Miten pelastan kiilakylkien kudun?

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
tikru2000
Starting Member
Starting Member
Viestit: 29
Liittynyt: 14:46, 06.08.2006
Paikkakunta: Ylöjärvi

Miten pelastan kiilakylkien kudun?

Viesti Kirjoittaja tikru2000 »

Hei,

meillä on muutaman kuukauden vanha akvaario, jossa kiilakyljet ovat alusta asti harjoitelleet kutua, mutta vasta tänään näin ensimmäisen kerran, että oikeasti kutivat. Kutevat pääsääntöisesti lehden alle, mutta lähtiessään liikkeelle pöllähtävät munat liikkeelle ja toiset syövät ne. Pari sain hätäpäissäni talteen, mutta ovat niin pieniä, että metsästys on hankalaa, kun eivät jää lehteen kiinni. Meidän on ollut tarkoitus kasvattaa parvea, joten poikaset olisivat enemmän kuin tervetulleita ja noiden kiilakylkien lisäksi tuossa 128l:n akvaariossa ei olekaan vielä kuin yksi pieni noitamonninen ja pieniä kirsikkasukarapuja. Eli siis kuinka pitäisi toimia ? Yritänkö metsästää noita munia tuolta akvaariosta vai pitäisikä kaloja siirtää erilliseen kutuakvaarioon. Epäilen kyllä, että söisivät joka tapauksessa itse ne munat, ellei sitten olisi jotain häkkisysteemiä. Voisin käydä ostamassa jonkun pienen akvaarion, minkä kokoinen olisi hyvä ja millainen suodatin siihen tarvitaan, onko niissä yleensä lamppu kiinteänä ? Miten tuota kutua hoidetaan ? Olin aikeissa juuri puhdistaa akvaariota, joten osan vedestä voin ottaa tuolta, samoin kasvit ovat levinneet liikaakin, joten niitä, kiviä, hiekkaa ym. saan kyllä tuosta akvaariosta, eli ei varmaan tarvi erillistä kypsytystä. Suodatin tietysti olisi hyvä kypsyttää, jos sellainen tarvitaan, kauankohan tuota kutubuumia kestää ? Nyt kaikki 12 kalaa ovat suurinpiirtein yhtäaikaa touhuamassa, välillä saman lehden päällä ja alla yhtäaikaa ? Entä jos saan poikaset kuoriutumaan, minkä ikäisinä selviävät noiden kiilakylkien kanssa, kasveja tosiaan on paljon, myös jaavansammalta ja pinta on melkein täynnä vallisneriaa, siihenkin otan mielelläni neuvoja vastaan, eli voiko noita lehtiä leikata vai pitääkö ne katkaista juuresta. Ilmeisesti oli huono idea hankkia niitä (leveälehtinen lajike vielä) noin pieneen akvarioon, tekevät siitä aika pimeän.
Aloittelija
koran_
Junior Member
Junior Member
Viestit: 172
Liittynyt: 10:28, 25.02.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Hollola

Viesti Kirjoittaja koran_ »

Mä en osaa tuohon kutuasiaan sanoa mitään, mutta vallisneriaa olen itse katkonut sopivan mittaiseksi ihan sieltä päästä. Eipä ole näyttänyt kasvi siitä välittävän, mulla on jättiläisvallisneriaa ja tavallista ja ne tosiaan pian valloittaa koko akvan pinnan ellei niitä katko.
Anza
Member
Member
Viestit: 431
Liittynyt: 18:33, 19.10.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Anza »

