Harkinnassa Amazon biotooppi

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Frinta
Starting Member
Starting Member
Viestit: 36
Liittynyt: 03:34, 16.07.2013
Sukupuoli: Mies

Harkinnassa Amazon biotooppi

Viesti Kirjoittaja Frinta »

Oon viime aikoina taas saanut intoa akvaarion starttaamiseen, kiinnostaisi kovasti aika tarkka biotooppi kopio amazonista, 200 litraseen about (matelijat vie liikaa tilaa että isompi mahtuisi) Netistä lukiessa ongelmaksi on muodostunut tiedon saaminen mitkä lajit elävät kirjaimellisesti rinta rinnan ja menevät tuohon allas luokkaan. Perus ideana on "iso" tetra parvi ja monnisia. Mutta ongelmaksi kalastossa tulee näyttävemmän laji pariskunnan (ahvenet jne.) valitseminen. Ostin kalat 2.0 kirjan ja selasin jonkun aikaa ja silmään osui äkkiseltään aika huonosti osui silmään vaihtoehtoja saatika että tietäisin mitkä elää muitten ehdokkaiden lähistöllä. Oisko jollain inputtia pohdintoihin?
akiholm
Junior Member
Junior Member
Viestit: 212
Liittynyt: 11:05, 20.01.2013
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki

Re: Harkinnassa Amazon biotooppi

Viesti Kirjoittaja akiholm »

Mustatetraa ja partista, toimii ja rio negrosta(Amazon). :D
Pirinne
Starting Member
Starting Member
Viestit: 5
Liittynyt: 13:42, 31.12.2015
Sukupuoli: Nainen

Re: Harkinnassa Amazon biotooppi

Viesti Kirjoittaja Pirinne »

Varmaan se suosituin Amazonin tarkka biotooppi lienee mustavetinen Rio Negro (Amazonin sivujoki)... Kuitenkin jos tarkoitat nimenomaan Amazonin altaan biotooppia niin löytyyhän siihenkin jotain vaihtoehtoja. Akvaariosi ei kuitenkaan ole kovin suuri, mikä sekin rajoittaa valikoimaa. Tetroista valkopilkkatetra, pikkutetra, kirsikkatetra, loistotetra ja kulmatetra (elävät pitkälti levittäytyneinä eri osiin Amazonin allasta, mutta jos nyt ei liian vaikeaksi tehdä [;)] ). Sitten monet suppusuut, kynäkala ja tapparakala sekä marmoritapparakala (viimeksi mainitut erittäin mielenkiintoisia, pinnan tuntumassa viihtyviä ja kivoja kaloja, mutta vaativat ehdottomasti suljetun akvaarion. Tulevat muuten pihalle sieltä).
Monniset on hankalia... korumonninen saattaisi osua parhaiten Amazonin altaaseen?
Ahvenista tuon kokoiseen altaaseen menee kyseiseltä alueelta kääpiöahvenista loistokääpiö (a.agassizii) tai töyhtökääpiö (a.cacatuoides). Aika lähelle päästään myös lippukirjoahvenen kanssa (Laetacara Curviceps).

Tämä meni siis aika pilkunviilaamiseksi, mutta jos riittää että kala kuuluu Amazon jokeen, sen sivuhaaroihin ja ylipäätään alueelle niin valikoima laajenee jonkin verran.

Esimerkkinä koko Amazonin alueen kattavasta ns. biotoopista kalastona voisi olla tetroista punapäätetra, kardinaalitetra (Rio negro Venezuelassa ja kolumbiassa ) tai kulmatetra (Rio Araguaia, Amazonin allas). Kyseiset lajit tosi näyttäviä suurissa parvissa!
Monnisista leopardimonninen (C.Trilineatus) tai verkkomonninen (C.Reticulatus) sopii lisäksi ainakin... monniset (iso ryhmä) on tosiaan vähän hankala kun kaikki levittäytyneinä ympäriinsä etelä-Amerikan jokiin... ota nyt sitten selvää kuuluuko jokainen joki varmasti Amazoniin :D
Ahvenista en osaa sanoa kuin alussa mainitut jotka sopii Amazoniin. Tuon kokoiseen altaaseen monet muut Amazonin ahvenet on liian isoja.
Amazoniin kuuluu tietenkin omana suurena ryhmänään plekot, mutta valtaosa niistä kasvaa suuriksi...

Biotoopissa kannattaa mielestäni panostaa nimenomaan aidonoloisen ympäristön luomiseen esteettisesti ja valita vain muutama kalalaji kun kyse pienestä tai keskikoikoisesta altaasta, joita on sitten useampi kunnon parvessa (esim yksi tetralaji, yksi monnislaji ja pieni ahvenpariskunta). Googlettamalla löytyy aika hyvin kuvia etenkin jos Rio Negro tyyppistä (aika yleinen ympäristö Amazonin alueella) hakee.

Toivottavasti tästä sekavasta sepustuksesta oli edes jotain iloa :)
325 l etelä-Amerikka, 2 x Pantherophis guttatus ja muutama karvainen kaveri
Pirinne
Starting Member
Starting Member
Viestit: 5
Liittynyt: 13:42, 31.12.2015
Sukupuoli: Nainen

Re: Harkinnassa Amazon biotooppi

Viesti Kirjoittaja Pirinne »

Ruostekirjoahven (Laetacara dorsigera) unohtui ! :D Oikein sävyisä ja helppo ahven.
325 l etelä-Amerikka, 2 x Pantherophis guttatus ja muutama karvainen kaveri
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”