Kypsyttäminen - linkkikooste

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

crisse_83
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4720
Liittynyt: 04:42, 17.04.2005
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kullaa, altaita vielä Harjavallassa
Viesti:

Kypsyttäminen - linkkikooste

Viesti Kirjoittaja crisse_83 »

Altaan kypsytys
Akvaarion kypsyminen
Veden kypsyttäminen
Epätoivon vallassa akvaariota kypsyttäessä
Nitriittipiikistä
Onko oikotietä kypsytyksessä?
Käytetyn akvaarion kypsyttäminen
Akvaarion kypsyttäminen

Nitraatti 400 mg/l kypsyvässä akvassa?
Pitäisikö pH:n tipahtaa kypsytyksessä?
Kaikenlaisia ongelmia: suodattimista, altaan kypsytyksestä
Kypsentelystä epäkypsästi
Altaan kypsytys - 10 käskyä
Kummalliset vesiarvot (kypsyttäessä)
Miten nitriitti alas?
Nitriitti ei vain laske
Kypsytys ja nitriitti
Kypsytys: mitähän tässä pitäisi nyt tehdä?
Kypsytys hirvensarvisuolalla
Kypsyttämisestä muutama kysymys
Bakteeriliuokset kypsyttämisessä
Kypsytysarvot pilvissä - usko loppuu
Riittääkö kypsytys?
Meneekö kypsytys hukkaan?
Nitriitti, nitraatti ja uusi allas ilman kypsytystä!
Kypsytys pelkästään Nitrivecillä tai Bactozymillä
Kokemusta kaupallisilla litkuilla kypsyttämisestä?
Nitriitti

Mämmikoura laittoi liikaa ammoniakkiliuosta
Kypsytys ilman kemikaaleja
Kypsytys kypsyttää
Kypsytys ympeillä
Bakteerikanta
Suodattimen filter starter?
Nitraatin laskeminen kypsytyksessä
Nitraatin ja nitriitin noususta
Musta multa bakteeriymppinä
Taas yks kyselee kypsytyksestä
Ammoniakkikypsytyksestä
Kypsytys / mikä nosti pH:n?
Bactozym-valmisteesta
TAAS kypsytyksestä!
Oho! Multaymppi levis akvaan...
Paljonko hirvensarvisuolaa?
Kypsytysongelma
Kypsytyksestä muutama varmistelukysymys
Kaupallinen biostartteri
Kypsytys - "lisäaineet"
Kypsytys numeroina
Uusi akvaario + kypsytys
Kypsytys: Mihin sitä nyt pitäisi uskoa?
Pikakäynnistys
Kypsytystuloksia
Ammoniakkiliuoksesta
Kypsytys Tetran Bactozymillä
Kypsytyksestä, vesiarvoista tai mistä lie, minä oon pulassa
Hirvensarvisuola
Korkea ammoniumin määrä....
http://aqua-web.fi/forum/viewtopic.php?t=20634
Kypsyykö oikein?

Hakusanalla kypsytys löytyi tälläiset. Lisätä saa ja on suotavaa kun/jos löytyy foorumilta lisää hyviä aihetta koskevia ketjuja.
Ketuttaa kuin pikkuoravaa pakkasella. Käpy on jäässä, hammas katki ja oksakin niin himskatin liukas. (Siistitty versio.)
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Voisin kyllä kirjoittaa ihan tätä varten myös, linkkilistan lisäksi. Siihen voisi tulla myös muutama variaatio onnistuneista, mielekkäistä ja perustelluista tavoista, jotka vaihtelevat senkin mukaan, mikä on tavoite ja mahdollisuudet. Esimerkiksi minkälainen on akvaarion kokonaisuus suodatuksineen sekä käytössä olevat vesitestit ja halutaanko mukaan kasveja ja kotiloita.

Tällaisen saisi aikaan ehkä parhaiten, jos annettaisiin "deadline", kuten toimitustyössäkin. Pari - kolme viikkoa? Mitä jos pantaisiinkin tässä ja nyt heti pystyyn alkeet osaston avoin kypsytyskirjoituskilpailu - "kilpailu" tietysti isoissa lainausmerkeissä ja jokainen osallistunut myös "julkaistaan" tässä samassa kun sen tähän vain lahettää! :)

Jos aihetta stickylle nähdään, voi siitä sitten muokata epäolennaiset viestit pois.



edit. Loistavaa! Huomaan tämän olevan jo "stickyn" paikalla ja vieläpä avoimena. Kiitos! Myös Crisselle!

