Jaken puroallas

Pidä päiväkirjaa akvaariostasi, tai dokumentoi akvaarioprojektisi etenemistä täällä
Jake_101
Junior Member
Junior Member
Viestit: 193
Liittynyt: 13:42, 28.02.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tukholma

Jaken puroallas

Viesti Kirjoittaja Jake_101 »

Lapsuus- ja teinivuosien läpi jatkunut akvaarioharrastus keskeytyi opiskellessa. Palkkatyötä välttelevä luonne (ei päde enää), eli opiskelijan minimibudjetilla eläminen vapaa-ajan maksimoimiseksi, ynnä useat muutot eivät suosineet akvan pitämistä. Nelisen vuotta sitten elämä oli uomissaan, joten ryhdyin puuhastelemaan uudestaan akvaarioiden kanssa. Sitä iloa kesti noin puoli vuotta, sillä yllättävä ja suureksi osaksi itsestä riippumaton elämänmuutos laittoi taas homman jäihin. Nyt, usean eri "kämpän" ja maasta toiseen muuton jälkeen alkaa elämä vaikuttaa jokseenkin vakaalta, joten akvaarioprojekti alkaa pyöriä mielessä enemmän ja enemmän. Suunnitelmat eivät todennäköisesti konkretisoidu olohuoneen nurkkaan vielä muutamaan kuukauteen (yhden nanon tässä ehtii toki tulille laittaa ennen sitä), mutta suunnittelu voi kuitenkin alkaa.

Ajatus on pystyttää matala, Amazonasin Blackwater -biotooppia jossain määrin mukaileva allas. Mittoja olen mielessäni pyöritellyt, ja korkeudeksi tullee 35 senttimetriä. Pohjan mitoiksi todennäköisesti 150 cm x 40 cm tai sitten 120 cm x 50 cm. Eli noin kaksisataa litraa. Mitään väriloistollaan katsetta vangitsevaa vedenalaista paratiisia ei altaasta tule, mutta ei ole tarkoituskaan. Asukkaiksi tullee parvi monnisia, ja ehkä pleko jos sopiva löytyy. Monnisten ehdoilla kuitenkin mennään.

Vesihän näissä puroissa on erittäin hapanta (pH voi olla alle viiden) ja pehmeää. Tosin akvaarioon tulevat kalat tuskin ovat koskaan oikeaa puroa nähneet, vaan viljeltyinä lienevät tottuneita hieman korkeampaan pH-arvoon (6.0-6.5). Paikallinen hanavesi on melkoisen pehmeää, joten sen suhteen ei tarvetta suurelle vedenmuokkausoperaatiolle.

Listaan tässä muutamia ajatuksia, joita tällä hetkellä mielessä pyörittelen. Muutamia asioita yritän vielä mallintaa laskemalle ja testaamalla, jotta ei ihan mutu-pohjalla mennä. Lisäksi muutama kysymys saattaa osoittautua jokseenkin merkityksettömäksi. Toki muiden kokemukset auttavat tässä asiassa paljonkin.

1. Akvaarioon ei ole tarkoitus laittaa kansilaseja, mutta seurauksena tästä, virtauksesta ja veden korkeahkosta lämpötilasta (27-30 astetta) haihtuminen on todennäköisesti kohtalaisen suurta. Lisäksi haihtuminen laskee lämpötilaa, eli lisää lämmitystarvetta. Kansilasit saattavat kuitenkin olla hyödyksi joissain olosuhteissa, joten ne lienee kannattavaa hankkia.

2. Ravinteet, valaistus, kasvit ja levät? Tässä biotoopissa kasvillisuus voi olla hyvin vähäistä (paikoin olematonta). Jos muutaman kasvin tankkiin kuitenkin laittaa, niin miten menetellä ravinteiden kanssa? Kasveille pitäisi olla siedettävät elinolosuhteet, mutta leville ei. Käänteisosmoosillahan ravinteista pääse isoksi osaksi eroon, mutta entä ne muutama vallisneria tai se yksi miekkakasvi sitten? Ehkä ADA Aqua Soilia tai vastaavaa vain kasvien kohdalle, mutta riittääkö se jos vesi on vähäravinteista muuten?

Valon määrä on käsittääkseni usein puroja reunustavan kasvillisuuden vuoksi vähäinen. Varjoja voi luoda laittamalla jonkinlaisen osittaisen varjostimen (esim. sopiva ohut kalvo) lampun eteen ja ainakin kasvien kohdalta varjostus pois. Tumma vesi vähentää pohjalle lankeavan valon määrä, tosin akva on matala.
Home is the place where I keep my planted tanks.
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Jaken puroallas

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Jake_101 kirjoitti:mutta entä ne muutama vallisneria tai se yksi miekkakasvi sitten? Ehkä ADA Aqua Soilia tai vastaavaa vain kasvien kohdalle, mutta riittääkö se jos vesi on vähäravinteista muuten?
Mielenkiintoinen projekti!

Miekoissa ym yksittäiskasveissa pitäytyminen suo mahdollisuuden välttää veteenlannoitus ihan kokonaan. Laitat miekoille pohjatabuja, halpa ja erittäin hyvä vaihtoehto on Biolan Luonnonravinnepuikot, joita uusit kun kasvu hiipuu. Pohjaksi se hiekka tai materiaali joka miellyttää itseäsi eniten. Ei kannata sekoitella eri matskuja, seuraa vaan sotku.... Jos lasket pHta hiilarilla, joudut lisäämään karbonaatteja, joita ei löydy Amazonasista lainkaan. Tammenlehdet happamoittaa hyvin (monniset rrrrakastaa näitä!) ja värjää veden ruskeaksi (=vähentää valoa) , mutta pruukavat sotkemaan. Itse kyllästyin kun striimi oli jatkuvasti lehtiä täynnä... Vai millä meinasit rukata pHta? Jos hanaveden pH on seiskan-seiskapuolen luokkaa, en tekisi sille yhtään mitään koska kaloille tärkeämpää on joka tapauksessa suolojen määrä kuin pH. Viljellyt kestää melkein mitä vaan... Meillä tulee hanasta iha pskaa vettä (paljon suoloja) mutta monniset ja plekot on aina pärjänneet hyvin, nyttemmin käytän sade/RO-vettä leikkaamaan suolamäärää pienemmäksi. Hyvä lähtötilanne, että sun vetesi on pehmeää, se todennäköisesti riittää.

