Erikoisakvaario

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
minttuli_81
Starting Member
Starting Member
Viestit: 26
Liittynyt: 14:45, 13.11.2007

Erikoisakvaario

Viesti Kirjoittaja minttuli_81 »

Eli mistä olisi mahdollista tilata erikois akvaarion? Esim: lasin pitäisi olla iskun kestävää, vaikka löisi kovallakin esineellä (panssarilasia) , ja myös pitäisi olla kestävää vaikka istuisi akvan päällä. Niin ja pitäisi saada seinään pultattua kiinni!! Ja letkut yms tavarat pitäisi olla ns.huoltokuilussa, ettei lapsi pääse käsiksi!

Ja nyt ihmettelette miksi tälläinen akva niin syynnä on kehitysvammainen lapsi joka voi jopa kiikkua akvaarion päälle istumaan tai lyödä jollain kovalla esineellä!

Jos on tietoa niin kertokaa toki kiitos teille ja hyvää loppu vuotta! [;)]
sani
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2417
Liittynyt: 09:43, 23.01.2003
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja sani »

Kannattaisi varmaan tehdä katseluikkuna panssarilasista (seinään aukko, lasi siihen) ja tavallinen akvaario sen taakse toiseen huoneeseen/komeroon. Monillahan on olkkarissa akvaario josta näkyy vaan itse akvaario-osa ja tekniikka on seinän takana. Kuin akvaario tv [;)]
phanny
Member
Member
Viestit: 458
Liittynyt: 16:39, 26.06.2005
Akvaarioseurat: Lahden Akvaarioseura, LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lahti

Viesti Kirjoittaja phanny »

Minulla ei ainakaan ole tietoa tuollaisten akvaarioiden valmistuksesta valmiina, mutta itse jos tekee niin se on varmasti mahdollista, uskoisin. :)
Phanny
marDH
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1004
Liittynyt: 11:26, 15.12.2003
Paikkakunta: No Parka

Viesti Kirjoittaja marDH »

Voisit koittaa soitella Särkäniemen akvaarion henkilökunnalle tai Maretariumiin tai sinne stnadiin Sea Worldiin.

Uskon että osannevat neuvoa seuraavaan osoitteeseen...
Alias; Nätti Jussi aka hayrimar/kuvablogi+steamster/feisbuuk: maan suurimman kruunaamattoman partamonni koiraan sekä kahden akvan omistaja (240l + 988l omavalmiste)
marinum
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3804
Liittynyt: 15:06, 29.01.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Raisio/Turku

Viesti Kirjoittaja marinum »

Niin ja vaikka olisi miten iskun kestävää ja särkymätöntä lasia, niin taatusti kalat tuntevat iskut veden kautta ja stressaantuvat, joten joku katseluikkunan tyyppinen ratkaisu olisi varmaan ainut järkevä. Tai sitten akvaario DVD, hih itse sain sellaisen juuri lahjaksi, vaikka noita pyttyjä muutenkin riittää [;)] .
MYYDÄÄN LEHTIKALOJA JA 80x50x50 eli 200 L KULTAKEHYSAKVAARIO
Micke
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1899
Liittynyt: 09:47, 26.05.2004
Akvaarioseurat: PAK:n sihteeri, TAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Pori

Viesti Kirjoittaja Micke »

Tällaisessa tapauksessa voi olla hieman vaikeaa löytää toimivaa ratkaisua.

Pohdittavaa:
- lapsen turvallisuus
- kodin kunnossapysyminen
- tarpeellisuus
- muu harrastus
- kustannukset

Aloita projekti etsimällä akvaarioprojektia varten sopivat lasit. Kyllä niihin sitten joku tekee kehykset ja kasaa ne.

Sitten mahdollisia ratkaisuja: (ovat tosin jo tulleet esiin edellisissä)
- turvalasin, paksunlasin käyttäminen => "lapsenkestävä" akvaario maksaa moninkertaisesti tavallisen akvaarioon verrattuna. Ja hinta nousee kohtuuttomaksi jos akvaario on suuri. Tekijää ei ole helppo löytää?

- akvaarion sijoittaminen sellaiseen tilaan joka voidaan "lukita" niin että sinne ei ole lapsella pääsyä. Mahdolliset tilaongelmat voivat nousta kustannuksiltaan korkeiksi. Lattia materiaali, lattiakaivo yms. seikat huomioiden?

