. voiko tuon pimennyksen ja pajuhoidon tehdä samaan aikaan vai erikseen? Ja jos ei ala lähtemään pois ajattelin tilata aquaristic.net:istä 18W UVC-suodattimen. Minulla ei ole tälläisistä härpäkkeistä mitään tietoa.. siis tuo kiinnitetään jotenkin ulkkariin tai sen letkuun? Ma ei ummarra.. ja sopiiko tuo kaikkiin letkuihin vai pitääkö vielä tarkastella yhteensopivuutta jotenkin? Tuo meidän ulkosuodatin on mallia Eheim Classic 2217.
240 litrainen ikuisuusprojekti.
Visumies
Junior Member
Junior Member
Viestit: 172
Liittynyt: 05:23, 27.01.2015
Sukupuoli: Mies

Re: Keijulevä ongelma

Viesti Kirjoittaja Visumies »

Pajuista en osaa sanoa, mutta tuo uvc liitetään ulkkarin ulostuloon ja uvc:n toisesta päästä akvan sisäänmenoon. Toinen vaihtoehto on laittaa ihan kiertovesipumppu painamaan vettä uvc:n läpi. Ainoa jos laitat ulkkariin, kierto saattaa hieman hidastua.

Tuosta mallista en osaa sanoa, itsellä deltecin uvc, jossa letkut normaalit 16/22.
450 litraa suolaista visiota...mitenhän sitä osaisi...
77
Junior Member
Junior Member
Viestit: 73
Liittynyt: 11:05, 03.09.2005
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Jämsä

Re: Keijulevä ongelma

Viesti Kirjoittaja 77 »

Pajuhoitoa vihersamennukseen on nyt ollut pari viikkoa ja vesi on vähemmän vihreää :D Tosin olin hätäinen ja tilasin UV-C-sterilisaattorin, mutta toisaalta vesi on edelleen sameaa, joten ehkä virittelen laitteen käyttöön, kunhan ehdin. Sillä aikaa seuraan, poistuuko koko samennus pelkillä pajuilla. Kasvit eivät ainakaan vielä ole kovin kärsineet sameasta vedestä, mutta en tahtoisi odotella niin pitkään, että alkavat kärsiä.

Pajut ovat kasvattaneet lehtiä ja juurinystyjä on tullut pitkin vedenalaisia varsia. Aika kivoja sisustuksellisestikin :mrgreen:
Puh tiesi mitä tarkoitti, mutta koska oli pieniälyinen karhu, hän ei löytänyt sanoja siihen.
akiholm
Junior Member
Junior Member
Viestit: 212
Liittynyt: 11:05, 20.01.2013
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki

Re: Keijulevä ongelma

Viesti Kirjoittaja akiholm »

Pajuja käytetään, ei varsinaisesti kasvateta altaissamme, jos lilluvat ylim. ja vielä lehtivätkin , ei ihme että alkavat vettä samentamaan . En korostanut pajun pikasuodatusominaisuuksia riittävästi , vaalea "maitomainen" samennus on pajun omia aikaansaannoksia joihin en usko sterilisaattorien purevan. Sen sijaan runsas vedenvaihto ja ennenkaikkea; hommansa hoitaneet pajut kompostiin toki kiitosten kera :mrgreen:
Calisti
Starting Member
Starting Member
Viestit: 11
Liittynyt: 07:16, 30.11.2015
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Porvoo

Re: Keijulevä ongelma

Viesti Kirjoittaja Calisti »

Täällä yksi onneton. Kuukausia on taisteltu keijulevää vastaan. Kaikki konstit on kokeiltu, mutta mikään ei auta. Nyt on suuri osa kasveista kuollut ja kalat siirretty toiseen akvaarioon. Mies uhkasi viedä akvaarion ulos pakkaseen. Tuo kuulemma takaisin sisälle sitten kun kaikki bakteerit on kuollut. :(
Calisti
Starting Member
Starting Member
Viestit: 11
Liittynyt: 07:16, 30.11.2015
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Porvoo

Re: Keijulevä ongelma

Viesti Kirjoittaja Calisti »

Calisti kirjoitti:Täällä yksi onneton. Kuukausia on taisteltu keijulevää vastaan. Kaikki konstit on kokeiltu, mutta mikään ei auta. Nyt on suuri osa kasveista kuollut ja kalat siirretty toiseen akvaarioon. Mies uhkasi viedä akvaarion ulos pakkaseen. Tuo kuulemma takaisin sisälle sitten kun kaikki bakteerit on kuollut. :(
No niin, nyt on sitten lähes vuoden kestäneen taistelun jälkeen kokeiltu viimeisenä konstina pakkasta. Kalat olivat sen aikaa pienessä akvaariossa ja kasvit sangossa. Neljä päivää akvaario oli tyhjänä ulkona pakkasessa. Hiekat olivat sangoissa myös siellä. Suodatin ja vaahtomuovipatruunat olivat pakastimessa, samoin koristeet. Akvaarion uudelleen käyttöönotosta on kohta 2 viikkoa. Vesi on ollut kirkkaampaa kuin koskaan!

Akvaarioharrastuksemme oli siis ongelmien vuoksi päättymässä, mutta niin ei onneksi käynyt.
buttnekkid
Member
Member
Viestit: 292
Liittynyt: 21:50, 24.02.2014
Akvaarioseurat: JAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Saarijärvi

Re: Keijulevä ongelma

Viesti Kirjoittaja buttnekkid »

240 L Etelä-Amerikkaa
60 L Karanteeni/Väistötila/Bordelli
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”