Meillä pyörii 6-satanen suht vastaavalla idealla, joskin nyt paluna (pari kuvaa sivulla 6 alhaalla http://aqua-web.fi/forum/viewtopic.php? ... &start=250) ja vesiosassa myös hiukan "uivia kaloja", tonkijoita ja tetroja, näiden kautta veteen tulee myös ravinteita kasveille. Meillä lämpö on +27c ja haihtuminen on ilman laseja melkoista, 2-3l/vrk! Laittaisin lasit ehdottomasti, mutta ton reunakasvillisuuden, joka kasvaa ulos tankista, takia se ei onnistu. Suosittelen, jos vaan mahdollista!

Yritä pitää valaistus niin vähäisnä kuin vaan mahdollista ja järkevää, tällä vältät parhaiten leväongelmat. Suosittelisin ledejä, niillä saa kivan pohjaväreilyn ilman monimetallin haittoja! On melkoisen ongelmallista pitää reunakasvillisuus JA vesikasvit tyytyväisenä ja vielä vesi samaan aikaan vapaina suoloista. Kasvivalinnoilla voi vaikuttaa ja jos ravita täytyy, tekee sen täsmälannoituksena juurille tai lisää veten vain sen mikä täytyy, usein ja vähän kerrallan niin ei kuormita turhia.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
Jake_101
Junior Member
Junior Member
Viestit: 193
Liittynyt: 13:42, 28.02.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tukholma

Re: Jaken puroallas

Viesti Kirjoittaja Jake_101 »

Kiitos kommentistasi ja vinkeistäsi, Sisso. Upea allas teillä.

En ajatellut käyttää hiilaria. Turvesuodatus tai tammenlehdet pH:n laskemiseksi on yksi kokeilemisen arvoinen vaihtoehto. Suolahappo voisi olla yksi mahdollinen ratkaisu, mutta sen jälkeen täytyy taas lisätä esim. natriumvetykarbonaattia, jotta karbonaattikovuus saadaan takaisin sopivaksi. Täällä veden karbonaattikovuus on noin 3 dKH, eli riittänee sinällään just ja just estämään pahat pH:n vaihtelut. Mennee ehkä hieman vaivalloiseksi saavissa fiksailla arvot kohilleen hapon ja natriumvetykarbonaatin kanssa. Tosin turpeen ja lehtien kanssa KH:n pitäisi myös laskea, eli tarkoittaisi kuitenkin saavissa säätämistä, sillä <3 dKH lienee hyvä lähtökohta katastrofille.

Jonkinlaista kasvisuodatinta olisi kiva kokeilla. Tyyliin akvan yläpuolelle hylly, jossa parvekelaatikkoon rakennettu suodatus. Riittävän leveä hylly myös blokkaisi kasvien täsmävalaistuksen, eikä valo häiritsisi akvan elämää. Kasvisuodatin vähentänee tarpeettomien ravinteiden määrää vedessä, kun miekkakasvi / pari vallisneriaa tuskin vedestä niitä paljoa ottavat.
Home is the place where I keep my planted tanks.
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Jaken puroallas

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Jake_101 kirjoitti:Turvesuodatus tai tammenlehdet pH:n laskemiseksi on yksi kokeilemisen arvoinen vaihtoehto. Suolahappo voisi olla yksi mahdollinen ratkaisu,
Turvesuodatus auttaa hiukan, mutta pHn kannalta meillä yleisesti myynnissä olevat luonnonturpeet on vähän yhtä tyhjän kanssa mitä tulee pHn laskuun. Sotkuun nähden hyöty on melko mitätön. Parkkihapot on kaloille hyväksi, mutta niitähän tulee runsaasti tammenlehdistä. Älä vaan lähde happojen kanssa lätäämään. Lisäämällä akvaan vahvoja happoja lisäät akvan runsaasti positiivisesti varautuneita ioneja ja kuten tunnettua, nämä ovat melkoisia rettelöitsijöitä ja altistaa akvan ongelmille plus että ne ovat isoina määrinä haitallisia eläville olennoille, kuten bakuille joita varmasti tahdot vain pitää hyvänä. Kalat eikä kasvit ei tarvitse KHta yhtään mihinkään ja sen nostamiselle on tarvetta vain silloin kun lisätään kaasumaista hiilaria, joten pääset tsiljoona kertaa helpommalla kun jätät KHn (ja pHn) ihan rauhaan. Pehmeä vesi riittää. Jos olet huolissasi veden puskuroinnista, voit laittaa suodattimeen hiukan simpukankuori- tai korallimurskaa, näin pääset jatkuvasta säätämisestä. Jos kasveja on vähän, täytyy pitää huoli ettei veteen pääse kertymään orgaanista jätettä ( joka sisältää myös vahvoja happoja kuten typpi- ja fosforihappoja), joka altistaa pHn laskulle, tosin ei tääkään tapahdu ihan hetkessä. Jos vaihdat vettä reippaasti viikoittain (+30%), ei tätä vaaraa ole, mutta digitaalinen pH-mittari voisi olla hyvä lisä varmistamaan seurantaa. Samoin voisin suositella tutustumaan sähkönjohtavuuteen ja hommaamaan sähkönjohtavuusmittarin. Myynnissä on mittareita, joissa on pH- ja EC/TDS-mittarit yhdessä. Itse käytän vain EC-mittaria enkä välitä pHsta lainkaan, vaikka hanaveden pH on vaihtelee 7,2-8 tai yli, yleensä tuolla ylälukemissa. KH on meillä hanavedessä 2-4. Käytän (sade/)RO-vettä/hana 50/50, eikä ikinä ei ole ollut pHn kanssa ongelmia vaikken puskuroi vettä mitenkään. Sen sijaan johtavuus on korkea, 450-530uS ja tämän takia siirryin RO-veteen. GH hanasta n 3-5, lisään vedenvaihdon yhteydessä pikkuisen tätä vastaavaa TSI-versiona: http://www.akvaarioon.fi/Seachem-Equilibrium-600g. Hydrot saa myös mikro- ja makroravinteita jauheina, tämä tiestysti nostaa johtavuutta mutta ne hyödyt.... ja jos en lannoita, alta viikon on kovasti kalpeaa sakkia "rantatörmällä". Käytäntö opettaa parhaiten sen mikä sopii omiin tarpeisiin, mutta henkisesti voi varautua mihin vaan, akvat kun ovat aina yksilöitä. Tilanne "vähän kasveja" on ehdottomasti kaikkein haastavin, paljon helpommalla pääsee jos valitsee "paljon kasveja" tai "ei lainkaan kasveja"-linjan, mutta kaiken saa kyllä toimimaan!

