Sananen taustaa: Akvaarioita oli 1985-2005 on-off, viimeinen 150 l allas lähti siis 2005. Markku Varjon kirjat tuli tänä aikana luettua puhki, monneista ja mutakaloista tykkäsin ja oli sammakkoa ja kaikenlaista kotiloakin matkan varrella... Pitkän kuivan kauden jälkeen viime joulukuussa tuli sitten upouusi 98-litrainen, jonka kohdalla tavoitteena on ihan vaan saada nätti perusseura-akvaario. Kypsytin perinteiseen tapaan ilman "kemikaaleja" eli vain odotellen kasvien kanssa ja hankkien kaloja hitaasti - tätä asiantuntevaa palstaa luettuani kyllä hirvitti, mutta siinä tuo allas on nyt pyörinyt. "Kypsytyskemian" muutosten lisäksi kalojen tilavaatimukset näyttävät muuttuneen radikaalisti - ja hyvä niin, kauhulla muistelen, miten 1980-luvulla minullakin mutakala mötkötti aluksi 63-litraisessa purkissa, kääk...
HOITOASIAT NYT:
Suodatin iso sisäsuodatin, valaistus päällä klo 9-13 + 15-22. Vesiarvoja (huom! pelkät liuskatestit): nitriitti 0, nitraatti 10-25, GH 8-10, KH 4, ph 6,5-6,8. Veden vaihto + huolellinen lappoaminen noin 1,5 viikon välein 20-30 litraa, perusvedenparannusaine käytössä. Suodattimen huuhtominen kuukausittain. Ruokintana Tetra Color -hiutale ja survari, pohjakaloille leväkiekot, kurkku, herneet. Ainakin pari paastopäivää viikoittain! Kasvillisuutta on erittäin runsaasti (lannoitustabletit niillä), lisäksi yksi iso mangrove- tms. kanto, pohjalla old school -akvaariosora. Lämpö +22 C.
Oma kalasto on puoliksi ex tempore, puoliksi mietitty eli "sekasalaatti"
![Wink [;)]](./images/smilies/icon_wink.gif)

Minun silmääni nykyinen kalasto porskuttaa hyvin, isoin tetra on jo kuin minilehtikala. En ole ollut kauhean järkyttynyt kiilojen edesmenosta, koska arvelen kyseessä olevan aikalailla massatuotettujen reppanoiden, mutta tietysti se mietityttää. Haluaisin tehdä asiat oikein kalojen kannalta ja olla aiheuttamatta tuhoa. Kaikenlaisia kommentteja otan siis mielelläni vastaan - mitä Uuswanha harrastaja voisi tehdä paremmin? Lämpötila vähän ylös? Veden vaihto useammin? Kiitos kovasti, jos joku ehtii pohtia kanssani.