Biotooppiprojekti: Parosphromenus linkei

Pidä päiväkirjaa akvaariostasi, tai dokumentoi akvaarioprojektisi etenemistä täällä
Wyrda
Senior Member
Senior Member
Viestit: 725
Liittynyt: 17:14, 28.08.2006
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Biotooppiprojekti: Parosphromenus linkei

Viesti Kirjoittaja Wyrda »

Nyt lienee oikea hetki aloittaa tästä projektista päiväkirja, kun allas on vihdoin siirretty paikalleen ja sisustettu, RO-laite pörisee kylppärissä, ja ikkunalaudalla on kuoriutumassa vesikirppuja. Kalat tilasin kuun alkupuolella, ja ne toivottavasti saapuvat Ruotsista nyt tulevana lauantaina.

Lajina on kuvankaunis Parosphromenus linkei Borneon saarelta, jossa lakritsiguramilajeja (lukemattomien muiden eläin- ja kasvilajien ohella) uhkaa tulevien vuosikymmenien aikana sukupuutto laajojen metsähakkuiden myötä. Monet lajeista esiintyvät verrattain pienillä alueilla, ja niinpä yksittäinenkin metsähakkuu saattaa johtaa paikallisen populaation tuhoutumiseen.

Lakritsiguramien asiaa ajaa yllä linkitetty Parospromenus Project, joka on yksi harvoista kansainvälisistä uhanalaisten kalalajien säilyttämiseen pyrkivistä järjestetyneistä yhteistyöprojekteista. Pitkälti tämä suojelunäkökulma – yhdistettynä lajien mielenkiintoisuuteen ja kätevän pieneen kokoon – riitti nyt sitten vihdoin käännyttämään paatuneen Etelä-Amerikka-harrastajan ensi kertaa ihan väärän maanosan kalojen pariin.

Tästä lähdetään liikkeelle:

Kuva

Nyt illan aikana altaaseen on jo päätynyt ensimmäiset 10 litraa vettä ja läjä lehtiä likoamaan. Bilteman pussinpohjat samensivat veden aika tavalla, saa nähdä että laskeutuuko pöly yön aikana vai tarvitseeko tässä vielä puljata huuhteluvesien kanssa.

Huomisen ohjelmassa on altaan täyttö loppuun, turpeen hankkiminen, ja sopivan valaisimen paikantaminen. Jälkimmäinen on vielä vähän kysymysmerkki: tavan loisteputkivalaisin ei houkuta, 11 W saattaa olla turhankin himmeä tummavetiseen altaaseen, ja halvat kohdeledit ovat väriltään vähän ikäviä... No, sitä ehtii tässä miettiä.
kerttu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1270
Liittynyt: 20:05, 13.04.2003
Paikkakunta: Otava

Re: Biotooppiprojekti: Parosphromenus linkei

Viesti Kirjoittaja kerttu »

No niin, vyvä kun täälläkin pääsee seuraamaan! Näyttääpä allas hienolta. Toivottavasti saat kalat pian! Ootko ennen käyttänyt ro-vettä kaloilla? Aiotko jotain kasveja myös laittaa altaaseen? Ro-veden kanssa säätämisestä olisin kiinnostunut kuulemaan, vaikka en itse meinannu siihen ryhtyä. Monta kalaa on tilauksessa?

Ja voi että tuo valitsemasi laji on kertakaikkisen NÄTTI. Huh.
Wyrda
Senior Member
Senior Member
Viestit: 725
Liittynyt: 17:14, 28.08.2006
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Biotooppiprojekti: Parosphromenus linkei

Viesti Kirjoittaja Wyrda »

Kalat jäivät tosiaan saamatta tällä erää, uusi yritys muutaman viikon päästä. 6-10 kalan porukka suunnitelmissa, ja toivon nyt vaan todella että lajin saaminen onnistuu. Mutta oli tässä viivästyksessä puolensakin, allas kun näytti vielä lauantaina tältä:

Kuva

Eli kun säkin taisit kerttu turvepohjaa miettiä, niin kokemus on nyt tämä: turve uppoaa kyllä hyvin (vettyi kattilassa kiehauttamalla), mutta pölyää ihan hemmetisti. Tiheä pillisuodatin tosin näyttäisi riittävän veden kirkastamiseen, 12 tuntia ollut päällä ja nyt altaaseen näkee jo ihan hyvin.

RO-laite on itsellä ensimmäistä kertaa käytössä, toimivaa EC-mittaria ei toistaiseksi ole joten olennaisin data puuttuu. Puhtaan RO-veden pH oli n. 6,0 kun meni altaaseen, ja turve sekä lehdet laskivat sen melko nopeasti 5,0-5,5 kieppeille.

Kasvien lisääminen ei toistaiseksi ole suunnitelmissa, ihan jo siksi että mahdollisia biotooppiin kuuluvia lajeja ei ole oikein löytynyt. Jotain melalehtilajeja saattaisi olla, mutta Indonesian puolelta Borneota löytyy todella huonosti tietoa kasvilajeista. Jatkan kyllä etsimistä.

Ja sitten vielä viimeisin ihmetyksen aihe: lasit kuhisevat alle 0,1 mm kokoisia pikkuöttiäisiä. Ovat toki ihan tervetulleita, kunhan vaan saan tuonne jotain muitakin ötököitä vähän kohtuullistamaan niiden lisääntymistä. 8O Kuvassa lämmittimen sähköjohto antaa vähän mittakaavaa, kaikki pienen pienet valkoiset pisteet ovat siis kyseisiä otuksia:

Kuva
Wyrda
Senior Member
Senior Member
Viestit: 725
Liittynyt: 17:14, 28.08.2006
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Biotooppiprojekti: Parosphromenus linkei

Viesti Kirjoittaja Wyrda »

Eilen saapui Ruotsista 10 kappaletta linkeitä.