Kasvisuodatin voi hyvin roikkua myös akvan sisällä niin että substraatin yläpinta on hiukan vedenpinnan yläpuollella, tämä on kaasujen vaihdolle optimaalinen ratkaisu. Joskus lootan saa hyvinkin näpsäkästi lepäämään akvan reunoihin ja/tai keskitukiin, mutta ei aina ja tällöin voisi kyseeseen tulle akvan päälle sijoitettava loota. Leca ja kasvit ei paljoa paina joten akvan reunat ja keskituki kantaa lootan myös vedenvaihdon yhteydesä kun vedenpinta laskee. Meillä on palun hydroboxi niin, että sen alla on mattosuodatin (boxi siis lepää maton päällä omalla painollaan samalla takaseinään nojaten), josta pumppu nostaa veden lootaan, sieltä vesi valuu lootan reijistä akvaan. Lootan yläreuna on 2-3cm vedenpinnan yläpuolella. Meillä on kärsitty yksi melkein-vesivahinko, joten kaikki vesi pysyy meillä aina akvan sisäpuolella....Mutta se olikin ulkkari kun laukesi olkkariin. Voithan myös laittaa mattosuodattimen ja sen päälle kirkasvesitilaan vedenpinnan yläpuolelle kasveja. Meillä oli tällainen, toimi muuten hyvin, mutta lopulta kasvien juuret tuli matosta läpi. Vaan eihän tuosta mitään haittaa muuta kuin kosmeettista.

En lähtisi hirveästi kikkailemaan valaistuksen varjostamisen kanssa, kasvit hoitaa pois osan ja voithan laittaa vaikka led-spotteja hoitamaan kivan hämyistä valaistusta vaikkapa alkuillasta lähtien. Näin kaloilla ja kasveilla on kuitenkin selkeä päiväkin. Kaipa sulla kuitenkin on tulossa plekoille kantoja ja luolia, mihin vetäytyä päiväksi jos sikseen tulee? Voit myös rytmittää päävalaistusta pilvien kulkemista simuloiden (välillä kirkasta, välillä pilvistä) ledien ja kokopimennyksen kanssa vuorotellen, tämä on myös oiva tapa pitää leviä kurissa, ne kun ei tykkää valaistusrytmin muutoksista. Pintakasvit kuten limaska, kilpukka jne on myös loistavia varjostamaan (sen lisäksi että ne pistää hyvin kampoihin voimakkaalla kasvupontentiaalillaan leville), tosin ainakaan mä en ole saanut niitä menestymään voimakkaassa virtauksessa.

Kasvisuodatin vaatii tietysti myös riittävästi ravinteita ja yleensä viherkasvit tarvitsevat ison yhteyttävän massansa takia ravinteita määrällisesti enemmän kuin akvakasvit, joten todennäköisesti joudut ravitsemaan niitä akvan kautta joka tapauksessa. Suo siellä vetelä täällä, mutta hyödyt ylittävät haitat tässä tapauksessa! Toisaalta kalojen kannalta ravinteet pullosta on huomattavasti pienempi ongelma kuin yritys lisätä ravinteita veteen lisäämällä kalastoa/ruokintaa ja kuormittamalla vettä sitä kautta. On siis parempi pitää vesi puhtaana pskasta reippailla vaihdoilla ja lisätä tarvittavat ravinteet pullosta jos sille on tarvetta. Kas kun pulloa on helpompi hallita ja kalojen mukana veteen tulee paljon muutakin niiden elämää hankaloittavaa (mm erilaisia hormoneita, jotka voivat haitata niiden kasvua) kuin nitraattia tai fosfaattia.... Optimaalisessa tilanteessa kasvien ja kuormituksen määrä on balansissa mutta eipä taida koskaan kalojen tuottamat ravinteet riittää silloin kun suodatukseen käytetään viherkasveja apuna. Akvakasvien kanssa vielä voikin, tyyliin natural planted tank orgaanisella pohjalla tai toiselta nimeltään Walstad-tankki, jossa kasvit putsaa vettä ja hoitaa hapetuksen, sopiva (yleensä melko reipas) määrä kaloja ravitsee niitä. Tapoja käyttää kasveja on siis monia ja kaikissa tavoissa on tietysti etunsa ja haittansa.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
Jake_101
Junior Member
Junior Member
Viestit: 193
Liittynyt: 13:42, 28.02.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tukholma

Re: Jaken puroallas

Viesti Kirjoittaja Jake_101 »

Kiitos edelleen kommenteista, Sisso. Paljon tietoa ja vinkkejä mitä pureskella. Arvostan, että olet jaksanut kirjoittaa. Oma kemian osaaminen on teoriapohjaista, eivätkä bilsan tiedot yllä samalle tasolle, joten arvokkaita ovat neuvot niiltä, joilla on edellisten lisäksi myös käytännönläheisempää tietoa. pH- ja sähkönjohtavuusmittareita saan illaksi lainaan töistä aina tarvittaessa. Edellisessäkin työpaikassa niitä oli, joten viimeisimmän akvan kanssa käyttelin niitä testaillessani mitä tapahtuu kun vedenvaihtotiheyttä ja vesimääriä hieman varioi. Pidin sähköjohtavuuden ylärajana omassa altaassani 300 uS/cm. En tosin muista et mikä hanaveden johtavuus tuolloin oli.
Home is the place where I keep my planted tanks.
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Jaken puroallas

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Jake_101 kirjoitti: pH- ja sähkönjohtavuusmittareita saan illaksi lainaan töistä aina tarvittaessa.... Pidin sähköjohtavuuden ylärajana omassa altaassani 300 uS/cm. En tosin muista et mikä hanaveden johtavuus tuolloin oli.
Hienoa, hätäkö tässä valmiissa maailmassa! Meillä mennään nyt suht samoilla lukemilla ja kalat tuntuvat voivan hyvin. Silloin kun ostin EC-mittarin ja mittasin ekan kerran, kaikki akvat oli yli 800uS ja tiedän varmasti, että luku on ollut isompi, todennäköisesti jopa hyvinkin reippaasti, ennen tuota. Ja silti useimmat kalat, plekot ja monniset, jotka eivät ole mitään herkkinä pidettyjä lajeja, mukaan lukien, porskutti iloisesti. Jos tahtoo kudetella, täytyy sitten jo miettiä vesiarvoja enemmänkin. Itse olen kovasti tykästynyt EC-mittariin enkä mitään muuta testiä enää käytäkkään. Kalojahan ei haittaisi haittaisi todella alhainen johtavuus mutta ravinteiden, joita pitää olla vedessä koko ajan, takia lukemaa on hankala pitää ihan alhaalla. pHta seuraan vain silloin kun käytän sadevettä, on niin pirskatin hapanta. Tässäpä muuten hiukan speksejä Amazonasilta eri mitauspisteistä, jos vaikka sattuisi kiinnostamaan: http://www.scielo.br/scielo.php?script= ... 0000300015. Johtavuudet on aika...öh...huikeita. Siis mataluudessaan!

