Taietelukalan ja kiilakyljen oudot "kasvaimet"

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
Niniel
Junior Member
Junior Member
Viestit: 221
Liittynyt: 12:05, 02.01.2012
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kuopio

Taietelukalan ja kiilakyljen oudot "kasvaimet"

Viesti Kirjoittaja Niniel »

Huomasin viikko sitten taistelukalan päässä/pään takana muhkuran, näyttäisi kasvaimelta. Muhkura on vain hieman harmahtavampi kuin kalan oma tumma väri. Muuten mitään pöhötykisä ei esiinny ja kala käyttäytyy normaalisti. Tänään sitten huomasin yhdellä kiilakyljistä selkäevän vieressä valkoisen koholla olevan alueen. Kuvia vertaamalla ei kuitenkaan näyttäisi, ainakaan tyypilliseltä, valkopillkutaudilta. Ja on myös ihan eri näköinen kuin tuo taiston muhkura. Väähän haalemman värinen tämä yksilö kavereihinsa nähden. Kiilakyljet harveni viime talven aikana (vain jämät jäljellä), mutta mitään kasvustoa näihin tapauksiin ei liittynyt ja edellisistä kuolemista on aikaa jo yli puoli vuotta.

Uusia kaloja ei ole tullut reiluun pariin kuukauteen, jolloin taisto tuli samalla, kun täydensin lasimonnien parvea. Akvaario on 160 l, kalasto 9 lasimonnia, 3 kiilakylkeä, taisto pariskunta, 4 piikkisilmää, 2 salamanteriplekoa ja muutama omenakotilo. Muilla kaloilla ei mitään oireita toistaiseksi.

Lämpö 28. Löysin jotain kivikautisia tikkutestejä, joten luotettavuus mikä lie. Sen mukaan kuitenkin NO3- 10, NO2- 0, GH 16, KH 6, pH 7,2, kaikki testin raja-arvojen sisällä. Hoitorutiineja ei ole mitenkään muutettu.

Tässäpä sitten pohtimista, että mikä on... Saattavat hyvin olla toisiinsa liittymättömätkin tapaukset. Mietin myös vaihtohetoa, että kiilalta olisi suomu irronnut tai jotenkin muuten vammautunut. Sen ehkä lopetan joka tapauksessa varmuuden vuoksi.
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Taietelukalan ja kiilakyljen oudot "kasvaimet"

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Äkkiseltään mula kiinnitää huomion muutamaan vesiarvoon: vesi on melkoisen kovaa ja noin korkea lämpötila altistaa sairauksille, etenkin bakteeritulehduksille. Taistoista en ymmärrä mitään, mutta kiilakyljille tuo +28c on aika kova, jos vielä suositusten rajoissa. Mutta jos niillä on jokin muu stressitekijä elämässään, kuten reilusti kova vesi, se saattaa (huom saattaa!) altistaa ne sairastelemaan. Tällöin esim pieni vaurio ihossa, joka muuten paranisi ihan huomaamatta, saattaakin olla kohtalokas. Ja kun patogeenien määrä akvaariossa kasvaa riittävän suureksi, alkaa se helposti niittää satoa terveidenkin kalojen joukossa jos kalan elimistö ei einää jaksa torjua sellaista määrää taudinaiheuttajia. Mutta tämä on nyt spekulaatiota ja huomioita vesiarvoista. Se, että kiilakylkiä on tippunut ennenkin, kertoonee jostain ongelmasta taustalla, koska se ei ole mitenkään erityisen herkkänä pidetty laji jos sillä on asiat hyvin.

Itse tässä kohtaa tiputtaisin lämpötilaa hitaasti pari astetta ja keskittyisin hetken aikaa vaihtamaan vettä esim 25% päivittäin parisen viikkoa. Seuranta bekteerikasvustojen ja homeen varalta.

Et kerro mitään hoitorutiineista, mutta kiilakyljet arvostavat puhdasta vettä. Taistohan ei tykkää virtauksesta, mutta olethan varmistanut, että vesi liikkuu sen verran riittävästi, ettei tarvitse epäillä, että kiilakyljillä olisi krooninen happivaje, joka stressaa kalaa, koska se joutuu tekemään enemmän töitä hengityksensä eteen mikä on kalalle kuluttavaa (kidukset ovat muutenkin tärkeät kalan kokonaisterveyden kannalta!) sen lisäksi, että korkea lämpötila estää happea sitoutumasta veteen tehokkaasti ja nopeuttaa kalan aineevaihduntaa mikä lisää sen energiantervetta?
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
Niniel
Junior Member
Junior Member
Viestit: 221
Liittynyt: 12:05, 02.01.2012
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kuopio

Re: Taietelukalan ja kiilakyljen oudot "kasvaimet"

Viesti Kirjoittaja Niniel »

Kiitos vastauksesta!

