Vedenvaihto letkulla viemäriin

Valaisimet, suodattimet, lämmittimet ym.

Valvoja: Moderaattorit

Aki_L
Junior Member
Junior Member
Viestit: 54
Liittynyt: 11:12, 13.04.2003
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Aki_L »

Täällä vesi vaihdetaan puutarhaletkulla, jonka akvaarioon menevään päähän on kiinnitetty pikaliittimen avulla rosterista tehty pohjaventtiilin sihti. Letkussa on akvaarion reunan kohdalla pyykkikoneen poistoletkuista tuttu u-mutka, johon letku sopii passelisti. Mutkan avulla letku pysyy akvaariossa ja samalla voi letkun pituuden avulla säätää haluttu veden korkeus lapotessa.

Letkun toisesta päästä taas imaistaan kerran ja odotetaan hetki, ja kohta vesi valuu iloisesti suoraan lattiakaivoon. Sitten letku yhdistetään hanaan pikaliittimellä joka kiinnitetään hanan päälle. Kun allas on täynnä, siirretään letku seuraavaan altaaseen ja irrotetaan hanan pikaliitin, letku lattialle ja lappoaminen käynnistyy itsestään.
fisukki
Starting Member
Starting Member
Viestit: 24
Liittynyt: 21:21, 19.10.2005
Paikkakunta: Nokia

Viesti Kirjoittaja fisukki »

Lueskelin aikani vedenvaihtojuttuja. Kiitos kaikille vinkeistä. Päädyin seuraavaan ehkä lievästi erilaiseen (jälleen kerran) ratkaisuun, joka on vielä rakentamatta:

Tarvikkeemme ovat:
Kuuluisaa puutarhaletkua
Suihkuhanaan liitin
2-suuntaventtiili (asennot kuvattu jäljempänä veden kulkusuuntana: lähtö-tulo)
Ripustuskoukku WC-pönttöön
Ripustuskoukku altaaseen, joka säädettävissä halutulle korkeudelle
Kala-ja-muu-elollis-sihti allaspäähän (jossain pirkassa varmastikin suositeltu sukkahousuja)

Vaihdon valmistelu:
Viritetään suihkuhanan letku suihkuhanaan
T-kappaleen letku (2-suuntaventtiili) WC-pönttö
Pitkän letkun toinen pää altaaseen halutulle korkeudelle

Vaihto:
2-suuntaventtiili suuntaan hana-allas
Päästetään letku täyteen (Letkuntäytön voisi tehdä myös pesuhuoneessa jos altaanpäähän laittaa sulkuventtiilin.)
Hana kiinni
Käännetään 2-suuntaventtiili allas-WC-pönttö asentoon
Odotetaan kun hörppää tyhjää
Käännetään venttiili hana-allas asentoon
Avataan hana
Täytetään haluttuun tasoon (ainoa ylivuotoriski, jos unohtuu)

Roskat imuroin bilteman lappopumpulla 1,75€.
375L, 125L, 40L
RPekka
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1313
Liittynyt: 21:53, 23.09.2003
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja RPekka »

Aki_L kirjoitti:Kun allas on täynnä, siirretään letku seuraavaan altaaseen ja irrotetaan hanan pikaliitin, letku lattialle ja lappoaminen käynnistyy itsestään.
Näin meilläkin tehtiin aluksi. Sitten ostin 19 millistä letkua lappoletkuksi ja jätin tuon 13 millisen pelkästään täyttöletkuksi. Isommalla letkulla saa altaan tyhjäksi suunnilleen samassa ajassa kuin sen pienemmällä täyttää. 5 altaan vedenvaihtoon, vaihtomäärä noin 500 litraa, menee tunti jos ei jotain allasta satu karsimaan samalla.
Hän joka sanoo ettei koskaan pidä antaa periksi, ei hyväksy elämän realiteetteja.
sannalo
Starting Member
Starting Member
Viestit: 5
Liittynyt: 12:00, 14.02.2006
Paikkakunta: Savon sydän

