Reikätauti

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Jaska
Junior Member
Junior Member
Viestit: 246
Liittynyt: 15:05, 09.01.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Reikätauti

Viesti Kirjoittaja Jaska »

Lueskelin tuolta vanhoja kirjoituksia reikätaudista ja jäi sitten lopulta kuitenkin epäselväksi missä vika...

Tiedot altaasta 528 l, paljon kasveja, kalasto 6 monnia, n. 30-40 timanttitetraa, 50-60 kadinaalitetraa ja rubiinitetroja.
Vesiarvoista mitatut pH n. 7, nitriitti 0, nitraatti n. 12, lämpötila 25C.

Eli Ongelma on timanttitetroilla; joko kylkeen tai otsaan tulee "reikä" joka muutaman päivän kuluttua kasvaa vaaleaa hometta. Lopulta eivät pysty enää kunnolla uimaan, kääntyilevät kyljelleen tai alassuin jolloin olen saanut kiinni lopetettavaksi.
Luin täältä että ongelma saattaisi olla D3 vitamiinin puutos, kovat vedenvaihdot jne. Vaihdan vettä n 2 vkon välein 2/3.
Ruokana olen antanut hiutaletta, rakeita, surviaista ja pohjatabletteja.

Ja nyt siis se kysymys... Lopetan tietenkin kalan jos saan sen kiinni, mutta entäpä muiden kalojen sairastumisen ennaltaehkäisy... Ruokinta ei minusta ole liian yksipuolista? mutta todennäköisesti annan surviaista liikaa, jossa ei taida sitä D3 vitamiinia olla? Eli jos lisään hiutale/rae ruokaa ja annan silloin tällöin vaan surviaista. En ole myöskään käyttänyt enää vedenparannusainetta, joten aloitan sen laittamisen. Lisäksi jätän nyt hiilen (levän ehkäisyyn) ja kasvilannoitteet pois (jossain kirjoituksessa suositeltiin jättämään ne pois... taisipa olla syy että pahentavat sairastuneen kalan tilaa. Toisaalta aion ottaa tuon selvästi sairastuneen kalan lopetettavaksi ja keskittyä nyt siis ennaltaehkäisyyn muiden kalojen kanssa.
Miltäs kuulostaa? Onnistuisikohan näin? Tuskin kannattaa ennaltaehkäisynä käyttää lääkkeitä reikätautiin...

Ja vielä sen verran että muissa kaloissa en ole nähnyt mitään ongelmaa, sairastuneet ovat aina tmanttiteroja ja vieläpä naaraita...
Mari Kurki
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6450
Liittynyt: 23:09, 10.01.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo, HAS

Re: Reikätauti

Viesti Kirjoittaja Mari Kurki »

Vaihtele vettä mieluummin puolet kerran viikossa, kuin 2/3 joka toinen viikko. Kasviravinteiden eivät pitäisi vaikuttaa kalojen vointiin mitenkään, joten niiden poisjättämistä en suosittele (saat muuten pian leväongelmaakin sinne akvaan).
Reikätauti on siitä kurja, että sen varsinaista syytä ei tiedetä, joten lääkkeetkin ovat vähän sieltä tännepäin. Kaloille on olemassa ihan vitamiinivalmisteita, voisit lisätä niitä akvaarioon, sekä vähentää surviaisen syöttämistä kertaan viikossa. Kannattaa myöskin pyydystellä kaikki sairastuneet kalat mahdollisuuksien mukaan pois mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
En käy enää juurikaan foorumilla. Yhteydenotot tärkeissä asioissa: riesale@hotmail.com En vastaile yksityisesti tuleviin kalasto-, tauti- ymv. kyselyihin.
Jaska
Junior Member
Junior Member
Viestit: 246
Liittynyt: 15:05, 09.01.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Reikätauti

Viesti Kirjoittaja Jaska »

Kiitos vastauksesta! Näin toimin. Sairaan kalan sain jo pois, muut näyttävät hyviltä...
4 kalaa olen suunnilleen 2 viikon välein sieltä poiminut lopetukseen, joten ongelma ei selvästikkään ole ohi.
Surviaista saavat nyt huomattavasti vähemmän jatkossa. Vedenvaihtoa ja vitamiinivalmisteita kokeilen. Ilmoittelen saanko ongelman kuriin :D
JJVi
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2990
Liittynyt: 16:57, 15.12.2001
Paikkakunta: Oulu /OAS

Re: Reikätauti

Viesti Kirjoittaja JJVi »

