Parven merkitys monnisille?

Monnit, nuoliaiset ja muut pohjalla elävät kalat.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Saritu
Starting Member
Starting Member
Viestit: 49
Liittynyt: 11:14, 24.05.2007
Paikkakunta: Helsinki

Parven merkitys monnisille?

Viesti Kirjoittaja Saritu »

Hei

Akvaarioni on 112 l, pohja 80 x 35 cm. Pohjalla elelee 2 partista ja 6 albiinoa kuparimonnista. Kalat ovat aika pieniävielä. Vasta pari viikkoa sitten kaupasta haettuja.

Nyt minua on ruvennut vaivaamaan, ovatko kalani tyytyväisiä oloonsa. Noista monnisista sanotaan, että viihtyvät parvessa, vähintään 6 kpl. Mikä oikeastaan on parven merkitys niille? Nyt ne haahuilevat enimmäkseen ihan erillään eikä parveilusta ole mitään tietoa.

Kuinka monta niitä pitää/voi olla tämänkokoisessa akvaariossa? Mikä on liian suuri parvi kalojen kannalta ajateltuna?

Kuinka paljon niille pitäisi olla piiloja? Haluaako jokainen oman tontin vai viihtyvätkö myös kylkikyljessä? Nyt on yksi juurakko, yksi tekokivikolo ja lehtienkin alle voi mennä.
en
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 13:55, 20.05.2007

Viesti Kirjoittaja en »

Meillä on olliut vaan pieniä Corydoraksia ja ne tosiaankin oleilevat ja uivat tiiviisti eli harvoin yksin, mutta kaksin tai ryhmässä kylläkin... ja Tietysti sitä vilkkaammin mitä enemmä on kaloja (eli enemmän mahdollisia likkeelle pyrähtäjiä...)

No... enpä tiiä montako ja montako... jos on rahaa osta lisää...
partis<3
Senior Member
Senior Member
Viestit: 673
Liittynyt: 14:08, 24.03.2006
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja partis<3 »

Voisit minun puolestani hankkia monnisia vielä pari lisää. Tykkäävät ainakin miellä lepäillä kylki kyljessä. Parven merkitys on noille suuri. Yksinäinen monninen on todella surullinen monninen. Mitä isompi parvi, sitä parempi (tietty altaan koko rajoittaa). Olen itse nähnyt, miten vuosikausia yksin ollut monninen pääsi soralta hiekalle ja parveen. Vaikutus oli todella suuri. Kala josta olin varma että kuolee käsiin, on nyt upeissa väreissään, kutee säännöllisesti ja krooninen evärutto josta se kärsi edellisen omistajansa hoivissa on nyt lopullisesti kadonnut.

Puskista nämä tykkäävät ja koloista ja luolista ja lehtien alustoista. Ainoa vaatimus taitaa olla että koko parven pitää mahtua piiloon lähekkäin. Ja hiekka on ehdoton vaatimus, nämä tykkäävät pöllyttää sitä. Muuten melko helppoja nämä perusmonniset, kunhan survaria saa välillä ja kavereissa löytyy, kutevat usein.
40l, 65l, 128l (80x40x40) ja 300l (120x50x50)
Blogi
Mari Kurki
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6450
Liittynyt: 23:09, 10.01.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo, HAS

Viesti Kirjoittaja Mari Kurki »

Kuparimonninen on sieltä suurimmasta päästä noita perusmonnisia, mutta kyllä niitä jokunen vielä lisääkin tuonne mahtuu. Parvikalojen kohdalla on aina niin, että mieluummin hiukan liikaa kaloja akvaarion kokoon nähden parvikoon hyväksi, kuin päinvastoin. Mielestäni voit tuplata parvesi ilman suurta pelkoa ylikansoituksesta, mutta enempää en kyllä suosittele. Toinen partamonni sen sijaan joutaisi pois. Allas on kahdelle yksilölle auttamatta liian pieni, elleivät kyseessä satu olemaan erinomaisen pienikokoiset ja sopuisan luonteen omaavat naarasyksilöt.
En käy enää juurikaan foorumilla. Yhteydenotot tärkeissä asioissa: riesale@hotmail.com En vastaile yksityisesti tuleviin kalasto-, tauti- ymv. kyselyihin.
Hermen
Senior Member
Senior Member
Viestit: 909
Liittynyt: 16:26, 21.09.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Rantasalmi

