Onko tämä harrastus oikeasti näin vaativa?

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
qwerty
Starting Member
Starting Member
Viestit: 2
Liittynyt: 00:07, 15.03.2004

Onko tämä harrastus oikeasti näin vaativa?

Viesti Kirjoittaja qwerty »

Pikkupoikana tuli pikkuakvaarion kanssa puuhailtua ja mieleen on jäänyt mukavat mielikuvat. Asiantuntemusta ei tosin liikaa ollut ja akvaarion kuntokaan ei liene ollut kehuttava.

Nyt aikuisiällä olisi ehkä tilaa ja mahdollisuutta aloitella harrastusta uudelleen alusta. Vaan lukiessani tätä foorumia ja muita vastaavia tulee se käsitys että tuo akvaarioharrastus vaatii vähintään puolipäiväistä omistautumista ylläpidolle ja harrastukselle. On jatkuvat suodattimen pesut, vedenvaihdot, pH- yms. mittaukset yms. pipetoinnit..

Onko todellakin niin, että vähemmällä ei ole mahdollista saada mukavan näköistä akvaariota, jossa kalatkin viihtyisivät? Vai onko kyseessä sama ilmiö kuin monissa muissakin harrastuksissa eli innostuksen vuoksi asia tekemällä tehdään mutkikkaaksi ja halutaan kehittää äärimmäisyyteen asti.

Eli minkälainen olisi esim. 200-litraiseen akvaarioon se "minimipanostus", jolla akvaario voisi voida hyvin? Kiinnostuksestani huolimatta en halua kokopäiväiseksi akvaarionhoitajaksi ja jos harrastus sen vaatii, niin ei liene minua varten. En tarkoita, etteikö akvaario saisi vaatia mitään hoitoa, mutta koko elämän ei pitäisi pyöriä sen ympärillä.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Luulen että vaikutelmassasi on sitä ilmiötä, että täällä ovat harvinaisia sellaiset jokapäiväiset helpot rutiinit ja jutut painottuvat ongelmiin tai erilaisiin uusiin keksintöihin ja väittelyihin teorioiden paikkansapitävyydestä ja järkevyydestä.

Helpolla pääsee, kun ottaa vähän kaloja suhteessa akvaarion kokoon. Lisäksi voisi olla alussa tarkkana, jotta akvaario saadaan biologisesti kypsäksi.

Tervetuloa vain!
Jami
Junior Member
Junior Member
Viestit: 143
Liittynyt: 23:14, 09.02.2003
Akvaarioseurat: Ciklidistit
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Aloitusvaikeudet

Viesti Kirjoittaja Jami »

Kerro, kuka olet, missä asut, kuinka vanha, mitä muuta harrastat. Tiedän, että vastaukset ongelmiisi löytyy.
Mullakin olis pari. Terv. Jami
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Re: Onko tämä harrastus oikeasti näin vaativa?

Viesti Kirjoittaja 111na »

qwerty kirjoitti: Eli minkälainen olisi esim. 200-litraiseen akvaarioon se "minimipanostus", jolla akvaario voisi voida hyvin?
Valitsemalla helppoja lajeja, siis sellaisia mitkä syövät hyvin hiutaleruokaa ja jotka eivät ole hyvin tarkkoja tietynlaisista vesiarvoista, saadaan tietenkin automaattiruokinnalla kalat voimaan hyvin vaikkapa viikon jakson kerrallaan. Sitten vaihdetaan vettä kalojen määrästä riippuen tietyn suuruinen osa. Onhan sitä kahdenkin viikon vedenvaihtojaksoja joillain käytössä, mutta se ei ole suositeltavaa vedenlaadun isomman vaihtelun vuoksi. (Koska joudutaan vaihtamaan enemmän vettä kerralla.)

Mutta et ehkä tarkoittanut ihan tätä, ettet haluaisi edes ruokkia ja tovin katsella päivittäin. :) Siinä katselussa vain käy helposti niin, että opit tuntemaan akvaariotasi ja kalojasi ja tulet tehneeksi yhtä ja toista niiden hyväksi - tai itsesi iloksi.