Hyvä juttu taisi puuttua listasta:
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=58005 "Kalallinen kypsytys"

----------------

MISTÄ ON KYSYMYS / OHJEITA

Kypsyminen on saatettu hyvälle alulle, kun perustettavaan akvaarioon on saatu pohjahiekka ja hapekkuutta ylläpitävä vedenkierto sekä bakteeriymppi ja ravinteita bakteereille, kuten kalanruokaa. Tämä riittää. Typpibakteerit viihtyvät parhaiten lämpimässä, joten olosuhteiden optimoija asettaa lämpötilan 25-30 asteeseen. Lisäksi voisi huomioida että
nitrifikaatio on happamoittava prosessi ja joittenkin tärkeittein typpibakteerilajien optimi on emäksisen puolella sekä että prosessissa tarvitaan myös hiilidioksidia ja tai karbonaatteja. Nostamalla veden karbonaattipitoisuutta sopivasti ruokasoodalla saavutetaan kaksi ainakin periaatteellista hyötyä: pH pysyy paremmin neutraalina tai emäksisenä ja
karbonaatteja riittää silloin bakteerien hiilenlähteeksi. Jos talousveden alkaliteetti (KH) on valmiiksi muutamassa asteessa, on asia toki silläkin kunnossa.


Kypsymisessä ammoniumista muodostuu nitriittiä ja nitriitistä nitraattia. Ne kaikki ovat typen (N, Nitrogen) yhdisteitä ja tapahtumaa kutsutaan typenkierroksi. Itse kypsyttämisen kulku tapahtuu niin, että ruokitaan kalatonta allasta säännöllisesti, kunnes ammonium ja nitriitti häviää vedestä ja vain nitraatti kohoaa ruokinnan mukaan. (engl. "cycling a tank") Kalanruuasta muodostuu luonnollista tietä (erilaiset bakteerit asialla) ammoniumia. Tehokkaampaa kypsyttämistä on tämän lisäksi ruokkia typpibakteereja ammoniakkiliuoksella tai jauhemaisilla ammoniumyhdisteillä kuten salmiakilla (ammoniumkloridilla) tai hirvensarvensuolalla (ammoniumbikarbonaatilla).

Sopivista ammoniumin lisäyksistä on väännetty peistä keskusteluissa kyllästymiseen asti. Tosiasia on ettei määrillä ja lisäysten tiheydellä ole lopulta niin paljoa merkitystä kalojen turvallisen istuttamisen kannalta kuin muilla olosuhteilla. Perustana on että akvaario on ns. suljettu järjestelmä - bakteeriston lajien ja määrän sopeutumiskyky ja akvaarion biologinen taipumus aina kohti tasapainotilaa kaikkeen siihen laitettuun ja siitä pois otettuun nähden.



Kalanruoka ainoana ammoniumin lähteenä

Ruokitaan allasta hienonnetulla kalanruualla jatkuvasti, vaikkapa joka päivä. Sopiva määrä voisi olla 1-2 tl viikossa 150 litran akvaarioon. Enemmänkin voi laittaa. Nitriittiä mittaillaan esimerkiksi kolmen päivän välein. Jossain vaiheessa se tulee olemaan huipussaan ja tästä hieman eteenpäin se tulee katoamaan. Vaihdetaan vesi ja istutetaan kalat. Vaatii
nitriitin tarkkailua ja luultavasti varovaista ruokintaa alkuviikot. Allas on niin pienellä kuormituksella kypsytetty, että jos ruokinta kasvaa reilusti kalojen tultua, on jopa todennäköistä että nitriittiä hieman taas ilmestyy.


Kalanruoka ja ammoniakki tai ammoniumyhdisteet

Ruokitaan allasta samoin kuin edellä kalanruualla, mutta ei välttämättä tarvitse niin paljoa sitä käyttää, säännöllisesti kumminkin. Lisäksi annostellaan veden ammoniumpitoisuudeksi 5mg/l heti alussa ja jäädään odottamaan nitriitin ilmestymistä. Testauksen voi samaten tehdä kolmen päivän valein. Todennäköisesti alle viikossa nitriitti nousee, ehkä jo parissa päivässä, jos ymppi on ollut erittäin hyvä. Aloitetaan säännöllinen ammoniumin lisääminen, alkuun 0,5mg/l päivää kohden. Jos nitriitti ei nouse tässä vaiheessa edes muutamaan yksikköön muutamassa päivässä, tuplataan annostelu päivää kohden (1mg/l).


Ammoniumin annostelu nitriittiä mitaten

Yksi taktiikka ammoniumin annosteluun on lisätä sitä sen mukaan, missä pitoisuudessa nitriittiä on vedessä, edellä esitetyn tasamääräisten lisäysten sijaan. Kun nitriitti on noususuunnassa ei lisätä vaan odotetaan että sitä muuntuu nitraatiksi. Kun nitriitti on laskusuunnassa lisätään annos ja tarkkaillaan sen vaikutusta. Toimivat ohjeelliset raja-arvot nitriittipitoisuudelle ovat 3-10mg/l, mikä tarkoittaa sitä, että nitriitti pyritään pitämään tällä välillä. On huomioitava viive, jolla lisätty ammonium näkyy nitriittinä.

