Tuoreen malawiharrastajan pohdiskelua

Malawi- ja Tanganjika-akvaariot, kalat ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Tpip
Senior Member
Senior Member
Viestit: 510
Liittynyt: 13:16, 16.01.2004
Paikkakunta: lappeen Ranta
Viesti:

Tuoreen malawiharrastajan pohdiskelua

Viesti Kirjoittaja Tpip »

Akvaariokasveihin ja niiden hoitamiseen täysin kyllästyneenä on päässäni kypsyt idea malawiahveniin siirtymisestä. Aina Malawijärvi biotooppina on kiinnostanut, mutta koskaan ei ole oikein ollut sopivan kokoista allasta tarjota malawin kaloille kodiksi.

Nyt kun viimeinenkin into kääpiökeiholehden jatkuvaan karsimiseen on mennyt, sain vihdoin aikaiseksi altaan tyhjentämisen ja uudelleen sisustamisen. Bilteman tukkeutuva "mikro"hiekka vaihtui mustaan vähän karkeampaan hiekkaan ja mangrovejuurakot pariin isoon kiviröykkiöön.

Altaan ulkomitat ovat 120(p)x60(l)x50(k), eli litroja on 360. Tosin tätä verottaa jonkun verran altaassa oleva btn-rocky tausta. Suodatuksesta vastaa Eheimin 2028 ja ecco 2235 pöntöt.

Malawit ovat tosiaan kiinnostaneet ihan teini-iästä saakka ja jonkun verran kirjallisuutta on tullut luettua ja nyt netissä surffailtua. Joten ihan vieraaseen aiheeseen en ole hyppäämässä. Tanganjikan kotilokutijoistakin on jo kokemusta.

Lähinnä tässä mietityttää tuo suolaus, Tanganjikan kanssa hoidin sen aqua-durilla, koska altaan vetoisuus oli niin pieni (112l), joten siitä ei niin suurta kuluerää koitunut. Nyt kuitenkin litroja on jonkun verran enemmän ja tietysti pienipalkkaisena mukaopiskelijana raha on aina jonkun verran kortilla. Lisäksi jonkun verran tuntuu ristiriitaista mielipidettä löytyvän. Meille tulevan veden lähtöarvoja koitin selvitellä, muttei vesilaitokselta juuri osattu auttaa, mm. Kalium- ja Mangnesiumpitoisuuksia eivät osanneet kertoa.

Tämmöiset tiedot kuitenkin sain kasaan puhelimella/vesilaitoksen sivuilta:

pH 7,9
Kokonaiskovuus 2,7 dH
Karbonaattikovuus 4 dH
Kloridi 5-15 mg/l
Kalsium 0,8 mmol
Sähkönjohtokyky 11 mS/m

Onko mahdollisuutta, että hoitaisin suolauksen vain lisäämällä ruokasoodaa? Toinen vaihtoehto (ja samalla kalliimpi) olisi tilata NL-aquan suolaa. Mikään superinnokas en ole noiden kanssa leikkimään (omia suolasekoituksia en rupea vääntämään), mutta toki kunnioitan kaloille ominaisimpia olosuhteita ja koitan sen niille järjestää (jos vain se ei vaadi ylitsepääsemätöntä vaivaa).

Kuinka tärkeäksi ihmiset näkevät sähköjohtavuusmittarin hankinnan? Vai pärjääkö KH-, GH- ja pH-testeillä?

Kalastoakin olen kerennyt jo pohtimaan. Vaimon antaman värikartan jälkeen olen finalistien joukkoon valinnut seuraavia kaloja. Tarkoituksena olisi saada kirkkaita selkeitä värejä (sininen ja keltainen) altaaseen uiskentelemaan. Lähinnä askarruttaa, mahtuuko altaaseen kaksi vai kolme lajia?

Metriaclima estherae
Labidochromis caeruleus
Melanochromis cyaneorhabdos
Aulonocara maylandi
Pseudotropheus socolofi


Noista caeruleus on ainakin "varma" asukas meille. Niiden kaveriksi olisi värien puolesta vallan mainio tuo socolofi, mutta kuinka nämä tulevat ruokavalioidensa puolesta toimeen? Aulonocara taasen on hietikkolaji, joten sopiiko se muiden mukaan uimaan? Yksi itseäni miellyttävä kombinaatio voisi olla estrheraet, caeruleukset ja kolmanneksi socolofi/cyaneorhabdos.