Tässä likempi kuva meidän "jokipalusta", meillä ei siis ole käytössä plekoputkia vaan ne saavat asustella tuolla kantojen koloissa, koko vesiosa on siis täynnä kantoa etuosaa lukuunottamatta, kasvit kasvaa niiden päällä ja väleissä irti pohjasta. Olen koittanut ostaa kantoja, joissa on paljon plekoille sopivia koloja. Toisessa päässä akvaa on striimi (2600l/h eli ei mikään hirmu) sisäsuodattimen (1000l/h) kaverina. Tetrat ja tonkijat on aina tyvenessä päässä (jossa sisä 800l/h) eikä monnisetkaan, vastoin odotuksia, viihdy yhtään virtapäässä. Sen sijaan plekokakarat viihtyy striimin puhalluksessa ja vetää siinä lasissa rallia. Vanhemmat ei enää jaksa innostua. Kasvisuodatin+matto on piilossa tuolla keskellä.
P1230025.JPG
P1230025.JPG (79.55 KiB) Katsottu 10480 kertaa
Joko olet miettinyt kalavalintoja?
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
Jake_101
Junior Member
Junior Member
Viestit: 193
Liittynyt: 13:42, 28.02.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tukholma

Re: Jaken puroallas

Viesti Kirjoittaja Jake_101 »

Kadehtittavan hieno "palu" teillä. Kiitos linkistä. Mahdollisimman tarkan biotoopin luominen noilla vesiarvoilla olisi vähintäänkin haastavaa. Ymmärrettävää myös, ihan noiden arvojen perusteella, että kovin kasvireheviä vesialueita eivät nuo blackwater -purot tyypillisesti ole. Itse voisin tietysti lähteä sisustuksessa ihan juurakko / kuolleet lehdet -linjalle. Eipä tarvitsisi miettiä kasvien menestymistä. Laittaisi myös ehkä enemmän miettimään sisustusta, eli miten luoda noista elementeistä toimiva sommitelma.

Tuosta tietysti seuraa mainitsemasi pulma kun striimit pöllyttävät lehtiä. Jos jättää virtauksen pieneksi, niin sitten lienee tyydyttävä partikseen monnisten kavereiksi. Tosin olen tykännyt partiksista aina, vaikkeivat kovin näyttäviä olekaan. Monnislajiksi tulee todennäköisesti helmimonninen. Ei kovin eksoottisia valintoja siis, mutta passaavat hyvin minulle. Perinteistä seura-akvaariota aikoinaan vuosia pitäneenä viehättää ajatus isommasta parvesta yhtä lajia, eli tässä tapauksessa monnisia.
Home is the place where I keep my planted tanks.
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Jaken puroallas

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Eikä tarkoitus olekkaan saada akvaariokaloille samoja arvoja kuin kotojoissa on, tuollaisen linkin raportin suurin anti on mielestäni se, että se kertoo meidän olevan tekemisissä (tiettyyn pisteeseen asti) hyvin sopeutuvaisten eläinten kanssa tekemisissä, joten ihan hirvittävästi ei kannata murehtia oikeita vesiarvoja kunhan ne on edes hiukan sinnepäin... Jaksaa aina naurattaa kun tietää po lajin kotiveden pHn olevan 4-5-luokkaa ja sitten täällä saarnataan että 7,5 on liikaa kun kirjassa lukee max 7! Samaan aikaan kun pH on ehkä hiukan pielessä, vesi on pskasta paksua, mutta se ei ole ongelma.

Plekothan tunnetusti arvostaa hapekasta vettä. Luonnossa suuri happipitoisuus yhdistyy suureen virtaukseen, etenkin koska vesi itsessään on jo niin lämmintä, että sen kyky sitoa happea on huono ja tyvenet paikat Amazonasilla onkin tyypillisesti happiköyhiä. En olisi plekojen kohdalla virtauksesta sinällään huolissani vaan happipitoisuudesta. Kun järjestät akvaan esim suodattimilla tai vaikkapa kiertovesipumpulla jonnekin kohtaan kunnon pintavirtauksen ja sen lisäksi hiukan kiertoa koko akvaan sekoittamaan happea, sen pitäisi riittää plekoille. Eli en näe tarvetta puhurille joka välttämättä jyllää koko akvan vettä trombin lailla. Kiertovesipumppu on siitä kiva (?) että sen puhallus on helppo suunnata haluttuun suuntaan/paikaan jolloin sen voi halutessaan pitää vain pintavettä liikuttamassa eikä pohja ole tällöin tornadon kourissa toisin kuin striimillä helposti käy. Pohjavirtausta voi järjestää vaikkapa modaamalla (sisä/ulko)suodatinten suihkuputkia niin että osa puhalluksesta suuntautuu pohjaan, osa pintaan. Pora on kiva kaveri! Tai asentamalla useampia, mutta heikkotehoisia, pumppuja ja striimejä pohjaan puhaltamaan vähän virtauksia. Lajien vaatimuksissakin on eroja ja näihin tutustumalla löytää varmasti ne omiin oloihin sopivat lajit. Meille tuli kerran yhden 250-litrasen mukana iso noin kuusivuotias helmipallopleko. Akvassa ei ollut ikuna ollut muuta kiertoa kuin laiska osin rikkinäinen sisäsuodatin. Vettäkin oli vaihdettu kun muistettu ja silti pallo vaikutti oikein hyväkuntoiselta. Se oli mun eka kosketus L-plekoihin ja jäi sellainen olo että ne kestää mitä vaan. Sittemmin käsitys on hiukan korjaantunut, mutta tämä kertoo siitä että jotkin lajeista voi pärjätä hyvinkin vaikkei olosuhteet ole ehkä ihan optimaaliset. Osa on tarkempia kuin toiset.