Eikö reikätauti ole lähinnä kirjoahventen ja labyrinttikalojen vaiva...eli jotenkin tuntuisi että tuo tetrojen ongelma johtuu esimerkiksi jostakin altaassa riehuvasta bakteerista.
/jari
Tuukkis
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1519
Liittynyt: 20:45, 24.06.2003
Akvaarioseurat: Ciklidistit
Paikkakunta: Espoo

Re: Reikätauti

Viesti Kirjoittaja Tuukkis »

Komppaan JJVi:tä ja laittaisin altaaseen hieman lisää lämpöä eli pitäisin noin 27 astetta hyvänä. Lisäksi ajasin pöpöt pois Easy-lifen multicuralla tai vastaavalla.
In numbers of ten the power is in one.
bj
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2426
Liittynyt: 06:44, 27.12.2006
Akvaarioseurat: TAY, CorydoradinaeFinland
Paikkakunta: Turku

Re: Reikätauti

Viesti Kirjoittaja bj »

Kyllä reikätauti voi tulla muillekin kaloille, joskin noilla se lienee yleisempää. Viime tietojen mukaan, mitä siitä löysin, sitä pidetään heikkoustautina eli juurikin vitamiinikuuri olis paikallaan joitain viikkojakin, jotta kalat kuntoutuu ja sinä aikana koittaisi säätää sitä ruokavaliota kohdalleen. Monipuolinen ruokinta sitten ennalta ehkäisee taudin. Mulla oli ko tautia monnisilla loisten heikentämissä yksilöissä, asiaa en vain hoksannut, kun silloisessa sekaparvessa ainoastaan yhden lajin yksilöt menehtyi vähitellen, ei mitään ulkoisia merkkejä ja muilla lajeilla ei yksikään sairastunut ennen kuin reikätauti iski. Loiskuurinkin olin jo varuilta antanut, mut eipä tehonnutkaan ekalla kerralla. Siinä sitä kului aikaa ja kalat heikkeni. Kauppiaan suosituksesta käytin vitamiinien lisäksi jotain, olikos se nyt mineraalilisää. Noin kuukauden kuurin aikana uusia tapauksia ei tullut ja sen jälkeenkään ei ole enää monnisilla ollut mitään vaivaa, tästä on aikaa jo yli vuosi. Eli ihan sillä monipuolisella ravinnolla ovat jälkeen pysyneet terveinä.
SaksanpaimenKoira - kotisivut http://www.kamuteams.fi, kalajuttuja http://www.kamuteams.fi/Akvaariokalat.html
JJVi
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2990
Liittynyt: 16:57, 15.12.2001
Paikkakunta: Oulu /OAS

Re: Reikätauti

Viesti Kirjoittaja JJVi »

bj kirjoitti:Kyllä reikätauti voi tulla muillekin kaloille, joskin noilla se lienee yleisempää. Viime tietojen mukaan, mitä siitä löysin, sitä pidetään heikkoustautina eli juurikin vitamiinikuuri olis paikallaan joitain viikkojakin, jotta kalat kuntoutuu ja sinä aikana koittaisi säätää sitä ruokavaliota kohdalleen. Monipuolinen ruokinta sitten ennalta ehkäisee taudin. Mulla oli ko tautia monnisilla loisten heikentämissä yksilöissä, asiaa en vain hoksannut, kun silloisessa sekaparvessa ainoastaan yhden lajin yksilöt menehtyi vähitellen, ei mitään ulkoisia merkkejä ja muilla lajeilla ei yksikään sairastunut ennen kuin reikätauti iski. Loiskuurinkin olin jo varuilta antanut, mut eipä tehonnutkaan ekalla kerralla. Siinä sitä kului aikaa ja kalat heikkeni. Kauppiaan suosituksesta käytin vitamiinien lisäksi jotain, olikos se nyt mineraalilisää. Noin kuukauden kuurin aikana uusia tapauksia ei tullut ja sen jälkeenkään ei ole enää monnisilla ollut mitään vaivaa, tästä on aikaa jo yli vuosi. Eli ihan sillä monipuolisella ravinnolla ovat jälkeen pysyneet terveinä.
Nuo aloittajan kuten myöskin sinun esittämäsi oireet sopivat moniin muihin tauteihin kuin reikätautiin. Onko esittää jotain lähdettä jossa on mainittu reikätaudista tetrojen tai monnisten kohdalla?