Jos haluat oikein viljelemällä viljellä kiilakylkiä, niin hanki niille oma kutuallas. Mätipalleroita on melko mahdoton pelastaa sieltä isosta altaasta jos eivät ole kiinnittyneet lehtien alapinnalle (kuten pitäisi) - ovat sen verran pienikokoisia ja menevät varmasti nopsaan parempiin suihin...
Kutualtaaksi riittää vaikka 20-30-litrainen purkki. Sinne pieni suodatin (vetäise jotakin tiheasilmäistä verkkoa suodattimen imuosan eteen kun poikaset kuoriutuvat, tai sitten hanki ilmapumpulla toimiva suodatin) ja leveälehtisiä kasveja kuten melalehtiä, anubiaksia tai (pienehköksi jääviä) miekkakasveja. Tuoretta vettä ja heitä vaikka vähän turveuutetta sekaan. Ruoki emokalat hyvin pakasteilla ja jos saat käsiisi jostain, niin elävällä. Kiilakyljet kyllä kutevat viihtyessään helpostikin.
Poikasten kasvattelussa sitten vastakuoriutunutta artemiaa jotta penikat kasvavat, ja kun ovat sen kokoisia että syövät poikasten kuivaruokaa niin sitä voi antaa lisukkeeksi. Plus pakasteruokapuolella on pienille poikasille suuhun mahtuvia vaihtoehtoja, esim. kyklooppi. Pidä myös huolta vedenvaihdoista, ovat tosi herkkiä nämä pienet.
tikru2000
Starting Member
Starting Member
Viestit: 29
Liittynyt: 14:46, 06.08.2006
Paikkakunta: Ylöjärvi

Lisäohjeita kaivataan

Viesti Kirjoittaja tikru2000 »

Kiitos ohjeista. En tietenkään niitä noudattanut, vaan laitoin muutaman mätipallerolta näyttävän pakastepurkkiin. Alkuun pidin lamppua, mutta sitten tulin siihen tulokseen, että ovatkin vain hiekanjyväsiä ja nyt on vain ollut pöydällä. Tänään sitten kurkkasin purkkiin ja siellä oli 4 pienen pientä poikasta. En tiedä, ovatko kaikki hengissäkään, vesikin on varmaan aika kylmää, mutta yksi teki pienen uimalenkin katsellessani. Taitaa olla kyllä tuhoon tuomittu tämä ensi yritys, mitä se vastakuoritunut artemia on, pitääkö niitä itse jotenkin viljellä ? Ei taida tähän hätään ehtiä. Murustelin nyt ensihätään vähän kuivaruokaa ja laitoin lampun päälle. Täytyy varmaan vaihtaa vettäkin. Enpä tiennyt, että nuo poikaset ovat noin kertakaikkisen pieniä, olisivatkohan 2 mm pitkiä, lähinnä vain silmät erottaa tuolta purkin pohjalta. Jos nuo laittaisi 20-30-litraiseen akvaarioon, niitä ei sieltä kyllä löytäisi ikinä. Saapas nähdä, jos vaikka tuonne akvaankin ilmaantuisi muutama, toivossa on hyvä elää :)
Aloittelija
Räähkä
Junior Member
Junior Member
Viestit: 163
Liittynyt: 02:34, 11.06.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Båtsfjord, Norja

Viesti Kirjoittaja Räähkä »

Artemiaa pitää kasvattaa itse. Munia ja suolaa saa kaupasta, ja niissä on ohjeet. Voi siihen muutakin suolaa käyttää, mutta niistä en tiedä. Sinulla pitää olla myös ilmapumppu liikuttamassa vettä, muuten munat eivät kuoriudu. Itse olen kasvattanut artemiaa limukkapulloissa, puoli litraa vettä ja munia sekä suolaa ohjeen mukaan. Kuoriutuvat sitä nopeammin, mitä lämpimämpää vettä. Akvaarion päällä kuoriutuivat nopeasti, alle vuorokaudessa. Sitten vain heti uusi satsi tulemaan, tai vaikka joka päivä aina toinen. Ilmaletkuun hankin T-liittimen, joten oli helppo laittaa siihen kaksi pulloa. Kuoriutuneiden artemioiden siivilöiminen vedestä ja munankuorien seasta oli hankalaa, mutta tähänkin löytyy kuulemma siivilöitä. Jotkut ovat myös kehuneet artemia-automaatteja, miten sitten lie toimivatkaan.
Taas akvaharrastuksen parissa.
-Tassu-
Senior Member
Senior Member
Viestit: 669
Liittynyt: 18:54, 11.05.2006
Akvaarioseurat: Labyrinttiyhdistys, Lapin Akvaristit
Paikkakunta: Rovaniemi

Viesti Kirjoittaja -Tassu- »

Heh, viime kesänä kasvattelin artemiaa ilman mitään pumppuja ja erikoissuoloja.. :D Jos et ole vielä muuten saanut höperön mainetta akvaarioharrastuksesi vuoksi, kokeilepa tätä:

Sekoitin tavallisesta, ruokakaupassa myytävästä merisuolasta ja kuumasta vedestä suolavesiliuoksen tyhjään 10 l mehukanisteriin. Tästä kanisterista sitten kaadoin jäähtynyttä nestettä tyhjään, läpinäkyvään, litteään viinapulloon, ripautin sekaan hyppysellisen artemian munia ja heitin pullon reppuun.