Itsekin tykkään vähemmästä lajikirjosta, mutta kunnon parvista. Näkymä on mielestäni selkeämpi ja ehkä pikkuisen vähemmän keinotekoinen kuin parvi erivärisiä riemunkirjavia kaloja uimassa sikin sokin. Helmimonniset onkin hyvä valinta lämpimään veteen. Meillä on ollut näiden lisäksi lämpimässä (+28c) vedessä noki- ja kuparimonnisia. +27-28c voisi olla hyvä lämpötila, sen pitäisi riittää plekoillekin hyvin. Kovin lämpimään veteen liittyy helposti ongelmia, jotka tosin on kaikki ratkaistavissa. Se on kasveille kova rasite ja +28c vedessä ei enää viihdy kovinkaan moni laji. Lisäksi levät tykkää lämpimästä. Kun meillä nousi yhden pytyn lämpötila +26->28c, räjähti tupsulevät kukoistamaan muutamassa päivässä vaikkei mikään muu muuttunut akvassa.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
Jake_101
Junior Member
Junior Member
Viestit: 193
Liittynyt: 13:42, 28.02.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tukholma

Re: Jaken puroallas

Viesti Kirjoittaja Jake_101 »

Jaahans. Eivät mene edelleenkään putkeen vieläkään nämä akvaplänit. Asuntomme omistaja ilmoitti tänään (kuukauden viimeinen päivä), että irtisanoo vuokrasopparin, koska tarvitsee itse asuntoa lähitulevaisuudessa. 6 kk voimme jatkaa asumista, mutta sitten tulee muutto. Akvan olisin valmis pystyttämään suht' lähiaikoina, mutta kannattaako odottaa max. puoli vuotta lisää, ettei tartte alkaa tankkia muuttamaan? Kerran olen vähän isomman akvan (200 litraa) muuttanut, ei ollut kivaa puuhaa. Onnistuuhan tuokin toki kun hyvin suunnittelee. Huolena tässä on lähinnä se, ettemme löydäkään heti pysyvämpää asuntoa. Tukholman asuntotilanne on jotain huonon ja umpisurkean väliltä. Ei ole siis harvinaista, että joutuu ottamaan ekan siedettävän kämpän ja jatkamaan sen itselle sopivan lukaalin etsimistä. Jos tämä skenaario toteutuu, niin lyhyen ajan sisällä tulee useampi muutto. Helsingissä en olisi tästä huolissani, mutta täällä...

Noh, onneksi nanon pitäisi tulla postissa ensi viikolla. Pääsen sitä ainakin virittelemään. Joka tapauksessa pieni takapakki taisi nyt tulla. :/
Home is the place where I keep my planted tanks.
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Jaken puroallas

Viesti Kirjoittaja Sisso »

No voiha sun seittemän! Pistää kyllä miettimään mitä nyt kannattaa tehdä ja millaista vaivaa on valmis näkemään. Eikä tietty ole kiva rahdata kalojakaan ympäriinsä, voivat tykätä vähän huonoa. Toisaalta kyllähän ton kokosen pikkupytyn kantaa helpostikin, vaan onhan se kaikkinensa aika iso vaiva. En kyllä osaisi sun housuissasi sanoa mihin ratkaisuun päätyisin, polte akvaankin on tietty kova...?
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
Jake_101
Junior Member
Junior Member
Viestit: 193
Liittynyt: 13:42, 28.02.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tukholma

Re: Jaken puroallas

Viesti Kirjoittaja Jake_101 »

Laittelen lähiviikkojen aikana nanon käyntiin, ja mietin samalla tätä probleemaa. Ehkä käy hyvä mäihä ja asuntoasia ratkeaakin tässä parin kk:n sisällä meille suotuisalla tavalla, jolloin yhden muuton kanssa pystyy kyllä elämään. Jos ei ratkea, niin sitten on ehkä pakko odotella loppukesään. Mutta kyllä, oon odottanu tässä jo tovin, että saan hoidettua nää nykyiset opinnot suunnilleen loppuun ja hankittua työn, jotta voin toteuttaa tän puroallasprojektin. Ehkä tähän voi suhtautua niin, että ehdin suunnittelemaan kaiken huolella ja miettimään useampaan kertaan yksityiskohdat läpi ennenkuin alan kaatamaan vettä purkkiin.
Home is the place where I keep my planted tanks.
Jake_101
Junior Member
Junior Member
Viestit: 193
Liittynyt: 13:42, 28.02.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tukholma

Re: Jaken puroallas

Viesti Kirjoittaja Jake_101 »

Koska puroaltaan toteutumisaikataulun yllä leijuu nyt tummanpuhuva cumulonimbus, niin laitan tämän ketjun hetkeksi hyllylle. Jatkan höpinää nanoprojektin osalta toisessa ketjussa, jonka nimeän osuvammin.
Home is the place where I keep my planted tanks.
Jake_101
Junior Member
Junior Member
Viestit: 193
Liittynyt: 13:42, 28.02.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tukholma

Re: Jaken puroallas

Viesti Kirjoittaja Jake_101 »

Reilu puoli vuotta asuntorumbassa kaiken kaikkiaan aikaa kului, mutta puroaltaan tulevaisuus näyttää taas valoisalta. Lokakuussa syysloman aikaan teen pienen pintarempan asunnossa, eli maalaan ja vaihdan lattiaa, mutta tässä vaiheessa uskallan jo palata projektin pariin.

Koska asunto ei ole järin suuri, ei altaastakaan jättiläistä tule. Kävin viime viikonloppuna kyselemässä altaan teettämistä Akvarielagretissa. Kohtuulliselta kuulostivat sekä hinnat että aikataulu. Jos on normaalikokoisesta altaasta kysymys, niin allas ynnä jalusta valmistuvat viikon sisällä tilauksesta. Kokoa akvaariolle tulee todennäköisesti 100 x 60 x 35. Pyrin maksimoimaan pohjan koon, sillä monniset ovat altaan pääasukit. Ottoja tullee talkkareiksi ja tetraparvi hääri keskikerroksen (joka tässä tapauksessa on myös pintakerros) väkenä. Ideaa toteutukseen haen Amazonin kirkasvetisestä, suht' rehevästä, purobiotoopista.

