Olen pulassa! Tiksin kalaliike on pahasti tietämätön!! Lue:

Täällä keskustelu on vapaata, kunhan homma pysyy hyvän maun ja käytöksen rajoissa ja keskustelu jotenkin koskettaa akvaarioita. Muu yleinen keskustelu -> ""Off-Topic" ja äänestykset"-ryhmään.

Valvoja: Moderaattorit

Tilkka
Junior Member
Junior Member
Viestit: 68
Liittynyt: 22:30, 03.01.2003
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja Tilkka »

Minäkin vakaasti olen sitä mieltä että erikoisliikkeissä myyjien on tiedettävä mitä myyvät! Onhan apteekkikin erikoisliike ja kukaan ei tiedä miten / minkä kanssa joku antibiootti otetaan ennenkuin farmaseutti sen kertoo. Tai mitä särkylääkettä saa minkäkin lääkkeen kanssa ottaa ym ym Ja aina kun tulee uusia lääkkeitä on niistä opeteltava kaikki oleellinen välittömästi. Ja apteekissa myytävien tuotteiden määrä ei olekkaan ihan mikään pieni.

Nykyäänhän taitaa olla koulutustakin saatavilla eläinkaupan myyjäksi aikoville, ellen nyt aivan väärin muista :roll:

Minusta itsestäni oli hyvin epämiellyttävää työskennelläkkin siten, etten tietäisi myymistäni artikkeleista mitään...
Cofu
Member
Member
Viestit: 370
Liittynyt: 21:54, 14.01.2004
Paikkakunta: Kouvola, Klas

Viesti Kirjoittaja Cofu »

Nyt kun niin kovasti vauhkoatte noista erikoisliikkeistä niin kannattaa muistaa että on lemmikkiliikkeitä ja niitä erikoisliikkeitä. Lemmikkiliikkeissä yleensä kalapuoli tuppaa valitettavasti olemaan pakkopullaa kun jyrsijät ovat helpommin opeteltavia ja myytäviä, mutta kun jokaisessa muussakin on akvaarioita, on oltava myös meillä vaikkei siitä mitään tiedettäisikään. Olen kuullut sanottavan että se tekee lemmikkiliikkeestä lemmikkiliikkeen, kun on akvaarioita, vaikkei niiden sisällöstä sen suuremmin tiedetäkkään. Mitä järkeä tuossa on, enpä tiedä. Erikoisliikkeissä sitten taas todellakin jokainen myytävä puolisko (jyrsijät, kalat, matelijat) ovat kaikki yhtä vahvoilla, kaikkiin osapuoliin löytyy oma osaajansa ja heidän ammattitaitoonsa voi luottaa.

Siis tuon yleisen lynkkauksen voitte kohdistaa niihin jotka myyvät tuota pakkopullaa, on myös olemassa asiantuntevia erikoisliikkeitä, joilla kalavalikoimat ovat ihan muuta luokkaa niin kuin tiedotkin, tiesittekös sen [;)] .
Ex-nick: Cofeingirl
pleko_88
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3024
Liittynyt: 21:18, 27.01.2004
Akvaarioseurat: TAS
Paikkakunta: Kangasala & Tre / TAS

Viesti Kirjoittaja pleko_88 »

Mari kirjoitti:Ei mitään eläintä voi ostaa vain myyjän neuvoja kuuntelemalla.
Mari: Otan tämän sitaatin talteen ja tulostan kissankokoisilla kirjaimilla, jonka jälkeen tulen laittamaan liikkeesi seinälle.. Niin ja jos sinulla on kiviseinät, niin joudun ostamaan sinitarraa.. :mrgreen:

*hihii
Ilkka Takala /
Tampereen Akvaariotukku
http://www.facebook.com/akvaariotukku
Turkoosi
Member
Member
Viestit: 327
Liittynyt: 18:42, 09.10.2004
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Turkoosi »

Tässä tuntuu nyt joillakin menevän kaksi asiaa sekaisin, ja niitä sitten pidetään toisensa poissulkevina.

Totta kai myyjän _pitää_ tietää mitä myy, kantaa vastuu myymästään tuotteesta, ottaa asioista selvää ja puhua totta eikä höpönpöppöä.

Ja totta kai esim akvaarionomistajan _pitää_ ottaa selvää asioista eikä sokeasti luottaa myyjän sanoihin. Myyjä voi olla myös asiantuntematon, rahanahne höpöttäjä tai ihan vain erehtyä inhimillisesti. Vastuu kuuluu myös ostajalle.