Viesti Kirjoittaja sannalo »

Me käytämme myös letkua veden poistoon suoraan viemäriin, sekä takaisin hanasta altaaseen. hyvä apu on pesukoneiden mukana tulevat kaaret joilla on ilmeisesti tarkoitus virittää koneen poistoletku wc-pönttöön tms. Meidän letkussa on kummassakin päässä sellainen ja hyvin toimii :D
Puhu vain asioista mistä tiedät, niin et voi koskaan olla väärässä. Kysy niin tulet vielä viisaammaksi.
JanneH
Junior Member
Junior Member
Viestit: 108
Liittynyt: 19:45, 10.11.2004
Paikkakunta: Vantaa, Myyrmäki Rock City

Viesti Kirjoittaja JanneH »

Tässä mun vedenvaihto mekanismi kaikessa yksinkertaisuudessaan (Design by: Mall@s). Pikkusen huono kuva joten selvennys lienee paikallaan. Tyhjennys: 16/22 Y liitin laitettu ulkopumpun imuletkuun, kuristin 12/16 / 16/22, vanha Eheim hana, pätkä letkua,biltema puutarhaletku liitin. Tyhjenee nopeasti itsekseen kun pumppu on tietysti koko ajan päällä (2080).
Täytön voi tehdä samasta liittimestä tai letkulla altaan reunan yli altaaseen kuten itse teen. Letkun päässä on vaan suodatin maton pala joka hajoittaa veden.
JanneH
* Itseäni olen aina kiittänyt ja kiitosta on riittänyt *
Kuvia
Mja
Member
Member
Viestit: 255
Liittynyt: 17:54, 19.03.2004
Paikkakunta: Rovaniemi

Viesti Kirjoittaja Mja »

sannalo kirjoitti:Me käytämme myös letkua veden poistoon suoraan viemäriin, sekä takaisin hanasta altaaseen. hyvä apu on pesukoneiden mukana tulevat kaaret joilla on ilmeisesti tarkoitus virittää koneen poistoletku wc-pönttöön tms. Meidän letkussa on kummassakin päässä sellainen ja hyvin toimii :D
Onhan teillä myös pesukoneen letkussa sellainen. Se on nimittäin tarkoitus olla siinä poistoletkussa, vaikka letku kiinnitettäisiinkin esim. tiskikoneesta tiskipöydän alla tiskialtaan viemäriin. Letkun tulee kiertää aivan pöytätason alapinnan korkeudelta, ettei kone tyhjene lapolla, vaan ainoastaan tyhjennyspumpullansa, ja kaari on sitä varten ettei ohutseinämäinen haitariletku painu lyttyyn tuossa ylämutkassa.
Asko
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 03:31, 30.09.2005
Paikkakunta: Joensuu

Viesti Kirjoittaja Asko »

Miksi tehdä homma vaikeaksi kun sen voi tehdä yksinkertaisen helposti? Meillä on yksi ja sama letku tyhjennykseen ja täyttöön ilman sen kummempia himmeleitä. Lappo akvaarion päähän ja toisessa päässä on suihkun letkun paikalle hanaan käypänen pikaliitin. Pistän lapon akvaarion kannen väliin ja imaisen letkua pesuhuoneen päästä ja ylläri ylläri, 5 sekuntia ja vettä alkaa tulla kohtuullisella paineella 1/2" puutarhaletkusta. Kun riittävä määrä vettä on vaihdettu, nostan lappoa sen verran että letkuun pääsee ilmaa ja virtaus pysähtyy. Laitan lapon takaisin kannen väliin ja kiinnitän letkun toisen pään pikaliittimen suihkunletkun paikalle ja hana päälle. Vaivaton homma ilman sen suurempia himmelihömmeleitä. Lapon päässä ei ole verkkoa. Kalat kyllä innokkaasti käyvät katsomassa mutta imu putken päässä ei ole edes yhtä kova kuin suodattimen luona joten koskaan ei ole meinannut kala joutua lapon sisäpuolelle. Matkalla letku kulkee lattiaa pitkin ja lopussa nousee suihkukaappiin. En ole huomannut mitään ongelmia virtaukseen ylämäen takia. [;)]
Kaaka81
Junior Member
Junior Member
Viestit: 149
Liittynyt: 13:37, 14.03.2005
Paikkakunta: Järvenpää
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kaaka81 »