UKAPS-sivustolta bongasin myynti-ilmo vähän käytetyistä TMC:n Aquaray mini LED 400 -laatoista. Viime viikolla posti kantoi kotiin kolme laattaa ja kiskon.

Kuva

Kaverilla sattui lojumaan laatikossa käyttämättömänä dimmereitä ledeille, mutta plugit eivät olleet yhteensopivaa mallia. Adapterien ostamista harkitsin hetken, mutta väsyin netin selaamiseen nopeasti ja kaivoin esiin vanhan juottokolvini. Eihän siitä kaunista tullut, mutta toimiva kuitenkin.

Kuva

Käänteisosmoosilaitteen otin myös käyttöön männäviikolla, kuten nanopäiväkirjassani mainitsin. Otin harrastajamallistosta hieman suurempaan vuorokausituotantoon kykenevän kalvon, sillä hintaero oli D-D:n malleissa melko pieni, eikä nyt tarvitse ikuisuuksia odotella vesiannoksen valmistumista. Päähänpiston vuoksi testasin vihreän senchateen uuttamista RO-vedessä. Teefoorumia selatessani löysin vinkin, eli ripaus suolaa RO-veteen ja erinomainen teevesi on valmista. Makutestin jälkeen voin todeta, ettei siitä ainakaan pahempaa tullut. :)
Home is the place where I keep my planted tanks.
Jake_101
Junior Member
Junior Member
Viestit: 193
Liittynyt: 13:42, 28.02.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tukholma

Re: Jaken puroallas

Viesti Kirjoittaja Jake_101 »

Pääsuodattimeksi tilasin JBL:n CristalProfi e1501 Greenlinen. UKAPSilla sain hyviä suosituksia niin laitteen toiminnasta kuin hiljaisesta äänestä. Hyväksi havaittujen suodattimien listalta poimin sen hiljaisimman, sillä asuntomme on yksiö, mutta isohko sellainen. Olemme harkinneet väliseinän rakentamista ja nukkumakulman irrottamista omaksi pieneksi huoneekseen, mutta ainakin toistaiseksi samassa tilassa olemme yöt altaan kanssa.

Ostin myös käytettynä pidemmän kiskon ledilaatoille. nykyinen 50 cm kisko on vähåän nafti kolmelle laatalle, ja pitempi kisko antaa säätövaraa metrin mittaisen altaan yläpuolella. Ajattelin rakentaa IKEAN henkaritelineestä akvaarion takaa tulevat kannattimet joihin kiskon ripustan. Edellisen, 225-litraisen, kanssa sain tarpeekseni valaisimen nostelusta aina kun oli jotain tarvetta akvan sisäpuolta käsitellä.

Pohjan kanssa olen hieman kahden vaiheilla. Päällimmäiseksi kerrokseksi tulee joka tapauksessa 1,0-1,2 mm pyöreä hiekka. Bilteman 0,2 mm:n jauhon kanssa en halua lähteä pelaamaan, vaikka monniset ehkä sitä arvostaisivatkin. Tuota millistä oli viimeeksi ja ihan tyytyväisenä helmimonniset siihen nokkaansa työnsivät ja kaivoivat. Tuo vähän isompi raekoko antanee hieman enemmän mahdollisuuksia myös veden kierrätystehon suhteen. Ajattelin kuitenkin kohtalaisen virtauksen pohjan lähelle järjestää. Matalakasvuiset kryptot kuitenkin arvostavat sitä. Nanossani pohjakerroksen lievä levääntyminen katosi kun laitoin sinne virtausta riittävästi. Kyseessä on siis low-tech EI -allas.

Ne kaksi vaihetta liittyvät siihen alempaan osaan. Tietysti voisin täsmälannoittaa kryptoja ja miekkoja jne., mutta kiinnostaisi kovin kokeilla aiemmin mainitsemaani verkolla/harsolla peitettyä maapohjaa. Riskejähän siihen liittyy, mutta aion kuitenkin odottaa rauhassa ennen kalojan hankkimista ja kokeilla miten homma toimii. Jos ei toimi (eli multaa pöllyää sinne sun tänne), niin sitten pahimmassa tapauksessa pohja-aineet ikkunasta ulos ja uudet hiekat sisään. Kokeilemallahan oppii parhaiten.

Jos jollain täällä on kokemusta tuosta verkosta/harsosta mullan ja hieman välissä, niin kuulisin mieluusti siitä lisää. Tietenkin kaikki muutkin vinkit ovat aina tervetulleita.
Home is the place where I keep my planted tanks.
Jake_101
Junior Member
Junior Member
Viestit: 193
Liittynyt: 13:42, 28.02.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tukholma

Re: Jaken puroallas

Viesti Kirjoittaja Jake_101 »

Projekti etenee kuin eteneekin askel askeleelta. Tänään Akvarielagret toimitti itse altaan ja jalustan. Mikään superkaunistus tämä 8 mm:n lasista tehty kehyksetön allas ei ole, sillä paikallisen lasimestarin kokoamassa akvaariossa näkyy reilusti tee-se-itse - henki. Tämä tosin ei tullut yllätyksenä, sillä olen nähnyt hänen rakennelmiaan aiemminkin. Altaat vaikuttavat kestäviltä ja hinta oli jotain aivan toista kuin design-akvaariolla. Sain mitä halusin, joten olen tyytyväinen lopputulokseen. Kansilasit pitää palauttaa liikkeeseen, sillä lasimestarisetä oli leikannut vääränkokoiset palaset. Uudet on luvattu valmistuvaksi jo viikonlopun aikana.

Kuva


Akvan mitoiksi tulivat ne alustavasti suunnitellut 100x60x35. Todellinen tilavuus sisämitoilla laskettuna on 190 litraa. Jalustaan teen valkoisen verhoilun. Teen "ovet" ohuesta valkoisesta levystä magneettikiinnityksellä. Alumiinijalustaan tulee toki vastakappaleet magneeteille. Jotta ei tarvitse alkaa säätäämään monimutkaisempia ripustussysteemeitä, levyt ulottuvat lattiaan asti ja myös lepäävät lattiaa vasten. Näin saan koko alumiinikehikon piiloon. Läheisestä puutavaraliikkeestä irtoaa pikkurahalla vaneria, josta sahailen kehikkoon sopivat hyllytasot.

Luovuin tämän altaan kohdalla maa-akvaarioajatuksesta, sillä pohjalannoiteeksi tulee Tropican Plant Growth Substrate. Olen lukenut siitä paljon hyvää UKAPS:n foorumilta, joten päätin kokeilla. Päälle tulee Rådasandin vaaleahko 0.4-0.8 mm:n hiekka. Kuvan kala ei liity postaukseeni.

