Vesiarvot sinisilmille?

Muihin ryhmiin sopimattomat kalat (sateenkaarikalat, sädekalat, pallokalat jne.), mukaan lukien muut "örkit".

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
7330
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5990
Liittynyt: 16:45, 25.08.2002
Akvaarioseurat: JAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Vesiarvot sinisilmille?

Viesti Kirjoittaja 7330 »

Näistä näytti haulla löytyvän aika heikosti juttua, joten aloitan uuden ketjun.

Eri sinisilmien, etenkin kultasinisilmän (Pseudomugil furcatus), vaatimista vesioloista löytyy eri lähteistä ristiriitaista tietoa.
Markku Varjon mukaan kokonaiskovuuden minimi olisi jopa 8 ja pH 7-8. Fishbase taas kertoisi, että jo gH 5 kelpaisi, ja pH-arvoksi niinkin laaja haarukka kuin 6-8. Tämä varsin asiallisen näköinen sivusto taas ei ota kantaa kovuuteen, mutta mainitsee lajin kotivesien pH-arvoksi 7-8. Pienen Akvaariokaupan Mari oli sitä mieltä, ettei vettä tarvitse näille kovettaa. Helsingin (ja näinollen muunkin Suomen) pehmeä vesi olisi siis sellaisenaan sopivaa. Samanlaisen vaikutelman sain haulla löytämästäni ikivanhasta keskustelusta Alixin sanomana.

Mielipiteitä, omia kokemuksia, lisää lähteitä?
Vesistötieteen ja kalabiologian kurssikirjoista (joita on tullut kyllä muutama kahlattua läpi) en ole löytänyt mainintoja siitä, että minkään lajin edustajan olisi todettu olevan erityisen tarkka veden ionipitoisuudesta: hyvin matalalle (alle 6) laskevan pH-arvon vaikutuksista sen sijaan on löytynyt paljonkin tutkimustietoa. Tosin lähes kaikki tutkimukset on tehty lauhkean vyöhykkeen kookkailla lohi- ja ahvenkaloilla, joten niistä on vaikea vetää päätelmiä trooppisiin pikkukaloihin.

Läheisen serkun pilkkusinisilmän (P. gertrudae) taas kehutaan täällä viihtyvän melkein missä tahansa, ja lajin kotivesienkin pH näyttää laskevan jopa niinkin alas kuin 5,2, mutta sillekin Fishbase antaa minimikovuudeksi gH 5.
Viime aikoina pääkaupunkiseudulla on ilmeisesti ollut tarjolla myös suosinisilmää (P. paludicola) joka näyttäisi sekin olevan hyvin monenlaisten vesien asukki. Täältä lainattua: "Pseudomugil paludicola are probably euryhaline and tolerate a wide range of environmental conditions" eli nämä sietäisivät jopa suolapitoisuuden vaihtelua. Kuitenkin Fishbase sanoo tässä tapauksessa näin: "pH range: 7.0 – 8.0; dH range: 20 "
Muista sukulaislajeista viirikirjokala näyttäisi kaikkien löytämieni lähteiden mukaan viihtyvän pehmeässä ja happamassa vedessä. Sädekalalle taas löytyy kutakuinkin joka paikasta minimikovuudeksi gH 10 ja pH yli 7, joissakin mainitaan lajin viihtyvän ajoittain suolapitoisessakin vedessä. Varjo vielä erikseen varoittaa kalan olevan herkkä pehmeälle ja happamalle vedelle - Mari taas oli näidenkin kohdalla sitä mieltä, ettei veden kovettaminen ole tarpeen.

Oma lehmähän tässä tietysti pohjimmiltaan on ojassa. Paikalliseen liikkeeseen oli tullut parvellinen kauniita kultasinisilmiä. Ihastuin niihin, mutta kovan veden allasta ei ole. Tähän mennessä löytyneiden lähteiden mukaan yhteiselo punapäätetrojen ja muiden pehmeän veden asukkien kanssa ei kuitenkaan onnistu mitenkään, ja näyttää vahvasti siltä ettei ainakaan Reporanka kertakaikkiaan pysty tilaamaan mitään muuta sinisilmälajia.
Muuttaisiko sitä sitten yhden altaan kovavetiseksi... :roll:
520- ja 110-litraiset, erinäisiä projekteja tulilla ja paljon kasveja.
Pieni akvaariotietopankki.
Kirjoitan Erään planeetan ihmeitä -tiedeblogia ja Viidakkokirjeet-huonekasviblogia. Tervetuloa lukemaan!
jantta
Junior Member
Junior Member
Viestit: 81
Liittynyt: 10:05, 18.04.2008
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Laitila

Re: Vesiarvot sinisilmille?

