[Mage] kirjoitti:
Ostin noita kasvitabuja kun niissä oli tiikerinuolian kuva ku tuossa on niitä. ajattelin että pohjakalat tartteis sellasia.
Partamonneille, tiikerinuoliaisille ja sulkaripsimonnille ihan sopivaa evästä. Ne syövät mieluusti myös kasviksia, ja kasvispitoinen ruoka pitää niiden hampaat irti akvaariokasveista.
Kuten todettu, monipuolisempi on aina parempi. Ehkä pohjakaloille voisi ostaa kasvistablettien rinnalle jotain eläinpitoisempaa, joka monipuolistaisi kaikkiruokaisten tiikerinuoliaisten ja ripsimonnin ruokavaliota. Pakasteruokia voi ostaa akvaarioliikkeestä herkkupaloiksi vaihtelua tuomaan (esimerkiksi surviaisentoukka on lähes kaikille kaloille ehdoton suosikkiruoka). Lisäksi kaloille voi antaa kaupan pakastealtaasta esimerkiksi katkarapua ja simpukanlihaa, ja pihalta hyttysentoukkia ja kastematoja. Myös tuoreet vihannekset tekevät niille hyvää.
Hyvä, että sait nitraattia alaspäin. Se kannattaa pyrkiä pitämään alle kahdenkymmenenviiden, jolloin sekä kalat että kasvit viihtyvät. Tuolla 50-100 mg/l tienoilla se alkaa olla jo kaloille ja herkemmille kasveillekin myrkyllistä. Jos nitraattia taas ei ole lainkaan, kasvit nääntyvät typen puutteessa. pH on sopivan alhaalla, mutta se on niin kummallisessa epäsuhdassa kokonaiskovuuden kanssa, että vähän epäilyttää testin luotettavuus. Yleensä kun pehmeä vesi on myös hapanta ja päinvastoin.
Pystyisitköhän testauttamaan veden tippatesteillä paikallisessa akvaarioliikkeessä? Monet liikkeet tarjoavat tällaista palvelua.
Minkalaisia kasveja ja minkälainen valaistus? Jos valaistus on heikko, ei ravinteitakaan kannata kauheasti akvaarioon laittaa, jotta levät eivät innostu. Haulla löydät keskustelua kasviravinteista.
En tarkallee löytäny määrää millä lannottaisin kasvit. Moni tuntu lannottavan monella erilaisella samaan aikaan mut varmaan kasvien määrä on kans sit iso? Ostin tetran florapridea ja ajattelin kokeilla sillä ohjeen mukaan vaiko? Sitte hommasin aquasafea jos saisin sillä klooriongelman kuriin. Pitäskö lorauttaa sitä reilummin vettä vaihtaessa kun vedessä on jo valmiiks klooria? Vai onko haitallista jos menee liikaa?
Sori, kun en saanut kahlattua koko ketjua läpi, muta ekassa viestissä akva on 400l, on edelleen? Siihen tuo 2x58w on aika vähän, vain 0,29w/l. Miniminä kasvulle yleensä pidetään 0,3w/l ja silloinkin valitaan kaikista vähiten valoa vaativia kasveja. Lisäksi 2x10 000K putket eivät ole kasveille optimaaliset. Toisen olisi hyvä olla esim. 5000K tai ihan mitä tahansa reippaasti alta 10 000K. Suurempi ongelma on wattien vähyys, mutta lisäksi kahdella erilaisella putkella saisi laajemman spektrin kasvien käyttöön. 10 000K sisältää jo aika paljon sinistä, mutta kasvit tarvitsevat punaistakin (jota kyllä tuossakin jonkin verran on) sekä hiukan muitakin aallonpituuksia. Kahdella erilaisella putkella saadaan aikaiseksi laajempi spektri, josta kasvit ottavat omansa.
Itse laittaisin ekalla kerralla vedenparannusinetta koko akvan litramäärälle ja vastaisuudessa vaihdetun veden määrälle.
Kasvilannoitteissa pitäisi kyllä olla ohjeet, ainkin kaikissa omissani on ollut. Aloita lannoitus varovasti vain pienillä annostuksilla, etenkin kun valoa on noin vähän. Seuraa, ilmestyykö leviä ja jos, niin sitten täytyy miettiä tilanetta taas uudestaan. Se on merkki siitä, että jotain on liikaa tai liian vähän kasveille, eikä ne kasva kunnolla sitä syystä, jolloin levät käyttää tilaisuutta hyväkseen. Juuristoalueilla pohjatabut on hyviä ja lisäksi nestemäinen täydentämään. Ylensä nestemäisiä lisätään kerran viikossa tai jos vaan jaksaa, vielä parempi olisi päivittäin. Eli siis ohjen viikkoannostus jaetaan seitsemälle päivälle. Todennäköisesti ongelmaksi muodostuu enemmin liikalannoitus kuin liian vähäinen, etenkin jos kalastoa on reippaasti (sori, tääkin jäänyt multa lukematta).
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
Ei tuota valotehoa kovin runsaasti ole, ellei sitten kasvattele kasveja jotka viihtyvät vähäisemmässä valaistuksessa. Sinuna minä hommaisin toisen samanlaisen valaisimen (jos vain altaan päälle mahtuu), taikka sitten T5-valaisimen.
Ei sillä sinänsä väliä, mikä aparaatti, tai aparaatit, jakaa lisää watteja, kunhan niitä olisi edes hiukan enemmän kuin tuo 0,29w/l. Meillä on/oli käytössä T8-valaisinten lisäksi Hagen Glo T5-valaisimia, jotka mahtui hyvin akvan päälle perinteisten rohjojen rinnalle koska ovat niin kapeita. Muita T5-valaisimia en tunne, mitä nyt olen kuvia katsellut. Toki voit vaihtaa vaikka monimetalliin, mutta sitten aloitus maltilla, kun hyppäys tehoissa on niin valtava. Mutta siis normiakvassa 0,4-0,6w/l valaisintyyp(e)istä riippumatta riittää oikein hyvin normikasvistolle, kun vielä laittaa hiilarin menemään.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
Sain nitraatin laskettuu n. 10. Vaihoin vedenparannusaineen tetraan ja edelleen testi näyttää klooria! En tajua... Laitoin vielä koko vesimäärään ja koko allas oli jo ihan sininen ja silti klooria...
Hei pitkästä aikaa. Ajattelin tilata altaaseen Giant valaisimen kaveriksi Litiman samantapaisen valon. Eli yhteensä tulisi neljä T8 putkea valoa antamaan. Millaiset putket olisi hyvät? Olisin halunnu kevyemmän katosta roikkuvan systeemin mutta tuntuuvat olevan sen verta kalliita ettei ainakaan vielä ole ajankohtaista. Pitääkö nyt laittaa niitä hiilarisysteemejä kun laitan lisää valoa?