Miten säilyä kalatuberkuloosilta?

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Elmeri
Member
Member
Viestit: 334
Liittynyt: 12:27, 06.11.2003
Paikkakunta: Kymenlaakso - Uusimaa - Savo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Elmeri »

Minuakin kiinostaisi suht paljon tuo seikka meneekö ne luonnonvesiin.

Omakotitalossahan se ei ole ongelma kun nuo voi kipata pihalle vaikka kukkapenkkiin tms. (itse vien saavissa ne vanhasta hiekkalaatikosta muunneltuun kukkapenkkiin eli eräänlaiseen "suodatuskaivoon".

Viemäriverkossa voi olla vuotoja, mutta puhdistamopuoli on avoin asia kyllä minullekin, riittääkö se loisiin ym. sairauksiin ja jos ei riitä joillekin, mitä nämä sairaudet ovat? Ainakin lääkkeitä menee ihmisten toimesta (jätteet) luonnonvesiin (asia mistä suomessa ei saa puhua/tutkia "vaiettu ongelma") ja niihin ei puhdistamot kuulemma vaikuta mitenkään. Sitä en tiedä voiko aineiden liukenemista rinnastaa kalasaurauksiin vedessä tai siinä oleviin kalan ulosteihin, kudoksiin tai kasvinosiin jä näiden toimintaan puhdistamossa.
(Joki)Biotooppiakvaristi - Erityinen kiinnostus pienvesistöihin, jokiin ja Laatokkaan sekä silurus glanikseen ja muihin monneihin, unohtamatta myöskään lehtikaloja.
www.kaakko.net/akvaario (lajilistoja voi lähettää, esimerkit sivulla)+linkkejä lisää
Pop
Starting Member
Starting Member
Viestit: 19
Liittynyt: 14:36, 01.11.2003
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Pop »

Behemot kirjoitti:
Hyvä puoli on se, että "tubin puhkeaminen" on eri asia kuin pilkkutaudin puhkeaminen- yleensä ruumiiden määrä kerralla jää siihen yhteen.
Mulla on kuollut viikon ja kahden päivän sisällä viisi kalaa todennäköisesti kalatubiin :cry:. Ovat avanneet viime viikolla viemäni kaksi kalaa EELAssa, ja tubilta näyttää, mutta viljelyä ei ole vielä tehty. Minullakin on akvaariossa kaikki kotikonstein mitattavissa olevat vesiarvot kunnossa, samoin vedenvaihtorutiini, eikä kaloihin ole kohdistunut mitään muutosta tai stressiä viime aikoina. Kalakaupasta kalat tulivat jo marraskuussa, joten siirtostressistäkään ei ole kysymys. Yksi veikkaus on, että tubi tuli akvaarioni uusien kasvien mukana.

Tällä hetkellä kaloja on jäljellä 11 ( 5 timanttitetraa ja 6 neontetraa). Eli parvikaloilla on vähän liian pienet "parvet", mutta en haluaisi tubiakvaarioon lisää kaloja hankkia. Ja jotenkin tuntuu, ettei kalakuolemat ole vielä edes ohi, koska tähän mennessä on tippunut tasaisesti kala joka toinen päivä. Eli pitääkö minuun tyytyä alottelemaan tätä akvaarioharrastusta parin kalan tubiakvaariolla?

En tiedä olisinko aloittanut tätä harrastusta, jos olisin tiennyt että tämä on näin vaikeaa. Olen koittanut kovasti opiskella asioita, ja tehdä parhaani, että kaloilla olisi kaikki hyvin, ja silti kävi näin.
Jonda
Junior Member
Junior Member
Viestit: 107
Liittynyt: 11:16, 15.09.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Liminka

Viesti Kirjoittaja Jonda »