Jos edes jompikumpi näistä osaamisista on aina ostotilanteessa paikallaan, ei voi mennä kovin pahasti metsään, koska asioista perillä oleva ostaja ei osta sitä tiikerinuoliaista 40-litraiseen vaikka myyjä ehdottaisi, eikä osaava myyjä myy vaikka ostaja olisi kuullut että se on nätti ja kätevä kala hoitamaan kotilo-ongelman. Jos molemmat ovat osaavia, ei asia luonnollisestikaan tule kummallakaan edes mieleen. Ongelmia syntyy kun kumpikin osapuoli on tietämättömiä/välinpitämättömiä.

Niin, kaikenlaisia asioita pitäisi mutta me emme elä täydellisessä maailmassa! Vastuu tekemisistään pitää kantaa itse, ei sysätä sitä jonnekin muualle. Sokealla luottamuksella päätyy ennen pitkää vaikeuksiin.

Jos paikkakunnalla on useampi liike joista akvaariotarvikkeita ja -kaloja löytyy, kuluttajan sopii myös äänestää jaloillaan. Jos yhdestä saa asiantuntevaa palvelua ja terveitä kaloja, ne kysymykset ja kalanostot kannattaa kohdistaa sinne, vaikka hieman kalliimpaa olisikin. Kalliimmaksi ne virheet usein tulevat, pitemmän päälle. Ja jos ei tykkää jonkun kaupan "höpöpuheista" eli vaikka sen tiikerinuoliaisen myymisestä kotilonsyöjäksi pikkualtaaseen, ne tarvikkeetkin voi ostaa siitä osaavasta liikkeestä, jopa vähän kalliimmalla. Muuten käy kohta niin että se kunnon liike on konkurssissa kun iso "sekatavaralemmikkiliike" voi hintakilpailulla vetää asiakkaat.

Apteekeista puheen ollen, on minulle apteekistakin myyty väärä tuote kun kerroin mihin tarpeeseen se olisi tullut. Eli apteekin ostoksistakin pitää lukea se käyttöohje itse, ettei käy hassusti. Erehdyksiä sattuu jopa niille osaaville ja huolellisille ammattilaisille, joskin vähemmän kuin osaamattomille ja huolimattomille. ;)
Järjenkäyttö on sallittua ja joskus jopa suotavaa.
arto_m
Junior Member
Junior Member
Viestit: 128
Liittynyt: 12:59, 23.06.2004
Paikkakunta: Imatra

Viesti Kirjoittaja arto_m »

sakestil kirjoitti:Jos paikkakunnalla on useampi liike joista akvaariotarvikkeita ja -kaloja löytyy, kuluttajan sopii myös äänestää jaloillaan. Jos yhdestä saa asiantuntevaa palvelua ja terveitä kaloja, ne kysymykset ja kalanostot kannattaa kohdistaa sinne, vaikka hieman kalliimpaa olisikin.
Aamen! Ihmiset valittavat, kun myyjät eivät tiedä mitään. Sitten, kun paikkakunnalle avataan asiantunteva liike, valitetaan sen hinnoista ja jatketaan edelleen käymistä vanhoissa, mutta huonoissa, liikkeissä. Minä olen huomannut, että palvelusta kannattaa maksaa. Ja aion maksaa siitä jatkossakin. Se on syy, miksi mielelläni ostan paikallisesta liikkeestä, vaikka netistä saisikin tilaamalla halvemmalla.
Tallulah
Senior Member
Senior Member
Viestit: 637
Liittynyt: 14:59, 01.07.2005
Akvaarioseurat: Akvaarioharrastajien nettiseura
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja Tallulah »

sakestil kirjoitti:Jos edes jompikumpi näistä osaamisista on aina ostotilanteessa paikallaan, ei voi mennä kovin pahasti metsään, koska asioista perillä oleva ostaja ei osta sitä tiikerinuoliaista 40-litraiseen vaikka myyjä ehdottaisi, eikä osaava myyjä myy vaikka ostaja olisi kuullut että se on nätti ja kätevä kala hoitamaan kotilo-ongelman. Jos molemmat ovat osaavia, ei asia luonnollisestikaan tule kummallakaan edes mieleen. Ongelmia syntyy kun kumpikin osapuoli on tietämättömiä/välinpitämättömiä.
Tuota noin... Miten aloittelija voi olla osaava? :roll: Kysehän oli nyt siitä, että aloittelijan pitäisi pystyä luottamaan myyjään, ennen kuin saa kokemuksen kautta tietotaitoa. Toki on tärkeää, että hankkii jonkinlaista pohjatietoutta akvaarioharrastuksesta, mutta kukaan ei ole seppä syntyessään.
400 litraa vettä, 2x saksanpaimennin, 2x jättiläistuhatjalkainen, 1x viljakäärme, mies ja poika
Turkoosi
Member
Member
Viestit: 327
Liittynyt: 18:42, 09.10.2004
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Turkoosi »

Aloittelija voi olla osaava aloittelija, eli ottaa selvää asioista etukäteen ja katsoa mitkä kalat sopivat altaaseen jne. Jos sitten liikkeessä ihastuu johonkin kalaan jonka sopivuudesta ei tiedä, kotona voi tarkistaa kalan tiedot ja päättää sitten, ottaako sen. Näin välttyy monelta murheelta... En minäkään sano, etteikö myyjään pitäisi voida luottaa, mutta ei kannata luottaa sokeasti.

