Mitä plekot painaa?

Monnit, nuoliaiset ja muut pohjalla elävät kalat.

Valvoja: Moderaattorit

JJVi
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2990
Liittynyt: 16:57, 15.12.2001
Paikkakunta: Oulu /OAS

Re: Mitä plekot painaa?

Viesti Kirjoittaja JJVi »

Aika hyvin googletettu Immuu. Nuo on sitten mitattu SL:inä, eli pyrstö ei ole noissa pituuksissa mukana. Ilmeisesti alunpitäen oli kyse kokonaispituuksista.
/jari
pikku_kalaset
Member
Member
Viestit: 316
Liittynyt: 18:54, 21.01.2011
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Mitä plekot painaa?

Viesti Kirjoittaja pikku_kalaset »

7330 kirjoitti:Mielenkiintoinen kysymys, ehdottomasti. Useampien ihmisten pitäisi miettiä ja ihmetellä maailmaa sen sijaan, että vain porhaltavat sen läpi kohti kuka mitäkin päämäärää. [;)]
Niinpä! Hyvä kysymys NesteHukka! Ja hyvä että mietit asioita ilman pointtia. Vain miettimisen ilosta! Siitä ne keksinnöt lähtevät.
Pelastamani katukissa Muffe<3
375 l 150x50x50: 8 kongontetraa, sulkaripsi, sinileuka, perhoskirjo, helmikirjo uros (MYYNNISSÄ), 5x lineolata, partis, tyttötaisto (royal blue CT). 64l: helmikirjon jäähyakvaario.
7330
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5990
Liittynyt: 16:45, 25.08.2002
Akvaarioseurat: JAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Mitä plekot painaa?

Viesti Kirjoittaja 7330 »

NesteHukka kirjoitti:
7330 kirjoitti:
NesteHukka kirjoitti: Pituus ja paino... Painohan lisääntyy pituuteen nähden expotentiaalisesti (mutta millä kaavalla), joten isolla kalalla 35cm => 37cm voi merkitä aika suurta eroa painossa, vai olisiko vesieläintenkanssa massa parempi suure?
Ihan ulkomuistista tapailisin, että mittasuhteiden pysyessä samoina eläimen pinta-ala kasvaa toisessa potenssissa ja paino kolmannessa potenssissa pituuteen nähden.
Ymmärsinköhän nyt tuota oikein, koska kokeeksi laskin että jos 20cm ja 21grammaa plekon luuranko on esimerkkinä, ja tuplataan pituus, niin tulokseksi tulisi yli yhdeksän kiloa! Kahden potenssilla taas lähestytään puolta kiloa, eli se alkaisi kuulostaa jo järkevämmältä. Ettei se pinta-ala olisi sitten kolmannessa potenssissa?
Todennäköisesti tässä on nyt joku pahasti pielessä. :)
Tarkistelen asiaa, kunhan ehdin paneutua tarkemmin. Massan pitäisi kuitenkin kasvaa suhteessa nopeammin kuin pinta-alan: norsulla on kokoonsa nähden huomattavasti vähemmän pinta-alaa kuin hiirellä. Ja pinta-alan puolestaan nopeammin kuin pituuden.

Tästä artikkelista voi olla iloa eläinten kokoasioita pohtivalle: On being the right size. Kirjoittaja on yksi 1900-luvun arvostetuimpia biologeja.
http://www.physlink.com/Education/essay_haldane.cfm
520- ja 110-litraiset, erinäisiä projekteja tulilla ja paljon kasveja.
Pieni akvaariotietopankki.
Kirjoitan Erään planeetan ihmeitä -tiedeblogia ja Viidakkokirjeet-huonekasviblogia. Tervetuloa lukemaan!
aquamarina
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1451
Liittynyt: 18:46, 28.07.2005
Paikkakunta: oulu/Kempele

Re: Mitä plekot painaa?

Viesti Kirjoittaja aquamarina »

No, onhan tuo järkeenkäypää, että pituuden kasvaessa pinta-ala kasvaa ja sitten taas painokin nousee. Mutta ei se varmaan ihan potensseina mene vai pitääkö siinä sitten jotain neliöjuuria tms. käyttää ? Ja sitten taas, ainakin omilla lapsilla on väliin niin, että pituuspyrähdyksen aikana paino ei nousekaan suhteessa kasvupyrähdykseen, vaikka syövätkin enemmän sinä aikana.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Monnit ja nuoliaiset”