Kasvit ja kotilot mukana kypsytyksessä

Kun nitriittiä (eikä ammoniumia) päästetä kovin korkeiksi pitoisuuksiksi vedessä, voi kasveja ja kotiloita koittaa pitää mukana kypsytyksessä niin syystä tai toisesta haluttaessa.


Biologinen suodatus kypsytyksessä

Veden hapekkuus

Vedenvaihdot kypsytyksessä


(Tarina tulee kehittymään ehtiessä - laitan tämän kuitenkin jo luonnoksena esille. Kysymyksiä ja kommentteja sekä muita taktiikoita sopii tähän jatkoksi laittaa - kuten myös yv:nä tai sähköpostilla minulle ovat sellaiset yhtälailla toivottuja.)
Höpötys
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1008
Liittynyt: 15:47, 23.07.2005
Paikkakunta: vsa

Viesti Kirjoittaja Höpötys »

Hei!

Haluaisin vielä lisätä ammoniakin käyttöturvallisuustiedotteen linkin, koska kyseessä ei ole mikään jokapojan-lelulitku, vaan ihan oikeasti vaarallinen kemikaali. Olen nimittäin kiinnittänyt huomiota siihen, ettei kovinkaan moni käsitä miten vaarallista voi olla ammoniakilla kypsyttäminen. Toivottavasti kaikki uudet kypsyttäjät lukevat käyttöturvallisuustiedotteen ennen kypsyttämisen aloittamista ja poimivat sieltä erityisesti ohjeet säilytykseen, suojautumiseen/käsittelyyn kohdasta 5.

http://www.occuphealth.fi/internet/ova/ammoni.html

P.S. Tarkoitus ei ole pelotella, vaan antaa faktaa, ettei mitään ikävää sattuisi.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Ohje yllä on jäänyt edelleen tyngäksi. No kyllä kai jossain vaiheessa kirjoitan sen valmiimmaksi. Sitä ennen, seuraavalla sivulla on nyt tarkentavia käytännön toimia kypsyttäjälle, kiitos hyvien kysymysten. Ne nimenomaan jatkavat siihen mihin ohje yllä jää.
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... 1&start=75

Tuohon käyttöturvallisuustiedotteeseen kommentoin sen verran, ettei ammoniakilla kypsyttäminen ole sen vaarallisempaa kuin vaikkapa pensselin peseminen tärpätillä tai auton tankkaaminen. Perspektiivin vuoksi katsokaa vaikka vastaava tiedote mineraalitärpätistä ja bensiinistä.

Ammoniakkiliuosta ei pidä kuitenkaan haistaa pullon suusta eikä roiskuttaa ja se kannattaa laimentaa ainakin 10 prosentin vahvuiseksi. Kannattaa toki lukea tuo tiedote ja huomioida siitä myös miten laimennos vaikuttaa vaarallisuusohjeisiin. Suosisin hirvensarvensuolaa ammoniumin lähteenä. Ei sitäkään pidä jättää lasten tai lapsenmielisten ulottuville, kuten ei voimakkaita mausteitakaan.

Luulisin että ammoniakkiliuoksen suosio perustuu paljolti sen annostelun tarkkuuteen ruiskulla tai mittalasilla. Tarkka tekee tietenkin hirvensarvensuolastakin 10% ammoniumliuoksen. 1,35g ammoniumbikarbonaattia sataan litraan vettä tekee 5mg/l ammoniumliuoksen. Siinä yksi lähtökohta laskelmalle tehdä vaikkapa 2dl 10% liuosta. Pienestä aivojumpasta nauttiva miettii äkkiä myös vaikkapa sellaisen vielä paljon laimeamman liuoksen suureen limupulloon, josta voi annostella juuri omaan altaaseensa desilitran keittiömitalla suoraan sopivat akvaarioveden pitoisuudet.

------

http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... 6&start=75 Ammoniumin määrä

http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... 74#6505374 Poissa kotoa, kuinka kypsyttää?

http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=80014 Palikkaohjeet kypsytykseen
irkku82
Senior Member
Senior Member
Viestit: 847
Liittynyt: 00:42, 10.01.2004
Akvaarioseurat: TAY
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Raisio

Viesti Kirjoittaja irkku82 »