Toki monipuolinen ruokavalio sekä hyvät olosuhteet estää ja jopa parantaa kaloja sairauksista, vaikka ne eivät ne reikätaudista kärsisikään.
/jari
bj
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2426
Liittynyt: 06:44, 27.12.2006
Akvaarioseurat: TAY, CorydoradinaeFinland
Paikkakunta: Turku

Re: Reikätauti

Viesti Kirjoittaja bj »

No ei kyllä mitään faktaa ole. Mut ei ollut siitäkään enää tietoa niissä, mitä siitä luin silloin, että olis vaan joidenkin kalojen tauti... ennen vanhaan sitä mainittiinkin lähinnä kiekkojen tautina muistaakseni.

Mut, olennaisinta kaiketi on, että vaivat parani vitamiinikuurilla. Ja oireet oli, että ihan reikiä monnisille tuli pään seudulle ja selväähän tietty se, että loiset heikensi niiden yleiskunnon ensin. Tiedä sitä sitten.

--------------------------
bj kirjoitti:No ei kyllä mitään faktaa ole.
Pitää vielä tarkentaa, että siis ei ole esittää, siis sitä lähdettä. Sen mukaan vaan oon toiminut, mitä vuosi sitten siitä sain nykypäivän käsitystä, kauppiaani myös piti vaivaa reikätautina. Uudestaan en sitä tietoa hae :| . Onkohan noista kalataudeista järin kummallisesti mitään tieteellistä tietoa oikein olemassakaan.
SaksanpaimenKoira - kotisivut http://www.kamuteams.fi, kalajuttuja http://www.kamuteams.fi/Akvaariokalat.html
Jaska
Junior Member
Junior Member
Viestit: 246
Liittynyt: 15:05, 09.01.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Reikätauti

Viesti Kirjoittaja Jaska »

Varmuutta tosiaan ei reikätaudista ole. Katselin kuvia kyseisestä taudista ja se tuntui sopivan omiin kaloihin.
Kylkeen tai otsaan muodostui ensin vaalea läikkä ja parissa päivässä selkeä reikä.
Reiän täytti kyllä parissa päivässä pumpulimainen valkoinen nöyhtä joka todennäköisesti on jonkinsorttista bakteerikasvustoa.

Aloitan kuitenkin kokeeksi jonkinmoisen vitamiinikuurin, vaihdan vettä useammin ja vähemmän sekä vähennän surviaista ja lisään hiutale/rae ruokaa. Sen D3 vitamiinin lisäämiseksi.
Kuvaa en tajunnut ottaa, lopetin kalan eilen. Katsotaan miten käy...

----------------------------

Jatkan vielä...
Nyt osasin yhdistää vielä yhden asian; veden pinnalla on n viikon ollut selkeä bakteerikalvo, aiemmin ei tällaista ole ollut!
Lisäsin vaan pintavedenkiertoa, mutta nyt kun joku mainitsi riehuvan bakteerin, epäilykset heräsivät...
Josko sittenkin kyseessä olisi joku bakteeri. Täytyypä lähteä lukemaan mitä kerrotaan Easy-Multicurasta...
JJVi
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2990
Liittynyt: 16:57, 15.12.2001
Paikkakunta: Oulu /OAS

Re: Reikätauti

Viesti Kirjoittaja JJVi »

onhan kalataudeista tutkittua tietoa vaikka millä mitalla. Reikätauti ei kasvata hometta, ei tapa nopeasti pieniäkään kaloja (esim. Apistotkin kituu yllättävän kauan reikätaudin kourissa), eikä vaivaa tetroa eikä varsinkaan monnisia. Eli jokin muu niitä kaloja vaivaa, netistä hakemalla löytyy vaikka kuinka paljon potentiaalisempia tautiehdokkaita noihin oireisiin.
/jari
VesiEläin
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5925
Liittynyt: 07:54, 04.03.2004
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lempäälä

Re: Reikätauti

Viesti Kirjoittaja VesiEläin »

bj
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2426
Liittynyt: 06:44, 27.12.2006
Akvaarioseurat: TAY, CorydoradinaeFinland
Paikkakunta: Turku

Re: Reikätauti

Viesti Kirjoittaja bj »

Hiukan kumminkin googlettelin tuota reikätautia ja kyllä sain käsityksen taaskin, että on ihan yleisesti vaan kalojen tauti, mut sitä esiintyy yleisimmin kirjoahvenilla, Oskareilla taisi olla yleisintä. Alkuun voi olla kuoppa tai vissiin haavojakin, joka reikiintyy sitten ja kyllä siihen nettitietouden mukaan voi kasvaa homettakin. Ja aika loogistakin mun mielestä se on, et bakteerit avoimeen verestävään reikään iskee. Niitä on juurikin päässä ja myös voi olla kylkiviivan kohdalla. Mun omilla monnisilla pienoinen kuopppa olikin päässä ennen reikää joka suureni sitten, mut täällä ei ollut hometta. Eikä myöskään kalojen vointi/muu kunto huonontunut tosiaankaan mitenkään nopeasti. Kaloja kun en lopettanut jos olivat muutoin pirteitä ja ruoka vielä maistui.