Kalat olivat saapuessaan hengissä, mutta kaikilla kidukset aivan punaisina ja useimmilla myös evät vahingoittuneet. Ammoniakkipitoisuus vedessä oli jo pelkän hajun perusteella aikamoinen, ammoniakkitestiä ei ollut käsillä mutta sähkönjohtavuus oli yli 1000 μS/cm. KH pussin vedessä 6-7. Siispä kotiutussuunnitelman muutos: pikainen altaan vesiarvojen tuunaus Aquadurilla lähemmäksi pussin vettä (KH 0 -> 3-4, EC 40 μS/cm -> 200 μS/cm) ja erittäin suurpiirteinen kotiutus noin puolessa tunnissa.

Ei ideaalia, mutta nyt hieman yli 12 tuntia myöhemmin kaikki ovat edelleen hengissä vaikkakin varsin stressaantuneen olosia. Saa nähdä kuinka käy.

Kuva

Kuvassa näkyy aika hyvin kuntojakauma: kaikki ovat reippaan kokoisia, mutta muuten kunto on ihan laidasta laitaan.

Allas on edelleen täydessä kaaoksessa, mutta vesi sentään oli kirkastunut joululoman aikana.

Kuva
Lara__
Junior Member
Junior Member
Viestit: 71
Liittynyt: 22:27, 13.01.2011
Akvaarioseurat: TAY
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Salo

Re: Biotooppiprojekti: Parosphromenus linkei

Viesti Kirjoittaja Lara__ »

Mielenkiintoinen projekti kertakaikkiaan! Alkoi itseänikin houkutella moinen askartelu.. :)
Saanko udella minkä verran hintaa noille tilatuille fisuille tuli? Ja miten päädyit juuri tuohon P.linkeihin? Harkitsitko muita Parosphromenus -sukuisia?
Mistä tietolähteistä etsit tietoa noista?
Wyrda
Senior Member
Senior Member
Viestit: 725
Liittynyt: 17:14, 28.08.2006
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Biotooppiprojekti: Parosphromenus linkei

Viesti Kirjoittaja Wyrda »

No niinhän siinä kävi että tämän päiväkirjan pitäminen unohtui kokonaan. :roll:

Allas on tällä välin muuttunut vähän katselukelpoisemmaksi. Turpeen kanssa oli ongelmia kun se huuhtelematta samensi vettä kohtuuttomasti, mutta se ratkesi muutaman vedenvalmistuskerran jälkeen, ja jatkossa siis epäilemättä huuhtelemalla turve. Olen siis nyt siirtynyt veden valmistamiseen saavissa jossa on valmiiksi turvetta ja RO-vettä muhimassa aina seuraavaa vedenvaihtoa varten, jolloin vesiarvot eivät turhaan heilahtele.

Kuva

Altaassa on lämpötila 26 astetta, epäluotettava EC-mittari sanoo 75 μS/cm josta suurin osa taitaa koostua humuksesta sun muusta (RO-vesi nimittäin 3-7 μS/cm), ja pH on oletettavasti jossain välillä 5-6. Sisäsuodatin vaihtui ensin suodattamattomuuteen, ja kun se ei selvästi toiminut niin nyt vedenpintaa on rikkomassa päivisin päällä oleva pillisuodatin.

Ne pari rääpälettä jotka tulivat todella huonossa kunnossa eivät selvinneet, mutta jäljellä olevat 8 kalaa voivat kohtuullisen pulskasti ja ovat kasvaneet vaikka ruokinta onkin ollut vähän haastavaa. Tilasin nyt kunnon satsin hyvälaatuista artemiaa, joten toivottavasti kuivaruokaan ei jatkossa tarvitse turvautua kun se tosiaan ei selvästikään riitä. Tosin kalat tulevat nykyään hakemaan noita GP Diet -rakeita sormista, että ainakin niiden maistuvuus on hyvä jos ei muuta...

Tuoreita kuvia kaloista ei ole nyt käsillä, mutta tässä parin kuukauden takaa kotiutumisen jälkeen:

Kuva

Kunhan kalat ovat kasvaneet niin varmaan lisään tuonne hehkurasboraparven. Ne eivät ilmeisesti ole poikasturvallisia parojen kanssa, mutta suunnitelmissa on joka tapauksessa siirtää kutupari tai kaksi erillisiin pikkualtaisiin elämään joten se ei haittaa.
Lara__ kirjoitti:Saanko udella minkä verran hintaa noille tilatuille fisuille tuli? Ja miten päädyit juuri tuohon P.linkeihin? Harkitsitko muita Parosphromenus -sukuisia?
Mistä tietolähteistä etsit tietoa noista?
Sain vajaalla kympillä pyrstö, tosin mitä nyt muiden tukkujen listoilla on näkynyt niin nämä linkeit on olleet ennemmin siellä 15-25 euron tienoilla. Joitain muita lajeja on sitten selvästi halvemmalla.

Ehdottomasti paras ja oikeastaan lähes ainoa kattava tietolähde on tuo Parosphromenus Project.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Akvaariopäiväkirjat ja projektit”