Pop kirjoitti:Mulla on kuollut viikon ja kahden päivän sisällä viisi kalaa todennäköisesti kalatubiin :cry:. Ovat avanneet viime viikolla viemäni kaksi kalaa EELAssa, ja tubilta näyttää, mutta viljelyä ei ole vielä tehty. Minullakin on akvaariossa kaikki kotikonstein mitattavissa olevat vesiarvot kunnossa, samoin vedenvaihtorutiini, eikä kaloihin ole kohdistunut mitään muutosta tai stressiä viime aikoina. Kalakaupasta kalat tulivat jo marraskuussa, joten siirtostressistäkään ei ole kysymys.
...
Eli parvikaloilla on vähän liian pienet "parvet", mutta en haluaisi tubiakvaarioon lisää kaloja hankkia. Ja jotenkin tuntuu, ettei kalakuolemat ole vielä edes ohi, koska tähän mennessä on tippunut tasaisesti kala joka toinen päivä. Eli pitääkö minuun tyytyä alottelemaan tätä akvaarioharrastusta parin kalan tubiakvaariolla?
Mulla on vähän sama ongelma, ihmettelin sitä jo täälä. Kuten tuola selitin, arvot pitäis olla aikalailla kohdillaan, ainakaan itse en keksi, mikä on vialla, eikä kukaan tuohon ainakaan kommentoinut mitään. Silti seeproja tippuu melkeen päivittäin, kaksi sielä taas roikkuu pinnan tuntumassa, pitäis kokeilla tappaa ne, ennenkun kuolevat jos se pysäyttäisi epidemian. Itse en siis ole vienyt EELAan, mutta eiköhän tuo aika selvältä näytä. Muihin kaloihin tauti ei ole vielä iskenyt.

Olen miettinyt kans tätä uusien kalojen ostoa (seepraparven täydennystä tai korvaamista jollain muulla pikkukalaparvella), mutta ei se tosiaan tunnu oikealta eettisesti tuoda tuonne uusia kaloja. Mutta mitä muutakaan sitä voi, jos haluaa jatkaa akvaharrastusta? Minä en oikeen koe järkeväksi odotella, että muutkin kalat sairastuu ja kuolee, ja sitten suurella vaivalla desinfioida allas tilpehööreineen, ja alottaa homma alusta. Koska se on enemmän kuin todennäköstä saada kalatubi siihen altaaseen uudelleen. Kalat ja kasvit tulee kuitenkin monesta eri altaasta, ja se on todella hyvää tuuria, jos sattuu saamaan kaikki asukkaat kalatubittomista altaista.

Tämä ei ole tutkittua faktaa, vaan mun näkemys asiasta :) . Luen miellellään myös muunlaisia mielipiteitä (perusteluineen, tietty!) :)
Kris
Senior Member
Senior Member
Viestit: 757
Liittynyt: 11:25, 10.08.2001
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Kris »

Pop kirjoitti:Kalakaupasta kalat tulivat jo marraskuussa, joten siirtostressistäkään ei ole kysymys. Yksi veikkaus on, että tubi tuli akvaarioni uusien kasvien mukana.
Älä suotta syytä vain kasvejasi, vaikka toki sekin mahdollista on. Minusta on todennäköisempää, että kalasi kantoivat kalatubia jo sieltä marraskuusta. Se nimittäin ei ole mikään kovin nopeasti etenevä tauti (siis sellainen, joka aktivoiduttuaan tappaa kalan muutamassa päivässä). Ennemminkin se riuduttaa kalan viikkojen tai kuukausien kuluessa. Kolmas mahdollisuus on, että se kalatubi oli altaasi kaloissa (tai yhdessä kalassa) jo ennen noita uusia kaloja ja että se sitten vain jostain syystä aktivoitui juuri nyt. Ikävä totuus on, että näissä asioissa lopullisen tapahtumaketjun jäljille on mahdotonta päästä. Pitää vain kestää sitä epävarmuutta.
The plural of anecdote is not data.
Tuoppi76
Junior Member
Junior Member
Viestit: 164
Liittynyt: 15:36, 24.10.2003

Viesti Kirjoittaja Tuoppi76 »

Näitä tubikeskusteluita lukiessa tulee väistämättä mieleen, että onkohan koko akvaarioharrastus mennyt vähän "eläinrääkkäyksen" puolelle.

Tuntuu, että lähes kaikilla, jotka ovat kalojaan tutkituttaneet on todettu tubi ja kaloja putoaa tasaisesti. "Tavallinen harrastaja" taas ei kalojaan tutkituta ja ostaa tasaisesti uudet kalat kuolleiden tilalle.