- tavallinen akvaario suojattuna ulkoisilla suojilla.
Sijoitetaan tavallinen akvaario ns. valeseinän taakse tai kaappiin josta saadaan seinät auki huoltoa ajatellen. Seinään tehdään ikkuna jokusen sentin päähän akvaarion lasista. Lasina käytetään sitten pleksiä tai jotain "turvalasia".

Jos raha ei ole este niin pyydä porista Porin akvaariokeskuksesta tarjous haluamillasi ehdoilla toteutetusta akvaariosta kaappeineen.
Jussi tekee sekä akvaarioita että kaappeja itse.
Laadukasta kalanruokaa ja akvaarionesteitä myytävänä EDULLISESTI
Ota yhteyttä YV tai SP:llä. Micke.PAK(at)gmail.com
jartzu65
Koi-Jari
Koi-Jari
Viestit: 3790
Liittynyt: 14:50, 09.11.2001
Paikkakunta: Suonenjoki
Viesti:

Re: Erikoisakvaario

Viesti Kirjoittaja jartzu65 »

minttuli_81 kirjoitti:Eli mistä olisi mahdollista tilata erikois akvaarion? Esim: lasin pitäisi olla iskun kestävää, vaikka löisi kovallakin esineellä (panssarilasia) , ja myös pitäisi olla kestävää vaikka istuisi akvan päällä. Niin ja pitäisi saada seinään pultattua kiinni!! Ja letkut yms tavarat pitäisi olla ns.huoltokuilussa, ettei lapsi pääse käsiksi!

Ja nyt ihmettelette miksi tälläinen akva niin syynnä on kehitysvammainen lapsi joka voi jopa kiikkua akvaarion päälle istumaan tai lyödä jollain kovalla esineellä!

[;)]
Olen joskus rakentanut 550l akvaarion 10mm lasista ja testasin sitä ponnistusvaiheessa lyömällä/läiskimällä sitä avokämmenellä ja nyrkillä. En saanut sitä rikki aikuisen kädellä ja päättelin että kestää siinä tapauksessa myös lapsen käden läiskimiset [;)]

Mutta nyt vaan ihmettelen kirjoituksistasi sen seikan, että miksi yleensäkin lapsen pitää saada edes mahdollisuus mätkiä akvaariota jollakin kovalla esineellä tai peräti kiipeillä sen päällä, olipa nyt sitten kehitysvammainen tai ei? Kyllähän joka tapauksessa aina pienen lapsen perään katsellaan?
" Silikonirinnat ovat kuin jalopuuratti Ladassa: Kiva hivellä mutta kyyti ei parane"

http://koiruuksiajakissankujeita.kotisivukone.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
marDH
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1004
Liittynyt: 11:26, 15.12.2003
Paikkakunta: No Parka

Re: Erikoisakvaario

Viesti Kirjoittaja marDH »

minttuli_81 kirjoitti:syynä on kehitysvammainen lapsi joka voi jopa kiikkua akvaarion päälle istumaan tai lyödä jollain kovalla esineellä![;)]
- kaikki kovat esineet (vasarat...kattilat jne.) täytyy laittaa lukkojen taakse mutta luulempa että tuolla akvaariolla saattaisi olla rauhoittava vaikutus viilliinkin vekaraan

Kuinka suurta akvaariota olet ajatellut hankittavaksi?
- lasinhan voisi tehdä extra paksusta jos ajattelit parisataa litraista (100cm pituus, 50cm korkeus, 40cm syvyys) akvaa niin sen voisi teettää 14mm lasista ja kehikonhan voisi tilata T-profiilista jolloin siihen voisi stanssata reiät joista akvaario kiinitettäisiin seinään kiinni niin ettei muksusi pääsisi sitä kaatamaan

Laskeskelin tuossa tuolla akvalaskurilla akvan hintaa
- n. 750€ pelkkä akvaario, ilman jalustaa ja muita tarvikkeita
- siihen kaikki tarvittava lisää... n. 300-500€, puolentoista tonnin budjetilla kaikki voisi onnistuakin
- apua saat tietty ilmatteks
8-)
Alias; Nätti Jussi aka hayrimar/kuvablogi+steamster/feisbuuk: maan suurimman kruunaamattoman partamonni koiraan sekä kahden akvan omistaja (240l + 988l omavalmiste)
Maaliskyy
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1201
Liittynyt: 21:21, 09.08.2003
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Maaliskyy »

Ei budjetin välttämättä tarvi noin iso olla, olen itse teettänyt 830 -litraisen altaan 15 mm lasista vain hiukan kalliimmalla kuin tuo marDH:n arvio pelkälle altaalle.

