Isompi vesiongelma (ko?)

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
Monsterfish
Junior Member
Junior Member
Viestit: 67
Liittynyt: 11:24, 14.11.2003

Isompi vesiongelma (ko?)

Viesti Kirjoittaja Monsterfish »

Muutimme hynttyymme uuteen kotiin ja akvani muuttaa huomenna perässä. Ongelma on lähinnä uuden kotimme vesi, joka on kirjaimellisesti sameaa ja ruskehtavaa. Emme juo kraanavettä ennen kuin asia tutkitaan, mutta kalastoni joudun sinne laittamaan. :cry:

Kaivomme on pintavesikaivo ja epäilen sameuden johtuvan esim. kuparista, joka on peräisin putkista, tms. Kuparitestiä olen yrittänyt saada kaikista eläinliikkeistä joihin on mahdollista päästä, mutta saan sen vasta huomenna, mutta se on kalojen kannalta myöhäistä. [}:)]

Kyssäri onkin että kannattaako koko harrastusta jatkaa, mikäli vedessä on paljon epäpuhtauksia? Auttavatko vedenparannusaineet asiaa millään tavalla? Onko mitään järkeä muutenkaan pitää sameavetistä allasta, sillä se ei edes näytä hyvältä, vaikkei kaloja kiusaisikaan? 8O

Onko kokemusta tällaisesta kenelläkään?
hx
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1294
Liittynyt: 10:55, 26.11.2004
Paikkakunta: espoo

Viesti Kirjoittaja hx »

Ikävää.

Mutta ei sitä kuparia niin paljoa voi olla, että se veden ruskeaksi värjää.
Sanoisin, että pintavesikaivon yleisin ongelma on maaperän humus, joka hyvinkin värjää veden ruskeaksi. Se taas sellaisenaan ei ole ongelma pehmeävetisen akvaarion vedessä, monethan suorastaan tietoisesti haluavat humusta pyttyihin turvesuodatuksella...

Sameus puolestaan voi olla (siis jos se on muutenkin sameaa kuin ruskeaa) kotoisin monestakin aineksesta maaperässä tai kaivossa, mutta esiintyy yleisimmin silloin, kun pintavedet ovat tavallista kovemmassa liikkeessä, niinkuin nyt tässä viime aikoina sateluiden ja sulamisvesien kanssa on ollut.

Suurimman osan epäpuhtauksista voi suodattaa vedestä pois esimerkiksi aktiivihiilisuodattimella.

Älä heitä lusikkaa nurkkaan, vesinäyte tutkittavaksi vaan.
-Gone fishing-
Nani
Junior Member
Junior Member
Viestit: 228
Liittynyt: 22:12, 31.08.2004
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Nani »

Meidänkin porakaivovesi värjäytyy lievästi ruskean sävyiseksi rautapitoisuuden vuoksi, joka siis johtuu putkistosta. Tässä talossa olemme asuneet kohta 4 vuotta ja akvaariolitroja on yhteensä yli 1000 litraa. Yhtään kalakuolemaa emme ole joutuneet todistamaan - vielä ainakaan.
Vesi on juomakelpoista, vaikkakin raudasta tuleekin pikantti sivumaku. Väri ei aina kerro että vesi olisi "huonoa". Joten kuten jo mainittu, testaamallahan tuo selvinnee.

-Nani-
Altaat: 720L, 207L, 40L
Ola
Starting Member
Starting Member
Viestit: 29
Liittynyt: 14:22, 12.09.2003
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Ola »

Kirkaskin vesi saattaa olla heikosti sopivaa, jos kaivoon päässyt lantalasta tai vastaavasta typpeä. Tiedän talouksia, joissa juomavesi on tästä syystä hyvin nitraattipitoista. Pelkästä veden väristä ei kannata todellakaan tehdä liikaa johtopäätöksiä.
Monsterfish
Junior Member
Junior Member
Viestit: 67
Liittynyt: 11:24, 14.11.2003

Isompi vesiongelma (ko?)

Viesti Kirjoittaja Monsterfish »

No kokeilin jo aikani kuluksi aktiivihiiltä suodatuksessa, sekä vedenparannusainetta ja se kirkasti vettä hieman. Vesi on kuitenkin edelleen melkolailla ruskeaa ja sameaa. Kalat näyttävät voivan hyvin, toistaiseksi kun ovat olleet purkissa vajaan vuorokauden.