Jos tällainen tauti majailee lähes jokaisessa akvaariossa, niin onkohan kalojen kannalta koko akvaariotouhussa mitään järkeä? Kaloille kun ei voida normaalissa seura-akvaariossa taata niiden luonnollisen eliniän mittaista elämää esim. tämän akvaarioon väistämättä? tulevan taudin takia.

Kauppiaiden kannaltahan tilanne on kuitenkin enemmän kuin hyvä, ainakin vähän aikaa, sillä kauppa käy.

Tästä kirjoituksesta ei siten pidä ottaa kenenkään nokkiinsa. Tuli vaan tällainen ajatus mieleen tätäkin ketjua lukiessa. Vai onkohan vain niin, että tieto lisää tuskaa?
Jonda
Junior Member
Junior Member
Viestit: 107
Liittynyt: 11:16, 15.09.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Liminka

Viesti Kirjoittaja Jonda »

Tuoppi76 kirjoitti:Jos tällainen tauti majailee lähes jokaisessa akvaariossa, niin onkohan kalojen kannalta koko akvaariotouhussa mitään järkeä? Kaloille kun ei voida normaalissa seura-akvaariossa taata niiden luonnollisen eliniän mittaista elämää esim. tämän akvaarioon väistämättä? tulevan taudin takia.
Niin, mikä se kalan luonnollinen elinikä sitten on, eihän kalat välttämättä luonnossakaan kuole vanhuuteen, vaan saattaa esim päätyä jonkun pedon ruokalistalle, sairauksista puhumattakaan. Ja joku joskus totesi, että kalatubia on löytynyt myös luonnonvesistä.
Kris
Senior Member
Senior Member
Viestit: 757
Liittynyt: 11:25, 10.08.2001
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Kris »

Tuoppi76 kirjoitti:Näitä tubikeskusteluita lukiessa tulee väistämättä mieleen, että onkohan koko akvaarioharrastus mennyt vähän "eläinrääkkäyksen" puolelle.

Tästä kirjoituksesta ei siten pidä ottaa kenenkään nokkiinsa. Tuli vaan tällainen ajatus mieleen tätäkin ketjua lukiessa. Vai onkohan vain niin, että tieto lisää tuskaa?
Erittäin hyvä puheenvuoro Tuoppi76! En tarkoita sitä, että asiat täytyisi nähdä juuri näin synkästi, mutta kyllä näitä miettiä kannattaa. Tässähän harrastuksessa on koko ajan kyse siitä, että luontokappaleiden kestokyky ruuvataan äärimmilleen liian pienissä altaissa ja yleensä aika huonossa vedessä. Sen sijaan että kysyttäisiin, miten parhaiten varata mahdollisiman hyvä tila tietylle lajille, tyypillinen kysymys on, miten monta kalaa saa tungettua 50 litran purkkiin. Joka tapauksessa on kysymys kalojen elinympäristön typistämisestä ja useimmissa tapauksissa liikutaan aika tavalla äärirajoilla. Ei siis ole ihme, jos kaloja tippuu "pienistä muutoksista" vesiarvoissa ja erilaiset epidemiat (pilkkutauti, kalatubi, iholoiset) leviää kuin sienet sateella.

Ja kuka näistä olisi kiinnostunutkaan. Muutamia vastuuntuntoisen oloisia kauppiaita olen ilokseni tavannut, mutta suurimmalla osalla ammattiylpeys ja -taito loistavat poissaolollaan. Ikävä kyllä...
The plural of anecdote is not data.
Tuoppi76
Junior Member
Junior Member
Viestit: 164
Liittynyt: 15:36, 24.10.2003

Viesti Kirjoittaja Tuoppi76 »

Jonda kirjoitti:Niin, mikä se kalan luonnollinen elinikä sitten on, eihän kalat välttämättä luonnossakaan kuole vanhuuteen, vaan saattaa esim päätyä jonkun pedon ruokalistalle, sairauksista puhumattakaan. Ja joku joskus totesi, että kalatubia on löytynyt myös luonnonvesistä.
Taitavat nuo kalataudit, varsinkin tubi, olla kuitenkin verrattain harvinaisia kuolisyitä lunnossa. Luonnossa kun kalatiheys on erittäin alhainen ja vesi on aina parempilaatuista kuin akvaario-oloissa, eivät tubin kaltaiset heikkoustaudit varmasti puhkea kovin helposti.
Jonda
Junior Member
Junior Member
Viestit: 107
Liittynyt: 11:16, 15.09.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Liminka

