Kalasto suunnittelua 300 l:seen

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Jonda
Junior Member
Junior Member
Viestit: 107
Liittynyt: 11:16, 15.09.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Liminka

Kalasto suunnittelua 300 l:seen

Viesti Kirjoittaja Jonda »

Suunnitelmissa siintää 300 litrainen (121 x 51 x 65) allas johon kaipaisin vinkkejä kalastoon (kunhan ensin saan sen altaan ja kunhan ensin saadaan talokaupat jotta on tilaa mihin se allas mahtuu, joten kesällä se aikaisintaan on mahdollista saada. Ainahan saa suunnitella silti [;)] ..).

Suodattimeksi laitan mattosuodattimen, malli vielä hakusessa, ehkä semmonen kulma malli, jos saan väkerrettyä. Kasveja ja kantoja olis tulossa reilusti ja hiekkapohja kierteisineen.

Kalostosta, ehdottomasti haluan leopardimonnisia (tai jotain muuta corydoras suvun monnista), kysymys kuuluukin, montako monnista tuohon pohjalle voisi laittaa ts. yksi iso parvi n. 10->? Vai kenties kaksi pienempää?

Ja punapäätetraan olen kans ihastunut, ja mikäli oikeen olen ymmärtänyt, niin nämä sopisivat yhteen jos vesiarvoiksi tulisi jotain tämmöstä:
lämpotila n. 24
ph 6.5
ja pehmeää vettä. Ja näitä tetroja saisi ilmeisesti olla reilu parvi, olisko jotain 20?

Ja sitten loput onkin vielä auki. Joku toinen tetraparvi ehkä? Voiskohan esim sitruunatetraa harkita? Missä kerroksessa sitruunat ja romminokat uiskentelevat?

Pohjalle joko ihan tavallinen maatiaspartis, tai jokin muu pleko. Ja sopisiko porukkaan vielä joku isompi pari/haaremi, lehtikaloista en oikeen innostu ja ennemmin jotain hieman lehtistä pienempää suosisin. Tunnen ahvenia ja rihmakaloja niin huonosti, jospa joku osaisi suositella jotakin näihin spekseihin sopivaa kivaa ja sopuisaa lajia :).
7330
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5990
Liittynyt: 16:45, 25.08.2002
Akvaarioseurat: JAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja 7330 »

Punapäätetrat ainakin liikkuvat veden alakerroksissa, mieluiten tuossa 10-25 cm pohjasta. Kaveriksi kannattaa siis ottaa jotain vähän ylemmissäkin vesikerroksissa liikkuvaa, ettei pinta jää aivan tyhjäksi. :) Parikymmentä punapäätä olisikin jo upea parvi. Omassa suunnilleen samankokoisessani niitä on vain 9, mutta eivät ne tuonne silti mitenkään huku.

Toiseksi parveksi voisi sopia hyvinkin tuo sitruunatetra, tai esimerkiksi timantti- tai kirsikkatetrat tai musta-aavetetrat.

Jos veden lämpötilaa nostaa vähän (ja samalla vaihtaa monniset johonkin lämpöisessä viihtyvään lajiin) pariskunta- tai haaremikaloiksi sopisivat isommat rihmakalat, vaikka sini- tai helmirihmakalat. Ovat riittävän kookkaita ollakseen näyttäviä, mutta eivät kuitenkaan lehtikalan kokoluokkaa. Sinirihmat voisivat mahtua tuon "sopuisa"-sanan määritelmään parhaiten naarasporukkana, mutta helmirihmat taitavat olla luonteeltaan leppoisampia.
Tuohon viileämpään, 23-24-asteiseen veteen taas sopisivat mukavasti paratiisikalat. Nekin mukavia otuksia ja ainakin omani ovat varsin kilttiluonteisia pahasta maineestaan huolimatta.

Toki sopivia lajeja löytyy ahvenistakin, esimerkiksi tuohon viileämpään veteen käyvät rusokirjoahven ja keltakääpiöahven.
Jonda
Junior Member
Junior Member
Viestit: 107
Liittynyt: 11:16, 15.09.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Liminka

Viesti Kirjoittaja Jonda »

Helmirihmakala alkoi nyt kiinnostaa. Pitänee ehkä luopua tuosta leopardimonnisesta ja nostaa lämpötilaa, onhan niitä muitakin kivan näkösiä monnisia olemassa. Mm. black venezuela, onkohan niitä yleensä hyvin saatavilla (Oulun seudulla)?

Entä olisko noita helmirihmoja parempi ottaa pariskunta vai haaremi?

Mites nuo muut tetrat, sitruuna, timantti, kirsikka jne. asuttaako ne punapäiden kans samaa vesikerrosta?
7330
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5990
Liittynyt: 16:45, 25.08.2002
Akvaarioseurat: JAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja 7330 »

Helmirihmoja voisi ihan hyvin ottaa haaremin, niin rauha säilyy paremmin ja näkyvätkin paremmin altaasta. :)

Muista mainitsemistasi tetroista ei ole henkilökohtaista kokemusta, mutta timanttitetroja asustaa samassa altaassa punapäiden kanssa. Ne liikkuvat pääasiassa akvaarion keskiosassa tai sen yläpuolella, punapäät taas alapuolella. Kun labyrinttikalat (oman altaani tapauksessa paratiisikalat) vielä liikkuvat aivan pinnassa, koko allas on tehokkaasti käytössä. [;)]
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”