Missä vaiheessa kypsyminen?

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Jaska
Junior Member
Junior Member
Viestit: 246
Liittynyt: 15:05, 09.01.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Missä vaiheessa kypsyminen?

Viesti Kirjoittaja Jaska »

Allas n. 500 l ollut kypsymässä 2,5 viikkoa. Tai oikeastaan vain toiminnassa.
Aluksi laitoin altaaseen hiekat, vedet, kasvit, suuodattimet, valot sekä lämmittimen. Laitoin aluksi vain kasvilannoitetta, aquaSafea sekä hiukan kalanruokaa. Allas toimi vajaa kaksi viikkoa näin. Lisäsin 3 päivää sitten ison juurakon sekä bakteereita. Otin myös pienemmästä altaasta suodattimen päiväksi-
Nyt kun allas on ollut toiminnassa siis 2,5 viikoa tein ensimmäiset testit. Ne ovat eilen sekä tänään tällaisia lukemia:

pH 7.5
kH 5
dH 6
no2 0.2
no3 10

No niin mitähän näistä pitäisi ajatella? Eli kun nitriittiä on noin vähän, tarkoittaako se että piikki on jo mennyt vaiko vasta tulossa?
Allasta on kypsytelty niin hassusti ettyen enää tiedä missä menen :mrgreen:
Alkaako olemaan valmis? Uskaltaako kohtapuolin lisätä kaloja? Vai tapahtuuko niin että kun olen lisännyt kalat, nitriitti nousee taivaisiin ja minä saan paniikkihäiriön 8O

Neuvokaa hyvät vesikemiaa tuntevat ihmiset...
tso
Member
Member
Viestit: 380
Liittynyt: 12:27, 30.10.2008
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lempäälä city

Re: Missä vaiheessa kypsyminen

Viesti Kirjoittaja tso »

Ei oo kypsä ei.

Hyvä että kysyit nyt etkö vasta kalojen tuonnin jälkeen :)

Kun kypsyttelet ilman kaloja vedenvaihtoa ei kannata tehdä. Sun pitäisi saada nitraatit nousemaan tuonne 50-80 hujakoille, että bakteereiden toiminta on kunnollista, samalla pitäen nitriitit nollissa.

Eli lisää kuormaa altaaseen, mutta hitaasti.

Lisäile rinnakkain hieman kalanruokaa ja hirvensarvijauhoa(HSS). Koita saada alkuun semmoinen 5mg/l ammoniumpitoisuus, kalanruoka alkaa nostaa sitä siinä vaiheessa kun hajottajabakteerit alkavat pilkkoa kalanruoan aminohappoja (tämän taisit jo saada aikaiseksi kalanruoan lisäämisellä). Kun nitraatit ovat 20mg/l tasolla lisää HSS 3mg/l lisää ja hieman kalanruokaa. Odottele että nitraatit nousee 40mg/l tasoon. Tämän jälkeen taas 3mg/l HSS ja nitraatit pitäisi olla 60mg/l tasolla ja nitriitit nollissa. Tämän jälkeen iso vedenvaihto ja kypsyystesti (kirjoitin tästä aikaisemmin). Jos kypsyystesti onnistuu tee iso vedenvaihto taas kerran ja voit varovasti alkaa tuomaan kaloja. Jos kypsyystestissä nitriitit nousee reippaasti pitää allasta vielä kypsytellä.

Aikaa tähän toki menee parisen viikkoa ennenkuin kaloja voi turvallisesti laittaa.

Kysy lisää jos jäi vielä epäselvää. Monia kypsytyohjeita on netti täynnä.
Akvaristi vuodesta -77.. välillä (puoli)pakollisia taukoja. GSM: YV saa vastauksen.
The confidence of amateurs is the envy of professionals.
Jaska
Junior Member
Junior Member
Viestit: 246
Liittynyt: 15:05, 09.01.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Missä vaiheessa kypsyminen

Viesti Kirjoittaja Jaska »