Jos akvaario hankitaan vaikkapa vesielementtinsä vuoksi, voisi todellakin miettiä mitä lajeja sinne laittaa. (Vaikka tietenkin aina saa tietää lajeista enemmän kuin liikkeissä kerrotaan ongelmilta välttyäkseen.) On turha ottaa vaativia ja monia lajeja - eikä myöskään paljoa lukumäärässä. Kyseessä ovat kuitenkin elävät oliot, lemmikkieläimet , ja niiden pitoon ja hyvään vointiin on sitouduttava.
Tietenkin jo tänne kirjoittaminen kertoo halustasi tehdä asiat oikein. [;)]
VesiEläin
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5925
Liittynyt: 07:54, 04.03.2004
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lempäälä

Akvaariot.

Viesti Kirjoittaja VesiEläin »

Lupaavalta kuulostaa..? Tai kummallinen asenne sinulla. Mikäli ei jaksa hoitaa harrastustaan, varsinkin jos kyseessä on elävät eläimet, tuskin sitä akvaariota kannattaa tuoda kotiinkaan? Tämä harrastus ei ole mikään "taulu" seinällä mistä pyyhitään joskus kerran kuukauteen pölyt... No mutta kuitenkin akvaarion pito on suhteellisen helppoa, muihin suurempiin lemmikeihin verrattuna. Ihanteellinen esim. allergisille. Akvaario voi jäädä kotiin muutamiksi päiviksi yksin, eikä sitä tarvitse lähteä aamulla kävelyttämään ulos kylmään pihalle tai imuroida karvoja lattialta jokapäivä. Alkuun se vaatii työtä, huonoja ja hyviä aikoja mahtuu vuoteen jonkinverran. Kannattaa tutustua ensin vedenalaiseen elämään kirjojen ja netin kautta, sieltä saa jonkinlaisen kuvan, mitä harrastus pitää sisällään.
TanTan
Member
Member
Viestit: 308
Liittynyt: 12:33, 05.03.2002
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja TanTan »

Ei tämä kokopäiväistä hommaa ole (jos ei siitä sellaista halua tehdä), mutta varsinkin alussa asiaan joutuu väkisinkin panostamaan joka päivä. Altaan kypsytys, vesiarvojen asettumisen tarkkailu ja uusien kalojen kunnon seuraaminen vaativat väkisinkin aikaa.

Mutta kun allas on kypsä, kalat ovat sisällä ja ympäristö vakiintunut, on harrastuskin helpompaa, jos ei yllättäviä ongelmia ilmene (taudit, levät ym.) Allekirjoitan ajatuksen siitä, että lemmikeistään pitää huolehtia, mutta jos mahdollisimman helpolla haluaa päästä, niin siihenkin on olemassa joitain keinoja.

Akvaarion kanssa pakollisia toimenpiteitä ovat vedenvaihdot, jotka sujuvat helposti letkun kanssa. Vettä vaihdetaan tasaisesti noin viikon välein, mutta se on kaksisatasessa vartin homma. Pitämällä kalakannan reilusti alimitoitettuna ja suodatuksen ylimitoitettuna saa homman toimimaan helpommin. Mattosuodatin on helppo, koska sitä ei puhdisteta. Sisäsuodatinta joutuu kyllä puhdistamaan 1-4 viikon välein, ulkosuodatinta harvemmin, siitä ei pääse minnekään. Allas on hyvä kasvittaa täyteen, se tekee hoidosta helpompaa. Kannattaa valita kasveja, jotka eivät vaadi jatkuvaa kitkemistä. Eli ei köynnöstäviä, jää harventaminen väliin. Kasvilannotteiden lisäys voi olla tarpeen, mutta niitä saa kalakaupasta ja niiden lisäys on vedenvaihdon yhteydessä ongelmatonta. Hiilidioksidin tarve on allaskohtainen, kasvit kasvavat kyllä ilman sitäkin, mutta kehnommin.