Olen itsekin miettinyt, että lämpötila (korkea plekojen takia) voi olla syy kiilojen vähittäisiin kuolemiin. Tämän lisäksi kanta oli jo melko vanha, pitkään tuossa kyllä viihtyivät. En kuitenkaan ole laskenut lämpöä, kun on kuitenkin siellä kiilojen ylärajoilla, ja tarkoitus olisi luopua kiiloista kokonaan ja ottaa tilalle jotain läpimämmän veden lajia. Hanavesi Kuopiossa on melko kovaa ja kalat tottuneet siihen... Tosiaan osa kiiloista on todella iäkkätä ja samanlaisessa vedessä eläneet akvaariokaupasta lähtien, joten en usko kovuuden olevan syynä tähän. Mutta joka tapauksessa vaikuttaisi siis siltä, että tässä ei välttämättä ole mistään tarttuvasta kyse?

Virtaus akvaariossa on säädetty niin, että suodattimen suihkuputken päässä virtausta on enemmän ja suunnattu yläviistoon niin, että se varmasti möyhii vettä pinnassa. Toisessa päässä sitten hitaampi virtaus. Suodattimena tosiaan Eheimin ulkosuodatin, en muista mallia, mutta tehokkaan puoleinen tämän kokoiseen akvaarioon. Ei siis se pienin malli. Veden vaihto kerran kuussa noin 30 %, tällä rutiinilla jatkettu jo monta vuotta (myös akvaarion edellisessä kodissa, josta suurin osa kiiloistakin oli kotoisin). Akvaariossa runsaasti kasveja, kasvavat vähän turhankin vauhdilla. Seuraava veden vaihto oli suunnitteilla tälle viikonlopulle, joten nuo aikaisemin mainitsemat arvot ovat "likaisesta" vedestä.
60L+160L+kissa
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Taietelukalan ja kiilakyljen oudot "kasvaimet"

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Hmmm.... summataanpa hiukan: Vesiarvot ovat melkein kuin malawi- tai tanganjika-akvaariossa (kukaan tuskin vakavissaan ehdottaisi, että listan lajit voisi majoittaa malawien tai tanganjikojen seuraan?), seurakunta on melkoisen sekalainen olosuhdetoiveidensa suhteen missä yleensä aina joku kärsii, lämpötila on kaikille kaloillesi tapissa ja muutenkin lukemissa, joka altistaa ongelmille (joskaan itsessään ei välttämättä ole syy vielä mihinkään), akvaario on suhteellisen pieni ja vaihdat vettä vähäisen määrän kerran kuussa=harvoin. Aika monta kohtaa, joita pitäisi tarkastella lähemmin. Sitä, onko oireilu tarttuvaa tai ei on jo pelkästään lämpötilan takia mahdotonta sanoa tässä kohtaa, koska se on niin hyvä kasvualusta ongelmille jos sikseen tulee.

Kalalaji ei sopeudu uusiin, lajille vieraisiin, oloihin sillä, että se on syntynyt sellaisiin. Jos näin olisi, mitä varten annetaan hoitosuosituksia tai miksei kaikkia kaloja voisi heittää mihin hyvänsä veteen ilman, että siitä tiedetään seuraavan ongelmia? Kalat yleensä sietävät yhden-kaksi hiukan pielessä olevaa asiaa, mutta ehkäpä se seuraava on viimeinen niitti arkkuun? Kala on eläinlaji, joka on melkein yhtä ympäristönsä kanssa ja sen elimistö käy jatkuvaa "vuoropuhelua" ympäristön olosuhteiden kanssa ja vastaa muutoksiin tarkoituksemukaisesti, mikä on jo itsessään melko kuluttavaa ilman, että elimistöllä on taakkanaan vielä ylimääräistä hoidettavaa kuten esimerkiksi korkean lämmön aiheuttama lisääntynyt energiankulutus, happivajaus tai jatkuva suolojen poisto. Akvaariossa erillaiset ketjureaktiot ovat masentavan tavallisia, jolloin ei enää osata sanoa mikä johtuu mistäkin, etenkin jos soppaan vielä kipataan lääkkeitä arpomalla. Helpointa on hoitaa kuntoon perusasiat: riittävä puhtaus ja oikeat kalat (suht) oikeaan veteen ja seuraan. Kun ne ovat varmasti kunnossa, voi miettiä jatkotoimia jos ei homma toimi.

Salamanteriplekot eivät välttämättä kaipaa hirveän lämmintä, toisin kuin eräät muut plekot, mutta kaikki arvostavat hapekasta vettä. Meillä on poikasina tulleita nyt kuusivuotiaita salamantereita, jotka ovat eläneet terveinä koko elämänsä +26c vedessä muutaman hiukan isomman serkkunsa kanssa.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
Niniel
Junior Member
Junior Member
Viestit: 221
Liittynyt: 12:05, 02.01.2012
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kuopio

Re: Taietelukalan ja kiilakyljen oudot "kasvaimet"

Viesti Kirjoittaja Niniel »

Mikä on simppelein tapa pehmentää vettä? Ja millä aikataululla se kannattaisi toeteuttaa?

Ja kyllähän nuo hoitosuositukset vaihtelee lähteittäin melko paljon, etenkin lämpötilan suhteen. Itse olen ollut siinä käsityksessä, että kiiloja lukuun ottamatta kaikki nuo lajit pärjäävät lämpimässä. Tässä tapauksessa muutaman asteen laskusta ei kuitenkaan haittaakan taida olla...
60L+160L+kissa
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”