Nokkosten "perkaaminen"
Valvoja: Moderaattorit
-
- Advanced Member
- Viestit: 1216
- Liittynyt: 20:12, 12.06.2005
- Akvaarioseurat: HAS
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Turku
Nokkosten "perkaaminen"
Eli siis miten tapahtuu? Kun Tuolla pussissa on nyt aikas paljon noita nokkosia, ja nyt pitäis sehet ottaa yrti pahastaa tai kuivattaa? Miten siis onnistuu? KIIRUS!
-
- Member
- Viestit: 456
- Liittynyt: 20:19, 09.05.2004
- Sukupuoli: Nainen
- Paikkakunta: Paimio
Muffe kirjoitti:nyt pitäis sehet ottaa yrti pahastaa
![Confused :?](./images/smilies/icon_confused.gif)
Ryöppäys:
Hanskat käteen ja riipimään lehdet irti. Sitten ryöppäys. Toinen vaihtoehto on ryöpätä ihan sellaisenaan ja lopuksi hoitaa sauvasekoittimella kaikki mössöksi (tilkka vettä auttaa.)
Ensiksi tietysti huuhtelu ja muu roskien poisto. Ryöppäys on siis tilkka (parisen senttiä/riippuu nokkosten määrästä, kasvien ei tarvitse peittyä, voit avittaa hieman kääntelemällä nokkosia kiehuttamisen aikana) vettä kattilaan ja minuutin verran kasvisten kiehuttamista, jonka jälkeen huuhtelu. Käyttö sitten ryöppäyksen jälkeen oman mielen mukaan, esim pakastus. Litteät asiat pakastuvat nopeammin kuin paksut, vinkiksi vain.
Kuivaus:
Riipiminen ehdottomasti (sillä oksat ovat kovia ja ikäviä), jonka jälkeen levität lehdet ohueksi kerrokseksi jonkin paperin päälle esim. uunipellille, ja annat olla sopivassa, lämpimähkössä paikassa. Lehtiä ei kannata huuhdella, eli kastella ylimääräsesti, roskien poisto riittää. Itse en uunia lämmittäisi tähän tarkoitukseen, mutta jälkilämmöt voi hyödyntää. Sitten säilöntä kokonaisina lehtinä ja käyttötarkoituksen mukaan joko liotus tai murustelu ruokaan.
Tulikohan kaikki tarvittava tieto...?
-
- Member
- Viestit: 428
- Liittynyt: 23:42, 21.10.2004
- Paikkakunta: Lappeenranta
Jos uuniin laitat edes jälkilämmölle, ei lämpötila saa missään nimessä ylittää 37 astetta. Kuivaaminenkin tapahtuu helpoimmin kun laitat nokkoset roikkumaan katonrajaan varsista pieniin nippuihin ja riivit lehdet vasta kuivana. Huuhtomista ennen kuivatusta ei suositella, sillä se liottaa nokkosesta ((samoin kuin muista kasveista)) hyviä aineita ((vitamiineja, hivenaineita yms muita lukemattomia aineita mitä niissä on)) ja kasvi 'laimenee'.
Yrittäkää ymmärtää yli-innokkuutta, jotkut meistä elävät hukattuja vuosiaan.
-
- Member
- Viestit: 456
- Liittynyt: 20:19, 09.05.2004
- Sukupuoli: Nainen
- Paikkakunta: Paimio
Hyviä pointteja tuossa.
Itse riivin lehdet tuoreeltaan, sillä kuivattujen kasvien riipimisessä minulla käy niin, että helposti kasvit pölisevät ja sitä tiivistä "supernokkosta" meneekin hukkaan yllättävän paljon, tuoreena ei niinkään. Ja sitten, jos ei ripusta kuivumaan vaan kuivaa tasolla, niin pöyhiminen auttaa. Kuivattujen lehtien säilöminen sitten tiiviissä purkissa.
Tuosta ravinteiden hukkaan joutumisesta tuli myös vielä mieleen, että ei kannata ryöpätessä "varmuuden vuoksi" keittää yhtään ylimääräistä, vaan vain sen verran, että kasvit tulevat oikein tosi vihreiksi ja selvästi ovat "keittyneet". Kuivatessa ravinteet ymmärtääkseni säilyvät kuitenkin paremmin. Tuosta pakastuksesta tai purkissa säilyttämisestä en sitten tiedä.
