Hiilidioksidipullon sijoituksesta ja käytöstä

Valaisimet, suodattimet, lämmittimet ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Ta-Ta
Starting Member
Starting Member
Viestit: 26
Liittynyt: 16:21, 09.11.2004

Hiilidioksidipullon sijoituksesta ja käytöstä

Viesti Kirjoittaja Ta-Ta »

Hep,

-Minä ainakin haluaisin piilottaa ruman sammuttimeni akvaarion jalustaan, mutta olen antanut itselleni kertoa, että se tulee pitää pystyssä tai tulee nesteet ulos ja kalat kuolee ja whatnot. Ei hyvä.

Tuli tuossa ääneen ihmeteltyä rakenteilla olevaa hiilarisysteemiäni, johon kuuluu 3 kg:n sammutinpullo nousuputkella, Kayserin paineenalennin, neulaventtiili, takaiskuventtiili ja Eheimin co2ntrol pro-anturi/säännöstelyhässäkkä.

Huomasimme, että hitsausporukoilla näytti hiilaripullot pötköttävän milloin mitenkin ilman sen kummempia nestevuotoja. Minulle ainakin tuli mieleen, että eikös juuri siitä ole minua varoitettu, että sitä hiilariputelia ei missään nimessä pidä päästää sellaiseen asentoon, että siitä tulisi nestettä ulos.
Ihmetytti moinen.

Soitin paineenalentimen myyneeseen liikkeeseen, mutta varmaa tietoa ei ollut, joten soitin Woikoskelle Vuohijärvelle (015-7700700), josta kertoivat, että nesteenä pullosta tuleva hiilari jatkaa matkaansa nesteenä letkussakin. Tämä kuitenkin oletuksella, että paine pysyy letkussakin riittävänä. Jos nestettä pääsisi letkuun suurella paineella ja virtausnopeudella, se tulisi nesteenä myös ulos. Paineenalennin ja neulaventtiili tosin estävät kaasun kulkua, joten huolta nestevuodoista tuskin olisi.

Kaveri sitten kertoi, että paineenalennin toimii neulaventtiilin tapaan, jonka neulan ympärillä on läppä jota pidetään paikoillaan kahdella jousella. Kun letkupaine alenee kaasua käytettäessä, antaa toinen jousi periksi ja läppä päästää hieman kaasua ohitseen ja tasaa letkupaineen säädettyyn kohtaan.

Homman pointti on, että jos nestemäistä hiilidioksidia pääsisi paineenalentimeen, se kaasuuntuisi saman tien paineen alentuessa jo paineenalentimen kammiossa, eikä ehtisi nesteenä letkuun asti. Nesteenä pysyäkseen hiilarin tulisi olla korkeassa paineessa tai n. 75 astetta pakkasen puolella, muistaakseni siis.

Eli varsinainen haitta nesteen pääsystä paineenalentimelle asti oli mahdollinen "yskähdys", missä pieni määrä nopeasti kaasuuntuvaa hiilaria pääsisi kaasuna paineenalentimen läpän ohi ennen kuin alentimen jouset ehtisivät sulkea läpän. Tämä voi tapahtua, mikäli paineenalennin on "hidasta" mallia.

Siis testaamaan. En ehtinyt kokeilla hommaa perusteellisesti, mutta pelkällä pullolla ja paineenalentimella en saanut nestettä ulos sitten millään. Käänsin pullon väärin päin ja koestin varovasti -ei tule kuin kaasua. Ravistelin ja heiluttelin putelia, kääntelin ja kaatelin muutaman minuutin ajan eikä kaasuvirta muuttunut miksikään.
Yritän tänä iltana antaa pullon pötköttää maassa ja antaa kaasun virrata tunnin, pari. Saas nähdä kuinka käy..:P

Toistaiseksi näyttää tosin vahvasti siltä, että voisin huoletta asentaa putelini pötköttämään horisontaaliasentoon akvan jalustan sisälle.
Sitähän tässä haettiin. :D

Ja sitten se kysymys: Onko teillä muilla kokemuksia tälläisistä pullojen sijoittelusta "kerettiläisellä" tavalla pitemmältä aikaväliltä?
VilleJ
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4745
Liittynyt: 19:55, 17.02.2002
Paikkakunta: hki

Viesti Kirjoittaja VilleJ »

Miten turvallisuus ja vakuutusasiat, jos jotain sattuu? Kun pullojahan on tarkoitettu pidettäväksi pystyasennossa eikä makuullaan...
Ta-Ta
Starting Member
Starting Member
Viestit: 26
Liittynyt: 16:21, 09.11.2004

Viesti Kirjoittaja Ta-Ta »

Hyvä huomio, täytyy myöntää.

Asia kannattanee tarkastaa vakuutusyhtiön kanssa; jos olisin vakuutustarkastaja voisin hieman nikotella jos joku sälli tulisi pyytämään rahoja kämppänsä ikkunan uusimiseen kun venttiili petti...

