Bakteeriliuokset kypsyttämisessä
Valvoja: Moderaattorit
-
- Starting Member
- Viestit: 9
- Liittynyt: 07:54, 20.05.2003
- Paikkakunta: Helsinki
Bakteeriliuokset kypsyttämisessä
Ostin Cycle ja Nutrifin -merkinnöin myytävää ns. bakteeriliuosta akvaariokaupasta, koska sen kehuttiin nopeuttavan kypsymistä. Laitoin 400-l. akvaan kaikki vedet ja pohjaliemet vanhasta, käynnissä pidetystä 160-l. akvaariosta ja tuikkasin vielä sen suodattimen lieriönkin sinne lillumaan seuraavaksi yöksi. Täytin loppuun, pistin tekniikan pyörimään ja lopuksi annostelin ne ns. elävät bakteerit. OK?
Minua kuitenkin askarruttaa koko juttu. Millä mekanismilla se aine toimii? Jjarvi sanoi jossain kohti näillä sivuilla, ettei niissä ole oikeasti mitään elävää. Tihrattuani pulloa kunnolla, näen siinä kerrottavan että aine estää ammoniakin ja nitraatin muodostumisen akvaariossa.
Olen tässä kohta viikon mittaillut ja arvot ovat aina samat (Tetran 5 in 1 -pikatestillä) NO3 siinä 10-25 välillä, NO2 nolla, GH alle 3, KH 3 ja pH 6,8. Altaassa toimii 2200 l suodatin ja lämpötila huoneilman muk., ilman lämmittimiä 27. Kotilot ja kasvit viihtyvät so far so good.
Pitääkö aine huolta siitä että koko kypsymisprosessi ei tavallaan koskaan pääse vauhtiin? Ainettahan on tarkoitettu käytettävän aina uuden veden lisäyksen yhteydessäkin, jolloin se tavallaan estäisi jatkuvasti ei-toivotut äkkinäiset reaktiot. Onko tällainen tökötti siis hyvästä vai pahasta ja kuinka nyt tiedän, milloin akvaarioon uskaltaa ottaa kaloja - vai muuttuvatko arvot tökötistä huolimatta? 8O Kiitollinen selityksestä!
Minua kuitenkin askarruttaa koko juttu. Millä mekanismilla se aine toimii? Jjarvi sanoi jossain kohti näillä sivuilla, ettei niissä ole oikeasti mitään elävää. Tihrattuani pulloa kunnolla, näen siinä kerrottavan että aine estää ammoniakin ja nitraatin muodostumisen akvaariossa.
Olen tässä kohta viikon mittaillut ja arvot ovat aina samat (Tetran 5 in 1 -pikatestillä) NO3 siinä 10-25 välillä, NO2 nolla, GH alle 3, KH 3 ja pH 6,8. Altaassa toimii 2200 l suodatin ja lämpötila huoneilman muk., ilman lämmittimiä 27. Kotilot ja kasvit viihtyvät so far so good.
Pitääkö aine huolta siitä että koko kypsymisprosessi ei tavallaan koskaan pääse vauhtiin? Ainettahan on tarkoitettu käytettävän aina uuden veden lisäyksen yhteydessäkin, jolloin se tavallaan estäisi jatkuvasti ei-toivotut äkkinäiset reaktiot. Onko tällainen tökötti siis hyvästä vai pahasta ja kuinka nyt tiedän, milloin akvaarioon uskaltaa ottaa kaloja - vai muuttuvatko arvot tökötistä huolimatta? 8O Kiitollinen selityksestä!
Re: bakteeriliuokset kypsyttämisessä
Mitä ne pohjaliemet olivat? Onko akvaarion pohja uutta hiekkaa tai soraa? Kypsää pohjaa tarpeeksi mukaan, niin voit laittaa kaloja. Myös lietteessä elää hyödyllisiä bakteereja.Lumpeenkukka kirjoitti:Ostin Cycle ja Nutrifin -merkinnöin myytävää ns. bakteeriliuosta akvaariokaupasta, koska sen kehuttiin nopeuttavan kypsymistä. Laitoin 400-l. akvaan kaikki vedet ja pohjaliemet vanhasta, käynnissä pidetystä 160-l. akvaariosta ja tuikkasin vielä sen suodattimen lieriönkin sinne lillumaan seuraavaksi yöksi.
