Sähkönjohtavuus

Kiekkokalojen hoito, ongelmat ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Väkitukko
Junior Member
Junior Member
Viestit: 140
Liittynyt: 16:21, 05.01.2006
Paikkakunta: Lahti

Sähkönjohtavuus

Viesti Kirjoittaja Väkitukko »

Mittailin juuri äsken Hannan mittarilla pH:ta ja sähkönjohtavuutta kiekkoaltaassani. Sähkönjohtavuus oli siinä 273 (mitänemittayksikötnytolikaan) paikkeilla. Jostain olen kuullut, että kiekkojen kanssa yli 300 arvot eivät ole enää suositeltavia, vaan jopa kiekoille haitaksi. Aikaisemmin tuo sähkönjohtavuus on ollut siinä 220 paikkeilla, joten en tiedä mikä sitä nyt nostaa. Vedenvaihdothan siihen auttaisi, kun hanasta tuleva vesi on siinä 200 paikkeilla tai alle mutta muut arvot eivät lisävedenvaihtoja kuitenkaan puolla. Kuinka paljon te muut mittailette tuota sähkönjohtavuutta ja pitäisikö sitä oikeasti huolestua, jos arvo menee yli 300? Vai unohdanko koko sähkönjohtavuuden ja annan sen olla mikä on?
Misu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1133
Liittynyt: 22:17, 26.03.2004

Viesti Kirjoittaja Misu »

Minulla ei ainakaan ole hajuakaan omista sähkönjohtavuuksista eikä varmaan tule koskaan olenaankaan... :|
Ville V
Senior Member
Senior Member
Viestit: 802
Liittynyt: 08:24, 15.11.2001
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja Ville V »

Jos altaasi sähkönjohtavuus on hanasta tuo 200 mikrosiemensiä(yksikön lyhenne on mikron-merkki ja iso S) ja altaassasi liki kolmesataa, vittaisi se siihen, että joko altaassasi on jotain kovuustekiöitä nostavaa tai sitten vesi vain on niin "paskaista", että se nostaa sähkönjohtavuutta.
Sähkönjohtavuudella on suurikin merkitys mädin hedelmöittymiseen/ kuoriutumiseen, mutta kiekkojen normaali eloon ei niinkään, kunhan pysytään järkevissä lukemissa. Se, tarvitseeko yli 300 mikroS arvoista huolestua, riippuu siitä mistä arvo koostuu.
Itse olen käyttänyt kudetuksessa vettä jonka sähkönjohtavuus on ollut n.50-200 mikroS ja kun poikaset ovat kuoriutuneet ja hieman kasvaneet niin nostanut sähkönjohtavuuden ruokasoodalla+mineraaleilla liki 500. Tämä siksi että poikaset kasvavat nopeammin, kun osmooottiset paineerot ovat pienempiä. Muistelen Jack Watleyn käyttäneen kasvavillla kaloilla vettä jonka SJ oli yli 700 mikroS.
BTW, Tästä samasta syystä miljoonakaloja kasvatetaan suolavedessä [;)]

T:Ville
TiHe
Rekihurja
Rekihurja
Viestit: 1926
Liittynyt: 13:00, 02.09.2002
Paikkakunta: Kuopio Finland

Viesti Kirjoittaja TiHe »

Moro Ville!

Pikku lisäyksenä tähän asiaan. Ei ole kaloille terveellistä / järkevää pitää kudetuksessa kauan sähkönjohtavuutta ainakaan tuolla 50 mikrosiemensin tasolla. Kaloille puhkeaa helposti reikätauti pintaan mitä alhaisempi sähkönjohtavuus on. Tämä siis viljellyillä kiekkokaloilla. Tietysti ravintokin on kudetuksessa ensiarvoisen tärkeä seikka jos käyttää osmoosivettä osana kudetusta. Ravinnon voi valmistaa kaloilleen "hiukan tanakempana" kalkin D3-vitamiinin sekä muiden mineraalien osalta, joiden puutteen on todettu olevan osasyyllisenä kirjoahventen reikätaudin aiheuttajana, tai pikemminkin pintaanpuhkeamisen syynä. Reikätaudin aiheuttajahan on yksoluiset-loiset kuten hexamita-loinen.

Tietysti villeillä kiekkokaloilla asia on toinen, riippuen niiden kotijoen / järven vesiarvoista, mutta ne on evoluutio siihen muokannut vuosituhansien aikana.
Väkitukko
Junior Member
Junior Member
Viestit: 140
Liittynyt: 16:21, 05.01.2006
Paikkakunta: Lahti

Viesti Kirjoittaja Väkitukko »

Tuota veden "paskaisuutta" minäkin ensin mietin, kun huomasin sähkönjohtavuuden olevan noissa lukemissa. Mutta kun mittasin kaikki muut arvot ja sain esim. nitraatista lukemat 5-10 niin en nähnyt syytä lähteä lisäämään vedenvaihtoja. Vaihdan jo nyt sen 2 kertaa viikossa yhteensä puolet ja se pitää nitraatit noissa lukemissa. Altaassanihan on villejä Rio Nanayn viherkiekkoja ja niillä on luonnossa sähkönjohtavuus jotain alle 10 mikroS luokkaa ja siksi aloin tuumailla sitä haitallisuuden rajaa.. Kudettaa en niitä mitenkään yritä, kun ei vielä taida taidot riittää siihen hommaan. Joskus kyllä ajattelin kokeilla, kunhan saan ensin jotain otetta noiden kiekkojen sielunelämään :mrgreen:

Misulle sen verran, että ei minullakaan vielä puolisen vuotta sitten ollut mitään hajua akvaarioveden sähkönjohtavuudesta mutta kun tuli nuo villit kiekot hankittua, niin tietomääräni akvaarioista lisääntyi nopealla tahdilla varmaan 150 %! Halusin tietää ihan kaiken kaikesta liittyen akvaarioihin ja kiekkoihin ennen niiden kotiutumista. Ja nyt on sitten sellainen olo, että tieto lisää tuskaa ja parempi olisi olla tietämättä ja mittaamatta ihan kaikkea :roll: Ja kyllähän tässä on onneksi alkanut jo tulla jonkinlainen "rutiini" hoidon kanssa, ettei ihan jokaisesta pikkujutusta enää menetä hermojaan. Nytkin on sellainen olo, että mitähän minä tässä taas hätäilen.. :mrgreen:
Ville V
Senior Member
Senior Member
Viestit: 802
Liittynyt: 08:24, 15.11.2001
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja Ville V »

Kun TiHe nyt otti tuon alhaisen sähkönjohtavuuden haitat esille niin mainittakoon, että nuo alhaisimmat lukemat ovat olleet juuri villien kiekkojen kudetusyrityksissä. Viljellyillä on tuo 200 mikroS toiminut ihan hyvin.
Ja nyt kun tuli tuo villien kiekkojen kudettaminenkin puheeksi niin n. 3-4 vuotta altaassa ollut luonnosta pyydetty, oletettavsti viherkiekko, alkoi kutemaan ihan ilman mitään vesiarvojen venkslausta. :?
Olisiko kipinänä tälle ollut talon rakennuskiireistä johtuva n. 1.5v "kuivakausi" :mrgreen:
No, huonoksi onnekseen naaras tietenkin valitsi tuhkamuna koiraan :frown: ,että se siitä.

T:Ville
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kiekkokalat”