Okei
Lukenut olen paljon kypsyttämisestä mutta jotenkin menee yli...
Nyt mulla olis tällaisia täällä kotona: Bactozym (mitä laitoinkin jo) sitten olisi tällaiset Biostart (pusseja) sekä vielä tällainen CO2 plant (näyttävät olevan poretabletteja)...
Sain näitä naapurilta joka sanoi että näillä saat altaan toimimaan... No... kysymys kuuluu auttaisiko tuo Biostart? Sellaisia pusseja pakastekuivattuja bakteereita. Ohjeet hiukka epäselvät mutta minun logiikalla 1 pussi 100 l vettä... Eli viisi tuollaista pussia minun 500 l... 8O Tuntuu paljolta...
Voisiko sillä saada tuon ammonium-pitoisuuden nousemaan?
Anniquu_
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1330
Liittynyt: 16:07, 28.03.2009
Akvaarioseurat: TAS
Paikkakunta: Kangasala

Re: Missä vaiheessa kypsyminen

Viesti Kirjoittaja Anniquu_ »

Se bakteerien lisääminen ei enää tässä vaiheessa ole tarpeellista, kun sinulla on niitä sinne akvaa jo tullut/tuotu, siitä on osoituksena siis tuo nitriitin muodostumisen alkaminen. :) Mutta, nyt sinun tosiaan pitää ruokkia niitä "typpipitoisella eväällä", jotta ne alkavat lisääntyä, eli kätevimmin tuolla tso:n mainitsemalla hirvensarvisuolalla, jota saa apteekista. Tai no, ei siitä haittaakaan ole, jos ne haluat ne Biostartit (en henk. koht. tuotetta tunne) sinne kipata, mutta pääasia on nyt se akvan ruokkiminen sillä hirvensarvisuollla ja kalanruoalla ( käytännössä siis typellä).
Näin ne bakteerit lisääntyvät tarpeeksi, jotta ne sitten aikanaa pystyvät kalankakan typen muokkamaan sillä samalla systeemillä vaarattomaksi, millä ne kypsytyksessä eli typen kierron luomisessa, muokkaavat sitä hirvensarvisuolasta ja kalanruoasta tulevaa ammoniumia.
Selkeuttikö vai sekoittiko? :) ((( [:I] :roll: ))
nepis76
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2122
Liittynyt: 20:22, 19.09.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Porvoo
Viesti:

Re: Missä vaiheessa kypsyminen

Viesti Kirjoittaja nepis76 »

Ne CO2 plant-poretabletit ovat hiilidioksiditabletteja, niillä sä et tee tässä vaiheessa yhtikäs mitään... Ja jos joskus myöhemmin tarvitset hiilidioksidilisää, niin altaasi koon takia kannattaa sitten satsata automaattiseen hiilidioksidijärjestelmään.
Tupu ja 128 litraa sekametelisoppaa seuraarion muodossa
http://www.karvakasat.net
Jaska
Junior Member
Junior Member
Viestit: 246
Liittynyt: 15:05, 09.01.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Missä vaiheessa kypsyminen

Viesti Kirjoittaja Jaska »

Hih miten tää muka voi olla näin vaikeatajuista :mrgreen:
No nyt en aio edes ymmärtää vaan teen niinkuin suosittelette.. Eli hirvensarvisuolaa ja kalanruokaa... Jään odottelemaan mitä tapahtuu.
Jos olen hiukkaakaan ymmärtänyt, silloin nousee ammonium-pitoisuus (joka kyllä pitää saada nollaan laskettua ennen kalojen tuloa), nitriittipiikki tulee ja menee ja siitä jää jäljelle nitraatti joka ensin nousee lujaa ja sitten se pitää saada laskemaan n. 10 Helppoa! :mrgreen:

Ja eiku kemian tunneille!
TanjaK
Starting Member
Starting Member
Viestit: 23
Liittynyt: 00:50, 19.10.2009
Sukupuoli: Nainen

Re: Missä vaiheessa kypsyminen

Viesti Kirjoittaja TanjaK »

Jaska: Minulla kans sama tilanne akvaarion kanssa. 240-litrainen on nyt ollut kypsymässä n. 2,5 viikkoa ja tulos on tähän mennessä se, että itse alan olla kypsä ja siinä mainitsemassasi paniikkihäiriö-vaiheessa. :D
Minulla nitriittitesti näytti viikko sitten keskiviikkona 0,1, tänään ja eilen mitattuna 0,6. Vettä olen vaihtanut akvaan kahdesti n. 50 %. En tiedä sitten olisiko sitäkään saanut tehdä - toisessa paikassa vedenvaihtoa suositellaan ja toisessa kielletään. Itelle ei kypsymisen sisin olemus ole vielä avautunut, joten täysin ulalla olen jo.