Erinomainen kysymys. Eikö kauppias osannut kertoa? Eikö paketissa lue? Minä en tunne noita aineita, vaikka tunnustankin laittaneeni kerran neljä euroa kypsytysaineeseen, minkä sisällöstä kauppias ei mitään varmasti osannut sanoa.Millä mekanismilla se aine toimii?
Nitriittiä voi muodostua vasta kun ammoniumia veteen tulee. Sitä tulee viimeistään kaloista.NO2 nolla
Pahaltahan se kuulostaa.ELI, pitääkö aine huolta siitä että koko kypsymisprosessi ei tavallaan koskaan pääse vauhtiin?
Aivan kuin aine olisi ns. vedenparannusaine, eikä kypsytysaine. Kypsyys eli hyödylliset bakteerit, mm. typpibakteerit, elävät pinnoilla, eivät vedessä. Vettä vaihtamalla ei siis bakteereja saa pois eikä vanhaa vettä tuomalla voi tuoda kypsyyttä.Ainettahan on tarkoitettu käytettävän aina uuden veden lisäyksen yhteydessäkin, jolloin se tavallaan estäisi jatkuvasti ei-toivotut äkkinäiset reaktiot.
Olen ainoastaan epäileväinen aineen suhteen, eikä edes kokemusta siitä ole. Voiko kauppiaasi antaa takuun?Onko tällainen tökötti siis hyvästä vai pahasta ja kuinka nyt tiedän, milloin akvaarioon uskaltaa ottaa kaloja - vai muuttuvatko arvot tökötistä huolimatta?? 8O
Odottaen parempia vastauksia. [;)]
-
- Starting Member
- Viestit: 9
- Liittynyt: 07:54, 20.05.2003
- Paikkakunta: Helsinki
Ostin sitä edelliseen akvaarioon ja käytin säännöllisesti ohjeiden mukaan, eikä ongelmia koskaan ollut. Kauppiailta en yleensä pahemmin kysele, useinhan myymässä on vain nuoria liikkeenhoitajia. Liemillä tarkoitin lapolla imettyä pohjalietettä, tyhjensin vanhan altaan lapolla ja kävin samalla koko vanhan soran läpi. Uuteen altaaseen tuli 50 kg uutta mustaa 2 mm. soraa. Annan kotiloille kalanruokatabun päivittäin.
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=23529
Siellä on hyviä ohjeita elävän biologian siirrosta uuteen akvaarioon. Kalatonta kypsytystä ja siihen kuuluvaa ammoniakkilisäystä ei tarvita, jos jo toimiva akvaario on olemassa.
Siellä on hyviä ohjeita elävän biologian siirrosta uuteen akvaarioon. Kalatonta kypsytystä ja siihen kuuluvaa ammoniakkilisäystä ei tarvita, jos jo toimiva akvaario on olemassa.
Tämäkin on hyvin tutun kuuloinen lause. Ja usein ongelmattomuudella viitataan vain siihen ettei kalakuolemia tullut ja nitriitin tasosta ei ole ollut tietoa.Lumpeenkukka kirjoitti:Ostin sitä edelliseen akvaarioon ja käytin säännöllisesti ohjeiden mukaan, eikä ongelmia koskaan ollut.
Hieman paremmassa tapauksessa vettä on kiikutettu useaan kertaan akvaarioliikkeeseen, jossa on sanottu vesiarvojen olevan joko OK tai vaihtamaan vettä. Tähän liittyy myös kestävät lajit ja kalojen tuominen vähitellen. Tämä on tyypillinen kypsytys kalojen kanssa.
Miten siellä ?