Nyt, kun on todettu kaupallisen aineenkin toimivuus kypsytyksessä niin täältä löytyy ohjeet. Sekä täällä lisää juttua.
460l. Seurana tiibetinspanieli Kaaos. Myydään: Ulkosuodatin
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Kypsytysohjeet pähkinänkuoressa:
Ymppi otetaan SafeStart-pullosta 5 ml kuuteen litraan.
Ammoniumia annostellaan:
1. päivä 5 mg/l ammoniumia
2. päivä 2,5 mg/l ammoniumia, koska nitriittiä alkaa olla
3. päivä 1,25 mh/l ammoniumia, koska myös nitraattia alkaa olla
4. - 12. päivä 1.25 mh/l ammoniumia, jotta sekä ammonium että nitriitti pysyvät nollilla. Tuolloin ovat sekä suodatin että pohjahietta kunnossa typpibakteerien määrän osalta.
Lisäksi kannatta laittaa ruokasoodaa sekä nostamaan pH:emäksiseksi ja hiilen osalta bakteereille ruoaksi.
Tässä menossa kertyy nitraattia teoriassa yhteensä 77,4 ml/l, sillä ammoniumia on lisätty kaikkiaan 22,5 mg/l. Kertoimella 3,44 saadaan tuo teoreettinen nitraattimäärä.

Sitten vaihdetaan noin kaksi kolmasosaa vedestä, jotta nitraattikin saadaan jonnekin 25 mg/l pitoisuuteen.

Siinä koko juttu ja helppoa on.
Tämä perustuu omiin toistettuihin kokeisiin, joista piakkoin panen kuvallisen yhteenvedon sivulleni.
_________________
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Lisäsin sivun akvaarion kalattomasta kypsyttämisestä.
http://aquahoito.info/suomi/kypsytys/kalaton.php
Se on uudessa kypsytys-hakemistossa, johon on tulossa muutakin kypsytystietoa.

Kommentteja ja yms. sivusta toivoisin.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
justiina8
Senior Member
Senior Member
Viestit: 656
Liittynyt: 19:33, 13.08.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Uurainen

Viesti Kirjoittaja justiina8 »

jarvij kirjoitti:Lisäsin sivun akvaarion kalattomasta kypsyttämisestä.
http://aquahoito.info/suomi/kypsytys/kalaton.php
Se on uudessa kypsytys-hakemistossa, johon on tulossa muutakin kypsytystietoa.

Kommentteja ja yms. sivusta toivoisin.
Oli hyvä ja selkiyttävä ohjeistus. On aivan loistavaa, että joku viitsii nähdä tuollaisen vaivan, että toistenkin olisi helpompaa kypsytellä altaita.

Tiedänpähän miltä sivuilta haen ohjeita, jos tarvitaan! :P

Iso kiitos ja kumarrus Jukalle!
Akvaariokärpänen puraisi vuosien tauon jälkeen...
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Jonkin ajan kuluttua tulee kenties tarve muuttaa tätä stickyä. On ihan hyvä että on koottu monia ketjuja aiheesta, mutta tuo suuri paketti heti alkuun on myös omiaan sekoittamaan aloittelijaa. Yksinkertaiset perusteet hukkuvat sinne keskustelun sekaan.

Tässä taas uutta keskustelua, joissa aletaan päästä aiheen kiteyttämisen tasolle:
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... 36#6529136
"Mitään tämän monimutkaisempaa ei sisälly kypsytyksen tapahtumiin."

http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... 79#6529979
"Katsoisin tavanomaiseksi että nitriitin selvemmän nousun päivistä sen laskuun kuluu kymmenisen (5-15) päivää."

http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... 56#6532856
"Perusajatus kalojen turvallisesta siirtämisestä typenkierroltaan heränneeseen akvaarioon näyttää usein melkein unohtuvan kypsyttelijöillä, ..."

On myös syntymässä käytännön kokeita mm. biologisen suodattimen kypsytyksestä, tekijänä Jukka Järvi:
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=88343

http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... 48#6535548
"Toisaalta sitten nämä kaikki laskemiset ja pitoisuudet mitä muka pitäisi laittaa päivittäin tai päivää kohden eivät vaikuta..."
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

04.03.2006 111na kirjoitti: MISTÄ ON KYSYMYS / OHJEITA

Kypsyminen on saatettu hyvälle alulle, kun perustettavaan akvaarioon on saatu pohjahiekka ja hapekkuutta ylläpitävä vedenkierto sekä bakteeriymppi ja ravinteita bakteereille, kuten kalanruokaa. Tämä riittää. Typpibakteerit viihtyvät parhaiten lämpimässä, joten olosuhteiden optimoija asettaa lämpötilan 25-30 asteeseen. Lisäksi voisi huomioida että nitrifikaatio on happamoittava prosessi ja joittenkin tärkeittein typpibakteerilajien optimi on emäksisen puolella sekä että prosessissa tarvitaan myös hiilidioksidia ja tai karbonaatteja. Nostamalla veden karbonaattipitoisuutta sopivasti ruokasoodalla saavutetaan kaksi ainakin periaatteellista hyötyä: pH pysyy paremmin neutraalina tai emäksisenä ja karbonaatteja riittää silloin bakteerien hiilenlähteeksi. Jos talousveden alkaliteetti (KH) on valmiiksi muutamassa asteessa, on asia toki silläkin kunnossa.