Samanlaisia 0,5-1 litran pulloja kulki koko kevään ja kesän mukanani joka paikassa: auton kojelaudalla, töissä, kotona.. Jos pullo ei ollut mukanani, se seisoi kotona akvaarion päällä tai ikkunalaudalla ja hölskäytin sitä aina ohi kulkiessani. Lapsetkin oppivat tekemään saman :mrgreen: Lueskellessa tai telkkaria katsoessa ravistelin samalla pulloa, kävellessä tai juostessa se heilui repussa tai taskussa. Silloin tällöin käytin korkkia auki.

Aina muutaman päivän välein laitoin uuden viljelmän käyntiin, kun edellinen satsi oli kuoriutunut. Kun artemiat oli syöty, huuhtelin pullon ja kaadoin siihen uuden suolaveden. Sitä taas valmistin lisää, kun edellinen kanisteri oli tyhjä.

Pientä artemiaa kului kesän aikana rihmakalapoikueiden ruokkimiseen aika paljon. Kokeilin myös 1,5 litran limukkapulloa, mutta se ei ollut yhtä kätevä matkassa kannettavaksi. Osan artemiasta kasvatin vähän isommaksi lisäämällä ripauksen hiivaa veteen.

Artemia tarvitsee kuoriutuakseen paljon valoa, paljon lämpöä, paljon veteen liuennutta happea (=ravistelua) ja sopivan suolaisen veden.

Pullossa sitten kannattaa olla iso "ÄLÄ JUO!" -teksti kyljessä.. :mrgreen:

-----------------------

Niin, vielä täsmennyksenä, että artemia ei toki ole ainoa poikasruoka, vaikka sitä yleensä pidetään parhaana. Moni kuitenkin pitää suolaveden kanssa läträämistä turhan vaivalloisena (niin pidin aikanaan itsekin, kun rakentelin ilmapumppukasvattamosysteemiä :) )

Parin ensimmäisen päivän aikana useimpien lajien poikaset eivät tarvitse ruokaa lainkaan. Niillä on kuoriutumisen jälkeen ruskuaispussi, jonka sisältämä ravinto käytetään ensin.

Kiilakyljen poikaset ovat niin pieniä, että syövät aluksi likoeläimiä. Niiden kasvattamisesta voisin myös kertoa omakohtaisia kokemuksia, mutta haulla löydät varmaan itsekin hyvät ohjeet [;)] Ota akvaariostasi ensi hätään vähän kasvin osia poikasten purkkiin, hajoavissa lehdissä on ravintoa lapsukaisille. Keitetyn kananmunan keltuaista on myös käytetty poikasruokana, mutta sen kanssa pitää olla varovainen! tarvittava määrä neljälle poikaselle on aluksi uskomattoman pieni.

Mikromadot ovat erinomaista kasvatusruokaa poikasille. Niitä on ainakin mullassa, kaurapuurossa ja viinietikassa eläviä lajeja. Helpompia kasvattaa ja antaa poikasille, kuin artemia :roll:

Kun poikaset vähän varttuvat, aikuisten ruuasta saa hienoksi jauhamalla poikasruokaa. Varsinkin kuivatut ötökät saa helposti pölymäiseen muotoon.

Minkä kokoinen pakastepurkkisi on? Toivottavasti ainakin litran-pari.. Vaihda vettä varovasti usein, mutta vähän kerrallaan, kun poikaset ovat alkaneet syödä. Laita purkki kellumaan akvaarioon, niin et tarvitse erillistä valaisinta ja lämmitintä.
Koira, käärmeitä, liskoja, hiiriä, sirkkoja, kaloja, rapuja, kotiloita, sekä pari poroa. "Milloin alatte periä tänne pääsymaksua?" kysyi lapsen kaveri meillä käydessään..
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”