Vesitestit on hyvä olla olemassa, mutta vakiintuneessa altaassa ei arvoja tarvitse mittailla kuin silloin tällöin (kuukauden välein, itse mittaan harvemminkin) tilanteen seuraamiseksi. Kannattaa valita kestäviä peruskaloja, täällä ihmiset ovat innostuneet erikoisemmista ja herkemmistä yksilöistä, jotka vaativat erikoisruokintaa, vesiarvojen säätelyä ja ehdotonta veden puhtautta. Paikkakunnan vesiarvot on hyvä selvittää, pystyy sitten valitsemaan kalansa sen mukaan niin ei tarvitse läträtä kemikaaleilla saadakseen veden sopivaksi hoidokeilleen. Perusasiat veden kemiasta kannattaa kokopäivätoimisesti opiskella, homma on sitten helppoa, kun tietää mitä tapahtuu ja mitä mikäkin mittaustulos tarkoittaa.

Kaloja on tietysti ruokittava päivittäin, mutta se on varmaan sitä mukavaa puuhastelua, mitä pikkupoikanakin sai tehdä [;)]. Summa summarum: alussa vaatii vaivaa, en sitä edes yritä kieltää, mutta myöhemmin harrastus on helppoa, jos siitä ei itse tahdo tehdä vaikeaa. Kaupallisten valmisteiden käyttö helpottaa usein vaivallisesti, mutta raha onkin sitten toinen juttu. Kai harrastukseen menee aikaa, jos kasvilannoitteet, vedenparannusaineet, kalanruoat, hiilidioksidilisäykset, suodattimet ja valaisimet valmistaa itse, altaasta puhumattakaan :mrgreen:.

Älä masennu, lähde vaan reippaasti soitellen sotaan ja anna harrastuksen viedä mukanaan, huomaat ennen pitkää roikkuvasi täällä kokopäivätoimisesti ja kaitsevasi monen altaan taloutta...
Parasta ihmisessä on koira.
Brenda
Junior Member
Junior Member
Viestit: 52
Liittynyt: 16:04, 13.01.2004
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Brenda »

Älä huoli. Alku on aina hankalaa, mutta kun siittä päästään ja saadaan akvaario vakiintumaan, niin se on jo helppoo. Ja kohta jo huomaatkin haaveilevasi aina vain isommasta altaasta. Sitten ei enää huomaakkaan kuinka mukava sen akvaarion kimpussa on puuhata. Varsinkin kun huomaa että on onnistunut. Kalat kutee jne. Se on palkitsevaa.
hs75
Junior Member
Junior Member
Viestit: 126
Liittynyt: 00:07, 29.12.2003
Paikkakunta: Liminka

Viesti Kirjoittaja hs75 »

Hoitoa helpottaa myös se, että selvität veden laadun vaikka vesilaitokselle soittamalla. Tietysti vesiarvot muuttuvat akvaariossa, mutta mielestäni vähän auttaa jos tietää lähtökohdat ja voi suunnitella kalaston ja kasviston sen mukaan. Tällöin ei joudu niin ahkeraan vesiarvojen mittailuun, kuin jos pH:ta ja kovuuksia pitää säädellä...

Tietysti kunnolliset välineet ovat yksi pointti. Ulkosuodattimia ei kuulemma tarvitse paljon peseskellä, itselläni menee sisäsuodattimien kanssa värkkäillessä aikaa. Siksipä suunnittelenkin laittavani jossain vaiheessa sen paljon puhutun mattosuodattimen biologiseksi suodattimeksi.

Jos vielä investoit karanteeniakvaarion ja kärsivällisesti jaksat uusien kalojen vointia seurata siinä tarpeeksi pitkään, säästyt monelta ongelmalta joita itse kohtasin.
kimmoks67
Junior Member
Junior Member
Viestit: 113
Liittynyt: 12:30, 03.02.2004
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja kimmoks67 »

Terve,

Miten olisi kultakalat? Kyllä niitä ainakin muutama mahtuisi, eikä tarvitsisi edes lämmitintä. Vedenvaihto kerran viikossa ja hiutaleruoka riittäisivät varmasti.

Jos investoisit lämmittimeen, voisit tuohon 200-litraiseen ottaa monneja. Sisustuksena voisi olla hiekkaa, juurakoita eikä edes kasveja välttämättä tarvittaisi, kunhan kasvisruokaa (levät) tarvitsevien esim. imumonnien ruoasta huolehdittaisiin.

