Hyvät neuvot ja diagnoosi hakusessa, loisistako kyse?

Kiekkokalojen hoito, ongelmat ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
miss swordfish
Starting Member
Starting Member
Viestit: 2
Liittynyt: 19:52, 26.02.2006
Paikkakunta: Turku

Hyvät neuvot ja diagnoosi hakusessa, loisistako kyse?

Viesti Kirjoittaja miss swordfish »

Aloittelevana kiekkoharrastajana olen huolissani 6 hengen kiekkopoppoon hyvinvoinnista. .Kyse on nuorista n. 5 cm:n kokoisista kotimaassa kasvatetuista poikasista, jotka hankimme reilu viikko sitten. Tähän asti kiekot ovat liikkuneet ja syöneet hyvin, etenkin surviaista ja osa jopa alkutotuttelun jälkeen discus granulaattia ja mysistä. Viimepäivinä on kuitenkin alkanut esiintyä outoja oireita, kuten lisääntynyttä alaevien rapsuttelua, selkäevien nykimistä, ja muutamia kertoja olen havainnut kalojen hankaavan itseään kasviin ja suodattimeen. Kaupassa kiekot olivat samassa altaassa aasiasta tulleiden kiekkojen kanssa, joten onko mahdollista että näiltä olisi siirtyny poikasiin tauteja?

Selailin pitkään keskustelupalstaa vastauksien toivossa, mutta en vielä ainakaan löytänyt vastausta huoleeni. Ovatko nämä oireet mahdollisesti vedestä johtuvia vai onko kyseessä loiset tai kenties bakteeri? Varsinaista haukkomista en ole kaloissa havainnut, joten kidusloisista kaiketi ei ole kyse, vaikka hengitystahti kiivasta onkin. Kalat ovat tällä hetkellä karanteenialtaassa, johon uutta vettä vaihdetaan joka päivä ämpärillinen(altaan koko 60l). pH 7-7.5, lämpötila 29 °C, NO3 12,5 mg/l, nitriittiä ei ole. Lukiessani keskusteluja sain kuvan, että turhaan kaloja ei kannattaisi lääkitä, olisiko kokeneemmilla kiekkoharrastajilla antaa ohjeita kuinka tässä tapauksessa tulisi toimia 8O? Lääkekaapista löytyy Sterazinia, jonka pitäisi tehota niin iho-,sisä-, kuin kidusloisiinkin, onko tästä kokemuksia? Tulisiko kaloja lääkitä ja millä annostuksella vai olisiko muu lääkitys kenties parempi? En haluaisi ottaa riskiä suurempien ongelmien puhkeamisen pelossa, joten kiitän jo etukäteen mahdollisista vastauksista. :D
janecky
Senior Member
Senior Member
Viestit: 557
Liittynyt: 17:01, 30.06.2004
Paikkakunta: Lohja

Viesti Kirjoittaja janecky »

Kiekkoi en harrasta mutta kuulostaa iho-loiselta. Pidä kalat elinvoimaisena hyvällä ruualla, pidä huoli että vesi on puhdasta / tarpeeksi usein vaihdettua. Jos kalojen kunto heikkenee niin sit viimeistään iho-loisia vastaan lääkitys.

Oletan että olet vesiarvot säätänyt oikeaksi?
"Ostetaan sit rapuja, ja juksataan mummolle ettei meillä ole haavia, niin se ei voi syödä niitä" SANNA 4-v
alini
Junior Member
Junior Member
Viestit: 150
Liittynyt: 21:47, 31.08.2003
Paikkakunta: helsinki

Viesti Kirjoittaja alini »

Laitapa karanteeni akvaarioon merisuolaa. Se on hellävarainen tapa tappaa loisia. Myös akvaarion lämpötilaa voit nostaa muutamia asteita asteen päivässä, mutta pidä huoli hyvästä vedenkierrosta.
miss swordfish
Starting Member
Starting Member
Viestit: 2
Liittynyt: 19:52, 26.02.2006
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja miss swordfish »

Tuosta suolakylvystä olen tosiaan palstalta lueskellut, että sen pitäisi auttaa asiaa yhdessä lämpötilan noston kanssa. Miten paljon sitä suolaa kannattaisi laittaa 60 litran altaaseen ja miten kauan kylvetystä jatketaan? Luin, että joihinkin loisiin jopa pelkkä lämpötilan nosto saattaisi auttaa..