Kypsymisessä ammoniumista muodostuu nitriittiä ja nitriitistä nitraattia. Ne kaikki ovat typen (N, nitrogen) yhdisteitä ja tapahtumaa kutsutaan typenkierroksi. Itse kypsyttämisen kulku tapahtuu niin, että ruokitaan kalatonta allasta säännöllisesti, kunnes ammonium ja nitriitti häviää vedestä ja vain nitraatti kohoaa ruokinnan mukaan. (engl. "cycling a tank") Kalanruuasta muodostuu luonnollista tietä (erilaiset bakteerit asialla) ammoniumia. Tehokkaampaa kypsyttämistä on tämän lisäksi ruokkia typpibakteereja ammoniakkiliuoksella tai jauhemaisilla ammoniumyhdisteillä kuten salmiakilla (ammoniumkloridilla) tai hirvensarvensuolalla (ammoniumbikarbonaatilla).

Sopivista ammoniumin lisäyksistä on väännetty peistä keskusteluissa kyllästymiseen asti. Tosiasia on ettei määrillä ja lisäysten tiheydellä ole lopulta niin paljoa merkitystä kalojen turvallisen istuttamisen kannalta kuin muilla olosuhteilla. Perustana on että akvaario on ns. suljettu järjestelmä - bakteeriston lajien ja määrän sopeutumiskyky ja akvaarion biologinen taipumus aina kohti tasapainotilaa kaikkeen siihen laitettuun ja siitä pois otettuun nähden.



Kalanruoka ainoana ammoniumin lähteenä

Ruokitaan allasta hienonnetulla kalanruualla jatkuvasti, vaikkapa joka päivä. Sopiva määrä voisi olla 1-2 tl viikossa 150 litran akvaarioon. Enemmänkin voi laittaa. Nitriittiä mittaillaan esimerkiksi kolmen päivän välein. Jossain vaiheessa se tulee olemaan huipussaan ja tästä hieman eteenpäin se tulee katoamaan. Vaihdetaan vesi ja istutetaan kalat. Vaatii nitriitin tarkkailua ja luultavasti varovaista ruokintaa alkuviikot. Allas on niin pienellä kuormituksella kypsytetty, että jos ruokinta kasvaa reilusti kalojen tultua, on jopa todennäköistä että nitriittiä hieman taas ilmestyy.


Kalanruoka ja ammoniakki tai ammoniumyhdisteet

Ruokitaan allasta samoin kuin edellä kalanruualla, mutta ei välttämättä tarvitse niin paljoa sitä käyttää, säännöllisesti kumminkin. Lisäksi annostellaan veden ammoniumpitoisuudeksi 5mg/l heti alussa ja jäädään odottamaan nitriitin ilmestymistä. Testauksen voi samaten tehdä kolmen päivän valein. Todennäköisesti alle viikossa nitriitti nousee, ehkä jo parissa päivässä, jos ymppi on ollut erittäin hyvä. Aloitetaan säännöllinen ammoniumin lisääminen, alkuun 0,5mg/l päivää kohden. Jos nitriitti ei nouse tässä vaiheessa edes muutamaan yksikköön muutamassa päivässä, tuplataan annostelu päivää kohden (1mg/l).


Ammoniumin annostelu nitriittiä mitaten

Yksi taktiikka ammoniumin annosteluun on lisätä sitä sen mukaan, missä pitoisuudessa nitriittiä on vedessä, edellä esitetyn tasamääräisten lisäysten sijaan. Kun nitriitti on noususuunnassa, ei lisätä, vaan odotetaan että sitä muuntuu nitraatiksi. Kun nitriitti on laskusuunnassa lisätään annos ja tarkkaillaan sen vaikutusta. Toimivat ohjeelliset raja-arvot nitriittipitoisuudelle ovat 3-10mg/l, mikä tarkoittaa sitä, että nitriitti pyritään pitämään tällä välillä. On huomioitava viive, jolla lisätty ammonium näkyy nitriittinä.

Kasvit ja kotilot mukana kypsytyksessä

Kun nitriittiä (eikä ammoniumia) päästetä kovin korkeiksi pitoisuuksiksi vedessä, voi kasveja ja kotiloita koittaa pitää mukana kypsytyksessä niin syystä tai toisesta haluttaessa.
Kasvit kypsytyksessä (valaistuksen päällä pito) ei ole suositeltavaa, koska akvaario voi muodostaa varsin ikävän levätilanteen jopa jo viikossa. Kasvit ja kotilot toisaalta varmistavat ymppiä tuoden akvaarioon varmemmin mukanaan kaikkia tarpeellisia typpibakteerilajeja. Itse saattaisin harkita kasvien istuttamista aikaisintaan sitten, kun nitraattiakin jo muodostuu hyvin ja on loppukypsytyksen vaihe. Ja niitten laittoa alussa voisi jopa suositella, mikäli varmaa muuta ymppiä ei ole käytössä - tällöin ei kannata laittaa arvokkaita kasveja eikä edelleenkään laittaa valaistusta kuin korkeintaan muutamaksi tunniksi päivällä.