Tietysti voisi mennä paria askelta pitemmälle ja tutustua veden kemiaan, kasveihin ja kalojen erityisvaatimuksiin, niin saisit akvaariosta "oikean" harrastuksen. Minäkin olen entinen pikkuakvaristi, joka aikuisiällä innostui uudestaan ja päätti aloittaa vähän vaativammalta tasolta kuin juniorina.

T. KS
"Kyllä pH on saatava nollaan!"
Tiitu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1234
Liittynyt: 18:22, 21.06.2001
Paikkakunta: Espoo

helppoa

Viesti Kirjoittaja Tiitu »

Ei akvaarion hoito paljoa vaadi kunhan alkuun on päästy, mutta se vaatii täsmällisyyttä varsinkin vedenvaihtojen ja ruokinnan suhteen.

Minulla esimerkiksi kuluu vain pari minuuttia 2-3 kertaa päivässä ruokintaan. Katseluun tietenkin enemmän.

Kerran viikossa tapahtuva vedenvaihto onnistuu kyllä alle puolessa tunnissa, mutta helposti menee siihen parikin tuntia.

Tsydeemit kannattaa järkätä/automatisoida niin, että hoito on mahdollisiman yksinkertaista. Silloin sen myös tekee mielellään. Näiltä sivuilta saa paljon vinkkejä!
Viimeksi muokannut Tiitu, 14:20, 15.03.2004. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Oli akvaarioita ennenkin. Kultakalan jälkeen seuraava tänne tuotu laji oli paratiisikala, Macropodus operculatis. Ei myöskään tarvitse lämmitintä, eikä edes juuri hapekasta vettäkään. Niitä voi siis pitää lähestulkoon seisovassa vedessä, sillä niillä on labyrinttielin jolla ne voivat haukata ilman happea. Huonoon veteen en niitäkään ehdoin tahdoin laittaisi.

Kasvit tuovat happea veteen ja hienosti toimiva 'vanhanajan' koeteltu tekniikka on ainakin kohtuullisesti kansoitettuun akvaarioon ilmapumppu ja sillä toimiva suodatin. Sopii siis muillekin kuin paratiisikaloille. Laitteita myydään kovinkin nykyään, enimmäkseen kuitenkin poikasakvaarioihin. Mutta ne toimivat hyvin muutenkin.

Akvaarion hoito kannattanee kuitenkin tehdä kaiken tietämyksen mukaan, eikä ottaa oppia viisikymmenluvun kirjoista. :)
Behemot
Senior Member
Senior Member
Viestit: 761
Liittynyt: 11:27, 23.08.2002
Paikkakunta: Järvenpää/HAS

Viesti Kirjoittaja Behemot »

Olen filosofoinut, että toimivan akvaarion hoito on hyvin helppoa: itselläni kuluu siihen puolisen tuntia viikossa ruokinnan lisäksi, ja puoli tuntia menee veden lappoamiseen ja puhtaan veden takaisin tuomiseen.

Temppu onkin siinä, miten akvaariosta saadaan tällainen helppohoitoinen kokonaisuus ja miten mahdolliset ongelmat voidaan tunnistaa alkuvaiheessa kun vahinkoja ei ole tapahtunut. Tämä vaatii tietyn määrän asiantuntemusta, joka karttuu kokemuksen ja opiskelun myötä.
Akvaarion hoitosuositukset muuttuvat, kun asioita opitaan tekemään helpommin, ongelmattomammin ja paremmin. 1950-luvun suositukset ovat olleen sen ajan parasta tietoa, mutta sittemmin olemme viisastuneet. Emmehän enää pidää kopernikaanista tähtitiedettäkään vaihtoehtona nykyhetken tietämykselle, vaan tutkailemme taivasta uusimpien menetelmien avulla -Kopernikuksen saavutuksia yhtään halveksumatta.

