Kalasto, suodatusteho ja altaankoko - miten korreloivat?

Valaisimet, suodattimet, lämmittimet ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
luri pahanen
Junior Member
Junior Member
Viestit: 83
Liittynyt: 22:50, 18.10.2007
Paikkakunta: Helsinki

Kalasto, suodatusteho ja altaankoko - miten korreloivat?

Viesti Kirjoittaja luri pahanen »

Kysymykseni: Jos määrä X kaloja vaatii suodatustehon Y, niin onko silloin väliä, onko tämä kala-suodatuskombinaatio X+Y 500, 1000 tai vaikka 2000 litran altaassa.

Eli tarkemmin tarkoitan tätä: minulla olisi 500 litran akvaario, jossa sinne sopiva määrä kalaa ja suodatus, joka olisi tuolle kalamäärälle ja akvaarion koolle sopiva. Jos minulla sitten olisikin 1000 litran akvaario, niin onko jotain syytä, miksi siinä pitäisi olla isommat suodattimet, jos kalasto olisi sama kuin 500 litran altaassa?

Käytännön sovellutus tälle kysymykselleni: Ajattelen tilanne, että ostan ison altaan ja sinne isoja kaloja mutta poikasina. Voisinko siis budjetoida, että aluksi altaaseen ei tarvitse hankkia kuin osa suodatustehosta ja sitten vaikka noin vuoden kuluttua, kun kalat kasvavat, lisää.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Mitä suodatusteholla sitten tarkoitetaan? Ja mitä tehtävää hoitamaan?

(Oikein hyvä suodatus voi olla esimerkiksi jopa vain 1*akvaarion kokoon pumpun teholla suhteutettu mattosuodatin. Eli 500 litran altaassa 500l/h pumpulla toimiva matto.

Virtausta sillä ei toki altaaseen tule enempää kuin 500l/h pumpulla yksinään, mutta huomattava on ettei matto heikennä pumpun pumppausta lainkaan.)

Akvaario on kokonaisuus, jossa monet asiat vaikuttavat. Kasvien määrä ja vointikin. Eikä kalat edes vaati suodatinta. Myös tiheästi kansoitettu akvaario pelkällä vedenkierrollakin voi olla tasapainoinen ja hyvin toimiva.

Pitää miettiä ainakin akvaarion veden kaasujenvaihtoa ilmasta. Ja mm. hiilidioksidin ja hapen tuottoa ja lähteitä sekä niiden kuluttajia vuorokauden eri aikoina.
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Suodatuksen merkityksestä ja "tehosta":
http://www.aquahoito.info/suomi/akvaario/suodatus.php
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
sammu
Senior Member
Senior Member
Viestit: 514
Liittynyt: 22:11, 01.12.2002
Paikkakunta: Lempäälä/TAS

Viesti Kirjoittaja sammu »

Kannattaa huomioida, että suodatuksella hoidetaan myös veden liikuttaminen, jolloin happea saadaan veteen ja myös pohjalle (jos suodatussysteemi saa isommassa akvaariossa vähempihappista vettä, niin silloin sen teho pienenee). Jos tuo on kunnossa, niin sitten voi aluksi olla vähäisempikin suodatus ja lisätä sitä myöhemmin tarpeen mukaan. Hyvä mittari on nitriitti (siinä vaiheessä kun jo nitraattia muodostuu, eli kypsyneessä akvaariossa) ja tarkkailu vedenkierrosta sekä kalojen voinnista.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Tekniikka”