HUOM! Muitakin lajeja saa toki ehdottaa, koitin etsiä vain aloittelijalle ns. kohtuullisen helppoja ja riskittömiä lajeja. Toivottavasti väistelin pahimmat karikot.

Kaloista en oikein osaa hahmottaa, kuinka paljon kannattaa ottaa alkuun ja millä sukupuolijakaumalla. Ilmeisesti optimaalisinta olisi, että kaikki kalat tulisivat kerralla? Entäpä jos ottaisi alkuun kahta lajia, niin kuinka vaikeaa on kolmannen lisäys ilman miehistötappioita?

Suodatuksesta sen verran, kuinka käy suodattimien bakteerikannalle kun suolaan altaan. Joutuuko kypsytyksen tekemään uudelleen vai meneekö ihan vanhoilla "hapoilla"? Ja onko tuo yllämainittu suodatus riittävä?

Tälläistä tällä kertaa itärintamalta, toivottavasti joku osaa auttaa.

Alle vielä pari kuvaa kiviröykkiöstä, tuohon vasemmalle etualalle meinasin vielä pienen röykkiön koota, jahka saan kiviä lisää.

Kuva

Kuva
ninuska
Member
Member
Viestit: 466
Liittynyt: 19:50, 10.08.2004
Akvaarioseurat: Ciklidistit
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Hausjärvi

Viesti Kirjoittaja ninuska »

Olipas sinulla paljon kysymyksiä, mutta koitan vastailla, kun tässä naapurissa asun :mrgreen: .

Minä säädän malawipyttyni ruokasoodalla. Edellisellä asuinpaikalla nostin MgCl2:lla (löytyy apteekista) kokonaiskovuutta, mutta täällä siihen ei ole tarvinnut puuttua. Nykyään minulla on sähkönjohtokykymittarikin, mutta tippatesteillä meni pari vuotta ihan sujuvasti. Suolan lisäys veteen ei vaikuta akvaarion kypsyyteen, ei tarvitse kypsyttää uudelleen.

Suosittelen ettet sotke carnivore- ja herbivore-ruokavalioiden kaloja samaan altaaseen. Omnivore-porukkaa (esim L. caeruleus) voi sitten laittaa kumman jengin kanssa tahansa. Jos olisin vege-malawia vielä laittamassa, niin P. acei olisi varmaan listalla. Tykkään sen värityksestä kovasti, sininen kala ja keltainen pyrstö. Kokemusta ko lajista ei ole. Minulla on aika saman kokoinen allas kuin sinulla ja sanoisin, että 3-4 lajia on ihan ok. Riippuu tietysti miten paljon haluaa samaa lajia. Usein suosittu aloituskokoonpano on 2 koirasta ja 4 naarasta kutakin lajia, demasonit on sitten oma lukunsa.

Jos valkoiset L. caeruleukset (Nkali) kiinnostavat, niin niitä olisi kaupan. Ja tervetuloa katsomaan minun malawejani, jos Imatralla on käyntiä. Tai kimppa voisi kiinnostaa jos joskus olet hommaamassa kaloja NL- aquasta rahtina.
Tpip
Senior Member
Senior Member
Viestit: 510
Liittynyt: 13:16, 16.01.2004
Paikkakunta: lappeen Ranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tpip »

Kiitos :).

Taidan tosiaan itsekin tyytyä ruokasoodan käyttöön. Tosin hieman arveluttaa tuo kokonaiskovuus, joka on vain sen 2,7 dH. Tietysti voisi hommata apteekista tai http://www.akvaariotekniikka.fi:sta magnesiumsulfaattia (tuolla MgCl2:lla nousisi varmaan kloridiarvo liikaa). Noista jos tekisi aina kerralla ison satsin varastoliuosta, niin ei varmaan olisi edes meikäläisen kaltaiselle laiskiaiselle liian hankalaa :mrgreen:.

Carnivoreja ja herbivoreja ei ollut tarkoitus sekoittaakaan. Nuo Omnivoret vain vähän sekoittivat, että kuinka hankalaa on omnivore-ruokavalioisten kanssa pitää vegejä. Tämä kuitenkin on siis ok.

Nuo valkoiset voisivat olla ihan mielenkiintoisia, pitää pistää mietintään. Vaimo kuitenkin jotain keltaista tuonne haluaa.