Allas paksusta lasista tehtyä on todella tukeva - en itse usko että 15 mm lasia saa lapsi ihan heti rikki vaikka ottaisi apuvälineetkin käyttöön, ja altaan päälle ja alle pääsyn voi estää kaapistoilla jotka on kohtuullisen helppo tehdä vaikka itse.
viivis
Senior Member
Senior Member
Viestit: 774
Liittynyt: 12:04, 16.08.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Sipoo

Viesti Kirjoittaja viivis »

Mitäs jos akvaarion sijoittaisi tukevaan kaappiin, jossa akvaariosta jäisi näkyville vaan akvaarion etulasi. Kaappi pitäisi ehkä olla kiinnitetty varalta seinään kiinni kaatumisen estämiseksi.

Akvaario olisi lukitussa kaapissa ja kaapin katto-osa pitäisi olla huoltotöitä silmällä pitäen avattava. Jos akvaario olisi tehty pleksistä tms se kestäisi kolauksia. Niitä voi joskus tulla, vaikka lapsia miten kieltäisi :roll: . Tiedän, että pleksistä voi tehdä akvaarion. Se on ihan yhtä kestävä, kuin lasista tehty allas. Sen puhdistamisessa oltava ehkä vähän varovaisempi, hiekanmurut naarmuttavat vähän helpommin. Itsellä oli vuosia pleksinen akvaario, jonka silloin sain jo käytettynä. Kertaalleen sen silikoonasin uudelleen ja nyt se on naapurilla ollut käytössä jo hyvän tovin :D .

Näiden erityislasten kanssa ei päde ihan tavalliset lasten kasvatuksen metodit. Vaikka heidän perään katsoisikin koko ajan, on vanhemman joskus tehtävä ruokaa, käytävä vessassa yms. Meidän tenava on vilkas ja omapäinen ipana, mutta akvaariota kunnioittaa. Tietää kyllä, että sitä katsotaan, ei kosketa. Saattaa istua pitkiä aikoja katsellen kaloja. Se todella on rauhoittava elementti, myös lapsille. Ns normaalit lapset taasen ihan poikkeuksetta ensimmäisenä käyvät mäiskimässä akvaariota kämmenellä, vaikka siitä etukäteen kielletään. :roll:
Onnelliset ihmiset ovat odottaneet elämältä vähemmän. -Brana Crncevic-
marDH
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1004
Liittynyt: 11:26, 15.12.2003
Paikkakunta: No Parka

Viesti Kirjoittaja marDH »

14mm lasin kilohinta on tällä hetkellä n. 6,5-7,5 €uroa. Neliöhinta 15€uron paikkeilla.

Valmiin 230l (100*48*48cm) JuTa akvan esim. saa nyt tarjouksessa alle sadan viidenkympin jonka lasin paksuus on 8mm.
Menee erittäin lähelle tuon akvalaskurin antamia tuloksia (190€ ovh.)

Uuden akvaarion litrahinta on siinä 1,3 - 1,6 €uroa, erikois tilaukset maksavat ekstraa, tuo 830l 15mm lasista teetetty on todellakin halpa, kerro ihmeessä valmistaja, se saa tarjouksia taatusti tän jutun jälkeen. Asia on aikas ajankohtainen meilläkin tällä hetkellä.

Aina kannattaa soitella noille akvaarioiden valmistajille. Yritystele googlella hakuun ja sieltä akvaarion valmistajia. Täälläkin taisi olla muutaman valmistajan linkit tuolla tarjolla. Ei sitä asiaa sen kummemmin spekuloimaan vaan faktoja kaivelemaan suoraan valmistajilta mitä lähipaikkakunnilla on tarjolla.