Viesti Kirjoittaja jantta »

Minulla lyhytaikainen kokemus kultasinisilmistä. Asustavat platyjen kanssa. Ainakin näyttävät viihtyvän. Kasvavat hyvin ja ovat vilkkaita.
Tästä katoin vesiarvot, kun ostin.
http://www.viherkala.fi/catalog/product ... ts_id=1551" onclick="window.open(this.href);return false;
326l, 128l ja 63l
Koira, kaksi hamsteria, kissa, kani, viisi lasta ja mies.
Hermis
Member
Member
Viestit: 384
Liittynyt: 09:56, 21.07.2006
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Vesiarvot sinisilmille?

Viesti Kirjoittaja Hermis »

Itse pähkäilin saman ongelman kanssa, kun ensi kertaa ihastuin kultasinisilmiin ja aloin suunnitella niiden hankkimista. Minullakaan ei ole kovan veden allasta eikä mitään mielenkiintoa tässä elämänvaiheessa sellaista perustaa. Oman parveni (11 yksilöä, uusi urosta ja viisi naarasta) ostin Akvaariolinnasta, ja siellä oltiin myös sitä mieltä, että menevät pehmeässä vedessä. Mulla tuolla altaassa on vesiarvot luokkaa pH n. 7 ja GH 3.

Mitenkäänhän en voi olla varma siitä, miten nuo tuolla viihtyvät, mutta eipä nuo ole kuolleetkaan sen parin kuukauden aikana, mitä ovat minulla olleet. :roll: Ulkoisesti vaikuttavat virkeiltä, urokset vehtailevat naaraiden kanssa sammalpuskissa.
rammari
Junior Member
Junior Member
Viestit: 135
Liittynyt: 11:26, 08.04.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Oulu

Re: Vesiarvot sinisilmille?

Viesti Kirjoittaja rammari »

Minuakin on kiehtonut nämä sinisilmät. Laitoin tuonne oman keskustelunkin, mutta kukaan ei ole sinne vastannut mitään. Jos viihtyvät myös pehmeässä vedessä, niin sopisiko näiden kanssa taistelukalat?
Hermis
Member
Member
Viestit: 384
Liittynyt: 09:56, 21.07.2006
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Vesiarvot sinisilmille?

Viesti Kirjoittaja Hermis »

rammari kirjoitti:Jos viihtyvät myös pehmeässä vedessä, niin sopisiko näiden kanssa taistelukalat?
Varjon kirjan mukaan lämpötila-alue kultasinisilmille on 24-27 astetta, joten siinä mennään taistelukalan kanssa maksimilämpötiloissa sinisilmää ajatellen. No tämän sanottuani, mulla on tuolla taistelukala noiden sinisilmien kanssa. Ja lämpötila on se 27 astetta. Muita havaintojani on ollut, että sinisilmät näyttävät tykkäävän virtauksesta, josta taistelukala ei niinkään. Tosin meidän Antero on aina ollut ennemminkin "pohjakala" :mrgreen: , joten en ole ajatellut sen tässä tapauksessa haittaavan.

Hitaampana uimarina taistelukala kuitenkin pärjää vilkkaille sinisilmille ruokinta-aikaan ja saa omansa. Ovat muuten aika persoja ruualle nuo minun kultasinisilmät: aina kun altaan vierelle menee, koko poppoo kerääntyy siihen ruokaa kärkkymään. Taistelukalastakin on tullut näin valppaampi tuon ruuan suhteen, se uiskentelee mukaan, kun se huomaa muiden kerääntyvän etulasille.
Hermis
Member
Member
Viestit: 384
Liittynyt: 09:56, 21.07.2006
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Vesiarvot sinisilmille?

Viesti Kirjoittaja Hermis »

Vähän näyttäisi siltä, että nuo kultasinisilmät kärsivät tuosta pehmeästä vedestä, vaikkakin parista arvostetusta pääkaupunkiseudun akvaarioliikkeestä on sanottu, että menisivät pehmeässäkin vedessä. Omassa parvessani on alkanut ilmetä selkärangan vääntymiä, evien syöpymistä ja pöhöttyneisyyttä. Osan joudun nyt lopettamaan noiden selkärangan vääntymien takia.

Pari-kolme yksilöä näyttäisi ulkoisesti olevan vielä kunnossa, joten jos joku haluaa ne omaan kovan veden altaaseensa parven jatkoksi ottaa, lahjoitan ne mielelläni. Ottojen ja huulirihmakalojen takia en itse voi alkaa tuon altaan vettä kovettamaan :( .
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Muut kalat ja eliöt”