-
- Starting Member
- Viestit: 9
- Liittynyt: 07:54, 20.05.2003
- Paikkakunta: Helsinki
On tietysti mahdollista, että olen tehnyt kalattoman ja stressaavamman kypsytyksen kaikilla 4 kerralla ennen tätä - asuinpaikka- ja maastamuuttojen välillä- mutta noina aikoina minulla ei ollut tällaista keskustelupiiriä eikä oikeastaan mitään muutakaan kunnon tietolähdettä. Akvaariokauppoja ei ole tiheässä maaseudulla. Kalakuolemia ei ole muistaakseni tapahtunut ainakaan ensimmäisen vuoden sisällä aloittamisista. Kutupuuhia yms kivaa kyllä.
Jos sanotaan että tällä kertaa olisi kiva tehdä parhaimman mukaan, niin mikä seuraava askel? Otanko ensimmäiset kalat parin viikon päästä ja jatkan aineen käyttämistä sekä mittailua vai pitäisikö vaihtaa vedet ja ottaa ammoniakki käyttöön alusta lähtien, vai onko tämä lopultakin vain makuasia, jos muuten loppu hyvin?
Jos sanotaan että tällä kertaa olisi kiva tehdä parhaimman mukaan, niin mikä seuraava askel? Otanko ensimmäiset kalat parin viikon päästä ja jatkan aineen käyttämistä sekä mittailua vai pitäisikö vaihtaa vedet ja ottaa ammoniakki käyttöön alusta lähtien, vai onko tämä lopultakin vain makuasia, jos muuten loppu hyvin?
Sinä voit laittaa kalat onnellisina uimaan, jos saat runsaasti hyvää toimivaa bakteerikantaa siirrettyä toisesta, kypsästä akvaariosta. En edelleenkään ([;)]) osaa sanoa bakteerivalmisteiden tehosta ja vaikutuksesta, mutta tuo on ainakin varmaa. Kypsää hiekkaa, soraa, suodatin ja muuta sellaista. Luithan tuon linkin edellä?
Siinä bakteeriston määrä ratkaisee, kuinka paljon kaloja voi tuoda kerralla. Nitriitin (NO2) seuraaminen mittaamalla on suositeltavaa joka ainoassa uuden akvaarion perustamisessa, siis kaikilla tavoilla.
Bakteerit vähentyvät eli kuolevat nälkään ilman ammoniumia, joten monen päivän odottelu bakteeriston siirron jälkeen huonontaa tilannetta. Kalat tuottavat ammoniumia.
Tokihan valkuaisaineista syntyy myös ammoniumia, joten pientä bakteerikantaa 'kalanruuan' (bakteeriruuan) lisääminen myös ylläpitää - jos siinä on valkuaista.
Siinä bakteeriston määrä ratkaisee, kuinka paljon kaloja voi tuoda kerralla. Nitriitin (NO2) seuraaminen mittaamalla on suositeltavaa joka ainoassa uuden akvaarion perustamisessa, siis kaikilla tavoilla.
Bakteerit vähentyvät eli kuolevat nälkään ilman ammoniumia, joten monen päivän odottelu bakteeriston siirron jälkeen huonontaa tilannetta. Kalat tuottavat ammoniumia.
Tokihan valkuaisaineista syntyy myös ammoniumia, joten pientä bakteerikantaa 'kalanruuan' (bakteeriruuan) lisääminen myös ylläpitää - jos siinä on valkuaista.
-
- Starting Member
- Viestit: 9
- Liittynyt: 07:54, 20.05.2003
- Paikkakunta: Helsinki
Kyllä olen lukenut kyseiset sivut jo, aiemminkin. Kiitos kaunis kärsivällisyydestä Liinalle että sain käytännön ongelmat selvemmiksi - enää jää vain selvittämättä miten "cycle" toimii.
"Powerful biological supplement which rapidly matures new aquariums and filters." Kuulostaa ihan kalamaailman Supermanin vastineelta.