Kannattaako enää tässä vaiheessa lisätä mitään bakteerivalmistetta? Hätäpäissäni menin sitäkin jo tilaamaan... Vai tosiaan huolehtia vain siitä, että kalanruokaa ja hirvensarvisuolaa riittää? Jälkimmäistä en ole laittanut ollenkaan.
Eli pitääkö sitä vettä nyt sitten vaihtaa vai ei?
Ja mitä nitriittipiikki tarkoittaa käytännössä? Mille tasolle pitoisuus pitäisi nousta? Minulla se piikki on vissiin vasta tulossa?
nepis76
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2122
Liittynyt: 20:22, 19.09.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Porvoo
Viesti:

Re: Missä vaiheessa kypsyminen

Viesti Kirjoittaja nepis76 »

Mä yritän nyt hiukkasen selittää tätä juttua (tosin emmä tiiä onnistunko) [;)]

Eli toimivassa akvaariossa on typenkierto (ammoniakki eli kalankakka, yms muut jätökset->nitriitti->nitraatti). Ensin akvaarioon kehittyy bakteerit, jotka pilkkovat ammoniakin nitriitiksi. Vasta myöhemmin kehittyy ne bakteerit, jotka pilkkovat nitriitin nitraatiksi. Sekä ammoniakki ja nitriitti ovat jo pieninä pitoisuuksina hyvin myrkyllisiä kaloille, siksi suositellaan kalatonta kypsytystä.

Kun allas kypsytetään, tarvitaan bakteeriymppi. Ymppinä voi käyttää kukkamultaa, bakteeritiivistettä tai vanhasta toimivasta akvaariosta pintahiekkaa. Allasta kuormitetaan ja annetaan bakuille ruokaa, jotta ne pystyvät lisääntymään. Bakteerit elelevät akvaarion pinnoilla (laseilla, pohjassa, suodattimessa).

Kalattomassa kypsytyksessä allasta kuormitetaan HSS:llä=hirvensarvisuolalla, joka on ammoniakkia sekä kalanruualla. Näistä ammoniakin hajoittajabakteerit saavat ruokaa ja alkavat muuntaa ammoniakkia nitriitiksi. Kun nitriittiä on tarpeeksi, alkaa lisääntyä ne bakteerit, jotka hajoittavat nitriitin nitraatiksi. Kalattomassa kypsytyksessä ei koskaan vaihdeta vettä, koska se sekoittaa bakteerien kasvun eri pinnoilla sekä pohjassa. Vedenvaihdolla saa ammoniakki ja nitriittiarvot alas, jolloin myös nitriitin hajoittajabakteerien kasvu häiriintyy. Niillä ei ole riittävästi ruokaa, jotta voivat lisääntyä ja hajoittaa nitriitin nitraatiksi. Tällöin taas menee myös nitriittipiikki ohitse. Kaikissa akvaarioissa on omanlainen bakteerikanta, ei niitä arvoja voi kukaan tarkkaan sanoa. Altaan kypsyys todetaan, kun nitriitti näyttää 0. Lisätään vielä annos hss:aa ja mitataan kuinka nopeasti se muuttuu nitriitiksi ja nitraatiksi. Mikäli annos hss:aa muuttuu alle vuorokaudessa nitraatiksi, on allas kypsä kaloille. Vasta tällöin vaihdetaan vettä, jotta saadaan nitraattiarvo alle 25. Kaloja kannattaa kuitenkin tuoda vähän kerrallaan ja ruokkia niitä maltillisesti, jotta bakteerikanta ehtii aina tasoittua kuormitukseen nähden. Mikäli kypsytys on onnistunut hyvin, ei kalojen tuonti aiheuta nitriitin nousua. Nitriittiä kannattaa kuitenkin kalojen tuonnin jälkeen seurata päivittäin muutaman päivän ajan.