Tämä on nyt vähän tyly mielipide, mutta ei pidä hankkia kaloja ennen kuin tietää mitä hankkii¸ ei vaikka olisi kuinka aloittelija. Nykyään sitä tietoa kuitenkin on tarjolla. Ymmärrettäväähän se on, että jos lukee kolme akvaariokirjaa ja kaikissa kehutaan leväbarbia 60-litraisen akvaarion levänpuhdistajana, siihen jo uskookin, mutta jos nettiä käyttää muutenkin, kyllä pitäisi osata käyttää akvaariojutuissakin.

Niin, en minäkään ole farmaseutti, mutta silti luen lääkkeiden käyttöohjeet läpi ennen kuin niitä käytän. Suosittelen samaa muillekin, koska myös ne farmaseutit ja reseptiä kirjoittavat lääkärit ovat ihmisiä ja siksi erehtyväisiä. Tämä ei siis ole tarkoitettu noiden ammattikuntien mollaamiseksi, vaan se on esimerkki siitä, että noinkin tärkeässä työssä, jossa erehdykset voivat jopa maksaa ihmishenkiä, erehdyksiä silti voi sattua ja sattuukin.
Järjenkäyttö on sallittua ja joskus jopa suotavaa.
marko.markkanen
Member
Member
Viestit: 490
Liittynyt: 20:49, 16.04.2004

Viesti Kirjoittaja marko.markkanen »

sakestil kirjoitti: Ymmärrettäväähän se on, että jos lukee kolme akvaariokirjaa ja kaikissa kehutaan leväbarbia 60-litraisen akvaarion levänpuhdistajana, siihen jo uskookin, mutta jos nettiä käyttää muutenkin, kyllä pitäisi osata käyttää akvaariojutuissakin.


Niin, en minäkään ole farmaseutti, mutta silti luen lääkkeiden käyttöohjeet läpi ennen kuin niitä käytän.
Yleisesti ottaen pidän kyllä painettua tietoa luotettavampana kuin netti/keskustelupalstatietoa. Mistä aloittelija voi tietää, että juuri Aqua-web on se paikka johon on kerääntynyt kaikki erittäin viisaat ja kokeneet harrastajat, jotka ovat aina oikeassa?

Kyllähän sinäkin luet lääkkeiden käyttöohjeet läpi ennen kuin käytät niitä. Miksi et tarkista asiaa netistä? Ehkä joltain keskustelupalstalta löytyy parempaa tietoa lääkkeestä kuin kirjoitetusta paperista. Ajattele sehän voi olla jopa vanhentunutta tietoa.
dsl
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1387
Liittynyt: 11:41, 22.12.2001
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja dsl »

Kati kirjoitti:IMHO, Yanna otti kantaa siihen, kenen on lopullinen vastuu tällaisessa tilanteessa.
Hmm. Taitaa tuotevastuun johdosta olla kyllä kauppiaalla.
hmm. aw on kyllä aika lailla hölmö paikka.
Kati
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1423
Liittynyt: 13:42, 22.01.2002
Paikkakunta: Helsinki; TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kati »

dsl kirjoitti:
Kati kirjoitti:IMHO, Yanna otti kantaa siihen, kenen on lopullinen vastuu tällaisessa tilanteessa.
Hmm. Taitaa tuotevastuun johdosta olla kyllä kauppiaalla.
Joo, mutta se on vain osa sitä vastuuta, kun kyse on elävästä eläimestä. Kyllähän se kauppias mun mielestä saa luvan korvata rahallisen puolen, esim. jos (kun) millisaltaaseen myyjän ohjeilla hankittu kultakala syö ne millikset.

Tässä tapauksessa en osaa sanoa, kenen nuo viulut pitäisi maksaa, kun kysyjällä ei, sikäli kun oikein ymmärsin, ole varmaa tietoa katkojen katoamisen syystä, ja sen nuoliaisen kuolema taas voidaan laittaa huonon hoidon piikkiin.