Meillä hoituu lappoaminen 22mm letkulla suoraan pyttyyn ja samalla letkulla hulautetaan bidé letkusta takaisin päin. Molemmissa päissä on poistovesiletkun mutkat ja akvaarion päässä uk-letkuliittimeen(22x3/4") liitetty pohjaventtiilinsihti ja wc:n päässä 1/2" uk-letkuliitin joka sopii siihen käsisuihkun paikalle.
Mja
Member
Member
Viestit: 255
Liittynyt: 17:54, 19.03.2004
Paikkakunta: Rovaniemi

Viesti Kirjoittaja Mja »

Asko kirjoitti:Miksi tehdä homma vaikeaksi kun sen voi tehdä yksinkertaisen helposti? Meillä on yksi ja sama letku tyhjennykseen ja täyttöön ilman sen kummempia himmeleitä. Lappo akvaarion päähän ja toisessa päässä on suihkun letkun paikalle hanaan käypänen pikaliitin.

En ole huomannut mitään ongelmia virtaukseen ylämäen takia. [;)]
Samanlainen systeemi, tosin suihkun letkua ei tarvi irrotella, ku on urospuolinen pikaliitin hanan nokassa virtaussihdin tilalla.

Letkun voi kierrättää vaikka kellarin kautta, ylämäellä ei ole merkitystä, ainoastaan letkun päiden korkeuserolla.
Siege
Starting Member
Starting Member
Viestit: 46
Liittynyt: 17:30, 19.12.2005
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Siege »

Minä kokeilin vetää suoraan hanasta akvaarioon vedet, mutta vedessä on hillittömästi happea, joka sitten tiivistyy kupliksi pitkin akvaariota ja pysyy siellä yli vuorokauden.

Käykö kaikille muillekin näin, onko se ok? Jostain luin, että kuplat liimaantuvat kalojen kiduksiin, mistä ne eivät oikein pidä. Tiedä sitten onko totta, mutta ainakin epäesteettistä kun altaan seinät ovat täynnä pieniä kuplia.
Psykedelia
Junior Member
Junior Member
Viestit: 172
Liittynyt: 14:56, 17.12.2005
Paikkakunta: Kirkkonummi

Viesti Kirjoittaja Psykedelia »

Ettei olis kumminkin kaasua eikä happea.
doriani
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1579
Liittynyt: 13:06, 07.01.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kouvola
Viesti:

Viesti Kirjoittaja doriani »

Siege kirjoitti:Käykö kaikille muillekin näin, onko se ok? Jostain luin, että kuplat liimaantuvat kalojen kiduksiin, mistä ne eivät oikein pidä. Tiedä sitten onko totta, mutta ainakin epäesteettistä kun altaan seinät ovat täynnä pieniä kuplia.
Meillä hiljattain kuoli pusukala niihin kaasukupliin.

Itse vaihdan veden niin, että laitan letkun sellaiseen pyykinpesukoneen poistoletkun mutkaan (tarkoitettu vessanpöntön reunalle). Tämä mutkasysteemi pysyy näppärästi altaan reunalla. Sitten lattiakaivon vieressä iomaisen letkusta senverran, että vesi tulee altaan reunan yli (eli riittää sellainen hyvä sisänveto :mrgreen: ) ja vesi alkaa virtaamaan altaasta pois.