Kiitos kutsusta, voisi olla ihan mielenkiintoista tulla katselemaan kaloja ja jutelemaan niitä näitä. Kimppatilaus käy vallan mainiosti, sillä jossain vaiheessa niitä kaloja on kuitenkin "pakko" hankkia ;).
Ad
Junior Member
Junior Member
Viestit: 71
Liittynyt: 20:28, 03.09.2007

Viesti Kirjoittaja Ad »

Kipsillä voit nostaa tuota kokonaiskovuutta. Annostelu about sama kuin ruokasoodallakin. Eli ruokasoodalla Kh:t ylöspäin ja kipsillä Gh.
-Miksi kalat "uivat"? Eivätkös oikeasti sukella?-
Fakkenoo
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1555
Liittynyt: 18:30, 05.01.2006
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Fakkenoo »

Minua on myös pitkään kiinnostanut nuo malawit. Tuntuu vaan niin hankalalta pitää noiden lajien nimiä mielessä, joten voisiko joku neuvoa sopivia lajeja 172 litraseen altaaseen jonka mitat 95x43x42?
"Elä elämäsi hymyillen, hymyillen läpi kyynelten"
Fakkenoo
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1555
Liittynyt: 18:30, 05.01.2006
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Fakkenoo »

Eikö kukaan osaa? Olen selaillut noita englannin kielisiä sivustoja, mutta jonkun verran vuosien varrella liikkeitä kierreltyäni sanoisin, että kotimaasta ei löydy kuin murto-osa noista lajeista. 8O Ei siis helpota valintaa yhtään.
En juurikaan luota aina liikkeiden asiantuntemukseenkaan. Niihin joiden luotan, niin ei esim. perjantaina tietenkään ei ollut oikea henkilö paikalla. Hintaakin noilla kaloilla on sen verran, etten viitsisi ostaa sikaa säkissä ja sitten ruveta niitä puoli-ilmaisesksi eteenpäin myymään. Osaisiko kukaan sanoa, jos jollain suomalaisella harrastajalla olisi hyvät malawisivut?
"Elä elämäsi hymyillen, hymyillen läpi kyynelten"
Johis
Member
Member
Viestit: 268
Liittynyt: 18:03, 30.06.2005
Paikkakunta: Espoo, HAS

Viesti Kirjoittaja Johis »

Hei Fakkenoo,

asut tässä pääkaupunkiseudulla, joten suosittelisin, että luottaisit näissä Malawi-asioissa kuitenkin NL-aquan asiantuntemukseen. Heidän avullaan minäkin altaani perustin ja heidän asiantuntemuksensa suunnittamana kalat valitsin. Nyt on Malawi-tölkki pyörinyt puolisen vuotta ja mukavalta näyttää.

Malawi on ainakin minulle ollut purkki, johon kertaoston jälkeen en ole uusia ahvenia hankkinut, joten kun kerralla suunnittelee NL-aquan poikien avustuksella kunnon kalayhdistelmän, ei asiaan tarvitse myöhemmin juurikaan puuttua. Ostohetkellä pitäisi vain tietää, minkä tyyppistä/väristä ahventa tölkkiinsä haluaa.

Hienon ja huolettoman allasvalinnan teet, jos malawi-altaan päätät perustaa :)
40l. tyhjänä ja 40l. viljakäärmeen kotina. Niin se harrastus pikkuhiljaa hiipuu...
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
Fakkenoo
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1555
Liittynyt: 18:30, 05.01.2006
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Fakkenoo »

No niin, kalat on nyt sitten hankittu. Sinihuuli- ja kuusiraitamalawiahvenia. Toivottavasti ei nyt ihan pieleen mennyt. Koko oli tärkeä tekijä, etteivät ole yli kymmenen senttiseksi venähtäviä.
Miten kun noita kivikoita on, niin pitääkö niitä olla koko altaan korkeudelta?

Unohtui...Menisikö vallisneria noilla?
"Elä elämäsi hymyillen, hymyillen läpi kyynelten"
Johis
Member
Member
Viestit: 268
Liittynyt: 18:03, 30.06.2005
Paikkakunta: Espoo, HAS

Viesti Kirjoittaja Johis »

Fakkenoo kirjoitti:
Unohtui...Menisikö vallisneria noilla?
Koitin jättiläisvallista malawissa ja kyllä se minulla revittiin ihan kamalan näköiseksi... jaavansaniainen näyttää karvalehden ohella pärjäävän omassa malawissani.
40l. tyhjänä ja 40l. viljakäärmeen kotina. Niin se harrastus pikkuhiljaa hiipuu...
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Malawi ja Tanganjika”