Omistajan vastuu lemmikkieläimistään on sitten eri juttu, ja siitä Yanna mielestäni kirjoitti.
Turkoosi
Member
Member
Viestit: 327
Liittynyt: 18:42, 09.10.2004
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Turkoosi »

marko.markkanen kirjoitti:Yleisesti ottaen pidän kyllä painettua tietoa luotettavampana kuin netti/keskustelupalstatietoa. Mistä aloittelija voi tietää, että juuri Aqua-web on se paikka johon on kerääntynyt kaikki erittäin viisaat ja kokeneet harrastajat, jotka ovat aina oikeassa?

Kyllähän sinäkin luet lääkkeiden käyttöohjeet läpi ennen kuin käytät niitä. Miksi et tarkista asiaa netistä? Ehkä joltain keskustelupalstalta löytyy parempaa tietoa lääkkeestä kuin kirjoitetusta paperista. Ajattele sehän voi olla jopa vanhentunutta tietoa.
Kuponkiuutisissakin on painettua "tietoa". ;) Omenaviinietikka parantaa kaikki vaivasi... Ja kyllä, jos lääkkeen käyttöohjeen päiväys on vuosien takaa ja on syytä epäillä sen sopivuutta, kyllä googlaisinkin ja katsoisin onko asiallisen oloisilla sivuilla mainittu mitään ongelmia. Vanhoissa lastenhoito-oppaissa saatetaan neuvoa antamaan kaksiviikkoiselle lapselle appelsiinimehua C-vitamiinin saannin turvaamiseksi, tarpeeksi vanhassa lääkärikirjassa luultavasti neuvottaisiin iskemään suonta. Toisaalta kirjan tekijän tuotevastuu ei ole yhtä suuri kuin lääketehtaan vastuu lääkkeestä ja sen käyttöohjeesta.

Ei toki kenenkään tarvitse maagisesti AW:n sivuille osuessaan valaistua siitä, että täältä löytyy kaikki oikea, pyhä ja ajantasainen tieto. Sen sijaan esimerkiksi kalalajin suomenkielisellä ja tieteellisellä nimellä googlatessa löytyy monenlaisia sivuja, ja niitä vertaamalla ja sivun asiallisuutta arvioimalla pääsee pitkälle. Ei pelkällä AW:ssa kysymisellä pärjää, oman järjen käyttö on se jota pitäisi soveltaa joka asiassa. Voihan täälläkin vastata kuka vaan rekisteröitynyt käyttäjä, ne vastaukset pitää arvioida ihan itse.
Järjenkäyttö on sallittua ja joskus jopa suotavaa.
marko.markkanen
Member
Member
Viestit: 490
Liittynyt: 20:49, 16.04.2004

Viesti Kirjoittaja marko.markkanen »

sakestil kirjoitti:Voihan täälläkin vastata kuka vaan rekisteröitynyt käyttäjä, ne vastaukset pitää arvioida ihan itse.
Sen teenkin. Et ole itse tainnut lukea omaa allekirjoitustasi?
meikkis
Starting Member
Starting Member
Viestit: 9
Liittynyt: 22:32, 04.08.2005

Ja keskustelu ei kun jatkuu...

Viesti Kirjoittaja meikkis »

Nuoliaisesta. Koitapa etsiä tietoa nuoliaisesta nimeltä schistura sp nogostigma! Juu ei löydy ei. Sen sijaan löysin kyllä (kuten alkuperäisessä viestissä kerroin) salapoliisityöllä (ja hyvällä netin käytön taidoillani) tietoa siitä mikä nuoliainen oikeasti olikaan kyseessä. Ja vaikka liike väitti että nuoliainen pärjää missä vain jne. Selvisi että joo pärjää kyllä mutta ei katkojen kanssa!!

Huonoon hoitokommenttiisi en ota kantaa. Parhaani yritin. Se että jouduin sen illalla siirtämään pienempään altaaseen = purkkiin odottamaan aamua jolloin veljeni toisi oman vara-altaansa minulle lainaan oli toki ikävää. Mutta aloittelijana en voinut tässä tilanteessa kuin luottaa alan liikkeen neuvoon että nuoliainen selviää kyllä altaassa parikin päivää ihan hyvin. Se että tämä päätti kuolla sinä yönä - oli ikävää mutta parhaani tein- Näin väitän.


Levänuoliaiskysymykseen ja myyjän vastuuseen en jaksa enää ottaa kantaa sen pidemmin. Varma aon että täällä AW:lla pyörii jos jonkinlaista neuvojaa ja besserwisseriä joten jos tältä haluaa faktatietoa löytää - pitää siinäkin OSATA pitää melkoiset suodattimet päällä lukiessaan ohjeita täältä. Jotkut ovat todella fanaattisia asiaoissaan, toiset taas eivät - mikäs sitten on se keskitie - sekin kait on sitten ihan vaan lukijan vastuulla.