Kalallisessa kypsytyksessä taasen kalat altistetaan ammoniakille sekä nitriitille. Koska ne ovat jo pieninä pitoisuuksina myrkyllisiä kaloille, joutuu vettä vaihtamaan tiuhaan. Kalallisessa kypsytyksessä usein menee nitriittipiikki ohi, koska vettä joutuu vaihtamaan, mutta kyllä se nitriitti jossain vaiheessa laskee ja pysyy siellä 0:ssa.
Tupu ja 128 litraa sekametelisoppaa seuraarion muodossa
http://www.karvakasat.net
tso
Member
Member
Viestit: 380
Liittynyt: 12:27, 30.10.2008
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lempäälä city

Re: Missä vaiheessa kypsyminen

Viesti Kirjoittaja tso »

nepis76 kirjoitti:Mä yritän nyt hiukkasen selittää tätä juttua (tosin emmä tiiä onnistunko) [;)]

Kalattomassa kypsytyksessä allasta kuormitetaan HSS:llä=hirvensarvisuolalla, joka on ammoniakkia sekä kalanruualla. Näistä ammoniakin hajoittajabakteerit saavat ruokaa ja alkavat muuntaa ammoniakkia nitriitiksi. Kun nitriittiä on tarpeeksi, alkaa lisääntyä ne bakteerit, jotka hajoittavat nitriitin nitraatiksi. Kalattomassa kypsytyksessä ei koskaan vaihdeta vettä, koska se sekoittaa bakteerien kasvun eri pinnoilla sekä pohjassa. Vedenvaihdolla saa ammoniakki ja nitriittiarvot alas, jolloin myös nitriitin hajoittajabakteerien kasvu häiriintyy. Niillä ei ole riittävästi ruokaa, jotta voivat lisääntyä ja hajoittaa nitriitin nitraatiksi. Tällöin taas menee myös nitriittipiikki ohitse. Kaikissa akvaarioissa on omanlainen bakteerikanta, ei niitä arvoja voi kukaan tarkkaan sanoa. Altaan kypsyys todetaan, kun nitriitti näyttää 0. Lisätään vielä annos hss:aa ja mitataan kuinka nopeasti se muuttuu nitriitiksi ja nitraatiksi. Mikäli annos hss:aa muuttuu alle vuorokaudessa nitraatiksi, on allas kypsä kaloille. Vasta tällöin vaihdetaan vettä, jotta saadaan nitraattiarvo alle 25. Kaloja kannattaa kuitenkin tuoda vähän kerrallaan ja ruokkia niitä maltillisesti, jotta bakteerikanta ehtii aina tasoittua kuormitukseen nähden. Mikäli kypsytys on onnistunut hyvin, ei kalojen tuonti aiheuta nitriitin nousua. Nitriittiä kannattaa kuitenkin kalojen tuonnin jälkeen seurata päivittäin muutaman päivän ajan.