Viesti Kirjoittaja Jonda »

Tuoppi76 kirjoitti:Taitavat nuo kalataudit, varsinkin tubi, olla kuitenkin verrattain harvinaisia kuolisyitä lunnossa. Luonnossa kun kalatiheys on erittäin alhainen ja vesi on aina parempilaatuista kuin akvaario-oloissa, eivät tubin kaltaiset heikkoustaudit varmasti puhkea kovin helposti.
Juu, noinhan se varmasti on, ainakin niin kauan ennenkuin ihminen tulee saasteineen pilaamaan sen parempilaatuisen veden :) (alkaa ehkä mennä jo vähän off topic)

Mutta (aiheeseen palatakseni) vähän semmonen tuntuma tästä tulee, että kalatubilta on hankala välttyä. Se on ollut jo jonkun aikaa, ja tulee olemaan, akvaristin tehtäväksi jää huolehtia siitä, että kalat voi hyvin ja pystyvät vastustamaan mahdollisimman pitkälle sairastumistaan.

Hmm, oliskohan - edes teoriassa, mahdollista kehitellä lääke kalatubille?
satunnainen
Junior Member
Junior Member
Viestit: 125
Liittynyt: 20:44, 11.12.2001
Paikkakunta: Helsingin maalaiskunta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja satunnainen »

Otetaanpa suora lainaus kalabiologi Ulla Kokolta, hänen käsitellessään kalojen ikää kirjassa Kiva kalastaa (2002)
Ulla Kokko kirjoitti:Luonnossa ikäennätykset jäävät yleensä täyttymättä. Useimmat kalat tulevat jo paljon ennen vanhuutta muiden otusten syömiksi
Tuoppi76
Junior Member
Junior Member
Viestit: 164
Liittynyt: 15:36, 24.10.2003

Viesti Kirjoittaja Tuoppi76 »

satunnainen kirjoitti:Otetaanpa suora lainaus kalabiologi Ulla Kokolta, hänen käsitellessään kalojen ikää kirjassa Kiva kalastaa (2002)
Ulla Kokko kirjoitti:Luonnossa ikäennätykset jäävät yleensä täyttymättä. Useimmat kalat tulevat jo paljon ennen vanhuutta muiden otusten syömiksi
Taitaa olla osa sitä kuuluisaa luonnon kiertokulkua. Ahven syö särjen ja sitten hauki ahvenen ja ravintoketjun lopussa seisoo Rapala :)
Behemot
Senior Member
Senior Member
Viestit: 761
Liittynyt: 11:27, 23.08.2002
Paikkakunta: Järvenpää/HAS

Viesti Kirjoittaja Behemot »

Huomauttaisin tähän väliin, että minusta on aika merkillistä pitää luonnonoloja eläinten hyvinvoinnin mittana- emmehän ajattele että ihminenkään voi parhaiten mahdollisimman "luonnollisissa" luolamiesolosuhteissa. Hyvissä akvaario-olosuhteissa kalat elävät pidempään ja terveempinä kuin luonnossa, samoin kuin ihmisetkin mukavissa kodeissaan. Uskaltaisin jopa väittää, että akvaariokalakin voi olla onnellinen siinä missä pahoinvoivakin.

Ongelma on, että useimmilla kaloilla ei ole näitä hyviä olosuhteita, vaan tietämättömyys on akvaarionomistajien keskuudessa vielä kalatubiakin yleisempi vaiva. Toinen ongelma on, että tukkuportaassa kalojen terveyteen ei kiinnitetä riittävää huomiota, vaan tärkeintä on päästä muuttamaan kalat nopeasti käteiseksi.

