Onko pieni akvaario järkevä?

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
- Piia -
Starting Member
Starting Member
Viestit: 5
Liittynyt: 17:59, 08.04.2004
Paikkakunta: Espoo

Onko pieni akvaario järkevä?

Viesti Kirjoittaja - Piia - »

Ajattelin ostaa pienen akvaarion / muutaman kalan ( saan kamulta ), mutta onko siinä järkeä? Se olis sellanen 16 e maksava mitoiltaan ehkä n. 50/30/40cm ( en ole varma ). Olen kuullut paljon juttua, että pienissä on vaikeata pitää vesiarvoja ym. tasapainoisena.

Entä oma mielipeesi?

Tiedättekö muuten mitä välttämättömiä laitteita tarvittaisiin siihen. Kuulemma hapetuslaite ei ole välttämätön, ja voidaan korvata pikkuakvaariossa juomapillillä johon puhalletaan välillä.

Entä lamppu? Kelpaako tavallinen?

Kiitos tosi paljon kaikille vastanneille ja hyvää pääsiäistä!
- Piia
haxa87
Senior Member
Senior Member
Viestit: 610
Liittynyt: 14:05, 04.02.2004
Paikkakunta: vähäkyrö
Viesti:

Viesti Kirjoittaja haxa87 »

Heh täälä ei varmaan kukaan enää puhaltele pillillä akvaarioon [;)] eli suodatin on kätevä miltei välttämätön aloittelijan uudessa akvaariossa. Lämmitin on hyvä olemassa että noin pienen akvaarion lämpötila ei laskisi yhtäkään astetta (mikäli näin käy että lämpötila tippuu paljon on suuri riski että kaikki kalasi kuolevat).

Valaisin. Valaisimena noin pieneen akvaan ei normaalia lamppua koska muistaakseni tuottaa aika paljon lämpöä. Ja vielä vinkkinä lue paljon akvaario kirjallisuutta, että sinun ja sinun lemmikkiesi elämä helpottuu suuresti. [;)]

Ja akvaariohan on sen 60 litraa. [;)]
mysli
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1308
Liittynyt: 15:15, 06.06.2003
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja mysli »

Hapetuslaite ei tosiaankaan ole välttämätön, sillä sen tehtävät hoitaa oikeankokoinen suodatin joka liikuttaa vedenpintaa riittävän tehokkaasti ja edistää kaasujen vaihtumista.

Pieni akvaario antaa vähemmän vaihtoehtoja kalaston valinnalle ja on herkempi aloittelijan pikkuvirheille. Riittävällä määrällä oikeaa ja nykyaikaista tietoa sen voi toki saada toimimaan hyvinkin.

Tarvitset siis:
akvaarion alustaksi vaikka styroksia,
suodattimen,
lämmittimen hieman kalastosta riippuen,
valaisimen (yksi loisteputkikin riittänee)
Vesitestit (ph, kh, no2 ja no3)
Pitkän letkun joka viikkoisiin vedenvaihtoihin
pohjamateriaalin (suosittelen hiekkapuhallushiekkaa rautakaupasta)
kasvit ynnä muun sisutuksen sun muuta pientä sälää

Ja sitten ainakin nämä sivustot
http://www.aquahoito.info/suomi/aloitte ... psytys.php

Ja toki paljon halua oppia uutta sekä kärsivällisyytä. Siitä se lähtee. [;)]
Dixi et animam levavi.
SnowBear*
Senior Member
Senior Member
Viestit: 621
Liittynyt: 22:07, 01.03.2004
Paikkakunta: Porvoo

Viesti Kirjoittaja SnowBear* »

Kyllä pienessä akvaariossa on järkeä, mutta ensi akvaarioksi suosittelisin yli 100 litraista allasta. Itselläni on tuo 40 litrainen ns. ensi akvaariona. Onhan se ihan kiva nyt kun tietää että isompi on tulossa, mutta pieneen aivaarioon ei oikein saa kunnollista kalastoa (ellei ota tyyliin 1 parven jotain tetroja ja piikkareita pohjalle), ja siinä saa olla useammin vettä vaihtamassa kuin isommassa.

60 litraiseen tarvitsisi kalastosta riippuen vaihtaa vettä noin 2 kertaa viikossa. Itse vaihdan 40 litraisestani 2-3 päivän välein mutta se johtuu siitä että minulla on ylikansoitusta.
Pohjan lappoaminen pienessä akvaariossa on paljon vaikeampaa kuin mitä isossa ja muutenkin hiukan hankalempi hoitaa.
jesseM
Junior Member
Junior Member
Viestit: 72
Liittynyt: 16:24, 27.12.2003
Paikkakunta: Asikkala

onko järkeä?