Toisin kuin monen muun lemmikin kanssa, akvaarioharrastukseen kuuluu olennaisesti uusien asioiden opiskelu. Joidenkin mielestä se on jopa harrastuksen antoisimpia puolia.
Kell' monni on, se monnin kätkeköön
Jounih
Starting Member
Starting Member
Viestit: 44
Liittynyt: 23:24, 07.08.2003
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Jounih »

Allekirjoitan kyllä sen että perushoitoon ei aikaa mene erityisen paljon. Ja jos oikein innostuu, akvarioon saa menemään kaiken vapaa-aikansa. Siitä on iloa ja ainakin sellainen ihminen joka pitää uuden tiedon etsimisestä ja opiskelusta, tuntee itsensä kotoisaksi tämän homman parissa. Suosittelen.

Sitä allasta tulee tuijotettua melko lailla. Eilen paloi taas punakampelafile pannulle pohjaan kun kävin olohuoneessa vain käymässä, mutta akvaariossa tapahtuikin kaikkea mielenkiintoista.
Apparently from the great wall of China you can see the moon.
Ebes
Senior Member
Senior Member
Viestit: 708
Liittynyt: 22:19, 02.10.2003
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Ebes »

Miksi täältä Webistä saa kuvan että on aikaa vievää?

Ei pelkästään siksi että nimenomaan täällä julkituodaan ongelmat, vaan myös siksi että tämäkin (siis akvaario, ei A-W sinällään, tai no miksei sekin) on harrastus.

Vertaapa mielessäsi siihen että otat koiran, ihan vaan ulkoilukaveriksi ja sohvalle kainaloon. No sitten keksitkin että hei, pärjäisiköhän tämä näyttelyssä tai osaakohan minun labbikseni noutaa sorsia..? Ja kas kummaa olet korviasi myöten uppoutuneena koiraharrastukseen. Ja työkaverisi päivittelevät että "ei ikinä koiraa kun se vie noin paljon aikaa!".

See the point? :D
pleko_88
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3024
Liittynyt: 21:18, 27.01.2004
Akvaarioseurat: TAS
Paikkakunta: Kangasala & Tre / TAS

akvaarion hoito

Viesti Kirjoittaja pleko_88 »

Jokapäiväinen ruokinta ja vedenvaihto viikon tai kahden välein altaasta pönttöön ja taas suoraan hanasta uutta vettä tilalle. Suodattimia putsataan joskus muutaman kk välein kun tukkoontuvat :D

Itse en ainakaan tuota pidä vaikeana :mrgreen:
Ilkka Takala /
Tampereen Akvaariotukku
http://www.facebook.com/akvaariotukku
Maarit_S
Junior Member
Junior Member
Viestit: 90
Liittynyt: 01:41, 05.12.2003
Paikkakunta: Nurmijärvi

Viesti Kirjoittaja Maarit_S »

Behemot kirjoitti: akvaarioharrastukseen kuuluu olennaisesti uusien asioiden opiskelu. Joidenkin mielestä se on jopa harrastuksen antoisimpia puolia.
Sepä juuri tekeekin harrastuksesta niin mielenkiintoisen, että helposti huomaa yllättäen käyttävänsä suuren osan vapaa-ajastaan akvaarioon liittyvään tiedonhakuun... [;)]

Toisaalta, jos haluaa päästä vähällä, eivät ne päivittäiset ruokkimiset ja viikoittainen vedenvaihto kovin paljoa aikaa vie. Ja harrastaapa nyt ylipäätään mitä tahansa, voiko puhua harrastamisesta, jos ei halua käyttää yhtään aikaa kyseiseen toimintaan? Jos todellakaan ei halua, kannattanee harkita vaihtoehtona sitä maisemataulua tms.
Voiko kala hukkua?
turtana
Junior Member
Junior Member
Viestit: 69
Liittynyt: 12:57, 23.02.2004

Viesti Kirjoittaja turtana »