Tutkitaan tosiaan tuo vesi, jotta nähdään mikä sen samentaa. Näytteitä tulee suoraan kaivosta, ja jokaisen härpäkkeen jälkeen jonka läpi vesi kulkee kohti kraanaa, jotta saadaan selville onko vesi jo kaivossa tuollaista, vai tuleeko sameus jostain myöhemmin.

Saattaa jo puhtaan juomaveden turvaamiseksi olla porakaivon teettäminen edessä, tai ainakin vanhan kaivon kunnostus. Aiemmat asukkaat ovat vettä käyttäneet juomavetenäkin, joten en usko sen suorastaan myrkyllistäkään olevan.

Se ei kuitenkaan näytä kivalta tankissa, kun takalasin erottaminen käy heikosti... :roll: Täytyy kehitellä jokin oma systeemi veden kirkastamiseksi, mikäli se tulee aina näyttämään tuollaiselta...
Maaliskyy
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1201
Liittynyt: 21:21, 09.08.2003
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Maaliskyy »

Eivätkö aiemmat asukkaat ole tutkituttaneet käyttämäänsä vettä ollenkaan? Kyllä kaivovesi analysoida täytyy säännöllisesti, siinähän voi olla mitä vaan.
Monsterfish
Junior Member
Junior Member
Viestit: 67
Liittynyt: 11:24, 14.11.2003

Isompi vesiongelma (ko?)

Viesti Kirjoittaja Monsterfish »

Aiempi omistaja asusti taloa n.2v. Ei ole vettä tutkinut. Me ei sitä juoda ennen tarkkaa analyysiä. Jos vesi ei ole juomakelpoista, niin joko kunnostus, puhdistuslaitteisto taikka uusi kaivo tulevat kyseeseen.

Kalat voivat normaalisti ja kärkkyvät ruokaa uteliaina. Tankissa vesi on kirkastunut lisää ja taustakuvankin jo erottaa. Ehkei harrastus lopukkaan tähän...?! :D
Viola
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1353
Liittynyt: 14:12, 19.11.2004
Paikkakunta: Jkl mlk (Palokka)
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Viola »

Kunnan terveystarkastajalla kannattaa teettää kunnon vesianalyysi mieluummin kuin lähteä itse mittaamaan...saa selkeän lausunnon myös esim. kolibakteerin ja koliformisten bakteerien olemassaolosta eli sopivuudesta juomavedeksi. Mulla on porakaivo ja vesi muuten OK paitsi ruskeaa, mikä todella johtuu humuksesta.
KMnO4-kulutus 54 ml/litra mikä aiheutuu pintavesien mukanaantuomasta humuksesta ja pH 6.6.

Juomavedeksi hyvää ja akvavedeksi suorastaan loistavaa... :mrgreen: Ei ole enää tarvinnut yrittää pH:ta laskea. Akvojen pH:t pysyy nätisti 6.8 - 7.2 välillä ja taistot tykkää...muutenkin kalat ovat tännemuuttoni jälkeen ruvenneet villisti kutemaan, etenkin vedenvaihdon jälkeen..
Viola & eläintarhantynkä
Monsterfish
Junior Member
Junior Member
Viestit: 67
Liittynyt: 11:24, 14.11.2003

Isompi vesiongelma (ko?)

Viesti Kirjoittaja Monsterfish »

Kyllä me se vesinäyte ihan ammatti-ihmisille kiikutetaan. Kuparitestin halusin vain ensiavuksi kalastoa ajatellen.

Kalat voivat kumma kyllä mainiosti ja kerjäilevät vilkkaina ruokaa ja touhuilevat kaikkea kalojen juttuja rinta rottingilla. :D Nyt vedestä on sameus kadonnut ja vain ruskea väri tallella.

Hyvin voivat jopa kasvit jotka on hurahtaneet huikeaan kasvuun. Tuntuvat tuplaantuneen kuluneen viikon aikana. 8O

Emme edelleenkään kyllä tuota itse suostu juomaan... [;)]

Isoimman altaan täyttöä en ole aloittanut sillä totesin levien vallanneen silikonin ja lasin välisen tilan siinä määrin että uudet silikonit laitan tankkiin ettei ala vedet liristä jonain päivänä pitkin parketteja. :D
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”