Ainakin tästä selkkauksesta opin yhden asian. Että AW:lta ei kannata kysyä niitä ns. tyhmiä aloittelijan kysymyksiä - eikä alan liikkeeseenkään kannata luottaa - painettu sanakin on vähän niin ja näin. Että tältä pohjalta sitä lähdetään etiäpäin ;-)

Onneksi (!) täällä on jo valmiiksi miljuuna tyhmää kysymystä ja niihin yhtä monta nuivaa vastausta. ts. toiset "tyhmät aloittelijat" ovat onneksi tehneet pohjatyön jo valmiiksi.

Olen tässä miettinyt, että tämä KESKUSTELUpalstahan tekee itse itsensä tarpeettomaksi. Jos kaikkeen on olemassa jo vastaus (kunhan vaan tarpeeksi hakee) niin mistä täällä enää sitten jatkossa keskustellaan...

Kalojen oikeuksista varmaankin. Ja harrastajien älykkyysosamäärästä.

Gotta go!

-meikkis-
Adrianna
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6704
Liittynyt: 01:32, 06.06.2004
Akvaarioseurat: LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Karhula (Kotka)
Viesti:

Re: Ja keskustelu ei kun jatkuu...

Viesti Kirjoittaja Adrianna »

meikkis kirjoitti:Varma aon että täällä AW:lla pyörii jos jonkinlaista neuvojaa ja besserwisseriä
Ai nyt me ollaan kaikki besserwissereitä ja "jos jonkinlaisia" vai? [;)]

Tuskin tällä palstalla olisi näin montaa käyttäjää jos tämä sellainen kidutuskammio on, kuten monet jaksavat toitottaa. Se on varmaa että täällä karsitaan turha päänaukominen ja muu myös aloittelijoilta, itsekkin tipuin alusa kovaa ja korkealta norsunluutornistani :mrgreen: ...Jos asenne on se, että toisen mielipide (siis Yannan ensimmäinen viesti) on besserwissweräistä pätemistä, niin ehkä kannattaisi avata omat taajuudet vastaanottamaan monenlaista mielipidettä, myös kritiikkiä? Omat haavat kannattaa nuolla ihan itse, säälittelyä ja yhteistä "kylläpä sulle on oltu ilkeitä"-henkeä ei täältä löydy.

Tämä(kin) on taas niin turhaa jankkaamista, että...

Oletko nyt siis käynyt siinä akvaarioliikkeessä puhumassa tästä kalakatastrofista? Mikä heidän vastauksensa oli?
1-2-3 sydäntä särkyy , vielä löytyy se joka ehjänä säilyy
ehdin myöhemmin viettää aamuni jonkun kylkiluuhun kasvaneena.
Kun herään laivat on lähteneet, kortti kuivuu ja junia ei mee.
Laiturilta tuuli vie pois nekin jotka ei kelvanneet
meikkis
Starting Member
Starting Member
Viestit: 9
Liittynyt: 22:32, 04.08.2005

Re: Ja keskustelu ei kun jatkuu...

Viesti Kirjoittaja meikkis »

Adrianna kirjoitti:Ai nyt me ollaan kaikki besserwissereitä ja "jos jonkinlaisia" vai? [;)]
No höh! Sanoinko kaikki?! Luetun ymmärtäminen. Toistan: en maininnut kertaakaan sanaa kaikki tai varsinkaan siten että olisin tarkoittanut että kaikki täällä. Älä tulkitse tahallisesti kirjoituksiani väärin, jooko. Sanoin että varmaa on että täällä pyörii jos jonkinlaista besserwisseriä jne. Ja varmaahan se on. Ei sen enempää eikä vähempää.

Missä niitä nyt ei pyörisi....
Yanna
Senior Member
Senior Member
Viestit: 618
Liittynyt: 00:24, 21.06.2001
Paikkakunta: Sipoo, Keravan kupeessa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Yanna »

Meikkis kirjoitti:Ainakin tästä selkkauksesta opin yhden asian. Että AW:lta ei kannata kysyä niitä ns. tyhmiä aloittelijan kysymyksiä - eikä alan liikkeeseenkään kannata luottaa - painettu sanakin on vähän niin ja näin. Että tältä pohjalta sitä lähdetään etiäpäin
AW:ssä kannattaa kysyä ns. tyhmiä aloittelijan kysymyksiä. Niihin saa hyviä vastauksia.
Sen sijaan jos aloittaa ongelmien ratkaisemisen siitä että tehtyään kasan virheitä itse, syyttelee liikkeitä ja muita harrastajia (AW:lta kysyttäessä toiset harrastajat vastaa, AW ei ole henkilö) kieltäen oman vastuunsa tilanteesta kokonaan, saa harvemmin toivomaansa vastausta.