Ketään guruja en halua arvostella sen enempää, enkä varsinaisesti kinaakaan, mut luen aina monia lähteitä. Maailma ja tieto muuttuu. Ennen viime kesää pidin itsekin tautia vain kirjoahventen vaivana. Eikös nuo J. Järven sivut ole jo aika vanhojakin? Esim tuolla sanotaan, että on melko yleinen sairaus makean veden kaloilla, mut pääasiassa sitä on ahvenilla: http://www.peteducation.com/article.cfm ... 0&aid=2586. Myös muissa lähteissä kerrottiin, et on trooppisten kalojen sairaus, voi olla muillakin kuin kirjoahvenilla jne. Toisissa lähteissä mainitaan, että on sitä merivesikaloillakin. Omilla monnisillani syy, taudin kehitys ja parannuskeinot kertoo kyllä vahvasti reikätaudista. Mut, mielipiteitähän täällä saa olla erilaisia.

Noista mineraaleista kun mainitsin, nii oli mainintaa myös siitä, että niiden köyhyys vitamiinipuutoksen kanssa vois olla syy tautiin. Mut uskoisinpa, tää on sitten tietty olettamusta kanssa, et noilla timanteillakin mahdollisesti voi olla jotain loisia, jotka heikentää niiden kuntoa.

Jos joku ny löytää sitä parempaa nykypäivän tietoa siitä, että on kuitenkin vain ja ainoastaan kirjoahventen ja rihmakalojen sairaus, ni luen mieluusti linkkejä.
SaksanpaimenKoira - kotisivut http://www.kamuteams.fi, kalajuttuja http://www.kamuteams.fi/Akvaariokalat.html
catze
Member
Member
Viestit: 437
Liittynyt: 17:26, 30.03.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turun seutu

Re: Reikätauti

Viesti Kirjoittaja catze »

Itse sain reikätaudin ilmeisesti perhoskirjoahvenen mukana ( menehtyi reikätautiin ) ..mutta siis kiekot selvisi Hexa-Ex lääkityksellä, yhdelle tuli silmän viereen reikä mutta parani tuolla lääkkeellä.
Seeprapleko L-046 poikue videolla ♥ http://www.youtube.com/watch?v=DYc1NzgmBf0
Tuukkis
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1519
Liittynyt: 20:45, 24.06.2003
Akvaarioseurat: Ciklidistit
Paikkakunta: Espoo

Re: Reikätauti

Viesti Kirjoittaja Tuukkis »

Reikätaudissa ei niihin reikiin ilmesty mitään hometupsuja, ne pysyvät reikinä. Tässä tapauksessa tuo allas kyllä kannattaa desinfioida easy lifen multicuralla tai jollain muulla vastaavalla hoitoaineella ohjeen mukaan. Ehkäpä myös kannattaisi hankkia ilmainen seran opas: Miten pidät akvaariokalasi terveinä . Siinä on hyviä kuvia sairaista kaloista ja sopivia hoito ohjeita. On ainakin petshop fi :in sivuilla ilmaisena . Myös seraa myyvistä liikkeistä kannattaa kysyä opasta.
In numbers of ten the power is in one.
JJVi
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2990
Liittynyt: 16:57, 15.12.2001
Paikkakunta: Oulu /OAS

Re: Reikätauti

Viesti Kirjoittaja JJVi »

bj kirjoitti:Hiukan kumminkin googlettelin tuota reikätautia ja kyllä sain käsityksen taaskin, että on ihan yleisesti vaan kalojen tauti, mut sitä esiintyy yleisimmin kirjoahvenilla, Oskareilla taisi olla yleisintä. Alkuun voi olla kuoppa tai vissiin haavojakin, joka reikiintyy sitten ja kyllä siihen nettitietouden mukaan voi kasvaa homettakin. Ja aika loogistakin mun mielestä se on, et bakteerit avoimeen verestävään reikään iskee. Niitä on juurikin päässä ja myös voi olla kylkiviivan kohdalla. Mun omilla monnisilla pienoinen kuopppa olikin päässä ennen reikää joka suureni sitten, mut täällä ei ollut hometta. Eikä myöskään kalojen vointi/muu kunto huonontunut tosiaankaan mitenkään nopeasti. Kaloja kun en lopettanut jos olivat muutoin pirteitä ja ruoka vielä maistui.