Viesti Kirjoittaja Hermen »

Mari kirjoitti:Kuparimonninen on sieltä suurimmasta päästä noita perusmonnisia, mutta kyllä niitä jokunen vielä lisääkin tuonne mahtuu. Parvikalojen kohdalla on aina niin, että mieluummin hiukan liikaa kaloja akvaarion kokoon nähden parvikoon hyväksi, kuin päinvastoin. Mielestäni voit tuplata parvesi ilman suurta pelkoa ylikansoituksesta, mutta enempää en kyllä suosittele. Toinen partamonni sen sijaan joutaisi pois. Allas on kahdelle yksilölle auttamatta liian pieni, elleivät kyseessä satu olemaan erinomaisen pienikokoiset ja sopuisan luonteen omaavat naarasyksilöt.
12 albiinoa + partis? 8O Meillä on samankokoinen akvaario ja pohjalla 7 täplämonnisen albiinomuotoa sekä yksi partis. Niin, kaipa sinne periaatteessa noin iso porukka mahtuisi, mutta jotenkin tuntuu aika huimalta määrältä.

Meillä nämä välillä haahuilevat kuka missäkin, mutta välillä sitten makaavat kylki kyljesä jaavansaniaispuskan alla. Kuitenkin harvemmin on ihan koko porukka yhdessä.
seura-akvaariot 350l + 112l. Akvaarioharrastuksessa mukana myös kissarouva ja labradorilapsi.
sos-84
Member
Member
Viestit: 415
Liittynyt: 17:19, 05.02.2006
Paikkakunta: P-pohjanmaa

Viesti Kirjoittaja sos-84 »

Voi kun olisi ollut kamera hollilla tänään. Olisi saanut hyvän otoksen parven merkityksestä. Altaassa ui tällä hetkellä jotain 20-30 kuparimonnista(albiinoita ja taviksia). Valehtelematta päälle 10kpl törötti läjässä(ja siis ihan kirjaimellisesti läjässä, kylki kyljessä, päällekkäin, poikittain :mrgreen: ) suodattimen alla päikkäreillä aamupäivästä, liekkö ruokalevolla. Paljon nuo seikkailee jokainen itsekseen, mutta välillä näyttävät kerääntyvän lepäämään porukalla. Lutuisen näköistä.
Aina ei voi voittaa, ei edes joka kerta!
http://kuvablogi.com/blog/5069/
J-K
Starting Member
Starting Member
Viestit: 16
Liittynyt: 23:38, 31.03.2007
Paikkakunta: Etelä-Pohjanmaa

Viesti Kirjoittaja J-K »

Olen itse myös miettinyt parven merkitystä monnisille, koska akvassani on tällä hetkellä 6 täplämonnista (aloittelijan kaloja... ) ja ainakaan nämä eivät tiedä olevansa parvikaloja. Porukka hajoaa tehokkaasti koko akvaarion alalle ja ainoastaan ruokatabletit saavat porukan kasaan... Olen suunnitellut kalojen lisäämistä, mutta toisaalta pandamonniset kiinnostaisivat... Kuinka pandamonniset viihtyisivät täplämonnisten kanssa; parveilevatko? Onko kenelläkään kokemusta näistä kahdesta lajista? Vai onko parempi kasvattaa täplien parvea? Altaan koko on 100 x 50 x 40.
memma
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2151
Liittynyt: 21:11, 25.03.2004
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja memma »

J-K kirjoitti:Porukka hajoaa tehokkaasti koko akvaarion alalle ja ainoastaan ruokatabletit saavat porukan kasaan...
Kun miettii tarkemmin sitä ruoanetsintää ympäri allasta, niin sehän olisi varsin hölmöä suorittaa kylki kyljessä toisen kalan (=kilpailija) kanssa. -Pohjanapilta toki riittää kaikille (lue: ruokatabletin ensimmäisenä löytänyt kala ei pystynyt nielaisemaan sitä kokonaisena, vaikka eittämättä olisi halunnutkin). Monniset normaalisti imuroivat koko allasta yksinään kuka missäkin, mutta yleensä se kaveri on kuitenkin näköetäisyydellä ja tuo siten turvaa että kaikki on hyvin.