Kuva

Aikaa on kulunut hetki jos toinenkin yrittäessäni kaivaa riittävästi tietoa muutaman eri joen (Guaporé, Xingu, Tocantins) florasta ja faunasta. Hieman elämää helpottaakseni en aio puritaanisesti seurata yhden puron biotooppi-ideaa, vaan olen valmis myös tyytymään lajeihin useammasta Amazonin "clearwater streamista".
Home is the place where I keep my planted tanks.
Jake_101
Junior Member
Junior Member
Viestit: 193
Liittynyt: 13:42, 28.02.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tukholma

Re: Jaken puroallas

Viesti Kirjoittaja Jake_101 »

Jaahas, akvaariosta löytyi pieni halkeama etulasin sisäpuolelta. Noh, sattuuhan näitä. Soitin liikkeeseen ja lupasivat asian hoituvan nopsaan. Eikä lasin vaihtamisella mikään tuhoton kiire olekaan, sillä vettä tankkiin tulee vasta noin puolentoista kuukauden kuluttua. Tilasin kuitenkin akvan ajoissa, jotta ehdin miettiä tekniset ratkaisut yms. riittävän huolella. Itseni tunnen ja jos voisin heti alkaa täyttämään tankkia, tulisi helposti huolimattomuusvirheitä innostuksen puuskassa.

Teknistä laitteistoa odotellessani olen keskittynyt miettimään sisustusta ja kahlannut ison kasan kuvia ispiraatioksi. Pakko tunnustaa, ettei tuo esteettinen visioiminen ole vahvimpia puoliani ja haluaisin saada kerralla aikaiseksi suht' hyvää jälkeä. Täytynee hyvissä ajoin käydä katselemassa puunkarahkoja ja kiviä, sekä mallailla niitä kerta jos toinenkin tankki tyhjänä, jotta lopputulos olisi tyydyttävä. Suoralta kädeltä saisin aikaiseksi vain kivi siellä kasvi täällä -sekamelskan.
Home is the place where I keep my planted tanks.
Siltsu
Senior Member
Senior Member
Viestit: 938
Liittynyt: 21:32, 10.02.2012
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tuusula

Re: Jaken puroallas

Viesti Kirjoittaja Siltsu »

Kadehdittavaa suunnitelmallisuutta ja kärsivällisyyttä! Itse vaikka miten yritän miettiä asiat ensin valmiiksi ja sitten vasta toteutan, kompastun ja kaadun kymmeniä kertoja ennen kuin saan valmista aikaan. :? Kerralla ei ole tullut hyvää mistään...
450L kiipiät, teräkalat, norsukala, L75, L128, L201
180L L199, L-411, tetroja ><((((º> ><((((º> ><((((º>
100L L046, tetroja
Jake_101
Junior Member
Junior Member
Viestit: 193
Liittynyt: 13:42, 28.02.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tukholma

Re: Jaken puroallas

Viesti Kirjoittaja Jake_101 »

Siltsu kirjoitti:Kadehdittavaa suunnitelmallisuutta ja kärsivällisyyttä! Itse vaikka miten yritän miettiä asiat ensin valmiiksi ja sitten vasta toteutan, kompastun ja kaadun kymmeniä kertoja ennen kuin saan valmista aikaan. :? Kerralla ei ole tullut hyvää mistään...
Tästä kärsivällisyydestä kuuluu kiitos kuluneelle parkettilattialle, joka menee vaihtoon syyslomallani kuukauden päästä. Ilman sitä olisin jo liruttamassa vettä purkkiin :roll:.
Home is the place where I keep my planted tanks.
Jake_101
Junior Member
Junior Member
Viestit: 193
Liittynyt: 13:42, 28.02.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tukholma

Re: Jaken puroallas

Viesti Kirjoittaja Jake_101 »

Kämpän remontointi lähenee kliimaksiaan, ja parin kolmen viikon päästä pääsen tositoimiin akvan kanssa. Projekti otti tänään isohkon harppauksen eteenpäin, sillä sain ensimmäisen kerran viriteltyä valaistuksen paikoilleen. Tanko on IKEA:n vaateräkistä parilla rautasahan näyttämisellä muokattu ja valaisinkisko roikkuu fillarin jarruvaijerien varassa. Totesin kaikkein helpoimmaksi ratkaisuksi tilata ledilaatoille TMC:n oman ripustuskiskon, sillä en jaksanut edes yrittää jonkinlaisen korvikkeen rakentelua. Hintakaan ei hirvittänyt, sillä Lontoossa asuva tuttu hoiti kaupankäynnin ja postituksen puolestani.
Liitteet
FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg (90.94 KiB) Katsottu 8669 kertaa
Home is the place where I keep my planted tanks.
Jake_101
Junior Member
Junior Member
Viestit: 193
Liittynyt: 13:42, 28.02.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tukholma

Re: Jaken puroallas

Viesti Kirjoittaja Jake_101 »

Allas on vihdoin täytetty vedellä. Kuukausien odottaminen palkittiin!

Kävin eilen hamstraamassa kasveja läheisestä putiikista. Ideana on pistää pyttyyn riittävästi kasveja, jotta homma pysyisi kontrollissa alusta asti. Päätin hankkia vähän sitä sun tätä, jotta pääsen selville mikä lähtee näissä puitteissa menestymään ja mikä ottaa kyttyrää. Voipi sitten hankkia lisää niitä menestyviä ja myöhemmin kun akvan toiminta on stabiloitunut, valomäärät mitattu kaverin PAR-mittarilla jne. kokeilla niitä hieman herkempiä lajikkeita. Listaksi muodostui tällainen:

Bacopa monnieri
Ceratopteris thalictroides
Cryptocoryne moehlmannii
Cryptocoryne walkerii
Ctyptocoryne wendtii
Echinodorus bleherii
Echinodorus grandifolius
Elocharis acicularis
Hydrocotyle leucocephala
Hygrocotyle tripartita
Hygrophila corymbosa
Hygrophila difformis
Hygrophila siamensis
Rotala indica
Sagittaria subulata

Kuva purkista tuoreeltaan:
Kuva

Lähikuvaa altaan oikeasta reunasta:
Kuva

Ja päädystä:
Kuva

JBL:n spraybar sopi lähes täydellisesti 60 cm levään päätyyn:
Kuva


Eilen siis täytin altaan ja tänään tein ekan reilun vedenvaihdon. Aion parin ekan viikon aikana vaihtaa vettä usein, jotta kuonat lähtevät poies kun bakutoiminta ja kasvit vielä starttailevat itseään. Kippasin vedenvaihdon jälkeen matalan valon EI-annoksen lannoitteita. Valon voimakkuuden kanssa menee arvailuksi, mutta otan mieluummin alle sen optimaalisen maksimin kuin vedän yli. Ekan viikon saavat rehut pärjätä 5 tunnin valaistuksella. Olen myös himmentänyt ledejä ja nostanut vaaksan verran ylöspäin. Ensi viikolla pitäisi saada PAR-mittari lainaan. Tähtään noin 50 umoliin pohjan tuntumassa kun tankissa ei ole hiilarilisää.