Tubin yleisyys on erittäin valitettavaa. Mutta akvaarioharrastuksen epäeettisyys ei riipu siitä vaan siitä, mitä akvaristit aikovat tehdä tälle (ja muillekin) ongelmille. Mielestäni tubi on yksi, tosin suurehko ongelma, joka nykyakvaristien täytyy pyrkiä taltuttamaan. Nyt olemme mielestäni tämän puuhan alkuvaiheessa: tubin yleisyys ja salakavaluus on todettu. Seuraavaksi ehdottaisin, että alkaisimme pohtia keinoja, millä saisimme tubin leviämisen kuriin, toteuttaa niitä itse ja kehottaa muitakin toimimaan samoin. Tubikaan ei ole mikään jumalten vitsaus vaan sairaus, jonka leviämiseen ja puhkeamiseen voimme omilla toimillamme vaikuttaa ainakin jonkin verran.
Kell' monni on, se monnin kätkeköön
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Behemot kirjoitti:Huomauttaisin tähän väliin, että minusta on aika merkillistä pitää luonnonoloja eläinten hyvinvoinnin mittana- emmehän ajattele että ihminenkään voi parhaiten mahdollisimman "luonnollisissa" luolamiesolosuhteissa.


Kyllä mutta on hyvä välillä muistuttaa luonnosta, josta me edelleen olemme riippuvaisia ja tulemme aina olemaan. Niin helposti hyssyttelemme vähän liikaakin kuolemaa ja muuta elämään ja luontoon kuuluvaa ja olemme antamassa kaikille eliöille 'ihmisoikeuksia'.

Harvoin maailmanparantaja toimii muuta kuin työntämällä päänsä yhteen pensaaseen, pystymättä katsomaan koko puutarhaa ja sen toimintaa. Toisaalta mitään kritisoimista siinäkään ei ole, että yksi kiinnittää huomionsa yhteen ja toinen toiseen. Läheltä muutokset alkavat ja saattaa olla että eläinten oikeuksien hakeminen on merkki jostakin syvällisestäkin muutoksesta ja pyrkimyksestä uuteen maailmaan. Kaiken lisäksi lemmikit ovat lemmikkejä eikä eläimiä [;)]

Toisaalta ihminen voi parhaiten luonnonolosuhteissa, jos katsotaan hieman kauempaa. Evoluutio on tapahtunut 'luonnonaikaan', ei modernina aikana, eli ihminen on mitä on, sitkeä elämänmuoto, juuri sen ansiosta. Ehkäpä muuttuneessa maailmassa vanhat voimavarat, siinä mikä ihminen on ja millaiseksi tullut, joutuvat romukoppaan. Enää ei samalla lailla vahvempi pärjää.

Meni vähän yleiseksi, mutta olkoon. Mistä te puhuittekaan? :?
tikkuhirviö
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1074
Liittynyt: 12:37, 10.02.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja tikkuhirviö »

Behemot kirjoitti:Mielestäni tubi on yksi, tosin suurehko ongelma, joka nykyakvaristien täytyy pyrkiä taltuttamaan. Nyt olemme mielestäni tämän puuhan alkuvaiheessa: tubin yleisyys ja salakavaluus on todettu. Seuraavaksi ehdottaisin, että alkaisimme pohtia keinoja, millä saisimme tubin leviämisen kuriin, toteuttaa niitä itse ja kehottaa muitakin toimimaan samoin. Tubikaan ei ole mikään jumalten vitsaus vaan sairaus, jonka leviämiseen ja puhkeamiseen voimme omilla toimillamme vaikuttaa ainakin jonkin verran.
Mielestäni kalatubi ei ole meidän harrastajien velvollisuus taltuttaa, koska en todellakaan usko meidän siihen pystyvän. Siinä on akvaristeilta tehtynä liian iso työ ja tulokset mitättömät. Tämä siis, jos ajattelemme, että akvaristit alkaisivat käyttämään kalansa aina vaikka EELAssa ja karanteenaamaan kaikki tubikipponsa jna. Mutta, mutta.. Jospa joku tietäisi mihin tahoon voisi ottaa asiasta yhteyttä vaikkapa monen akvaristin allekirjoittamana, silloin voisi asia ehkä edetä. Eli kuka tai mikä on se taho, joka voi säätää vaikka jonkinlaisen lakiehdotuksen tukkureille ja vaikka sinne Aasiaan (sitten kun ne Suomen tukkurit kyllästyvät vastaanottamaan sairaita kaloja painostuksen alla). Tarpeeksi kun asiasta mölyisi muualla kuin täällä akvaristien keskuudessa, niin voisi jotain tapahtua.