Viesti Kirjoittaja jesseM »

Minun mielestä kannattaa hankkia ekaksi akvaarioksi niin joku 80-100 litraa.Kalavalikoima on suurempi ja isompi akvaario antaa anteeksi paremmin esim.liikaruokinta yms...virheet
Mutta kyllä pienestäkin on iloa.Sen pienen akvaarion hoito kyllä sitten vaikeampaa.
Suosittelisin että ostaisit ainakin nämä seuraavat tavarat akvaarioosi:
suodatin
lämmitin
valaisin
TanTan
Member
Member
Viestit: 308
Liittynyt: 12:33, 05.03.2002
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja TanTan »

Tavallisella valaisimella tarkoitat varmaan jotain pöytälamppua tms, jossa on hehkulamppu? Akvaarion päälle laitettava oikean mittainen loisteputkivalaisin on aina parempi, ei tosiaan lämmitä vettä niin paljon kuin hehkulamppu ja on paremman näköinen.

Ja kun olet saamassa kaverilta muutaman kalan, niin on hyvä ottaa huomioon, että tuo allas on todella pieni ja sinne mahtuva kalamäärä ja -lajisto on rajallinen. Miljoonakalat tai platyt ovat ok jos vettä jaksaa hieman kovettaa, myös pienet tetrat menevät, mutta esimerkiksi palettikalat, partamonnit, miekkapyrstöt, lehtikalat ja kultakalat eivät tuohon pyttyyn mahdu.

Kannattaa ottaa sitkeästi selvää ennen akvaarion hankintaa ihan perusasioista akvaariokirjallisuuden avulla, myös kirjastosta saatavat Akvaariomaailma-lehdet tarjoavat aloittelijan ekstroissaan hyvää tietoa. Hienoa että kyselet täältä :D.
Parasta ihmisessä on koira.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Tavalliseen E-27 -kierteiseen valaiseen saa tietysti ns. energiansäästölampun, joiden tehokkaimmat mallit ovat 23 wattisia. Sellaista voi hyvin käyttää ja sen valo on monien mielestä (makuasioita) paremman näköistä kuin pitkän putken valo, johtuen pienemmästä valonlähteestä. Tavallisesti vain niitä on tarjolla hehkulampun sävyisinä ja parempi olisi hieman korkeampi värilämpötila esimerkiksi 4000-6000 Kelviniä. Muuten akvaario näyttää varsin keltaiselta. Kokeilla voit hehkulampulla, miltä se näyttää. 4000-6000 Kelvinin lamppuja on harvinaisesti tarjolla näissäkin ("päivänvalo").
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... 5&start=30

Edit:
Pienen altaan huono puoli on, kuten mainittukin jo, sen veden ailahtelevuus hoidolle, mm. liikaruokinnalle. Ja se ettei pääse kokeilemaan juuri mitään lajeja, koska se on yhdestäkin yleensä jo täysi. On kuitenkin lajeja, jotka ovat isommassa ikäänkuin ihan eksyksissä. :) Kutu-, poikas- ja karanteenialtaaksi pieni allas on hyvin paikallaan ja joillekin lajeille tosiaan myös muutenkin.
Viimeksi muokannut 111na, 12:02, 10.04.2004. Yhteensä muokattu 4 kertaa.
haxa87
Senior Member
Senior Member
Viestit: 610
Liittynyt: 14:05, 04.02.2004
Paikkakunta: vähäkyrö
Viesti:

Viesti Kirjoittaja haxa87 »

Olisi myös hyvä jos ilmoittaisit tähän samaan ketjuun mitä kaloja olet saamassa (tai mikäli et tiedä, kuvaile niitä niin kyllä täälä arvaillaan [;)] ) niin täältä saat myös hyviä hoitovinkkejä ja myös varmistus siitä sopivatko kalasi yhteen ja sopivatko ne aikuiskooltaan vielä tuohon samaan akvaarioon [;)]

Ja vedestä nyt kannattaa ainakin tietää sen ph ja lämpötila :mrgreen: (nämä niinkuin ihan aloittelijalle tärkeät tiedot [;)] )
- Piia -
Starting Member
Starting Member
Viestit: 5
Liittynyt: 17:59, 08.04.2004
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja - Piia - »