Tutkiessani asiaa tarkemmin, luin eräästä artikkelista (joka kiekkoringissäkin julkaistu), että kiekkojen evien voimakas väristely ja pienet syöksyt altaassa voivat viitata mikro-organismeihin, jotka ovat tarrautuneena kalojen ihoon. Kyseessä voisivat olla kidusmadot, mutta yleisimmin artikkelin mukaan harmittomat yksisoluiset tai rataseläimet. Tämä olisi seurausta orgaanisesta kuomituksesta, joka johtaisi haitallisten bakteerien ja mikroskooppisten yksisoluisten levien lisääntymiseen altaassa.. Apuna tähän tarjottiin juuri useita perättäisiä vedenvaihtoja. Saattaahan tuossa olla perää, joten ajattelin vaihtaa vedestä hieman enemmän tulevina päivinä. Vaarana vedenvaihdoissa tietenkin on, että vesiarvot muuttuvat liikaa..Tuntuu kuitenkin siltä että jotain asialle on tehtävä sillä kalat tuntuvat apatisoituneen hieman eikä ruokakaan tunnu maittavan entiseen tahtiin. :(
TiHe
Rekihurja
Rekihurja
Viestit: 1926
Liittynyt: 13:00, 02.09.2002
Paikkakunta: Kuopio Finland

Viesti Kirjoittaja TiHe »

Myös typpikuplat (vaihtoveden mukana) aiheuttavat samaa reaktiota kiekkokaloissa. Kiekkokalat reagoivat myös liialliseen typpikuplaan akvaariossa kiihtyneellä kylkiliman erityksellä.

Joten jos vaihtaa letkulla vettä kiekkoaltaaseen ei saa laskea vaihtovettä kovalla paineella altaaseen, joka tuottaa paljon typpikuplaa.
JanneH
Junior Member
Junior Member
Viestit: 108
Liittynyt: 19:45, 10.11.2004
Paikkakunta: Vantaa, Myyrmäki Rock City

Viesti Kirjoittaja JanneH »

TiHe kirjoitti:Myös typpikuplat (vaihtoveden mukana) aiheuttavat samaa reaktiota kiekkokaloissa. Kiekkokalat reagoivat myös liialliseen typpikuplaan akvaariossa kiihtyneellä kylkiliman erityksellä.

Joten jos vaihtaa letkulla vettä kiekkoaltaaseen ei saa laskea vaihtovettä kovalla paineella altaaseen, joka tuottaa paljon typpikuplaa.
Itse olen saanut noi typpikuplat aika hyvin eliminoitua laittamalla letkun päähän 5cmx5cm mattosuodatin palan joka hajoittaa veden aika kivasti, ja pieni osa kuplista jotka altaaseen asti pääsee nousee pintaan päin eikä leijaile pitkin allasta.
JanneH
* Itseäni olen aina kiittänyt ja kiitosta on riittänyt *
Kuvia
swordfish
Starting Member
Starting Member
Viestit: 26
Liittynyt: 15:28, 07.11.2005
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja swordfish »

Arvoisat kiekkogurut! Kuuden kopla kotimaisia kiekkonuorukaisia on nyt viettänyt karanteenia kuusi viikkoa. Nyt alkaa tuntua siltä, että siirto isoon altaaseen saattaisi olla ajankohtaista. Neuvojenne mukaisesti emme koko karanteeniaikana käyttäneet mitään lääkevalmisteita. Ainoastaan merisuolaa ja kohotettua vedenlämpöä. Viimeiset 4 viikkoa 31/32 asteisessa vedessä. Ruoka on maistunut kaikille (hyttysentoukat, granulaatti ja kiekkomix). Kakka on ollut nyt "normaalia", riippuen tietenkin ruuan laadusta. Parvessa on yksi "alistettu", muita pienempi. Muiden kasvu ollut hyvää. Nahistelu on tuntunut lisääntyneen ja karanteenin ahtaus myös selvästi stressaa (kalat arkoja). Ennen siirtoa tekisi mieli kysyä vielä:
- Kannattaako karanteenin lämpö laskea 29 asteeseen ennen siirtoa, jotta olosuhteet samat kuin isossa altaassa?
- Nuoret hengittävät edelleen nopeasti (kuten koko karanteeniajan), eivät kuitenkaan haukkoen kuten vakavassa kidusloistartunnassa. Onko tämä vain stressiperäistä, vai kyteekö kiduksissa vielä jotain? Ilmastus on karanteenissa koko ajan ollut päällä.

Niin, tässä vaiheessa kun ei haluaisi tehdä mitään perusmokaa - tuntuu että olisi saanut pienen otteen näiden läpysköjen elämään :mrgreen: :mrgreen: .
Marco
Starting Member
Starting Member
Viestit: 27
Liittynyt: 12:19, 23.01.2002
Paikkakunta: Finland

Viesti Kirjoittaja Marco »

Sellaisen jutun olen huomannut että jos on kyse kidusloisista. Kiduskannet yleensä kääntyvät selkeästi ulospäin. Ikään kuin turpoavat. Asian pystyy tarkistamaan katsomalla kiekkoa esimerkiksi suoraan ylhäältä kalojen ollessa saavissa/ämpärissä. Enemmän kaloja seurannut harrastaja näkee sen heti ilman muita poppakonsteja. Terveen kiekon hengitys on tasaista ja rauhallista, nuoremmilla kiekkosilla tosin tiiviimpää.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kiekkokalat”