Markku Varjon "Akvaario-oppaassa" muuten kerrotaan (s.19), että jos bakteerivalmisteita laittaa, niin sitten kalat saisi hänen mukaansa tuoda 1-2-vrk kuluessa - muutoin pitää odottaa muutama päivä lisää! Ja juuri edellisellä sivulla ja myös seuraavalla selittää biologisen kypsymisen vievän itse asiassa useita viikkoja - mutta sekoittaa lukijan kirjoittamalla joistain päivistä samoilla sivuilla.
"Powerful biological supplement which rapidly matures new aquariums and filters." Kuulostaa ihan kalamaailman Supermanin vastineelta.
Markku Varjon "Akvaario-oppaassa" muuten kerrotaan (s.19), että jos bakteerivalmisteita laittaa, niin sitten kalat saisi hänen mukaansa tuoda 1-2-vrk kuluessa - muutoin pitää odottaa muutama päivä lisää! Ja juuri edellisellä sivulla ja myös seuraavalla selittää biologisen kypsymisen vievän itse asiassa useita viikkoja - mutta sekoittaa lukijan kirjoittamalla joistain päivistä samoilla sivuilla.

Lumpeenkukka kirjoitti:Pitääkö aine huolta siitä että koko kypsymisprosessi ei tavallaan koskaan pääse vauhtiin? Ainettahan on tarkoitettu käytettävän aina uuden veden lisäyksen yhteydessäkin, jolloin se tavallaan estäisi jatkuvasti ei-toivotut äkkinäiset reaktiot. Onko tällainen tökötti siis hyvästä vai pahasta ja kuinka nyt tiedän, milloin akvaarioon uskaltaa ottaa kaloja - vai muuttuvatko arvot tökötistä huolimatta?Kiitollinen selityksestä!
Hei,Lumpeenkukka kirjoitti:Otanko ensimmäiset kalat parin viikon päästä ja jatkan aineen käyttämistä sekä mittailua vai pitäisikö vaihtaa vedet ja ottaa ammoniakki käyttöön alusta lähtien, vai onko tämä lopultakin vain makuasia, jos muuten loppu hyvin?
Tiivistäisin asian näin: kalat tuottavat ammoniakkia akvaarioveteen. Se on kuitenkin kaloille myrkyllistä. Kalattoman kypsytyksen tarkoitus on, että tämä ammoniakki häipyisi vedestä mahdollisimman nopeasti sitten, kun kalat on laitettu akvaan.
Ns. kypsyttäminen tarkoittaa, että kasvatetaan akvaarioon riittävä typpibakteerien kanta, joka huolehtii ammoniakin muuttamisesta nitriitiksi ja edelleen nitraatiksi. Nitraatti taas poistuu akvaariosta osittaisilla vedenvaihdoilla, joita tehdään esim. kerran viikossa. Myös kasvit käyttävät nitraattia kasvamiseensa.
Ammoniakkia ei saa lisätä akvaarioon, jossa on kaloja. Ne saattavat kuolla siihen. Samoin nitriitti on myrkyllistä kaloille, jopa 0,2 mg/l voi aiheuttaa oireita herkille kaloille (hapenpuutetta, paniikinomaista uintia myrkytystilasta johtuen jne.). Nitraattia kalat kestävät paljon paremmin.
Kannattaa lukea kypsytysohjeita tästä näkökulmasta.
Ns. bakteerivalmisteilla pyritään saavuttamaan akvaariossa tarvittava typpibakteerimäärä mahdollisimman nopeasti. Koska nämä valmisteet eivät todennäköisesti kuitenkaan sisällä kaikkia tarvittavia bakteereja, ei niiden käyttö yksistään yleensä estä ns. nitriittipiikin syntymistä. Se tulee kypsymättömässä akvaariossa yleensä noin viikon kuluessa kalojen tuomisesta. Kalat saattavat sairastua tai jopa kuolla liialliseen nitriittiin.