Ketään guruja en halua arvostella sen enempää, enkä varsinaisesti kinaakaan, mut luen aina monia lähteitä. Maailma ja tieto muuttuu. Ennen viime kesää pidin itsekin tautia vain kirjoahventen vaivana. Eikös nuo J. Järven sivut ole jo aika vanhojakin? Esim tuolla sanotaan, että on melko yleinen sairaus makean veden kaloilla, mut pääasiassa sitä on ahvenilla: http://www.peteducation.com/article.cfm ... 0&aid=2586. Myös muissa lähteissä kerrottiin, et on trooppisten kalojen sairaus, voi olla muillakin kuin kirjoahvenilla jne. Toisissa lähteissä mainitaan, että on sitä merivesikaloillakin. Omilla monnisillani syy, taudin kehitys ja parannuskeinot kertoo kyllä vahvasti reikätaudista. Mut, mielipiteitähän täällä saa olla erilaisia.

Noista mineraaleista kun mainitsin, nii oli mainintaa myös siitä, että niiden köyhyys vitamiinipuutoksen kanssa vois olla syy tautiin. Mut uskoisinpa, tää on sitten tietty olettamusta kanssa, et noilla timanteillakin mahdollisesti voi olla jotain loisia, jotka heikentää niiden kuntoa.

Jos joku ny löytää sitä parempaa nykypäivän tietoa siitä, että on kuitenkin vain ja ainoastaan kirjoahventen ja rihmakalojen sairaus, ni luen mieluusti linkkejä.
Järven tietämys kalataudeista on huippuluokkaa, eikä se että sivut ovat olleet muutaman vuoden päivittämättä muuta sitä tosiasiaa miksikään. Ite taistelin rihmakirjoahventen reikätaudin kanssa ihan tosissaan ja luin aika monta artikkeliakin aiheesta. Aivan varmasti muistaisin jos jossakin olisi mainittu tetroja tai monnisia, useimmiten makeanvedenkaloista mainitaan kirjoahvenet (erityisesti tonkijat ja kiekot), rihmakalat sekä joissakin karpit. Eli aivan turha yrittää kääntää tätä sitenpäin että minä alkaisin kaivamaan jotain "nykypäivän tietoa" siitä että on pelkästään kirjoahventen ja rihmakalojen tauti. Homma toimii siten että sinä väitit sen olevan muidenkin kalojen riesa -> sinä kaivat ne lähteet. Sitä paitsi monniset ovat panssarimonneja, joiden pään kudos on ihan tyyppistä kuin kirjoahvenilla.

Mielipiteitä saa olla erilaisia, mutta väärää tietoa ei saa jakaa. Ei ole kenenkään edun mukaista että joku alkaa parantamaan oletettu monnisten reikätautia esimerkiksi metronidatsolilla tai peräti antibiooteilla.

Mutta joo, tietenkin jos jostain löytyy faktaksi oletettavia linkkejä monnisten reikätaudista, olen valmis muuttamaan käsitystäni...mutta toistaiseksi pysyn kannassani.
/jari
R_R
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1463
Liittynyt: 19:36, 27.05.2009

Re: Reikätauti

Viesti Kirjoittaja R_R »

Muutamien on vaikeaa tunnustaa erehtyneensä ja väittävät mustaa valkoiseksi välttääkseen tunnustamasta erehdystä.
Olen samaa mieltä, ettei loiset mene monnisten panssarin läpi. Mutta myönnän erehtyneeni, kunhan joku löytää parempaa kirjallista tietoa tai Järvi tarkentaa kirjoittamaansa tekstiä reikätaudista.
bj
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2426
Liittynyt: 06:44, 27.12.2006
Akvaarioseurat: TAY, CorydoradinaeFinland
Paikkakunta: Turku

Re: Reikätauti

Viesti Kirjoittaja bj »

Ok JJVi, no en mä ny tarkoittanutkaan henk koht, et sinun tarvis ne kaivaa. Se oli vaan heitto yleisesti, että jos joku löytää tietoa, ni lukisin kyllä, mulla ainakin on varaa vielä viisastua :D . Ei ollut sanottu missään ei, varsinaisesti monnisista, käsite makean veden/trooppisten kalojen vaiva on aika laaja, tuskin niitä kaikkia lajeja voisikaan luetella minkään taudin yhteydessä. Tulihan tuohon jo yksi laji kirjoahventen ja rihmakalojen lisäksi eli nuo karpit.

