Mä yritän nyt hiukkasen selittää tätä juttua (tosin emmä tiiä onnistunko)
Eli toimivassa akvaariossa on typenkierto (ammoniakki eli kalankakka, yms muut jätökset->nitriitti->nitraatti). Ensin akvaarioon kehittyy bakteerit, jotka pilkkovat ammoniakin nitriitiksi. Vasta myöhemmin kehittyy ne bakteerit, jotka pilkkovat nitriitin nitraatiksi. Sekä ammoniakki ja nitriitti ovat jo pieninä pitoisuuksina hyvin myrkyllisiä kaloille, siksi suositellaan kalatonta kypsytystä.
Kun allas kypsytetään, tarvitaan bakteeriymppi. Ymppinä voi käyttää kukkamultaa, bakteeritiivistettä tai vanhasta toimivasta akvaariosta pintahiekkaa. Allasta kuormitetaan ja annetaan bakuille ruokaa, jotta ne pystyvät lisääntymään. Bakteerit elelevät akvaarion pinnoilla (laseilla, pohjassa, suodattimessa).
Kalattomassa kypsytyksessä allasta kuormitetaan HSS:llä=hirvensarvisuolalla, joka on ammoniakkia sekä kalanruualla. Näistä ammoniakin hajoittajabakteerit saavat ruokaa ja alkavat muuntaa ammoniakkia nitriitiksi. Kun nitriittiä on tarpeeksi, alkaa lisääntyä ne bakteerit, jotka hajoittavat nitriitin nitraatiksi. Kalattomassa kypsytyksessä ei koskaan vaihdeta vettä, koska se sekoittaa bakteerien kasvun eri pinnoilla sekä pohjassa. Vedenvaihdolla saa ammoniakki ja nitriittiarvot alas, jolloin myös nitriitin hajoittajabakteerien kasvu häiriintyy. Niillä ei ole riittävästi ruokaa, jotta voivat lisääntyä ja hajoittaa nitriitin nitraatiksi. Tällöin taas menee myös nitriittipiikki ohitse. Kaikissa akvaarioissa on omanlainen bakteerikanta, ei niitä arvoja voi kukaan tarkkaan sanoa. Altaan kypsyys todetaan, kun nitriitti näyttää 0. Lisätään vielä annos hss:aa ja mitataan kuinka nopeasti se muuttuu nitriitiksi ja nitraatiksi. Mikäli annos hss:aa muuttuu alle vuorokaudessa nitraatiksi, on allas kypsä kaloille. Vasta tällöin vaihdetaan vettä, jotta saadaan nitraattiarvo alle 25. Kaloja kannattaa kuitenkin tuoda vähän kerrallaan ja ruokkia niitä maltillisesti, jotta bakteerikanta ehtii aina tasoittua kuormitukseen nähden. Mikäli kypsytys on onnistunut hyvin, ei kalojen tuonti aiheuta nitriitin nousua. Nitriittiä kannattaa kuitenkin kalojen tuonnin jälkeen seurata päivittäin muutaman päivän ajan.
Kalallisessa kypsytyksessä taasen kalat altistetaan ammoniakille sekä nitriitille. Koska ne ovat jo pieninä pitoisuuksina myrkyllisiä kaloille, joutuu vettä vaihtamaan tiuhaan. Kalallisessa kypsytyksessä usein menee nitriittipiikki ohi, koska vettä joutuu vaihtamaan, mutta kyllä se nitriitti jossain vaiheessa laskee ja pysyy siellä 0:ssa.