Siis mihin lähettää vatoomus terveiden kalojen puolesta? Jos joskus niin hyvin kävisi, että sairaiden kalojen myynti vähenisi huomattavasti nykytilanteesta, voisi akvaristit paremmin hoitaa kalansa karanteenityylillä tm. Mutta asioiden on kyllä ensin muututtava muualla, jo senkin takia että kaikki akvaarioiden omistajat eivät ole tubista kuullutkaan.
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Suomen toimenpiteillä ei valitettavasti ole mitään merkitystä asiassa. Jos EU tekisi jotain, niin ehkä sitten.

Tuonti Suomeen on vaikka vaan Saksaan verrattuna jokseenkin olematonta.
Maahantuojatkaan eivät taida voida mitään, jos jokaisessa tuontierässä tautia on.

Turha kuvitella mitään lintuinfluessaan verrattavia toimenpiteitä Kauko-Idän kalankasvattamoissa ja viljelylaitoksissa, valitettavasti.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
tikkuhirviö
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1074
Liittynyt: 12:37, 10.02.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja tikkuhirviö »

Voikos EUhun sitten ottaa yhteyttä, siis johonkín alajaostoon tai.. *ei hajuakaan asiasta* johonkin sellaiseen?

Ajattelin, että jos vaikka Suomen sisällä voisi vaikuttaa tukkureihin, niin he voisivat painostuksen alla nipottaa sinne Aasiaan tai muualle. Kun ainakin jotkut kauppiaat huomauttelevat kalojen laadusta tukkureille (tai jonnekin) niin eivätkös tukkurit voisi ärsyyntyä tarpeeksi kasvattajille?

Tai entäs jos saisi muutaman kauppiaan tähän nipotusketjuun, niin jos ketju jatkuisi säkällä perille asti. Kauppiaita vain pitäisi saada todella monta mukaan, koska joka välissä varmasti karsiutuisi ihmisiä pois. Ja söisivätkö ne kauppiaat pahimmassa tapauksessa omaa leipäänsä (vai mitenkäs tuo vertaus menikään..)?
Behemot
Senior Member
Senior Member
Viestit: 761
Liittynyt: 11:27, 23.08.2002
Paikkakunta: Järvenpää/HAS

Viesti Kirjoittaja Behemot »

Asian puheeksi ottaminen kalakauppojen kanssa on varmaankin hyvä idea. Asiakkailta se kalakauppiaskin saa leivänpäällysteensä...
Kell' monni on, se monnin kätkeköön
tikkuhirviö
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1074
Liittynyt: 12:37, 10.02.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja tikkuhirviö »

Itse olen jutellut kauppiaiden/myyjien kanssa asiasta, mutta eivät hekään tunnu pystyvän asialle mitään. Eivät ainakaan voi jättää myymättä joka toista kalaa vain tubin takia. Mutta voisivat varmaan ottaa asiasta yhteyttä tukkuun. Vaan mitäpä se asiaan vaikuttaisi. Alkavat olla alistuneita kalatubiin. Kuten minäkin. Voih..

Kantaahan matelijoistakin 80% salmonellaa, eikä asialle tehdä/voida mitään.
baku
Junior Member
Junior Member
Viestit: 114
Liittynyt: 20:09, 19.06.2001
Paikkakunta: JKL, Finland

Viesti Kirjoittaja baku »

Teen varmaan epävirallisen ennätyksen tämän palstan nenä-herne -akselilla tällä kommentillani, mutta otan riskin kuitenkin.

Ymmärän kyllä akvaarioharrastajien huolen kalatubin yleisyydestä, mutta toisaalta en oikein jaksa syttyä jatkuvalle kalojen EELAan kiikuttamiselle. Suoraan sanottuna minusta tuntuu aika huvittavalta ajatus, että kaikki akvaristit lähettäisivä näytekaloja EELAan tutkittaviksi, kuten tikkuhirviä tuossa ylempänä ehdotti. Eihän siinä periaatteessa mitään pahaa ole (saadaanhan sillä valtiolle taas rahaa), mutta kyllä se minusta tuntuu eläinlääkärien ajan haaskaukselta. EELAlaisilla voi ehkä olla muutakin tekemistä kuin tutkia jatkuvalla syötöllä akvaristien tubi- tai muita näytteitä.