Luultavaa on että kotilot ovat oikein mainio pienen ympin lähde samaten. (Mahtaakohan kalatuberkuloosi levitä myös kotiloitten myötä? :twisted:)


Kypsytyskokeet:
1. http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=122905
2. http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=124494
3. http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=125498
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... 66#6716066 (loppupäätelmä ammoniumin annostelun suhteen)

111na kirjoitti:Akvaarion typenkierto on mitä yksinkertaisin asia, kun sen oivaltaa. ammonium -> nitriitti -> nitraatti

Muutostyön tekevät typpibakteerit.

Toisin sanoen: NH3 -> NO2 -> NO3, jossa typpi N siis 'kiertää' eli vaihtaa yhdistettään.

Kun ammoniumia on vedessä, tulee sitä nitriitiksi muuntaville bakteerilajeille kasvun tarvetta. Ne alkavat jakautua. Kun nitriittiä on vedessä, tulee sitä nitraatiksi muuntaville bakteerilajeille kasvun tarvetta. Ne alkavat jakautua.

Akvaarion typenkierto pyrkii kasvamaan sitä vastaavaan nopeuteen, mikä on ammoniumkuormituksen suuruus. Hyvissä olosuhteissa typpibakteerit jakautuvat jopa kerran 18 tunnissa.


Viimeinen laina täältä: http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... 78#6705178
Sella
Starting Member
Starting Member
Viestit: 2
Liittynyt: 23:40, 15.06.2013
Sukupuoli: Nainen

Re: Kypsyttäminen - linkkikooste

Viesti Kirjoittaja Sella »

5 vuotta sitten meille tuli ensimmäinen akvaario 128L ja sitä kypsyteltiin liikkeen ohjeiiden mukaan viikko kaks. akvassa oli hiekka, koristeet, kasvit, lämmitin ja ulkosuodatin. sitte laitettiin miljoonakaloja 6 urosta ja 6 naarasta ja kaks partamonnia. sitte ihmeteltiin, ku alko kaloja kuolemaan ja kyseltiin liikkestä, et mikä vialla. vietiin sinne akvan vettä ja mittasivat arvot vedestä ja nehän olivat päin peetä. eli akvaarion vesi oli säikähtäny siitä, että sinne oli laitettu liikaa kaloja yhtäkkiä. vaikka kaikki tehtiin niin kuin liikkeessä sanottiin ja silti se oli meidän vika, että kaloja kuoli. liian sinisilmäisesti luotettiin "asiantuntijaan".

nyt en tee sitä virhettä, ku pitää alkaa laittamaan tuo 300L akva pikku hiljaa kaloille sopivaksi. on siis tyhjä tällä hetkellä. täältä löytyi oikeat ohjeet akvaarion kypsytykseen :-). elikäs suuret kiitokset linkkikoosteista :)
Juha62
Starting Member
Starting Member
Viestit: 21
Liittynyt: 14:09, 27.06.2013
Sukupuoli: Mies

Re: Kypsyttäminen - linkkikooste

Viesti Kirjoittaja Juha62 »

yksi vaihtoehto olisi ottaa kaverin tai tuttavan toimivasta akvasta "kypsää" soraa ja vaikka sisäsuodatin,joka on ollut viikon tai 2 kierrättämässä "kypsää" akvaariovettä ja sitten vielä monta ämpäriä kypsää akvavettä mukaan ja omaan uuteen akvaan hiekka sisälle ilman pesua,tietty ja suodatin pörräämään ja ämpäreistäkypsä vesi akvaan ja parin päivän päästä uutta vettä lisäten akvan vedenpinta halutulle korkeudelle ja tarvittaessa lopun hiekan lisäys pohjalle sen"kypsän"hiekan lisäksi,niin bakteeristo leviää uuteenkin hiekkaan.
miljoonakala84
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6732
Liittynyt: 20:55, 29.01.2007
Paikkakunta: Kerimäki

Re: Kypsyttäminen - linkkikooste

Viesti Kirjoittaja miljoonakala84 »

Tuota akvaarion vanha vettä on turha laittaa uuteen akvaarioon, koska siinä vedessä ei ole hyviä bakteereja
vaan ne hyvät bakteerit kiinnittyy erillaisille pinoille. Sitä vanhaa hiekkaa voi ripotella uuden hiekan päälle, siinä hiekassa on kyllä niitä bakteereja.
KristiinaM
Starting Member
Starting Member
Viestit: 5
Liittynyt: 21:04, 08.12.2013
Sukupuoli: Nainen

Apua kaivataan!