Yanna
meikkis
Starting Member
Starting Member
Viestit: 9
Liittynyt: 22:32, 04.08.2005

Viesti Kirjoittaja meikkis »

Parempi (aloittelijan) sanoa kaikkeen että juu, juu näin on. Ettei nalli napsahda (tai vaikka neste nouse vahingossa päähän = luuleeko toi olevansa meitä parempi, sehän on vaan aloittellija).

Kiitos avusta ja tiedoista..

ystävällisesti,
-meikkis-
Yanna kirjoitti:
Meikkis kirjoitti:Ainakin tästä selkkauksesta opin yhden asian. Että AW:lta ei kannata kysyä niitä ns. tyhmiä aloittelijan kysymyksiä - eikä alan liikkeeseenkään kannata luottaa - painettu sanakin on vähän niin ja näin. Että tältä pohjalta sitä lähdetään etiäpäin
AW:ssä kannattaa kysyä ns. tyhmiä aloittelijan kysymyksiä. Niihin saa hyviä vastauksia.
Sen sijaan jos aloittaa ongelmien ratkaisemisen siitä että tehtyään kasan virheitä itse, syyttelee liikkeitä ja muita harrastajia (AW:lta kysyttäessä toiset harrastajat vastaa, AW ei ole henkilö) kieltäen oman vastuunsa tilanteesta kokonaan, saa harvemmin toivomaansa vastausta.


Yanna
tellie
Senior Member
Senior Member
Viestit: 569
Liittynyt: 20:12, 11.01.2005
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja tellie »

Yanna kirjoitti:AW:ssä kannattaa kysyä ns. tyhmiä aloittelijan kysymyksiä. Niihin saa hyviä vastauksia.
Tai luultavasti yleispäteistä asioista linkin JarviJ:n sivuille [;)] Vaikka ei silti, eipä siinä mitään vikaa ole. Turha mennä kirjoittamaan asiaa uudestaan, kun se jo jossain on aika pureskellussa ja ymmärrettävässä muodossa - saattaa vain laiskempaa henkilöä vähän närästää kun joutuu lukemaan enemmän kuin 20 riviä [;)]

Muistelenko muuten ihan väärin, että vanhoissa akvaariokirjoissa neuvottaisiin luottamaan myyjän sanaan ja kysymään häneltä kun jokin on ongelmana? Niitä kirjoja minäkin nimittäin tavasin ei-niin-kauan-sitten ja yritin niiden mukaan toimia ja kysellä myyjiltä. Ja metsäänhän siinä mentiin, vaikkakin onneksi selvisin pienillä rahallisilla menetyksillä ja ilman kalakuolemia tai muita kriisejä.
Kissan nimi on Naunau, koiran Hauhau, kalan Pulpul, Tippi tai Sergei.
Kati
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1423
Liittynyt: 13:42, 22.01.2002
Paikkakunta: Helsinki; TAS
Viesti:

Re: Ja keskustelu ei kun jatkuu...

Viesti Kirjoittaja Kati »

meikkis kirjoitti:Nuoliaisesta. Koitapa etsiä tietoa nuoliaisesta nimeltä schistura sp nogostigma! Juu ei löydy ei. Sen sijaan löysin kyllä (kuten alkuperäisessä viestissä kerroin) salapoliisityöllä (ja hyvällä netin käytön taidoillani) tietoa siitä mikä nuoliainen oikeasti olikaan kyseessä. Ja vaikka liike väitti että nuoliainen pärjää missä vain jne. Selvisi että joo pärjää kyllä mutta ei katkojen kanssa!!
Tämä on ilmeisesti mulle?

Minusta eläimen hankkijan on syytä selvittää etukäteen, mitä on hankkimassa juuri siitä syystä, ettei näin kävisi. Vastuu siitä eläimestä kun siirtyy ostohetkellä ostajalle.

Varsinkin, jos vastaan tulee kala, josta ei löydy tietoa tai jota myyjä sanoo uudeksi lajiksi, en ihan ensimmäiseksi kaappaisi sellaista heräteostoksena, varsinkaan seura-akvaarioon. Kyllä niitä harrastuksen piirissä tunnettujakin lajeja piisaa. Pahoittelen jälkiviisautta, mutta et kysynyt etukäteen.
Huonoon hoitokommenttiisi en ota kantaa. Parhaani yritin. Se että jouduin sen illalla siirtämään pienempään altaaseen = purkkiin odottamaan aamua jolloin veljeni toisi oman vara-altaansa minulle lainaan oli toki ikävää. Mutta aloittelijana en voinut tässä tilanteessa kuin luottaa alan liikkeen neuvoon että nuoliainen selviää kyllä altaassa parikin päivää ihan hyvin. Se että tämä päätti kuolla sinä yönä - oli ikävää mutta parhaani tein- Näin väitän.
Totesin vain, etten osaa sanoa, miten tuotevastuu nähdään tällaisessa tilanteeseessa tuon nuoliaisen osalta. Kannattaa mennä ko. liikkeeseen neuvottelemaan.
vemkki
Junior Member
Junior Member
Viestit: 153
Liittynyt: 07:10, 29.12.2001
Paikkakunta: Espoo

Re: Ja keskustelu ei kun jatkuu...