Joo, niin mä saan mun kaverilta miljoonakaloja, ja yhden partamonnin.:P Ajattelin myös ostaa pienen neontetra parven. :roll:
- Piia
haxa87
Senior Member
Senior Member
Viestit: 610
Liittynyt: 14:05, 04.02.2004
Paikkakunta: vähäkyrö
Viesti:

Viesti Kirjoittaja haxa87 »

Mun tietääkseni neontetrat ja miljoonakalat tarvitsevat aivan erilaista vettä [;)] ja niin taitavat tarvita miljoonakalat ja partamonnitkin erilaista vettä :roll: tai siis kyllähän partamonnit menestyy jotenkin "kovassa"kin vedessä mutta tietääkseni "pehmeä" vesi on parempaa :|

Mitkä vesiarvot sulla on? ainakin ph olisi hyvä tietää näin alkuun [;)] Jos vetesi on pehmeää niinkuin se yleisesti on niin miljoonakalat eivät valitettavasti kuulu sinne vaan ne tarvitsevat kovaa vettä (sanokoon nyt mitä tahansa se joka niitä on pehmeässä vedessä kasvattanut :roll: )

Mutta jos vetesi on pehmeää niin silloin sinne soveltuvat ne neontetrat ja partamonni. Partamonnista vielä sitä että akvaariosi on liian pieni sille [;)] ainakin silloin kun se on kasvanut yli 5 senttiseksi vaikkakin partamonnin poikasia kasvatetaan pienissa akvaarioissa niin ne eivät menesty noin "pienessä" koska naaraat kasvavat n.13cm ja urokset sen 15cm

Miten olisi jos et vaikka ottaisikaan siltä kaveriltasi ainakaan sitä partamonnia jos isompaa akvaariota ei ole tiedossa?
HEZZU
Member
Member
Viestit: 463
Liittynyt: 21:37, 11.12.2003
Paikkakunta: Haukipudas(Oulu)

Viesti Kirjoittaja HEZZU »

Miljoonakalat vaatii kovaa ja kardinaalitetrat pehmeää vettä, joten ei niitä samaan altaaseen. Kyllä tuo 16€ maksava akva taitaa olla semmoinen pikkuinen muoviloota ja mitoiltaan paljon pienempi. Luulisin, että se on sitä kokoluokkaa, että ei minkäänlaisia kaloja sinne...
-HEZZU-
haxa87
Senior Member
Senior Member
Viestit: 610
Liittynyt: 14:05, 04.02.2004
Paikkakunta: vähäkyrö
Viesti:

Viesti Kirjoittaja haxa87 »

HEZZU: riippuen siitä ostaako hän sen kaveriltaan vai kaupasta :mrgreen: ja onko akva käytetty ja missä kunnossa?

Jaa sori HEZZU toisessa linkissä sanoi ostavansa sen kaupasta ja sen olevan muovinen :|
HEZZU
Member
Member
Viestit: 463
Liittynyt: 21:37, 11.12.2003
Paikkakunta: Haukipudas(Oulu)

Viesti Kirjoittaja HEZZU »

Tuolla toisessa aiheessaanhan hän sanoo, että tällainen maksaa kaupassa 16€ ja minulla on sellainen vähän yli 20€ maksava ja se on todella pieni.
-HEZZU-
Fisustaja
Senior Member
Senior Member
Viestit: 797
Liittynyt: 17:15, 17.03.2004
Paikkakunta: Espoo, Otaniemi / AHH
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Fisustaja »

- Piia - kirjoitti:Joo, niin mä saan mun kaverilta miljoonakaloja, ja yhden partamonnin. Ajattelin myös ostaa pienen neontetra parven.
Osta ennemmin vaikkapa parvi platyja. :D Ne sopivat millisten kanssa samaan altaaseen.

Mutta partamonnille tuo on liian pieni. Kannattaisi harkita esim. leväkatkarapua ennemmin. Mutta nuo synnyttävät tarvitsevat kovaa ja emäksistä vettä, jotta viihtyisivät joten joudut ehkä kovettamaan vettä. :?

Toinen vaihtoehto on että et ota milliksiä etkä platyja vaan rakennat kalaston esim. neontetroista ja esim. korurihmakaloista. 8-)
Jo yli puolet elämästä akvaarioiden parissa.
Antin & Annen kotisivut
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”