Maarit! Kyllä kala voi hukkua :mrgreen: ! Puutumpa nyt minäkin keskusteluun... Kaikki ihmiset tietävät mikä on akvaario, mutta hyvin harvalla on oikeaa käsitystä miten sitä hoidetaan. Kaikki kaverini siunailevat, miten jaksan joka viikko puhdistaa altaani (2). Luulevat, että tyhjennän altaan kokonaan, kalat pois, hiekat keitetään ja sitten kaikki onnellisina takaisin. Kaiken kukkuraksi monilla on ollut joskus akvaario tai haaveilevat sellaisesta. Alalla on vallalla vielä hyvin paljon vääriä käsityksiä ja minusta olisi hienoa, että koulun biologian tunneilla hoidettaisiin yhdessä akvaarioita ja kerrottaisiin vesikemiasta jne. Sehän on ihan yleissivistystäkin. Ei se altaiden hoito ole niin vaikeaa, oikeastaan helppoa kun vain muistaa noudattaa rutiineja tarkasti. Ei voi esimerkiksi olettaa, että allas on enää kunnossa, jos se jää kesälomien ajaksi hoitamatta. Hoito-toimenpiteistä tulee kiva mieli ja ylevä olo! Mikään ei ole hienompaa kuin puhdas akvaario, jossa terveet kalat uivat ja touhuavat. Verenpainelääkitystä ei tarvita :mrgreen: . Joskus tunnen itseni ääliöksi kun hössötän jotain akvaariojuttuja ystäväseurassa, mutta useimmiten säälin ihmisiä, jotka eivät ole kiinnostuneita luonnon moninaisuudesta ja ihmeistä. Mitä he menettävät. Ystäväpiirissäni suhtaudutaan aika välinpitämättömästi tuollaisiin asioihin, valitettavasti. Itseäni saattaa kiinnostaa jokin hyönteinenkin siinä määrin, että unohdan minne olin menossa...
naseti
Junior Member
Junior Member
Viestit: 184
Liittynyt: 01:16, 15.03.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja naseti »

Olen qwerty kanssa samalla viivalla, joskus junnuna oli akvaario ja nyt kun on muija ja muksut tuli hankittua uusi. Olen aina pitänyt akvaarion hoitoa tylsänä puuhana,mutta nyt kun olen hieman siitä päässyt jyvälle, (en tosin paljon,koska nyt on akvaariossa nitriitti ja levä ongelma! :( ) niin olen huomannut etä se on oikeasti mielenkiintoista puuhaa. Itse kulutan siihen enemmän aikaa kun varamaan pitäisi, tosin veden vaihtoa ilmeisesti pitäis enemmänkin tehdä. [;)]
Ainoa huono puoli tässä harrastuksessa on että tähän jää hieman koukkuun, nyt himottais ostaa uusi vähän isompi akvaario, (nykyinen on 60l.) ja olen jo alkanut pehmittää vaimoakin siihen.
Eli ota rennosti,niin olet virtuoosi! :mrgreen:

-T-
Jyrki
Senior Member
Senior Member
Viestit: 624
Liittynyt: 13:20, 29.01.2003
Paikkakunta: Mikkeli

Viesti Kirjoittaja Jyrki »

Yksi varmasti suurimmista ongelmista tämän harrastuksen parissa aloittelevien kanssa on edelleen nuo niin paljon täällä haukutut akvaariokaupiaat (eivät tosin kaikki, poikkeuksiakin löytyy).
Heillä ei monestikaan ole tietoa eikä edes halua neuvoa aloittelevia harrastajia oikeissa kalastoissa, kypsyttelyssä yms., mikä liittyy harrastuksen oikeaan aloitukseen. Heillä on intressinä ainoastaan saada tavaraa ja kaloja kaupaksi. Ennemmin uskoisin täällä olevia harrastijia kuin akvaariokauppiaita.

Sitten tuleekin ongelmia ja syntyy käsityksiä niinkuin tämä harrastus olisi hankala ja aikaa vievä, näistä kokemuksista kun sitten kerrotaa kavereille ja sukulaisille, niin vääriä käsityksiä syntyy helposti. Näitä vääriä mielikuvia onkin sitten hankala saada muutettua oikeiksi. Itse olen törmännyt lähes viikoittain kysymykseen harrastuksen hankaluudesta ja aikaavievyydestä.