Kalallisessa kypsytyksessä taasen kalat altistetaan ammoniakille sekä nitriitille. Koska ne ovat jo pieninä pitoisuuksina myrkyllisiä kaloille, joutuu vettä vaihtamaan tiuhaan. Kalallisessa kypsytyksessä usein menee nitriittipiikki ohi, koska vettä joutuu vaihtamaan, mutta kyllä se nitriitti jossain vaiheessa laskee ja pysyy siellä 0:ssa.
Nepis: hyvin onnistuit :)
Myös Anniquulta hyvät kommentit. Mää kommentoin sen verran lisää, että yksi asia, joka onsaanut viime aikona vähän huomiota on tuo hajotabakteerien vaikutus nitriittipiikkiin. Siis normi kalaton kypsytys menee HSS tai ammoniakki lisäyksellä tasapainoon max kolmessa viikossa. Jos yhtälöön tuodaan mukaan kalanruoka ja satunnaiset aminohappoketjut ja niitä hajottavat batkeerit voidaan mennä mettään oikein kunnolla. Kuvitellaan tilanne, aquaristi on kypsyttänyt altaan HSS lisäyksellä 3 viikon aikana sille tasolle, että nitriittiä ei enää löydy kohtuulilsella HSS lisäyksellä. Typenkierto ammoniumista nitraatiksi toimii hyvin altaassa. Todetaan, että allas on kypsä. Nyt sitten laitetaan kalat mukaan kuvioon ja aletaan ruokkimaan niitä. Viikko menee hyvin, kalat syö hyvin, jätöksiä alkaa myös syntymään. Hajottajabakteerit huomaavat tilaisuutensa tulleen ja hyökkäävät mukaan kuvioon. Pohjalle kerääntyneet aminohapot pilkkoutuvat hurjaa vauhtia ammoniumiksi. Ammonium estää nitraatin muodostumisen ja nitriittipiikki iskee. Tätä en ole tutkitusti saanut toistettua (vielä), mutta AW tarinat puoltavat tätä. Sen takia kypsytyksessä aion jatkossa suositella HSS ja kalanruoka (tai muu aminohappo) yhdistelmää, että saadaan myös aminoyhdisteiden pilkkojabakteerikanta heti alussa mukaan toimimaan.

Ymäärsikö kukaan? 8O
Akvaristi vuodesta -77.. välillä (puoli)pakollisia taukoja. GSM: YV saa vastauksen.
The confidence of amateurs is the envy of professionals.
nepis76
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2122
Liittynyt: 20:22, 19.09.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Porvoo
Viesti:

Re: Missä vaiheessa kypsyminen

Viesti Kirjoittaja nepis76 »

Täytyy kyllä myöntää, että silloin kun perustin ekaa akvaa, tää kypsytystouhu oli kyllä tosi hankalaa... Kaikki ohjeet oli ihan hepreaa, suunnittelin jo akvasta luopumistakin, kun en tota kemiaosastoa ymmärtänyt. Kaikki ihme vesitestit ja hss:t... Toisen ja kolmannen kohdalla se sitte kävi jo ihan näpsästi ja omalla painollaan. [;)]

Ton jutun kirjoitinkin ihan sillain, kuin itse olen sen omassa pienessä päässäni mieltänyt.
Tupu ja 128 litraa sekametelisoppaa seuraarion muodossa
http://www.karvakasat.net
TanjaK
Starting Member
Starting Member
Viestit: 23
Liittynyt: 00:50, 19.10.2009
Sukupuoli: Nainen

Re: Missä vaiheessa kypsyminen?

Viesti Kirjoittaja TanjaK »

Nepis: Kiitos viestistä ja selvennyksestä! Pitkästä aikaa sellaista puhetta, jonka minäkin ymmärsin!
Osaatko kuitenkin neuvoa minua, mitä teen seuraavaksi, kun olen mennyt sössimään niiden vedenvaihtojen kanssa!? Kirjoittelinkin oman tilanteeni pari viestiä aiemmin...
Tässä vaiheessa ei voi kuin kiitellä "asiantuntevaa" eläinkauppaa, joka neuvoi vettä vaihtamaan...
nepis76
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2122
Liittynyt: 20:22, 19.09.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Porvoo
Viesti:

Re: Missä vaiheessa kypsyminen?

Viesti Kirjoittaja nepis76 »

Sulla on jo se bakteeriymppi siellä altaassa, joten nyt vaan ruokit niitä bakteereja sekä hss:lla että kalanruualla.

Täältä löytyy hyvä keskustelu hss:n annostelusta sekä kypsytyksestä.
Tupu ja 128 litraa sekametelisoppaa seuraarion muodossa
http://www.karvakasat.net
Jaska
Junior Member
Junior Member
Viestit: 246
Liittynyt: 15:05, 09.01.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Missä vaiheessa kypsyminen?

Viesti Kirjoittaja Jaska »

Vielä tuli mieleen tällainen kysymys? Mihin sitä hirvensarvisuolaa oikein tarvittiinkaan?
Eikö pelkkä kalanruoka riitä?
Onko aikaisemmin kypsytetty sitten kalojen kanssa niin että kalat ovat tuottaneet ammoniumin?
nepis76
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2122
Liittynyt: 20:22, 19.09.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Porvoo
Viesti:

Re: Missä vaiheessa kypsyminen?