Viesti Kirjoittaja vemkki »

meikkis kirjoitti: Ainakin tästä selkkauksesta opin yhden asian. Että AW:lta ei kannata kysyä niitä ns. tyhmiä aloittelijan kysymyksiä - eikä alan liikkeeseenkään kannata luottaa - painettu sanakin on vähän niin ja näin. Että tältä pohjalta sitä lähdetään etiäpäin ;-)
Aloittelevalla akvaristilla ei mielestäni ole tällä hetkellä helppoa. Tuntuu että ainakin Suomessa harrastus on jonkinmoisessa murrosvaiheessa, kun tietämys kalojen todellisista tarpeista ja akvaarion hoidosta kehittyy vauhdilla. Kirjat laahaavat hitaasti perässä, ja kokonaan suomalaista akvaariokirjaa ei juuri kannata tehdä pienen kielialueen takia. Siksi aloittelijan on vaikea saada tiivistä ajan tasalla olevaa tietoa. Kaikkea kun ei osaa kysyä. Kauppiaat myyvät koiranruokapakettien ohella kaloja, tietävät niistä sitten jotain tai eivät.

AW:ssa on se hyvä puoli, että täällä voi kysyä kaikenlaista ennen kuin rupeaa sähläämään, jos oma tietämys ei ole kovin korkealla tasolla. Sinä kysyit neuvoja ja niitä sait, vaikka neuvot eivät olleetkaan sellaisia kuin ehkä toivoit. Perusasioista oli kuitenkin kyse, ja ensi kerralla uusia kaloja hankkiessasi todennäköisesti osaat etsiä tietoja ennen hankintaa, etkä luota vain myyjän sanaan. Tämä tietenkin hankaloittaa heräteostoksia, jotka olisivat niitä hauskimpia...
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Olen pyrkinyt sivuillani korvaamaan melkoisen suomenkielisen akvaariokirjan. Sek käyttö ratkaisee miten paljon sitä laajennan ja mihin suuntaan. [;)]
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
Mika
Monnimies
Monnimies
Viestit: 1730
Liittynyt: 20:40, 22.12.2001
Paikkakunta: Hellsinki rock city

Viesti Kirjoittaja Mika »

Aloittelevalla akvaristilla ei mielestäni ole tällä hetkellä helppoa. Tuntuu että ainakin Suomessa harrastus on jonkinmoisessa murrosvaiheessa, kun tietämys kalojen todellisista tarpeista ja akvaarion hoidosta kehittyy vauhdilla. Kirjat laahaavat hitaasti perässä, ja kokonaan suomalaista akvaariokirjaa ei juuri kannata tehdä pienen kielialueen takia. Siksi aloittelijan on vaikea saada tiivistä ajan tasalla olevaa tietoa.
Murrosvaihe on menossa mielestäni siinä ettei uudet ja suurin osa harrastajista viitsi lukea ollenkaan akvaariokirjoja ja hankkia niitä. Ihmisistä on tullut laiskoja tiedon hankkimisen suhteen.Ajatellaan että internet riittää. Foorumeillakaan ei jakseta lukea perus FAQ:ja tai pitkiä vastauksia.Harva osaa perustella asioita muuten kuin mutuina. Muistan alkuaikoina johonkin vastattuani kommentti oli "varmaan vastauksesi oli hyvä,mutta en jaksanut lukea sitä kokonaan, mutta edelleen mielestäni..." Suositan edelleen kirjojen hankkimista ja erilaisten akvaariolehtien seuraamista.Nykyaikana pitäisi kielitaitoa ainakin olla 20 vuoden takaiseen verrattuna enemmän.
Lay down your soul to the gods rock `n' roll
VilleJ
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4745
Liittynyt: 19:55, 17.02.2002
Paikkakunta: hki

Viesti Kirjoittaja VilleJ »

Mari kirjoitti:Yanna on aivan oikeassa ja vastasi mielestäni erittäin asiallisesti.
Olen kyllä kanssasi samaa mieltä siitä että akvaarioliikkeiden myyjiin pitäisi voida luottaa, mutta kun usiempiin ei valitettavasti voi.
Ei mitään eläintä voi ostaa vain myyjän neuvoja kuuntelemalla. Ethän ostaisi koiraakaan siten.
Ja jos saa neuvoja jotka eivät miellytä, ei ole asiallista hyökätä neuvojan kimppuun. Se ei ole erityisen rakentavaa.
Paitsi... Kun mennään suutarille, niin ollaan tietoisia, että suutari osaa korjata kenkäsi, tehdä vyöhösi reiät etc. Kun menet parturiin niin ei tartte pelätä, että hölmö parturi leikkaisi sormesi.