Jos jotain pelottavaa sattuu, ainakin meillä monniset parveutuvat kun kaikki lähtevät samaan paikkaan piiloon (ja tokikin jokainen kala toivoo että kauhea peto nappaa jonkun muun, samannäköisen yksilön siitä vierestä eikä itseä). Monnisemme on tuotu luonnosta, enkä tiedä onko toisaalta pitkään vankeudessa viljeltyjen monnislajien käyttäytyminen jotenkin muuttunut vuosien saatossa. -Kun evolutiivisesti ajatellen jalostusaika ei kuitenkaan niin pitkä ole ollut, että pakenevan lajitoverin seuraamistarve olisi sammunut? Meillä monniset yöpyvät kannon alla ja koko 15 kappaleen parvi mahtuu ei-niin-suuren puunpalan alle hyvin, eli tiivistä on :)
528 l: Corydoras sterbai, L-134, Liosomadoras oncinus, Platydoras costatus, Megalechis thoracata, Moenkhausia pittieri
125 l: Corydoras pygmaeus, Neocaridina davidi var. red, Poecilia wingei
120l: L. oncinus, P. wingei
valsu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 62
Liittynyt: 14:04, 29.12.2006
Paikkakunta: Rauma
Viesti:

Re: Parven merkitys monnisille?

Viesti Kirjoittaja valsu »

Saritu kirjoitti: Kuinka monta niitä pitää/voi olla tämänkokoisessa akvaariossa? Mikä on liian suuri parvi kalojen kannalta ajateltuna?
sopiva määrä tohon sun akvaas vois olla jopa 8-10 monnista [;)]
kaikki eläimet on kivoja T:valsu
150lx40lx10lrapulax20lrapulax10lpoikas akvax400l tulossa
MIVI
Junior Member
Junior Member
Viestit: 92
Liittynyt: 14:51, 06.06.2007
Paikkakunta: Rauma

Viesti Kirjoittaja MIVI »

Minusta parven merkitys monnisille ei ole kovinkaan suuri.
Mulla on vasta 54 litranen seura-akvaario ja 40 l rapuja.
marinum
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3804
Liittynyt: 15:06, 29.01.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Raisio/Turku

Viesti Kirjoittaja marinum »

MIVI kirjoitti:Minusta parven merkitys monnisille ei ole kovinkaan suuri.
Monniset elävät luonnossakin satapäisissä tai jopa tuhatpäisissä parvissa hiekkapohjaisissa puroissa ja joissa.
Sorapohjaisessa altaassa pari monnista ei voi toteuttaa lajityypillistä käytöstänsä mitenkään, kylä ne vaan kärsivät :roll: .
MYYDÄÄN LEHTIKALOJA JA 80x50x50 eli 200 L KULTAKEHYSAKVAARIO
justiina8
Senior Member
Senior Member
Viestit: 656
Liittynyt: 19:33, 13.08.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Uurainen

Viesti Kirjoittaja justiina8 »

Kyllä ne vaan paremmin viihtyvät ja uskaltavat olla esillä, mitä enemmän niitä on. Vihermonnisista todistusaineistoa. Helmimonnisia oli myöhemmin samassa altaassa 17 kpl. Ne oli myös yleensä suuressa parvessa. Lepohetket viettivät pitkänä rivinä altaan päädyssä. :mrgreen:
Akvaariokärpänen puraisi vuosien tauon jälkeen...
marinum
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3804
Liittynyt: 15:06, 29.01.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Raisio/Turku

Viesti Kirjoittaja marinum »

Piti vielä lisätä, että jos allas on vain 54 l, niin siellä ei kannata asuttaa kuin korkeintaan näitä pieniä 3 cm kokoisia lajeja, kuten pikku-, kääpiö- ja nuolimonninen. Näitäkin pitäisi hankkia väh. 10 yksilön parvi [;)]
Ns. normaalikokoisille monnisille suositellaan jo mieluiten lähes 100 l allasta.
MYYDÄÄN LEHTIKALOJA JA 80x50x50 eli 200 L KULTAKEHYSAKVAARIO
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Monnit ja nuoliaiset”