Viesti Kirjoittaja nepis76 »

Hirvensarvisuola on tehokas ammoniakin lähde. Kalanruokaa joudut tunkemaan hirmuiset määrät, jotta saat saman ammoniakki-määrän altaaseen verrattuna hss:an. Ja pohjalle lillumaan jäänyt kalanruoka taas saattaa homehtua ja sitä kautta pilata veden.

Jotkut kypsyttää altaan vieläkin kalallisella kypsytyksellä, mutta tässä on omat riskinsä. Ammoniakki ja nitriitti ovat todella myrkyllisiä kaloille ja myrkytys saattaa aiheuttaa kaloilla ongelmia myös pitkän ajan päästä. Kalallinen kypsytys kestää pidemmän aikaa, koska nitriitin hajoittajabakteerit kehittyvät hitaasti vedenvaihtojen takia. Kalallisessa kypsytyksessä pitää myös varautua siihen, että kaloja menehtyy myrkytykseen jo ensimmäisten viikkojen aikana.
Tupu ja 128 litraa sekametelisoppaa seuraarion muodossa
http://www.karvakasat.net
Jaska
Junior Member
Junior Member
Viestit: 246
Liittynyt: 15:05, 09.01.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Missä vaiheessa kypsyminen?

Viesti Kirjoittaja Jaska »

No nyt mä ällään 8O
Jep Hirvisuolaa ostamaan!
Kiitoksia vaan kärsivällisyydestä 8-)
MatamiMimmi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 49
Liittynyt: 22:00, 26.09.2005
Paikkakunta: Pohjois-Pohjanmaa

Re: Missä vaiheessa kypsyminen?

Viesti Kirjoittaja MatamiMimmi »

Helppoa kuin heinänteko :mrgreen:
Mulla oli iso (180L) akva rempan tieltä varastossa, ja on nyt sit uudelleen käynnistymässä tuossa. Muutama Fisu oli pikkuakvassa (80) rempan ajan. Pikkuakvaan siirto sujui heittämällä, koska siirsin käytännössä kaiken vanhasta sinne. Mutta tuo iso, sinne tulee nyt ekan kerran hiekkapohja vanhan sorapohjan tilalle.

No, koska mulla noita suodattimia oli useampia, pikkurutkun laitoin pikkuakvaan nyt puhtaana ja tauolla olleena. Mut siellähän siis on kaikki bakut tallessa. Isoon akvaan yritin siirtää pikkuakvasta suodattimen kaikkine hyvineen, mutta ukko-kulta tahtoi olla apuna, ja pesi sen... kylmällä vedellä tosin, mut lietteet meni viemäriin, mitkä ajattelin suodattimesta uuteensiirtää. Onko siis vanha suodatin tyhjän kanssa tuolla isossa nyt?

Siirsin myös vettä [;)] kun enhäm mä muistanut ettei siitä hyötyä ollut... Mut myös kasveja lähti. Kanto ei mahtunut pikkuakvaan, joten se on ollut kuivilla muutaman kuukauden. Siinä ei vissiin sit ole enää bakuja jäljellä?

Ukko-kulta oli sitä mieltä et ei muuta ku kalat soppaan vaan. (Ja että kaikki vesi vanhasta uuteen). Siihen en suostunut, vaikkei siellä nyt tällä hetkellä olekaan kuin 5 kalaa, jotka ovat muuttamassa isoon akvaan, loput jää pieneen.

Arvot oli tänään nitriitti 0 ja nitraatti 50. kalanruokaa viskasin hieman sekaan tänään, kun en aikaisemmin muistanut.

Kun tuolla nyt on puhdas uus hiekka, onko oletettavaa, että kypsyminen kestää viikkoja, vaikka siellä on vanha suodatin ja kasvit? Akva laitettiin siis toissapäivänä tuohon kypsyttelemään... :roll:
30 litrasta se lähti, n.90 litraisessa pysyi tovin, 180 komeilee nyt, mutta isompaa mieli halajaa...
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”