Uteliaisuuteni heräsi kun kaveri mainitsi teollisuudessa käytettävän isoja hiilaripullonippuja/kuutioita, joissa pullot pidetään aina vaakatasossa.
-seuraa omaa MUTUa-
Luulen, että jos pullojen käyttö olisi kiellettyä muutoin kuin pystyssä, olisi konepajalla myös pullojen asento toinen. Oikaiskaa nyt, jos joku tietää paremmin, pliis?

Teknisessä mielessä en usko, että rakenne on missään asennossa sen heikompi tai vahvempi (paine vaikuttaa yhtä suurena kaikkiin seinämiin kaikkialla rakenteessa). Tällöin mieleeni tuleva pahin mahdollinen skenaario olisi juuri tuo pullon venttiilin pamahdus, joka ei sinänsä ole mitenkään riippuvainen pullon asennosta. Yleensä käy huonosti jos pullo pääsee kaatumaan ja vena kolahtaa johonkin reunaan ja murtuu. (Silloin tulee paljon kaasua ulos ja nopeasti. :P ) Kaikillahan on tosin katsastetut pullot joissa on ne venttiilin suojakaulukset paikallaan, eiks jee? (Jos puteli on valmiiksi makuuasennossa niin ei kai se paljon siitä voi kaatua? :D )

Toiseksi pahin olisi mielikuvitukseni mukaan se paineenalentimen yskähdys, joka voisi aiheuttaa hiilarin levittimelle/kontrollerille hengenahdistusta. Varmaan kannattaa jokaisen itse funtsia mahdolliset vauriot jos laitteiston jokin osa pettää ja ennakoida tilanteet, minimoida vahingot jne.

Siis. Sovitaan kotivakuutus kuntoon ja pyydetään vahvistus paperilla ennen vahinkoa. Onko kellään kokemuksia miten vakuutusyhtiö suhtautuu hiilaripulloon kotitaloudessa?
Fin-76
Starting Member
Starting Member
Viestit: 35
Liittynyt: 13:00, 10.03.2005
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Fin-76 »

Miten turvallisuus ja vakuutusasiat, jos jotain sattuu? Kun pullojahan on tarkoitettu pidettäväksi pystyasennossa eikä makuullaan...
Tuota kylläkai hiilidioksidipullo on paineastia siinä missä sukellusilmapullokin. Eräässä AGAn tiedotteessa mainitaan, että hiilidioksidi on pidettävä yli 5.2 barin paineessa, jotta se pysyisi nesteenä.

http://www.aga.fi/international/web/lg/ ... N_C_fi.pdf

Eli näin maalaisjärjettä ajatellen, jos täytät hiilaripullosi esim max 5 barin paineeseen, voit vakuuttua hiilidioksiidin pysyvän kaasuna (kunhan pullon lämpötila ei suuresti nouse), eikä pullon asennolla ole merkitystä käytön suhteen vrt. sukelluspullot. Siispä sanoisin, että paineastia voi hyvinkin olla missä asennossa tahansa, mikäli pullossa on kaasua, mutta...

Paineen alaisten nesteiden tai nesteytettyjen kaasujen kanssa kannattaa hieman perehtyä asiaan enemmän vrt. nestekaasu (Butaani) tai (hitsaajan) asetyleeni sekä hiilidioksidi, jos paine on yli 5.2 bar.

Paikallinen AGA, Woikoski tai muu kaasua myyvä organisaatio varmasti ja mielellään opastaa turvalliseen kaasun käyttöön, turha näitä asioita on täällä vatvoa "joka-alan asiantuntijoiden kanssa" ja saada varmat ja pätevät ohjeet joka asiaan...mutta toki niitäkin löytyy. Muistakaa myös se, että hiilidioksidi suurina määrinä on tukehduttava ilmaa raskaampi kaasu, joten venttiilit kannattaa pitää hyvässä kunnossa.

Järki mukaan!!!
Pasi
Hri-
Junior Member
Junior Member
Viestit: 72
Liittynyt: 07:44, 26.06.2006
Sukupuoli: Mies

Re: Hiilidioksidipullon sijoituksesta ja käytöstä

Viesti Kirjoittaja Hri- »

Onko tälläinen co2-systeemi viisasta sijoittaa makuuhuoneessa olevaan akvaarioon? Jos joku aamu ei satu heräämäänkään :/
Teho
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1164
Liittynyt: 19:21, 27.02.2005
Paikkakunta: Kotka

Re: Hiilidioksidipullon sijoituksesta ja käytöstä

Viesti Kirjoittaja Teho »

Ei ole vielä vuotanut pullo vaikka on ollut useasti kupeellaan. Kissakin sen on kaatanut pari kertaa. :D -Silikoniletku on vain jäätynyt luttuun joten sen olen joutunut aina vaihtaa.
- 88% testanneista naisista vakuuttui Tehosta.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Tekniikka”