Joskus pöyhin ja imuroin pohjaa, jolloin letku on kädessä ja sormien avulla "nostatan" hiekasta kakan liikeeelle ja se menee letkuun.

altaan täytän niin, että letku on siinä pyykinpesukoneen "mutkasysteemissä" kiinni altaan reunalla, laitan lattiakaivon vieressä olevan letkun pään suihkuun kinni (tietty pikeanlainen liitin siitä päässä) ja suihkusta vaan vettä altaaseen. Samalla sitten noukin veden pinnalta kasvien roippeita yms yms.

Helppoa, kuolema tulisi jos pitäisi ämpärien kanssa vaihdella vettä 550-litraan.

Ai niin, mulla ei ole letkun opäässä mitään estettä, koska altaan kalat on niin isoja että ne ei letkuun mahdu. Miljoonakala-allasta tyhjentäessä alitan letkun päähän haavin kinni kumilenksulla, ne ovat sinne letkuun tunkemassa itseään muuten kokoajan.....
kylpyankka
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1565
Liittynyt: 11:38, 21.07.2004
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kylpyankka »

Siege kirjoitti:Minä kokeilin vetää suoraan hanasta akvaarioon vedet, mutta vedessä on hillittömästi happea, joka sitten tiivistyy kupliksi pitkin akvaariota ja pysyy siellä yli vuorokauden.
Minä (ja varmaan jokunen muukin) olen vähentänyt altaaseen päätyvien kuplien määrää laittamalla mattosuodatinmatosta tehdyn "tyynyn" letkun päähän vettä lisätessäni (kuminauhalla 'töppö' letkun pään ympäri). Annan veden valua suht hiljaksiin, joka sekin tuntuu auttavan.
jorkka83
Junior Member
Junior Member
Viestit: 72
Liittynyt: 16:09, 23.02.2006
Paikkakunta: Turku

Hanasta hanasta

Viesti Kirjoittaja jorkka83 »

Mä vedän suoraan vedet kanssa viemäriin vesiletkulla ekana vähä imen että alkaa tulee ja sit alan lorottaa..Ite täytän suihkuhanalla suoraan ja kaupungin kuuma vesi o aika kalkkista tai sotkuista nii vedän iha kylmää ja annan päivän olla siin se lämpenee sit normaaliksi vaikka eipä nuo kemikaalit taida kilpikonnaani haitata [;)] tai onko jollain tietoja asiasta?
Jorgos
Asko
Junior Member
Junior Member
Viestit: 207
Liittynyt: 03:31, 30.09.2005
Paikkakunta: Joensuu

Viesti Kirjoittaja Asko »

Mja kirjoitti:
Asko kirjoitti:Miksi tehdä homma vaikeaksi kun sen voi tehdä yksinkertaisen helposti? Meillä on yksi ja sama letku tyhjennykseen ja täyttöön ilman sen kummempia himmeleitä. Lappo akvaarion päähän ja toisessa päässä on suihkun letkun paikalle hanaan käypänen pikaliitin.

En ole huomannut mitään ongelmia virtaukseen ylämäen takia. [;)]
Samanlainen systeemi, tosin suihkun letkua ei tarvi irrotella, ku on urospuolinen pikaliitin hanan nokassa virtaussihdin tilalla.

Letkun voi kierrättää vaikka kellarin kautta, ylämäellä ei ole merkitystä, ainoastaan letkun päiden korkeuserolla.
Tuota samaa just tarkoitin et on ihan yksilysti miten putki kiertää kunhan loppupää on alkupäätä alempana. Tosin mitä suurempi korkeusero putken päillä on sitä suurempi on veden paine putkesta tullessa. [;)]
jorkka83
Junior Member
Junior Member
Viestit: 72
Liittynyt: 16:09, 23.02.2006
Paikkakunta: Turku

juu

Viesti Kirjoittaja jorkka83 »

Juuri näin ihan fysiikan laki se on mitä suurempi kork ero sitä suurempi virtaus 8-)
Jorgos
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Tekniikka”