Tampereen Aki-Lasi ei tällä hetkellä tuntenutkaan 12mm paksumpaa lasia, saatavuus ilmeisen vaikea. Helsinkiläiseen valmistajaankin otin yhteytteä ja kyselin raakalasien hintoja, heilläkään ei ollut 12mm paksumpaa lasia tarjota. Länsi-rannikon valmistajat vielä koluamatta, Porin akvaario jne.
Alias; Nätti Jussi aka hayrimar/kuvablogi+steamster/feisbuuk: maan suurimman kruunaamattoman partamonni koiraan sekä kahden akvan omistaja (240l + 988l omavalmiste)
pikku-tatti
Senior Member
Senior Member
Viestit: 545
Liittynyt: 14:27, 01.10.2006
Akvaarioseurat: tas
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja pikku-tatti »

marDH kirjoitti: Uuden akvaarion litrahinta on siinä 1,3 - 1,6 €uroa, erikois tilaukset maksavat ekstraa, tuo 830l 15mm lasista teetetty on todellakin halpa, kerro ihmeessä valmistaja, se saa tarjouksia taatusti tän jutun jälkeen. Asia on aikas ajankohtainen meilläkin tällä hetkellä.
Itsekkin altaita katselleena (ihan perus mitoilla) voin sanoa että "litrahinta" ei kyllä monessakaan paikassa maksanut yli 1€/litra. Itse ostin oman 180litraisen JuTan kesällä 85€ (uutena).
540l, 180l ja Minttu-koira <3
naatti
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1155
Liittynyt: 15:00, 10.04.2006
Akvaarioseurat: JAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja naatti »

viivis kirjoitti: Näiden erityislasten kanssa ei päde ihan tavalliset lasten kasvatuksen metodit.
Ooteetä pukkaa.. Eipä niin, olen kehitysvammaisten kanssa työskennellyt avustajana ja voin sanoa että varsinkin jos sattuu kaiken muun lisäksi olemaan ADHD, niin lapsen perään ei voi yksinkertaisesti katsoa. Helppohan se on terveen lapsen vanhemmilla, kun lapsi voi tuntikausia leikkiä yksinään kun aikuinen vain viereisessä huoneessa nörttää tietokoneella. Toista se on kehitysvammaisen kanssa, sillä heillä on aivan erilainen mielikuvitus ja järjenkulku vammasta riippuen. He voivat minuutissakin keksiä jotain aivan hullua ;) Harvat oikeasti voivat ymmärtää, kuinka vaikeaa voi olla kehitysvammaisen henkilökohtaisella avustajallakin -saati sitten vanhemmilla. Se on raskasta kokopäivätyötä, joka ei lopu, sillä lapsi ei ikinä itsenäisty. Jos lapsella on lisäksi pakkomielteitä esimerkiksi tuleen tai veteen, hän voi mennä yöllä lorottamaan tulvaa keittiöön tai raapimaan tulitikkuja teltassa. Tosin akvaario ei ole terveeltäkään lapselta turvassa. Vieressä nukkuu poikaystävä, joka pamautti pienenä kumivasaralla akvaarionsa rikki :mrgreen: Anteeksi, kun meni ohi aiheen, oli pakko vain vähän selvittää, ettei kukaan vine, että pelkällä lapsen kasvattamisella tai vahtimisella selvitään erityistarpeita vaativista lapsista -ei siis vain kehitysvammaisista, vaan myös muuten poikkeuksellisista.
jartzu65
Koi-Jari
Koi-Jari
Viestit: 3790
Liittynyt: 14:50, 09.11.2001
Paikkakunta: Suonenjoki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jartzu65 »

naatti kirjoitti:
viivis kirjoitti: Näiden erityislasten kanssa ei päde ihan tavalliset lasten kasvatuksen metodit.
Ooteetä pukkaa.. Eipä niin, olen kehitysvammaisten kanssa työskennellyt avustajana ja voin sanoa että varsinkin jos sattuu kaiken muun lisäksi olemaan ADHD, niin lapsen perään ei voi yksinkertaisesti katsoa.
En oikein ymmärrä mitä tarkoitat tuolla? Luulisi että silloin huolehditaan ja katsotaan vielä enemmän perään?

Joissakin tapauksissa voi sitten olla fiksumpaa ostaa joku tv,n kuvaruudussa pyörivä "akvaario-dvd" [;)] Jos vaikka se tv pysyy paremmin ehjänä.