Viesti Kirjoittaja KristiinaM »

Tarvisin hieman neuvoa liittyen 180 l juwelin kypsytykseen.
Eli toissapäivänä pesin 0,8-1,2 mm akvaariohiekan huolella, sekä laitoin altaaseen myös koristeet ja 2 pv liotetun kannon. Täytin altaan ja laitoin suodattimen (alkuperäinen sisäsuodatin) bioflow 3.0 sekä lämmittimen päälle. Lämpötila +26. Lisäsin JBL Biotopol vedenparannusaineen ja siitä 2 h päästä JBL Denitrolin ohjeen mukaan. Eilen ja tänään olen lisännyt veteen denitrolia sekä aivan pienen hitusen kalanruokaa myös.
Nyt vesi on muuttunut vähän sameaksi, vaikka ensimmäisen päivän se pysyi kirkkaana, onko normaalia? Aion ostaa tippatestit ph, kh, gh, No2 ja No3, mutta toistaiseksi joudun pärjäämään nyt 5 in 1 liuskatesteillä ensi viikkoon. Testiliuskoissa ei näy mitään No2 ja No3 kohdalla, pitääkö vain odotella vai onko bakteeritoiminnassa mennyt jotain pieleen? Jatkanko kalanruoan laittamista päivittäin, kun tuota Denitrolia pitäisi laittaa se 9 päivän kuuri? Vai pitäisikö nyt ottaa myös HSS käyttöön? Sitä minulta kyllä löytyy..
Kasveja ei altaassa ole ja kyseessä on ensimmäinen akvaarioni, joten ymppiä ei esim.toisesta akvasta saa..
catze
Member
Member
Viestit: 437
Liittynyt: 17:26, 30.03.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turun seutu

Re: Kypsyttäminen - linkkikooste

Viesti Kirjoittaja catze »

^ Samennus kuuluu asiaan ja voit kyllä lisätä kalanruokaa, ihan vaan murusia mutta voit olla lisäämättäkin kun sitä siellä kuitenkin jo on.
Testit alkaa n. viikon päästä näyttää lukemia ja ellei niin joudut odottamaan viikon lisää. Maltti on valttia [;)]
Seeprapleko L-046 poikue videolla ♥ http://www.youtube.com/watch?v=DYc1NzgmBf0
KristiinaM
Starting Member
Starting Member
Viestit: 5
Liittynyt: 21:04, 08.12.2013
Sukupuoli: Nainen

No niin..

Viesti Kirjoittaja KristiinaM »

Tänään oli ilmestynyt akvan pohjahiekan päälle 3 eri kohtaan vaaleaa harsomaista katetta..mitähän lie? Denitrolia olen laittanut ohjeiden mukaan päivittäin (lauantaista lähtien) mutta en hitustakaan sitä kalanruokaa kahteen päivään (ensimmäisinä kahtena päivänä laitoin pari hiutaletta sitä bakujen ruoaksi). Pohjaimurilla otin nuo katteet pois, mutta nyt pelottaa tuleeko sitä lisää. Pitäisikö vaihtaa jonkinverran vettä? 5 in 1 testiliuskassa ei näkynyt edelleenkään mitään No2 eikä No3. Laitoin hss:aa 1/4 tl sekoitettuna veteen nyt mukaan soppaan..Tippatestit saan ensi viikolla. Lämpö on pysynyt samana, 26. Akvassa on 2 45W loisteputkea, mutta en ole pitänyt niitä päällä. Ph näyttää liuskassa n.8. KH n.5-6. Yhden koristeen pinta (ruukku) tuntui vähän limaiselta. Pitäiskö nekin harjata ja puhdistaa vedellä? Leväoppaasta en löytänyt vastausta [}:)] ..
pisarat2
Senior Member
Senior Member
Viestit: 977
Liittynyt: 18:24, 16.07.2012
Sukupuoli: Nainen

Re: Kypsyttäminen - linkkikooste

Viesti Kirjoittaja pisarat2 »

Kate voi olla ihan harmitonta bakteerikasvustoa, joka häviää aikanaan itsestäänkin. Poistamisesta ei toki ole haittaakaan.
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5534
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Kypsyttäminen - linkkikooste

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Tosta linkkikoosteesta vois kyllä karsii aika urakalla noita linkkejä pois. Ei kukaan varmaan enää tänäpäivänä noilla vanhanaikasilla metodeilla allastaan kypsytä? Ja vielä kun noissa viestiketjuissa on nyt jo palstalta poistuneen jäsenen kommentteja siitä miten bakutiivisteet EI missään tilanteessa toi jne.
Mimsu
Starting Member
Starting Member
Viestit: 3
Liittynyt: 12:48, 05.01.2010
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kypsyttäminen - linkkikooste

Viesti Kirjoittaja Mimsu »

Siis voi hermoromahdus! Alan epäillä, että akvaarion kalaton kypsyttäminen on oikeasti joku uskonto eikä mitään rationaalisuuteen perustuvaa!