Minuu siis kiinnostaa ihan omien kokemusten takia tämä. Ja kuten sanoin J Järveä en aliarvoi yhtään, on aikansa guru ihan varmasti, mut totuus on kuitenkin, että tieto voi muuttua ja kyllä aina voi olla muutenkin lisättävää johonkin. Paljon silti löytyy varmaan hyvää tietoa hänen sivuiltaan vieläkin, mut kantsii sitä tutkailla muitakin juttuja. Kukaan meistä ei ole korvaamaton eikä virheetön, mun mielestä se ei ole sen kummempaa. Mut pitää paikkansa sekin, et tieto lisää tuskaa.

Tuo monnisten pään kudos - panssarimonnit - ei vakuuta, koska alkuun kuoppa - sitten reikiä ny kumminkin muutamille omilleni tuli, sekä jousimonnisille että perun vihreille. Samanlaista "lihaa ja verta" ne on muutoin kun muutkin kalat. Kiitän kauppiastani todellakin, että ehdotti vitamiini ja mineraalien lisäystä - suurin osa monnisistani säästyi. Kun reikätautia pidetään nykyään heikkoustautina, ni ei se vaikutakaan mitenkään lajisidonnaiselta, vaikka joku laji onkin sitten sille alttiimpi kuin toinen. Toistaiseksi en ole keksinyt mitään muuta tautia, joka vois aiheuttaa sellaista. Jos semmoinen löytyy, ni sitten perun puheeni ja otan kyllä mieluusti vastaan tietoa toisesta mahdollisesta taudista. Harvinaisempaa se muilla kuin kirjoahvenilla onkin, mut kuten kerroin, mulla pääsi aikaa kulumaan kaloja heikentäen, koska ensi loiskuurit ei tehonneetkaan, viikkojahan siinä kuluu. Ja saattapi olla, että ne ei tehonneet lainkaan, kun jos kyse oli eri loisista, kun mihin kuuri oli tarkoitettu. Koska ne kalat, joita loiset ilmeisesti vaivasi enempi eli ruutumonniset, menehtyi kaikki yksitellen tippuen. Nuo toiset kenties pelastui vitamiinien ansiosta, paremman vastustuskyvyn ansiosta sitten torjuivat loiset. Onneksi tosiaan reikätauti ei tapa kaloja nopeasti..
SaksanpaimenKoira - kotisivut http://www.kamuteams.fi, kalajuttuja http://www.kamuteams.fi/Akvaariokalat.html
memma
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2151
Liittynyt: 21:11, 25.03.2004
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Helsinki

Re: Reikätauti

Viesti Kirjoittaja memma »

bj kirjoitti:Ei ollut sanottu missään ei, varsinaisesti monnisista, käsite makean veden/trooppisten kalojen vaiva on aika laaja, tuskin niitä kaikkia lajeja voisikaan luetella minkään taudin yhteydessä. Tulihan tuohon jo yksi laji kirjoahventen ja rihmakalojen lisäksi eli nuo karpit.
Eikös CorydorasWorld.comissa kirjoiteta ihan yleisesti reikätaudista monnisilla? Valitettavasti ei ole faktaa esittää, sillä kyseessä on suljettu sivusto ja omat tunnukseni on näköjään jo vanhentuneet. Yhden lajin monnisissa (vesi taisi olla kyseiselle lajille liian lämmintä [:I] ) itsellänikin on tuota monnisissa tänä vuonna esiintynyt ja vain yhdessä altaassa, vaikka samaa monnista (perun vihreitä) on useammassakin. Hoidettiin siirtämällä kalat viileämpiin vesiin sekä vitamiinilisällä.

En tiedä minkälaista patogeneesiä reikätaudista monnisilla täällä nyt todisteeksi kaivataan, vaikea mitään on vedenpitävästi todistaa kun reikätaudin aiheuttajaa ei varmuudella tiedetä eikä pystytä luotettavasti osoittamaan. Monnisilla on kuitenkin heikkoustauti, jossa tulee reikiä päähän. Ja kutsun sitä nyt ja vastakin reikätaudiksi, koska niin tekee myös monnisguru Ian Fullerin sivusto. Gurunsa kullakin :)

----------------------------
memma kirjoitti:kyseessä on suljettu sivusto ja omat tunnukseni on näköjään jo vanhentuneet.
Ja lainaanpas itse itseäni. "Suljetulla sivustolla" tarkoitin siis tietenkin vain sen rekisteröityneille käyttäjille näkyvää sivustoa, jonne käyttäjätunnus uusitaan vuosittain. Sivustoa ei siis ole mitenkään suljettu tai lopetettu. Päinvastoin, se päivittyy päivittäin. Tämä siis vain tarkennuksena monnisista kiinnostuneille :)
528 l: Corydoras sterbai, L-134, Liosomadoras oncinus, Platydoras costatus, Megalechis thoracata, Moenkhausia pittieri
125 l: Corydoras pygmaeus, Neocaridina davidi var. red, Poecilia wingei
120l: L. oncinus, P. wingei
bj
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2426
Liittynyt: 06:44, 27.12.2006
Akvaarioseurat: TAY, CorydoradinaeFinland
Paikkakunta: Turku