Yli 12mm lasia löytyy harvasta lasialan liikkestä ihan hyllytavarana, joten hieman skeptisesti suhtaudun noihin ns. laskureihin, loppujen lopuksi ylipaksun lasin käyttö tulee huomattavasti kalliimmaksi suhteessa "normilasiin" Toki, jos joku tietää mistä Suomesta saa 14mm ja paksumpaa lasia suht edullisesti, jakakaa toki tieto [;)]
" Silikonirinnat ovat kuin jalopuuratti Ladassa: Kiva hivellä mutta kyyti ei parane"

http://koiruuksiajakissankujeita.kotisivukone.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Fransesca
Junior Member
Junior Member
Viestit: 195
Liittynyt: 19:10, 13.12.2007
Paikkakunta: Kuorevesi

Viesti Kirjoittaja Fransesca »

Tässä tarkoitettaneen sitä, että vaikka sinulla olisi rauhallinenkin lapsi, aina välillä joudut vilkaisemaan sekunnin muuhun suuntaan ja silloin voi jo tapahtua vaikka mitä. Vielä jos sinulla on ylivilkas muksu, ainoa tapa välttää vahingot varmasti on valvoa 24h/vrk ja pitää lapsi sylissä koko ajan, mikä ei tietenkään ole mahdollista. Vaikka kuinka huolella vahdit, kaikkea et voi kontrolloida.
jartzu65
Koi-Jari
Koi-Jari
Viestit: 3790
Liittynyt: 14:50, 09.11.2001
Paikkakunta: Suonenjoki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jartzu65 »

Niin arvelinkin, mutta halusin vain varmistuksen [;)]
" Silikonirinnat ovat kuin jalopuuratti Ladassa: Kiva hivellä mutta kyyti ei parane"

http://koiruuksiajakissankujeita.kotisivukone.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
minttuli_81
Starting Member
Starting Member
Viestit: 26
Liittynyt: 14:45, 13.11.2007

Viesti Kirjoittaja minttuli_81 »

onpas tämä herättänyt eriviä mielipiteitä noh kaikilla on mielipiteensä! Juu sen enempää en tiedä akvasta millainen se pitäsisi olla, kun veljeni haluaisi akvan ja on kysellyt sieltä sun täältä, mutta mistään ei ole viellä saannut tekiää! Ajattelin tosiaan huomenna soitella sinne poriin Jussille ja kysellä sieltä (hi itselleni tuli tämän kk alussa sielt akva et tuttu juttu) muuta en sitten tiedä mistä kyselisin??

Mutta se on ihan totta mitä yksi teistä kommentoi, että kehitysvammainen lapsi ja vielläpä ylivilkas voi keksiä ihan mitä vaan että pitää tosiaan varautua siihen, että joku istuu akvan päällä! Veljen lapsi tykkään kyl katsella paljonkin akvaariota ja pysyy sen kans tovin jopa rauhallisenakin
jartzu65
Koi-Jari
Koi-Jari
Viestit: 3790
Liittynyt: 14:50, 09.11.2001
Paikkakunta: Suonenjoki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jartzu65 »

Juu, akvaariolla voi olla tosiaan terapeuttinen/rauhoittava vaikutus! Oma tyttäreni katseli ja viihtyi tosi hyvin akvaarion ääressä sitterissä istuen, hommasi sitten joskus myöhemmällä iällä oman akvaarion [;)]
" Silikonirinnat ovat kuin jalopuuratti Ladassa: Kiva hivellä mutta kyyti ei parane"

http://koiruuksiajakissankujeita.kotisivukone.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Antti24
Starting Member
Starting Member
Viestit: 4
Liittynyt: 08:49, 15.10.2007
Paikkakunta: tampere

Viesti Kirjoittaja Antti24 »

Nytpä kannattaa soittaa ihan lasiliikkeeseen ja kysyä laminoituja laseja, jos yksi lasi menee säröille niin toinen on vielä turvana, ellei budjetti kestä peräti kolmen lasin pakoista kasattua allasta 8O .... Monet lasiliikkeet myös omaavat alumiiniprofiilia hyvät varastot, eli kehykset ja lasit löytyy kyl samasta paikasta, ja varmana kasaavatkin sen... Ja allas jalustalle (joka on tehty itse omien kädentaitojen mukaan tai teetetty) mikä on pultattu kiinni seinään niin hyvä tulee. Meillä laminoidusta (muistaakseni 5mm+5mm lasista, kahdella poikkituella) lasista allas 200*45*45 eikä meitin penskoille oo tarttunut käteen mitään vielä mikä olis altaan rikkonu [;)] tai säröille laittanu... Onnea altaan metsästämiseen!!!
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”