Itse riivin lehdet tuoreeltaan, sillä kuivattujen kasvien riipimisessä minulla käy niin, että helposti kasvit pölisevät ja sitä tiivistä "supernokkosta" meneekin hukkaan yllättävän paljon, tuoreena ei niinkään. Ja sitten, jos ei ripusta kuivumaan vaan kuivaa tasolla, niin pöyhiminen auttaa. Kuivattujen lehtien säilöminen sitten tiiviissä purkissa.
Tuosta ravinteiden hukkaan joutumisesta tuli myös vielä mieleen, että ei kannata ryöpätessä "varmuuden vuoksi" keittää yhtään ylimääräistä, vaan vain sen verran, että kasvit tulevat oikein tosi vihreiksi ja selvästi ovat "keittyneet". Kuivatessa ravinteet ymmärtääkseni säilyvät kuitenkin paremmin. Tuosta pakastuksesta tai purkissa säilyttämisestä en sitten tiedä.
-
- Member
- Viestit: 428
- Liittynyt: 23:42, 21.10.2004
- Paikkakunta: Lappeenranta
-
- Member
- Viestit: 428
- Liittynyt: 23:42, 21.10.2004
- Paikkakunta: Lappeenranta
Nopea kuivaaminen säilyttää hyvin kasvin ainesosat, mutta siinä on varottava sitä liikaa kuumuutta, yli 40astetta tuhoaa kasvista entsyymit.
Eteeriset öljyt, eli haihtuvat öljyt haihtuvat kuivattaessa. Haihtuvat öljyt ovat usein kymmenien yhdisteiden seoksia ja nimensä mukaisesti haihtuvat. Ei tietenkään kaikki, mutta paljon.
Nokkosesta muuten sanoo miun uus kirja ((Luonnon lääkeyrtit, Sinikka Piippo, Tammi)) että nokkonen pitäisi ryöpätä ennen pakastamista nitraattejen takia ((joita nokkonen on erittäin herkkä keräämään itseensä)) ja sen voi tehdä kastamalla puoleksi minuutiksi 10-prosenttiseen suolaveteen.
Eteeriset öljyt, eli haihtuvat öljyt haihtuvat kuivattaessa. Haihtuvat öljyt ovat usein kymmenien yhdisteiden seoksia ja nimensä mukaisesti haihtuvat. Ei tietenkään kaikki, mutta paljon.
Nokkosesta muuten sanoo miun uus kirja ((Luonnon lääkeyrtit, Sinikka Piippo, Tammi)) että nokkonen pitäisi ryöpätä ennen pakastamista nitraattejen takia ((joita nokkonen on erittäin herkkä keräämään itseensä)) ja sen voi tehdä kastamalla puoleksi minuutiksi 10-prosenttiseen suolaveteen.
Yrittäkää ymmärtää yli-innokkuutta, jotkut meistä elävät hukattuja vuosiaan.
-
- Member
- Viestit: 456
- Liittynyt: 20:19, 09.05.2004
- Sukupuoli: Nainen
- Paikkakunta: Paimio
Niin, meinasinkin juuri että kuivaaminen säilyttää ravinteet paremmin kuin ryöppääminen (keittäminen), mutta en edelleenkään ole varma säilyvyydestä pakastin vs. tiivis purkki.
Tuosta suolaveteen kastamisesta en ole kuullutkaan. Tarkoittaako se siis kiehuvaa suolavettä? Eli siis joko perinteinen ryöppäys pelkässä vedessä n. minuutti (tai jotakin, teen sen aina tuntumalla) tai sitten ryöppäys kiehuvassa suolavedessä puoli minuuttia. Mikä on ratkaiseva ero? Vai eikö suolavettä keitetä?
Noiden nitraattien takia nokkosta ei kai kovin runsaasti saisi syödäkään. Aika usein nokkoset kasvavatkin vanhojen navettojen takana tai muilla erittäin nitraattipitoisilla mailla, mutta tietysti keräämispaikka kannattaa valita parhaaksi katsomallaan tavalla.