Uskoisinpa myös, että Aasialaiset kalanviljelijät vähät välittäävät siitä, että me täällä Euroopassa alamme narisemaan tubitartunnoista. Kyllä niitä ostajia muualtakin löytyy...
Boheemin Avaramielinen Kotiinkonttaaja ja Unelmoija
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Siinä mielessä tuo voisi olla perusteltavissa, jos niistä laadittaisiin jonkinlainen otantaan perustuva tilasto. Muutoinhan tuon taudin yleisyys on pelkkien arvailujen varassa.

Toinen mahdollisuus olisi sitten vaikka jonkinlainen maahantuonti- ja tukkuportaan kontrolli, mutta kupapa sen kustantaisi. :|
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
baku
Junior Member
Junior Member
Viestit: 114
Liittynyt: 20:09, 19.06.2001
Paikkakunta: JKL, Finland

Viesti Kirjoittaja baku »

Mutta kuka akvaristi lähettää terveitä kaloja muuten vaan tutkittavaksi? Eihän se mikään otanta ole, jos kaloja tutkitaan pelkästään oirehtivista akvaarioista.

Olisihan siinä jollekin tutkimusen aihetta, löytyisi vaan rahoittajakin!
Boheemin Avaramielinen Kotiinkonttaaja ja Unelmoija
tikkuhirviö
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1074
Liittynyt: 12:37, 10.02.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja tikkuhirviö »

Eipä se tikkuhirviö taida edes olla sitä mieltä, että kaikkien akvaristien pitäisi viedä terveitä kalojaan EELAan, kun turhaa kai se olisi. Kai siinä vaan todettaisiin sitten, että joo, yleinenhän se bakteeri on. Vaikka tietysti saataisiinpahan edes vähän tarkempi arvio kuin mitä täällä on heitelty. Tällä hetkellä lähimpänä omaa mielipidettäni olisi jonkinlainen joukkonipotus asiasta. :roll:

Toisaalta en jaksaisi alistua tähän "mitä ne meistä vähäisistä suomalaisista välittävät isossa Aasiassa" -ajatteluun ja toisaalta tikkuhirviöltä loppuu puhti tässä tubiasiassa justiinsa.

Nyt menen tästä ottamaan sämpylät uunista ja herkuttelemaan..
Jonda
Junior Member
Junior Member
Viestit: 107
Liittynyt: 11:16, 15.09.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Liminka

Lääke?

Viesti Kirjoittaja Jonda »

Kyselin tuossa jo aikaisemmin, mutta tässä uudestaan:

Onko olemassa (teoreettistakaan) mahdollisuutta keksiä lääke, joka tappais kalatubin? Itse en tiedä mikrobiologiasta tms yhtään mitään, mutta jos joku täälä tietäis :) . Onhan ihmisten tubiinkin keksitty lääke.

Eriasia sitten, kuka ja millä rahoituksella tutkimuksia ja kehitystyötä kalatubilääkkeeseen tekisi...
tikkuhirviö
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1074
Liittynyt: 12:37, 10.02.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja tikkuhirviö »

Olenkohan nyt ihan väärässä, jos muistelen jarvij:n joskus kirjoittaneen, että sellainen antibiootti olisi peräti olemassa, mutta se on parasta jättää ihmisten kalatubi-infektioiden hoitoon? Siis näiden resistenttien bakteerikantojen välttämiseksi. En siis tiedä käykö tuo ihmelääke sellaisenaan kaloille. Onhan se kalatubin aiheuttaja kuitenkin bakteeri, ei virus..

Taidankin selailla aiempia kirjoituksia, kun ei tuohon muistiin ole aina luottamista.
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Onhan tubiin (siis ihmistenkin) anbiootteja olemassa, mutta monet bakteerikannat ovat tulleet resistenteiksi lähes kaikille käytetyille antibiooteille. Se mikä kävi vielä joku vuosi sitten, ei välttämättä käy enää. Venäjällä tilanne on jo varsin huono varsinkin vankiloissa lehtitietojen mukaan.

Akvaariokaloille ei Suomessa kovinkaan herkästi antibiootteja määrätä. Taitaa tuo nifurpirinoli ollä lähes ainoa käytettävissä oleva.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”