Aluksi kaikki viekin tietysti enemmän aikaa ja on tarkempaa, mutta mielestäni se juuri onkin mielenkiintoista. Sitten kun kaiken saa kohdalleen niin akvaarioiden (2) hoitoon menee päivittäisen ruokinnan lisäksi noin 1-1,5 tuntia viikossa, ei mielestäni todellakaan paljon jos ajattelee vaikka koiran pitämistä. Lisäksi olen säästänyt todella paljon rahaa täällä saaduista neuvoista ja tätä kautta ostamistani tuotteista.

Mitä sitten tulee AW:iin ja näihin keskuteluihin niin perusasiat ovat kuitenkin sellaisia jotka eivät muutu (akvaarioin biologia, vedenkemia...), ainoastaan voidaan väitellä ja keskustella asioista mutta monia asioita voidaan tehdä eri tavoilla, silti aivan yhtä oikein. Tietoa saa täältä ja sitten kun painaa tuosta yläpuolella olevasta "käyttäjälista" nappulasta niin sieltä löytyy linkkejä täällä vaikuttavien harrastajien omille kotisivuille.
Nuorimmaisemme Annika: "Iskä, jos lohikäärmeet syöksevät tulta, niin miksi ne eivät pala?"
Fisustaja
Senior Member
Senior Member
Viestit: 797
Liittynyt: 17:15, 17.03.2004
Paikkakunta: Espoo, Otaniemi / AHH
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Fisustaja »

Juu niinhän se on että akvarioharrastajat ikään kuin jakaantuvat kahteen porukkaan. Toiset pitävät kaloja altaassa ja vaihtavat vettä silloin tällöin, eivätkä mittaa vesiarvoja koskaan. :frown: Toinen puoli vaihtaa altaisiin säännöllisesti vettä ja mittaa vesiarvoja usein. :P

Täytyy myöntää että meillä akvan hoito oli tuollaista ensimmäisenä kuvattua, kunnes homma siirtyi minulle ja aloin ottaa asioista selvää. :mrgreen:

Onhan se totta että rahanahneet kauppiaat myyvät kaloja aivan liian pieniin altaisiin. :roll:
maspe
Senior Member
Senior Member
Viestit: 969
Liittynyt: 15:17, 18.08.2003
Paikkakunta: Oulu, Uleåborg

Viesti Kirjoittaja maspe »

Ollaanko peloteltu liikaa qwertyä kun se ei ole kirjoitellut tai kommentoinut mitään ensimmäisen viestin jälkeen?

Tämä harrastus on ihan mukava kun ottaa sen vain harrastuksena. Akvaario on mukava koriste hoidettuna, ja sen elämän seuraamisessa on omat mielenkiintonsa. Kaikki harrastukset vievät aikaa, ja uskon että tämä vie hyötyihin nähden suhteellisesti vähiten aikaa (siis pakolliset toiminnot).

Rutiinihommat menee pienessä ajassa, mutta ennen kaikkea tällä hetkellä kiinnostaisi panostaa tuohon tekniikkapuoleen, jos olisi aikaa ja rahaa enemmän.
qwerty
Starting Member
Starting Member
Viestit: 2
Liittynyt: 00:07, 15.03.2004

Viesti Kirjoittaja qwerty »

maspe kirjoitti:Ollaanko peloteltu liikaa qwertyä kun se ei ole kirjoitellut tai kommentoinut mitään ensimmäisen viestin jälkeen?
:)

En minä ihan kauhusta kankeana ole, vaan enemmän sulatellut lukemaani. Mukavaa on kuulla monen vakuuttelu, että ihan kohtuullisella panostuksellakin voi akvaario elää ja omistaja saada iloa. Tosin joidenkin kommenteista voi lukea ainakin rivien välistä, että ei pidä vaivautua jos ei ole valmis fanaattiseen omistautumiseen.

Kevään koittaessa taidan pehmitellä hallitusta myöntämään neliömetrin nurkasta. Siinä vaiheessa löytynee foorumista enemmän ja vähemmän ehdotuksia kalastosta - joka toinen aihe kun täällä nyypiö-osastolla tuntuu sitä koskettavan. ;)

Olikos se muuten oululaiset niin, että se Torikadun putiikki on ihan hyvä?