Eihän tankista lopulta tullut minkäänlaista purobiotooppia, mutta toivottavasti kiva kasviallas kuitenkin monnisille.
Home is the place where I keep my planted tanks.
Ginger
Junior Member
Junior Member
Viestit: 208
Liittynyt: 12:45, 06.12.2011
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: Jaken puroallas

Viesti Kirjoittaja Ginger »

Tosi kivalta näyttää ja ihanan luonnolliselta! :) Mistä tilasit tuon spraybar:in? Tarvitsisin itsekkin vastaavan, sillä tällä hetkellä altaan virtaukset menee kaikilla muilla paitsi hyvillä tavoin.
Jake_101
Junior Member
Junior Member
Viestit: 193
Liittynyt: 13:42, 28.02.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tukholma

Re: Jaken puroallas

Viesti Kirjoittaja Jake_101 »

Ginger kirjoitti:Tosi kivalta näyttää ja ihanan luonnolliselta! :) Mistä tilasit tuon spraybar:in? Tarvitsisin itsekkin vastaavan, sillä tällä hetkellä altaan virtaukset menee kaikilla muilla paitsi hyvillä tavoin.
Kiitos. :)

Tuo tuli JBL:n CristalProfi e1501:n mukana vakiovarusteena. Tilattua saa esim. JBL:n nettikaupasta pikkurahalla.

http://www.jbl.de/en/spare-parts-produc ... t-pipe-kit
http://www.jbl.de/en/spare-parts-produc ... g-jet-pipe
Home is the place where I keep my planted tanks.
Jake_101
Junior Member
Junior Member
Viestit: 193
Liittynyt: 13:42, 28.02.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tukholma

Re: Jaken puroallas

Viesti Kirjoittaja Jake_101 »

Tankilla on nyt ikää parisen viikkoa ja alku on sujunut kommelluksitta. Muutama kasvilaji ei näyttänyt sopeutumisen merkkejä, joten heivasin ne menemään ja hankin lisää rotala indicaa, sagittariaa ja e. grandifoliusta. Cryptot sulattelevat vanhoja lehtiä, mutta tuottavat samalla jo uusia. Ensimmäiset piilevät tekevät tuloaan altaaseen. Aion lähipäivinä hankkia vielä hieman lisää nopeakasvuisia rehuja, sillä haluan altaalle mahdollisimman hyvän alun. Ensimmäinen asukas, Kurkuksi nimetty partamonnin poikanen, on löytänyt jo tiensä kotiin. Hieman varovaisesti se altaassa liikuskelee, mutta on muutamassa päivässä jo oppinut ruokintapaikan. Tosin sinne se ilmestyy vasta valojen sammuttua.

Olen tässä vaiheessa vaihtanut 30 % vedestä kolmen päivän välein, ja ajattelin jatkaa tätä vielä ainakin viikon. Sen jälkeen vaihdan 10 % päivässä, jolloin työmäärä pysyy kohtuullisena. Hanavesikin kelpaisi, mutta olen päättänyt käyttää altaassa RO-vettä. Mitään painavaa syytä tähän ei ole, mutta haluan itse päättää niin paljon kuin pystyn mitä tankkiin menee tai ei mene. Harrastushan tämä on, eikä puoliskoani tunnu vaivaavan toiletissa loriseva RO-yksikkö. Koska tätä nykyistä, melko pientä asuntoamme on siunattu melkoisella määrällä kaappitilaa, ei vesikannujen säilytyskään ole pulma.

Harrastuksesta puheen ollen, muuttaessani Ruotsiin jäi iso kasa harratuksia telakalle ihan käytännön syistä, eikä juuri nyt ole aikaa tai energiaa aloitella niitä täällä uudestaan. Voin siis kohdentaa harrastuksille varatut pienet taloudelliset ym. resurssit akvaarioihin. Koska ledilamppujen kanssa pelailu on vierasta, kolmen ledilaatan yhteisvaikutuksen arvioiminen hankalaa (esim. valokeilat menevät osittain päällekkäin, korkeutta voin säätää mielin määrin jne.) ja halpisdimmereiden säätöportaikko ei selvästikään ole tasavälinen, niin päädyin hankkimaan PAR-sensorin. Kokonaisten mittausyksikköjen hinnat olivat aika korkeat, mutta Apogeen sensorin voi liittää tavalliseen yleismittariin (jollainen jo kotoa löytyy). Sensori on kalibroitu niin, että millivoltit saa muunnettua helposti PAR-lukemaksi kertomalla viidellä. Lisäksi Apogeen sivuilta löytyy virheenkorjaukset eri valaisintyypeille.

Aikani mittailtuani löysin sopivan korkeuden ja dimmerisäädön valaitusviritelmälle. Nyt keilat eivät mene päällekkäin ja pohjan tuntumassa fotonivuon arvo on 20 mikromoolia fotoneita per neliömetrisekunti (yleisesti taidetaan vaan puhua mikromooleista), pinnalla 60. Lisäksi systeemi valaisee tankin tasaisesti, eli sama lukema irtoaa myös tankin kulmista. Olen siis kaiken kaikkiaan tyytyväinen tähän valaistusratkaisuun.

Lopuksi kuvaa tankista. Mitään suurta ja mahtavaa ei parissa viikossa ole ehtinyt tapahtua. Taustapahvi tulisi hankkia lähiaikoina. Ajattelin kokeilla aluksi mustaa. Mangrovehalot värjäävät vettä hieman kellertäväksi.

Kuva

Kuva
Home is the place where I keep my planted tanks.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Akvaariopäiväkirjat ja projektit”