Vanhaan tyyliin tehty eli ns. kalallinen kypsytys aiheuttaa sen, että joka ikinen akvaan tuotu kala joutuu käymään läpi ensin ammoniakkimyrkytyksen ja sen jälkeen nitriittimyrkytyksen ennenkuin bakteerimäärä on lisääntynyt tarpeeksi muuttamaan ne nitraatiksi. Tosin ko. määrät eivät välttämättä ole kovin suuria, jos kalat tuodaan yksittäin. Tätä ei kuitenkaan nykyään suositella (paitsi vanhemmissa kirjoissa ja joissakin akvaariokaupoissa), koska on olemassa vaihtoehto, jolla ko. ammoniakki- ja nitriittipiikit voidaan välttää.
Tuija
><((((('`>
Allekirjoitan minäkin Tuijan tekstin. Se oli hyvin selostettu. Muistutan vain vielä, että kun sinulla on toimiva kypsä akvaario jo talossa, voit siirtää eläviä bakteereita tarpeeksi, jolloin nitriitti ei nouse. Siihen tapaan kuin Lilo ja Korva siinä linkissä edellä. Bakteerien siirtoa on itse J. Järvikin kuulemma tehnyt, sillä silloin ammoniakkikypsytys on turhaa!
Miksiköhän minä luulen sinun mahdollisesti tarkoittavan sivuilla, joita olit jo lukenut, J. Järven sivuja, mihin myös oli linkki siinä heti aluksi.. ne ovatkin toki perehtymisen arvoisia, mutta siis tarkoitin ihan sitä otsikkoa vain.
Muuten, missä kirjoissa esitellään kalaton kypsytys?
Miksiköhän minä luulen sinun mahdollisesti tarkoittavan sivuilla, joita olit jo lukenut, J. Järven sivuja, mihin myös oli linkki siinä heti aluksi.. ne ovatkin toki perehtymisen arvoisia, mutta siis tarkoitin ihan sitä otsikkoa vain.
Tähän voisi kai lisätä M. Varjon Akvaristi-lehden, jossa juuri esiteltiin kalallinen kypsytys. Vai oliko se suosittelua? Nitriitti kuulemma nousi 0,3 mg/l huolimatta kaupallisista kypsytysaineista. Ja huolimatta vedenvaihdoistako? En ole lukenut kyseistä juttua.Tätä ei kuitenkaan nykyään suositella (paitsi vanhemmissa kirjoissa ja joissakin akvaariokaupoissa), koska on olemassa vaihtoehto, jolla ko. ammoniakki- ja nitriittipiikit voidaan välttää.
Muuten, missä kirjoissa esitellään kalaton kypsytys?
-
- Elite Senior Member
- Viestit: 15316
- Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
- Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
- Viesti:
Siis ole käyttänyt ymppiä eli ottanut aktiivilietettä käynnissä olevasta akvaariostani uuteen. Varsinaisesti en ole siirtänyt bakteereita!
Jos ymppi on riittävän suuri, ei akvaariota tarvitse erikseen kypsyttää. Kypsytystä kuitenkin tarvitaan, mikäli ymppi ei ole riittävä. Mikä sitten on riittävä ymppi? Sen voisi jopa testata lisäämällä akvaarion veteen ammoniakkia tai ammoniumia ja katsomalla miten nopeasti se hapettuu nitraatiksi. Tämä toki edellyttää ettei akvaariossa tuossa vaiheessa vielä ole kaloja.
Jos ymppi on riittävän suuri, ei akvaariota tarvitse erikseen kypsyttää. Kypsytystä kuitenkin tarvitaan, mikäli ymppi ei ole riittävä. Mikä sitten on riittävä ymppi? Sen voisi jopa testata lisäämällä akvaarion veteen ammoniakkia tai ammoniumia ja katsomalla miten nopeasti se hapettuu nitraatiksi. Tämä toki edellyttää ettei akvaariossa tuossa vaiheessa vielä ole kaloja.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
No niin.jarvij kirjoitti: Varsinaisesti en ole siirtänyt bakteereita!

Akvaariokeskuksessa muuten olivat jättäneet ammoniakkikypsytykset sikseen, kun Bactozym tuli markkinoille.

Vaikka tietysti mitäpä se kassakonetta liikuttaisi samalla tavalla kuin nykytilanne..