EDIT: niin ja kiitos kaikille vastanneille.
maspe
Senior Member
Senior Member
Viestit: 969
Liittynyt: 15:17, 18.08.2003
Paikkakunta: Oulu, Uleåborg

Viesti Kirjoittaja maspe »

Kyllähän nuo ihmiset ovat tuota torikadun senegalia kehuneet. Toinen kauppa mistä itse tykkäsin oli zeppeliinin Taitotassu, sellainen pieni ja "kodikkaan oloinen" eläinkauppa.

Ei muutakuin altaalle tilaa raivaamaan, sitten allas kypsymään ja kalastoa pohtimaan!
Tiinanen
Member
Member
Viestit: 364
Liittynyt: 19:37, 23.10.2002
Paikkakunta: Savonlinna

Viesti Kirjoittaja Tiinanen »

Tässä ketjussa on kovasti pohdittu mahtaako ketjun aloittaja, qwerty, olla trolli. Kaikki trolli-epäilyt on poistettu tähän mennessä kolmeen kertaan eikä poistettujen viestien omistajille ole ilmoitettu yksityisviestein toimenpiteestä. Pysytään jatkossa asiassa. :)

Pahoittelen, että poistin asiattomien viestien mukana vahingossa pari asiallista viestiä. Tässä maspen viesti, joka oli lähetetty 08:41, 19.03.2004:
maspe kirjoitti:Niin ja aiheesta, täältä löytyy haun avulla paljon tietoa ja keskustelua Oululaisista akvaariokaupoista, mutta kannattaa kuitenkin käydä katsomassa rauhassa kauppoja ja hintatasoa, sekä keskustella asioista myyjien kanssa. Muodosta oma käsityksesi kauppojen laadusta.

Hanki täältä lisätietoa ja neuvoja kun tarvitset, ainakaan osassa kauppoja ei saa riittävästi neuvoa akvaarioon liittyvissä asioissa.
Tässä Jyrkin viesti, joka oli lähetetty 13:31, 19.03.2004:
Jyrki kirjoitti:
qwerty kirjoitti:Mukavaa on kuulla monen vakuuttelu, että ihan kohtuullisella panostuksellakin voi akvaario elää ja omistaja saada iloa. Tosin joidenkin kommenteista voi lukea ainakin rivien välistä, että ei pidä vaivautua jos ei ole valmis fanaattiseen omistautumiseen.
Kyllä todellakin kohtuullisella panostuksella saa paljon aikaa, siihen kohtuulliseen vaikuttaa olennaisesti se kuinka paljon viitsii itse askarrella ja hankkia esim. lannoitteita muualta kuin kaupoista.

Missään tapauksessa ei tarvitse olla fanaattisesti omistautunut, kiinnostusta kylläkin pitää olla mutta niinhän se on joka harrastuksen kohdalla.
Laittamalla sopivan määrän viinaa akvaarioosi saat kalojesi silmät turpoamaan ja saat ne uimaan hassulla tavalla. (Lähde: Niksipirkka to be.)
Sariko
Junior Member
Junior Member
Viestit: 82
Liittynyt: 08:46, 21.05.2003
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Sariko »

Tuosta harrastuksen vaativuudesta ja helppoudesta oli yhdennäköinen artikkeli tämän päivän (ti 23.3) sanomalehti-Kalevan sisustusliitteessä, en tiedä pistikö muilla lehteä ko. lukevilla silmään? Artikkelista sain vain sen kuvan, että siinä korostettiin nimenomaan sitä helppoutta [}:)]. Tosin oli se tehtykin enemmän sisustus- kuin harrastusnäkökulmasta..

Haastattelija oli valinnut (mielestäni) vain väärän valtakunnallisen liikeketjun haastattelupaikaksi kun myyjä suositteli ainoastaan kerran kuukaudessa vettä vaihdettavaksi kolmasosan [}:)]. Voit huoletta matkustaa pitkiä reissuja-tyyliin... Vaikka olipa siinä artikkelissa jotain hyvääkin; kultakalojen korostettiin kasvavan erittäin isoiksi ja maljoista ei puhuttu sanaakaan :).
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”