Yritän kypsyttää karanteeniakvaariota ja siinä olevaa pientä sisäsuodatinta, ja mikään ymppi ei tuota yhtään mitään. Pari kolme vuotta sitten saatiin kyllä enemmän tai vähemmän epätoivon kautta akva kalattomasti kypsymään, mutta nyt on kokeiltu

a) Safe Start + hirvensarvisuola, Järven menetelmällä - ei mitään muuta kuin valtava määrä ammoniumia parin viikon aikana. Jäätynyttä scheibaa siis koko ymppi. Sitten siirryttiin

b) Prodiobio Bio Digestiin, jonka ei pitänyt ainakaan jäätyä tuolla ulkona, kun on typpeen säilötty. Sillekin syötelty hirvensarvisuolaa ja kalanruokaa, ja ei niin mitään nitriittiä näy nitraatista puhumattakaan.

c) Vanhan akvan pohjahiekkaa ja multaakin heitin jo sokean raivon vallassa sekaan tankkiin, mutta sekin oli varmaan ihan pystyyn kuivunutta.

MIKÄ ymppi oikeasti toimii, ja onko koko kalaton kypsyttäminen vain julmaa pilaa?!? :D Kolme viikkoa tässä nyt pelleilty. Kiinnostaa vietävästi, mikä tuo ^yllämainittu nykyaikainen kypsytysmenetelmä nyt sitten olisi???

Puuh.
84 l ensimmäinen akvaario, jossa tuoreina asukkeina 6 x Corydoras sterbai ja 13 x Hyphessobrycon amandae. Vielä paljon tiedonhakua ja opiskelua.
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5534
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Kypsyttäminen - linkkikooste

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Jos sinne olet prodibiota laittanut, niin sen jälkeen sinne ei kuulukkaan tulla nitriittiä. Ja nitraattiakin alkaa muodostumaan vasta kuormituksen jälkeen.
Mimsu
Starting Member
Starting Member
Viestit: 3
Liittynyt: 12:48, 05.01.2010
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kypsyttäminen - linkkikooste

Viesti Kirjoittaja Mimsu »

No sama oli käsittääkseni Safe Startinkin kanssa, että estää nitriitin muodostumisen. Mutta kai nyt ammoniumin pitäisi kuitenkin vähentyä ja parissa viikossa nitraattia näkyä edes vähän?!
84 l ensimmäinen akvaario, jossa tuoreina asukkeina 6 x Corydoras sterbai ja 13 x Hyphessobrycon amandae. Vielä paljon tiedonhakua ja opiskelua.
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5534
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Kypsyttäminen - linkkikooste

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Jeps, näin se menee silloin kun safestart toimii. Mutta kuten itsekin huomasit, se ei aina toimi.
Pomputin
Starting Member
Starting Member
Viestit: 7
Liittynyt: 12:31, 18.04.2014
Sukupuoli: Nainen

Re: Kypsyttäminen - linkkikooste

Viesti Kirjoittaja Pomputin »

Siis mikä on tänä päivänä hyvä tapa (jos osa linkeistä on vanhentuneita)? Siitä on 9 vuotta kun viimeksi piti allas kypsyttää, silloin onnistui hyvin ammoniumkloridin ja kalanruoan yhdistelmällä kalaton kypsyttäminen. Onnistuuko kauppojen ihmeaineilla ns. tyhjästä?
Anniquu_
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1330
Liittynyt: 16:07, 28.03.2009
Akvaarioseurat: TAS
Paikkakunta: Kangasala

Re: Kypsyttäminen - linkkikooste

Viesti Kirjoittaja Anniquu_ »

^Terve! :) Mun henkilökohtainen mielipide on se, että akvaario kannattaa kypsyttää kalattomasti juuri multaymppi/ muu ymppi + kalanruoka/hirvesarvisuolasysteemillä edelleenkin. :) Se on varmin keino saada kalat nitriitittömästi akvaarioon, mutta siinä on aina se riski, että akvaarion kypsyttäjä kypsyy ennen akvaariota, kun siinä voi varsinkin multaympillä mennä pitkäänkin...

Kaupallisista aineista Prodibion Start Uppia pidetään tällä hetkellä luotettavimpana kaupallisena aineena. Ihka ensimmäisen akvaarioni olen sillä kypsyttänyt, mutta sen jälkeiset multaympillä tai käynnissä olevan akvaarion lietteellä ja hirvensarvisuolalla.

Tuolla http://aqua-web.fi/forum/viewtopic.php? ... *#p7200617 tuoreehkoja näkemyksiä erilaisista bakteerikannanluontimetodeista. :)
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”