Vähän sama juttu, kun mennään akvaarioliikkeeseen, kyllä myyjän pitää osata neuvoa asiakasta. On tietysti hienoa, että asioita voi itsekin selvittää, mutta akvaarioliike ei ole mikään marketti, josta haetaan päivittäistavaroita ja myyjä vain hakkaa konetta ja laskuttaa asiakasta.

Olen sitä mieltä, että eläinliikkeissä työskentelevien henkilöiden pitäisi läpäistä alkeisiin kuuluvat testit, ennen kuin saavat toimia työssänsä.

Sitä paitsi, vaikka netti on meillä käytössä - se ei ole kaikilla käytössä ja kaikki eivät edes tiedä akvaarioaiheisista forumeista tai nettisivuista. Eli kyllä vastuu on myyjällä neuvoa asiakasta! Sitä vartenhan sitä kysytään..
ParratonMonni
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1579
Liittynyt: 13:56, 03.04.2005
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja ParratonMonni »

VilleJ kirjoitti:Vähän sama juttu, kun mennään akvaarioliikkeeseen, kyllä myyjän pitää osata neuvoa asiakasta. On tietysti hienoa, että asioita voi itsekin selvittää, mutta akvaarioliike ei ole mikään marketti, josta haetaan päivittäistavaroita ja myyjä vain hakkaa konetta ja laskuttaa asiakasta.

Olen sitä mieltä, että eläinliikkeissä työskentelevien henkilöiden pitäisi läpäistä alkeisiin kuuluvat testit, ennen kuin saavat toimia työssänsä.
Niin pitäisi. Ja Vieremällä pitäisi olla alko, entistä miestä lainatakseni...

Ehkä jonkun rajusti akvaarioliikkeitä arvostelevan palstalaisen pitäisi perustaa SE liike, joka toimii kuin unelma.

Mites sitten vastattaisiin, kun ne kalat kuolivatkin, vaikka pidettiin juuri niinkuin neuvottiin... Aijaa, veteen ei olisi saanutkaan kaataa viinaa, no unelma-akvaariokauppiaan olisi pitänyt
se kyllä kertoa!!!

Yanna vastasi ihan ystävällisesti, reaktio siihen oli aika... no joo.

Itsekin olen tuosta akvaarioliikkeiden tietämättömyydestä saanut kärsiä, mutta en kärsi enää. Tietoa saa se, ken sitä haluaa. Tällä palstalla on kaikkein tyhmimpiinkin kysymyksiini tullut vastaus. Aina. Mielipiteitä tietty on monia ("voiko taistista pitää neonien kanssa jne") mutta omaa aivoa saanee käyttää sen verran, että saaduista vastauksista osaa päätellä jotain, ja soveltaa sitä sitten itselleen sopivasti. Jos kaiken pitäisi olla idioottivarmaa ja yksiselitteistä, suosittelen lämpimästi muoviakvaariota muovikaloineen, mukaan saa kivan pimpelipompeli äänenkin.
kirre68
Senior Member
Senior Member
Viestit: 510
Liittynyt: 18:56, 21.11.2004
Paikkakunta: Pori

Viesti Kirjoittaja kirre68 »

Uskomaton keskustelu 8O VilleJ kiteytti ihan nappiin. Miksi me akvaarioharrastajat annamme täällä aw:ssa oikein luvan siihen, että akvaarioliikkeissä voi olla ihan millaista henkilökuntaa tahansa (hiukan kärjistäen, mutta silti)? Pelkääkö joku aw:n tulevan tarpeettomaksi, jos akvaario/lemmikkieläinliikkeisiin saataisiin ammattitaitoinen henkilökunta? 8O 8O

Siis juuri sellaisia unelmaliikkeitä kaikkien liikkeiden pitää olla, ei pitäisi. Ja ketkä muut sitä voivat vaatia kuin me harrastajat? VilleJ:tä lainatakseni, en varmana mene kampaajalle, jolle minun pitää neuvoa, mitä permanenttiainetta hiuksiini pitää laittaa tai miten väriaineet sekoitetaan keskenään. Tuskin menee kukaan muukaan.
*Mokien kautta oppii, valitettavasti*
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleistä keskustelua (akvaario)”