Re: Reikätauti

Viesti Kirjoittaja bj »

Kiitokset memma, tuosta tiedosta, mulla ehkä on tunnus vielä voimassa, tarviikin ehtoolla käydä katselemassa asiaa. Tuo lämmin vuodenaika saattaapi olla ollut vaikuttava tekijä täälläkin heikkouden lisänä/lisääjänä, kun kesäaikaan sattui.

Mut palaan vielä tuohon aikaisempaan kun aamulla en ehtinyt, mut alkoi sen verta potuttaa syytökset väärän tiedon jakamisesta. Noista vahvemmista tropeista lääkityksenä, sen sanoit sinä JJVi - en minä. Mun neuvo oli tuo vitamiini ja minerallilisä kuurina. Siitä ei taida olla haittaa millekään sairaalle kalalle, oli tauti mikä hyvänsä.
SaksanpaimenKoira - kotisivut http://www.kamuteams.fi, kalajuttuja http://www.kamuteams.fi/Akvaariokalat.html
JJVi
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2990
Liittynyt: 16:57, 15.12.2001
Paikkakunta: Oulu /OAS

Re: Reikätauti

Viesti Kirjoittaja JJVi »

Tutkitaan lisää jahka ehditään, vieläkin varsinainen reikätauti monnisten vaivana tuntuu ideana hieman oudolta...se että joku kutsuu jossakin forumilla monnisten pään reikiä "hole in head"-taudiksi ei vielä vakuuta että kysymyksessä on varsinainen reikätautina tunnettu oireyhtymä.

Mutta täytyy palata asiaan kunhan ehtii tutustua tarkemmin,
/jari
Jaska
Junior Member
Junior Member
Viestit: 246
Liittynyt: 15:05, 09.01.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Reikätauti

Viesti Kirjoittaja Jaska »

No nyt taitaakin sitten olla jotain muuta kyseessä... Tänään yksi timanttitetra uiskentelee kyljellään...
Kala on kuitenkin vielä niin nopea etten saa sitä kiinni. Kalassa ei näy mitään muutoksia, ainoastaan kääntyy vähän väliä kyljelleen... Joten todennäköisesti kuolee parissa päivässä.
Täytyypi lähteä etsimään tietoa tuosta uintitavasta.
On vaan niin outoa kun mitään erikoista ei ole tapahtunut, vesiarvot ovat ennallaan kuten aina ennenkin.
Ainoa poikkeus on tosiaan nuo tippuvat timanttitetrat sekä altaan pinnalla oleva bakteerikalvo.

----------------------------

Todennäköisesti onkin vaan hotkinut ruokaa, ainakin toivon niin.
Lisäksi viisastuneena ja viisaammilta kysyessäni selvisi että todennäköisesti kyseessä ei olekkaan bakteerikalvo vaan hiutaleruuasta johtuva öljyinen kalvo?
Joten ajattelin nyt jatkaa rauhallisemmilla vedenvaihdoilla, kokeilen hetkeksi jättää hiutaleruuan ja tarkkailen myös tarkemmin onko timanteilla kränää keskenään. Se kyllä on hiukan outoa että vammoja on naarailla mutta urokset liehuvat evät levällään pitkin allasta...

No oppia ikä kaikki, kaikki neuvot kyllä otetaan kiitollisina vastaan ja paljon tietoa ja miettimisen aihetta tässä onkin jo syntynyt :D

----------------------------

Ja siis nyt selvis! Etsin ja luin vanhoja sairauskertomuksia ja siellähän se oli! Otsikolla Timanttitetrat sairastelee.
Aivan samanlaiset ongelmat oli, tässäkin altaassa vain timantit sairastelivat ja mukana oli vielä kuviakin. Ja kalat näyttivät juuri samanlaisilta.
Mitään selkeää diagnoosia ei tullut, mutta sielläkin epäiltiin liian ronskeja vedenvaihtoja ja että timantit olisivat erittäin herkkiä vesijohtovedelle. Tilanne rauhoittui kun vettä vaihdettiin huomattavasti maltillisemmin. Huh kun tuntuu helpottavalta jos näin helpoilla toimenpiteillä selviän. Ja kuten aiemmin sanoin Oppia ikä kaikki. 8-)
bj
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2426
Liittynyt: 06:44, 27.12.2006
Akvaarioseurat: TAY, CorydoradinaeFinland
Paikkakunta: Turku