Tietääkö joku mitä se polttava aine nokkosessa on?
Tuosta suolaveteen kastamisesta en ole kuullutkaan. Tarkoittaako se siis kiehuvaa suolavettä? Eli siis joko perinteinen ryöppäys pelkässä vedessä n. minuutti (tai jotakin, teen sen aina tuntumalla) tai sitten ryöppäys kiehuvassa suolavedessä puoli minuuttia. Mikä on ratkaiseva ero? Vai eikö suolavettä keitetä?
Noiden nitraattien takia nokkosta ei kai kovin runsaasti saisi syödäkään. Aika usein nokkoset kasvavatkin vanhojen navettojen takana tai muilla erittäin nitraattipitoisilla mailla, mutta tietysti keräämispaikka kannattaa valita parhaaksi katsomallaan tavalla.
Tietääkö joku mitä se polttava aine nokkosessa on?
Aikani kun haahuilin googlettamassa, niin löytyihän siitä jotain..jossuliini kirjoitti: Tietääkö joku mitä se polttava aine nokkosessa on?
The stinging sensation of the leaf hairs is caused by several plant chemicals including formic acid, histamine, serotonin, and choline.
Lähteenä: http://www.rain-tree.com/nettles.htm
-
- Member
- Viestit: 428
- Liittynyt: 23:42, 21.10.2004
- Paikkakunta: Lappeenranta
-
- Member
- Viestit: 456
- Liittynyt: 20:19, 09.05.2004
- Sukupuoli: Nainen
- Paikkakunta: Paimio
-
- Member
- Viestit: 428
- Liittynyt: 23:42, 21.10.2004
- Paikkakunta: Lappeenranta
Ei, vaan lehdet nimenomaan polttavat, varsien karvoissa ei ole poltinkarvoja. ((hölmösti sanottu, mutta olkoon)) Luulisin, että se suolavesijuttu tarkoitti nimenomaan kylmässä suolavedessä. Ainakaan tuossa ei mainita suolavedessä keittämistä, ja puoli minuuttia kuullostaa aika pitkältä..
Yrittäkää ymmärtää yli-innokkuutta, jotkut meistä elävät hukattuja vuosiaan.
-
- Member
- Viestit: 456
- Liittynyt: 20:19, 09.05.2004
- Sukupuoli: Nainen
- Paikkakunta: Paimio
Niin, kerää vain latvoja ja nuoria lehtiä, kyllä niitä riittää koko kesän.
Kiitos SonjaSelena, se "ryöppääminen" -sana hämäsi siinä sun kolmannessa viestissä, kun yhdistän itse sen keittämiseen. Mutta puolen minuutin liotus suolavedessä siis, siinä luulisi "hyvien aineiden" säilyvän paremmin kuin ryöpätessä. Hyvä vinkki. Suolapitoisuus liotetussa nokkosessa on taas toinen juttu.
Kai sitä kuivattua nokkosta voi käyttää vaikka räkmixin tai kotilokeksien seassa tai muussa kotiruuassa mitä kaloille antaa, ja miksei sitä voisi sellaisenaankin tarjota mutta se on kyllä sitten tosi vitamiini-, nitraatti-, ja rautapitoista tuoreeltaan. Itse antaisin melko varovasti.
Kiitos SonjaSelena, se "ryöppääminen" -sana hämäsi siinä sun kolmannessa viestissä, kun yhdistän itse sen keittämiseen. Mutta puolen minuutin liotus suolavedessä siis, siinä luulisi "hyvien aineiden" säilyvän paremmin kuin ryöpätessä. Hyvä vinkki. Suolapitoisuus liotetussa nokkosessa on taas toinen juttu.
Kai sitä kuivattua nokkosta voi käyttää vaikka räkmixin tai kotilokeksien seassa tai muussa kotiruuassa mitä kaloille antaa, ja miksei sitä voisi sellaisenaankin tarjota mutta se on kyllä sitten tosi vitamiini-, nitraatti-, ja rautapitoista tuoreeltaan. Itse antaisin melko varovasti.