Re: Reikätauti

Viesti Kirjoittaja bj »

Voipi olla, että löysitkin jo yhden syyn timanttien vaivoihin, tässä vain juttu rönsysi, kun piti vähän vääntää välillä, sorry siitä. Mut mun piti jo aiemmin kertoille, että mulla kanssa oli 12 timanttia aikoinaan. Kun muutin Turkuun, jossa kaupungin vesi on huonompaa kuin entisellä asuinpaikkakunnalla, timantit tippui täälläkin aina yksitellen vesien vaihdon jälkeen aina muutaman päivän päästä. Samoin kävi ilmeisesti suht herkille Black Venezuela -monnisille. Vaihdoin silloin vallan n. puolet, joskus ylikin, vedestä viikottain. Kun siirryin viime keväänä vaihtamaan vain tasan kolmanneksen kerrallaan, ni eipä sen jälkeen ole tippunut kumpaakaan lajia. Mittasinpa ja laitoin oikein pienet teipinpalat akvojen kehyksiin, ni ei tarvii sen enempää keskittyä siihen, että paljonko on jo tyhjentynyt lappoletkulla. Suht herkkinä mäkin pidän niitä. Timantteja meni ainoana lajina muutossakin jokunen ja tuon vedenvaihto-ongelman jälkeen kahdesta jäljellä olevasta kuoli nyt pitkän ajan päästä toinen, kun kala pullistui jostain syyystä, olisko ollut joku pöhö kyseessä. Noita Black Venezueloja hankin lisääkin ja kaikki on pysyneet elävien kirjoissa nyt. Turun vesi ei kovin hyvälaatuista ole, sähkönjohtavuus aina vähintään 240, tänään mittailin sen olevan 280.
SaksanpaimenKoira - kotisivut http://www.kamuteams.fi, kalajuttuja http://www.kamuteams.fi/Akvaariokalat.html
Deicide
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5126
Liittynyt: 15:59, 27.02.2008
Akvaarioseurat: Oulun Akvaarioseura, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Ii

Re: Reikätauti

Viesti Kirjoittaja Deicide »

memma kirjoitti: Eikös CorydorasWorld.comissa kirjoiteta ihan yleisesti reikätaudista monnisilla?
"I think this is the same as hole in the head disease, which is caused bu a parasitic worm. The best treatment I know for this is Flubenol 15." Kirjoittaa Ian Fuller.

No Fuller sanoo, että sama loinen aiheuttaisi, mutta ei kuitenkaan puhu reikätaudista.
Miten voit syödä kalapuikkoja, sekä harrastaa puikkokaloja?
JJVi
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2990
Liittynyt: 16:57, 15.12.2001
Paikkakunta: Oulu /OAS

Re: Reikätauti

Viesti Kirjoittaja JJVi »

Kai se on uskottava, aina näköjään voi oppia jotain uutta.
/jari
Amos
Senior Member
Senior Member
Viestit: 710
Liittynyt: 01:35, 01.05.2008
Sukupuoli: Mies

Re: Reikätauti

Viesti Kirjoittaja Amos »

Jaska kirjoitti:Ja siis nyt selvis! Etsin ja luin vanhoja sairauskertomuksia ja siellähän se oli! Otsikolla Timanttitetrat sairastelee.
Aivan samanlaiset ongelmat oli, tässäkin altaassa vain timantit sairastelivat ja mukana oli vielä kuviakin. Ja kalat näyttivät juuri samanlaisilta.
Mitään selkeää diagnoosia ei tullut, mutta sielläkin epäiltiin liian ronskeja vedenvaihtoja ja että timantit olisivat erittäin herkkiä vesijohtovedelle. Tilanne rauhoittui kun vettä vaihdettiin huomattavasti maltillisemmin. Huh kun tuntuu helpottavalta jos näin helpoilla toimenpiteillä selviän. Ja kuten aiemmin sanoin Oppia ikä kaikki. 8-)
Minkälaisessa lämmössä sinulla on timanit. Minulla pääsi liikojen kansilasien vuoksi lämmöt 28-29:ään ja heti alkoi timantti uiskennella kyljellään. Joskus olen kyllä mielestäni saanut huonon erän timantteja kun ovat tippuneet tiuhaan tahtiin, ja uudet samaan veteen tuodut polskuttavat vieläkin.
1000, 100 ja 10 litraa
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”